kkatarina wrote:
Hvala, o Aleksandru Hemonu znam i pripremam clanak. Mogu li pitati, ima li par strucnih linkova da citam jos malo o onome sto ste rekli (kult kafe, kult vode, pravo na pogled etc.). Nesto znam o tome, ali voljela bih saznati vise. Moze i preporuka za neke knjige, potrudit cu da ih nadjem. Gugl koristim redovno, pa i to nije lijek za sve

Kult kafe:
Kao što Englezi, Turci,...piju čaj u Bosni i Hercegovini se pije kafa. Poziv ''haj'mo na kafu'', u stvari znači poziv na razgovor, druženje, komuniciranje (Ništa internet).
Pa, tako u sklopu bosanskog kulta kafe ima raznih poziva na razgovor, krmeljuša je jutarnja kafa za razbudjivanje (Jaka kafa, jača od italijanskog esspressa, a poslužuje se sa rahat-lokumom i u specijalnim posudama, fildžani, džezve,...), dočekuša se pije kada gosti dođu u posjetu, a zatim slijede piće, mezetluci, razgovor, veselje,...Sikteruša (Sikter=Idi, odlazi) se pije nakon što se ustanovi da su gosti umorni i da je vrijeme za odlazak gostiju,...
Razgovoruša se može nazvati i trač-kafa i tom prilikom se može prevrnuti ispijeni fildžan, sačekati malo i ako jedan od onih koji učestvuju u razgovoru zna tumačiti oblike nastale na talogu kafe u fildžanu, on/ona može gatati, proricati sudbinu,....
Eee, raspravuša, raspravuša kafa služi da se riješi neki problem. Poznat je slučaj sa početka rata 1992.godine gdje je domaćin kojem je snajperista ranio kćerku u tv. mikrofon i pred kamerom, a na pitanje novinarke, šta bi ste vi uradili onom ko je pucao na vašu kćerku, odgovorio da bi ga on ''pozvao na kafu, pa da vidimo u čemu je problem, što mi rani kćerku''.
Ako ima neko link prema Youtube-u za ovu legendarnu rečenicu, molim da postavi.