Petarde i rat

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Sarayman

#1 Petarde i rat

Post by Sarayman »

Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.
Evo vec peti dan ih bacaju po Cengic Vili (za druge dijelove grada ne znam a vjerovatno pucaju sirom grada) i od njih dobro zagrmi, cak se zgeade tresu a kvartovi dobro odjekuju (danas cuo pucanje stakala negdje u komsiliku). Znam da smo ovakve petarde prije rata zvali "topovski udar", a one zelene velicine i oblika cigarete (koje bas jako pucaju) su djecije prskalice za ove. Strava i uzas!

Meni je dosta bilo rata, dok trgovcima ovakvih petardi ocigledno nije. Djecu ne krivim toliko koliko uvoznike ovakve robe. I zato, dabogda im pucalo u kuci 24 h dnevno!

I na kraju, radi li policija ista po ovom pitanju?
Bistra_boza

#2 Re: Petarde i rat

Post by Bistra_boza »

To puca mutikuli Sarajevo, kako ne primjecujes, sve jace i jace........
to sam ja

#3 Re: Petarde i rat

Post by to sam ja »

Sarayman wrote:Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.
Evo vec peti dan ih bacaju po Cengic Vili (za druge dijelove grada ne znam a vjerovatno pucaju sirom grada) i od njih dobro zagrmi, cak se zgeade tresu a kvartovi dobro odjekuju (danas cuo pucanje stakala negdje u komsiliku). Znam da smo ovakve petarde prije rata zvali "topovski udar", a one zelene velicine i oblika cigarete (koje bas jako pucaju) su djecije prskalice za ove. Strava i uzas!

Meni je dosta bilo rata, dok trgovcima ovakvih petardi ocigledno nije. Djecu ne krivim toliko koliko uvoznike ovakve robe. I zato, dabogda im pucalo u kuci 24 h dnevno!

Posto smo tu negdje, haman pa u komsiluku, znam o cemu pricas...onako kad odalami zgrada se strese :shock:
tranquil

#4 Re: Petarde i rat

Post by tranquil »

Ubi po Hrasnom, as we speak... :(
to sam ja

#5 Re: Petarde i rat

Post by to sam ja »

U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic :D
cyprus

#6 Re: Petarde i rat

Post by cyprus »

Eh sad, ako mi se ne čini, nekako mi je drago da iz godine u godinu ima sve manje petardi i slične pirotehnike. Sjećam se da se prije 10-tak godina nije moglo nikako živjet u čitavoj drugoj polovini decembra.
Wind

#7 Re: Petarde i rat

Post by Wind »

Postao/la to sam ja dana 28/12/2008 21:55

U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic
e....ovo je super!!!! :thumbup: :thumbup:
ProbuseniDolar

#8 Re: Petarde i rat

Post by ProbuseniDolar »

De se raspitaj u komsiluku o kom pirotehnickom sredstvu se radi i gdje ima kupiti :D
hakazvaka

#9 Re: Petarde i rat

Post by hakazvaka »

hebo mater maloprije nesto roknu u hrasnom meni na anexu osvjetli prozore i trznu me pravo
RIZVA

#10 Re: Petarde i rat

Post by RIZVA »

Na Alipasinom polju mjesna zajednica je sazvala vanredno zasjedanje,mozda bude policijski sat :D
d2

#11 Re: Petarde i rat

Post by d2 »

to sam ja wrote:U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic :D
:lol: Dje se Saliha sjeti :D
amrica

#12 Re: Petarde i rat

Post by amrica »

Dje's Saliha zaboravit'???? :shock:

Sad cu ti oduzeti moj glas za forumasa godine :D
d2

#13 Re: Petarde i rat

Post by d2 »

amrica wrote:Dje's Saliha zaboravit'???? :shock:

Sad cu ti oduzeti moj glas za forumasa godine :D
moze li Nada Al Issa umjesto Saliha ? Dajem dvije Nade Al Isse (iz Zagreba) za Saliha :D
Ahmmed

#14 Re: Petarde i rat

Post by Ahmmed »

ma kakvi Salih i Nada :) ....Pored Mirudina Aldobašića i njegovih javljanja sa slobodnih dobojskih teritorija, koji su počinjali ovako: " I danas herojski Mravići i junački Matuzići, odolijevaju žestokim napadima ......."

:)
slavkoimamodilera

#15 Re: Petarde i rat

Post by slavkoimamodilera »

to sam ja wrote:U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic :D
Al smo zato imali spektakularan pogled na novogodisnji vatromet s Chvile... :mrgreen:
VjecitiStudent

#16 Re: Petarde i rat

Post by VjecitiStudent »

Ahmmed wrote:ma kakvi Salih i Nada :) ....Pored Mirudina Aldobašića i njegovih javljanja sa slobodnih dobojskih teritorija, koji su počinjali ovako: " I danas herojski Mravići i junački Matuzići, odolijevaju žestokim napadima ......."

:)
"Nakon sto su izdrzali napade visestruko mocnijeg neprijatelja, krenuli su u odlucan protivnapad i zauzeli selo A, cuku B, brdo C, ..."

:D
alphonse kauders

#17 Re: Petarde i rat

Post by alphonse kauders »

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :sax:
Gavaz

#18 Re: Petarde i rat

Post by Gavaz »

Sarayman wrote:Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.

Ne postoje granate od 64 mm, samo od 60 mm, 82 mm i 120 (minobacačke)!!! Postoji raketa od 64 mm (tzv. ZOLJA) i raketa od 90 mm (OSA)!!! Ako si bio u ratu trebao bi da znaš šta je pucalo po tebi!!! :!:
zgembo_sa

#19 Re: Petarde i rat

Post by zgembo_sa »

Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???

Sjeca li se iko da je ikad neko uhapsen zbog bacanja petarde, zbog povrjedjivanja druge osobe petardom ili raketom, zbog neovlastene prodaje eksplozivnih sredstava, zbog neadekvatno obezbjedjenih uslova za skladistenje i prodaju eksplozivnih sredstava, za prodaju eksplozivnih sredstava maloljetnicima, za izazivanje pozara raketom vatrometa??? Naravno da nije.

Direktno odgovornim za sve povrede i stete koje ce neminovno uslijediti zbog policijskog nerada i javasluka, smatram policijskog komesara i ministra unutrasnjih poslova kantona i pozivam sve koji budu povrijedjeni ili osteceni da podnesu tuzbe protiv navedenih osoba!
hakazvaka

#20 Re: Petarde i rat

Post by hakazvaka »

zgembo_sa wrote:Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???

Sjeca li se iko da je ikad neko uhapsen zbog bacanja petarde, zbog povrjedjivanja druge osobe petardom ili raketom, zbog neovlastene prodaje eksplozivnih sredstava, zbog neadekvatno obezbjedjenih uslova za skladistenje i prodaju eksplozivnih sredstava, za prodaju eksplozivnih sredstava maloljetnicima, za izazivanje pozara raketom vatrometa??? Naravno da nije.

Direktno odgovornim za sve povrede i stete koje ce neminovno uslijediti zbog policijskog nerada i javasluka, smatram policijskog komesara i ministra unutrasnjih poslova kantona i pozivam sve koji budu povrijedjeni ili osteceni da podnesu tuzbe protiv navedenih osoba!
pa evo ti moj poznanik jedan neki dan nabavio 15.000 komada petardi, od nekog "lika" bez ikakvih problema :x da ne spominjem to da doticni ima oko 14 godina
homo_sapiens

#21 Re: Petarde i rat

Post by homo_sapiens »

zgembo_sa wrote:Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???

Mislim da je ovo prvi @Zgembin post s kojim se ja slažem u potpunosti :D
slavkoimamodilera

#22 Re: Petarde i rat

Post by slavkoimamodilera »

homo_sapiens wrote:

Mislim da je ovo prvi @Zgembin post s kojim se ja slažem u potpunosti :D
I meni... :mrgreen:
Fiore

#23 Re: Petarde i rat

Post by Fiore »

slavkoimamodilera wrote:
Al smo zato imali spektakularan pogled na novogodisnji vatromet s Chvile... :mrgreen:
Pogled sa Anexa je jos bio bolji.. :thumbup: sretna i bericetna.. H.G. komsija.. :thumbup:
Aduu

#24 Re: Petarde i rat

Post by Aduu »

Pa vi kao da nikad niste bili djeca :D
Ja svake godine idem u Fis po "robu", petarde su isfurale pa kupujem vatromet, djavole :evil: i ostale igracke :-)

Cijeli kvart je navikao na moj novogodisnji vatromet, tako da ih ne zelim razocarati ni za ovu N.G :D

A petarde pucaju svake godine tako da ne znam sta je to toliko cudno ove godine :-)
Rat je rat, a petarde su petarde :oops:
Sarayman

#25 Re: Petarde i rat

Post by Sarayman »

Gavaz wrote:

Ne postoje granate od 64 mm, samo od 60 mm, 82 mm i 120 (minobacačke)!!! Postoji raketa od 64 mm (tzv. ZOLJA) i raketa od 90 mm (OSA)!!! Ako si bio u ratu trebao bi da znaš šta je pucalo po tebi!!! :!:
Izvini jurisnik, nisam te prepozn'o!
Post Reply