Pola Srbije bez osnovne skole

zlata

Post by zlata »

umro je mostar wrote:isto ko i u nas. Ko je ikada sudjelovao u izbornom procesu kao lice na biralistu ostao je zapanjena nad cinjenicom da je u nas narod nepismen.
Pogadjate naravno za koga glasaju :D

Treba izmjeniti izborni zakon i oduzeti pravo glasa takvima, jer ti ljudi stvarno nemaju pojma ni za koga glasaju, ni zasto glasaju, nego glasaju kako su im rekli u bogomoljama i glasaju za "nase", a obzirom da jedan hodza ili fratar govori nepismenima kako da se glasa to je krsenje izbornog zakona... Ma znate vec sta hocu da kazem
A ja stvarno misl'la da nas je Tito sve iskolov'o. Nije valjda svu onu pomoc potrosio na Srpsko naoruzanje. Sta ce im skole!!! I komunistima i nacionalistima trebaju nepsimene seljacine i proleterijat. Politike im nemaju smis'o... bez krkanluka.

Jos malo...pa kad Fair Life pocne pljakati...."za onim starim dobrim danima"...ja cu se poceti raspitivati ako ima nekakav nacin...da nas Austrija JOPET kolonizira. Zna se obro...ko nam je u carsiji gradio prve skole, puteve, pruge, opcinu. Kako god...ispade da su bili najkorektniji. Rekla je moja tetka Fate...(pred povratak iz Njemacke, namah u jesen '95): "Sinko dragi...Najprije Allah...pa onda Svabo. Evo i karte nam placaju da se kuci vratimo."
danas

Post by danas »

zlata wrote:
A ja stvarno misl'la da nas je Tito sve iskolov'o. Nije valjda svu onu pomoc potrosio na Srpsko naoruzanje. Sta ce im skole!!! I komunistima i nacionalistima trebaju nepsimene seljacine i proleterijat. Politike im nemaju smis'o... bez krkanluka.

Jos malo...pa kad Fair Life pocne pljakati...."za onim starim dobrim danima"...ja cu se poceti raspitivati ako ima nekakav nacin...da nas Austrija JOPET kolonizira. Zna se obro...ko nam je u carsiji gradio prve skole, puteve, pruge, opcinu. Kako god...ispade da su bili najkorektniji. Rekla je moja tetka Fate...(pred povratak iz Njemacke, namah u jesen '95): "Sinko dragi...Najprije Allah...pa onda Svabo. Evo i karte nam placaju da se kuci vratimo."
1990-e godine, adult literacy rate (prosjecan postotak pismenih odraslih osoba) u SFRJ je bio 90%, sa regionalnim varijacijama (od oko 99% u Sloveniji, do oko 70% na Kosovu). poslije drugog svjetskog rata ovaj prosjek je bio oko 40%, koliko me pamcenje sluzi (naravno, opet sa regionalnim varijacijama).
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Kako stoje Crnogorci ? :D :D
sure_alma

Post by sure_alma »

aman zeman... :D
ne znam kako to ali svi se nesto furaju na neke skole i na neke visoke nauke.... :-D
ali hajde, no comment...
nadam se da ce biti bolje u buducnosti, ali slabo...
pozdrav svima
mostarac

Post by mostarac »

Zalosno je da glas jednog npr. Muhameda Filipovica i te nepismene nane vrijede isto. ne znam za vas, ali meni je to veoma zalosno :sad:
manijak1

Post by manijak1 »

:oops: Da je drugačije , ti si ubijeđen da bi bilo bolje ????
Jer ako rangiraš naobrazbu uvaženog profesora i intelektualca Tunje i ostalih glasača koliko je radikala barem po akademskoj spremi ( bar po papiru :D ) na broju :? .
Poređenje ti je , po mom skromnom sudu , neprihvatljivo sa porukom koju si htio odaslati.
praznina

Post by praznina »

Članak sa iskon.hr pod slijedećim naslovom:

"Srbi su neuki"

Polovica stanovništva Srbije i Crne Gore ima samo osnovnu školu ili čak ni nju, pa oko tri milijuna odraslih Srba i Crnogoraca nije sposobno raditi bilo kakav posao. U Vojvodini je 300.000 nepismenih!

SUBOTICA - Skoro 50 posto stanovništva u SCG ima samo osnovnu školu ili čak ni nju nije završilo, što znači da blizu tri milijuna stanovnika starijih od 15 godina ne posjeduje vještine i kompetencije za obavljanje bilo kakvog posla, objavio je u ponedjeljak novosadski Građanski list.

Najavljujući četvrti Festival obrazovanja odraslih u Novom Sadu, list navodi da je u Vojvodini od ukupno 2 milijuna stanovnika 300.000 nepismenih.

"Ta zastrašujuća statistika u potpunosti objašnjava zašto je čak 900.000 ljudi u Srbiji mlađih od 30 godina bez posla", zaključuje Građanski list.

U Srbiji živi ukupno 7,5 milijuna stanovnika.

Facts about Serbia and Montenegro:

Literacy: definition: age 15 and over can read and write
total population: 93%
male: 97.2%
female: 88.9% (1991)

Za vrijeme rata na ovim prostorima u Srbiju je izbjeglo oko 800 hiljada lica a nisu svi sigurno iz urbanih sredina.

Podaci jesu zastarjeli ali jednostavno nije moguće da nepismenih bude skoro 50% ali je moguće da su se promijenili kriteriji šta se smatra pod pismenošću danas. Danas to nije samo čitanje i pisanje nego i rad na računaru i dobro poznavanje nekog stranog jezika.

Sada malo o komšijama:

citiram:

Statistički izvještaj Državnog zavoda za statistiku za 2004. godinu:
3.600.000 osoba starijih od 15 godina (zaokružujem na cijele stotine tisuća
1.500.000 osoba bez, s djelomično ili završenom osnovnom školom.
Po čemu je hrvatska tu bolja???f/b]

by forumaš named tintilinich

post istog forumaša:

istodobno Slovenija na 1.660.000 stanovnika <15 godina ima cca 550.000 sa završenom osnovnom ili manje. Pa se onda još pitamo zašto čekamo Srbiju za ulazak u EU! Zato da nam još 350000 djece završi osnovnu školu

Mogu misliti kakvo je onda stanje ovdje u BiH.

Samo da se dotaknem malo zemlje koja širi "demokratiju i slobodu" širom svijeta. Kako je moguće da Ameri po 2. put izaberu maloumnog Hikija da ih vodi. To me podjeća na ovu našu troglavu aždaju i njihovih "15 najtežih godina" vladavine.
Last edited by praznina on 29/07/2005 23:42, edited 3 times in total.
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:Zalosno je da glas jednog npr. Muhameda Filipovica i te nepismene nane vrijede isto. ne znam za vas, ali meni je to veoma zalosno :sad:
tito mili! pa to je domokratija! jedan covjek = jedan glas.
i ja bih voljela da se moj glas pika tri puta vise od glasa nekog rednecka sa americkog juga, ali ne ide to tako...

i nemojte se zanositi da "obrazovanje" rjesava sve. vec sam navela primjer seselja, cosica, ekmedzica, koljevica... sve sami "akademici" jadna nam majka sa njima... pa sta je plan velike Srbije nego proizvod "obrazovanih" umova iz SANU.
pa pogledaj mog milog predsjednika, bush-a; BA Yale, MBA Harvard. a nije mogao ostati gluplji, i po svim mjerilima je de fakto nepismen.
digger

Post by digger »

zlata wrote:Jos malo...pa kad Fair Life pocne pljakati...."za onim starim dobrim danima"...ja cu se poceti raspitivati ako ima nekakav nacin...da nas Austrija JOPET kolonizira. Zna se obro...ko nam je u carsiji gradio prve skole, puteve, pruge, opcinu. Kako god...ispade da su bili najkorektniji. Rekla je moja tetka Fate...(pred povratak iz Njemacke, namah u jesen '95): "Sinko dragi...Najprije Allah...pa onda Svabo. Evo i karte nam placaju da se kuci vratimo."
I ja sam u toj "placnoj" FairLife grupi ali kao i on, ne za povratak sistema.

Kontam, ti si jos mlada (odao te osmogodisnjak!). Ali se ja sjecam kada je u Sarajevu bila samo jedna gimnazija--na Obali--sto je "zadovoljavalo" (pod navodnicima) tadasnje potrebe. Znaci, nisu ni u kraljevini svi isli u skole, a bogami ni u austrijskoj. Pa onda dodje Tito (sa dugim "i"), pa skole pocese da nicu.

Evo ja sacuvah ovaj clanak iz oktobra prosle godine (Nezavisne Novine), pa da dodamo:

Skolovanje je luksuz

Blizanci Asim i Juso Sadikovic' iz Sarajeva, ucenici sestog razreda Osnovne skole "Behaudin Selmanovic'", ove godine dio knjiga su posudili iz skolske biblioteke ili su dobili od rodbine.

Nazalost, ovi malisani nisu izuzetak, jer u BiH ima nekoliko hiljada djece kojima roditelji zbog teskog socijalnog stanja ne mogu obezbijediti potrebne udzbenike i skolski pribor.

"Tesko mi je sto svojim sinovima, koji su dobri ucenici, ne moz(emo obezbijediti sve sto je potrebno za skolu. Suprug je sezonski radnik u GP 'Put', ali plate gotovo da nema, dok ja ne radim. A skolovanje ne cine samo udzbenici, tu je pribor, odjec'a, obuc'a, torbe, sto nije nimalo jeftino", tuzno prica Azra Sadikovic'.

Moja stara Skerliceva ulica (J. Vrancasa) je poslije rata bila nekaldrmisana, a bandere sa elektricnim zicama sve uz trotoar (koji nije postojao). Pa dodje Tito, pa se asfaltira prije 1950, pa se pokopase zice, telefonski kablovi, kanalizacija. Pa tako pomalo svuda. A u Kanadi i Americi iste te zice vise gdje god pogledas.

A tek fakulteti: da biras na koji ces.

Pusti Svabu: znali su oni uvijek sta je red i poredak. Ali je Tile za dvadesetak godina napravio od ostataka jada i razaranja koliko-toliko progresivno drustvo, a za trideset+ i evropsku zemlju.

A kada gledam danasnju infrastrukturu, nekako vidim 1960 ili nesto vise. Right?
mostarac

Post by mostarac »

danas wrote:
umro je mostar wrote:Zalosno je da glas jednog npr. Muhameda Filipovica i te nepismene nane vrijede isto. ne znam za vas, ali meni je to veoma zalosno :sad:
tito mili! pa to je domokratija! jedan covjek = jedan glas.
i ja bih voljela da se moj glas pika tri puta vise od glasa nekog rednecka sa americkog juga, ali ne ide to tako...

i nemojte se zanositi da "obrazovanje" rjesava sve. vec sam navela primjer seselja, cosica, ekmedzica, koljevica... sve sami "akademici" jadna nam majka sa njima... pa sta je plan velike Srbije nego proizvod "obrazovanih" umova iz SANU.
pa pogledaj mog milog predsjednika, bush-a; BA Yale, MBA Harvard. a nije mogao ostati gluplji, i po svim mjerilima je de fakto nepismen.
Ako nista ti ljudi znaju obrazloziti svoje politicke ciljeve ma kakvi da su. Znao sam da ce biti ovakvi komentari, ali ti ljudi znaju obrazloziti svoje ciljeve i imaju politicku svijest i politicko ubjedjenje ma kako lose da je ono, a nepismene nane nemaju pojma ni sta su izbori. Njima je to tek dan kad se skupi puno svijeta na nekom seoskom vasaru i uopste ne shvataju da glasanjem uticu na svoje zivote i to VEOMA UTICU. To je razlika izmedju glasa akademca, bilo kojeg politickog ubjedjenja, i nepismene nane. Njoj su izbori vašar.
danas

Post by danas »

umro je mostar wrote:
Ako nista ti ljudi znaju obrazloziti svoje politicke ciljeve ma kakvi da su. Znao sam da ce biti ovakvi komentari, ali ti ljudi znaju obrazloziti svoje ciljeve i imaju politicku svijest i politicko ubjedjenje ma kako lose da je ono, a nepismene nane nemaju pojma ni sta su izbori. Njima je to tek dan kad se skupi puno svijeta na nekom seoskom vasaru i uopste ne shvataju da glasanjem uticu na svoje zivote i to VEOMA UTICU. To je razlika izmedju glasa akademca, bilo kojeg politickog ubjedjenja, i nepismene nane. Njoj su izbori vašar.
ma shvatam ja sta ti hoces da kazes, ali ipak je cinijenica da se danas ne mora biti "pismen" da bi se ucestvovalo u politickom procesu. vecina birackog tijela (i u BH i vani) ne cita platforme kandidata (niti ima pojma sta je to), pa cak ni novinske clanke, vec se iskljucivo oslanja na druge izvore "informacija" (poput TV-a, traceva, i slicno). npr. danasnji americki birac nema pojma za sta je glasao, i tu nema velike razlike izmedju "pismenih" i "nepismenih".

i ta nana IMA pravo da glasa: problem je u procesu kojim je ona dosla do "zakljucka" za koga da glasa, a ne u samoj cinjenici da je ona nepismena. oni kojima su izbori vasar ce glasati po direktivi, bilo pismeni ili nepismeni.
zlata

Post by zlata »

Pa ne znam...nane mi nije bila nepismena...ali nije ni tol'ko puta u zivotu pravila politicke i ideoloske zaokrete. Zivot joj je bio...ideoloski i politicki...jednosmjer.

Lahko je bivsim komunistima sad izigravati postenjakovice-pametnjakovice...kad su vec podavno, debelo ukakili. Nekad avant-guard-a...a dozvol'li da jos puno nazadniji od njih dodju na vlast. Cesto ta nova vlast su ti isti "Crveni vukovi" u drugom krznu, a sad izigravaju "intelektualnu, politicku i moralnu svjetlost". Malo morgen!

Da su bili kako treba...nebi nam se nikad sve ovo dogod'lo. Izmedju nane i Filipovica...izbor je nikakav. Puno Filipovica...a nidje Filipopolis...dok nacionaliste imaju svoje drzavice i rezervate.

Gradjani....pa oni vise i ne postoje...oni su vec davno protjerani...ili prisilno usuceni. Postoje taoci nacionalisticke-profiterske politike i manjinska elita; koalicija sovinista, nacionalista, vjerskih-etnickih "boraca", i golemih profitera...a u njihovim redovima dosta uglednih bivsih partijasa. Svi skupa...protektorat "golemih sila". Neo-Kolonija.
Post Reply