Pitanje iz Ukrajine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

kkatarina

#1 Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

Postovani Bosanci i Hercegovci, draga braca.

Prvi put pisem na ovom forumu, iako vec odavno ga citam i saznala sam ovdje puno zanimljivih stvari.

Ukrajinka sam, ali jako volim Bosnu, vasu kulturu, i trudim se da je malo promovisem u nasoj zemlji. Ne znam, odakle mi je u stvari ta velika ljubav, ali – da ne lazem – moram reci da je postala za mene jedna od glavnih stvari u zivotu.

Naime, bas sada sa prijateljima zavrsavamo pripreme oko izgradnje web sajta, posvecenog Bosni, koja je prava Terra Incognita za vecinu Ukrajinaca. Na ovaj nacin, nadam se, ispravicemo to malo, upoznacemo ljudi ovdje sa bogatom bosanskom kulturom i pokazemo kako se moze je voljeti. Jer Bosna je, cini mi se, pravo srce Jugo-Istocne Europe, a imamo i puno slicnih zivotnih tema mi Ukrajinci, i vi, Bosanci.

Zbog toga i usudila sam zamoliti vas za savijet. Zamislite sebi jedan sajt na ukrajinskom jeziku, gdje se nalaze razlicite informacije o BiH, i recite mi, molim, sta bi to moralo biti prije svega, nesto znacajno, po vasem mislenju. Imam i ja svoje vlastito mislenje, neki globalni plan, ali zanima me sta bi Bosanci voljeli reci Ukrajincima preko ovakog sajta.

Hvala vama unaprijed, i molim da oprostite ako ima gresaka u onome sto pisem: trudim se, pa nema savrsenstva u ovom svijetu :)

S' postovanjem,
Katarina
The Nightwatchman

#2 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by The Nightwatchman »

otkud ti ovdje? gdje si naucila jezik ponaski tako da zboris?

ne znam sta da stavis na website, ali nikako, ali NIKAKO nemoj da izostavis cevape kod zelje :D
Maraschino

#3 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Maraschino »

Reci Ukrajincima i Ukrajinkama da ih sve volim. :-) :D
karanana

#4 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by karanana »

cao katarina. koliko ti je godina?
hakazvaka

#5 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by hakazvaka »

karanana wrote:cao katarina. koliko ti je godina?
nemoj SLUCAJNO izostavit da je grad pun ovakvih :D :D :D
to ce turizm da cvijetaaa 8-)
The Nightwatchman

#6 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by The Nightwatchman »

jarane, kako ba namirises svaku ovakvu temu :D
karanana

#7 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by karanana »

slucajno se zadesio pa reko da vidim sta se desava. pa nisam nista konkretno pokreno ljudi. da vidimo o cemu se radi ovdje prvo.
pustopoljina

#8 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pustopoljina »

ja bih voljela da vidim slijedece stvari o nekoj zemlji:
puuuunooo slika ili video koji (sa objasnjenjem sta gledam)
link koji me povezuje sa prevoznim sredstvima: kako doci do te zemlje ili nekog od gradova u toj zemlji,neki vozni red...tako nesto.
administrativnu mapu zemlje,pozivne brojeve,postanske brojeve,osnovne brojeve sluzbi.
e sad:
neki player za muziku iz te zemlje (tradicionalnu,modernu) ili cak neki online radio sa nekim stanicama.
sazetak sa wikipedije na mom jeziku (da se ne patim sa engleskim ili njemackim) o zemlji: istorija,demografija,politika,ekonomija,koja je valuta,u kakvom odnosu sa eurom/dolarom...
i par linkova koji povezuju recimo sa hotelima u sarajevu,u mostaru,u banjaluci (i gdje bi se jos moglo pozeljeti otici),
za ski-centre recimo linkove...za rafting (agencije) na uni,vrbasu,neretvi...
eto...i preporuke za hranu i pice
i link sa desavanjima u glavnom gradu (ima li takav?)
jedno dva dana dok se ucita stranica :D
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#9 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Halleluhwah »

kkatarina wrote:Postovani Bosanci i Hercegovci, draga braca.

Prvi put pisem na ovom forumu, iako vec odavno ga citam i saznala sam ovdje puno zanimljivih stvari.

Ukrajinka sam, ali jako volim Bosnu, vasu kulturu, i trudim se da je malo promovisem u nasoj zemlji. Ne znam, odakle mi je u stvari ta velika ljubav, ali – da ne lazem – moram reci da je postala za mene jedna od glavnih stvari u zivotu.

Naime, bas sada sa prijateljima zavrsavamo pripreme oko izgradnje web sajta, posvecenog Bosni, koja je prava Terra Incognita za vecinu Ukrajinaca. Na ovaj nacin, nadam se, ispravicemo to malo, upoznacemo ljudi ovdje sa bogatom bosanskom kulturom i pokazemo kako se moze je voljeti. Jer Bosna je, cini mi se, pravo srce Jugo-Istocne Europe, a imamo i puno slicnih zivotnih tema mi Ukrajinci, i vi, Bosanci.

Zbog toga i usudila sam zamoliti vas za savijet. Zamislite sebi jedan sajt na ukrajinskom jeziku, gdje se nalaze razlicite informacije o BiH, i recite mi, molim, sta bi to moralo biti prije svega, nesto znacajno, po vasem mislenju. Imam i ja svoje vlastito mislenje, neki globalni plan, ali zanima me sta bi Bosanci voljeli reci Ukrajincima preko ovakog sajta.

Hvala vama unaprijed, i molim da oprostite ako ima gresaka u onome sto pisem: trudim se, pa nema savrsenstva u ovom svijetu :)

S' postovanjem,
Katarina
Nema grešaka. ;) Jesi sigurna da si ti Ukrajinka, a ne Bosanka?
Što se tiče sajta: samo multikulturalno, interkulturalno i transkulturalno!
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#10 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Admir_1984 »

Nadjes sliku ispashe ovaca sa obronaka Bjelasnice i kazes ovo su vam bosanci ;-) :D

Ozbiljnije, kazes da je Bosna jedna mala zemlja koja ima super geografski polozaj, da je prepuna potencijala u svakom smislu, ali da ima glupe ljude koji to ne znaju iskoristiti. Ako ti je stalo da pishes o nekim znacajnijim obiljezjima Bosne onda mozes lagano poceti od:

Sevdalinke
Turskom i Austrijskom periodu
Starom Mosu
Hutovom Blatu
Prashumi Perucica
Olimpijadi
Sarajevskom atentatu
muzickom rock periodu 1970-1992
Multieticnosti nekoj
Nobelovcu Ivi Andricu i njegovim djelima
Visegradskoj Cupriji
Bosanske rijeke (Una, Neretva, Drina)

Eto otprilike
Rambo-Amadeus

#11 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Rambo-Amadeus »

The Nightwatchman wrote:
jarane, kako ba namirises svaku ovakvu temu :D
al fakat jarane, imal ijedna da te je masila (mislim zenska osoba) :D

a sto se tice teme, cuj "oprostite na greskama" a pise bolje od mene. Ovo je podvala neka, kanafa bratam' :D
klixober

#12 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by klixober »

Zemlja suceljavanja kultura,zemlja koja je dohakala A-U monarhiji :D ,zemlja u kojoj je poceo 1. svj. rat i u kojoj ce vjerovatno poceti 3.,glavni grad Sarajevo,Olimpijada,najduza opsada grada u istoriji ratovanja,zemlja koju ne voli njen premijer,zemlja sa najnakaradnijim ustavom i sistemom...zanimljivo smo ti mi..
pustopoljina

#13 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pustopoljina »

zivim za dan kad cu na neku stranicu utipkati:
polaziste: bihac-ulica ta i ta
odrediste: sarajevo-ulica ta i ta
datum taj i taj,vrijeme to i to
i u tri sekunde dobiti 4 alternative- od kojih nijedna nece trajati duze od 6 sati.
:(
windom earle

#14 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by windom earle »

Nemoj izostavit Elenu Popik ni pod razno, a btw ako slucajno znas Anastasiju reci mi sta je s njom, zadji put mi se javila iz Kosovske Mitrovice i od tad joj se gubi svaki trag.
Drvosjeca iz Dejcica

#15 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Pozdrav Katarina, ja bih volio da na tom web sajtu na prvoj stranici bude jedan citat Meše Selimovića.

"Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mržnja. Bezbroj puta sam pokušavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao, iako nije važno gdje čovjek fizički živi. Bosna je u meni kao krvotok. Nije to samo neobjašnjiva veza između nas i zavičaja, već i koloplet naslijeđa, historije, cjelokupnog životnog iskustva mog i tuđeg, dalekog, koje je postalo moje. Viđena izvana i bez ljubavi, Bosna je gruba i teška, viđena iznutra i sa ljubavlju, koju zaslužuje, ona je ljudski bogata iako i u sebi nesaznana potpuno. Rijetko je ko bolnije i dramatičnije određen historijom kao Bosanac. Što se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjećanje vlastite neodređenosti, tuđe krivice, teške historije, neizvjesne budućnosti, straha od promjene, želje za dobrotom i humanošću koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ograničenja i čestih razočarenja koja su rađala mržnju. To su veoma složeni i zamršeni ljudi i teško ih je razrješavati po prvom viđenju i po vanjskim utiscima."
kkatarina

#16 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

Admir_1984 wrote:Nadjes sliku ispashe ovaca sa obronaka Bjelasnice i kazes ovo su vam bosanci ;-) :D

Ozbiljnije, kazes da je Bosna jedna mala zemlja koja ima super geografski polozaj, da je prepuna potencijala u svakom smislu, ali da ima glupe ljude koji to ne znaju iskoristiti. Ako ti je stalo da pishes o nekim znacajnijim obiljezjima Bosne onda mozes lagano poceti od:

Sevdalinke
Turskom i Austrijskom periodu
Starom Mosu
Hutovom Blatu
Prashumi Perucica
Olimpijadi
Sarajevskom atentatu
muzickom rock periodu 1970-1992
Multieticnosti nekoj
Nobelovcu Ivi Andricu i njegovim djelima
Visegradskoj Cupriji
Bosanske rijeke (Una, Neretva, Drina)

Eto otprilike
Hvala ti velika, Admire, na ozbiljnom odgovoru. Da se objasnim malo: ja u stvari znam puno svega o Bosni, cak i napravila sam ukrajinski prijevod "Dervisa i smrti" Mese Selimovica, ne hvalim se, samo kazem da objasnim. A sada me zanima sto Bosanci sami smatraju znacajnim, na sto su ponosni, nesto tako.
Jos jednom hvala.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#17 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by PipiDugaDevetka »

Kult ispijanja kafe/kave/kahve.
Vrste kafe:
Krmeljuša, razgovoruša, dočekuša, sikteruša, raspravuša,...Ne znam više, neka neko drugi doda.

Kult vode.
Vidi pod Svrzina kuća gdje je svaka soba imala pravo momački napucano kupatilo, zapravo jaccuzzi iz 18. vijeka, sa miješanjem tople i hladne vode.

Pravo na pogled.
Ako pogledaš starije slike Sarajeva, kuće su gradjene tako da komšija komšiji svojom kućom ne zaklanja pogled. U posljednje vrijeme se ovo pravo na pogled narušava.

Obavezno, posvetiti dio web. stranice Aleksandru Hemonu, bosansko-američkom piscu ukrajinskog porijekla. Guglati!

Grad Prnjavor! Bosanski Ukrajinci!
Last edited by PipiDugaDevetka on 26/10/2009 23:07, edited 1 time in total.
kkatarina

#18 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

pustopoljina wrote:ja bih voljela da vidim slijedece stvari o nekoj zemlji:
link koji me povezuje sa prevoznim sredstvima: kako doci do te zemlje ili nekog od gradova u toj zemlji,neki vozni red...tako nesto.
administrativnu mapu zemlje,pozivne brojeve,postanske brojeve,osnovne brojeve sluzbi.
e sad:
neki player za muziku iz te zemlje (tradicionalnu,modernu) ili cak neki online radio sa nekim stanicama.
sazetak sa wikipedije na mom jeziku (da se ne patim sa engleskim ili njemackim) o zemlji: istorija,demografija,politika,ekonomija,koja je valuta,u kakvom odnosu sa eurom/dolarom...
i par linkova koji povezuju recimo sa hotelima u sarajevu,u mostaru,u banjaluci (i gdje bi se jos moglo pozeljeti otici),
Hvala na odgovoru!
hakazvaka

#19 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by hakazvaka »

pustopoljina wrote:ja bih voljela da vidim slijedece stvari o nekoj zemlji:
e sad:
eh pasha, ovakve informacije se placaju masnooo :)
jako dobro opisano, ovo bi bio jedan jako dobar website ako bi se kvalitetno uradilo i pokrilo sve ovo (izmedju ostalog) sto je pustopoljina naveo.
pustopoljina

#20 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pustopoljina »

ja sam pojeLA :D
kad je covjek po prirodi lijen- onda tacno zna sta drugi mogu uraditi za njega :D
kkatarina

#21 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pozdrav Katarina, ja bih volio da na tom web sajtu na prvoj stranici bude jedan citat Meše Selimovića.

"Bosna je moja velika ljubav i moja povremena bolna mržnja. Bezbroj puta sam pokušavao da pobjegnem od nje i uvijek ostajao, iako nije važno gdje čovjek fizički živi. Bosna je u meni kao krvotok. Nije to samo neobjašnjiva veza između nas i zavičaja, već i koloplet naslijeđa, historije, cjelokupnog životnog iskustva mog i tuđeg, dalekog, koje je postalo moje. Viđena izvana i bez ljubavi, Bosna je gruba i teška, viđena iznutra i sa ljubavlju, koju zaslužuje, ona je ljudski bogata iako i u sebi nesaznana potpuno. Rijetko je ko bolnije i dramatičnije određen historijom kao Bosanac. Što se sve kroz vijekove nakupilo u tim ljudima! Osjećanje vlastite neodređenosti, tuđe krivice, teške historije, neizvjesne budućnosti, straha od promjene, želje za dobrotom i humanošću koja bi se odnosila na sve ljude bez ikakvih ograničenja i čestih razočarenja koja su rađala mržnju. To su veoma složeni i zamršeni ljudi i teško ih je razrješavati po prvom viđenju i po vanjskim utiscima."
Bas mi je drago da si ovo postavio, hvala. Napravila sam ukrajinski prijevod "Dervisa i smrti", volim ovaj roman, sad je kod izdavaca, nadam se da cemo imat knjigu ove godine. Sto se sajta tice, obavezno cu postaviti tamo prijevode bosanskih knjizevnika, posebno Mese.
Last edited by kkatarina on 30/10/2009 03:03, edited 1 time in total.
KadSeMrtviProbudimo

#22 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by KadSeMrtviProbudimo »

kkatarina wrote:
Hvala ti velika, Admire, na ozbiljnom odgovoru. Da se objasnim malo: ja u stvari znam puno svega o Bosni, cak i napravila sam ukrajinski prijevod "Dervisa i smrti" Mese Selimovica, ne hvalim se, samo kazem da objasnim. A sada me zanima sto Bosanci sami smatraju znacajnim, na sto su ponosni, nesto tako.
Jos jednom hvala.

:lol: :lol: :lol: :lol: Kud baš nađe Ukrajinu :lol: :lol: joj divim ti se :lol: Zar se u Ukrajini ne govori i piše ruski :lol:
aze

#23 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by aze »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
kkatarina wrote:
Jos jednom hvala.

:lol: :lol: :lol: :lol: Kud baš nađe Ukrajinu :lol: :lol: joj divim ti se :lol: Zar se u Ukrajini ne govori i piše ruski :lol:
Ako ces tako onda u BiH mi govorimo Srpski ili Hrvatski jezik (kako kome odgovara) ... kao sto su se oni odvojili od SSSR-a tako smo mi od Juge (u kojoj je zvanicni jezik bio Srpsko-hrvatski) i ponovno vratili svoj jezik (barem ime) kao jedan od zvanicnih.
zelenashica

#24 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by zelenashica »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
kkatarina wrote:
Jos jednom hvala.

ja koliko znam ukrajina ima svoj jezik ;-) ukrajinski :razz:
kkatarina

#25 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

PipiDugaDevetka wrote:Kult ispijanja kafe/kave/kahve.
Vrste kafe:
Krmeljuša, razgovoruša, dočekuša, sikteruša, raspravuša,...Ne znam više, neka neko drugi doda.

Kult vode.
Vidi pod Svrzina kuća gdje je svaka soba imala pravo momački napucano kupatilo, zapravo jaccuzzi iz 18. vijeka, sa miješanjem tople i hladne vode.

Pravo na pogled.
Ako pogledaš starije slike Sarajeva, kuće su gradjene tako da komšija komšiji svojom kućom ne zaklanja pogled. U posljednje vrijeme se ovo pravo na pogled narušava.

Obavezno, posvetiti dio web. stranice Aleksandru Hemonu, bosansko-američkom piscu ukrajinskog porijekla. Guglati!

Grad Prnjavor! Bosanski Ukrajinci!
Hvala, o Aleksandru Hemonu znam i pripremam clanak. Mogu li pitati, ima li par strucnih linkova da citam jos malo o onome sto ste rekli (kult kafe, kult vode, pravo na pogled etc.). Nesto znam o tome, ali voljela bih saznati vise. Moze i preporuka za neke knjige, potrudit cu da ih nadjem. Gugl koristim redovno, pa i to nije lijek za sve :)
Post Reply