Porez na narucenu robu iz Amerike
Moderator: anex
-
toure123
#1 Porez na narucenu robu iz Amerike
Pozdrav raja,
narucio sam prije par dana telefon Galaxy S4 po vrlo povoljnoj cijeni od 180 KM iz amerike + 24$ postarine (DHL Express). Telefon je vec prethodno koristen i markiran je kao koristena roba. Zanima me koliko bih carine i poreza mogao ocekivati na ovaj telefon? Negdje sam citao da je carina 10% na vrijednost robe pa se onda na to sve stavi 17% PDV-a. Prema mom proracunu:
180 * 10% = 18 KM
198 KM * 17% = ~ 34 KM
Dakle ako ne grijesim sveukupno cu dodatno morat platiti nekih 34 KM na ovaj telefon, ili mozda nista? Prije par godina sam narucio smartphone iz Kine u vrijednosti nekih 200 KM i nisam uopce nista platio. Sta vi mislite?
LP
narucio sam prije par dana telefon Galaxy S4 po vrlo povoljnoj cijeni od 180 KM iz amerike + 24$ postarine (DHL Express). Telefon je vec prethodno koristen i markiran je kao koristena roba. Zanima me koliko bih carine i poreza mogao ocekivati na ovaj telefon? Negdje sam citao da je carina 10% na vrijednost robe pa se onda na to sve stavi 17% PDV-a. Prema mom proracunu:
180 * 10% = 18 KM
198 KM * 17% = ~ 34 KM
Dakle ako ne grijesim sveukupno cu dodatno morat platiti nekih 34 KM na ovaj telefon, ili mozda nista? Prije par godina sam narucio smartphone iz Kine u vrijednosti nekih 200 KM i nisam uopce nista platio. Sta vi mislite?
LP
-
isx
#2 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
10% carine na fakturnu vrijednost (trosak proizvoda + postarina = fakturna vrijednost) pa na taj zbir 17% pdv-a, taksa 10KM, carinski pregled 9.5KM, 1% carinsko evidentiranje, 4-5KM za uplatnice. Placas i carinu i pdv. Ovo je bio slucaj ako stize na drzavnu postu.
Ali posto stize DHL ekspressom jos oko 30-40KM (ne znam tačno) za carinsko posredovanje iliti špediciju.
Ali posto stize DHL ekspressom jos oko 30-40KM (ne znam tačno) za carinsko posredovanje iliti špediciju.
-
toure123
#3 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
isx wrote:10% carine na fakturnu vrijednost (trosak proizvoda + postarina = fakturna vrijednost) pa na taj zbir 17% pdv-a, taksa 10KM, carinski pregled 9.5KM, 1% carinsko evidentiranje, 4-5KM za uplatnice. Placas i carinu i pdv. Ovo je bio slucaj ako stize na drzavnu postu.
Telefon me sveukupno kostao 180 KM + 24$ DHL Express postarina ... Dakle da ocekujem da platim jos nekih 30-40 KM sveukupno na ono sto sam do sada platio, ako sam te dobro shvatio ?
Last edited by toure123 on 02/05/2016 18:19, edited 2 times in total.
-
toure123
#4 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Admini obrisite ovaj post molim vas, slucajno sam kliknuo dva puta za post ...
-
isx
#5 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Carina + pdv + trosak spedicije DHL-a. To je ono sto ces platiti.
-
toure123
#6 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Sta imam placat DHL-u kad sam im vec istreso 50KM za postarinu , zar im je i to malo...isx wrote:Carina + pdv + trosak spedicije DHL-a. To je ono sto ces platiti.
-
nargila.ba
#7 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 22:52, edited 1 time in total.
-
nargila.ba
#8 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
-
Last edited by nargila.ba on 21/08/2016 22:53, edited 1 time in total.
-
toure123
#9 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Jao pobogu nadam se da to nece biti slucajnargila.ba wrote:Bojim se da postoji mogućnost da ti carina bude određena na osnovu procjene vrijednosti mobitela, a ne cijene koliko si platio. Da se obračunava u odnosu na plaćenu cijenu, onda roba koja se šalje kao 'poklon' ne bi mogla biti ocarinjena (što naravno nije slučaj).
nargila.ba wrote:Plaćaš da te 'zastupaju' pri postupku carinjenja - sranje ali tako je.toure123 wrote:Sta imam placat DHL-u kad sam im vec istreso 50KM za postarinu , zar im je i to malo...isx wrote:Carina + pdv + trosak spedicije DHL-a. To je ono sto ces platiti.
Jel se to moze kako izbjeci ili sta?? Kako stvari stoje onda ce me ovo sve kostat 100 KM + ? ?
Razmisljam da im se javim i da im spiskam sve u facu, ne kontam koji klinac hoce
-
nargila.ba
#10 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
-
-
toure123
#11 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Telefon je placen 180 KM da... A platio sam vec usluge DHL-a 50KM (cca 25$) - prodavacu na ebayu , sveukupno 240 KM sa telefonom i uslugama DHL-a... Tacno mi je krivo sad sto sam uopce i narucivao....nargila.ba wrote:Te stvari provjeri, ne garantujem da je tako - samo skrećem pažnju na sve mogućnosti.Meni su htjeli naplatiti špediterske usluge za neke stvari koje su zaista poslane kao Free Samples (besplatno poslane stvari, i besplatna poštarina - dakle ne bih trebao platiti baš ništa dodatnih troškova). Uvijek imaš opciju da odbiješ te troškove i da pošiljka bude vraćena (što sam ja i uradio) ali ne vjerujem da ti se to isplati jer si već dao 180KM.
-
nargila.ba
#12 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
-
-
SerijeSync
#13 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
jebote šta prepadate čovjeka, nemamo 10 poreznih zakona i 10 različitih carina ako imamo neka ide sve u PM, po pravilu treba da ti ide ova opcija sve iznad 100 maraka platiš neki porez i pdv poštaru i on ti uruči paket, u većini slučajeva ne platiš ništa, evo ja sam naručio neku majicu preko ebay koja košta 54$+14$ shiping=68$ ispada 117 maraka ako se ne varam i nisam ništa dodatno platio poštar samo uručio majicu i voz!!
-
toure123
#14 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Hajde recimo da i ne platim porez (u sto cisto sumnjam iskreno)... Krivo mi je opet ako budem morao dodatno placati ove uhljupe iz DHL-a 40 KM za neke fiktivne usluge, a fakticki sam im vec platio uslugu da mi donesu telefon.SerijeSync wrote:jebote šta prepadate čovjeka, nemamo 10 poreznih zakona i 10 različitih carina ako imamo neka ide sve u PM, po pravilu treba da ti ide ova opcija sve iznad 100 maraka platiš neki porez i pdv poštaru i on ti uruči paket, u većini slučajeva ne platiš ništa, evo ja sam naručio neku majicu preko ebay koja košta 54$+14$ shiping=68$ ispada 117 maraka ako se ne varam i nisam ništa dodatno platio poštar samo uručio majicu i voz!!
-
SerijeSync
#15 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
kažem ti ovo nije dobar forum sekunde nit su ljudi ovde normalni, duša nešto izmišljat i vazda neki crnjaci iz njih i negativna energija.toure123 wrote:Hajde recimo da i ne platim porez (u sto cisto sumnjam iskreno)... Krivo mi je opet ako budem morao dodatno placati ove uhljupe iz DHL-a 40 KM za neke fiktivne usluge, a fakticki sam im vec platio uslugu da mi donesu telefon.SerijeSync wrote:jebote šta prepadate čovjeka, nemamo 10 poreznih zakona i 10 različitih carina ako imamo neka ide sve u PM, po pravilu treba da ti ide ova opcija sve iznad 100 maraka platiš neki porez i pdv poštaru i on ti uruči paket, u većini slučajeva ne platiš ništa, evo ja sam naručio neku majicu preko ebay koja košta 54$+14$ shiping=68$ ispada 117 maraka ako se ne varam i nisam ništa dodatno platio poštar samo uručio majicu i voz!!
-
toure123
#16 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Nadam se da je to slucaj. Evo mi je se javio prodavac sa Ebaya i kaze da nikad nisu culi za nesto slicno. Kaze da ne bi smio imati nikakvih dodatnih troskova sto se tice shippinga.. Eh sad jedino ostaje pitanje carine i PDV-a, hoce li me Bog pogledati da izbjegnem platit poreze, ne znam..SerijeSync wrote:kažem ti ovo nije dobar forum sekunde nit su ljudi ovde normalni, duša nešto izmišljat i vazda neki crnjaci iz njih i negativna energija.toure123 wrote:Hajde recimo da i ne platim porez (u sto cisto sumnjam iskreno)... Krivo mi je opet ako budem morao dodatno placati ove uhljupe iz DHL-a 40 KM za neke fiktivne usluge, a fakticki sam im vec platio uslugu da mi donesu telefon.SerijeSync wrote:jebote šta prepadate čovjeka, nemamo 10 poreznih zakona i 10 različitih carina ako imamo neka ide sve u PM, po pravilu treba da ti ide ova opcija sve iznad 100 maraka platiš neki porez i pdv poštaru i on ti uruči paket, u većini slučajeva ne platiš ništa, evo ja sam naručio neku majicu preko ebay koja košta 54$+14$ shiping=68$ ispada 117 maraka ako se ne varam i nisam ništa dodatno platio poštar samo uručio majicu i voz!!
Prije par godina sam isto tako narucivao telefon u vrijednosti 117$ i nisam nista platio, ali je bio iz Kine...
-
SerijeSync
#17 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
kažem ti prijateljski ovde lupaju bezveze i zlonamjerno ili je njih neko izvaro pa sad svakom uvaljuju iskustvo!!toure123 wrote: kažem ti ovo nije dobar forum sekunde nit su ljudi ovde normalni, duša nešto izmišljat i vazda neki crnjaci iz njih i negativna energija.
Nadam se da je to slucaj. Evo mi je se javio prodavac sa Ebaya i kaze da nikad nisu culi za nesto slicno. Kaze da ne bi smio imati nikakvih dodatnih troskova sto se tice shippinga.. Eh sad jedino ostaje pitanje carine i PDV-a, hoce li me Bog pogledati da izbjegnem platit poreze, ne znam..
Prije par godina sam isto tako narucivao telefon u vrijednosti 117$ i nisam nista platio, ali je bio iz Kine...
-
isx
#18 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Kod DHL express posiljki ako roba podlijeze carinjenju, a u ovom slucaju podlijeze jer je vrijednost 180KM plus dostava, 100% ce DHL ce naplatiti usluge spedicije koje nisu nimalo male. Nisam jednom to platio. Prema tome niko nikoga ne prepada vec je tako. Sto puta je receno ne koristite te brze dostavljace tipa DHL, Fedex i sl jer deru na spediciji. Postoji mogucnost da i DHL sve te troskove fakturise posiljaocu (npr kad kupujete na mango.com onda ne platite ni marku extra iako se sve uredno carini ali se to naplati od posiljaoca), ali bojim se da u ovom slucaju nije tako. Kad mu stigne paket u Sarajevo, dobit ce poziv da im dostavi fakturu i sken LK da bi ih ovlastio da mu oni rade usluge speditera.
@SerijeSync, koliko si puta dobio paket DHL express brzom postom? Ne govorimo o drzavnoj posti.
@toure, daj mi na PM tracking broj da vidim cime ti je poslan paket.
@SerijeSync, koliko si puta dobio paket DHL express brzom postom? Ne govorimo o drzavnoj posti.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#19 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Koji si ti tokmak, odnosno klasični bošnjo protiv kojeg cijeli svijet nešto ima. Barem da si informisan, da znas nesto, ali ne, zatupljeni bosnjo koji vjeruje u teorije zavjere.SerijeSync wrote: kažem ti ovo nije dobar forum sekunde nit su ljudi ovde normalni, duša nešto izmišljat i vazda neki crnjaci iz njih i negativna energija.
Da te naucim nesto, mada je grijeh tebe i takve nesto uciti, no eto, mozda ima dobrih ljudi kojima ce ovo biti korisno.
Carina u BIH se obracunava na proizvode skuplje od 50KM sa cijenom artikla i postarrinom.
Ukoliko narucite putem obicne poste i dodje na drzavnu postu, palcate:
10% carine
iznos carine se dodaje na iznos artikla i onda na to ide 17%
10KM fiksna taksa
oko 4,5KM uplatnice i carinski pregled
Total: izmedju 30 i 45% vrijednosti artikla (odokativno).
Ako artikal dolazi putem nekih privatnih pošti (DHL, FedEX i slicni) ide:
10% carine
PDV isto kao gore 17%
od 40 do 70KM spediterskih usluga, odnosno carinsko posredovanje koje ide kurirskoj sluzbi. Znaci ovo nije postarina, vec carinsko posredovanje.
Eh sada, ovo smo MI DOZVOLILI da se ovoliko placa i samo smo MI KRIVI.
Eto toliko, ovo su 100% tacne informacije
-
isx
#20 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Nema lik pojma o zivotu.
-
toure123
#21 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Druze na poslu sam pa ne stizem odgovarati. Uglavom paket je poslan DHL Express uslugom (expedited int'l shipping). PItao sam prodavaca na ebayu i kaze da DHL ne bi smio vise nista dodatno naplacivati, te da oni nemaju znanja o tome da je iko ikada od strane DHL-a dodatno naplatio pored onoga sto kupac inicijalno plati prodavacu.isx wrote:Kod DHL express posiljki ako roba podlijeze carinjenju, a u ovom slucaju podlijeze jer je vrijednost 180KM plus dostava, 100% ce DHL ce naplatiti usluge spedicije koje nisu nimalo male. Nisam jednom to platio. Prema tome niko nikoga ne prepada vec je tako. Sto puta je receno ne koristite te brze dostavljace tipa DHL, Fedex i sl jer deru na spediciji. Postoji mogucnost da i DHL sve te troskove fakturise posiljaocu (npr kad kupujete na mango.com onda ne platite ni marku extra iako se sve uredno carini ali se to naplati od posiljaoca), ali bojim se da u ovom slucaju nije tako. Kad mu stigne paket u Sarajevo, dobit ce poziv da im dostavi fakturu i sken LK da bi ih ovlastio da mu oni rade usluge speditera.
-
toure123
#22 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Ako bude toliko samo cu vratit paket prodavacu u Ameriku. On je trebao naglasiti da bi mogao ocekivati jos dodatne troskove za DHL. Jbt pa ispade skuplje ce me ovo oporezovanje kostat nego sam telefon, ne pada mi na pamet placat sve to ako bude zaista tako...un1ted wrote:Koji si ti tokmak, odnosno klasični bošnjo protiv kojeg cijeli svijet nešto ima. Barem da si informisan, da znas nesto, ali ne, zatupljeni bosnjo koji vjeruje u teorije zavjere.SerijeSync wrote: kažem ti ovo nije dobar forum sekunde nit su ljudi ovde normalni, duša nešto izmišljat i vazda neki crnjaci iz njih i negativna energija.
Da te naucim nesto, mada je grijeh tebe i takve nesto uciti, no eto, mozda ima dobrih ljudi kojima ce ovo biti korisno.
Carina u BIH se obracunava na proizvode skuplje od 50KM sa cijenom artikla i postarrinom.
Ukoliko narucite putem obicne poste i dodje na drzavnu postu, palcate:
10% carine
iznos carine se dodaje na iznos artikla i onda na to ide 17%
10KM fiksna taksa
oko 4,5KM uplatnice i carinski pregled
Total: izmedju 30 i 45% vrijednosti artikla (odokativno).
Ako artikal dolazi putem nekih privatnih pošti (DHL, FedEX i slicni) ide:
10% carine
PDV isto kao gore 17%
od 40 do 70KM spediterskih usluga, odnosno carinsko posredovanje koje ide kurirskoj sluzbi. Znaci ovo nije postarina, vec carinsko posredovanje.
Eh sada, ovo smo MI DOZVOLILI da se ovoliko placa i samo smo MI KRIVI.
Eto toliko, ovo su 100% tacne informacije
-
SerijeSync
#23 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
za DHL nemam pojma pišem o običnoj pošiljci putem ebay/pošta dakle nikad mi nije naplaćen ni porez ni pdv za iznose do 200km, za veće jeste, a naručujem svaki mjesec nešto, od tehnike, obuće, odjeće i slično!!
-
isx
#24 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Pa ako nemaš pojma nemoj lupati.
@toure123, DHL express pošiljka za dan dva stigne iz USA do Sarajeva. Idi na dhl.ba ukucaj tracking broj i vidi jel paket u Sarajevu. Ako jest, nazovi ih i vidi hoće li se to cariniti i eventualne troškove. Ako nisi spreman da platiš, odbij pošiljku. Tada si halalio troškove koje si platio za dostavu. To ti prodavac neće refundirati kad mu se vrati telefon.
@toure123, DHL express pošiljka za dan dva stigne iz USA do Sarajeva. Idi na dhl.ba ukucaj tracking broj i vidi jel paket u Sarajevu. Ako jest, nazovi ih i vidi hoće li se to cariniti i eventualne troškove. Ako nisi spreman da platiš, odbij pošiljku. Tada si halalio troškove koje si platio za dostavu. To ti prodavac neće refundirati kad mu se vrati telefon.
Expedited intl shipping ne znači striktno DHL. Možda je poslan USPS express intl, u ovom slučaju paket stiže na našu državnu poštu i nemaš trošak špedicije.toure123 wrote:Druze na poslu sam pa ne stizem odgovarati. Uglavom paket je poslan DHL Express uslugom (expedited int'l shipping). PItao sam prodavaca na ebayu i kaze da DHL ne bi smio vise nista dodatno naplacivati, te da oni nemaju znanja o tome da je iko ikada od strane DHL-a dodatno naplatio pored onoga sto kupac inicijalno plati prodavacu.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#25 Re: Porez na narucenu robu iz Amerike
Nema prodavac nista s tim. Recimo ovih troskova vise nema u HR kako su usli u EU (spediterske usluge), dok su u BIH i dalje zadrzali. Ovo je samo do DHL BIH problem i prodavac nema nista s tim. Ako vratis posiljku opet ces biti u gubitku, minimum za postarinu do BIH, a moguce da ce ti prodavac vratiti jos manje ako njemu DHL naplati troskove povrata iz BIH do njega. Tako ako si platio 180KM artikal i 40KM postarinu, na kraju dobijes 140KM nazad.toure123 wrote: Druze na poslu sam pa ne stizem odgovarati. Uglavom paket je poslan DHL Express uslugom (expedited int'l shipping). PItao sam prodavaca na ebayu i kaze da DHL ne bi smio vise nista dodatno naplacivati, te da oni nemaju znanja o tome da je iko ikada od strane DHL-a dodatno naplatio pored onoga sto kupac inicijalno plati prodavacu.
Znaci ovo je iskljucivo do nas, BIH i nemoj kriviti prodavaca. ZNam kako se osjecas, isto sam prosao, ali nazalost ovo je nas problem.