Novi popis stanovništva može biti vrlo važan argument za ukidanje Daytona, jer će pokazati potpuni neuspjeh provedbe Daytona. Umjesto da dođe do održivog povratka na prijeratnu etničku strukturu zemlje, stvoreni su potpuno čisti etnički teritoriji, sa apsolutnom većinom nekog od tri naroda.
Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
- MuaDib
#1 Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Smatram da treba provesti popis stanovništva, jer ne znati taj podatak danas, za neku državu je odraz zaostalosti.
Novi popis stanovništva može biti vrlo važan argument za ukidanje Daytona, jer će pokazati potpuni neuspjeh provedbe Daytona. Umjesto da dođe do održivog povratka na prijeratnu etničku strukturu zemlje, stvoreni su potpuno čisti etnički teritoriji, sa apsolutnom većinom nekog od tri naroda.

- Dr.Cuddy
#2 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.
Bil' popis mogao biti sredstvo obaranja DMP-a? SumLJam ali dobrano ovi iz RS-a upiru da se popis ne izvrši!
Bil' popis mogao biti sredstvo obaranja DMP-a? SumLJam ali dobrano ovi iz RS-a upiru da se popis ne izvrši!
- osa
#3 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
čuj popis stanovništva razlog za ukidanje deytona, zanimljivo a opet smiješno. u hrvatskoj je napravljen popis stanovništva, pa to ni najmanje nije pomoglo srbima da se vrate.
- kockica_kockica
#4 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
odavno nisam cula smjesniji argument za ukidanje Daytona...

-
Eborg
#5 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Ne mogu da vjerujem...Ne daju?Moonlight & Magnolia wrote:Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.
Osim politichara iz RS u Vladi BiH,mislim da RS nema institucionalnih nadlezhnosti da to zabrani,zar to ne bi trebalo pokrenuti Vijece ministara BiH?
- osa
#6 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
moglo bi pokrenuti, ali bi li moglo bez srba usvojiti, a pogotovo bez srba provesti, recimo u Han Pijesku,da dalje ne nabrajam.Eborg wrote:Ne mogu da vjerujem...Ne daju?Moonlight & Magnolia wrote:Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.
Bil' popis mogao biti sredstvo obaranja DMP-a? SumLJam ali dobrano ovi iz RS-a upiru da se popis ne izvrši!![]()
Osim politichara iz RS u Vladi BiH,mislim da RS nema institucionalnih nadlezhnosti da to zabrani,zar to ne bi trebalo pokrenuti Vijece ministara BiH?
- Dr.Cuddy
#7 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
upravo. jer uložiti 25 mil. eura u nešto što bi propalo zbog nekoga u Han Pijesku, je suludo!osa wrote:moglo bi pokrenuti, ali bi li moglo bez srba usvojiti, a pogotovo bez srba provesti, recimo u Han Pijesku,da dalje ne nabrajam.Eborg wrote:Ne mogu da vjerujem...Ne daju?Moonlight & Magnolia wrote:Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.
Bil' popis mogao biti sredstvo obaranja DMP-a? SumLJam ali dobrano ovi iz RS-a upiru da se popis ne izvrši!![]()
- kockica_kockica
#8 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Eborg wrote:Ne mogu da vjerujem...Ne daju?Moonlight & Magnolia wrote:Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.
Da je taj popis stanovnistva zele u BiH nema te RS koja bi ih u tome sprijecila.. nego brate mili nikome to ne ide u prilog kako srbina tako i federaciji....
-
Eborg
#9 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Pa zar u nas NISHTA ne mozhe?
:smajli koji udara glavom od zid:
:smajli koji udara glavom od zid:
-
Sargan
#10 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Jeli ti uopste znas kako funkcionise danasnja BiH? Ovo te najozbiljnije pitam. Cisto u dvije recenice da mi objasnis ko donosi odluku o popisu, koja ministarstva koji predstavnici, koje skupstine itd.? Jer stvarno mislis da se moze donijeti odluka na drzavnome nivo-u o tome a da predstavnici RS-a ne davaju svoju suglasnost. Ako mislis da moze, molim te objasni mi!kockica_kockica wrote:Eborg wrote:Ne mogu da vjerujem...Ne daju?Moonlight & Magnolia wrote:Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.
Da je taj popis stanovnistva zele u BiH nema te RS koja bi ih u tome sprijecila.. nego brate mili nikome to ne ide u prilog kako srbina tako i federaciji....
- kockica_kockica
#11 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Ja vrlo dobro znam kako funkcionira nasa vlada nista ne brini... ali nije samo RS kojoj ne ide u prilog taj popis stanovnistva... ima tu jos mnogo toga sto se treba napraviti prije nego se napravi popis, ali trenutno to nije opcija koja se razmatra niti je prioritet ... da jeste vec bi se napravilo... poenta je da daytonski sporazum nikad nece ukinuti popisom stanovnistva, to me bas nasmijalo... 
- Real Khan
#12 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Ma, vidi se da odišete znanjemkockica_kockica wrote:Ja vrlo dobro znam kako funkcionira nasa vlada nista ne brini... ali nije samo RS kojoj ne ide u prilog taj popis stanovnistva... ima tu jos mnogo toga sto se treba napraviti prije nego se napravi popis, ali trenutno to nije opcija koja se razmatra niti je prioritet ... da jeste vec bi se napravilo... poenta je da daytonski sporazum nikad nece ukinuti popisom stanovnistva, to me bas nasmijalo...
E pa stvarno me danas smoriste svakakvim akrobacijama... fakat odoh na more, pa se opet "vidimo" za 10-tak dana.
- osa
#13 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
gdje jarane ,jel u lijepu njihovu.Real Khan wrote:Ma, vidi se da odišete znanjemkockica_kockica wrote:Ja vrlo dobro znam kako funkcionira nasa vlada nista ne brini... ali nije samo RS kojoj ne ide u prilog taj popis stanovnistva... ima tu jos mnogo toga sto se treba napraviti prije nego se napravi popis, ali trenutno to nije opcija koja se razmatra niti je prioritet ... da jeste vec bi se napravilo... poenta je da daytonski sporazum nikad nece ukinuti popisom stanovnistva, to me bas nasmijalo...kako šta funkcionira u ovoj državi. Na početku, RS predstavnici su INSISTIRALI da de provede popis stanovnika još 2001. Bošnjački političari su se protivili da se provede popis prije potpune implementacije aneks 7 dejtonskog sporazuma, jer to legalizira etničko čišćenje. Masa zakona u BiH se direktno veže za ..."na osnovu rezultata posljednjeg popisa stanovnika"... Helem, Srbi su tada odlučili da to obave samostalno barem na prostoru RS-a. Međutim, rezultati su bili dosta razočaravajući za RS političko rukovodstvo, pa su jedno vrijeme krili kao guja noge te rezultate (iz pouzdanih izvora sam saznao da su jedva imali tada 1 milion stanovnika u cijeloj RS, a trend iseljavanja i "bijela kuga" nemilice haraju ovim "boljim" blentitetom). Tako da sada srpski političari i ne insistiraju baš previše na popisu kao što je bio slučaj 2001. a pozicija Bošnjaka je nepromijenjena. Hrvatima je "svejedno", barem tako kažu Čović i Ljubić...
E pa stvarno me danas smoriste svakakvim akrobacijama... fakat odoh na more, pa se opet "vidimo" za 10-tak dana.
- Real Khan
#14 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Ne znam još u čiju ću, ali idem sa svojom ženom...pa ti vidi gdje mi ne gineosa wrote:gdje jarane ,jel u lijepu njihovu.Real Khan wrote:Ma, vidi se da odišete znanjemkockica_kockica wrote:Ja vrlo dobro znam kako funkcionira nasa vlada nista ne brini... ali nije samo RS kojoj ne ide u prilog taj popis stanovnistva... ima tu jos mnogo toga sto se treba napraviti prije nego se napravi popis, ali trenutno to nije opcija koja se razmatra niti je prioritet ... da jeste vec bi se napravilo... poenta je da daytonski sporazum nikad nece ukinuti popisom stanovnistva, to me bas nasmijalo...kako šta funkcionira u ovoj državi. Na početku, RS predstavnici su INSISTIRALI da de provede popis stanovnika još 2001. Bošnjački političari su se protivili da se provede popis prije potpune implementacije aneks 7 dejtonskog sporazuma, jer to legalizira etničko čišćenje. Masa zakona u BiH se direktno veže za ..."na osnovu rezultata posljednjeg popisa stanovnika"... Helem, Srbi su tada odlučili da to obave samostalno barem na prostoru RS-a. Međutim, rezultati su bili dosta razočaravajući za RS političko rukovodstvo, pa su jedno vrijeme krili kao guja noge te rezultate (iz pouzdanih izvora sam saznao da su jedva imali tada 1 milion stanovnika u cijeloj RS, a trend iseljavanja i "bijela kuga" nemilice haraju ovim "boljim" blentitetom). Tako da sada srpski političari i ne insistiraju baš previše na popisu kao što je bio slučaj 2001. a pozicija Bošnjaka je nepromijenjena. Hrvatima je "svejedno", barem tako kažu Čović i Ljubić...
-
MAha
#15 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Popis stanovnistva je, u sadasnjim uslovima i uz sadasnji Ustav, posljednji ekser na BiH mrtvackom kovcegu. Popisa ne smije biti dok se ili ne promjeni (vrati) bar djelimicno etnicka slika s pocetka 90-ih ili dok se ne promjeni Ustav BiH.
- Luke Perry
#16 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Srbi su cak 93 imali neki popis stanovnistva. jesu li ga ikad objavili?
- MuaDib
#17 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Samo se ti smij, ali na osnovu popisa se Dayton može proglasiti neuspješnim, tj. da nije ispunio svoju zadaću, te da je BiH potreban savremen i funkcionalan Ustav.kockica_kockica wrote:odavno nisam cula smjesniji argument za ukidanje Daytona...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- cogni
#18 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
BiH je svakako potreban savremen i funkcionalan ustav, dejton to nije i svima je jasno da ga treba mjenjati.MuaDib wrote:Samo se ti smij, ali na osnovu popisa se Dayton može proglasiti neuspješnim, tj. da nije ispunio svoju zadaću, te da je BiH potreban savremen i funkcionalan Ustav.kockica_kockica wrote:odavno nisam cula smjesniji argument za ukidanje Daytona...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Popis stanovništva ne znači da se odustaje od povratka, naprotiv, njime bi se vidjelo dokle se sa povratkom stiglo i šta treba dalje činiti. Mogla bi se napraviti neka strategija povratka u narednom periodu, ovako povratak tapka u mjestu. Generalno, odsustvo informacija o problemu nikako ne može biti dobra stvar ako se problem želi rješavati.
Aneks 7 govori o pravu ljudi da se vrate, a ne o obavezi da se vrate. Ja ne vidim kako je moguće postići odnos stanovništa od prije rata, kao što ne vidim kako je bez popisa nemoguće utvrditi taj odnos. Strpljenje je vrlina, ali čekati nešto što se sigurno neće desiti nije strpljenje već nešto drugo. Koliko ja vidim polika nemogućeg je nažalost i dalje u modi bez naznaka da će se nešto bitnije promjeniti. Za kraj bonus pitanje, ako je politika umjetnost mogućeg, šta bi to bilo politika nemogućeg?
-
Eborg
#19 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Ja evo odmah vec vidim koje bi se dvije struje pojavile...
ZA POPIS - radi uporedjivanja strukture stanovnishtva,pracenja povratka,reguliranja izbornih lista,razvoja ekonomije...
PROTIV POPISA - ako bi se za osnovicu nacionalnog kljucha (:smajli koji povraca:) uzimao novi popis onda bi se time stavila tachka na etnichno chishcenje i izbjeglice/prognanici bi definitivno bili odsjecheni od svojih mjesta...
Kompromis: napraviti popis stanovnishtva s tim da se upotrebljava onaj iz 1991. god. na mjestima gdje je to bitno (glasanja,zaposhljavanja,javna uprava i sl.).
ZA POPIS - radi uporedjivanja strukture stanovnishtva,pracenja povratka,reguliranja izbornih lista,razvoja ekonomije...
PROTIV POPISA - ako bi se za osnovicu nacionalnog kljucha (:smajli koji povraca:) uzimao novi popis onda bi se time stavila tachka na etnichno chishcenje i izbjeglice/prognanici bi definitivno bili odsjecheni od svojih mjesta...
Kompromis: napraviti popis stanovnishtva s tim da se upotrebljava onaj iz 1991. god. na mjestima gdje je to bitno (glasanja,zaposhljavanja,javna uprava i sl.).
- Real Khan
#20 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Samo da dodam prije nego se ispalim na odmor:cogni wrote:BiH je svakako potreban savremen i funkcionalan ustav, dejton to nije i svima je jasno da ga treba mjenjati.MuaDib wrote:Samo se ti smij, ali na osnovu popisa se Dayton može proglasiti neuspješnim, tj. da nije ispunio svoju zadaću, te da je BiH potreban savremen i funkcionalan Ustav.kockica_kockica wrote:odavno nisam cula smjesniji argument za ukidanje Daytona...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Popis stanovništva ne znači da se odustaje od povratka, naprotiv, njime bi se vidjelo dokle se sa povratkom stiglo i šta treba dalje činiti. Mogla bi se napraviti neka strategija povratka u narednom periodu, ovako povratak tapka u mjestu. Generalno, odsustvo informacija o problemu nikako ne može biti dobra stvar ako se problem želi rješavati.
Aneks 7 govori o pravu ljudi da se vrate, a ne o obavezi da se vrate. Ja ne vidim kako je moguće postići odnos stanovništa od prije rata, kao što ne vidim kako je bez popisa nemoguće utvrditi taj odnos. Strpljenje je vrlina, ali čekati nešto što se sigurno neće desiti nije strpljenje već nešto drugo. Koliko ja vidim polika nemogućeg je nažalost i dalje u modi bez naznaka da će se nešto bitnije promjeniti. Za kraj bonus pitanje, ako je politika umjetnost mogućeg, šta bi to bilo politika nemogućeg?
Pitanje je ŠTA OMETA TAJ DOBROVOLJNI POVRATAK? Ne treba zaboraviti da tu već postoje obaveze strana potpisnica dejtonskog sporazuma. Evo da navedem nekoliko važnih stvari (ne zamjerite što je na engleskom, ali je to ipak službeni jezik sporazuma i ne postoji službeni prevod na lokalne jezike):
..."The Parties shall ensure that refugees and displaced persons are permitted to return in safety, without risk of harassment, intimidation, persecution, or discrimination, particularly on account of their ethnic origin, religious belief, or political opinion.
The Parties shall take all necessary steps to prevent activities within their territories which would hinder or impede the safe and voluntary return of refugees and displaced persons. To demonstrate their commitment to securing full respect for the human rights and fundamental freedoms of all persons within their jurisdiction and creating without delay conditions suitable for return of refugees and displaced persons, the Parties shall take immediately the following confidence building measures:
a) the repeal of domestic legislation and administrative practices with discriminatory intent or effect; (Još uvijek u RS-u ima more zakona koji su i te kako diskriminatorni prema povratnicima)
b) the prevention and prompt suppression of any written or verbal incitement, through media or otherwise, of ethnic or religious hostility or hatred; (Ovakve poruke stalno šalje Milorad Dodik i razne "nevladine organizacije" i niko nikoga ne suzbija. Povratnici uvijek "donji")
c) the dissemination, through the media, of warnings against, and the prompt suppression of, acts of retribution by military, paramilitary, and police services, and by other public officials or private individuals;
d) the protection of ethnic and/or minority populations wherever they are found and the provision of immediate access to these populations by international humanitarian organizations and monitors;
e) the prosecution, dismissal or transfer, as appropriate, of persons in military, paramilitary, and police forces, and other public servants, responsible for serious violations of the basic rights of persons belonging to ethnic or minority groups. (Dovoljno je samo reći da im se u svakom gradu i selu RS-a otvoreno postrojavaju paravojne formacije Ravnogorskog četničkog pokreta i nikome to ne smeta, osim povratnicima naravno.)
dakle, o kavoj implementaciji dejtonskog sporazuma se ovdje govori? Vlasti RS-a stalno naglašavaju da su za Dejton i ništa više, a šta je sa aneksom 7 i ovim stvarima koje sam nabrojao gore... Šta je sa ostalim dijelovima sporazuma. Pa nije samo aneks 4 čitav sporazum, a ni takav Ustav se ne poštuje. U prvom redu, RS ne poštuje suverenitet države BiH, pa zašto bi iko uvažavao "realnost" postojanja takve odmetnute tvorevine koja stalno potkopava ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine? Ili će se donijeti normalan i nediskriminatoran Ustav bez entiteta RS (mogu regije ali ne etničke), ili ćemo ratovati puno duže nego prošli put. To je bar jasno jer ovako ne ide više.
- Real Khan
#21 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Dobar i razuman kompromis, samo što bi se onda moralo hitno izmjeniti nekih 80% postojećih zakona. Imajući u vidu koliko su parlamentarci "brzi" (a ne zaboravimo i redovne obaveze usvajanja kilograma zakona za put ka EU integraciji)... mislim da bi to još više iskomplikovalo situaciju.Eborg wrote:Ja evo odmah vec vidim koje bi se dvije struje pojavile...
Evo, ja sam za popis, mislim da bi mnoge iznenadio rezultat...
- cogni
#22 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Pričali smo o tome kako neodržavanje popisa pomaže ili odmaže implementaciji dejtonskog sporazuma, ponajviše aneksa 7, a ne o tome da li se i kako sve povratak opstruira. Po meni neodržavanje popisa nije uspjelo da spriječi opstrukcije povratka, niti može da ih spriječi. Ako je glavna strategija povratka da se nedozvoli popis, onda je takva strategija po meni užasno jadna i osuđena na propast.Real Khan wrote: dakle, o kavoj implementaciji dejtonskog sporazuma se ovdje govori?
...
- cyprus
#23 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Pa popis nam neće reći ništa što već ne znamo, osim što će precitirat brojke. Stvarno na koji način bi mogo isti srušit Dejtonski sporazum? 
- kockica_kockica
#24 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
Prvo ljudi se ne zele vratiti jer nemaju posla, nemaju kuce, i ako su dobili gotovu kucu prodali su je ... U Federaciji katolici ( za neupucene to su oni koje zovete Hrvatima) su se masovno vracali iz nase nam drage Dijaspore kao veliki entuzijasti, onda su skontali kako nemaju sansu da nadju posao, a kako su silne donacije dobili i kuce napravili tako su kuce lijepo prodali.. Ista stvar se desila u RS-u, ljudima se omogucio povratak, silna sredstva izdvojena donacijama da se obnove kuce, ali ljudi nemaju posla i ona mala sacica koja je nasla posao jadno je zivjela jer su u RS-u place manje nego kod nas... ti isti su lijepo put pod noge otisli odakle su dosli pri tome prodali kuce...
e sad ona druga strana medalje, vratio se Mirko u selo, popljuju ga jer se vratio, covjek ode lijepo u neko bolje okruzenje,
ista stvar u RS-u, vrati se Mujo a cika Slobo preko ograde dobacuje balije i slicno... tu dolazimo na spajanje s temom o prastanju, zivljenju u toleranciji i zajednistvu... posto su na ovom forumu sve reformisti koji zele ratom rjesavati to sve samo za sebe govori...
i da se vrati komsija do mene za kojeg kazu da je bio cetnik nebi mu sigurno nista ruzno govorila, za druge ne znam, ali nemam nista protiv njega, ja ga nisam vidjela s puskom ni sa nozem a mogao me lijepo priklati jer su nam vrata uvijek bila otvorena a on dolazio kod nas da nam pomaze s hranom (
dijete sam mijesanog braka sve nesto na pola)...
oni sto su klali i ubijali djecu i zene i dede i babe njih bi sigurno predala na sud.. ne nas, jer ovdje kod nas trebas pobiti milion ljudi da dobijes pristojnu kaznu... e njima ne oprastam....nista...
iskreno... popis stanovnistva ne odgovara ni jednoj strani ...
svima odgovara taj slavni popis iz 1991. godine... i stojim iza toga da je popis stanovnistva prioritet vec odavno bi se uradio... smijesno... da to odgovara Federaciji moze ona to provesti na teritoriji Federacije, ne mora se raditi na nivou BiH isto kao sto su uradili u RS-u pa sad te podatke cuvaju na nevidljivom mjestu... u Federaciji ne zele ni pokusati da ga naprave jer onda onaj umrli deda iz 2000. godine ne bi mogao glasati
i katolicima u BiH nije svejedno da li ce biti popisa ili ne ...
e sad ona druga strana medalje, vratio se Mirko u selo, popljuju ga jer se vratio, covjek ode lijepo u neko bolje okruzenje,
ista stvar u RS-u, vrati se Mujo a cika Slobo preko ograde dobacuje balije i slicno... tu dolazimo na spajanje s temom o prastanju, zivljenju u toleranciji i zajednistvu... posto su na ovom forumu sve reformisti koji zele ratom rjesavati to sve samo za sebe govori...
i da se vrati komsija do mene za kojeg kazu da je bio cetnik nebi mu sigurno nista ruzno govorila, za druge ne znam, ali nemam nista protiv njega, ja ga nisam vidjela s puskom ni sa nozem a mogao me lijepo priklati jer su nam vrata uvijek bila otvorena a on dolazio kod nas da nam pomaze s hranom (
oni sto su klali i ubijali djecu i zene i dede i babe njih bi sigurno predala na sud.. ne nas, jer ovdje kod nas trebas pobiti milion ljudi da dobijes pristojnu kaznu... e njima ne oprastam....nista...
iskreno... popis stanovnistva ne odgovara ni jednoj strani ...
i katolicima u BiH nije svejedno da li ce biti popisa ili ne ...
- jennisjoplin
#25 Re: Popis stanovništva kao argument za ukidanje Daytona!?
ljepotice moja ne mjesaj babe i žabe, popis se ne provodi po etničkoj pripadnosti, popis se provodi na čitavoj teritoriji bih (dilema je dal' uključiti i stanovništvo van bih ili samo ono koje se zatekne na dan popisa, zavisi od političe volje tj manipulacije) a u uptniku može stajati kako se izjašnjavamo po etničkoj ili vjerskoj pripadnosti (a ne mora). zato ne nasjedajte poltičkim pričama koje se klansiraju putem mass-medijaMoonlight & Magnolia wrote:Popis je trebao biti 2001. god, 10 godina nakon zadnjeg cenzusa (1991), međutim nije iz znanih razloga. Planirao se za 2011. god ali izgleda da i od toga neće biti ništa jer je kuršlus na relaciji FBiH-RS...RS ne da popis po etničkoj pripadnosti a FBiH to zahtjeva. E sad hoće li se MZ umješati ne bil se popis uradio ako ništa bar zbog socijelno-ekonomskih podataka, ostaje da se vidi jer ipak BiH kao država nema pare da pripremi i plati census.