Petarde i rat
- Sarayman
#1 Petarde i rat
Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.
Evo vec peti dan ih bacaju po Cengic Vili (za druge dijelove grada ne znam a vjerovatno pucaju sirom grada) i od njih dobro zagrmi, cak se zgeade tresu a kvartovi dobro odjekuju (danas cuo pucanje stakala negdje u komsiliku). Znam da smo ovakve petarde prije rata zvali "topovski udar", a one zelene velicine i oblika cigarete (koje bas jako pucaju) su djecije prskalice za ove. Strava i uzas!
Meni je dosta bilo rata, dok trgovcima ovakvih petardi ocigledno nije. Djecu ne krivim toliko koliko uvoznike ovakve robe. I zato, dabogda im pucalo u kuci 24 h dnevno!
I na kraju, radi li policija ista po ovom pitanju?
Evo vec peti dan ih bacaju po Cengic Vili (za druge dijelove grada ne znam a vjerovatno pucaju sirom grada) i od njih dobro zagrmi, cak se zgeade tresu a kvartovi dobro odjekuju (danas cuo pucanje stakala negdje u komsiliku). Znam da smo ovakve petarde prije rata zvali "topovski udar", a one zelene velicine i oblika cigarete (koje bas jako pucaju) su djecije prskalice za ove. Strava i uzas!
Meni je dosta bilo rata, dok trgovcima ovakvih petardi ocigledno nije. Djecu ne krivim toliko koliko uvoznike ovakve robe. I zato, dabogda im pucalo u kuci 24 h dnevno!
-
Bistra_boza
#2 Re: Petarde i rat
To puca mutikuli Sarajevo, kako ne primjecujes, sve jace i jace........
- to sam ja
#3 Re: Petarde i rat
Posto smo tu negdje, haman pa u komsiluku, znam o cemu pricas...onako kad odalami zgrada se streseSarayman wrote:Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.
- tranquil
#4 Re: Petarde i rat
Ubi po Hrasnom, as we speak... 
- to sam ja
#5 Re: Petarde i rat
U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic 
- cyprus
#6 Re: Petarde i rat
Eh sad, ako mi se ne čini, nekako mi je drago da iz godine u godinu ima sve manje petardi i slične pirotehnike. Sjećam se da se prije 10-tak godina nije moglo nikako živjet u čitavoj drugoj polovini decembra.
-
Wind
#7 Re: Petarde i rat
e....ovo je super!!!!Postao/la to sam ja dana 28/12/2008 21:55
U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic
- ProbuseniDolar
#8 Re: Petarde i rat
De se raspitaj u komsiluku o kom pirotehnickom sredstvu se radi i gdje ima kupiti 
- hakazvaka
#9 Re: Petarde i rat
hebo mater maloprije nesto roknu u hrasnom meni na anexu osvjetli prozore i trznu me pravo
- RIZVA
#10 Re: Petarde i rat
Na Alipasinom polju mjesna zajednica je sazvala vanredno zasjedanje,mozda bude policijski sat 
-
d2
#11 Re: Petarde i rat
to sam ja wrote:U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic
- amrica
#12 Re: Petarde i rat
Dje's Saliha zaboravit'????
Sad cu ti oduzeti moj glas za forumasa godine
-
d2
#13 Re: Petarde i rat
moze li Nada Al Issa umjesto Saliha ? Dajem dvije Nade Al Isse (iz Zagreba) za Salihaamrica wrote:Dje's Saliha zaboravit'????![]()
- Ahmmed
#14 Re: Petarde i rat
ma kakvi Salih i Nada
....Pored Mirudina Aldobašića i njegovih javljanja sa slobodnih dobojskih teritorija, koji su počinjali ovako: " I danas herojski Mravići i junački Matuzići, odolijevaju žestokim napadima ......."

- slavkoimamodilera
#15 Re: Petarde i rat
Al smo zato imali spektakularan pogled na novogodisnji vatromet s Chvile...to sam ja wrote:U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic
-
VjecitiStudent
#16 Re: Petarde i rat
"Nakon sto su izdrzali napade visestruko mocnijeg neprijatelja, krenuli su u odlucan protivnapad i zauzeli selo A, cuku B, brdo C, ..."Ahmmed wrote:ma kakvi Salih i Nada....Pored Mirudina Aldobašića i njegovih javljanja sa slobodnih dobojskih teritorija, koji su počinjali ovako: " I danas herojski Mravići i junački Matuzići, odolijevaju žestokim napadima ......."
- alphonse kauders
#17 Re: Petarde i rat
to sam ja wrote:U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic
-
Gavaz
#18 Re: Petarde i rat
Ne postoje granate od 64 mm, samo od 60 mm, 82 mm i 120 (minobacačke)!!! Postoji raketa od 64 mm (tzv. ZOLJA) i raketa od 90 mm (OSA)!!! Ako si bio u ratu trebao bi da znaš šta je pucalo po tebi!!!Sarayman wrote:Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.
- zgembo_sa
#19 Re: Petarde i rat
Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???
Sjeca li se iko da je ikad neko uhapsen zbog bacanja petarde, zbog povrjedjivanja druge osobe petardom ili raketom, zbog neovlastene prodaje eksplozivnih sredstava, zbog neadekvatno obezbjedjenih uslova za skladistenje i prodaju eksplozivnih sredstava, za prodaju eksplozivnih sredstava maloljetnicima, za izazivanje pozara raketom vatrometa??? Naravno da nije.
Direktno odgovornim za sve povrede i stete koje ce neminovno uslijediti zbog policijskog nerada i javasluka, smatram policijskog komesara i ministra unutrasnjih poslova kantona i pozivam sve koji budu povrijedjeni ili osteceni da podnesu tuzbe protiv navedenih osoba!
Sjeca li se iko da je ikad neko uhapsen zbog bacanja petarde, zbog povrjedjivanja druge osobe petardom ili raketom, zbog neovlastene prodaje eksplozivnih sredstava, zbog neadekvatno obezbjedjenih uslova za skladistenje i prodaju eksplozivnih sredstava, za prodaju eksplozivnih sredstava maloljetnicima, za izazivanje pozara raketom vatrometa??? Naravno da nije.
Direktno odgovornim za sve povrede i stete koje ce neminovno uslijediti zbog policijskog nerada i javasluka, smatram policijskog komesara i ministra unutrasnjih poslova kantona i pozivam sve koji budu povrijedjeni ili osteceni da podnesu tuzbe protiv navedenih osoba!
- hakazvaka
#20 Re: Petarde i rat
pa evo ti moj poznanik jedan neki dan nabavio 15.000 komada petardi, od nekog "lika" bez ikakvih problemazgembo_sa wrote:Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???
- homo_sapiens
#21 Re: Petarde i rat
Mislim da je ovo prvi @Zgembin post s kojim se ja slažem u potpunostizgembo_sa wrote:Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???
- slavkoimamodilera
#22 Re: Petarde i rat
I meni...homo_sapiens wrote:Mislim da je ovo prvi @Zgembin post s kojim se ja slažem u potpunostizgembo_sa wrote:Svake godine ista prica. Sve se ponavlja. Godinama se otvoreno bez ikakve kontrole prodaju tone i tone eksplozivnih sredstava, kod nas od milja zvanih petarde, a sve na ocigled policije koja nema namjeru da ista ucini po tom pitanju! Zasto policija tolerise krsenje zakona, narusavanjem javnog reda i mira? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava na mjestima koja nisu adekvatno zasticena i obezbjedjena? Zasto se dozvoljava prodaja eksplozivnih sredstava maloljetnicima? Zasto se dozvoljava prodaja raketa, za cije rukovanje bi se trebale pribaviti adekvatne dozvole, a ne da njima rukuju nestrucna lica, najcesce pod uticajem alkohola i opojnih droga? Zasto policija nijemo gleda kad pored njih bacaju petarde, nekad cak i po ljudima, usljed cega nastaju teske povrede, opekotine, amputacije i sl. Zasto policija frizira izvjestaje o broju povrijedjenih za vrijeme tih novogodisnjih "slavlja"??? Svake godine stotine gradjana zavrsi u hitnoj zbog toga, a u novinama osvane tek mozda jednocifrena brojka! Koliko pozara bude uzrokovano nestrucnim rukovanjem vatrometom, koji se moze kupiti na sred Ferhadije???
- Fiore
#23 Re: Petarde i rat
Pogled sa Anexa je jos bio bolji..slavkoimamodilera wrote:Al smo zato imali spektakularan pogled na novogodisnji vatromet s Chvile...to sam ja wrote:U zadnjih sat vremena na Otoku je palo: 10 topovska udara, 28 zelenih petardi i cetri ljubicaste rakete... Iz slobodarske Otoke javlja se Salih Brkic
-
Aduu
#24 Re: Petarde i rat
Pa vi kao da nikad niste bili djeca
Ja svake godine idem u Fis po "robu", petarde su isfurale pa kupujem vatromet, djavole
i ostale igracke
Cijeli kvart je navikao na moj novogodisnji vatromet, tako da ih ne zelim razocarati ni za ovu N.G
A petarde pucaju svake godine tako da ne znam sta je to toliko cudno ove godine
Rat je rat, a petarde su petarde
Ja svake godine idem u Fis po "robu", petarde su isfurale pa kupujem vatromet, djavole
Cijeli kvart je navikao na moj novogodisnji vatromet, tako da ih ne zelim razocarati ni za ovu N.G
A petarde pucaju svake godine tako da ne znam sta je to toliko cudno ove godine
Rat je rat, a petarde su petarde
- Sarayman
#25 Re: Petarde i rat
Izvini jurisnik, nisam te prepozn'o!Gavaz wrote:Ne postoje granate od 64 mm, samo od 60 mm, 82 mm i 120 (minobacačke)!!! Postoji raketa od 64 mm (tzv. ZOLJA) i raketa od 90 mm (OSA)!!! Ako si bio u ratu trebao bi da znaš šta je pucalo po tebi!!!Sarayman wrote:Kakve su ove petarde koje pucaju kao omanje bombe? Proveo sam cijeli rat tu i fakat podsjecaju na manje granate (one od 64 mm) koje su udarale po komsiluku.