Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#13226 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Za sve ovo danas je kriva nečija bezmudost 1945. godine.
- Haris.ba
#13227 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Nationality ti je drzavljanstvo. Nemaju sve drzave isto shvatanje nacije. To su ravnopravna shvatanja nacije. Nije jedno normalno ili nenormalno.
-
Hakiz
#13228 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Uh. Puno. Pijan kaže šta trijezan misli.moimoi wrote: ↑08/12/2023 11:14Daj ba, koliko je takvih?Hakiz wrote: ↑08/12/2023 11:09Francuzi se ne stide raći da su Galimoimoi wrote: ↑08/12/2023 11:07 Ruku na srce, da je BiH bogata i jaca od Hr i Srb svi be se lomili da budu Bosanci![]()
To su jedine cinjenice.
A sto se izvlacenja arhaizama tice.. vrh stupidnosti koji je pridonjeo jos vecim podjelama.
Nesto kontam… sta bi se desilo da Nijemci sutra kazu -od sutra smo Germani![]()
Pijetao je galski simbol.![]()
Ljudi su se izmjesali, pomjesali i hvala bogu tome. Al mi se i dalje borimo za opstanak plemena![]()
- dr_Evil
#13229 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Sto je govorio Canak kod Senada (za SDA raju Nenanada), zasto je srpski predsjednik i zasto nije srbijanski. To je to.Hakiz wrote: ↑08/12/2023 11:15
Ja sam reagovao na ono "Srbijansc pa Hrvatijanac". To što se imenice koje se ravršavsju na različite slogove drugačije mijenjaju je stvar geamatike, ne nacionalnosti, šovinizma, vrijeđabja itd
Napristo gramatika. Sreća, kao što napisah![]()
U Srbiji se oko toga svađaju, njih ljuti izraz Srbijanac za državljanina Srbije. Kažu da je to izraz za samo jednu malu "grupu" u Šumadiji, i da su svi državljani Srbi.
Kako je jezik oružje, to izjednačavanje izraza za državljanstvo sa izrazom za narod, asimilacija, možda i nije slučajna.
"Nas i Rusa..."
Ma nece ovo naprijed za sto godina.. meni je Hrvatska smijesna, imali su srece najvise zbog religije i obale da ih iscupaju iz ovog naseg balkanskog blata. Oni pricaju da hoce da su regija sa SLo i Austrijom, a sami se mjesaju i hoce da su u blatu. Sad je samo pitanje hocemo li mi naprijed ili ce se i Hrvatska gurnuti nazad u blato, ja mislim ovo drugo.
-
Hakiz
#13230 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Upravo.dr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:19Sto je govorio Canak kod Senada (za SDA raju Nenanada), zasto je srpski predsjednik i zasto nije srbijanski. To je to.Hakiz wrote: ↑08/12/2023 11:15
Ja sam reagovao na ono "Srbijansc pa Hrvatijanac". To što se imenice koje se ravršavsju na različite slogove drugačije mijenjaju je stvar geamatike, ne nacionalnosti, šovinizma, vrijeđabja itd
Napristo gramatika. Sreća, kao što napisah![]()
U Srbiji se oko toga svađaju, njih ljuti izraz Srbijanac za državljanina Srbije. Kažu da je to izraz za samo jednu malu "grupu" u Šumadiji, i da su svi državljani Srbi.
Kako je jezik oružje, to izjednačavanje izraza za državljanstvo sa izrazom za narod, asimilacija, možda i nije slučajna.
"Nas i Rusa..."
Ma nece ovo naprijed za sto godina.. meni je Hrvatska smijesna, imali su srece najvise zbog religije i obale da ih iscupaju iz ovog naseg balkanskog blata. Oni pricaju da hoce da su regija sa SLo i Austrijom, a sami se mjesaju i hoce da su u blatu. Sad je samo pitanje hocemo li mi naprijed ili ce se i Hrvatska gurnuti nazad u blato, ja mislim ovo drugo.
- JohnnyS
#13231 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Opet Vatikan gura hrvatsku, papa moćniji bio od Obame 
- dr_Evil
#13232 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
- dr_Evil
#13233 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
U nesluzbenu moc pape ne sumnjaj. ALi nije to.. jednostavno historijska podijela na istok i zapad. Dosli smo opet na karlovacki mir, iako je Srbija pokusala da dovede granice na tacku prije karlovackog mira(za one koji slucajno nisu upratili, granice koje cetnici(pokret, ne mislim na narod) guraju Virovitica Karlobag etc su granice Osmanskog carstva, svako naseljavanje Vlaha je slucajno).
Ako mislis da u svemu tome nisu radile historijske veze koje su hrvati vukli jos od vazalskog vremena sa Austrijom te preko migracije onda, pa onda mozda si upravu.. ali da se ne slozimo
- JohnnyS
#13234 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Podjela na istok i zapad da, religija manje više, zapravo nikako. Nije na zapadu gdje se čestitaju blagdani umjesto kalendara religija više toliko bitnadr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:28U nesluzbenu moc pape ne sumnjaj. ALi nije to.. jednostavno historijska podijela na istok i zapad. Dosli smo opet na karlovacki mir, iako je Srbija pokusala da dovede granice na tacku prije karlovackog mira(za one koji slucajno nisu upratili, granice koje cetnici(pokret, ne mislim na narod) guraju Virovitica Karlobag etc su granice Osmanskog carstva, svako naseljavanje Vlaha je slucajno).
Ako mislis da u svemu tome nisu radile historijske veze koje su hrvati vukli jos od vazalskog vremena sa Austrijom te preko migracije onda, pa onda mozda si upravu.. ali da se ne slozimo![]()
-
Hakiz
#13235 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Pozivi na mir mu baš ne funkcionišu. Valjda su samo predstava ta javnost, da na TV poziva na mir dok, zapravo, ne podigne slušalicu da "naredi" prestanak krvoprolića, ili i nema baš veliku moć. Šta je od tog dvoga?dr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:28U nesluzbenu moc pape ne sumnjaj. ALi nije to.. jednostavno historijska podijela na istok i zapad. Dosli smo opet na karlovacki mir, iako je Srbija pokusala da dovede granice na tacku prije karlovackog mira(za one koji slucajno nisu upratili, granice koje cetnici(pokret, ne mislim na narod) guraju Virovitica Karlobag etc su granice Osmanskog carstva, svako naseljavanje Vlaha je slucajno).
Ako mislis da u svemu tome nisu radile historijske veze koje su hrvati vukli jos od vazalskog vremena sa Austrijom te preko migracije onda, pa onda mozda si upravu.. ali da se ne slozimo![]()
Ali, nije tema.
- dr_Evil
#13236 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Religija ne, ali religijski identitet da. Oni se ponose svojim krscanskim backgroundom i zagovaraju krscanske vrijednosti, a ti se mozes popeti na glavu objasnjavajuci da su to ljudske vrijednosti koje i ostali narodi zagovaraju. Tako da, iako ne idu u crkvu oni slave Bozic, nece znati zasto i kako(mozda), ali znaju da ako ti ne slavis da ne dijelis njihov svijet.JohnnyS wrote: ↑08/12/2023 11:30Podjela na istok i zapad da, religija manje više, zapravo nikako. Nije na zapadu gdje se čestitaju blagdani umjesto kalendara religija više toliko bitnadr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:28U nesluzbenu moc pape ne sumnjaj. ALi nije to.. jednostavno historijska podijela na istok i zapad. Dosli smo opet na karlovacki mir, iako je Srbija pokusala da dovede granice na tacku prije karlovackog mira(za one koji slucajno nisu upratili, granice koje cetnici(pokret, ne mislim na narod) guraju Virovitica Karlobag etc su granice Osmanskog carstva, svako naseljavanje Vlaha je slucajno).
Siva je to zona. Imas onda drugi momenat, recimo dio krscana jako bogatih u SAD-u koji promovise da Palestinci moraju nestati da bi Izrael preuzeo teritoriju jer se onda vraca Isus, a Biden stoji uz njih, iz vjerujem financijskih razloga.
Tako da.. khm khm.. nemoj da zapostavljas religijski aspekt svijeta, makar se nekad i cinio da nema veze sa religijom.
- dr_Evil
#13237 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Iskreno nemam lose rijeci o sadasnjem papi, a juznoamerikance jako volim.
Sada se pricamo sta bi bilo kad bi bilo, i u sferi smo nagadjanja. Ali ako nagadjam onda cu reci da i Blinken kaze pazi civile, i ode popiti kafu. Uvijek je crkva bila religija mira, a u osnovi znamo kakva je uloga pape u WWII ili stepinca kod nas
-
Hakiz
#13238 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
To ono, ne diraj Bošnjaku džamiju ni kad je najpijanijidr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:34Religija ne, ali religijski identitet da. Oni se ponose svojim krscanskim backgroundom i zagovaraju krscanske vrijednosti, a ti se mozes popeti na glavu objasnjavajuci da su to ljudske vrijednosti koje i ostali narodi zagovaraju. Tako da, iako ne idu u crkvu oni slave Bozic, nece znati zasto i kako(mozda), ali znaju da ako ti ne slavis da ne dijelis njihov svijet.JohnnyS wrote: ↑08/12/2023 11:30Podjela na istok i zapad da, religija manje više, zapravo nikako. Nije na zapadu gdje se čestitaju blagdani umjesto kalendara religija više toliko bitnadr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:28
U nesluzbenu moc pape ne sumnjaj. ALi nije to.. jednostavno historijska podijela na istok i zapad. Dosli smo opet na karlovacki mir, iako je Srbija pokusala da dovede granice na tacku prije karlovackog mira(za one koji slucajno nisu upratili, granice koje cetnici(pokret, ne mislim na narod) guraju Virovitica Karlobag etc su granice Osmanskog carstva, svako naseljavanje Vlaha je slucajno).
Siva je to zona. Imas onda drugi momenat, recimo dio krscana jako bogatih u SAD-u koji promovise da Palestinci moraju nestati da bi Izrael preuzeo teritoriju jer se onda vraca Isus, a Biden stoji uz njih, iz vjerujem financijskih razloga.
Tako da.. khm khm.. nemoj da zapostavljas religijski aspekt svijeta, makar se nekad i cinio da nema veze sa religijom.
- Haris.ba
#13239 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Znaci, Bosnjak koji ode da zivi u Japan i nekim cudom dobije japansko drzavljanstvo po tebi je Japanac?
Pojam drzavljanstva, nacije, naroda se samo moze gledati iz ugla odredjene drzave.
- JohnnyS
#13240 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
- dr_Evil
#13241 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
On je Japanac, a mrski zapadni mediji bi dodali da ima "pozadinu stranca(foreign background)"
- dr_Evil
- Haris.ba
#13243 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Hvala ti, nasmijao si me.
Nego, sta je Bosnjak koji preseli u Izrael i dobije Izraelsko drzavljanstvo? Izraelcanin/Izraelac? Jevrej?
Last edited by Haris.ba on 08/12/2023 11:54, edited 1 time in total.
-
PM72
- dr_Evil
#13245 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
E tu je vec malo zajebanije, jer su se oni definisali kao drzava jevreja, odnosno aparthejd.
Ali ako je vjerovat googlu na prvu:
Demographics of Israel
Nationality Israelis
Major ethnic Jews, Arabs
Minor ethnic Druze, Arameans, Armenians, Assyrians, Circassians, Samaritans
Bosnjo bi bio nacionalni izraelac, a i etnicki bosnjo
-
Hakiz
#13246 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Povezano:
Ako se Bošnjakinja, muslimanka, (većina uposlenih u trgovini su žene) koja radi na kasi u trgovini raduje obaveznoj neradnoj baš nedjelji, govori li to išta gledano sa religijske strane? Stanju moći religija na našim prostorima i u sredinama u kojima je, recimo, 70 % muslimana.
Da malo zakuham
- Haris.ba
#13247 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Zato te i pitam. Nista lose.dr_Evil wrote: ↑08/12/2023 11:55E tu je vec malo zajebanije, jer su se oni definisali kao drzava jevreja, odnosno aparthejd.
Ali ako je vjerovat googlu na prvu:
Demographics of Israel
Nationality Israelis
Major ethnic Jews, Arabs
Minor ethnic Druze, Arameans, Armenians, Assyrians, Circassians, Samaritans
Bosnjo bi bio nacionalni izraelac, a i etnicki bosnjo
Vidis, po japanskom zakonu svako ko ima japansko drzavljanstvo je Japanac.
Ali, po izraelskom zakonu samo su Jevreji nacija u Izraelu.
Znaci, Bosnjo nikada ne bi mogao nacionalno biti nista drugo osim Jevrej, ako hoce da ima status nacije. Moze imati drzavljanstvo, ali nacija mu je jedina Bosnjo - jer kao narod ima svoju drzavu Bosnu.
I to nema veze sa aparthejdom.
Last edited by Haris.ba on 08/12/2023 12:01, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#13248 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Kuhaj, mi smo jos za vakta austrije raskrstili sa petkom i iscemo da nas puste u mrsku europuHakiz wrote: ↑08/12/2023 11:57Povezano:
Ako se Bošnjakinja, muslimanka, (većina uposlenih u trgovini su žene) koja radi na kasi u trgovini raduje obaveznoj neradnoj baš nedjelji, govori li to išta gledano sa religijske strane? Stanju moći religija na našim prostorima i u sredinama u kojima je, recimo, 70 % muslimana.
Da malo zakuham![]()
I upravu si, za sada ne peremo ves petkom, a musko ni utorkom
- Prpa.ba
-
Hakiz
#13250 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 2
Izraelac jeste. Nije jevrej niti Jevrej.
Slično kao Arapin sa Izraelskim državljanstvom.