Sponzor26 wrote:
...Po meni ce se desiti jedna stvar, da cemo za nekih 15 godina doci u situaciju da se oni sa VSS vrednuju isto kao danas oni sa SSS...
Nazalost to se vec desilo. I nastavlja se dalje.
Dakle, poenta je u sljedecem - za iste poslove za koje je nekad trebalo 12 god. skole, danas treba 16 ili 17 !
Argumenti da PDS vrijedi "ako cu nesto nauciti" su tanki. Ucit se mora stalno sa ili bez titule ako se uopce zelis strukovno odrzati na vodi. Osim toga, pravo ucenje pocinje tek kad se uhvatis posla i to samo ako ti se posreci pa se uhvatis posla koji te na to tjera ili motivira. Nazalost, ja koliko vidim, cak i oni koji dobise na lutriji (posao!) rade sve drugo osim onoga za sto su se skolovali!
Prema tome PDS zaista ima opravdanje samo u slucaju ostanka u obrazovanju i tzv. nauci (nevjerovatno je sta se kod nas smatra naukom!) ali zato, ako se tokom posla pojavi potreba za tim, pa jos ako je i poslodavac spreman da to potice i finansira... e to je jedini pravi PDS.
Ako pazljivo pratite globalna zbivanja vidjet cete da je danas, nevezano za struku i oblast, vrhunska strucnost vezana za vrhunska IT umjeca, odnosno computing. Sa druge strane, shvatit cete da ovaj nevjerovatan razvoj informatike, konkretno softvera, imamo zahvaliti... ponajmanje klasicnom sistemu obrazovanja!
Univerziteti i klasicni sistemi obrazovanja, pogotovo u ovim zaostajucim sredinama kakva je nasa, jednostavno ne mogu sustici ono sto danasnje trziste trazi. Znam za slucaj gdje covjek sa srednjom skolom, vrhunski programer, drzi uspjesnu firmu sa jos nekoliko genijalaca slicnih njemu, sjebase se od posla, a zena mu doktorirala... na necemu sto nikome ne treba !
Takvih primjera gdje su se diplome i realnost potpuno mimoisli imate koliko hocete.