Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post Reply
1gorstak

#76 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by 1gorstak »

bszv wrote:
1gorstak wrote:
bszv wrote:Ko o čemu vi o RS-u!A šta je sa Federacijom?Ona kao nije čista?
I drugo, u vecem entitetu imas vise opstina u kojim vecinu cine Srbi, ti meni navedi jednu u manjem entitetu gdje ne cine.
Tacno je da je u nasim redovima (nisam Bosnjak, nego govorim o nama koji smo se borili za cjelovitu BiH) bilo lopuza, ali to su bili izuzeci, kod vas su takvi definisali politicki kurs i komandovali vojskom.
Ajd mi navedi koje su to opštine?
Grahovo, Glamoc, Drvar, Petrovac. Na moj drugi komentar se osvrces jer ne poznajes dovoljno tematiku, pa trazis pojasnjenje, a na prvi nikako. Zasto ?
exliberal

#77 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by exliberal »

ld wrote:
NNneko wrote:Pronadji negdje popis iz 1991 pa vidi koliko je tacno Srba zivjelo na teritoriji koju je kontrolisala ARBIH. Zaboravio sam da je i Ilijas sarajevska opcina koja je bila pod srpskom kontrolom. Najvise Srba u uzem dijelu Sarajevu je bilo na Grbavici, Vracama i Nedzaricima koje su drzali Srbi. Na mom zadnjem postu sam ti rekao kako su i zbog cega Srbi izlazili iz Sarajeva. Upitaj Bosnjake iz istocne Bosne koliko je Srba bilo u gradovima prije nego sto su bili okupirani. Gradovi su bili prazni od Srba, a niko ih nije protjerao, vec su sami izasli da bi lakse granatirali ne bojeci se da ce ubiti svoje. Ocekivali su da ce se vratiti kao "oslobodioci" nakon kraceg vremena. To im je uspjelo jer su imali ogromnu prednost u naoruzanju i tehnici, te pomoc iz Srbije i Crne Gore. Sjecas se kako je uzicki korpus usao u Visegrad, a Crnogorci u Focu, novosadski korpus u Vlasenicu, a onda je uslijedilo sistematsko ubijanje, silovanje, protjerivanje, da bi za samo nekoliko mjeseci potpuno nestalo Bosnjaka u citavoj istocnoj Bosni. To se zove etnicko ciscenje, genocid. U Sarajevu toga nije bilo. Citav rat u Sarajevu je zivjelo negdje oko 20.000 Srba, a mnogo ih je poginulo od srpskih granata sa brda.
da samo dodam,da je i dobar dio srba branio sarajevo od cetnika sa brda i sugradjana koji su napustili grad
u 1 slavnoj je bilo oko 450 srba,to je bataljon
a i u drugim jedinicma je bilo mnogo srba,a i hrvata koji su se borili za sarajevo i bosnu
Samo i ja da dodam....prestanite pricat te price o "dobrim srbima" iz prve motorizovane.....90% od tih srba nije bio u vojsci zato sto su htjeli da se bore protiv srba nego sto su bili prisilno mobilisani....zato prestanite prosipati te rodoljubne price.....znas nije bilo lako kad ti dodju bezbjednjaci pa kazu ako budes bjezo metak ti je u potiljak a ako se budes povlacio onda je u celo......toliko o domoljublju :x :x
bszv

#78 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by bszv »

Grahovo, Glamoc, Drvar, Petrovac. Na moj drugi komentar se osvrces jer ne poznajes dovoljno tematiku, pa trazis pojasnjenje, a na prvi nikako. Zasto ?[/quote]
Izvini ne razumijemo se baš najbolje.Na šta se osvrćem a na šta ne?Opštine koje si pobrojao su prije rata po popisu iz 91 imale preko 80%srpskog stanovništva.A Drvar recimo 97%!Jesu većinski srpske ali u njih se jako malo ulaže i spadaju u najsiromašnije opštine u Federaciji!
1gorstak

#79 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by 1gorstak »

bszv wrote:Izvini ne razumijemo se baš najbolje.Na šta se osvrćem a na šta ne?Opštine koje si pobrojao su prije rata po popisu iz 91 imale preko 80%srpskog stanovništva.A Drvar recimo 97%!Jesu većinski srpske ali u njih se jako malo ulaže i spadaju u najsiromašnije opštine u Federaciji!
Spominjes etnicki ciste teritorije, a ignorises citate velikosrpskog vodjstva koji ukazuju na to da je to bio cilj velikosrba, a ne posljedica rata. Sto se tice ulaganja, siromasno je i Gorazde, Stolac nije u boljem stanju ......

pozdrav
bszv

#80 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by bszv »

1gorstak wrote:
bszv wrote:Izvini ne razumijemo se baš najbolje.Na šta se osvrćem a na šta ne?Opštine koje si pobrojao su prije rata po popisu iz 91 imale preko 80%srpskog stanovništva.A Drvar recimo 97%!Jesu većinski srpske ali u njih se jako malo ulaže i spadaju u najsiromašnije opštine u Federaciji!
Spominjes etnicki ciste teritorije, a ignorises citate velikosrpskog vodjstva koji ukazuju na to da je to bio cilj velikosrba, a ne posljedica rata. Sto se tice ulaganja, siromasno je i Gorazde, Stolac nije u boljem stanju ......

pozdrav
Stvarno.A koje to izjave?Ja ne nasjedam priču o takvim glupostima,agresiji i sl.Po mome rat je izazvala težnja rukovodstva rahmetli Alje i rukovodstva SDA da stvore džamahiriju,unitarnu državu u kojoj bi došlo do majorizacije Srba a bome i Hrvata!Velikkosrbi su vjerovatno pravili i logore za Srbe u Federaciji,tukli Srbe u Sarajevu na početku rata,doveli mudžahedinsku gamad koja je odsijecala glave i igrala fudbala sa njima,palila srpska sela i sl.Daj trgni se i uozbilji malo!
exliberal

#81 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by exliberal »

de da malo spustimo loptu i smirimo ovu dsikusiju prije nego sto je zakljucaju

da se vratimo popisu i dali treba da bude i pod kojim uslovima
popajic

#82 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by popajic »

Code: Select all

@bszv
Stvarno.A koje to izjave?Ja ne nasjedam priču o takvim glupostima,agresiji i sl.Po mome rat je izazvala težnja rukovodstva rahmetli Alje i rukovodstva SDA da stvore džamahiriju,unitarnu državu u kojoj bi došlo do majorizacije Srba a bome i Hrvata!Velikkosrbi su vjerovatno pravili i logore za Srbe u Federaciji,tukli Srbe u Sarajevu na početku rata,doveli mudžahedinsku gamad koja je odsijecala glave i igrala fudbala sa njima,palila srpska sela i sl.Daj trgni se i uozbilji malo!
S tobom je grehota diskutovati. :run: :run: :run:
bszv

#83 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by bszv »

popajic wrote:

Code: Select all

@bszv
S tobom je grehota diskutovati. :run: :run: :run:
A zašto?Jel zato što izjavljujem ono što ti se ne sviđa.Moji stavovi ti nisu po volji?To što iznosim i drugu stranu medalje koja se tebi ne sviđa?Jel porićeš da su mudžahedini radili ono što sam naveo?Postojanje logora za Srbe?Šta je od toga u pitanju?
JThomas

#84 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by JThomas »

MuaDib wrote:Smatram da treba provesti popis stanovništva, jer ne znati taj podatak danas, za neku državu je odraz zaostalosti.
Novi popis stanovništva može biti vrlo važan argument za ukidanje Daytona, jer će pokazati potpuni neuspjeh provedbe Daytona. Umjesto da dođe do održivog povratka na prijeratnu etničku strukturu zemlje, stvoreni su potpuno čisti etnički teritoriji, sa apsolutnom većinom nekog od tri naroda. :? 8)
drug, samo pogledaj ko ga je stvorio, i biće ti jasno zašto danas imamo etnički čiste teritorije.

oni su onome što su naumili u potpunosti uspjeli. tri tora, tri sorte ovaca, oni i njihovi nasljednici zauvijek na vlasti. stoga ja smatram da je dejtonski sporazum u smislu onoga što su njegovi tvorci htjeli i za šta su se zalagali savršen uspjeh.
bszv

#85 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by bszv »

exliberal wrote:de da malo spustimo loptu i smirimo ovu dsikusiju prije nego sto je zakljucaju

da se vratimo popisu i dali treba da bude i pod kojim uslovima
Naravno da popisa treba da bude!Ni pod kakvim uslovima.Nek se svako popiše u mjestu gdje zaista živi!Pa da vidimo stvarno stanje.Samo to mnogima ne ide u korist!
ld

#86 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by ld »

exliberal wrote:
ld wrote:
NNneko wrote:Pronadji negdje popis iz 1991 pa vidi koliko je tacno Srba zivjelo na teritoriji koju je kontrolisala ARBIH. Zaboravio sam da je i Ilijas sarajevska opcina koja je bila pod srpskom kontrolom. Najvise Srba u uzem dijelu Sarajevu je bilo na Grbavici, Vracama i Nedzaricima koje su drzali Srbi. Na mom zadnjem postu sam ti rekao kako su i zbog cega Srbi izlazili iz Sarajeva. Upitaj Bosnjake iz istocne Bosne koliko je Srba bilo u gradovima prije nego sto su bili okupirani. Gradovi su bili prazni od Srba, a niko ih nije protjerao, vec su sami izasli da bi lakse granatirali ne bojeci se da ce ubiti svoje. Ocekivali su da ce se vratiti kao "oslobodioci" nakon kraceg vremena. To im je uspjelo jer su imali ogromnu prednost u naoruzanju i tehnici, te pomoc iz Srbije i Crne Gore. Sjecas se kako je uzicki korpus usao u Visegrad, a Crnogorci u Focu, novosadski korpus u Vlasenicu, a onda je uslijedilo sistematsko ubijanje, silovanje, protjerivanje, da bi za samo nekoliko mjeseci potpuno nestalo Bosnjaka u citavoj istocnoj Bosni. To se zove etnicko ciscenje, genocid. U Sarajevu toga nije bilo. Citav rat u Sarajevu je zivjelo negdje oko 20.000 Srba, a mnogo ih je poginulo od srpskih granata sa brda.
da samo dodam,da je i dobar dio srba branio sarajevo od cetnika sa brda i sugradjana koji su napustili grad
u 1 slavnoj je bilo oko 450 srba,to je bataljon
a i u drugim jedinicma je bilo mnogo srba,a i hrvata koji su se borili za sarajevo i bosnu
Samo i ja da dodam....prestanite pricat te price o "dobrim srbima" iz prve motorizovane.....90% od tih srba nije bio u vojsci zato sto su htjeli da se bore protiv srba nego sto su bili prisilno mobilisani....zato prestanite prosipati te rodoljubne price.....znas nije bilo lako kad ti dodju bezbjednjaci pa kazu ako budes bjezo metak ti je u potiljak a ako se budes povlacio onda je u celo......toliko o domoljublju :x :x
http://www.youtube.com/watch?v=bLiMLAjR7ys
da li je i ovaj rade zoranovic bio natjeran pistoljem kao ti 90% srba kao sto ti tako ubjedljivo tvrdis
kako to da su neki uspjeli se prebaciti,a ovi su ,,morali,, da ostanu
nelogicno mi totalno,jesl ti 100% ubjedjen,da je 90% srba bilo puskom natjerano da se bori za sarajevo i bosnu i hercegovinu
da li 100% imas kakav dokaz da podastres da je tih 90% prijetnjom smrcu natjerano da se bori
evo ovaj zoranovic tvrdi da se borio dobrovoljno
Prpa.ba

#87 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by Prpa.ba »

bszv wrote:blablabla

O Srbine stovani, zasto se nisi obrusio i na moj komentar kad vec prosipas seseljevsku suplju na sve strane? Istina boli? Evo ti jos jednom pa citaj.
Jeste, klasicno etnicko ciscenje je to sto je ogromna masa Srba uzimala produzene godisnje odmore i bolovanja jos od pocetka februara 1992. Konkretno mogu govoriti o "odlascima rodbini", "teskim bolestima" na radnim mjestima moga oca i majke. Moja prijateljica je isla po Palama i divila se "padobrancima" i srpskim junacima koji su se pripremali za ono protiv cega cu izgubiti 4 godine zivota, a cudo je sto sam i prezivio. Komsije su mi odlazile na "izlete" itd. par dana pred potpuni pocetak agresije cetnicke vojske. Sve se to bilo sjatilo po selima i pripizdinama blize i okolo Sarajeva i cekalo da se vrate nakon sto "njihovi" izvrse drzavni udar, ili se usetaju u Sarajevo. Niti prvo, niti drugo se nije desilo, a oni su ostali tamo gdje jesu. To je bio prvi val Srba koji su nasjeli na pobjednicku politiku SDS-a. Kasnije su odlazili oni koji su skontali da su se zajebali sto su ostali na krivoj strani, oni koji su bjezali da spase zivu glavu skupa sa ostalim sugradjanima, pa oni razocarani u politiku Predsjednistva, itd. Oksimoron je pricati gluposti o nasim sugradjanima srpske nacionalnosti koji su ni krivi ni duzni tokom rata bjezali u bijeli svijet, bjezali su svi koji su se mogli snaci. Ne vidim sto bi to bilo opravdano Bosnjacima, a nedozvoljeno Srbima.

I jos nesto da razjasnimo. U Sarajevu je jedino etnicko ciscenje sprovedeno poslije rata kada je svedski govnar Carl Bildt dao dovoljno vremena srpskim vlastima da masovno premjeste Srbe iz dijelova grada koji su vraceni Federaciji u RS, i pokradu i odnesu (doslovno) brojna postrojenja (npr. "preseljenje" VZ Orao iz Rajlovca, itd.) Obecavana je gradnja veceg i lepseg (vjerovatno i starijeg :D ) Sarajeva, a dobili ste srednjak iz Banjaluke. Sto bi rekli, sami pali, sami se ubili. :thumbup:

Na nekoj od tih vasih lista pobijenih Srba sam nasao i svog dobrog komsiju, evo ga bas na balkonu, odmara covjek sa suprugom :thumbup: :lol:

Ako nastavis lupati o masovnim serbskim stradanjima u Sarajevu bicemo prisiljeni da te bacimo lavovima.
bszv

#88 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by bszv »

Prpa.ba wrote:
bszv wrote:blablabla

O Srbine stovani, zasto se nisi obrusio i na moj komentar kad vec prosipas seseljevsku suplju na sve strane? Istina boli? Evo ti jos jednom pa citaj.

Na nekoj od tih vasih lista pobijenih Srba sam nasao i svog dobrog komsiju, evo ga bas na balkonu, odmara covjek sa suprugom :thumbup: :lol:

Ako nastavis lupati o masovnim serbskim stradanjima u Sarajevu bicemo prisiljeni da te bacimo lavovima.
Isto važi i za vaše liste u Srebrenici i okolini :lol: Ja šešeljevac nisam.Član sam SNSD-a ako to nekoga interesuje!Ja nisam govorio koliko je ljudi pobijeno.Ali ne možeš poreći logor u kasarni Viktor Bubanj.Kao ni ono što sam ja vidio svojim rođenim očima-premlaćivanje ljudi samo zato što su Srbi!
exliberal

#89 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by exliberal »

da li je i ovaj rade zoranovic bio natjeran pistoljem kao ti 90% srba kao sto ti tako ubjedljivo tvrdis
nelogicno mi totalno,jesl ti 100% ubjedjen,da je 90% srba bilo puskom natjerano da se bori za sarajevo i bosnu i hercegovinu
da li 100% imas kakav dokaz da podastres da je tih 90% prijetnjom smrcu natjerano da se bori

dali si procitao moj post
Ja kazem 90% ...10% otpada na dobrovoljce tipa zoranovic ( koji je budaletina da mu nema ravne, da se nelazemo) ili slavni tenkista sucur koji je prebjegao 92 u sarajevo pretrcavsi most kod bristola (usput nikad nije objasnio barem javno sto je pobjegao iz vogosce na grbavicu i sto se tamo skrivao) ...ja ga par puta pitah jel halalio batine sto ih je dobio u bristolu al mi neogovori :D
nego da neskrecemo sa teme.ako zelis da pricas o prvoj motorizovanoj i srbima koji su bili gore mozemo na drugom mjestu ova tema je u vezi popisa stanovnista
ld

#90 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by ld »

exliberal wrote:da li je i ovaj rade zoranovic bio natjeran pistoljem kao ti 90% srba kao sto ti tako ubjedljivo tvrdis

Ja kazem 90% ...10% otpada na dobrovoljce tipa zoranovic ( koji je budaletina da mu nema ravne, da se nelazemo) ili slavni tenkista sucur koji je prebjegao 92 u sarajevo pretrcavsi most kod bristola (usput nikad nije objasnio barem javno sto je pobjegao iz vogosce na grbavicu i sto se tamo skrivao) ...ja ga par puta pitah jel halalio batine sto ih je dobio u bristolu al mi neogovori :D
nego da neskrecemo sa teme.ako zelis da pricas o prvoj motorizovanoj i srbima koji su bili gore mozemo na drugom mjestu ova tema je u vezi popisa stanovnista
razumio sam ja tebe dobro,ali kako ti meni mozes da objasnis da ko je htjeo da izadje iz grada i izasao je,sto prije rata,sto u toku rata
i sad najednom ovi srbi,njih 90% su natjerani puskom na prvu liniju i to u ovom broju
i recimo tebi je zoranovic,sucur,raznjatovic budaletine,vjerovatno i divjak i siber,dok meni nisu to budale,ja ih postujem sto su ljudi odlucili da ostanu i da se bore za svoj grad i domovinu
i sto je bitno ovdje,da ima srba i to ne bas mali broj,koji su ostali u sarajevu i borili se protiv cetnika,i nije sve crno i bijelo,mi i vi,svi srbi protiv bosnjaka i slicno
ima srba i hrvata koji zele i hoce normalnu drzavu i jedinstvenu bosnu i hercegovinu,gdje ce se postovati pravo svakog gradjnina u normalnoj drzavi,a ne nekoj entitetskoj nenormalnoj drzavi,gdje su pravi srbi samo u rs,a ovi u federaciji su izdajice i slicne gluposti,gdje ako nisi pripadnik vecinskog ,,konstutivnog,, naroda,onda si gradjanin drugog ili treceg reda,jedina drzava u evropi gdje i danas dan je aparhejd i segragacija prema sugradjnima samo sto su drugaciji,ma dja bjezi ba
exliberal

#91 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by exliberal »

ld wrote:
exliberal wrote:da li je i ovaj rade zoranovic bio natjeran pistoljem kao ti 90% srba kao sto ti tako ubjedljivo tvrdis

razumio sam ja tebe dobro,ali kako ti meni mozes da objasnis da ko je htjeo da izadje iz grada i izasao je,sto prije rata,sto u toku rata
i sad najednom ovi srbi,njih 90% su natjerani puskom na prvu liniju i to u ovom broju
i recimo tebi je zoranovic,sucur,raznjatovic budaletine,vjerovatno i divjak i siber,dok meni nisu to budale,ja ih postujem sto su ljudi odlucili da ostanu i da se bore za svoj grad i domovinu
i sto je bitno ovdje,da ima srba i to ne bas mali broj,koji su ostali u sarajevu i borili se protiv cetnika,i nije sve crno i bijelo,mi i vi,svi srbi protiv bosnjaka i slicno
ima srba i hrvata koji zele i hoce normalnu drzavu i jedinstvenu bosnu i hercegovinu,gdje ce se postovati pravo svakog gradjnina u normalnoj drzavi,a ne nekoj entitetskoj nenormalnoj drzavi,gdje su pravi srbi samo u rs,a ovi u federaciji su izdajice i slicne gluposti,gdje ako nisi pripadnik vecinskog ,,konstutivnog,, naroda,onda si gradjanin drugog ili treceg reda,jedina drzava u evropi gdje i danas dan je aparhejd i segragacija prema sugradjnima samo sto su drugaciji,ma dja bjezi ba
da se nesto razumjemo ja sam cijeli rat bio u sarajevu i najebao sam ko zuti...al necemo o tome da se nebi drugi ukljucili u ovu diskusiju pa mi rekli da lazem
sto se tice prve mtb...jeste bilo u jednom trenutku 400+ srba (ustvari krscana da budemo precizni) i poceli su se javljat pojedinci koji su govorili sta ce se desit ako srbi napadnu a sa ove strane je recimo na liniji vise od 50% nemuslimana....onda je doslo do promjene u rasporedu pa se nije vise desavalo da budu recimo 3 srbina u rovu nego se malo "izmjesalo", namah su mnogi poslati u logistiku, pa je doslo dotle da se postroji brigada da izadje na treskavicu a onda fino kazu srbi i hrvati istupite, vi ostajete ovdje(pogotovo poslije junackog prebjega hrvatske brigade na vilsonovom ili izlaska svih hrvata u kiseljaku kad su trebali ici na linije oko varesa)...... Kazes da su ovi ljudi branili domovinu...koju bolan domovinu...gledali su samo da prezive klaonicu na zuci, da su imali sanse da predju na srpsku stranu presli bi. Vecina srba koja je bila na zuci je imala familije u gradu , svi oni koji su bili samci su prebjegli...sto nepitas koliki je bio broj prebjega....pa meni dodje komandir i zajebava se kaze" brate srbine kad budes bjezo dodji da se izljubimo i molim te nemoj bjezat sa oruzjem...oni tvoji ga imaju i previse :)"
Uostalom ajde pogledaj koliko je srba izaslo iz federalnog sarajeva poslije rata. Koliko je njih prodalo svoju imovinu budzasto i otislo da zivi po nekim vukojebinama istocne bosne. Zasto ? Nijih nije mogao natjerat Krajisnik ?
Pricam o ljudima koji su bili na federalnoj strani na na ilidji, grbavici ili vogosci. Koliki je broj povratnika srba u sadasnje Sarajevo? Mali drug moj , veoma mali. Vracaju se starci jer nemogu da se snadju po tudjim mjestima dok je omladina otisla svojim putem.
Al da se vratimo na popis
Znas kad bi sad bio popis nijednoj strani nebi odgovarali rezultati.
Srbima jer bi se pokazalo da povratak nije uspjeo ( a to je dio dejtonskog ugovora kojeg oni stalno pozivaju kao garanciju opstanka rs), Bosnjacima da prica o multikulturi i zajednickom zivotu nepali jer je doslo do opadanja i onako malog broja krscana . Hrvatima jer bi se pokazalo koliko malo ih ima ustvari i da nemaju prava da se busaju i traze nesto vise.....
Idun

#92 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by Idun »

bszv wrote:
1gorstak wrote:
Ili teznja rukovodstva SDS da se od BiH napravi Srbija. Nemoj zaboraviti Srpski Plebiscit 1991. godine kada su masovno dolazili glasaci iz Srbije....ili...Referendum za Nezavisnost BiH....kada ste pored zivih i mrtve dizali da glasaju-protiv. 8-) Ako zelis da budes realan, pored mudzahedina - treba spomenuti i Srbiju, Crnu Goru, Arkanovce, SOS-ovce, Bele Orlove, Legiju Stranaca te placenike iz Rusije, Rumunije i drugih zemalja na srpskoj strani....koje su radili i mnogo gore stvari. Logori su jasna stvar i zna se ciji su bili u 98% slucajeva....kao i masovne grobnice. ;-) O tome nema smisla raspravljati i bilo bi presipanje iz hladnog u vruce i vice versa.

Samo jos da spomenem to oko Sarajeva. Gledala sam neki dokumentarac prije godinu, dve i rijec je bila o Sarajevu ili negdje oko Sarajeva..nisam sigurna da li se radi o 94 ili 95. Prikazivali su Srbe, kako napustaju svoje kuce, u pratnji-zastiti svoje srpske vojske. To je bila jedna jako duga kolona auta, traktora, konjskih kola i kamiona...koji su bili prepuni stvari...od namjestaja pa sve do prozora, vrata, balkonskih ograda, plocica...cak su prikazivali kako skidaju i uticnice...da bi zatim sami palili svoje kuce dizuci tri prsta, uzvikujuci kako balijskoj gamadi ne ostavljaju nista i da se raduju odlasku na svoju srpsku zemlju - RS.

Ne vjerujem da bi popis stanovnistva mogao biti argument za ukidanje Deytonskog Sporazuma...ali bi ga u svakom slucaju trebalo sprovesti. Mislim da bi bio jako dobar pokazatelj etnickog ciscenja pojedinih djelova. Sto se tice relacije Federacija - RS....meni su dovoljni pokazatelji zavrsne spice, recimo, dnevnika ili nekih drugih emisija.... u Federaciji ili RS. :mrgreen:
ld

#93 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by ld »

92 i dio 93,bio je poveci broj srba i hrvata u jedinicama TO-a,policije,raznih drugih grupa i grupica i poslije se formirala armija bih,ali sa otvaranjem fronta sa hrvatima i u krajini sa abdicevcima,i kad su ljudi vidjeli da evropa i zapad aminuje raspad bosne,srbi su poceli masovnije da bjeze na ,,drugu,, stranu,ali pored svega opet ih je ostalo poprilican broj
i danas u sarajevu sigurno ima veci broj srba sto su ostali u ratu u gradu i vecina je tu,a oni poput ovog lika sa ilidje,sto je sad u zvorniku,sto su bili sa druge strane nisana u grbavici,nedjaricima,ilijasu,vogosci,poslije dejtona svi su se pokupili,cak su i grobove otkopli i odnijeli sa sobom
oni su poslije svoju imovinu vratili i prodali i otisli su da budu sa ,,svojima,,
kao mene u zenici moj prvi komsija je srbin,do 94 niko ga nije dirao,niti mobilisao,poslije se prijavio u hvo,doduse bio je ozenjen hrvaticom
druga srpska porodica,iz moje zgrade,je imala neobican slucaj,stariji sin je otisao za bijeljinu i pridruzio vojnoj policiji,cetnickoj,dok su mu otac i mati ostali u zenici citav rat sa mladjim sinom,koji je 73 godiste,i trebao je da bude mobilisan u armiju,jer je vojni obveznik,ali nije,bio je sportista,poslije rata je bio pomocnik ili trener celika,kosarkaski klub
uglavnom,i pored saznanja da im je clan porodice u vojnoj policiji u bjeljini,niko njima nije naudio
nadam se da ti ovo nesto govori
i bio je slucaj u zenici kad je jedan hosovac ispalio zolju na pravoslavnu crkvu i odmah je bio uhapsen i zatvoren
mi smo pokusavali na sve moguce nacine da sprijecimo bilo kakvu osvetu nad srbima u zenici,naravno bilo je incidenata,ali koliko je bilo u nasoj moci,mi smo se borili za nase sugradjane
dok sa ,,one,, strane su sistematski i organizirano rusili,ubijali,plajckali sve sto je bilo nesrpsko

i sto se tice popisa,danas u federaciji je oko 2 350 000 stanovnika,to je broj koji zivi i boravi u federaciji i oko pola miliona izbjeglih
od tih 2 350 000,oko 400 000 je hrvata,oko 100 000 je srba i 1 850 000 bosnjaka
u rs sigurno ne zivi onaj broj sto oni uporno prikazuju,realna cifra je oko 1 200 000,od toga je 150 000 bosnjaka i hrvata povratnika
dobar broj srba se iselio iz bosne,recimo vecina hadjickih srba je sada u americi,vecina zenickih srba je u novom sadu itd..
jos kad uzmemo negativan prirodni prirastaj kod srba u rs i hrvata u hercegovini i iseljavanje,pogotovo mladih i obrazovnih
a kod bosnjaka povratak dijaspore i mladih takodje,stariji se pogotovo vracaju,mislim da su u prijedoru i kozarcu svi skoro bosnjaci sa svedskim i danskim penzijama,bar oni stariji

i da se razumijemo,i ja sam bio pripadnik armije i borio sam se,i bez obzira na to,ja svoje sugradjane srbi i hrvate postujem i imam i prijatelja medju njima
i volio bi kad bi moglo da na neki nacin se narod probudi,da se promjeni,da zivimo u normalnoj,gradjanskoj drzavi,evo ruku na srce mene boli djon da li ce biti bosnjak,ili hrvat,ili srbin predsjednik,ja licno cu glasati za zeljku komsica i recimo da je umjesto njega i srbin,ali samo da je pametan,da radi za narod i drzavu, i njemu bi dao glas,jer trenutno od bosnjaka kandidata sa to mjesto nevidim hajra,ni za narod,niti za drzavu
tako da me ne pogresno shavtis da se ja radujem opadanju broja nebosnjaka u bosni,ja se nadam da ce u bosni ostati i hrvati i srbi,koji vole ovu zemlju i koji zele samo normalnu drzavu,a svi ostali koji bi rusili i dijeli bosnu,zelim im od srca da nestanu sto prije,cak ako su to i ekstremisti iz bosnjackog naroda
Šandor

#94 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by Šandor »

Ld, opadanje broja Srba i Hrvata ne mijenja ništa. Oni kontrolišu oko 75% BiH. Sve i da ih za 20 godina bude 50% manje mi od toga nemamo ništa.

Mislim da je cifra od 150,000 povratnika u RS potpuno pogrešna. Možda se radi o broju onih koji imaju lične karte izvađene tamo. Veliki dio njih je razasut po bijelom svijetu.

Što se tiče broja Hrvata, vjerovatno nisi daleko od istine. Hrvati su se masovno iselili iz svih dijelova BiH. Pa čak i iz opština u kojima su i prije rata živjeli maltene sami.
exliberal

#95 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by exliberal »

znas sta ld....mi mozemo da pricamo koliko ima federacija a koliko rs ali bez zvanicnog popisa to je samo nagadjanje.
uvjerili smo se dosad mali milion puta da su brojevi (dali zivih dali mrtvih) napuhivani ili smanjivani u zavisnosti od trenutnih politickih potreba.
definitivo popis treba ali ima tu par stvari koje bi ja ukljucio u popis. prijeratno mjesto prebivanja i trenutno.Na osnovu toga bi se moglo zakljucit ko je bio gdje i gdje je sad.
osa

#96 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by osa »

zanimljivo je kako neki hrvate i srbe koji odu iz bih prekriže, a bošnjake koji odu i dalje broji kao građane bih, time što čovjek ne živi u bih ne gubi se automatski državljanstvo i pravo glasa.
exliberal

#97 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by exliberal »

osa wrote:zanimljivo je kako neki hrvate i srbe koji odu iz bih prekriže, a bošnjake koji odu i dalje broji kao građane bih, time što čovjek ne živi u bih ne gubi se automatski državljanstvo i pravo glasa.
e to je sad druga stvar :D :D srbi i hrvati su otisli u svoje maticne drzave... :D
osa

#98 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by osa »

exliberal wrote:
osa wrote:zanimljivo je kako neki hrvate i srbe koji odu iz bih prekriže, a bošnjake koji odu i dalje broji kao građane bih, time što čovjek ne živi u bih ne gubi se automatski državljanstvo i pravo glasa.
e to je sad druga stvar :D :D srbi i hrvati su otisli u svoje maticne drzave... :D
kad bi i tako bilo ipak su te države bliže od onih u koje su otišli bošnjaci,i srbima i hrvatima iz bih matična država je bih.
Polynesian

#99 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by Polynesian »

bszv wrote: Naravno da popisa treba da bude!Ni pod kakvim uslovima.Nek se svako popiše u mjestu gdje zaista živi!Pa da vidimo stvarno stanje.Samo to mnogima ne ide u korist!
Naročito, onima koji su iz Republike Šumske protjerani sa svojih ognjišta.

I to, sad kad su iz genociditeta, protjerani, naravno da popis treba biti, i čuj, da se razumemo jel, ni pod kakvim uslovima.

Kakva mudrost :mrgreen:
Šandor

#100 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?

Post by Šandor »

osa wrote:
exliberal wrote:
kad bi i tako bilo ipak su te države bliže od onih u koje su otišli bošnjaci,i srbima i hrvatima iz bih matična država je bih.
hahahahahahahahaha :lol: Što me nasmija. :D

Nemoguće je govoriti o tačnom broju, bilo bi glupo, ali broj Srba i Hrvata koji su danas u dijaspori a posmatraju BiH kao matičnu domovinu je sigurno zanemariv.
Post Reply