Pola Srbije bez osnovne skole

Prenj

#1 Pola Srbije bez osnovne skole

Post by Prenj »

Sa ovakvom statistikom stvari su puno jasnije ...
I svi oni imaju biracko pravo :roll:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=173569
Pola Srbije bez osnovne škole
29. jul 2005. | 10:49 -> 12:26 | Izvor: B92
Beograd -- Podaci Ministarstva prosvete govore da na teritoriji Srbije skoro 50 odsto stanovništva nije završilo osnovnu školu.

To praktično znači da je više od 3 miliona ljudi nepismeno po svim svetskim i evropskim standardima. O obrazovanju ovih ljudi trebalo bi da brinu tzv. večernje škole, koje su međutim suočene sa brojnim problemima i nemaju podršku državnih institucija.
mostarac

Post by mostarac »

isto ko i u nas. Ko je ikada sudjelovao u izbornom procesu kao lice na biralistu ostao je zapanjena nad cinjenicom da je u nas narod nepismen.
Pogadjate naravno za koga glasaju :D

Treba izmjeniti izborni zakon i oduzeti pravo glasa takvima, jer ti ljudi stvarno nemaju pojma ni za koga glasaju, ni zasto glasaju, nego glasaju kako su im rekli u bogomoljama i glasaju za "nase", a obzirom da jedan hodza ili fratar govori nepismenima kako da se glasa to je krsenje izbornog zakona... Ma znate vec sta hocu da kazem
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

umro je mostar wrote:isto ko i u nas. Ko je ikada sudjelovao u izbornom procesu kao lice na biralistu ostao je zapanjena nad cinjenicom da je u nas narod nepismen.

Treba izmjeniti izborni zakon i oduzeti pravo glasa takvima, jer ti ljudi stvarno nemaju pojma ni za koga glasaju, ni zasto glasaju, nego glasaju kako su im rekli u bogomoljama i glasaju za "nase", a obzirom da jedan hodza ili fratar govori nepismenima kako da se glasa to je krsenje izbornog zakona... Ma znate vec sta hocu da kazem
Ako se ne varam nekim drzavama nepismeni fakat nemaju biracko pravo... I sta ce im... Ne znaju Ustav procitat...

A sto se tice nepismenosti u BiH, ako vas nije strah otidjite na stranice federalnog zavoda za statistiku... :-?
morti

Post by morti »

umro je mostar wrote:isto ko i u nas. Ko je ikada sudjelovao u izbornom procesu kao lice na biralistu ostao je zapanjena nad cinjenicom da je u nas narod nepismen.

dobro,kod nas nije baš 50%,ali ovo dalje si u pravu...potpisujem...
Zadig

Post by Zadig »

To praktično znači da je više od 3 miliona ljudi nepismeno po svim svetskim i evropskim standardima. O obrazovanju ovih ljudi trebalo bi da brinu tzv. večernje škole, koje su međutim suočene sa brojnim problemima i nemaju podršku državnih institucija.
Ovo je jedna od najgorih stvari koje se mogu desiti jednoj drzavi, jednom drustvu, posljedice ovoga ce se tek osjetiti kod sljedece generacije
:roll:

Uzas....

sve njih vidim u Srpskoj Radikalnoj Stranci
:roll: :x
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Prenj

Post by Prenj »

Sta mislite za koga ce glasati ovi bez skole?
I onda dodaj ovu masu obrazovanih tipova koji sve to sa strane posmatraju i ne glasaju = recept za katastrofu.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

bez skole, 1-3 razreda, 4 razreda, 5-7 razreda

471182 + 81230 + 489563 + 87563 = 1.129.538 insana bez
zavrsene osnovne skole... 1991... A danas, vjerovatno i vise... :-?
Zadig

Post by Zadig »

Alfons Kauders wrote:bez skole, 1-3 razreda, 4 razreda, 5-7 razreda

471182 + 81230 + 489563 + 87563 = 1.129.538 insana bez
zavrsene osnovne skole... 1991... A danas, vjerovatno i vise... :-?
Pa jarane mi vec beremo plodove tog fenomena

pogledaj nam televizije, poslusaj nam radio stanice (ima dobrih stanica, ali jope vecina slusa zna se sta), pogledaj nam kulturu voznje, stanovanja, javnog prevoza, javnih sluzbi, policije...
ma uf...
gavrilo

Post by gavrilo »

kulminacija svega toga je Image
Zadig

Post by Zadig »

ImageImage
gavrilo

Post by gavrilo »

:lol: :lol: :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Ma poenta je u tome da je sve podeseno da taj narod OSTANE glup, zatupljen i neobrazovan. Od "misionarskog rada" vjerskih zajednica pa do debila na svim nivoima vlasti...

To je najzalosnije...
flora.sa

Post by flora.sa »

ja radila na prošlim izborima kad dođe starica-majka sa svojim sinom koji je retardiran, i hoće OBOJE DA GLASAJU!!!!

ja onim u komisiji: Pobogu ljudi kako ćemo dopustiti njemu da glasa, on nije poslovno sposoban, on je mentalno zaostao, a oni meni:
PA NA SPISKU JE!!!!
kontam: ko njega stavi na spisak!!!! :x :x ...

kažu oni: on je došao da glasa moramo mu izaći u susret (isti je btw, već vidno uzrujan počeo da hoda po birčkom mjestu i da galami...gdje njega pustit da glasa...ali.. :? .), pustićemo majku da glasa i za njega i za sebe...

kad majka ne zna ni da čita ni da piše!!!!

e takvi su nama na biračkim spiskovima!!!!
Fantina

Post by Fantina »

Ovi što su nepismeni, jasno je. Ali koliko je tek nepismenih sa završenom OŠ i raznim drugim školama raznih nivoa!...
St.Germain

Post by St.Germain »

flora.sa wrote:ja radila na prošlim izborima kad dođe starica-majka sa svojim sinom koji je retardiran, i hoće OBOJE DA GLASAJU!!!!

ja onim u komisiji: Pobogu ljudi kako ćemo dopustiti njemu da glasa, on nije poslovno sposoban, on je mentalno zaostao, a oni meni:
PA NA SPISKU JE!!!!

kažu oni: on je došao da glasa moramo mu izaći u susret (isti je btw, već vidno uzrujan počeo da hoda po birčkom mjestu i da galami...gdje njega pustit da glasa...ali.. :? .), pustićemo majku da glasa i za njega i za sebe...

Retardirano je i vodstvo ove drzave i nema potrebe za stvaranje ove vrste animoziteta naspram stvarno mentalno zaostalih i analfabeta. Ako im je drzava dopustila da glasa zasto ne bi trebali :? :? :?
kome jos predlazes ukidanje prava glasa :shock:
Zadig

Post by Zadig »

mislim da nije imala nista protiv bolesnih ljudi, vec da joj smeta sistem glasanja koji ocito nemoze (sto i nije demokratski) da sprijeci i osobe koje su fizicki nesposobne da donesu odluku o glasanju (zato se i nemore glasat do 18, jer se smatra da osoba nije u stanju da donese odluku jos uvjiek=nije zrela, jos uvijek ovisna o roditeljima), a dopustaju onda staratelju da donese tu odluku za njih.

zaista me zanima, kakav je zakon na zapadu.
Ako imamo osobu koja recimo ima tesku mentalni bolest (ni jedna mi ne pada na pamet), i koje nisu sposobne za zivot bez podrske roditelja, medicinske pomoci i institucije, da li ta osoba moze da glasa?
Pitam zato sto recimo ako hoces da uzmes volazku dozvolu, moras da imas potvrdu da si mentalno i fizicki zdrav.
danas

Post by danas »

Zadig wrote:
jeste uzas, i ovo dosta toga objasnjava...
ali nemojmo praviti stvari jednostavnijim nego sto jesu -- recimo, "glavni" radikal je bio jedan od najmladjih doktora nauka u ex-YU i za njega se sigurno ne moze reci da je nepismen. kao ni za cosica, ili za karadzica, ili za koljevica... sve sami doktori nauka i veoma "pismeni". :(
flora.sa

Post by flora.sa »

St.Germain wrote:
flora.sa wrote:ja radila na prošlim izborima kad dođe starica-majka sa svojim sinom koji je retardiran, i hoće OBOJE DA GLASAJU!!!!

PA NA SPISKU JE!!!!

Retardirano je i vodstvo ove drzave i nema potrebe za stvaranje ove vrste animoziteta naspram stvarno mentalno zaostalih i analfabeta. Ako im je drzava dopustila da glasa zasto ne bi trebali :? :? :?
kome jos predlazes ukidanje prava glasa :shock:
on ne zna da čita i piše, majka ne zna da piše...kako da glasaju :? :?
Prenj

Post by Prenj »

flora.sa wrote: on ne zna da čita i piše, majka ne zna da piše...kako da glasaju :? :?
Pa "za svoje", naravno. :(
Bosanac sa dna kace

Post by Bosanac sa dna kace »

Ma sto napisa jedan u komentarima na tekst na stranici B92 Srbima skola ne treba sta ce im to kad su ionako nebeski narod! :-D
Zadig

Post by Zadig »

danas wrote:
Zadig wrote:
ali nemojmo praviti stvari jednostavnijim nego sto jesu -- recimo, "glavni" radikal je bio jedan od najmladjih doktora nauka u ex-YU i za njega se sigurno ne moze reci da je nepismen. kao ni za cosica, ili za karadzica, ili za koljevica... sve sami doktori nauka i veoma "pismeni". :(
da to je tacno, ali ta vrsta obrazovanih su u idejnom taboru manjine
oni bez ovih drugih nikako ne mogu
hrane se njima
danas

Post by danas »

Zadig wrote:
danas wrote:
Zadig wrote:
da to je tacno, ali ta vrsta obrazovanih su u idejnom taboru manjine
oni bez ovih drugih nikako ne mogu
hrane se njima
samo po sebi, obrazovanje i "pismenost" ne donose nista i ne garantuju nikakv progres. koliko je "intelektualaca" glasalo za milosevica? a ni medju nacistima nije bilo puno nepismenih... ja cu uvijek vise vjerovati zdravom nepismenom zemljoradniku negoli nekom kvazi-pismenom intelektualcu poput seselja... nisu stvari bas tako crno-bijele...

dalje, ima i "pismenih" koliko hoces, a lijeno im je nesto procitat' i idu po inerciji isto kao i ovi sto su tehnicki nepismeni. da li bi se nesto promijenilo na politickoj sceni srbije kada bismo za godinu dana opismenili sve ove analfabete? ja smatram da ne bi, jer za pravi progres treba mnogo vise od obicne "pismenosti". ali nauciti citati i pisati je svakako prvi korak, sa time se slazem.

ova situacija u srbiji je odraz necega drugog, i samo djelimicno oslikava glasacku politiku. nepismenima ne mozes zabraniti da glasaju, niti je to u redu. ali ko i zasto ih drzi nepismenima objasnjava mnogo toga.
Zadig

Post by Zadig »

amo po sebi, obrazovanje i "pismenost" ne donose nista i ne garantuju nikakv progres. koliko je "intelektualaca" glasalo za milosevica? a ni medju nacistima nije bilo puno nepismenih... ja cu uvijek vise vjerovati zdravom nepismenom zemljoradniku negoli nekom kvazi-pismenom intelektualcu poput seselja... nisu stvari bas tako crno-bijele...
Ne garantuju, ali pomazu
:D

Kad je masa "zagrijana" cini mi se da uopste nije bitno da li si intelektualac, ili nepismeni zemljoradnik....glasace za "istu stvar"

Opasniji su mi ovi pismeni ("pismene budale"-izraz koji je moja baka cesto govorila) doduse, teze ih "obrazovati"
danas

Post by danas »

Zadig wrote: Kad je masa "zagrijana" cini mi se da uopste nije bitno da li si intelektualac, ili nepismeni zemljoradnik....glasace za "istu stvar"

Opasniji su mi ovi pismeni ("pismene budale"-izraz koji je moja baka cesto govorila) doduse, teze ih "obrazovati"
to ti govorim! :wink:

i na kraju krajeva, brige me za srbiju -- koliko je kod nas nepismenih, to ne smiju ni da pogadjaju!
Post Reply