To ne bi nista promijenilo. Evropa ne zeli da mijenja bilo sta u BiH, cak stavise, vise njih bi najradije razvalilo i ovo malo zajednickog sto postoji.PipiDugaDevetka wrote:Šta ako ja uzmem bonsek i sasiječem ovu tablu, policija bh. entiteta R.S. me privede, ispita (udari koju šljagu vaspitnu), pusti me, ali mi dođe od nekog suda iz RS poziv na suđenje.poznanik wrote:U pravnom određenju republika je oblik države u kojoj njen šef dolazi na svoju funkciju izborom, obavlja tu funkciju na određeno vrijeme (mandat) i podliježe pravnoj i političkoj odgovornosti.
Po ovom određenju oba entiteta u BiH su republikanskog uređenja i imaju sve potrebne atribute svojstvene državi: na svojim teritorijama imaju političku vlast, suverenost, oružanu, ekonomsku i ideološku moć, specifične državne funkcije, vezu stanovništva sa teritorijom, vezu države i prava kroz pravosuđe.
Međutim, prepreke stvarnoj klasifikaciji entiteta kao država predstavlja monetarni sistem i jedinstvena valuta, te vojska kao oružana sila, koja je sada podređena zajedničkim organima vlasti BiH, a ne entitetskim.
Zbog ovih odrednica entiteti nisu republike, što znači da je naziv entiteta samo njihov naziv, ime i prezime, a ne određenje oblika vladavine.Diogen_iz_Sinope wrote:
A sve to ti je u Ustavu RSa a ne u Ustavu BiH. Zato ti je Strasbourg efikasnije rjesenje.
Hoću li se moći odbraniti, pa taman to bilo i u Strasbourgu?
RS je postala realnost i to je sada nemoguce promijeniti. Rs se moze ukinuti jedino iznutra, a za to bi trebalo drugacije stanje svijesti gradjana RS, sto je sada nemoguce zamisliti.
Treba imati u vidu da je sve ovo maslo iz Srbije, koja je i dalje masovno ukljucena u svaku sitnicu u BiH. RS bez Srbije ne postoji, to treba svako da zna. Znaci, laje se bez veze na Dodika koji je samo eksponent strane susjedne drzave.
Ako se hoce mijenjati bilo sta u BiH to treba raditi u Beogradu, nikako u Sarajevu, Briselu ili Banjaluci (moglo bi i u Londonu/Parizu/Washingtonu,ali oni su vise na suprotnoj strani). Znaci MASOVNA INFILTRACIJA u BG politicko/ekonomsko/kulturne krugove je jedino rjesenje. Treba se ugledati na Crnogorce, koji su se za svoju nezavisnost izborili u Beogradu a ne kojekuda. Uvalili su se u sve pore srbijanskog drustva pa im je bilo lako odraditi sve sto im je trebalo, i to bez ikakvih problema, srpskih republika, balvan revolucija, dogadjanja naroda, ratova...mirno i kulturno su dobili multikulturnu, multireligioznu i multietnicku drzavu ravnopravnih gradjana...