Pogrešno ime Republika srpska?

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1 Pogrešno ime Republika srpska?

Post by PipiDugaDevetka »

http://www.skupstinabd.ba/ustavi/rs/Ustav_bosanski.pdf wrote:I. OSNOVNE ODREDBE
Član 1
Član 1, koji je zamijenjen Amandmanom XLIV, zamjenjuje se
Amandmanom LXVII, koji glasi:
"Republika Srpska je jedinstven i nedjeljiv ustavnopravni entitet.
Republika Srpska samostalno obavlja svoje ustavotvorne,
zakonodavne, izvršne i sudske funkcije.
Republika Srpska je jedan od dva ravnopravna entiteta u Bosni i
Hercegovini.
Srbi, Bošnjaci i Hrvati, kao konstitutivni narodi, Ostali i građani,
ravnopravno i bez diskriminacije učestvuju u vršenju vlasti u Republici
Srpskoj
."
Da li je, s obzirom na ovaj 1. član Ustava bh. entiteta Republike srpske,
samo ime Republika srpska neustavno? Kako to promijeniti ako jeste neustavno?
Last edited by PipiDugaDevetka on 31/10/2010 22:30, edited 1 time in total.
Been

#2 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by Been »

Jeste neustavno... Čak je i Hollbrook priznao da je to jedna od čitavog niza grešaka koje su napravili u Djetonu... Dati ime jednom regionu "republika" apsolutno poziva na secesiju i ne može biti u skladu sa ustavom !
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#3 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Been wrote:Jeste neustavno... Čak je i Hollbrook priznao da je to jedna od čitavog niza grešaka koje su napravili u Djetonu... Dati ime jednom regionu "republika" apsolutno poziva na secesiju i ne može biti u skladu sa ustavom !
Nisi odgovorio kako da se promijeni ovaj nonsens od imena?
sodom

#4 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by sodom »

Ustavni sud pobogu, samo je pitanje da li se to želi?
To je pravo pitanje...
Been

#5 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by Been »

PipiDugaDevetka wrote:
Been wrote:Jeste neustavno... Čak je i Hollbrook priznao da je to jedna od čitavog niza grešaka koje su napravili u Djetonu... Dati ime jednom regionu "republika" apsolutno poziva na secesiju i ne može biti u skladu sa ustavom !
Nisi odgovorio kako da se promijeni ovaj nonsens od imena?
temeljitom ustavnom reformom za koju trenutno nema političke volje ni interesa.. republika srpska je za neke trajna kategorija, a bilo kakvo preimenovanje bi se posmatralo kao ukidanje...
PipiDugaDevetka

#6 Re: Neustavno ime Republika srpska?

sodom wrote:Ustavni sud pobogu, samo je pitanje da li se to želi?
To je pravo pitanje...
Čini mi se da MZ ''pritišće'' ili će ''pritisnuti'' sve relevantne subjekte da se Ustav BiH promijeni, pa sam mislio,...
The Silent Man

#7 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by The Silent Man »

Nije neustavno , zašto?
jer je sastavni dio ustava.

Zašto ? pitaj holbruka

Šta sad?
... jebiga
PipiDugaDevetka

#8 Re: Neustavno ime Republika srpska?

The Silent Man wrote:Nije neustavno , zašto?

Zašto ? pitaj holbruka

Šta sad?
... jebiga
Imaćemo priliku da mijenjamo Ustav BiH uskoro, pa zašto ne bi smo promijenili i ovo.
bicebolje

#9 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by bicebolje »

Odgovor je jednostavan i jasno ukazuje na to šta je Holbruk naknadno shvatio kao greku. Ime RS je ustanovljeno Dejtonskim Ustavom i kao takvo se može mjenjati samo procedurom za promjenu Ustava. Laički rečeno ne može Ustav biti neustavan.
The Silent Man

#10 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by The Silent Man »

PipiDugaDevetka wrote:

Zašto ? pitaj holbruka

Šta sad?
... jebiga
Imaćemo priliku da mijenjamo Ustav BiH uskoro, pa zašto ne bi smo promijenili i ovo.
pa ništa ,samo se dogovorit sa Dodikom da to promjene i eto sve udure :)
PipiDugaDevetka

#11 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Hilari Klinton je u razgovorima nakon govora studentima u Sarajevu poručila:
http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2010/10/101012_hilarybalkanstue.shtml wrote:U izveštajima posle razgovora, ističe se da je američki državni sekretar poručila političkim liderima u BiH da prioritet treba da im bude učlanjenje u EU i da u tom cilju treba da sprovedu potrebne ustavne reforme.
Vitezanin

#12 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by Vitezanin »

Po meni je naziv i "Republika Srpska" i "Federacije BiH" neustavan jer prvi naziv jasno kaže čija republika, a drugi naziv bukvalno se može prevesti kao ime države iako se radi o dijelu države.
A druga stvar su (čak i još gore) nazivi "republika" i "federacija".
Diogen_iz_Sinope

#13 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by Diogen_iz_Sinope »

PipiDugaDevetka wrote:

Zašto ? pitaj holbruka

Šta sad?
... jebiga
Mislim da bi se to najprije rjesilo Strazburom
Diogen_iz_Sinope

#14 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Vitezanin wrote:Po meni je naziv i "Republika Srpska" i "Federacije BiH" neustavan jer prvi naziv jasno kaže čija republika, a drugi naziv bukvalno se može prevesti kao ime države iako se radi o dijelu države.
A druga stvar su (čak i još gore) nazivi "republika" i "federacija".
I dok naziv "Republika Srpska" ne odrazava cinjenicno stanje jes su i u RS tri naroda konstitutivna, Federacija Bih odrazava njeno uredjenje jer Federacija BiH i jeste sastavljena od federalnih jedinica - kantona.
sodom

#15 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by sodom »

neustavno nije ali je zato u konfliktu sa drugim članovima tog istog ustava, prema tome se može a vremenom i hoće mjenjati...
Ime može i ostati, bolje da se entitet ukine :lol:
PipiDugaDevetka

#16 Re: Neustavno ime Republika srpska?

sodom wrote:neustavno nije ali je zato u konfliktu sa drugim članovima tog istog ustava, prema tome se može a vremenom i hoće mjenjati...
Koliko sam ja shvatio neke od diskutanata na ovom Forumu, do ukidanja bh. entiteta R.S. može doći i postupno, promjenom zakonaa, znači, promjenom samog imena Republika srpska, ukidanjem obilježjaa R.S., ukidanjem krsnih slava za sve i svašta,...kasnije bi došlo i do suštinskih promjena,...I sve to bez oružanog sukoba.
Diogen_iz_Sinope

#17 Re: Neustavno ime Republika srpska?

PipiDugaDevetka wrote:
sodom wrote:neustavno nije ali je zato u konfliktu sa drugim članovima tog istog ustava, prema tome se može a vremenom i hoće mjenjati...
Koliko sam ja shvatio neke od diskutanata na ovom Forumu, do ukidanja bh. entiteta R.S. može doći i postupno, promjenom zakonaa, znači, promjenom samog imena Republika srpska, ukidanjem obilježjaa R.S., ukidanjem krsnih slava za sve i svašta,...kasnije bi došlo i do suštinskih promjena,...I sve to bez oružanog sukoba.
A sve to ti je u Ustavu RSa a ne u Ustavu BiH. Zato ti je Strasbourg efikasnije rjesenje.
poznanik

#18 Re: Neustavno ime Republika srpska?

Post by poznanik »

U pravnom određenju republika je oblik države u kojoj njen šef dolazi na svoju funkciju izborom, obavlja tu funkciju na određeno vrijeme (mandat) i podliježe pravnoj i političkoj odgovornosti.

Po ovom određenju oba entiteta u BiH su republikanskog uređenja i imaju sve potrebne atribute svojstvene državi: na svojim teritorijama imaju političku vlast, suverenost, oružanu, ekonomsku i ideološku moć, specifične državne funkcije, vezu stanovništva sa teritorijom, vezu države i prava kroz pravosuđe.

Međutim, prepreke stvarnoj klasifikaciji entiteta kao država predstavlja monetarni sistem i jedinstvena valuta, te vojska kao oružana sila, koja je sada podređena zajedničkim organima vlasti BiH, a ne entitetskim.

Zbog ovih odrednica entiteti nisu republike, što znači da je naziv entiteta samo njihov naziv, ime i prezime, a ne određenje oblika vladavine.
Shoba

#19 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Post by Shoba »

Republika srpska nije republika vec entitet (zna se sta je republika). To bi trebalo da bude jasno. Pored toga, postoje dva dijela srpskog entiteta u BiH, istocni i zapadni....Brcko is in between.

Mnogi se ne sjecaju da je originalno ime bilo "Republika Srpska Bosna i Hercegovina" pa su naprasno otkinuli, prepolovili naslov. Osjeti se da nesto nedostaje na kraju...

U sustini jedina stvarna republika Srpska je republika Srbija, koja je zaista republika, po svom karakteru, obiljezjima, itd.
bicebolje

#20 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Post by bicebolje »

Shoba wrote:Mnogi se ne sjecaju da je originalno ime bilo "Republika Srpska Bosna i Hercegovina"
Srpska republika Bosna i Hercegovina.
sodom

#21 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Post by sodom »

Pipi u tome i jeste "problem" jer kada budemo imali samo dva entiteta u kojima su zagarantovana prava svim građanima,a ne samo onim najkonstitutivnijim (mislim na jedan), tada će biti jasno da ljuti protivnici i divlji narodi Bosne mogu živjeti zajedno.

To ne zvuči tako strašno, osim ako naravno niste kakav političar u kakvoj nacionalnoj stranci koja svu svoju vlast i zasniva na strahu običnog naroda generisanom na gore navedenoj nikad izgovorenoj činjenici (da možemo i moramo živjeti zajedno u jednoj državi).

Dakle, posmatrajmo samo koliko se ovlasti sa pc entiteta prenijelo na državu i biće nam jasno da su sve priče o mržnji, nacionalizmu zaista smješne (ali ne i bezopasne).
Svakako se slažem da je potrebno svakodnevno raditi na razbijanju entiteta, smanjenju administracije, promjene imena, promjene ustava, garantovanja prava manjinama i pravoj zastupljenosti svih gradjana a ne naroda u vlasti i inace...
I u jednom trenutku entitet neće značiti apsolutno ništa, bez obzira da li on postojao.

Naravno postoji i druga strana priče o slomu velikosrpsko-četničkih snova samim slabljenjem i ukidanjem pcja, ali to je pisao igorštak toliko puta prije mene tako da stvarno nema ni potrebe ;-)
stari grad Visegrad

#22 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Post by stari grad Visegrad »

Naziv entieta Republika Srpska je pogresan. Toliko je pogresan da me taj naziv jako iritira, i asocira na rat i zlocine nad civilima. Najradije bih je pljuno.
PipiDugaDevetka

#23 Re: Neustavno ime Republika srpska?

poznanik wrote:U pravnom određenju republika je oblik države u kojoj njen šef dolazi na svoju funkciju izborom, obavlja tu funkciju na određeno vrijeme (mandat) i podliježe pravnoj i političkoj odgovornosti.

Po ovom određenju oba entiteta u BiH su republikanskog uređenja i imaju sve potrebne atribute svojstvene državi: na svojim teritorijama imaju političku vlast, suverenost, oružanu, ekonomsku i ideološku moć, specifične državne funkcije, vezu stanovništva sa teritorijom, vezu države i prava kroz pravosuđe.

Međutim, prepreke stvarnoj klasifikaciji entiteta kao država predstavlja monetarni sistem i jedinstvena valuta, te vojska kao oružana sila, koja je sada podređena zajedničkim organima vlasti BiH, a ne entitetskim.

Zbog ovih odrednica entiteti nisu republike, što znači da je naziv entiteta samo njihov naziv, ime i prezime, a ne određenje oblika vladavine.
Diogen_iz_Sinope wrote:
A sve to ti je u Ustavu RSa a ne u Ustavu BiH. Zato ti je Strasbourg efikasnije rjesenje.
Šta ako ja uzmem bonsek i sasiječem ovu tablu, policija bh. entiteta R.S. me privede, ispita (udari koju šljagu vaspitnu), pusti me, ali mi dođe od nekog suda iz RS poziv na suđenje.
Hoću li se moći odbraniti, pa taman to bilo i u Strasbourgu?
Image
zavrzlama

#24 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Post by zavrzlama »

cega se pametan stidi budala se ponosi.....

pobiti svoje komsije,porusiti sve njihove bogomolje do posljednje,promijeniti imena gradova,izvrsiti etnicko ciscenje svega sto nije srpsko i takvu tvorevinu nazvati imenom jednog naroda je cist fasizam i svako onaj kome je ovo ime,obiljezje i krsne slave nesto normalno,taj podrzava fasizam....

ime manjeg entiteta,obiljezja i krsne slave u istom su smisljeno uradjene da se srbima kao narodu onemoguci suzivot sa drugim i ljubav prema BIH....medjutim velikosrbi su napravili najveci previd i stratesku gresku sto su ovo uradili..ubili su srbbima ljubav prema BIH a to je i najsigurniji put u njihovo postepeno nestajanje iz BIH(sto se i desava)

promjena ovih diaskriminirajucih elemanata je najvise u interesu samih srba...a vrijeme ce pokazati zasto..
hik--meta

#25 Re: Pogrešno ime Republika srpska?

Post by hik--meta »

eh kamo srece da je to tako moj zavrzlama...ja se bojim da se odlaganjem promjene stanja cementira postojece stanje i da nestaje polako i ovo malo BiH koja sada kao postoji u maanjem entitetu u recimo kozarcu, janji ili kozluku. kad sve ti stari poumru, djeca su im daleko i prodat ce ili zapustiti posjede, a kad se isto desi i starijim srbima i hrvatima u sarajevu, imat cemo ciste teritorije bez ikakvih "manjina", pa ce vremenom ovo republika "srpska" stvarno i biti tako. zamisli sarajevo prije 20 godina, sada, i za 20 godina i sve ce ti se samo kazati.
dok god sami srbi ne odluce da promjene ime, a nesto mi ne mirise da ima i 1% srba u rs koji bi to htjeli, niko im ga nece mjenjati.
Post Reply