Ništa čojstvo, junaštvo,....i ostalo od vladike Petra I - gošaNje?felipe kajetano wrote:PipiDugaDevetka wrote:
Prema tome, @karanana i ja smo spremni i živote dati za čast i obraz srpskog naroda u BiH!
ne znam za tebe, al @karanani su samo djevice u glavi...kakav obraz i kakvi bakraci...samo se himen pika
Pogrešno ime Republika srpska?
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#76 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
- poznanik
#77 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Sa Ustava na himen...
Ovako ozbiljna tema postala je zajebancija 
- karanana
#78 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
pa zakljucili smo da je pat pozicija kao i sve drugo. ne bi nas ni he-man spasio.poznanik wrote:Sa Ustava na himen...Ovako ozbiljna tema postala je zajebancija
- felipe kajetano
#79 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Sta je ozbiljno?Pozivi za rusenje famoznih tabli?poznanik wrote:Sa Ustava na himen...Ovako ozbiljna tema postala je zajebancija
- poznanik
#80 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
felipe kajetano wrote:Sta je ozbiljno?Pozivi za rusenje famoznih tabli?poznanik wrote:Sa Ustava na himen...Ovako ozbiljna tema postala je zajebancija
Ovo je uvodna rečenica ove teme: "Da li je, s obzirom na ovaj 1. član Ustava bh. entiteta Republike srpske,
samo ime Republika srpska neustavno? Kako to promijeniti ako jeste neustavno?" što nagovještava ozbiljniju raspravu.
- nokia6170
#81 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Pa cemu filozofiranje oko ovoga. Procitati Ustav BiH i nacine kako se isti mijenja.poznanik wrote:felipe kajetano wrote:Sta je ozbiljno?Pozivi za rusenje famoznih tabli?poznanik wrote:Sa Ustava na himen...Ovako ozbiljna tema postala je zajebancija
Ovo je uvodna rečenica ove teme: "Da li je, s obzirom na ovaj 1. član Ustava bh. entiteta Republike srpske,
samo ime Republika srpska neustavno? Kako to promijeniti ako jeste neustavno?" što nagovještava ozbiljniju raspravu.
-
zavrzlama
#82 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Table sa natpisima dobro dosli u ausvic.....zasto su te table tu?
pa table su postavljene zato sto ni sami srbi ne vjeruju da je taj entiet srpski,pa stavljanjem tih tabli sebi daju neko lazno samopouzdanje..zna 99% srba kako je nastao taj entitet,da je ime mimo volje drugih naroda nadiveno...table su tu da prepadnu potencijalne povratnike...table su tu kao frustracija i nadomjestak za izgubljene ratove i neostvareni strateski cilj,jer te table su u drzavi BIH...
nego@ pipidugadevetaka..nemoj ti rezat table.... nego napravi dvije velike i lijepe ,jednu u Brezovom Polju a jednu u Krepsicu(za one koji ne znaju rubna naselja Didtrikta Brcko) i napisi "Dobro Dosli u Distrikt Bosne i Hercegovine"
niti je protiv ustavno,a salje jaku poruku onim koji su na silu od dijela BIH napravili ausvic, kojeg treba pripojiti srbiji...
zasad neka tabla iz rs-a da imaju konstantno podsjecanje na karakter rata kojeg su vodili....cega se pametan stidi,budala se ponosi...
rs je isto kao kad covjeku kidnaper otme dijete,pa kasnije trazi da otac(BIH) pristane na promjenu imena djetetu(okupirani dio BIH) i odrekne se ocinstva,i potpise da je djetetu sad pravni otac ovaj kidnaper....a pravi otac sve to potisuje jer kidnaper prijeti smrcu djetetu....i sa ocevim potpisom zna se cije je dijete..otac je i svojim potpisom ostao human jer spasava zivot djetetu,a kidnaper(ausvic) je samo licemjer koji nikad ni od koga nece dobiti
istinsku potvrdu da je dijete njegovo,jer i sam zna da nije i na kraju da bi sacuvao svoj dusevni mir,sam ce vratiti
dijete ocu jer mu dijete predstavlja konstantan problem i zavadju sa svima..
pa table su postavljene zato sto ni sami srbi ne vjeruju da je taj entiet srpski,pa stavljanjem tih tabli sebi daju neko lazno samopouzdanje..zna 99% srba kako je nastao taj entitet,da je ime mimo volje drugih naroda nadiveno...table su tu da prepadnu potencijalne povratnike...table su tu kao frustracija i nadomjestak za izgubljene ratove i neostvareni strateski cilj,jer te table su u drzavi BIH...
nego@ pipidugadevetaka..nemoj ti rezat table.... nego napravi dvije velike i lijepe ,jednu u Brezovom Polju a jednu u Krepsicu(za one koji ne znaju rubna naselja Didtrikta Brcko) i napisi "Dobro Dosli u Distrikt Bosne i Hercegovine"
niti je protiv ustavno,a salje jaku poruku onim koji su na silu od dijela BIH napravili ausvic, kojeg treba pripojiti srbiji...
zasad neka tabla iz rs-a da imaju konstantno podsjecanje na karakter rata kojeg su vodili....cega se pametan stidi,budala se ponosi...
rs je isto kao kad covjeku kidnaper otme dijete,pa kasnije trazi da otac(BIH) pristane na promjenu imena djetetu(okupirani dio BIH) i odrekne se ocinstva,i potpise da je djetetu sad pravni otac ovaj kidnaper....a pravi otac sve to potisuje jer kidnaper prijeti smrcu djetetu....i sa ocevim potpisom zna se cije je dijete..otac je i svojim potpisom ostao human jer spasava zivot djetetu,a kidnaper(ausvic) je samo licemjer koji nikad ni od koga nece dobiti
istinsku potvrdu da je dijete njegovo,jer i sam zna da nije i na kraju da bi sacuvao svoj dusevni mir,sam ce vratiti
dijete ocu jer mu dijete predstavlja konstantan problem i zavadju sa svima..
- PipiDugaDevetka
- Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#83 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Navršilo dijete 18 godina, uzelo 19. godinu...Prošlo je vrijeme kada je očuh djetetov morao reći istinu čije je to dijete. Čini mi se, po zakonima, da je to trebalo do 16. godine uraditi.
Ah, zaboravio sam da je očuh, ustvari, kidnaper...koji bi u kakvoj drugoj državi životom platio otmicu tuđeg djeteta (USA Kina,...)
Ovo sa tablama ''BH. DC. Brčko'' ćemo razmotriti po hitnom postupku. Takođe, razmotrićemo i table sa natpisima Autonomna Pokrajina Sandžak = ''AP SANÇAK'' kada dođe vrijeme za to.
Ah, zaboravio sam da je očuh, ustvari, kidnaper...koji bi u kakvoj drugoj državi životom platio otmicu tuđeg djeteta (USA Kina,...)
Ovo sa tablama ''BH. DC. Brčko'' ćemo razmotriti po hitnom postupku. Takođe, razmotrićemo i table sa natpisima Autonomna Pokrajina Sandžak = ''AP SANÇAK'' kada dođe vrijeme za to.
- Bosnolog
#84 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nema potrebe Pipi rezati,....mnogo je bolje istu gadati organizovano i sitematski kesom sa crvenom uljnom bojom iz auta onako u prolazu,da prolazinike podsjeti na zlocinackogenocindi nacin nastanka te Karadziceve koljacke tvorevine,..Kada je zamjene ponoviti dok im ne dosadi mijenjaje iste,...bas bi krvava razlivena boja bila najbolja ilustracija iste,....PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
Ima li spasa, pa makar to bilo u Strasbourgu u slučaju 'apšenja?
-
behavac
#85 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nije jer samo ime entiteta je u ustavu definisatno,PipiDugaDevetka wrote: Da li je, s obzirom na ovaj 1. član Ustava bh. entiteta Republike srpske,
samo ime Republika srpska neustavno? Kako to promijeniti ako jeste neustavno?
"3. Састав
Босна и Херцеговина се састоји од два ентитета: Федерације Босне и Херцеговине и Републике Српске (у даљем тексту "ентитети")."
, tako da ovaj amandaman ne moze napraviti drugi clan neustavnim.
Dalje ne moze ustavni sud mjenjati ustav, a i sama konstitutivnost nema nuzno uticaj na neki naziv.
Npr Valonci su konstitutivni u Flandriji pa i dalje se zove Flandrija...
Nacin za promjenu postoji a to se da se u parlamentu BIH po zakonskoj proceduri amandmanima promjeni ustav gdje ce biti ime promjenjeno il se barem nece spominjati pa onda samo ime postaje ne dio ustava vec dio zakona za koji se tad moze postaviti pitanje ustavnosti.
Tako je bilo npr, sa himnom, inace da je himna bila definisana u ustavu ne bilo se mogla promjeniti kako je to uradjeno(isto je bilo s imenima gradova).
Uglavnom ne vidim da za ovim trenutno postoji koncezus da se promjeni.
- 1gorstak
#86 Re: Neustavno ime Republika srpska?
Ustavni sud svakako funkcionise kao politicka arena, pa i u Sjedinjenim Drzavama se vode gadni okrsaji oko toga ko ce u americki ustavni sud ubaciti "svog" sudiju, demokrati ili republikanci. I onda te sudije kroz svoj posao uglavnom prate stranacku ideologiju. Tako da u prijedlogu da se "kupi" lojalnost nekog sudije ustavnog suda, koji ionako prati neki svoj licni interes, nema nista lose. Znaci neko ga je ionako kupio (prije nego sto je i imenovan), potrebno je samo ponuditi bolju cijenu. A kada dobijes solidnu podrsku sudija (dva Hrvata, dva Bosnjaka i tri stranca) za odluku da se u ustavu spominje i Nicole Kidman, njih ce sedam naci nacin da tu odluku pravnim zargonom i obrazloze.bicebolje wrote:Mislim da bi srozavanje Ustavnog suda BiH i korupcija u istom bilo za BiH daleko pogubnije od naziva RS.PipiDugaDevetka wrote:@bicebolje, šta kažeš na mogućnost upotrebe člana Ustava koji kratko glasi: IMT (Imal' Mene Tu)?1gorstak wrote:Preko Ustavnog suda. Tu bi naravno trebalo dobiti podrsku bar dvije trecine sudija jer da bi objasnio kako nesto sto je u ustavu ipak nije ustavno, treba karikirati. Ako za to glasaju strane sudije, dva Hrvata i dva Bosnjaka, imas solidnu pozadinu na osnovu koje mozes karikirati i objasnjavati kako nesto sto jeste u ustavu BiH nije ustavno. Da bi se ovo provelo u djelo (a moguce je), potrebno je sakupljanje love za utjecaj na sudije (da, treba ih potplatiti*), jaka medijska podrska i neko ko je ovlasten da se obraca Ustavnom sudu (jer ne moze bilo ko). Pitanje promjene naziva manjeg entiteta je vec jednom otvarano, ali je inicijativa povucena jer se nije bilo "skuhalo" dovoljno sudija koji bi to podrzali, tj. cifra nije bila odgovarajuca.
* treba praviti razliku izmedju ustavnog i krivicnog suda, jer je prvi (svakako) politicki alat u rukama onog ko kontrolise vise sudija, dok na krivicne sudove politika i lobiranje (citaj mito) ne smiju imati utjecaj.
- 1gorstak
#87 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nemoj jos. Osnuj nevladinu organizaciju koja lobira za izmjenu naziva manjeg entiteta. Imamo razne NVO koje se bave zastitom pastrmke i promocijom sporta, a nemamo niti jednu kojoj bi primarni cilj bio eliminacija diskriminacije sazete u obiljezju, praznicima i nazivu manjeg entiteta.PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
Onda lobiras u Briselu i Vasingtonu (ako nista mailom), naci ce se koja donacija tu i tamo, dobijes medijsku eksponiranost i onda za godinu dana nakon aktivne promocije vlastitih ideala (koje za strane medije uporedis sa borbom protiv juznoafrickog aparthejda) pred kamerama fino srusis jednu od tih tabli.
Ko zna, mozda neka od holivudskih zvijezda dodje da te izbavi iz pritvora jer se tako hrabro boris protiv segregacije.
-
naiskrenije
#88 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Predlažem da se preimenuje u Republika Hercegovina ,totalno neutralno,svima prihvatljivo. 
-
naiskrenije
#89 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Kad vam budu sudili za rušenje tabli objasnite sudijama da to nije republika nego entitet.
- damir_m
#90 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
kad vidis svo to smece oko ovih tabli i ne razmisljas puno da li je neka republika, nego koja je ovo zemlja!?PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
Ima li spasa, pa makar to bilo u Strasbourgu u slučaju 'apšenja?
ja mislim da je kod nas poslije rata zavladala neka epidemija mrznje i razocarenje ljudi u zivot i sve ostalo...
znam da mnogi nemaju para, ali isto tako znam mnogo onih koji imaju dovoljno novca da vode racuna recimo o najjednostavnijoj kulturi tj. uredjenju svog stana, cvijeca, haustora, ....
Tako npr. odes kod nekog doktora, udjes u haustor koji je naravno isaran, pogledas njegova vrata i vidis da ne lice ni na sta, onda udjes u stan i vidis da je covjek bogat, da ima raj u stanu itd. itd...
ja mislim da u nekim uredjenim drzavama kultura pocinje od sitnica... Sjecam se jos prije rata da su moje komsije imale uredjena dvorista, lijepe kuce itd... danas to sve nije vazno, pa cak iako covjek ima dovoljno novca.
Isto tako kada krenes u Hercegovinu, gdje je u ratu a i danas, situacija bila i ostala napeta, vidis da na ulicama nema nikakvih putokaza, vise ima onih oznaka tipa "prodajem med" ili "kucu"...
Tako npr. jedna etnicka skupina u svom gradu pokusava napraviti jednu vrstu reda, i pokusava licit na nesto, dok prilaz tom gradu ne lici ni na sta i cini ti se kao da se vozis kroz neku pustinju i onda od jednom dolazis u neko pleme koje ne zeli da radi na ukupnoj infrastrukturi tj. da se vratim na temu: na Bosnu i Hercegovinu.
Nije sve tako crno, prije pet godina je ovo bilo puno gore, puno se promijenilo, ali sve mi se cini da su male stvari potrebne za sveukupno uredjenje...
Ta psihoza koja vlada u etnicko-podjeljenim glavama, dovodi ljude da zemlju na kojoj zive (tu ne mislim prvensveno drzavu, nego obicnu zemlju kao teren) ne osjecaju svojim ili da je osjecaju na neki nacin "prokletom".
Tako je i sa ovim imenom: smece se skuplja na mjestima koja nisu vazna.
-
stari grad Visegrad
#91 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Frka uvijek pali. Sinkronozovani napasti sve oznake, na jednu oznaku vis e lica, i sve snimati skrivenom kamerom, pa onda na svjetke televizije, Strazbure itd, dici frku u svijetu... mogu se pridruzit
- felipe kajetano
#92 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
1gorstak wrote:Nemoj jos. Osnuj nevladinu organizaciju koja lobira za izmjenu naziva manjeg entiteta. Imamo razne NVO koje se bave zastitom pastrmke i promocijom sporta, a nemamo niti jednu kojoj bi primarni cilj bio eliminacija diskriminacije sazete u obiljezju, praznicima i nazivu manjeg entiteta.PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
Onda lobiras u Briselu i Vasingtonu (ako nista mailom), naci ce se koja donacija tu i tamo, dobijes medijsku eksponiranost i onda za godinu dana nakon aktivne promocije vlastitih ideala (koje za strane medije uporedis sa borbom protiv juznoafrickog aparthejda) pred kamerama fino srusis jednu od tih tabli.
Ko zna, mozda neka od holivudskih zvijezda dodje da te izbavi iz pritvora jer se tako hrabro boris protiv segregacije.
eto rjesenja...sto bi braca englezi rekli "piece of cake"
- BHCluster
#93 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
To ime se moze jedino promjeniti kako stvari sada stoje presudom suda za ljudska prava, kao u slucaju Dervo Sejdić, i Jakob Finci protiv BiH, jer jedino tako se nesto po tom pitanju moze promjeniti.PipiDugaDevetka wrote:Da li je, s obzirom na ovaj 1. član Ustava bh. entiteta Republike srpske,http://www.skupstinabd.ba/ustavi/rs/Ustav_bosanski.pdf wrote:I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1
Član 1, koji je zamijenjen Amandmanom XLIV, zamjenjuje se
Amandmanom LXVII, koji glasi:
"Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet.
Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne,
zakonodavne, izvršne i sudske funkcije.
Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i
Hercegovini.
Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani,
ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici
Srpskoj."
samo ime Republika srpska neustavno? Kako to promijeniti ako jeste neustavno?
- 1gorstak
#94 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nije to rjesenje, ali jeste korak ka rjesenju. Samo rjesenje je spomenuto u komentaru prije citiranog.felipe kajetano wrote:eto rjesenja...sto bi braca englezi rekli "piece of cake"1gorstak wrote:Nemoj jos. Osnuj nevladinu organizaciju koja lobira za izmjenu naziva manjeg entiteta. Imamo razne NVO koje se bave zastitom pastrmke i promocijom sporta, a nemamo niti jednu kojoj bi primarni cilj bio eliminacija diskriminacije sazete u obiljezju, praznicima i nazivu manjeg entiteta.PipiDugaDevetka wrote:Nego, hoću li ja rezati ovu tablu ili neću?
- PipiDugaDevetka
#95 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Turista iz Slovačke Matej, lijevo na slici.
Kažem mu ja slikao si se sa uzdignuta tri prsta uz RS tablu, a kasnije si slikao Spomenik ubijenoj djeci u opsjednutom Sarajevu i sam si vidio da je ubijeno 1500 djece. Samo djece. Iza tog simbola stoji strašan zločin. Ja sam bio šokiran kada sam vidio sliku sa tri prsta, rekoh mu.
Kaže on, ne shvatajući šta znači smrt 1500 djece, pa eto, to smo se slikali onako iz ''fola''.
Bilo mu fino u Sarajevu i BiH, pa je rekao da će uskoro opet doći. Prijatelj, djevojka i on.
Nevjerovatna je četnička-velikosrpska propaganda širom svijeta. Nikada i u ni u kojoj prilici ih ne treba potcjenjivati. Oni su i Buša ''namamili'' da uzdigne tri prsta, osim ako Buš i sam nije velikosrbin-četnik.

Autor: Matej - Slovakia
U mojoj osnovnoj školi su djeca išla u tri smjene i bilo nas je oko 1500. Kad se sjetim koliko je to djece,...Majko mila draga!
- felipe kajetano
#96 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Jbt sad i bacanje triCa problem
, u ustavnu proceduru ubaciti predlog da se zabrani upotreba palca, kaziprsta i srednjaka desne ruke..a moze se pokrenuti i zastita vitalnog interesa...jbt dokle ove gluposti 
- PipiDugaDevetka
#97 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Ima podforum (H)Istorija/povijest, pa malo pogledaj. Nisam ja kriv što su se neki u Bosni tokom istorije, a prije 150 do 200 godina, promijenili.Bear Hug wrote:Koje smo mi Srbi budale. Pa isto ovako smo mi mogli u SFRJ traziti da se ukine npr. ime SOCIJALISTICKA REPUBLIKA HRVATSKA, jer je diskriminatorno u odnosu na nas narod, a imajuci u vidu da nije imala nikakav istorijski osnov (usla u kraljevinu kao vise austrougarskih provincija, jedino sto je nekoliko godina postojala kao banovina Hrvatska). Svi preduslovi su bili tu, cak i genocid.
Ili recimo ovo: posto se jedan narod zove Bosnjaci, zar nije diskriminacija prema ostala 2 naroda da se cijela drzava zove Bosna?
Hrvatska je Hrvatska, a Bosna je Bosna i Hercegovina od tisuću ljeta i skoro uvijek u istim granicama, Drina-Una-Sava-more.
BMK za historijski osnov Hrvatske kao dijela Versajske ili Titove SFRJ!
- PipiDugaDevetka
#98 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Nego šta, stid treba da bude velikosrbe koliko su djece pobili pod troprstim simbolom.felipe kajetano wrote:Jbt sad i bacanje triCa problem, u ustavnu proceduru ubaciti predlog da se zabrani upotreba palca, kaziprsta i srednjaka desne ruke..a moze se pokrenuti i zastita vitalnog interesa...jbt dokle ove gluposti
Sa zetom se više ne ljubim tri puta kada dođe u posjetu!
- BHCluster
#99 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Samo kao entitet!Bear Hug wrote:Znači, što nije tisuću ljeta staro, to nije legalno? RS možda nije toliko stara, ali je legalna
- 1gorstak
#100 Re: Pogrešno ime Republika srpska?
Forsiranje monoetnickog karaktera manjeg entiteta nije ispravno i izvor je destabilizacije. Promjenite obiljezje i naziv u nesto neutralno, eliminisite krsne slave kao sluzbene praznike i eto ti i entitet i nadleznosti, hajde da razgovaramo o ekonomiji. Ali sve dok postoji taj napor da se decentralizacija BiH predstavi kao etnicku podjelu, napretka nece biti i pred nama je jos dvadeset godina mrcvarenja (za sto su demografski samo Bosnjaci spremni). Bez odustajanja od etnicke podjele nema stabilizacije, a bez stabilizacije, vani ide ko god moze. Pa ako mislis da ce Srbi kao politicki faktor ojacati kada za deceniju-dvije budu cinili dvadeset i kusur procenata stanovnistva, ulazis u zivo blato iz kojeg se sigurno neces izvuci.Bear Hug wrote:Znači, što nije tisuću ljeta staro, to nije legalno? RS možda nije toliko stara, ali je legalna