Kravice

Neum

Mostar

Mostar

Mostar

Neretva

Sutjeska

Vrelo Bosne

Put Sarajevo-Neum

Mostar

Samo nek ne stavlja ljude,ljepše jeMAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.
...MAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.

це не так складно використовувати Google ПерекладачbossanchEROS wrote:Катя из кокого ты города из Украины ???
Bojim se da idem u off topic, ali kao prvo imas katolicku negdje u srediniMAD wrote:Gdje nadje sve pravoslavnenisi svatio ironiju, nije to za moju dusu, ali kad se predstavlja BiH onda se predstavljaju sve ljepote a ne samo sto je tebi lijepo. Nemoj me pogresno svatiti, ali bi neko preko tvoji slika mogao svatiti da u Bi H zive samo muslimani.
aaaaaa ovo ti ne mogu halalit!! daj cevapaaaaa uh al ogladni100_KA wrote:Evo pozdravi za KKatarinu, neko je u prvom postu spomenuo čevape evo Katarina čevapčići i link originalne fotografije
http://i35.klix.com/2rm0037.jpg
Де ти навчився говорити українською...aze wrote:це не так складно використовувати Google ПерекладачbossanchEROS wrote:Катя из кокого ты города из Украины ???![]()
![]()
komeba wrote:Де ти навчився говорити українською...aze wrote:це не так складно використовувати Google ПерекладачbossanchEROS wrote:Катя из кокого ты города из Украины ???![]()
![]()
Umjesto sto kritikujes sta je ko mogao da uradi mozes da se ukljucis u temu: napravis neki svoj izbor; korigujes ono sto je neko propustio; promovises neka svoja marketinska ili turisticka znanja.MAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.
Rado, ali ne znam da postavljam slikeToto wrote:Umjesto sto kritikujes sta je ko mogao da uradi mozes da se ukljucis u temu: napravis neki svoj izbor; korigujes ono sto je neko propustio; promovises neka svoja marketinska ili turisticka znanja.MAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.
@MADMAD wrote:Rado, ali ne znam da postavljam slikeToto wrote:Umjesto sto kritikujes sta je ko mogao da uradi mozes da se ukljucis u temu: napravis neki svoj izbor; korigujes ono sto je neko propustio; promovises neka svoja marketinska ili turisticka znanja.MAD wrote:Lijepe slike, ali mogao si da stavis i jednu sliku sa crkvom, kad si vec ovoliko sa dzamijama, valjda i toga ima u Bosni i H.Kad se naucim, ukljucim se
Samo ova ukrajinka izgleda otisla sa Marinom
Ima nas Bosanskih Ukrajinaca. Doduše, ja sam rođena u mješovitom braku, i prethodne tri generacije predaka (sa strane jednog roditelja) su mi rođene u BiH (a od drugog roditelja su ovdje od pamtivijeka), ali opet nemam nikakvih političkih prava u ovoj državi.kkatarina wrote:Hvala, o Aleksandru Hemonu znam i pripremam clanak. Mogu li pitati, ima li par strucnih linkova da citam jos malo o onome sto ste rekli (kult kafe, kult vode, pravo na pogled etc.). Nesto znam o tome, ali voljela bih saznati vise. Moze i preporuka za neke knjige, potrudit cu da ih nadjem. Gugl koristim redovno, pa i to nije lijek za svePipiDugaDevetka wrote:Kult ispijanja kafe/kave/kahve.
Vrste kafe:
Krmeljuša, razgovoruša, dočekuša, sikteruša, raspravuša,...Ne znam više, neka neko drugi doda.
Kult vode.
Vidi pod Svrzina kuća gdje je svaka soba imala pravo momački napucano kupatilo, zapravo jaccuzzi iz 18. vijeka, sa miješanjem tople i hladne vode.
Pravo na pogled.
Ako pogledaš starije slike Sarajeva, kuće su gradjene tako da komšija komšiji svojom kućom ne zaklanja pogled. U posljednje vrijeme se ovo pravo na pogled narušava.
Obavezno, posvetiti dio web. stranice Aleksandru Hemonu, bosansko-američkom piscu ukrajinskog porijekla. Guglati!
Grad Prnjavor! Bosanski Ukrajinci!
@ukrajinacUkrajinac wrote:Pozz svima,
upravo sam procitao ovu vasu temu o Ukrajini i posto sam i ja Ukrajinac iz Prnjavora moram da malo prodiskutujem.Ukrajinci su dosli na ove prostore poslije Berlinskog kongresa kada je Bosna pripala austrougarskoj monarhiji.Kako je i zapadni dio Ukrajine pripadao austrougarskoj a nova teritorija carstva je bila ne naseljena,odlaskom turaka ostali su pusti prostori sa jako malo stanovnika,pocela je austrougarka propaganda o besplatnoj dodijeli zemlje pridoslim stanovnicima.Tako su Ukrajinci poceli naseljavati bosnu,ali nazalost nisu dobijali zemlju za dzabe vec na koristenje kao neki grejs period,tj.dok se ne bih snasli a poslije su je morali kupiti.Uglavnom su naseljavani na podrucju banjalucke regije:Prnjavor, Banjaluka, Derventa,Prijedor,Celinac,Teslic,Gradiska,Srbac,Laktasi,Brod.Ima podatak da je 1900 godine u Prnjavoru ispred opstine 20 000 ljudi cekalo dodijelu zemlje.Mnogi se nisu snasli pa su sa ovih prostora krenuli dalje:Kanada,Amerika,Brazil,potom Australija poslije drugog sv.rata kao i Vojvodina a neki su se vratili u Ukrajinu.Vremenom se broj smanjivao najvise zbog selidbe a i asimilacije.Sada nas ima oko 5000 od toga je 2000 u Prnjavoru.Ovdje u Prnjavoru imamo ukrajinsku crkvu,muzej,duhovni centar,Novine na ukrajinskom jeziku,redovnu nastavu ukrajinskog jezika u osn.skolama i kuturno umjetnicka drustva:ukpd Taras Sevcenko,OKU Ukrajina,UA Svit Kulturi,Cervona Kalena Lisnja.Mogao bih jos puno toga da napisem ali da ne bih smarao ljude za sve one koji su zainteresovani da nesto vise saznaju o nama bosanskim ukrajincima mogu da me kontaktiraju na mob.066/702-270 ili da nas posjete u Prnjavoru.
Srdacan pozdrav!