I u legitimnom predstavljanju i u pripajanju RS kao većinski Srpskoj Srbiji.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
-
Hakiz
- dr_Evil
#13252 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Tako ne stoji na wikipediji, ali vjerujem ti, jer znam da se radi o teskom aparthejdu. Vjerujem da ne stoji na wikipediji jer zele da ih svijet shvata kao demokratsku i modernu drzavu. I to je opet nasa problematika, zar ne?Haris.ba wrote: ↑08/12/2023 11:59
Zato te i pitam. Nista lose.
Vidis, po japanskom zakonu svako ko ima japansko drzavljanstvo je Japanac.
Ali, po izraelskom zakonu samo su Jevreji nacija u Izraelu.
Znaci, Bosnjo nikada ne bi mogao nacionalno biti nista drugo osim Jevrej. Moze imati drzavljanstvo, ali nacija mu je jedina Bosnjo - jer kao narod ima svoju drzavu Bosnu.
Kad malo vise zaguglam nadjem ovo:
Should the State of Israel recognize "Israeli" as a nationality rather than defining citizens as Jewish, Arab, and Druze? In an article published by the Jewish Telegraphic Agency, II Vice President Prof. Yedidia Stern and Jay Ruderman assert that it is imperative for the State of Israel to continue distinguishing between citizenship and nationality.
For Americans, the definition of national affiliation is straightforward: it goes hand in hand with citizenship. If you are an American citizen, you are also American by nationality. The same applies to the French, Germans, and many others. In Israel, however, citizenship and nationality are—and should be—different
In an October 2013 decision, the Israeli Supreme Court denied the request to recognize "Israeli" as a nationality, and gave several essential reasons for supporting a specific "Jewish" nationality over a general "Israeli" nationality.
First, since it is reasonable to assume that a person cannot have two nationalities, this change would compel Jewish citizens of Israel to choose between being "Israeli" and "Jewish." Most Israeli Jews would be forced into an impossible predicament: we see ourselves as both Jewish and Israeli, and one does not exclude the other.
Vidis i kod njih su borbe oko toga, jasno je i njima da je to aparthejd kao i kod nas. Ne moze se naprijed.
- dr_Evil
#13253 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
@Haris.ba , sa istog linka
A ja cu dodati, the future of Bosnia depends on it. I pri tom misliti na nasu raspravu
Ako nema jednog identiteta, bez obzira na broj etnija i religija i sva individualna prava, onda nema ni moderne drzave.
I opet kazem kamo srece da je Juga prelomila i rekla svi smo Jugoslaveni.
As a country that holds itself as both a democracy and the homeland of the Jewish people, debates will continue as to who is a Jew and who is an Israeli. What matters most is that we approach these debates in a respectful and consistent manner. The future of Israel depends on it.
A ja cu dodati, the future of Bosnia depends on it. I pri tom misliti na nasu raspravu
Ako nema jednog identiteta, bez obzira na broj etnija i religija i sva individualna prava, onda nema ni moderne drzave.
- dr_Evil
#13254 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Odoh ljudi radit moram sta god i sefu oci zamazat. Uzivajte.
-
Hakiz
#13255 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
I amin i amen.dr_Evil wrote: ↑08/12/2023 12:07 @Haris.ba , sa istog linka
As a country that holds itself as both a democracy and the homeland of the Jewish people, debates will continue as to who is a Jew and who is an Israeli. What matters most is that we approach these debates in a respectful and consistent manner. The future of Israel depends on it.
- Prpa.ba
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
- Login77777
#13258 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Truba wrote: ↑08/12/2023 10:16sori aliPrpa.ba wrote: ↑08/12/2023 10:14 Ja sam primarno Bosnjak, pa onda bosanac i hercegovac. Moj identitet Bosnjaka usko je vezan uz Drzavu BiH, nikako uz bantustane kakve promovise npr. kolega tramvaj, iz njemu poznatih razloga.
Jos jedna od potentnih podvala je da prioritiziranje bosnjackog umjesto bh identiteta nekako znaci apriorno pristajanje na podjelu drzave i sl. Gluposti.
ti si primarno forumski klaun..brišu patos s tobom
ja sam forumski ložač potpalublja bez mene pola rasprava bi išlo u normalno smjeruali uvijek istjeram na čistac mitologiju federalnih partnera
- tataćusak
#13259 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ima li ili nemasumirprimus wrote: ↑07/12/2023 22:39Onih 15ak strana sto je alija potpiso u dejtonu da bi deblokiro sarajevo?
Pih. Bosanac velikim slovom
- tataćusak
#13260 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Veze ti nemaš, mislim nije problem ne znam ni ja kamaru toga ali pročitaj
- Prpa.ba
#13261 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Da se okrenemo zivotnim pitanjima.

HDZ je dostavio Zakon o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” Vladi FBiH na usvajanje.
Vlada FBiH sada treba formirati novu transportnu plinsku kompaniju sa sjedištem u Mostaru, treba na nju prenijeti sve ono sto je BH-Gas realizirao do urbanističke saglasnosti, a čije izdavanje blokira HDZ, donijeti odluku da je po ovom prijedlogu zakona Investitor “Južna plinska interkonekcija”, te omogućiti da se investicija realizuje uključivanjem nepostojećih distributivnih poduzeća iz Hercegovine i, najbitnije, putem javno-privatnog partnerstva.
-
svi u napad
#13262 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Koliko god pokusao biti duhovit tj. ironican upravu si jer takvih ljudi kao sto je gosp. Komarica je jako malo u BiH. Jedan od najvecih patriota ove zemlje koji je spasavao i pomagao svom nesrpskom stanovnistvu u Banjaluci. Nek nam je ziv i zdrav i neka ga zdravlje posluzi. Ako ovaj novi bude 10% na Komaricu puna saka brade no vise sam sklon njegovom ispunjavanju zelja Cirilicara iz Mostara.Truba wrote: ↑08/12/2023 12:26 odlazi komarica
https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/ ... skup/31561
dolazi ljuti hrvathustaša
- Truba
#13263 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
ne znam sta je problemsvi u napad wrote: ↑08/12/2023 12:46Koliko god pokusao biti duhovit tj. ironican upravu si jer takvih ljudi kao sto je gosp. Komarica je jako malo u BiH. Jedan od najvecih patriota ove zemlje koji je spasavao i pomagao svom nesrpskom stanovnistvu u Banjaluci. Nek nam je ziv i zdrav i neka ga zdravlje posluzi. Ako ovaj novi bude 10% na Komaricu puna saka brade no vise sam sklon njegovom ispunjavanju zelja Cirilicara iz Mostara.Truba wrote: ↑08/12/2023 12:26 odlazi komarica
https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/bih/ ... skup/31561
dolazi ljuti hrvathustaša
jel lik iz drinovaca može pljunuti u hrvatsku granica prolazi kroz selo jednom smo zalutali prije ulaska u EU
jesu li hercegovci nacionalno osviješteni jesu
jesu li za otcepljenje jesu
jesu li dali mnogo telesa za NDH jesu
jesu li i danas za tu tvorevinu jesu
je li sprega politike nacije crkve jeste
jel neke na forumu hercegovci nerviraju i daju im imena poskok uzp hb itd daju
eto sta je problem
-
svi u napad
#13264 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Dakle opet su botovi i placenici dobili zadatak da se pise o naciji kako se ne bi pisalo o imenovanju Vukoje na mala vrata i o formiranju novih privatnih preduzeca za distribuciju gasa u Hercegovini. Dakle prica se o drzavnoj imovini ali to cemo pricati kad se ko fol suprotstavljamo Dodiku ali to (drzavna imovina) ne vazi u Federaciji. E sad im ponovo Cirilicar kao partner zavuce formiranjem svojih firmi preko kojih ce imati uticaj i sticati novo bogatstvo. Naravno i par nasih uhljupa ce dobiti svoj dio kolaca u Km ili € i svima dobro a ti se Muzafere kupaj i svadjaj o naciji i ko je "bolji" Trojka ili SDA i tako u krug decenijama.
Sto se tice nacije i jezika sve je jos davno napisao (naredio) o tome ideolog Cosic i po tome se radi decenijama (uz direktive SANU-a br.)". Dakle govnar (zemlja mu kosti izbacila) je napisao (parafraziram) "da se posvaku cijenu mora zaustaviti ideja bosanske nacije i jezika (posebno insistirajuci na naciji). Ako u tome ne uspijemo dzaba smo ratovali." Zbog toga su ukinuti prefiksi bosanski nasim gradovima, jezik vam se u RS zove bosnjacki i zbog toga je insistirano da se uvede drzavljanstvo RS koje su nase neodgovorne i nepismene budale prihvatile sto je po velicini izdaje i pogreske treca po redu u nasoj novijoj istoriji.
Ovdje neka djeca cak prozivaju i rah. Bijedica za uspostavu Muslimana umjesto da ustanu na noge i kazu havala dragom bogu da smo imali njega i Hamdiju tih 70-ih godina jer ne bi postojali kao narod bez njih dvojice. Polupismeni nacionalisti zaboravljaju da su komunisti prilikom stvaranja FNRJ izostavili BiH i da je u grbu bilo samo pet baklji (po zelji srbijanskog rukovodstva) i da je zahvaljujuci hrvatskom i slovenackom rukovodstvu (strah od velike Srbije) Tito prihvatio da i BiH bude republika i da se doda 6 baklja. Da podsjetim omladinu da je tada napravljen i Prezidijum koji je imao 25 clanova i predstavljao najvisu vlast (poslije Tita) i da je za razliku od drugih republika BiH imala samo jednog predstavnika i to nepismenog seljaka Djuru Pucara Starog koji nam je nanio toliko stete da mirno moze stati pod ruku sa nasim bosanskim politicaraima od 1992 do danas (tesko je izabrati najveceg izdajnika i stetocinu medju njima).
Tunjo je svjesno uveo termin Bosnjak a ne Bosnjanin kako je to bilo ranije jer je zelio da Muslimani postanu narod a ne vjerska skupina kako dusmani nas nazivaju i dan danas znajuci da Srbi i Hrvati nece nikad pristati biti Bosnjani pa tako ni Bosnjaci. Naravno polupismeni intelektualci su poceli siriti pricu kako Bosnjak moze biti ko hoce (pravno -formalno moze) ali to nije bila Tunjina ideja. Naravno nacija je vezana za drzavu i to je svima u svijetu jasno osim ovdje gdje se svim silama BiH zeli predstaviti nemogucom. Svi mi pa i oni koji mrze i ne prihvataju BiH kad traze vize za neka putovanja pod nacionalnost moraju napisati BiH jer ako napise drugo nece uci i USA, Australiju ili neku drugu drzavu.
Koliko su nas zaludili svojom propagandom i odveli u pogresnom smjeru vidimo svakodnevno u medijima gdje nasi nepismeni novinari pisu srpski teniser ili srpski kosarkas umjesto srbijanski jer ne postoji drzava Srb i postoje mnogi sportasi iz Srbije koji nisu Srbi po narodnosti. No mi smo izbuseni sa svih strana pa nam ovo nista ne znaci.
Sad se nastavite prepirati sa placenicima i vrtiti u krug sto je njihova i zelja. Ugodan vikend vam zelim. Zivjeli
Sto se tice nacije i jezika sve je jos davno napisao (naredio) o tome ideolog Cosic i po tome se radi decenijama (uz direktive SANU-a br.)". Dakle govnar (zemlja mu kosti izbacila) je napisao (parafraziram) "da se posvaku cijenu mora zaustaviti ideja bosanske nacije i jezika (posebno insistirajuci na naciji). Ako u tome ne uspijemo dzaba smo ratovali." Zbog toga su ukinuti prefiksi bosanski nasim gradovima, jezik vam se u RS zove bosnjacki i zbog toga je insistirano da se uvede drzavljanstvo RS koje su nase neodgovorne i nepismene budale prihvatile sto je po velicini izdaje i pogreske treca po redu u nasoj novijoj istoriji.
Ovdje neka djeca cak prozivaju i rah. Bijedica za uspostavu Muslimana umjesto da ustanu na noge i kazu havala dragom bogu da smo imali njega i Hamdiju tih 70-ih godina jer ne bi postojali kao narod bez njih dvojice. Polupismeni nacionalisti zaboravljaju da su komunisti prilikom stvaranja FNRJ izostavili BiH i da je u grbu bilo samo pet baklji (po zelji srbijanskog rukovodstva) i da je zahvaljujuci hrvatskom i slovenackom rukovodstvu (strah od velike Srbije) Tito prihvatio da i BiH bude republika i da se doda 6 baklja. Da podsjetim omladinu da je tada napravljen i Prezidijum koji je imao 25 clanova i predstavljao najvisu vlast (poslije Tita) i da je za razliku od drugih republika BiH imala samo jednog predstavnika i to nepismenog seljaka Djuru Pucara Starog koji nam je nanio toliko stete da mirno moze stati pod ruku sa nasim bosanskim politicaraima od 1992 do danas (tesko je izabrati najveceg izdajnika i stetocinu medju njima).
Tunjo je svjesno uveo termin Bosnjak a ne Bosnjanin kako je to bilo ranije jer je zelio da Muslimani postanu narod a ne vjerska skupina kako dusmani nas nazivaju i dan danas znajuci da Srbi i Hrvati nece nikad pristati biti Bosnjani pa tako ni Bosnjaci. Naravno polupismeni intelektualci su poceli siriti pricu kako Bosnjak moze biti ko hoce (pravno -formalno moze) ali to nije bila Tunjina ideja. Naravno nacija je vezana za drzavu i to je svima u svijetu jasno osim ovdje gdje se svim silama BiH zeli predstaviti nemogucom. Svi mi pa i oni koji mrze i ne prihvataju BiH kad traze vize za neka putovanja pod nacionalnost moraju napisati BiH jer ako napise drugo nece uci i USA, Australiju ili neku drugu drzavu.
Koliko su nas zaludili svojom propagandom i odveli u pogresnom smjeru vidimo svakodnevno u medijima gdje nasi nepismeni novinari pisu srpski teniser ili srpski kosarkas umjesto srbijanski jer ne postoji drzava Srb i postoje mnogi sportasi iz Srbije koji nisu Srbi po narodnosti. No mi smo izbuseni sa svih strana pa nam ovo nista ne znaci.
Sad se nastavite prepirati sa placenicima i vrtiti u krug sto je njihova i zelja. Ugodan vikend vam zelim. Zivjeli
-
svi u napad
#13265 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Truba wrote: ↑08/12/2023 13:12svi u napad wrote: ↑08/12/2023 12:46Dragi Truba sad nije nikakav problem. Sad si bio iskren i napisao fakta sto ja neobicno cijenim. Volima kad mso iskreni i kad igramo otvorenih karata a ne kao u prvom postu ironicno i provocirajuce postavljanje smajlija u vezi ovog imenovanja. Ja sam imao cast da se sretnem sa gospodinom Komaricom i volio bih da ima jos puno ovakvih ljudi kao sto je on jer bi nam svima bilo bolje i ne bi vodili ovakve diskusije. Ziv i zdrav mi bio.Truba wrote: ↑08/12/2023 12:26 odlazi komarica
ne znam sta je problem
jel lik iz drinovaca može pljunuti u hrvatsku granica prolazi kroz selo jednom smo zalutali prije ulaska u EU
jesu li hercegovci nacionalno osviješteni jesu
jesu li za otcepljenje jesu
jesu li dali mnogo telesa za NDH jesu
jesu li i danas za tu tvorevinu jesu
je li sprega politike nacije crkve jeste
jel neke na forumu hercegovci nerviraju i daju im imena poskok uzp hb itd daju
eto sta je problem
-
laik1981
#13266 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Moze se i u BiH prelomiti ali ocito da ni sad nema muda osim kod manjine koja se naziva izdajnicima i jugobalijama. Devedeset i kusur posto bh populacije puse u istu tikvu. Sutra kad bi bio kakav referendum o podjeli BiH drzava bi opstala zahvaljujuci upravo onima koji su prvenstveno bosanci i hercegovci.dr_Evil wrote: ↑08/12/2023 12:07 @Haris.ba , sa istog linka
- dr_Evil
#13267 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nista nisi slagao, ali posto uleces ko padobranac drugi put pokusaj uhvatiti nit rasprave. Prozivas forumase, a fulio si smisao postova od mnogih. Uzivajsvi u napad wrote: ↑08/12/2023 13:36 Dakle opet su botovi i placenici dobili zadatak da se pise o naciji kako se ne bi pisalo o imenovanju Vukoje na mala vrata i o formiranju novih privatnih preduzeca za distribuciju gasa u Hercegovini. Dakle prica se o drzavnoj imovini ali to cemo pricati kad se ko fol suprotstavljamo Dodiku ali to (drzavna imovina) ne vazi u Federaciji. E sad im ponovo Cirilicar kao partner zavuce formiranjem svojih firmi preko kojih ce imati uticaj i sticati novo bogatstvo. Naravno i par nasih uhljupa ce dobiti svoj dio kolaca u Km ili € i svima dobro a ti se Muzafere kupaj i svadjaj o naciji i ko je "bolji" Trojka ili SDA i tako u krug decenijama.
- JohnnyS
#13268 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pa ako se digne graja velika na forumu o naciji i narodu, nitko u državi neće skontati što Čović radi. Logično.
- tramvajtrojka
- JohnnyS
#13270 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Ljudi uvelike precijenjuju važnost ovog foruma, da se svi koji redovno sudjelujemo na političkim temama nađemo da u živo popričamo, bilo bi nas manje nego na prosječnoj sesiji Kruga 99 
- Truba
#13271 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
ovaj forum je obarao vlade
doduše kantonalne
doduše kantonalne
-
sumirprimus
#13272 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
odlicno, vrijeme je da se konacno krene u realizaciju.Prpa.ba wrote: ↑08/12/2023 12:46 Da se okrenemo zivotnim pitanjima.
HDZ je dostavio Zakon o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” Vladi FBiH na usvajanje.Vlada FBiH sada treba formirati novu transportnu plinsku kompaniju sa sjedištem u Mostaru, treba na nju prenijeti sve ono sto je BH-Gas realizirao do urbanističke saglasnosti, a čije izdavanje blokira HDZ, donijeti odluku da je po ovom prijedlogu zakona Investitor “Južna plinska interkonekcija”, te omogućiti da se investicija realizuje uključivanjem nepostojećih distributivnih poduzeća iz Hercegovine i, najbitnije, putem javno-privatnog partnerstva.![]()
-
palermo
#13273 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Vaznos svakako. Mislim precijenjena.
Ali je dobar indikator procesa.odnosa i smjerova kojim se krece politcka misao, kako ona dnevno-politicka tako i strateska.
-
kakabanja213
#13274 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Iz centrale SNS danas najavili podrzati nacistu Covica iz svih raspolozivih tastatura. Hoce li biti plahe uz sendvice.sumirprimus wrote: ↑08/12/2023 14:55odlicno, vrijeme je da se konacno krene u realizaciju.Prpa.ba wrote: ↑08/12/2023 12:46 Da se okrenemo zivotnim pitanjima.
HDZ je dostavio Zakon o plinovodu “Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska” Vladi FBiH na usvajanje.Vlada FBiH sada treba formirati novu transportnu plinsku kompaniju sa sjedištem u Mostaru, treba na nju prenijeti sve ono sto je BH-Gas realizirao do urbanističke saglasnosti, a čije izdavanje blokira HDZ, donijeti odluku da je po ovom prijedlogu zakona Investitor “Južna plinska interkonekcija”, te omogućiti da se investicija realizuje uključivanjem nepostojećih distributivnih poduzeća iz Hercegovine i, najbitnije, putem javno-privatnog partnerstva.![]()
- Truba
#13275 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
šta je problem sa plinom
jel skup
jel ruski
oćemo jeftiniji
oćemo neruski
jel skup
jel ruski
oćemo jeftiniji