Plin i cijene grijanja na plin

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
nednedjelja

#1 Plin i cijene grijanja na plin

Post by nednedjelja »

- Za 80-ak kvadrata novembarski račun 200+ KM, za decembar 300+ KM

- Plinski bojler, grijanje plus topla voda (kuhanje ide na struju)

Koliko vi potrošite u zimskim mjesecima?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by Truba »

Ima tema ali 150 za 2 peci

Jel se barem ugrijes?
shape of despair

#3 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by shape of despair »

zivio u kuci,nikakva izolacija: 300+. sad u stanu, veca kvadratura za 5m2, 120KM prosjek.
nije plin za velikih kuca pisebno sa slabom stolarijom i izolacijom
NediM17

#4 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by NediM17 »

Ne smijem od stida ni napisati, stan otprilike toliki (78 m2), juzna orijentacija, osuncan (kad ima sunca naravno), zgrada izolovana, stolarija PVC Trocal, termo stakla, podno grijanje, termostati u sobama na 22 stepena, temp. vode u sistemu 40, novembar manje od 30 KM, decembar malo vise od 60 KM, grijanje i topla voda.
Evo jutros npr. suncan dan, nije se grijanje nikako ukljucivalo, 22 stepena u stanu.
Kad zadje sunce ukljucim grijanje i iskljucim navece kad se krene na spavanje, ujutro kad ustanem temp. i dalje 22.
Bojler Vaillant 24 kW, kondenzacijski.
Dok sam zimovao u kuci, trosoban stan na spratu cca. 70 m2, puna cigla, obicna fasada, stari drveni prozori to je znalo izlaziti po 300-400 KM mjesecno.
I to da se ne ugrijemo, ubi studen po nogama.
nepass1

#5 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by nepass1 »

49m², ja placam 30 mjesecno, bilo ljeto zima. U pretplati bio 100KM zadnji racun. Temperatura na 25⁰

Ja kad sam sam kuci i ne palim ga nikako, ovaj xiaomi prociscivac zraka tad pokazuje 22⁰
alica.k

#6 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by alica.k »

Novembar 120, decembar 200 - ne znam sta bi. Za 70 m2.
nednedjelja

#7 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by nednedjelja »

Black swan wrote: 16/01/2022 15:01 150 za 2 peci

Jel se barem ugrijes?
Ugrije se sve perfektno, često je i prevruće pa se smanjuje ili gasi.
A često radi i cijeli dan jer uvijek neko ima u kući.

Dok sam bio na pećima bio je puno manji račun, ali se i manja površina grijala.
Doduše onda je bio veći račun za struju zbog bojlera.
crveni_makovi

#8 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by crveni_makovi »

NediM17 wrote: 16/01/2022 15:19 Ne smijem od stida ni napisati, stan otprilike toliki (78 m2), juzna orijentacija, osuncan (kad ima sunca naravno), zgrada izolovana, stolarija PVC Trocal, termo stakla, podno grijanje, termostati u sobama na 22 stepena, temp. vode u sistemu 40, novembar manje od 30 KM, decembar malo vise od 60 KM, grijanje i topla voda.
Evo jutros npr. suncan dan, nije se grijanje nikako ukljucivalo, 22 stepena u stanu.
Kad zadje sunce ukljucim grijanje i iskljucim navece kad se krene na spavanje, ujutro kad ustanem temp. i dalje 22.
Bojler Vaillant 24 kW, kondenzacijski.
Dok sam zimovao u kuci, trosoban stan na spratu cca. 70 m2, puna cigla, obicna fasada, stari drveni prozori to je znalo izlaziti po 300-400 KM mjesecno.
I to da se ne ugrijemo, ubi studen po nogama.
E ovo podno grijanje me zanima - ko to kvalitetno radi i koliko kosta? Od svega u sta bi rado ulozila, to me najvise privlaci.
NediM17

#9 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by NediM17 »

Ja sam kupio stan u novogradnji sa takvim grijanjem tako da ti ne bih znao odgovor. Rade ljudi sve, samo vjerujem da je to veliki i skup zahvat kad se naknadno radi. Da je dobro, dobro je, podovi topli, naročito je merak u kupatilu stati na tople pločice poslije kupanja. Još jedna prednost je što su ti zidovi slobodni od radijatora tako da je lakše i namještaj uklopiti. Npr. u dnevnom boravku imam prilično veliku ugaonu garnituru a da postoji radijator ili ne bi išla ugaona garnitura ili bi se morao radijator zakloniti pa onda tu nije moguće sjediti od vrućine a u ostatku prostorije slabije grijanje plus gubitak na prostoru.
Ali s druge strane vazda me strah da šta ne procuri, eto poplave i havarije, da li od mene komšiji ispod ili meni od komšije iznad.

crveni_makovi

#10 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by crveni_makovi »

Hvala @NediM17
To je predobra stvar. Užitak mi je uvijek kad u kupatilu stanem na topal pod a ako se poživi još kontam da je to velika pomoć i kad si stariji.
Kontala sam pri potpunom renoviranju stana gdje bogzna nikad više neće raditi nikakvo centralno grijanje sta da uvedem pa cu polako pogledati i ova rjesenja s hidraulikom a i bez - samo na struju da vidim koliko kosta taj sport. Uvijek bi rado u startu ulozila u nesto vise pa da poslije polako uzivam u tome ako mi se poklope sve racunice.
nednedjelja

#11 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by nednedjelja »

Kakve su vam danas vijesti?

Moj račun za januar je još veći od decembarskog. :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12 Re: Plin i cijene grijanja na plin

Post by Truba »

Jos nije stiglo
Strepimo