POLICIJA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#101 Re: POLICIJA U BIH

Post by KatarinaKosaca »

U zemljji sa pola miliona nezaposlenih, u zemljji u kojoj zaposleni u privatnom sektoru i privredi imaju male ili uopce nemaju place je privilegija imati stalan posao. To policajci bez nekog velikog skolskog bekgraunda imaju. Sta onda manje, nego da rade? Ova patetika rradim nocnu, pisem izvjesca (vjerujem da je nepismenom covjeku tesko napisati izvjesce) je jos jedan pokazatelj njihovog nerada i bezobrazluka. Nema profesije koja ne moze lamentiati nad negativnostima posla. Sta da kaze lijecnik u hitnoj? Prodavacica koja je na nogama radno vrijeme? Zastitar? Postoji nit u diskusiji da, haman trebamo zaliti policajce kako im je tezak zivot i ni drznuti se upitati zasto svakodnevno imamo pljacke radnji i ljudi, obijena i ukradena auta i provale u stanove se vise i ne broje.. Ili neka rade ili ako im je tesko neka uce za doktora i otvore svoju ordinaciju. Ali u tom slucaju i te kako ce im biti bitno sta misle oni kojji im daju placu
dobojlija81

#102 Re: POLICIJA U BIH

Post by dobojlija81 »

Drinski wrote:Ma znam ja to, oni iz UK i nisu skuzili da sam im ja uputio zenu da im se zali.
jebaji ga onda,znas i sam sabrat dva i dva i sta je i kako je
OldMayor

#103 Re: POLICIJA U BIH

Post by OldMayor »

Ja samo znam da dok setam, vozim bajk, rijetko kada vidim policajce na ulici, bilo ljeto ili zima.
Vidim ih u patrolnim kolima, projure i to je to.

A volio bih da vidim kako hodaju i pjehe malo patroliraju. Cisto eto da se ulije malo sigurnost gradjanima. Ali jbg valjda im lakse se vozikat u sesticama, sedmicama, dzipovima.

Na ulici se mogu vidjeti samo kada dolaze neke glavesine, politicari. Tad mogu dezurati na svakoj raskrsnici.

Da je posao policajca toliko tezak i neisplativ, ne bi se jagmili i ne bi ih bilo po 100 puta vise na konkursima nego sto primaju. :wink:

Imam rodjaka policajca i znam o cemu govorim.

Ne zalim ih, zasto bi ih bilo ko zalio. Ima hiljadu puta gorih poslova. :run:
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#104 Re: POLICIJA U BIH

Post by stetoskop »

Prije nekoliko mjeseci, mene na kućni broj zove neka teta sa spikerskim glasom i ko "navijena drobi" kako sam izvučeni sretni dobitnik kosmos-diska koji košta 130 KM, bla bla bla...a ja samo trebam platiti troškove poštarine 30 KM, jer poklon dolazi iz Bihaća. Ostavim podatke i treba sutra dan da mi dođe taj poklon.
Sumnjivo mi je bilo to 30 KM za poštarinu i malo pretražim po internetu, nađem kako je u pitanju masovna prevara, lažni proizvod i članke u novinama o uspješnim policijskim akcijama kako su pofatali prevarante na isti ovaj fazon u Srbiji i Hrvatskoj. Čak je i Avaz pisao o tome, ali policija ne može da ih uhvati, jer ih građani ne prijavljuju.
Odlučim da prijavim slučaj masovne prevare u lokalnu policijsku stanicu i da dogovorim da ih pohvataju, kada me budu tražili.
Šef smjene mi govori "Ma pusti ti to, kada te budu tražili, reci da te ne interesuje...ko će to sada istraživati...treba plaćati vještačenje proizvoda..."
I ja budala, pokušao nešto, očekivao od policije. Kada treba građane oderati kaznama, tu su svi, a kada treba zaštititi, nigdje ih.
Sutra dan došli likovi, nije me bilo kući, po komšiluku se raspitivali, dobili br. mobilnog i zovu me, te im zaprijetim i otjeram na bosanski. :D
Tercius

#105 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

Policija radi na 110% svog kapaciteta i pravi izvrsne rezultate obzirom na okolnosti pod kojima radi.Tako da ta prica ja ti dajem platu je onako malo povrsna ;) Policija je servis gradjana a u zakonskim okvirima vazecih zakona pravilnika,propisa itd, i svoj posao u velikom procentu zasniva na saradnji sa gradjanima.Svaka tranzicija je dug i slozen proces, a uvijek ce biti tu i tamo nekih losih primjera kao i svuda u svijetu, ali generalno mislim i vjerujem da policija u ovoj drzavi i jedina u vladinom sektoru zaradi posteno platu.
dobojlija81

#106 Re: POLICIJA U BIH

Post by dobojlija81 »

Obraz_Moj wrote:U Gorazdu zaposljavaju 12 policajaca i 3 mlada inspektora.

OGLAS

http://www.szzbpk.ba/oglasi/policija.htm
kolka je plata obicnog zandara znas li?
KatarinaKosaca

#107 Re: POLICIJA U BIH

Post by KatarinaKosaca »

Tercius wrote:Policija radi na 110% svog kapaciteta i pravi izvrsne rezultate obzirom na okolnosti pod kojima radi.Tako da ta prica ja ti dajem platu je onako malo povrsna ;) Policija je servis gradjana a u zakonskim okvirima vazecih zakona pravilnika,propisa itd, i svoj posao u velikom procentu zasniva na saradnji sa gradjanima.Svaka tranzicija je dug i slozen proces, a uvijek ce biti tu i tamo nekih losih primjera kao i svuda u svijetu, ali generalno mislim i vjerujem da policija u ovoj drzavi i jedina u vladinom sektoru zaradi posteno platu.
Apsolutno! Svakodnevnica potvrdjuje svaku tvoju rijec :( :(
supercali

#108 Re: POLICIJA U BIH

Post by supercali »

Tercius wrote:Policija radi na 110% svog kapaciteta i pravi izvrsne rezultate obzirom na okolnosti pod kojima radi.Tako da ta prica ja ti dajem platu je onako malo povrsna ;) Policija je servis gradjana a u zakonskim okvirima vazecih zakona pravilnika,propisa itd, i svoj posao u velikom procentu zasniva na saradnji sa gradjanima.Svaka tranzicija je dug i slozen proces, a uvijek ce biti tu i tamo nekih losih primjera kao i svuda u svijetu, ali generalno mislim i vjerujem da policija u ovoj drzavi i jedina u vladinom sektoru zaradi posteno platu.
po mom misljenju postenije platu zarade prosvjetari i zdravstvenjaci nego policajci
dobojlija81

#109 Re: POLICIJA U BIH

Post by dobojlija81 »

Obraz_Moj wrote:
dobojlija81 wrote:
Obraz_Moj wrote:U Gorazdu zaposljavaju 12 policajaca i 3 mlada inspektora.

OGLAS

http://www.szzbpk.ba/oglasi/policija.htm
kolka je plata obicnog zandara znas li?

Ne znam. Trebas se raspitati u vezi toga. No vjerujem da su plate regulirane zakonom posto je ovo drzavni posao.
No trebas uzeti u obzir da je i cijena zivota niza u Gorazdu nego u Sarajevu. mislim na cijene nekretnina itd...

Inace Gorazde je dozivilo pravi ekonomski bum zadnjih godina. Zaposleno je na hiljade osoba i u zadnje vrijeme je vise doseljenika iz Zenice, Sarajeva ili drugih gradova....
mislim da su plate razlicite po kantonima,sarajlije šiju sve za 25-40%,ma imam tamo par drugova pa da im javim da se cupaju iz MUP RS,kod nas katastofa
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#110 Re: POLICIJA U BIH

Post by stetoskop »

U čemu pravi izvrsne rezultate? U broju napisanih prijava (novčanih kazni), u broju obavljenih uviđaja i sl.? Veliki broj ovog navedenog, je rezultat loše spriječenosti da dođe do istog.
Najmanje okrivljujem pozornika za ovaj nerad, ali je kriv kompletan rukovodeći sistem, od šefova smjena, komandira, načelnika, komesara pa do ministra. Najviše od patrole šta se traži u toku smjene su rezultati. Moraju što veći broj napisati mandatnih kazni, krivičnih prijava i ako ne ostvare normu, ide "ribanje" od komandira. Tako da je policija proizašla u servis za pisanja kazni i obavljanja uviđaja.
Prošla su dobra vremena policajaca "mahaluša", kada su komunicirali sa građanima, maltretirali neprimjerene i znali sve šta se dešava.
homega

#111 Re: POLICIJA U BIH

Post by homega »

Ti si policajac u specijalnoj jedinici, je li tako? Pa čovječe, u kojem svijetu ti živiš :-) Uvijek ima izuzetaka, ali generalno - policija u BiH lošiji je dio sistema državne uprave :(
DaysleepeR

#112 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

Policija u ovoj državi se samo bavi posljedicama. Kad bude belaj, dođu, ako je veći belaj naprave uviđaj, eventualno privedu počinioce, vrlo rijetko vrate otuđenu imovinu oštećenima i tu njihov posao završava. 0% posla i energije i truda ulažu na PREVENCIJU belaja. To je fakt.
Tercius

#113 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

Diskusija o sigurnosti i prevenciji nesvodi se samo na policiju, kompleksnije je to jako mnogo, a opet podvlacim da je policija u toj prici samo servis i njen efikasan radi i ucinak zavisi od mnogo drugih faktora.Pocetak i kraj kompletne filozofije.
homega

#114 Re: POLICIJA U BIH

Post by homega »

Tercius wrote:Diskusija o sigurnosti i prevenciji nesvodi se samo na policiju, kompleksnije je to jako mnogo, a opet podvlacim da je policija u toj prici samo servis i njen efikasan radi i ucinak zavisi od mnogo drugih faktora.Pocetak i kraj kompletne filozofije.
Servis da, ali loš, korumpiran, bahat, poluprimitivan, jednom rječju - sramotan saervis :(

Prije smo imali srednju školu za obrazovanje zvanja policajac, danas se u policiju zapošljava svako ko ima štelu i novac :-)
Tercius

#115 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

homega wrote:
Tercius wrote:Diskusija o sigurnosti i prevenciji nesvodi se samo na policiju, kompleksnije je to jako mnogo, a opet podvlacim da je policija u toj prici samo servis i njen efikasan radi i ucinak zavisi od mnogo drugih faktora.Pocetak i kraj kompletne filozofije.
Servis da, ali loš, korumpiran, bahat, poluprimitivan, jednom rječju - sramotan saervis :(

Prije smo imali srednju školu za obrazovanje zvanja policajac, danas se u policiju zapošljava svako ko ima štelu i novac :-)
Ako izuzmemo par ubistava koja su po svim prilikama vise posao obavjestajnih struktura koga to policija nije pronasla i privela licu pravde.Znaci svi od onog najmanjeg klosara sto razbija stakla i cupa cd playere pa do Zike Turkovica i slicnih.
homega

#116 Re: POLICIJA U BIH

Post by homega »

Tercius wrote:Ako izuzmemo par ubistava koja su po svim prilikama vise posao obavjestajnih struktura koga to policija nije pronasla i privela licu pravde.Znaci svi od onog najmanjeg klosara sto razbija stakla i cupa cd playere pa do Zike Turkovica i slicnih.
Svanuće, a ja neću ispisati spisak nerješenih slučajeva policije, počev od onih bezazlenih, do materijalno bitnih za žrtvu kriminalaca. Žao mi je, ali moraš promijeniti percepciju svog zanimanja i preispitati djelovanje i rad svojih kolega :(
Tercius

#117 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

homega wrote:
Tercius wrote:Ako izuzmemo par ubistava koja su po svim prilikama vise posao obavjestajnih struktura koga to policija nije pronasla i privela licu pravde.Znaci svi od onog najmanjeg klosara sto razbija stakla i cupa cd playere pa do Zike Turkovica i slicnih.
Svanuće, a ja neću ispisati spisak nerješenih slučajeva policije, počev od onih bezazlenih, do materijalno bitnih za žrtvu kriminalaca. Žao mi je, ali moraš promijeniti percepciju svog zanimanja i preispitati djelovanje i rad svojih kolega :(
Ma jok nema potrebe ocito se ne razumijemo :) nego ti malo preispitaj sta je uzrok svega toga a ne posljedica pa mozda i steknes neku objektivnu percepciju okoline gdje zivis, poz. :thumbup:
homega

#118 Re: POLICIJA U BIH

Post by homega »

Tercius wrote:
homega wrote:
Ma jok nema potrebe ocito se ne razumijemo :) nego ti malo preispitaj sta je uzrok svega toga a ne posljedica pa mozda i steknes neku objektivnu percepciju okoline gdje zivis, poz. :thumbup:
Pisao sam već - uzrok je korumpirano i politički zavisno pravosuđe, uzrok su nesposobna i politički zavisna ministarstva unutrašnjih poslova i slab sistem sankcija za prekršioce službene dužnosti.
DaysleepeR

#119 Re: POLICIJA U BIH

Post by DaysleepeR »

toliko je situacija uzela maha da policija ne radi ni banalne stvari a to je subotom uveče patrola na vječnoj vatri, i duž ulice ferhadija. pa spriječilo bi mali milion raznih incidenata... da ne pričam o patroliranju naseljima i sl. u moje naselje patrola nije ušla godinama a auta se obijaju i obijaju. ni da se provozaju onako autom s vremena na vrijeme...

tačno je da policija ne kreira sama prevenciju, ali isto tako nije jedina policija pozvana da priča o policiji. kompletna zajednica ima pravo da kritikuje njen rad.
Tercius

#120 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

DaysleepeR wrote:
toliko je situacija uzela maha da policija ne radi ni banalne stvari a to je subotom uveče patrola na vječnoj vatri, i duž ulice ferhadija. pa spriječilo bi mali milion raznih incidenata... da ne pričam o patroliranju naseljima i sl. u moje naselje patrola nije ušla godinama a auta se obijaju i obijaju. ni da se provozaju onako autom s vremena na vrijeme...

tačno je da policija ne kreira sama prevenciju, ali isto tako nije jedina policija pozvana da priča o policiji. kompletna zajednica ima pravo da kritikuje njen rad.
I ne samo da ima pravo vec i obavezu, mada su kritike jedno dok prbacivanje vruceg krompira odgovornosti nesto drugo.A moj savjet tebi u pogledu naselja gdje zivis, sjednes i fino napises jedan dopis, i na pisarnicu MUp-a K.S, pecat potpis predao/primio,hvala prijatno.A Ferhadija ko Ferhadija ako izuzmemo romsku djecu i beskucnike i alkoholicare oko vjecne vatre i preprodavce secernih vuna priglavaka i sl.ostanu samo Hasnija Seferovic & Company sto ih fahrija Karkin brani na sudu za djeparenje.
kakavdanakneiskustvu

#121 Re: POLICIJA U BIH

Post by kakavdanakneiskustvu »

radim u mup-u,primijetio sam nekoliko puta neke neregularne stvari kod nekih kolega,krivična djela,kažu mi u unutrašnjoj kontroli ma davno je to bilo,prije dvije godine,kontam u redu je,boli me klinac više
Drinski

#122 Re: POLICIJA U BIH

Post by Drinski »

Slazem se da je servis, zadnja i prva karika u lancu.

Ne znam međutim, sta drugi misle, ali ja govorim o problemima koji se isključivo tiču policije. Evo ti si u spec.jedinici, imate one suzavce koji nisu djelovali u Tuzli zbog vjetra, al koji đavo nije komesar nabavio suzavce koji se ispaljuju po horizontali u obliku kuglice i sl. stvari. Ili recimo, soabr.nezgoda, radi se uviđaj, i slučajno neki policajac koji sada tuda prolazi stane da pozdravi jednog od ucesnika u s/n., nema on njega sta da pozdravlja, nego neka ide ili svojim putem ili na biro, pa neka se pozdravljaju sveki dan, ili oni silni prosjaci: svaki dan, ama baš svaki dan, treba pisati prijavu. itd.itd.
KatarinaKosaca

#123 Re: POLICIJA U BIH

Post by KatarinaKosaca »

:D I dalje mislim da je ovo sa 110% samo dobra sala. Kao najjednostavniji primjer nerada policije KOJU PLACAJU GRADJANI je njihov bolikurican odnos prema gradjanimai njihovoj imovini. Ispod Doma pllicije kod parka je svaku vece par vozila obijeno. Petkom i subotom narocito. Policajac iz kucare samo okrene glavu. U Petrarkijinoj svako jutro je talog stakla i presrecu starce u sred bijela dana i uzimaju novac, policija slegne ramenima. I onda mi ono prica o 110%, ne smijem nositi vjerenicke nausnice, niti djetetu dati para da ima kod sebe. Naravno, nanu koja iznese pridlavke na poijacu da proda hrabri specijalci guraju, tjeraju, haman pa tuku. Od muskarca tezeg od 75kg okrenu glavu. Kad kriminalac i lojalan gradjanin isto misle o policiji, sve je jasno
KatarinaKosaca

#124 Re: POLICIJA U BIH

Post by KatarinaKosaca »

:D I dalje mislim da je ovo sa 110% samo dobra sala. Kao najjednostavniji primjer nerada policije KOJU PLACAJU GRADJANI je njihov bolikurican odnos prema gradjanimai njihovoj imovini. Ispod Doma pllicije kod parka je svaku vece par vozila obijeno. Petkom i subotom narocito. Policajac iz kucare samo okrene glavu. U Petrarkijinoj svako jutro je talog stakla i presrecu starce u sred bijela dana i uzimaju novac, policija slegne ramenima. I onda mi ono prica o 110%, ne smijem nositi vjerenicke nausnice, niti djetetu dati para da ima kod sebe. Naravno, nanu koja iznese pridlavke na poijacu da proda hrabri specijalci guraju, tjeraju, haman pa tuku. Od muskarca tezeg od 75kg okrenu glavu. Kad kriminalac i lojalan gradjanin isto misle o policiji, sve je jasno
Tercius

#125 Re: POLICIJA U BIH

Post by Tercius »

Drinski wrote:
Slazem se da je servis, zadnja i prva karika u lancu.

Ne znam međutim, sta drugi misle, ali ja govorim o problemima koji se isključivo tiču policije. Evo ti si u spec.jedinici, imate one suzavce koji nisu djelovali u Tuzli zbog vjetra, al koji đavo nije komesar nabavio suzavce koji se ispaljuju po horizontali u obliku kuglice i sl. stvari. Ili recimo, soabr.nezgoda, radi se uviđaj, i slučajno neki policajac koji sada tuda prolazi stane da pozdravi jednog od ucesnika u s/n., nema on njega sta da pozdravlja, nego neka ide ili svojim putem ili na biro, pa neka se pozdravljaju sveki dan, ili oni silni prosjaci: svaki dan, ama baš svaki dan, treba pisati prijavu. itd.itd.
:thumbup:

Sve potpisujem, kao sto rekoh tranzicija je dug i slozen proces a mi htjeli to priznati ili ne, kao drustvo se jos uvijek nalazimo duboko u toj tranziciji pa ni bazicne i osnovne stvari nismo prevazisli.Ali eto ako ce nekome lakse biti policija u FBIH je 3 svjetlosne godine ispred policije RS-a sto je opet pokazatelj nekog progresa.
Post Reply