Porez na narucenu robu iz Amerike

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

toure123

#76 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

karanana wrote:pa to ti ga onda dodje isto ako oni te troskove ukalkulisu. ja oni ukalkulisali i povecali cijenu artiklu, ja ti platio jeftinije artikal ali uletio u troskove carine i pdv-a kad artikal dodje.
mada ne kontam ni taj fazon kako neki prodavac plati carinu i pdv drzavi gdje dodje artikal. vjerovatno je moguce ali malo cudno da to placa prodavac iz strane zemlje.

Vidite da postoje prodavaci koji vec unaprijed znaju za ove spediterske usluge. Vise bih volio da sam odmah tamo platio na ebayu to nego sad ovo smaranje i petljaniju od strane DHL-a. Da se razumijemo, telefon je vrijedio 183 KM, a DHL je tu naplatio svojih 100 KM, + drzava uzela svoje. Pisam im se na njihove usluge, a prodavaca cu natjerat da mi kompenzira ovaj dodatni trosak, jer je morao to ukljucit u onu inicijalnu cijenu.
karanana

#77 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by karanana »

toure123 wrote:
karanana wrote:zasto bi neki prodavac iz amerike, kine, njemacke.... trebao da zna porezne i carinske zakone neke pripizdine i rupe kao sto je bosna i hercegovina?
ako kupac iz te svoje maticne zemlje nije u stanju da odgonetne koje ga sve zachkoljice cekaju u sopstvenoj dzungli od zemlje, kako to ocekivati od nekakvog kineza ili amerikanca koji dnevno proda po 200-300 artikala po cijelom svijetu. i treba da se brine o carinskom i poreznom zakonu bih.
Da se razumijemo, ja se ne zalim za porez i carinu, to je nesto sto se mora platit i cao. Problem je U DHL-u i njihovoj SPEDITERSKOJ "usluzi"... Ispada ja duplo placam DHL za nesto sto je trebalo uci u onu inicijalnu cijenu isporuke kada je kupac slao od tamo. Haj da je druga firma u pitanju, ali je ista firma u pitanju, pa to je jedan ogroman apsurd i nelogicnost! :-)
ma tu se slazemo 100%.
jos kad sam cuo to sranje i proceduru koju moras uraditi mimo placanja da dodjes do telefona....
cuj izjava da ces telefon korisiti u privatne svrhe.....jok koristit ces ga da napravis daljinski detonator za bombu. kakvi glupani i idioti.
toure123

#78 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

karanana wrote:
toure123 wrote:
karanana wrote:zasto bi neki prodavac iz amerike, kine, njemacke.... trebao da zna porezne i carinske zakone neke pripizdine i rupe kao sto je bosna i hercegovina?
ako kupac iz te svoje maticne zemlje nije u stanju da odgonetne koje ga sve zachkoljice cekaju u sopstvenoj dzungli od zemlje, kako to ocekivati od nekakvog kineza ili amerikanca koji dnevno proda po 200-300 artikala po cijelom svijetu. i treba da se brine o carinskom i poreznom zakonu bih.
Da se razumijemo, ja se ne zalim za porez i carinu, to je nesto sto se mora platit i cao. Problem je U DHL-u i njihovoj SPEDITERSKOJ "usluzi"... Ispada ja duplo placam DHL za nesto sto je trebalo uci u onu inicijalnu cijenu isporuke kada je kupac slao od tamo. Haj da je druga firma u pitanju, ali je ista firma u pitanju, pa to je jedan ogroman apsurd i nelogicnost! :-)
ma tu se slazemo 100%.
jos kad sam cuo to sranje i proceduru koju moras uraditi mimo placanja da dodjes do telefona....
cuj izjava da ces telefon korisiti u privatne svrhe.....jok koristit ces ga da napravis daljinski detonator za bombu. kakvi glupani i idioti.
Ma idiotluk svega mi :-? Sutra cu onom vozacu reci kad dovuce telefon da im je usluga katastrofalna i da ih vise nikad necu koristit. I ako postoji nacin, pokusat cu uputit prigovor DHL-u u Sarajevu, ili gdje im je vec glavni centar... Ali sto neko ranije spomenu, ovo smo im mi dozvolili i nasa nesposobna drzava :-)
valjuga

#79 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by valjuga »

toure123 wrote:
isx wrote:Dobro ti je rekao. Citaj ovu temu. Sve ti je napisano.

Gdje je sad onaj pacijent sa pocetka teme koji je rekao da govorimo neistine? :)
Druze znas sta su mi jos trazili da bih uopce mogao preuzet paket:

- Izjavu da cu mobitel korsitit samo za licne svrhe
- Kopija iz CIPS-a o prebivalistu
- Kopiju racuna sa PayPal-a
- Kopija licne karte

Jebote isto da apliciram za drzavljanstvo druge drzave, a ne da primam usljivi paket od par 100 i nesto dolara .... :lol: Jel ovo uopce legalno sto oni rade, otkud im pravo da mi traze sve ovo ... :roll: Trazio sam im racun od svega sto mi naplate oni dodatno (DHL), i natjerat cu prodavaca da mi plati te troskove speditiranja :lol:
Kolega samo da znaš,moj jaran je za svoju prijateljicu koja boluje od rak-a naručio sa iHerb neke dodatke prehrani,nešto za imunitet i tako to oko 100$ i iHerb normalno ponudi DHL dostavu free (pošto je već toliko iskeširao) što je on i prihvatio.
Mjesec dana poslije telefonom zovu iz DHL-a da im dostavi isto to što su i tebi tražili.I normalno na kraju mu to masno sve naplatili.
Znači ko te hebe i tebe i rak i što su to dodaci prehrani,što to ne preprodaje....
Uglavnom DHL :run:
toure123

#80 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

valjuga wrote:
toure123 wrote:
isx wrote:Dobro ti je rekao. Citaj ovu temu. Sve ti je napisano.

Gdje je sad onaj pacijent sa pocetka teme koji je rekao da govorimo neistine? :)
Druze znas sta su mi jos trazili da bih uopce mogao preuzet paket:

- Izjavu da cu mobitel korsitit samo za licne svrhe
- Kopija iz CIPS-a o prebivalistu
- Kopiju racuna sa PayPal-a
- Kopija licne karte

Jebote isto da apliciram za drzavljanstvo druge drzave, a ne da primam usljivi paket od par 100 i nesto dolara .... :lol: Jel ovo uopce legalno sto oni rade, otkud im pravo da mi traze sve ovo ... :roll: Trazio sam im racun od svega sto mi naplate oni dodatno (DHL), i natjerat cu prodavaca da mi plati te troskove speditiranja :lol:
Kolega samo da znaš,moj jaran je za svoju prijateljicu koja boluje od rak-a naručio sa iHerb neke dodatke prehrani,nešto za imunitet i tako to oko 100$ i iHerb normalno ponudi DHL dostavu free (pošto je već toliko iskeširao) što je on i prihvatio.
Mjesec dana poslije telefonom zovu iz DHL-a da im dostavi isto to što su i tebi tražili.I normalno na kraju mu to masno sve naplatili.
Znači ko te hebe i tebe i rak i što su to dodaci prehrani,što to ne preprodaje....
Uglavnom DHL :run:

Zao mi je zbog prijateljice druze, nadam se da je bolje... :( Sto se tice DHL-a, naravno, prvi i posljednji put, iduci put kad vidim nekoga na ebayu da forsira DHL, odmah cu ga prijavit za prevaru :lol:
Broly_the_Legend

#81 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by Broly_the_Legend »

Izvinjavan sa na blagom ot-u ali moram da priupitam. Na poklon cu dobit jednu stariju graficku iz Engleske koja ne prelazi vrijednost od 100 km ni blizu, znaci ati x1900. Kartica ce bit poslana privatnom postom TnT. Da li postoji mogucnost da meni naplate te spedicijske usluge? Ni graficka ne vrijedi toliko.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#82 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

Ako je vrijednost artikla iznad 50KM, moze se cariniti. Sad kako ce izracunati cijenu polovne stvari, malo je tesko reci.

Ako stigne ta TnT putem neke privatne poste, placaas spediterske uslue i dazbine drzavi ako budu carinili, naravno. Ako dodje putem obicne poste, navedeno ti je.

Btw, nebitno sto ti nisi platio ni marke, te ako je poklon. Ukoliko je skuplje od 50KM placaju se dazbine. (ako te potrefi da platis)
Broly_the_Legend

#83 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Tnt je privatna posta. Hvala na dogovoru, vidjecu, ako budu zvali da naplate vraticu je nazad.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#84 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

Znam da jeste, ali mozda kada udje u BIH bude isla putem drzavne poste. TnT nema direktno predstavnistvo u BIH. Imaju neke veze sa InTime, pa ne znam sta ce tacno biti.
isx

#85 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

TNT je brzi kurir kao i DHL. Nece ici na drzavnu postu. Ako procijene da se treba cariniti, ne gine ti spedicija, carina i pdv.
Broly_the_Legend

#86 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Hvala vam na odgovrima. Nek poslaje pa vidjecemo sta bude. Od jaran koji je radio ranije preko ebaya, narucivo itd, veli mi da ne carine te stare graficke. Vidjecemo kad dodje. Nadam se da nece :|
isx

#87 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

InTime je njihov zastupnik u BiH. Nego neka ti posalje obicnom "Royal mail intl signed for" postom i nemas brige za spediciju.
Broly_the_Legend

#88 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Napisah mu to pa vidjecu sta kaze, jer mi rece da mu je najjeftinija ta tnt posta, 17, 50 funti ce ga izac to sto ce mi poslat tu graficku. Nezz jel samo gledo te brze poste.
un1ted

#89 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

Nek' posalje sa RoyalMail.
toure123

#90 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Raja jel ovo validan email od DHL-a: [email protected].. ... Na ovaj sam poslao onu dokumentaciju sto su mi trazili, a na stranici mi i dalje stoji:

"Clearance event" - Paperwork is required from the importer to continue with the clearance processing. A DHL representative shall attempt to contact the importer for the required paperwork. Customer should contact DHL Customer Service if not reached by DHL.

Jucer su me zvali i rekao sam im da zelim preuzet paket, a ovaj gore mail su mi ostavili... Jel to taj mail na koji se inace salje? Cudno mi jer se nista nije promjenilo od jucer...

22 Clearance event SARAJEVO - BOSNIA AND HERZEGOVINA 11:41
1 Piece (Danas)
Wednesday, May 04, 2016 Location Time Piece
21 Clearance event SARAJEVO - BOSNIA AND HERZEGOVINA 11:36
1 Piece (Jucer)
20 Customs status updated SARAJEVO - BOSNIA AND HERZEGOVINA 11:09 (Jucer)

P.S. sad sam ih zvao i rekli su mi da je dato na carinu. Zna li neko koliko otprilike treba carini da to sve obavi? Danas su to predali da se sve obavi...
un1ted

#91 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by un1ted »

Zavisi od broja paketa, od 1 do 5 radnih dana. Prosjek je 3 radna dana. Vjerovatno ce sutra biti zavrseno. Jbga, posiljka iz USA za bih stigne u 2 dana, i onda se kod nas mrcvari 5 dana.
toure123

#92 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

un1ted wrote:Zavisi od broja paketa, od 1 do 5 radnih dana. Prosjek je 3 radna dana. Vjerovatno ce sutra biti zavrseno. Jbga, posiljka iz USA za bih stigne u 2 dana, i onda se kod nas mrcvari 5 dana.
Pise mi estimated delivery friday by the end of the day... Valjda me ne zajebu :lol:
toure123

#93 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Delivery arranged no details expected SARAJEVO - BOSNIA AND HERZEGOVINA 14:31

Citam po netu da je ovo znak da je DHL predao nasoj posti paket... A tamo mi pise status delivered... A naravno ovi nasi uhljupi nece postovat datum do kada treba biti isporuceno... Cini mi se da ga necu ni do ponedeljka dobiti i pored svih jebenih troskova koji su me kostali skoro koliko i sam telefon :roll: Pisam im se na firmu jebem i njih i DHL :lol:

Radi li ova nasa posta isporuke subotom ? :roll:
Last edited by toure123 on 06/05/2016 17:48, edited 1 time in total.
isx

#94 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

DHL express ne ide drzavnoj posti. Dovuci ce ti ga kombi. I to sutra.
toure123

#95 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

isx wrote:DHL express ne ide drzavnoj posti. Dovuci ce ti ga kombi.

Nidje veze pise u 14:30 da je poslat na isporuku, a realno do mog grada im treba otprilike 2 sata od Sarajeva.. Ne kontam koji k**** vise cekaju. Taman cu iskoristit priliku da sjebem sve onom vozacu na "Divnoj" usluzi i koliko su me oderali :lol:
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#96 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by Matijevic_Vlado »

Ja mislim da se vozac nece znati vratiti kuci kad ga napadnes :mrgreen: . Nasikirat ce se jadnik sigurno :mrgreen: .
toure123

#97 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

Raja na shippingu mi od 14:31 stoji status " delivered ", cak i ima opcija "get proof of delivery".. A telefona jos nigdje... Vidite ovo:

http://s32.postimg.org/bfc9eceh1/Untitled.png

Wtf? :-)

Matijevic_Vlado wrote:Ja mislim da se vozac nece znati vratiti kuci kad ga napadnes :mrgreen: . Nasikirat ce se jadnik sigurno :mrgreen: .

Ako ga uopce vidim,i njega i telefon, pogledaj ovo iznad sto sam napisao :mrgreen:
isx

#98 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by isx »

Delivered je naredni korak. Šta si se nasikirao. Sad je status "Delivery arranged no details expected"
toure123

#99 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

isx wrote:DHL express ne ide drzavnoj posti. Dovuci ce ti ga kombi. I to sutra.
Jesi siguran da ce sutra? Nesto sumnjam iskreno... Rade li oni subotom uopce?
toure123

#100 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike

Post by toure123 »

I ne nasikirao se, sveukupno ce me kostat 360 KM :lol:
Post Reply