Porijeklo porodica i prezimena

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Urchin

#1476 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

demagog wrote: 26/04/2026 10:20Uzgred, onako odokativno, ne izgleda mi da je vecina prezimena koja nisu patronimska smijesna ili uvredljiva.
Ima puno prezimena izvedenih iz zanimanja, geografskih pojmova ili neceg desetog sto nije smijesno/uvredljivo, i puno takvih koja prosjecnom covjeku ne znace nista i moras se zadubiti u tu materiju da bi desifrovao znacenje.
Većina prezima koja su nastala po fizičkim osobina su ako ne uvredljiva onda bar podrugljiva. To je priroda ne samo vremena kad su prezimena nastajala već i današnjice. Nadimci su rijetko pozitivni, pa makar zvučali na prvi pogled da jesu.

Naravno da su prezimena tipa Ćosić, Ćelić, Kelava, Krezo, ili Topal podrugljiva, ali takva su i Brkić, Bradonjić, Zubić, Livaković, ili Nogalo. Nije nečije predak prozvan Brka ili Brko jer je imao lijepe nego smiješne brkove. Ako is krezav, rugaju ti se. Ako imaš zube, rugaju ti se što ih imaš.

Oko Cazina se petstotinjak ljudi preziva Ružnić ali niko se u Bosni ne preziva Lijepić.
Peacean

#1477 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Peacean »

Ako tim ljudima nije smetalo da prihvate ta prezimena ne treba ni nama.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1478 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Truba »

joj ova misica Droca
:lol:
dr_Evil

#1479 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dr_Evil »

Urchin wrote: 29/04/2026 07:51
demagog wrote: 26/04/2026 10:20Uzgred, onako odokativno, ne izgleda mi da je vecina prezimena koja nisu patronimska smijesna ili uvredljiva.
Ima puno prezimena izvedenih iz zanimanja, geografskih pojmova ili neceg desetog sto nije smijesno/uvredljivo, i puno takvih koja prosjecnom covjeku ne znace nista i moras se zadubiti u tu materiju da bi desifrovao znacenje.
Većina prezima koja su nastala po fizičkim osobina su ako ne uvredljiva onda bar podrugljiva. To je priroda ne samo vremena kad su prezimena nastajala već i današnjice. Nadimci su rijetko pozitivni, pa makar zvučali na prvi pogled da jesu.

Naravno da su prezimena tipa Ćosić, Ćelić, Kelava, Krezo, ili Topal podrugljiva, ali takva su i Brkić, Bradonjić, Zubić, Livaković, ili Nogalo. Nije nečije predak prozvan Brka ili Brko jer je imao lijepe nego smiješne brkove. Ako is krezav, rugaju ti se. Ako imaš zube, rugaju ti se što ih imaš.

Oko Cazina se petstotinjak ljudi preziva Ružnić ali niko se u Bosni ne preziva Lijepić.
Ćosić, Ćelić, Kelava,, ili Topal

Hajd prevedi mi po cemu je ovo, mozda sto sam hercegovac pa ne hvatam vase lokalizme. Pretpostavio bih da je zadnje peder :D
NediM17

#1480 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by NediM17 »

Šta tek reći za Šagovnoviće.
Urchin

#1481 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

dr_Evil wrote: 29/04/2026 08:35

Hajd prevedi mi po cemu je ovo, mozda sto sam hercegovac pa ne hvatam vase lokalizme. Pretpostavio bih da je zadnje peder :D
Ćosav čovjek je čovjek ili slabe brade ili što je rijeđe onaj koji uopće nema brade. U stara vremena bi te u biti diskvalificiralo od posla hodže ili popa.

Ćelav čovjek valjda znaš što je. Kelav je isto što i krezub. Topal je hrom.
demagog

#1482 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by demagog »

Lokalne izbore 2016. godine po dobru će pamtit samo izabrani načelnici i vijećnici, a narod će ih spominjati samo po obračunu Nesiba i Mesuda Šupčića, čestitih ljudi iz Gornjeg Vakufa, članova SDA i SDP-a.

"Šupčić protiv Šupčića", naslov je koji je obišao region.

https://www.vecernji.ba/vijesti/supcic- ... fu-1118869
dr_Evil

#1483 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dr_Evil »

Urchin wrote: 29/04/2026 19:03
dr_Evil wrote: 29/04/2026 08:35

Ćosav čovjek je čovjek ili slabe brade ili što je rijeđe onaj koji uopće nema brade. U stara vremena bi te u biti diskvalificiralo od posla hodže ili popa.

Ćelav čovjek valjda znaš što je. Kelav je isto što i krezub. Topal je hrom.
Zahvaljujem. Nikad ne bih povezao :D
Urchin

#1484 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Urchin »

Ima tu mnogo prezimena slične motivacije. Čolak/Čolaković/Čolić kao i mnogo rjeđe prezime Sakat iz okolice Jajca su oznake za čovjeka koji ili nije imao ruku ili mu je ruka bila deformirana. Ćorić/Ćorović/Ćoralić obično označavaju čovjeka koji nije vidio na jedno oko dok su potomci ljudi koji su potpuno bez vida obično Slijepčević/Slipčić.

Uzun/Uzunović/Uzunić je isto što i Dugalić/Dugajlija. Visok čovjek. Kod Visokog ima prezime Uzunalić što govori da je predak ne samo bio visok već se i zvao Alija.
nemediratiplz

#1485 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by nemediratiplz »

Svađate se oko besmislica a niko da baci.link sa kakvim izvorima ili da kaže gdje se šta može naći konkretno, ima li ko da je kopao i tražio, gdje, šta, kakav je proces, kako ide? :skoljka:
dr_Evil

#1486 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dr_Evil »

nemediratiplz wrote: 14/05/2026 09:11 Svađate se oko besmislica a niko da baci.link sa kakvim izvorima ili da kaže gdje se šta može naći konkretno, ima li ko da je kopao i tražio, gdje, šta, kakav je proces, kako ide? :skoljka:
Ako zelis sta konkretno trebas napisati svoje prezime, podrucje i staviti M/K/P. Ima par ovih knjiga gdje se moze pronaci.
nemediratiplz

#1487 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by nemediratiplz »

dr_Evil wrote: 14/05/2026 09:15 Ako zelis sta konkretno trebas napisati svoje prezime, podrucje i staviti M/K/P. Ima par ovih knjiga gdje se moze pronaci.
Kakvih knjiga? Kako se zovu te knjige? Za koja područja? Šta je u njima? Popisi? Prepisi? Liste? Nije prvi put da vidim priču nekim specijalnim knjigama ili jedinstvenim arhivama kojima samo neki imaju pristup...
dr_Evil

#1488 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by dr_Evil »

nemediratiplz wrote: 14/05/2026 09:26
dr_Evil wrote: 14/05/2026 09:15
nemediratiplz wrote: 14/05/2026 09:11 Svađate se oko besmislica a niko da baci.link sa kakvim izvorima ili da kaže gdje se šta može naći konkretno, ima li ko da je kopao i tražio, gdje, šta, kakav
Ako zelis sta konkretno trebas napisati svoje prezime, podrucje i staviti M/K/P. Ima par ovih knjiga gdje se moze pronaci.
Kakvih knjiga? Kako se zovu te knjige? Za koja područja? Šta je u njima? Popisi? Prepisi? Liste? Nije prvi put da vidim priču nekim specijalnim knjigama ili jedinstvenim arhivama kojima samo neki imaju pristup...
Bas ne znas normalno komunicirati, ali evo dobit ces djelomican odgovor.

Ne, nego prezimena svako posebno, koliko hoces takvih knjiga, recimo za Hercegovinu ja koristim Hercegovacka prezimena - Risto Milicevic iako se ne slazem cesto s autorom, ima i Jevto Dedijer Mojoj Hercegovini. Nekad nije u skladu Muslimanskom bastinom Bosnjaka u Hercegovini ili sa Kamberovicem Begovski zemljisni posjedi, i slicno. Mozes naci poneke i turske deftere.

Jednostavno ako zelis da ti raja koja je prosla kroz te knjige, ne ja, ja sam samo bedreweisser kaze nesto trebas im dati prezime, regiju, i M/K/P.

Ako zelis da istrazujes svoju familiju posebno to je rovovski posao, ima vise forumasa koji su krenuli tim putem recimo Truba.
nemediratiplz

#1489 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by nemediratiplz »

dr_Evil wrote: 14/05/2026 09:34 Bas ne znas normalno komunicirati, ali evo dobit ces djelomican odgovor.

Ne, nego prezimena svako posebno, koliko hoces takvih knjiga, recimo za Hercegovinu ja koristim Hercegovacka prezimena - Risto Milicevic iako se ne slazem cesto s autorom, ima i Jevto Dedijer Mojoj Hercegovini. Nekad nije u skladu Muslimanskom bastinom Bosnjaka u Hercegovini ili sa Kamberovicem Begovski zemljisni posjedi, i slicno. Mozes naci poneke i turske deftere.

Jednostavno ako zelis da ti raja koja je prosla kroz te knjige, ne ja, ja sam samo bedreweisser kaze nesto trebas im dati prezime, regiju, i M/K/P.

Ako zelis da istrazujes svoju familiju posebno to je rovovski posao, ima vise forumasa koji su krenuli tim putem recimo Truba.
Zašto ne znam normalno komunicirati? Zato što sam direktan i iskreno pitam? Nisam zlonamjeran ni drzak, žao mi je ako sam takav dojam ostavio.

Znam kakav je rovovski posao, odavno rovim a odnedavno sam probao i po sarajevskim ustanovama. Pa me vrate iz lokalnog matičnog ureda jer "centar nije pustio rodni list pa morate tamo", pa ne odgovori na mail ustanova i slično. Arhivu BiH stranica odavna ne radi, HAS ne nudi puno informacija o fondovima ni šta ni kako, nego ih moraš peglati sa mailom (a onda je kuku što ih peglaš), većina ih ne odgovara na mailove... A ovo je samo za Sarajevo, kamo za druge gradove...
Evo nedavno sam pokušao komunicirati sa GHBom (izvrstan digitalni izvor, registruj se i pretražuj periodku) koji je preuzeo arhivu IZ i iz IZ Sarajeva u kojoj bi se po svakoj logici trebale nalaziti i domovnice (imaš za neka mjesta na internetu) iz perioda 30tih. Nikada nisam dobio odgovor. I mahom je tako, ne znaju šta imaju, gdje imaju i kako doći do toga.

Imaš na redditu temu na r/bihstorija sa korisnim knjigama. Isto tako može od pomoći biti i pretraživanje i latinično i ćirilićno na google books. Ja sam uspio naći par pomena ali ne i predetaljno.

Zaista mi je žao ako sam ispao drzak. Nije namjera. :)
Škobo Habu

#1490 Re: Porijeklo porodica i prezimena

Post by Škobo Habu »

Derendalić.

Iko? Išta?
Post Reply