Petarde i rat

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Sarayman

#26 Re: Petarde i rat

Post by Sarayman »

zgembo_sa wrote:Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???

Sjeca li se iko da je ikad neko uhapsen zbog bacanja petarde, zbog povrjedjivanja druge osobe petardom ili raketom, zbog neovlastene prodaje eksplozivnih sredstava, zbog neadekvatno obezbjedjenih uslova za skladistenje i prodaju eksplozivnih sredstava, za prodaju eksplozivnih sredstava maloljetnicima, za izazivanje pozara raketom vatrometa??? Naravno da nije.

Direktno odgovornim za sve povrede i stete koje ce neminovno uslijediti zbog policijskog nerada i javasluka, smatram policijskog komesara i ministra unutrasnjih poslova kantona i pozivam sve koji budu povrijedjeni ili osteceni da podnesu tuzbe protiv navedenih osoba!
Zgembo, ova ti je odlicna!
Cholina_Lokica

#27 Re: Petarde i rat

Post by Cholina_Lokica »

na alipasinu malo je reci da roka, katastrofa. hajd sto puca, nego sto ova nevaspitana kindercad debilna sa prozora samo gledaju ko ce proci pa bukvalno gadjaju ljude. i samo cekas kad ce ti na glavu roknuti
lijepo mi dodje da ih podavim
Sarayman

#28 Re: Petarde i rat

Post by Sarayman »

Aduu wrote:Pa vi kao da nikad niste bili djeca :D
Ja svake godine idem u Fis po "robu", petarde su isfurale pa kupujem vatromet, djavole :evil: i ostale igracke :-)

Cijeli kvart je navikao na moj novogodisnji vatromet, tako da ih ne zelim razocarati ni za ovu N.G :D

A petarde pucaju svake godine tako da ne znam sta je to toliko cudno ove godine :-)
Rat je rat, a petarde su petarde :oops:
Halo ba, pa nije post otvoren zbog obicnih petardi (a koje svakako zakonom nisu dozvoljene), vec zbog neceg sto izaziva detonaciju a nikako pucanj obicne petarde (one zelene, gore navedene, koja pravo glasno puca). I ja sam bio dijete i bacao obicne petarde (opet ti ponavljam, ZELENE bez fitilja, one koje krehnes o sibicu) a ne ovo sto danima pada po mom kosiluku. Ovo nije normalno, i ovo nisu obicne petarde definitivno!
dadoka84

#29 Re: Petarde i rat

Post by dadoka84 »

I ja sam proveo cijeli rat na Cengic vili i odlicno se sjecam tih eksplozija. Mene dan danas vatromet cesto trzne i podsjeti na te ratne dane. A za ovu djecu nemam komentara. Petardom su mi vec razbili sofersajbu na autu, a redovno me gadjaju kad prodjem ispod prozora (c-faza). Doduse jos jedna sajba je stradala prosle godine, krivac je bio kamen srednje velicine ;D Sjecam se scene na hepoku kad prodavac drzi kutiju zvaka a ispod nje druga kutija puna repromaterijala.
drsrle

#30 Re: Petarde i rat

Post by drsrle »

pa šta hoćete
skokni malo do zagreba ili europe
svugdje u svjietu se pirotehnika dozvoljena u vrijeme praznika samo se mi odnosno vi nesto *****************
************** vas rat
jeste normalni
ovo je 2008.godina a ne 1995. vratite se u realnost

post editovan zbog neprimjerenog vokabulara.
dadoka84

#31 Re: Petarde i rat

Post by dadoka84 »

Lakse malo s tim prljavim jezikom.
d2

#32 Re: Petarde i rat

Post by d2 »

kod nas sve mora okrenuti na rat, religiju i nacionalizam...

sretna vam nova godina
to sam ja

#33 Re: Petarde i rat

Post by to sam ja »

d2 wrote:kod nas sve mora okrenuti na rat, religiju i nacionalizam...

sretna vam nova godina

To ti se zove PTSP :-) ...sta ces kad pola svijeta jos pati na neki nacin od toga
d2

#34 Re: Petarde i rat

Post by d2 »

jebiga vala, ne kazem da treba zaboraviti ali ako se stalno budemo vracali na to bice nam jos gore nego sto je sada...
to sam ja

#35 Re: Petarde i rat

Post by to sam ja »

d2 wrote:jebiga vala, ne kazem da treba zaboraviti ali ako se stalno budemo vracali na to bice nam jos gore nego sto je sada...

Pod konstantnim stresom zivimo, zato i reagujemo na petarde tako...
Skyfox

#36 Re: Petarde i rat

Post by Skyfox »

misim da nije ni upola glasno koliko je u drugim zemljama ali da trza... U nedelju je nesto grunulo na Grbavici ko da je nekom plin izcurio (sta se to cuje komsija) ja na balkon kad ono miris baruta kontam kakva je ovo petarda :?
chuchumbamayumbe

#37 Re: Petarde i rat

Post by chuchumbamayumbe »

drsrle wrote:pa šta hoćete
skokni malo do zagreba ili europe
svugdje u svjietu se pirotehnika dozvoljena u vrijeme praznika samo se mi odnosno vi nesto *****************
************** vas rat
jeste normalni
ovo je 2008.godina a ne 1995. vratite se u realnost

post editovan zbog neprimjerenog vokabulara.
Nedo ti Bog da imas teskog bolesnika u kuci, ili kada akobogda budes imao djece, onda ces malo drugacije razmisljati o pirotehnici, bar se nadam...
:roll:
to sam ja

#38 Re: Petarde i rat

Post by to sam ja »

Evo pocelo je opet...ako su ovo petarde ja sam :-)
slavkoimamodilera

#39 Re: Petarde i rat

Post by slavkoimamodilera »

to sam ja wrote:Evo pocelo je opet...ako su ovo petarde ja sam :-)
Pocelo? Pa roka ima sat... :mrgreen:
Cholina_Lokica

#40 Re: Petarde i rat

Post by Cholina_Lokica »

slavkoimamodilera wrote:
kod mene nije nikako ni prestajalo...
to sam ja

#41 Re: Petarde i rat

Post by to sam ja »

slavkoimamodilera wrote:
Ma ovi ovdje sad poceli...malo kasne :D
Sunrise00

#42 Re: Petarde i rat

Post by Sunrise00 »

Kod mene nemaaaa :D :D :D :D

Al' se zato na Vilsu svaku noc u isto vrijeme cuje :D
sodom

#43 Re: Petarde i rat

Post by sodom »

ne budite penzioneri, bolje dajte djeci koju marku da kupe petardi da se vesele... :D
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#44 Re: Petarde i rat

Post by hrasno38 »

Ovo sto gruva zadnjih dana po Sarajevu je nesto sasvim novo i zestoko. Lijepo se tresu prozori i pale alarmi na kolima kada grune. Zaista mi nije jasno kome moze pasti na pamet nakon 4 godine uzasnog gruvanja u kome je toliko ljudi izgubilo zivote da baca ovo danas po Sarajevu. Tko su ti ljudi koji kupuju sebi i svojoj djeci te igracke. Monstrumi? Papci? Neizivljeni umnoporemeceni debili? I jos danas kao kec na desetku u Avazu reklama firme koja sve to prodaje. Nisam mogao vjerovati svojim ocima. Ne postoji taj metak koji bi ispalio niti petrda koju bi bacio nakon te cetiri godine u Sarajevu. Dakle jedino sto mi pada na pamet bi bilo to da su u pitanju ljudi koji to nisu ovdje prezivjeli i zive jos uvijek u vremenu kada je sve to bilo samo igra za jednu noc.
Vertex_bh

#45 Re: Petarde i rat

Post by Vertex_bh »

Sarayman wrote:Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe?
Pogledaj pred Ekonomijom, i izgledaju kao bombe!
Dolazi malac (10-12) godina i pita: "Koliko je ova? (raketa debela kao konzerva Cole).
Kaze prodavac: "10 KM".
"I koliko leti", pita mali.
"50-60 metara", kaze prodavac.
Odmahuje mali glavom i ode dalje. Valjda mu malo, ode on naci nesto bolje .
Jedino je nedostajalo da pita: "A na koliko ubija zivu silu?" :(

Ali zato ministar Sadovic apeluje da se ne koriste pirotehnicka sredstva !
MINISTRE, PROSETAJ MALO FERHADIJOM ! :x
Aduu

#46 Re: Petarde i rat

Post by Aduu »

hrasno38 wrote:Ovo sto gruva zadnjih dana po Sarajevu je nesto sasvim novo i zestoko. Lijepo se tresu prozori i pale alarmi na kolima kada grune. Zaista mi nije jasno kome moze pasti na pamet nakon 4 godine uzasnog gruvanja u kome je toliko ljudi izgubilo zivote da baca ovo danas po Sarajevu. Tko su ti ljudi koji kupuju sebi i svojoj djeci te igracke. Monstrumi? Papci? Neizivljeni umnoporemeceni debili? I jos danas kao kec na desetku u Avazu reklama firme koja sve to prodaje. Nisam mogao vjerovati svojim ocima. Ne postoji taj metak koji bi ispalio niti petrda koju bi bacio nakon te cetiri godine u Sarajevu. Dakle jedino sto mi pada na pamet bi bilo to da su u pitanju ljudi koji to nisu ovdje prezivjeli i zive jos uvijek u vremenu kada je sve to bilo samo igra za jednu noc.
hajde ne pretjeruj
Jedno je pucati iz pistolja, a drugo je bacati petarde. Petarde su se bacale i prije rata, i nakon rata, i to njihovo pucanje NIKAKO ne mogu povezati sa ratom.
Rat je zavrsen i nisam lud da kada pukne pomislim da se opet zaratilo. Petarda me trzne jer iznenada pukne, a ne prepadne me jer su i granate u ratu pucale po Sarajevu.
Glupo i neodgovorno je bacanje blizu ljudi, ali da me je strah zato sto pucaju tamo negdje... :roll:
Ne razumijem zasto petarde odmah povezujete sa ratom :?
Sarayman

#47 Re: Petarde i rat

Post by Sarayman »

Aduu wrote:
Zamisli da sjedis u sobi i gledas televiziju... Odjednom zvuk blizi detonaciji nego pucnju bilo kakve petarde (al' realno jer sam sam u mladjim danima bacio bruku petardi)).. Prvo sto mi je palo na pamet je bacena kasikara negdje iza zgrade.. Onda nakon 10 min. opet isto, uz zvuk lomljave stakla (prozorskog, nikako flase). I tako 10-ak puta u 2 sata.. Ma prava ratna zona, brata mi!
A samo jednom da cujes ovo sto ja slusam, bilo bi ti jasnije.
Aduu

#48 Re: Petarde i rat

Post by Aduu »

Vjerujem, ali zar ljudi nisu svjesni da je nova godina za par dana, tako je SVAKE godine i ne znam cemu "ratno" stanje :-)
To traje par dana i nema sve do slijedece godine ;-)
Istina, meni petarde vise nisu zanimljive, ja sam presao na vatromet :D :lol:
Lauryn Hill

#49 Re: Petarde i rat

Post by Lauryn Hill »

Sarayman wrote:
Aduu wrote:
Zamisli da sjedis u sobi i gledas televiziju... Odjednom zvuk blizi detonaciji nego pucnju bilo kakve petarde (al' realno jer sam sam u mladjim danima bacio bruku petardi)).. Prvo sto mi je palo na pamet je bacena kasikara negdje iza zgrade.. Onda nakon 10 min. opet isto, uz zvuk lomljave stakla (prozorskog, nikako flase). I tako 10-ak puta u 2 sata.. Ma prava ratna zona, brata mi!
A samo jednom da cujes ovo sto ja slusam, bilo bi ti jasnije.
Kod mene na alipasinom odavno pocela Nova godina, kod nas vec i vatromet bio, ljudi dernece do kasno u noc... :lol:
A o petardama da i ne govorim :-) S obzirom kako te petarde odjeknu, i kako mi zatresu prozore... ne bih ovo nazvala obicnim petardama, OVO SU BOMBE! :-)
Bez obzira sto sam svjesna da se blizi Nova, i da ljudi bacaju petarde... opet me trzne i na milisekundu me podsjeti na granate koje su mi padale iza zgrade :skoljka:

Oj, ma ne mozes ti ovog ADUU natjerati (ni sa validnim argumentima) da nesto shvati (sto on nece da shvati)... znam ja iz iskustva :P
BTW, Aduu--- gdje sam ja u tom vatrometu?! Hoce l' bit' spektakl,... da svratim :lol:
:run:
Sarayman

#50 Re: Petarde i rat

Post by Sarayman »

Lauryn Hill wrote: S obzirom kako te petarde odjeknu, i kako mi zatresu prozore... ne bih ovo nazvala obicnim petardama, OVO SU BOMBE! :-)
Bez obzira sto sam svjesna da se blizi Nova, i da ljudi bacaju petarde... opet me trzne i na milisekundu me podsjeti na granate koje su mi padale iza zgrade :skoljka:
Upravo zbog boldiranog sam otvorio post, nemoj da me opet neko pogresno shvati. Obicne petarde nekako i mogu svariti tih nekoliko dana, ali ove nove "bombe" su van svake pameti.. :shock: :shock:
Post Reply