Pitanje iz Ukrajine

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

The Nightwatchman

#26 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by The Nightwatchman »

KadSeMrtviProbudimo wrote:
kkatarina wrote:
Hvala ti velika, Admire, na ozbiljnom odgovoru. Da se objasnim malo: ja u stvari znam puno svega o Bosni, cak i napravila sam ukrajinski prijevod "Dervisa i smrti" Mese Selimovica, ne hvalim se, samo kazem da objasnim. A sada me zanima sto Bosanci sami smatraju znacajnim, na sto su ponosni, nesto tako.
Jos jednom hvala.

:lol: :lol: :lol: :lol: Kud baš nađe Ukrajinu :lol: :lol: joj divim ti se :lol: Zar se u Ukrajini ne govori i piše ruski :lol:

nakon ovakvog ignorantskog komentara, mogu ti reci da se ti nisi mrtav probudio - ti si se mrtav rodio.
viva_castro

#27 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by viva_castro »

Objasni današnju razliku između Bosanaca i Hercegovaca - Normalne raje koja voli BiH i želi u njoj živjeti u miru, i Bošnjaka, Srba i Hrvata koji bi da prave torove i da se dijele što je više moguće.

Objasni da mi Bosanci i Hercegovci, svih vjeroispocjesti i raznih etničkih pozadina, još uvijek nosimo duh bosanski, da ne zaboravljamo i ne mrzimo, da se družimo i volimo, i da i pored toga nismo glupi i čekamo šansu da se osvetimo fašizmu u svim bojama i oblicima.

P.S.

Hvala ti što voliš moju domovinu!
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#28 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by ladyblue18 »

:roll: niko vas ne zove da komentarisete ako vas ne interesuje.
Pitanje jeste iz Ukrajine. :wink:
kkatarina

#29 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

zelenashica wrote:
kkatarina wrote:
Hvala ti velika, Admire, na ozbiljnom odgovoru. Da se objasnim malo: ja u stvari znam puno svega o Bosni, cak i napravila sam ukrajinski prijevod "Dervisa i smrti" Mese Selimovica, ne hvalim se, samo kazem da objasnim. A sada me zanima sto Bosanci sami smatraju znacajnim, na sto su ponosni, nesto tako.
Jos jednom hvala.

:lol: :lol: :lol: :lol: Kud baš nađe Ukrajinu :lol: :lol: joj divim ti se :lol: Zar se u Ukrajini ne govori i piše ruski :lol:
ja koliko znam ukrajina ima svoj jezik ;-) ukrajinski :razz:
sigurno, imamo svoj jezik, kako da ne :lol: jadne su ove komentare o ruskom. zelenashica, hvala ti.
kkatarina

#30 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

aze wrote:
kkatarina wrote:
Jos jednom hvala.

Ako ces tako onda u BiH mi govorimo Srpski ili Hrvatski jezik (kako kome odgovara) ... kao sto su se oni odvojili od SSSR-a tako smo mi od Juge (u kojoj je zvanicni jezik bio Srpsko-hrvatski) i ponovno vratili svoj jezik (barem ime) kao jedan od zvanicnih.
Aze, hvala na razumijevanju i podrsci. U pravu si. I ja uvijek naglasavam, da u Bosni govori i pise bosanski, makar jos mnogi kod nas i osporavaju ovu cinjenicu.
felipe kajetano

#31 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by felipe kajetano »

U BiH se pise i govori srpski,hrvatski i bosanski..moze i obrnutim redoslijedom :)
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#32 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by PipiDugaDevetka »

kkatarina wrote:
Hvala, o Aleksandru Hemonu znam i pripremam clanak. Mogu li pitati, ima li par strucnih linkova da citam jos malo o onome sto ste rekli (kult kafe, kult vode, pravo na pogled etc.). Nesto znam o tome, ali voljela bih saznati vise. Moze i preporuka za neke knjige, potrudit cu da ih nadjem. Gugl koristim redovno, pa i to nije lijek za sve :)
Kult kafe:

Kao što Englezi, Turci,...piju čaj u Bosni i Hercegovini se pije kafa. Poziv ''haj'mo na kafu'', u stvari znači poziv na razgovor, druženje, komuniciranje (Ništa internet).

Pa, tako u sklopu bosanskog kulta kafe ima raznih poziva na razgovor, krmeljuša je jutarnja kafa za razbudjivanje (Jaka kafa, jača od italijanskog esspressa, a poslužuje se sa rahat-lokumom i u specijalnim posudama, fildžani, džezve,...), dočekuša se pije kada gosti dođu u posjetu, a zatim slijede piće, mezetluci, razgovor, veselje,...Sikteruša (Sikter=Idi, odlazi) se pije nakon što se ustanovi da su gosti umorni i da je vrijeme za odlazak gostiju,...

Razgovoruša se može nazvati i trač-kafa i tom prilikom se može prevrnuti ispijeni fildžan, sačekati malo i ako jedan od onih koji učestvuju u razgovoru zna tumačiti oblike nastale na talogu kafe u fildžanu, on/ona može gatati, proricati sudbinu,....

Eee, raspravuša, raspravuša kafa služi da se riješi neki problem. Poznat je slučaj sa početka rata 1992.godine gdje je domaćin kojem je snajperista ranio kćerku u tv. mikrofon i pred kamerom, a na pitanje novinarke, šta bi ste vi uradili onom ko je pucao na vašu kćerku, odgovorio da bi ga on ''pozvao na kafu, pa da vidimo u čemu je problem, što mi rani kćerku''.

Ako ima neko link prema Youtube-u za ovu legendarnu rečenicu, molim da postavi.
kkatarina

#33 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

viva_castro wrote:Objasni današnju razliku između Bosanaca i Hercegovaca - Normalne raje koja voli BiH i želi u njoj živjeti u miru, i Bošnjaka, Srba i Hrvata koji bi da prave torove i da se dijele što je više moguće.

Objasni da mi Bosanci i Hercegovci, svih vjeroispocjesti i raznih etničkih pozadina, još uvijek nosimo duh bosanski, da ne zaboravljamo i ne mrzimo, da se družimo i volimo, i da i pored toga nismo glupi i čekamo šansu da se osvetimo fašizmu u svim bojama i oblicima.

P.S.

Velika ti hvala na pametnom odgovoru, obavezno cu naglasiti ove stvari.
A cini mi se da vi ste nama na neki nacin bliski, po nekom senzibilitetu, mozda to i je izvor moje ljubavi :) U svakom slucaju, sigurna sam: zasluzujete da vas znaju ne samo zbog rata, vec zbog lijepote zemlje i bogate kulture, i da svi vas vole. :bih:
kkatarina

#34 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

Maraschino wrote:Reci Ukrajincima i Ukrajinkama da ih sve volim. :-) :D
obavezno :-D
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#35 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Admir_1984 »

PipiDugaDevetka wrote:
kkatarina wrote:
Hvala, o Aleksandru Hemonu znam i pripremam clanak. Mogu li pitati, ima li par strucnih linkova da citam jos malo o onome sto ste rekli (kult kafe, kult vode, pravo na pogled etc.). Nesto znam o tome, ali voljela bih saznati vise. Moze i preporuka za neke knjige, potrudit cu da ih nadjem. Gugl koristim redovno, pa i to nije lijek za sve :)
Kult kafe:

Kao što Englezi, Turci,...piju čaj u Bosni i Hercegovini se pije kafa. Poziv ''haj'mo na kafu'', u stvari znači poziv na razgovor, druženje, komuniciranje (Ništa internet).

Pa, tako u sklopu bosanskog kulta kafe ima raznih poziva na razgovor, krmeljuša je jutarnja kafa za razbudjivanje (Jaka kafa, jača od italijanskog esspressa, a poslužuje se sa rahat-lokumom i u specijalnim posudama, fildžani, džezve,...), dočekuša se pije kada gosti dođu u posjetu, a zatim slijede piće, mezetluci, razgovor, veselje,...Sikteruša (Sikter=Idi, odlazi) se pije nakon što se ustanovi da su gosti umorni i da je vrijeme za odlazak gostiju,...

Razgovoruša se može nazvati i trač-kafa i tom prilikom se može prevrnuti ispijeni fildžan, sačekati malo i ako jedan od onih koji učestvuju u razgovoru zna tumačiti oblike nastale na talogu kafe u fildžanu, on/ona može gatati, proricati sudbinu,....

Eee, raspravuša, raspravuša kafa služi da se riješi neki problem. Poznat je slučaj sa početka rata 1992.godine gdje je domaćin kojem je snajperista ranio kćerku u tv. mikrofon i pred kamerom, a na pitanje novinarke, šta bi ste vi uradili onom ko je pucao na vašu kćerku, odgovorio da bi ga on ''pozvao na kafu, pa da vidimo u čemu je problem, što mi rani kćerku''.

Ako ima neko link prema Youtube-u za ovu legendarnu rečenicu, molim da postavi.
U novije vrijeme ima i ova nova sponzorusha, to ti je kad cura ide sa momkom na kafu "iz koristi" :D :D :D
kkatarina

#36 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

The Nightwatchman wrote:otkud ti ovdje? gdje si naucila jezik ponaski tako da zboris?

ne znam sta da stavis na website, ali nikako, ali NIKAKO nemoj da izostavis cevape kod zelje :D
pa citam vas vec par godina, sasvim slucajno naletila sam na ovaj forum nekoliko godina prije, kad trazila neke informacije, i eto.
a jezik naucila sam uz knjige, filmove, pjesme :)
dobro da si me podsjetio, sutra obavezno moram pripremiti cevape, vole ih svi moji :)
cyprus

#37 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by cyprus »

kkatarina, ako ti je potrebno šta o geografiji Bosne i Hercegovine, tu sam da pomognem :D . O običajima, mentalitetu i ostalom, vidim da ima mnogo forumaša koji ti mogu pomoć više nego ja. U svakom slučaju, hvala što se zanimaš za našu zemlju :)

:bih:

PS Stvarno super govoriš naš jezik, tako da mi je sve ovo malo i sumnjivo :-D
Last edited by cyprus on 27/10/2009 00:09, edited 1 time in total.
StupskaBitanga

#38 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by StupskaBitanga »

Gospođice Katarina form Ukraine
Hvala Vam što volite BiH!
Nažalost, u BiH ima mongo ljudi koji ju ne vole i jako sam ponosan što naša BiH budi toliku ljubav
Od srca hvala

Građanin Sarajeva
bijelo_dugme

#39 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by bijelo_dugme »

Timoshenku za visokog predstavnika!

Image
:D :bih:
kenzo

#40 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kenzo »

previse dobro pricasd bosanski...

kkatarina , da li je ovo neka zajebancija?
pustopoljina

#41 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pustopoljina »

napisi i da smo sumnjicavi :D
macan prvi

#42 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by macan prvi »

kenzo wrote:previse dobro pricasd bosanski...

ladyblue18 wrote: Pitanje jeste iz Ukrajine. :wink:
kkatarina

#43 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

zar moram ubaciti scan svog pasosa da biste vjerovali? :-D
pustopoljina

#44 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by pustopoljina »

:D znas ono:
otkad sam se uhvatio u lazi, ne vjerujem nikome.
:D
piupiu

#45 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by piupiu »

kkatarina wrote:

zar moram ubaciti scan svog pasosa da biste vjerovali? :-D
:lol:

kkatarina, napisi da su Bosanci sumnjicavi, i uvijek misle da ih neko 'salje po cevape' (slang za nadmudriti, zezati, itd), i, naravno, nemoj propusiti nas legendarni smisao za humor! Sretan rad.

A, jesi li obisla malo Bosne? :)
kkatarina

#46 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by kkatarina »

cyprus wrote:kkatarina, ako ti je potrebno šta o geografiji Bosne i Hercegovine, tu sam da pomognem :D . O običajima, mentalitetu i ostalom, vidim da ima mnogo forumaša koji ti mogu pomoć više nego ja. U svakom slučaju, hvala što se zanimaš za našu zemlju :)

:bih:

PS Stvarno super govoriš naš jezik, tako da mi je sve ovo malo i sumnjivo :-D
sasvim sam ozbiljna, vjeruj mi :) ja sam prevodilac, i to je to :)
mogu li se obratiti tebi za pomoc privatno, samo malo kasnije? samo ako necu smetati.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#47 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by Admir_1984 »

Ja sam ti expert u vezi Olimpijade, pa stojim na raspolaganju :D :D

:sax:
felipe kajetano

#48 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by felipe kajetano »

Image

'oce li ko/tko da pazarimo :-D ?Sad kad stignu prijateljske nam ukrajinke ovo ce biti k'o vijetnamka Šes'etOsme :D
MrAldo

#49 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by MrAldo »

Slucajno sam naletio na ovu temu... takodje citam ovaj forum godinama i sarajevo-x mi je prvo sto otvaram kad sam online :D Vrlo rijetko postiram ovdje, ali vas sviju znam i posmatram ko visoki posmatrac :lol: Jedino, kad me zagolica nesto, pa naskrabam stogod... pa tako sad i ovaj put :).

Katarina, hvala ti puno sto pokazujes interesovanje za nasu zemlju Bosnu i Hercegovinu. I u potpunosti se slazem sa tobom, da smo po mentalitetu nekako slicni jedni drugima, a to ti mogu reci iz iskustva. Moja baka pokojna je bila Ukrajinka, koja je rodjena u Bosni... moj pra-dedo i pra-baka su iz Ukraine jos prije 2 svjetskog rata se doselili u Bosnu i zapoceli zivot. Morat cu se raspitati jos nesto vise, ali znam da je postojala jedna Ukrainska zajednica i nekoliko sela blizu Banja Luke... gdje je vecina stanovnistva bilo porijeklom iz Ukrajine.

Nije sto mi je baka bila, ali ona mi je nesto posebno u zivotu bila i uzivala je sto u nasoj familiji, sto kod sirih poznanika veliko postovanje i ljubav... iko god je imao priliku da je upozna. Zajedno smo proveli rat u Sarajevu i sjecam se da je uvijek pomagala svima, pogotovo starim i nemocnim osobama koji su u vihoru rata bili zaboravljeni od svakoga i koga nisu imali nikoga. Uvijek je svoj obrok dijelila sa tim nemocnim ljudima i od onog malo sto smo imali odvajala od toga. Zivot je provela vecinom zrtvujuci sebe za druge. Uvijek mi je pricala o Ukraini i o svojoj braci... Imao sam priliku da upoznam par njih, koji su zivjeli u Novom Sadu. To je vrlo vrijedan narod bio ovdje i vrlo cijenjen. Zao mi je samo sto nisam imao nikad priliku, da posjetim rodbinu u Ukrajini, ali vec ozbiljno razmisljam o tome, da u skorije vrijeme posjetim vasu zemlju.

Eto mislio sam da ce ti ovo biti zanimljivo :). A ja cu se u familiji raspitati detaljnije o Ukrajinskim zajednicama iz Bosne i Hercegovine :).

Veliki pozdrav...
macan prvi

#50 Re: Pitanje iz Ukrajine

Post by macan prvi »

viva_castro wrote:Objasni današnju razliku između Bosanaca i Hercegovaca - Normalne raje koja voli BiH i želi u njoj živjeti u miru, i Bošnjaka, Srba i Hrvata koji bi da prave torove i da se dijele što je više moguće.

P.S.

:thumbup:

Ja sam ponosan na to da se u glavnom gradu moje zemlje nalaze centralna dzamija, pravoslavna saborna crkva, katolicka katedrala i sinagoga stara preko 450 godina, sve nekoliko minuta hoda udaljene jedna od druge. :) Meni to nisu samo arhitektonski spomenici jedni pored drugih, nego simbol onoga sto Bosna jest i sto trenutni vlastodrsci :x pokusavaju umjetno razdvojiti. Ali uzalud im trud. :bih:
Post Reply