Pitanje iz Ukrajine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Prozor

#76 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Prozor »

Image
Kravice

Image
Neum

Image
Mostar

Image
Mostar

Image
Mostar

Image
Neretva

Image
Sutjeska

Image
Vrelo Bosne

Image
Put Sarajevo-Neum

Image
Mostar
MAD

#77 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by MAD »

Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.
bpsang

#78 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by bpsang »

Evo pozdravi za KKatarinu, neko je u prvom postu spomenuo čevape evo Katarina čevapčići i link originalne fotografije

Image

http://i35.klix.com/2rm0037.jpg
Prozor

#79 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Prozor »

@MAD

Slike sam pokupio sa jedne stranice, odnosno nisu moje, samo su prekopirane :) evo za tvoju dusu.....

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sve u BiH! :)
MAD

#80 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by MAD »

Gdje nadje sve pravoslavne :D nisi svatio ironiju, nije to za moju dusu, ali kad se predstavlja BiH onda se predstavljaju sve ljepote a ne samo sto je tebi lijepo. Nemoj me pogresno svatiti, ali bi neko preko tvoji slika mogao svatiti da u Bi H zive samo muslimani.
Tokio

#81 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Tokio »

MAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.
Samo nek ne stavlja ljude,ljepše je :lol:
Tokio

#82 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Tokio »

MAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.
...
pirmin

#83 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pirmin »

Kad se vec stavljaju slike onih amaterskih cevapa red je staviti i one profesionalne, socnije:

Image

:D :D
Borej

#84 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Borej »

ja cu veceras navijat za dynamo protiv onih smorova.... :D :D
bossanchEROS

#85 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by bossanchEROS »

Катя из кокого ты города из Украины ???
aze

#86 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by aze »

bossanchEROS wrote:Катя из кокого ты города из Украины ???
це не так складно використовувати Google Перекладач :D :D :D
respo

#87 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by respo »

to pismo je sluzbeno i u bih samo ga mi ne razumijemo :D
Prozor

#88 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Prozor »

MAD wrote:Gdje nadje sve pravoslavne :D nisi svatio ironiju, nije to za moju dusu, ali kad se predstavlja BiH onda se predstavljaju sve ljepote a ne samo sto je tebi lijepo. Nemoj me pogresno svatiti, ali bi neko preko tvoji slika mogao svatiti da u Bi H zive samo muslimani.
Bojim se da idem u off topic, ali kao prvo imas katolicku negdje u sredini :D a kao drugo nisu meni "samo" lijepe dzamije vec nisam gledao na to, nekako mi bude k´o "6 bijele i 4 crne djece u reklami da bude ravnopravno" ;-)

sorry necu vise :D
bellisperennis

#89 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by bellisperennis »

100_KA wrote:Evo pozdravi za KKatarinu, neko je u prvom postu spomenuo čevape evo Katarina čevapčići i link originalne fotografije

Image

http://i35.klix.com/2rm0037.jpg
aaaaaa ovo ti ne mogu halalit!! daj cevapaaaaa uh al ogladni
klixober

#90 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by klixober »

aze wrote:
Де ти навчився говорити українською... :D
dnaxy

#91 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by dnaxy »

komeba wrote:
aze wrote:
Де ти навчився говорити українською... :D

в Україні :D
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#92 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by A1fa »

Xaлaлиtи потрібно нам, коли стався вибух в Чорнобилі, вітер дме у бік Боснії :D :D
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#93 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Toto »

Umjesto sto kritikujes sta je ko mogao da uradi mozes da se ukljucis u temu: napravis neki svoj izbor; korigujes ono sto je neko propustio; promovises neka svoja marketinska ili turisticka znanja.
MAD

#94 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by MAD »

Toto wrote:
Umjesto sto kritikujes sta je ko mogao da uradi mozes da se ukljucis u temu: napravis neki svoj izbor; korigujes ono sto je neko propustio; promovises neka svoja marketinska ili turisticka znanja.
Rado, ali ne znam da postavljam slike :D Kad se naucim, ukljucim se :-D Samo ova ukrajinka izgleda otisla sa Marinom :D
Toto

#95 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Toto »

MAD wrote:
Toto wrote:
Rado, ali ne znam da postavljam slike :D Kad se naucim, ukljucim se :-D Samo ova ukrajinka izgleda otisla sa Marinom :D
@MAD
sto nas sramotis pred ukrajinkma ??? Sto se ne ugledas na Marina??
pirmin

#96 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pirmin »

Ko zna ukrajinski?
Zasto je doslo do ovog konflikta?

http://dilidoo.com/2009/11/05/fight_of_ ... _1_mb.html

:D :D
somethings

#97 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by somethings »

kkatarina wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Kult ispijanja kafe/kave/kahve.
Vrste kafe:
Krmeljuša, razgovoruša, dočekuša, sikteruša, raspravuša,...Ne znam više, neka neko drugi doda.

Kult vode.
Vidi pod Svrzina kuća gdje je svaka soba imala pravo momački napucano kupatilo, zapravo jaccuzzi iz 18. vijeka, sa miješanjem tople i hladne vode.

Pravo na pogled.
Ako pogledaš starije slike Sarajeva, kuće su gradjene tako da komšija komšiji svojom kućom ne zaklanja pogled. U posljednje vrijeme se ovo pravo na pogled narušava.

Obavezno, posvetiti dio web. stranice Aleksandru Hemonu, bosansko-američkom piscu ukrajinskog porijekla. Guglati!

Grad Prnjavor! Bosanski Ukrajinci!
Hvala, o Aleksandru Hemonu znam i pripremam clanak. Mogu li pitati, ima li par strucnih linkova da citam jos malo o onome sto ste rekli (kult kafe, kult vode, pravo na pogled etc.). Nesto znam o tome, ali voljela bih saznati vise. Moze i preporuka za neke knjige, potrudit cu da ih nadjem. Gugl koristim redovno, pa i to nije lijek za sve :)
Ima nas Bosanskih Ukrajinaca. Doduše, ja sam rođena u mješovitom braku, i prethodne tri generacije predaka (sa strane jednog roditelja) su mi rođene u BiH (a od drugog roditelja su ovdje od pamtivijeka), ali opet nemam nikakvih političkih prava u ovoj državi. :D Napomeni to na stranici kad je napraviš.
Ukrajinac

#98 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Ukrajinac »

Pozz svima,
upravo sam procitao ovu vasu temu o Ukrajini i posto sam i ja Ukrajinac iz Prnjavora moram da malo prodiskutujem.Ukrajinci su dosli na ove prostore poslije Berlinskog kongresa kada je Bosna pripala austrougarskoj monarhiji.Kako je i zapadni dio Ukrajine pripadao austrougarskoj a nova teritorija carstva je bila ne naseljena,odlaskom turaka ostali su pusti prostori sa jako malo stanovnika,pocela je austrougarka propaganda o besplatnoj dodijeli zemlje pridoslim stanovnicima.Tako su Ukrajinci poceli naseljavati bosnu,ali nazalost nisu dobijali zemlju za dzabe vec na koristenje kao neki grejs period,tj.dok se ne bih snasli a poslije su je morali kupiti.Uglavnom su naseljavani na podrucju banjalucke regije:Prnjavor, Banjaluka, Derventa,Prijedor,Celinac,Teslic,Gradiska,Srbac,Laktasi,Brod.Ima podatak da je 1900 godine u Prnjavoru ispred opstine 20 000 ljudi cekalo dodijelu zemlje.Mnogi se nisu snasli pa su sa ovih prostora krenuli dalje:Kanada,Amerika,Brazil,potom Australija poslije drugog sv.rata kao i Vojvodina a neki su se vratili u Ukrajinu.Vremenom se broj smanjivao najvise zbog selidbe a i asimilacije.Sada nas ima oko 5000 od toga je 2000 u Prnjavoru.Ovdje u Prnjavoru imamo ukrajinsku crkvu,muzej,duhovni centar,Novine na ukrajinskom jeziku,redovnu nastavu ukrajinskog jezika u osn.skolama i kuturno umjetnicka drustva:ukpd Taras Sevcenko,OKU Ukrajina,UA Svit Kulturi,Cervona Kalena Lisnja.Mogao bih jos puno toga da napisem ali da ne bih smarao ljude za sve one koji su zainteresovani da nesto vise saznaju o nama bosanskim ukrajincima mogu da me kontaktiraju na mob.066/702-270 ili da nas posjete u Prnjavoru.
Srdacan pozdrav!
Toto

#99 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Toto »

Ukrajinac wrote:Pozz svima,
upravo sam procitao ovu vasu temu o Ukrajini i posto sam i ja Ukrajinac iz Prnjavora moram da malo prodiskutujem.Ukrajinci su dosli na ove prostore poslije Berlinskog kongresa kada je Bosna pripala austrougarskoj monarhiji.Kako je i zapadni dio Ukrajine pripadao austrougarskoj a nova teritorija carstva je bila ne naseljena,odlaskom turaka ostali su pusti prostori sa jako malo stanovnika,pocela je austrougarka propaganda o besplatnoj dodijeli zemlje pridoslim stanovnicima.Tako su Ukrajinci poceli naseljavati bosnu,ali nazalost nisu dobijali zemlju za dzabe vec na koristenje kao neki grejs period,tj.dok se ne bih snasli a poslije su je morali kupiti.Uglavnom su naseljavani na podrucju banjalucke regije:Prnjavor, Banjaluka, Derventa,Prijedor,Celinac,Teslic,Gradiska,Srbac,Laktasi,Brod.Ima podatak da je 1900 godine u Prnjavoru ispred opstine 20 000 ljudi cekalo dodijelu zemlje.Mnogi se nisu snasli pa su sa ovih prostora krenuli dalje:Kanada,Amerika,Brazil,potom Australija poslije drugog sv.rata kao i Vojvodina a neki su se vratili u Ukrajinu.Vremenom se broj smanjivao najvise zbog selidbe a i asimilacije.Sada nas ima oko 5000 od toga je 2000 u Prnjavoru.Ovdje u Prnjavoru imamo ukrajinsku crkvu,muzej,duhovni centar,Novine na ukrajinskom jeziku,redovnu nastavu ukrajinskog jezika u osn.skolama i kuturno umjetnicka drustva:ukpd Taras Sevcenko,OKU Ukrajina,UA Svit Kulturi,Cervona Kalena Lisnja.Mogao bih jos puno toga da napisem ali da ne bih smarao ljude za sve one koji su zainteresovani da nesto vise saznaju o nama bosanskim ukrajincima mogu da me kontaktiraju na mob.066/702-270 ili da nas posjete u Prnjavoru.
Srdacan pozdrav!
@ukrajinac
tema je posvecena ukrajincima. Vi ste dio nase zajednice i ne vidim nikakvog razloga da bi se tvoje pisanje moglo razumjetu kao smaranje.
Ja sam jako zaintersovan da detaljnije prestavis ukrajinsku zajednicu u BiH.
Erzsebet

#100 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Erzsebet »

Bilo bi dobro kad bi neko našao Hemonov prikaz ukrajinskih porodica, iz njegove knjige "Pitanje Bruna". Doduše, on tu najviše priča o Hemonijadi i Hemonima, ali interesantno je i za ovu priču. Ja nemam u pdf-u, da li neko ima?
Post Reply