Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Pavlo Ostovic:

Je bio u pravu i krivica je Bosnjaka sto nemaju izgradjen nacionalni identitet.
53
46%
Je bio u pravu ali nije samo krivica Bosnjaka sto nemaju izgradjen nacionalni identitet.
21
18%
Nije bio u pravu jer on kao ne-musliman ne shvaca da je Islam za Bosjaka mora biti na prvom mjestu.
14
12%
;nemam stav o ovome.
11
9%
Ne zanima me.
17
15%

Total votes: 116

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#376 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Chmoljo »

Hrast wrote:
Eto vidis, opet nas cetnik zajebo. :D

A ja mislio latin..hmm.
Mihajlo...
Arjan_Robben

#377 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

@ Energeticni Leptiru,

Zasto se pravis pametan i nazivas me malo gradjaninom? A do nedavno si u svom avartaru imao sliku Hrvoja Vukcica Hrvatinica; srednovijekovnog mafijasa? Sada pricas o tome kako su Bosanski kraljevi bili mafijasi i kako si ti iznad toga; iznad ideologije i eto gradjanin; a eto Hrvoje Vukicic Hrvatinicevu sliku ti nije tesko bilo staviti u avartar. Zasto se ne pozabavis malo sa Hrvatskom ili Srpskom i njihovim nacionalistima?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#378 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Chmoljo »

Arjan_Robben wrote:@ Energeticni Leptiru,

Zasto se pravis pametan i nazivas me malo gradjaninom? A do nedavno si u svom avartaru imao sliku Hrvoja Vukcica Hrvatinica; srednovijekovnog mafijasa? Sada pricas o tome kako su Bosanski kraljevi bili mafijasi i kako si ti iznad toga; iznad ideologije i eto gradjanin; a eto Hrvoje Vukicic Hrvatinicevu sliku ti nije tesko bilo staviti u avartar. Zasto se ne pozabavis malo sa Hrvatskom ili Srpskom i njihovim nacionalistima?
što će reći da si ti klon... :)
Nezbilj

#379 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Nezbilj »

evo nekoliko izjava ključnih bošnjačkih ideologa na ovu temu:
Reis Cerić u Mostaru 2008. godine:
U našoj BiH mi kao Bošnjaci moramo biti avangarda u artikuliranju i propagiranju ideje bosanskog državnog određenja. Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su i svi Srbi i Hrvati Bosanci, a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali nam je zajednička državna, bosanska nacionalnost odnosno državni bosanski identitet. Bosna ima šansu da stane na svoje noge samo sa ovim premisama. Jer, ne možemo ići u Evropu sa različitim imenima. Tamo možemo imati samo jedno ime i prezime, a to je Bosna i Hercegovina - istakao je reis Cerić pred brojnim auditorijem u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Naglasio je kako bh. građani moraju imati državu koja će biti otvorena, demokratska i sekularna, te da se u ime te države u Parlamentu donose zakoni demokratskim putem, a nikako na drugi način.

Taj isti čovjek je u Rogatici dvije godine ranije rekao:
Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci ..

Eto tako kaže reis pa narode sad vidi šta češ mislit...

Muhamed Filipović u svom govor pred skupom u Minhenu obratio se rečenicom: Poštovane Dame i Gospodo, dragi Bosanci i Hercegovici i dragi Bošnjaci...

Isti prošle godine u Puli prepričavajući ukratko povijest Bosne i Hercegovine i porijeklo naziva Bošnjak približio nam je svoje uvjerenje da ovaj naziv označava pripadnost jednom narodu koji ima jako dugu i bogatu povijest, dok Bosanac označava pripadnost zemlji u kojoj ti narodi žive.

Vezano za ovo imam par pitanja.
U čemu je smisao "povjesnog naziva" Bošnjak kada povjest ovog naziva počinje od 15. vijeka kada su ga donijele osmanlije.
Šta je s povjesnim imenom Bošnjanin ako smo već imali nekog razloga vraćati se povjesnim imenima pored valjda "nepovjesnog" imena Bosanac koje predstavlja moderni način izgovora ove imenice?
Zašto bi se današnji građani BiH islamske vjeroispovjesti ili muslimanskog porijekla trebali samoidentificirati nazivom koji je bio u upotrebi u osmanskom periodu a ne sa nazivom svoje države?
Energični leptir

#380 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Energični leptir »

Malograđanin se ne piše odvojeno. Nikada nisam imao Hrvoja na avataru, niti bilo kakav avatar na ovom forumu. Zapravo, nemam pojma o čemu pričaš. Svi nacionalizmi, tj. ur-fašizmi funkcioniraju po istoj matrici, a na kraju se ispostavi da iza svega stoje interesi pojedinaca, institucionaliziranih ili neinstucionaliziranih mafijaša, kakvi su, savremenim jezikom govoreći, bili i Hrvoje i Pavle Šubić i Nikola Altomanović i ban Tvrtko i knez Lazar i druge satrapi koje su buržuji vaskrsli iz groba da bi od njih stvorili božanstva nove, sekularne religije - nacionalizma.
Arjan_Robben

#381 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

@ Enegeticni

Jesi li siguran da nisi nikada imao ovu slicicu u svom avartaru; druze gospodine gradjaninu?

Image
Jazz_Junkie

#382 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Jazz_Junkie »

Nije Energeticni leptir imao taj avatar (kao sto i sam kaze, nije nikada upotrebljavao avatar na ovom forumu) nego Fratris. Mislim da ga jos ima.
Arjan_Robben

#383 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

Jazz_Junkie wrote:Nije Energeticni leptir imao taj avatar (kao sto i sam kaze, nije nikada upotrebljavao avatar na ovom forumu) nego Fratris. Mislim da ga jos ima.
Ok onda se izvinjavam. ;)
osa

#384 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by osa »

Nezbilj wrote:evo nekoliko izjava ključnih bošnjačkih ideologa na ovu temu:
U našoj BiH mi kao Bošnjaci moramo biti avangarda u artikuliranju i propagiranju ideje bosanskog državnog određenja. Nisu svi Bosanci Bošnjaci, ali su svi Bošnjaci Bosanci i zato što su i svi Srbi i Hrvati Bosanci, a ne obrnuto. To ne znači da se Srbima i Hrvatima negira njihova etnička, kulturna i svaka druga pripadnost. Ali nam je zajednička državna, bosanska nacionalnost odnosno državni bosanski identitet. Bosna ima šansu da stane na svoje noge samo sa ovim premisama. Jer, ne možemo ići u Evropu sa različitim imenima. Tamo možemo imati samo jedno ime i prezime, a to je Bosna i Hercegovina - istakao je reis Cerić pred brojnim auditorijem u Narodnom pozorištu u Mostaru.

Naglasio je kako bh. građani moraju imati državu koja će biti otvorena, demokratska i sekularna, te da se u ime te države u Parlamentu donose zakoni demokratskim putem, a nikako na drugi način.

Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci ..

Muhamed Filipović u svom govor pred skupom u Minhenu obratio se rečenicom: Poštovane Dame i Gospodo, dragi Bosanci i Hercegovici i dragi Bošnjaci...

Isti prošle godine u Puli prepričavajući ukratko povijest Bosne i Hercegovine i porijeklo naziva Bošnjak približio nam je svoje uvjerenje da ovaj naziv označava pripadnost jednom narodu koji ima jako dugu i bogatu povijest, dok Bosanac označava pripadnost zemlji u kojoj ti narodi žive.

U čemu je smisao "povjesnog naziva" Bošnjak kada povjest ovog naziva počinje od 15. vijeka kada su ga donijele osmanlije.
Šta je s povjesnim imenom Bošnjanin ako smo već imali nekog razloga vraćati se povjesnim imenima pored valjda "nepovjesnog" imena Bosanac koje predstavlja moderni način izgovora ove imenice?
Zašto bi se današnji građani BiH islamske vjeroispovjesti ili muslimanskog porijekla trebali samoidentificirati nazivom koji je bio u upotrebi u osmanskom periodu a ne sa nazivom svoje države?
malo se luta, ali tako je u svim dugotrajnim procesima, na kraju će se nešto iskristalizirati...
Hrast

#385 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

Energični leptir wrote:
Malograđanin se ne piše odvojeno. Nikada nisam imao Hrvoja na avataru, niti bilo kakav avatar na ovom forumu. Zapravo, nemam pojma o čemu pričaš. Svi nacionalizmi, tj. ur-fašizmi funkcioniraju po istoj matrici, a na kraju se ispostavi da iza svega stoje interesi pojedinaca, institucionaliziranih ili neinstucionaliziranih mafijaša, kakvi su, savremenim jezikom govoreći, bili i Hrvoje i Pavle Šubić i Nikola Altomanović i ban Tvrtko i knez Lazar i druge satrapi koje su buržuji vaskrsli iz groba da bi od njih stvorili božanstva nove, sekularne religije - nacionalizma.

Svaku rijec potpisujem iako mi je historija strast - pogotovo kada se radi o podrucju bivse Jugoslavije. Jednostavno krivo mi bude kada vidim kako se kod Bosnjaka s pravom kritikuje srpski pristup ideji nacionalnog koletkiva, ovo nafuravanje na Srednji vijek, Lazar, picke materine, a s druge strane se upravo to ugradjuje u onaj bosnjacko-bogumilski mit.
Gluposti, i jedno i drugo.
Hrast

#386 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

Opet, sad cu malo ko Kusturica :D , maltene svaki narod ima svoj mit. Kod jednih je to slabije izrazeno, npr. kod Austrijanaca (nacija koja ne postoji tako dugo iako su imali jednu od najjacih dinastija Evrope uopste - razloga ima ali ne bih sad o tome), a kod drugih jace, npr. kod Engleza. Pitanje je zasto bi "nasi" mitovi bili nesto lose per se!? Mislim da oni nisu losi sami po sebi ali glavni problem je u tome sto se ti mitovi, a ovdje prednjace Srbi (odmah iza njih Hrvati, pa i Bosnjaci polagano), koriste u dnovnopoliticke svrhe i opravdanje kojekakvih teritorijalnih pretenzija prema susjednim drzavama, uglavnom prema Bosni i unutar nje. Kod nas mitovi dakle ne sluze da bi se o njima snimali filmovi, pricale price i imalo sta citati u skolama, vec uglavnom da bi se osporilo pravo "onog drugog" na postojanje..na drzavu..na identitet.
Hrast

#387 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

Nezbilj wrote:evo nekoliko izjava ključnih bošnjačkih ideologa na ovu temu:

Jednostavno ne postoji zajednicka linija. S jedne strane to je super, jebiga, praaavo demokratski, ali s druge strane, u jednom okruzenju u kojem susjedi pice teorije o "tisucljetnom", pa i duzem postojanju, izmisljaju kraljevstva vlastita na teritoriji danasnje BiH samo da bi legitimisali rasturanje Bosne, takva razjedinjenost i nesloga bi mogla da se pokaze kao fatalna na slijedecem popisu..otom potom.
Arjan_Robben

#388 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Arjan_Robben »

Prije 4 godine je bila emisija o BiH na Nizozemskoj Novi. To je kao dnevnik sa dubinom za visoko obrazovane Holandjane na drzavnoj Nizozemskoj televiziji. Gledanost te emisije je u prosjeku oko 1,5 miliona.

U toj emisiji je bio jedan Bosnjak koji je objasnjavao kako su mu u Srebrenici ubili skoro citavu familiju. A voditelj emisije; ovaj covijek:

http://api.ning.com/files/QZfwAZ2U8bAn8 ... 668156.jpg

Je citavo vrijeme govorio: Srbi, Hrvati i Muslimani. To mi je toliko islo na zivce da sam se mislio da prebacim na drugi kanal. No ipak ovaj Bosnjak je rekao ono sto bi mu i ja rekao:"Ne postoje Muslimani kao narod u BiH. Postoje tri naroda; Srbi, Hrvati i Bosnjaci. A Bosanci su gradjani drzave BiH." Taj voditelj je to saslusao ljubazno. I nakon par minuta je opet poceo:"Muslimani, Srbi i Hrvato."

Onda mi je puko film i otisao sam i napisao email tom covijek. Napisao sam u kratko citavu istoriju Bosne od Kulina Bana do danasnjih dana. Napisao sam kako su se katolici iz BiH nazivali isto Bosnjacima do 1850. godine. I nisam se ni nadao da ce on odgovoriti na to.

Medjutim taj voditelj mi je privatno odgovorio i rekao je da je procitao sve sto sam napisao; da se izvinjava i da ce on to proslijediti redakciji koja uredjuje "Novu".

Nazalost jos uvijek se desi da, kada pricaju o recimo Srebrenici, oni koriste naziv Musliman. Ali isto tako vrlo cesto kazu kako su "Bosanaci ratovali protiv Srba." Tako da se stvari mijenjaju polako ali ipak ide sporo. Iako je redaktor rtl 4 dnevnika bio Bosnjak "Ismir Hero" do prije nekih 5 godina; ipak sam se nadao da ce on bar na tom dnevniku forsirati da se koriti naziv "Bosanci, Srbi i Hrvat" ali ni to se nije uvijek desavalo. Inace taj Ismir Hero je bio glavni u redakciji najgledanijeg Nizozemskog dnevnika dugo godina. A prije je radio za TVBiH ili TVSA; neznam sigurno.
Hrast

#389 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Hrast »

Shvatam ja tebe, i meni se smuci kad cujem ono "muslimani" ili "Muslimani" (svejedno) jer se ne smatram ni "muslimanom" (mozda u nekom dalekom smislu rijeci, vise familijarno, tradicionalno), niti "Muslimanom" ali vecina nasih ljudi, manje obrazovanih, ce ti reci da je "Musliman". Ali jebiga..imamo i vaznijih problema (barem ja) i ne treba biti zagrizen.
Atticus Finch

#390 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Atticus Finch »

Na tragu priče o mitološkim narativima želio bih napisati par redaka: Prema Georgu Schöpflinu, mit je jedan od načina na koji zajednice, uspostavljaju i određuju funduse svoga vlastitog postojanja, te sistema moralnih vrijednosti. U tom kontekstu je i razmišljanje o mitu, kao o setu vjerovanja određene zajednice o sebi.

Ako bismo pokušali definirati tipove mitova karakteristične za određeno podneblje govorili bi o sličnim mitološkim obrascima, a kao najčešći se ponavljaju: mit o porijeklu, mit o kontinuitetu, mit o starini (antiquitas), mit o samosvojnosti (sui generis), mit o predziđu (antemurale), viktimizacija etc. Nema suvereniteta bez historijskog kontinuiteta (Todor Kuljić), je ideja vodilja koja je gotovo stalno prisutna unutar mitotvoračkog establishmenta.

Period stvaranja mitova ili njihovog ponovnog povalačenja u službi odgovora historijskom procesu, gotovo u potpunosti poklapa sa kriznom epohom u razvoju iste nacionalne, ili bilo koje druge zajednice. Raul Žirarde zaključuje da u historijskom razvoju svakog političkog mita postoje usponi i padovi, trenuci kada on dobija na snazi i vrenju, te trenuci kada slabi i opada, te nastavalja da je pojavnost mita usko povezana sa krizom legitimiteta i identiteta.

Često se postavlja pitanje o ulozi historičara prema proizvodu mitoloških podhvata? Iskustvo je pokazalo da je njegova uloga dvostruka, od mitotvoraca do demitologizatora, sa izraženom opasnošću i opravdanim strahom da kritičari mitova često i sami doprinose pojavi novih.
Stoga, kakav odnos treba historičar imati prema mitološkom narativu, kao izmišljenoj prošlosti? Pal Kolstø upućuje na proučavanje, po univerzalnom principu sine ira et studio! Na ovom mjestu smatram prigodnim napomenuti da: »Bavljenje poviješću mora biti nošeno strašću za istinom, koja je na kraju krajeva ipak moćnija od strasti za mitologiziranjem. Strast za istinom je najpouzdaniji vodič do pobjede i nad najsofisticiranijim lažima!« (S. M. Džaja). Vrli Hobsbawm ističe da su »povjesničari (su) po profesiji dužni podsjećati svoje sugrađane na ono što bi oni htjeli zaboraviti

''Prošlost nije ono što nije sadašnjost, neka pre-sadašnjost, ili neka ne-sadašnjost. Prošlost je u najmanju ruku predviđanje sadašnjeg, ali je mnogo više potvrđivanje njeno. Palančanin ide po zadovoljenje svoje potrebe svuda, u svoje susedstvo, ali i u vreme; on hoće prošlost kao svoju potvrdu… (Radomir Konstantinović, Filosofija palanke)...''sjajna kritika ograničenog!

Nadam se da ćete ovo prihvatiti kao svojevrsni doprinos ovoj temi, ili bar osvrt na nekoliko prethodnih postova!
Anes23

#391 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Anes23 »

Historijski mitovi su najvise stvarani od Srba i Srpske historije

:oops:
theTruePath

#392 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by theTruePath »

Nije bio u pravu jer on kao ne-musliman ne shvaca da je Islam za Bosjaka mora biti na prvom mjestu.

ovo u biti nema veze s identitetom,jeste istina,,ali islam takodjer zahtjeva patriotizam,pa cim se borba za svoju domovinu smatra dzihadom u islamu to dovoljno govori o islamskom stavu prema naciji

Ali iz nekog razloga ni jedan islamski narod nije uspio da sagradi identitet bez islama,eto pogledajmo turke,,pokusavali su i odupirali se nekih 80 godina i sada im se islam vraca kao bumerang za sve te izgubljene godine..postali su "najummetskija" nacija..
pionir47

#393 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by pionir47 »

theTruePath wrote:

ovo u biti nema veze s identitetom,jeste istina,,ali islam takodjer zahtjeva patriotizam,pa cim se borba za svoju domovinu smatra dzihadom u islamu to dovoljno govori o islamskom stavu prema naciji

Ali iz nekog razloga ni jedan islamski narod nije uspio da sagradi identitet bez islama,eto pogledajmo turke,,pokusavali su i odupirali se nekih 80 godina i sada im se islam vraca kao bumerang za sve te izgubljene godine..postali su "najummetskija" nacija..
Islam izricito zabranjiva patriotizam a pogotovo nacionlizam. Muhamed Ali je zbog toga uvijek na svim skupovima objasnjavao njegove ideale koje je on nazivao "The Islamic Nation" ili "Islamska nacija". Opsto je poznato da Islam ne preporucuje naciju; nacionalni identitet. Dok je evropa bila zajendica kraljevina sa "Papom" koji je sve te kraljevine "nadgledao" Turci su stvorili Islamsku drzavu i tako su je citavo vrijeme i nazivali bas pod imenom "Islamska drzava". Jak nacionalni identitet u Islamskom svijetu nije nikada postojao osim kod Turaka i Albanaca. A obadvije ove nacije su formirali svoje identitete po uzoru na ostatak evrope jer su smatrali da u suprotnom "zaostaju".

Ataturk (Otac Turk -Mustafa Kemal) je recimo otvoreno izjasnio:"Islam je vise jedna religije arapskog svijeta; a Turci su bili velicanstven narod i prije nego sto su primili Islam."

Islamski svijet nije dozivio reformaciju nigdje na zemaljskoj kugli osim u Turskoj. I u Turskoj su upravo ljudi koji su reformisali Islam na vlasti. Kada b ipoceo takve ideje propgairati u Saudisjkoj Arabiji bio bi objesen iste sekunde. No u Turskoj se to nije desilo i nema nikakvog govora da se Turci "vracaju Islamu" jer Islam nije za sve Turke isti.

Imamo dakle u Turskoj na prvom mjestu sljedbenike Alifizma koji su reformisali Islam i koji drze sve visoke pozicije u vojsci i u sudstvu. A glavni stub njihove vjere je da kazu:"Istiniti kuran je davno izgubljen." Oni se znaci ne slazu sa tim da zene trebaju ici pokrivene u dzamiju i zene i muskarci idu skupa u Alifitske dzamije (mjesano); dzamije su gradjene bez munare; u dzamijama se ne moli nego se svira Alifitski instrument uz Alifitske pjesme itd.

Kemal Ataturk je njih spasio jer su ih Suniti poceli protjerivati i ubijati. Ataturk je rekao da su svi Turci braca; bez obzira na vjeru i uvjerenje. Ovi Aleviti su u Turskoj uvijek cinili najobrazovaniji sloj Turskoj naroda. Oni su uvijek bili generali, sudije i upravljali Turskom kao drzavom. Da bi se znaci Turska pretovorila u Islamsku drzavu i da bi se "slomio" Turski nacionalizam i skrenulo sa "evropskog puta" prvo bi se trebale ovi ljudi "skolniti" a to je nemoguce jer Alevita ima 20 miliona u Turskoj i oni upravljaju vojskom.

Dalje. Mnogo zagrizenije i zatuceniji od Alevita su Turski nacionalisti koji su Suniti. Ti ljudi su u proslosti cesto dovodili Tursku do ivice gradjanskog rata jer su smatrali da "Islam previse smeta Turskom nacionalizmu". Oni cesto probaju iskoristiti Alevite za svoje ciljeve i cesto Aleviti nahebu u obracunima sa Islamistima. Tako je prije par godina spaljen jedan hotel pun Alevita od strane Islamista. Ti turski nacionlisti, sivi vukovi, se ne cuju bas mnogo u zadnje vrijeme. Njihov vodja je samo rekao da ako se "Vukovi probude bit ce opet krvi do koljena". Jer upravo kada su se oni zadnji put "probudili" je bilo na stotine mrtvih u obracunima izmedju komunista i nacionalista i izmedju Islamista i nacionalista.

Drugim rijecima; politicko uredjenje Turske je jako komplikovano. Kao prvo imamo te Alevite koje cine lice Turske u svijetu. Oni su vecinom generali, sudije, glavni ljudi u najvecim Turskim firmama. Ali ti Aleviti su u principu jako miroljubiv narod. Vole Ataturka i vole Tursku ali imaju mjeru. "Sivi Vukovi" su totalno druga prica i njima su Islmaisti i komunisti trnu u oku.

O tome da se Turci "vracaju Islamu" nema govora. Jer Turci nikada nisu "napustili" Islam. A da se varcaju Islamskoj drzavi i Islamskom shvatanju nacije; to je totalna glupost.

sammo

#394 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by sammo »

Ma svugdje vani ste Bosanci, nikoga ne zanima sta ste....
melac

#395 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by melac »

Atticus Finch wrote:Na tragu priče o mitološkim narativima želio bih napisati par redaka: Prema Georgu Schöpflinu, mit je jedan od načina na koji zajednice, uspostavljaju i određuju funduse svoga vlastitog postojanja, te sistema moralnih vrijednosti. U tom kontekstu je i razmišljanje o mitu, kao o setu vjerovanja određene zajednice o sebi.

Ako bismo pokušali definirati tipove mitova karakteristične za određeno podneblje govorili bi o sličnim mitološkim obrascima, a kao najčešći se ponavljaju: mit o porijeklu, mit o kontinuitetu, mit o starini (antiquitas), mit o samosvojnosti (sui generis), mit o predziđu (antemurale), viktimizacija etc. Nema suvereniteta bez historijskog kontinuiteta (Todor Kuljić), je ideja vodilja koja je gotovo stalno prisutna unutar mitotvoračkog establishmenta.

Period stvaranja mitova ili njihovog ponovnog povalačenja u službi odgovora historijskom procesu, gotovo u potpunosti poklapa sa kriznom epohom u razvoju iste nacionalne, ili bilo koje druge zajednice. Raul Žirarde zaključuje da u historijskom razvoju svakog političkog mita postoje usponi i padovi, trenuci kada on dobija na snazi i vrenju, te trenuci kada slabi i opada, te nastavalja da je pojavnost mita usko povezana sa krizom legitimiteta i identiteta.

Često se postavlja pitanje o ulozi historičara prema proizvodu mitoloških podhvata? Iskustvo je pokazalo da je njegova uloga dvostruka, od mitotvoraca do demitologizatora, sa izraženom opasnošću i opravdanim strahom da kritičari mitova često i sami doprinose pojavi novih.
Stoga, kakav odnos treba historičar imati prema mitološkom narativu, kao izmišljenoj prošlosti? Pal Kolstø upućuje na proučavanje, po univerzalnom principu sine ira et studio! Na ovom mjestu smatram prigodnim napomenuti da: »Bavljenje poviješću mora biti nošeno strašću za istinom, koja je na kraju krajeva ipak moćnija od strasti za mitologiziranjem. Strast za istinom je najpouzdaniji vodič do pobjede i nad najsofisticiranijim lažima!« (S. M. Džaja). Vrli Hobsbawm ističe da su »povjesničari (su) po profesiji dužni podsjećati svoje sugrađane na ono što bi oni htjeli zaboraviti

''Prošlost nije ono što nije sadašnjost, neka pre-sadašnjost, ili neka ne-sadašnjost. Prošlost je u najmanju ruku predviđanje sadašnjeg, ali je mnogo više potvrđivanje njeno. Palančanin ide po zadovoljenje svoje potrebe svuda, u svoje susedstvo, ali i u vreme; on hoće prošlost kao svoju potvrdu… (Radomir Konstantinović, Filosofija palanke)...''sjajna kritika ograničenog!

Nadam se da ćete ovo prihvatiti kao svojevrsni doprinos ovoj temi, ili bar osvrt na nekoliko prethodnih postova!
Hvala ti na ovome, pogleda na okolinu vidim upravo kroz ovakve cvike, ali do sada nisam artikulirao takve stavove o mitovima u jednu cjelinu, i koja je njihova funkcija.
SirOliver1

#396 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by SirOliver1 »

VerticalHairFactor wrote:
Rade ljudi koji su zaposleni u zajednickim organima BiH,tu moras imati jednaku zastupljenost sva tri konstitutivna naroda,to je po ustavu BiH,sta je tu neobicno.A i RS je dejtonom zagarantovana i medjunarodno priznata kategorija u okviru BiH.
Slažem se, dobrim dijelom u vladi, a dobrim dijelom i u privatnim kompanijama.. E, sad, PC je zagarantovana itd itd itd... OK, jeste, i šta sada. PC po vama znači onesposobiti i obezvrijediti Bosnu, učiniti život u njoj nemogućim i maltretirati sve one koji nisu iste nacije i vjere kao vi. To nemonovno vodi u radikalizacije svih vrsta i oblika. Super, vi želite da živite samo u PC, meni se PC ne sviđa jer baštini genocid i tako je i nastala; nemoj mi reći da to nije ona ista iz rata, jer jeste, i dalje slavi ratne slave, potire sve što nije srpsko, antiteza je Bosni kao zemlji više naroda i tolerancije. Nije uvijek bilo tolerancije, ali je najbolje bilo kad jeste. S obzirom na to da PC u suštini svojoj negira Bosnu, jer je i nastala kao izraz želje da se Bosna uništi, ja želim PC sretan put. Molim vas odcijepite se! Ja, najiskrenije, ne mislim da je moguće normalno živjeti u Bosni dok god postoji PC, jer ona koči i uništava sve što je Bosna ranije predstavljala. Ja bih bio najsretniji da se PC odcijepi, ako se ne želite odcijepiti, onda recite da ne želite, ali ako želite ostati i kočiti državu, onda je naš interes, i Bošnjaka i Hrvata da se napokon odcijepite. Idite, sretno vam samima, nadam se da nikada više nećete čuti riječ Bosna, Bošnjak, pa i po cijenu da svi Hrvati Bošnjaci moraju promijeniti svoje prezime, pa i ovi Saudijci dolje. Ja vjerujem da PC čeka sretna budućnost kad se odcijepi. Vjerujem da će je svi priznati i uvažavati kao izraz demokratije slobode i čega sve ne, promptno će je svi priznati itd., ali skinite nam se više sa vrata da možemo ljudski nastaviti živjeti i prosperirati, i da više ne strahujemo od toga da ćemo opet morati ratovati kroz kojekakve implozije i unutrašnja rovarenja i belaje.
Sretan vam put želim!
majstorski... :thumbup:
SirOliver1

#397 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by SirOliver1 »

theTruePath wrote:

nijedan islamski narod nije ni POKUSAO da sagradi naciju jer bi to bilo bespotrbno i besmisleno...nacija je pojam izmisljen od strane covjeka da bi se zanemario uticaj religije i ljudi skupili oko novog "vrhovnog" pojma a vjera je Bozija objava,dakle univerzalni Postulat o zivotu...zasto traziti nesto drugo???
Dok su se Turci drzali islama,vladali su svijetom...a kad su sultani poceli sa zenama,picem i drugim uzivancijama onda se osmansko carstvo raspade,pa dodje kemal,sto ga zovu Ataturk i sroza Tursku u zapecak svijeta...
Chisum

#398 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by Chisum »

SirOliver1 wrote:
theTruePath wrote:

nijedan islamski narod nije ni POKUSAO da sagradi naciju jer bi to bilo bespotrbno i besmisleno...nacija je pojam izmisljen od strane covjeka da bi se zanemario uticaj religije i ljudi skupili oko novog "vrhovnog" pojma a vjera je Bozija objava,dakle univerzalni Postulat o zivotu...zasto traziti nesto drugo???

Dok su se Turci drzali islama,vladali su svijetom...a kad su sultani poceli sa zenama,picem i drugim uzivancijama onda se osmansko carstvo raspade,pa dodje kemal,sto ga zovu Ataturk i sroza Tursku u zapecak svijeta...
Blago njima... daleko su tako dogurali....

... da im drugi crtaju granice drzava linijarom, a istoriju im pisu oni koji ih muzu.... :)

A ovaj djetinjasto naivni, romanticni osvrt na Turke i njihov pad (radi sexa, droge i rock'n'rolla), toliko je izlizan, a uz to toliko pojednostavljen, netacan, smijesan i patetican u isto vrijeme, da se covjek umori citajuc ga.

Mnogim bi bilo od koristi da se uhvate kakve knjige, osim one Jedne, koju slijepo prate, pa misle da je njome sve pocelo, receno, a i zavrseno, pa bi mogli, citajuci o usponima i padovima carstava, sistema, svjetonazora, drustava, i istoka, a i zapada, prepoznati kakvu-takvu matricu i nazrijeti put kojim se krecu, te kuda idu i - zasto.

Kakve crne zene i pice... :lol:
Sta ih je Henrik natak'o na belegiju, pa i dan-danas Englezi rade po svjetu sta hoce (izmedju ostalog, kao sto napisah na pocetku posta - crtaju granice linijarom raznim nesretnicima, koji se nisu na vrijeme "konektovali" na tokove u svijetu, igraju im se sa sudbinama i odlucuju o buducnosti...)
madner

#399 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by madner »

Sem toga je i fakticki neistinito, Osmansko Carstvo je pod cafirskim sultanima doguralo do najvecih granica. Dok su ih najvise zajebali ovi sto su se htjeli vratiti vjeri.
SirOliver1

#400 Re: Pavlo Ostovic: "Vi ste Bosnjaci ALI..."

Post by SirOliver1 »

@Chisum
drago mi je da sis mi se umorio...ja najvise volim kad se "veliki filozofi danasnjice" umore od necega sto sam ustvrdio...
romanticni?--ne znam kako je to lose
djetinjasti? --to mi rece covjek koji sigurno nije djetinjast,govori 3 jezika,vrlo uvazen profesor i tako danlje,pa sad mi na to odgovara besposelni forumas (kakv sam i sam) koji misli da je svu pamet svijeta pokupio citajuci nekoliko knjiga pa sjeo kod kuce i izasao na net da svima pokaze kako je dozivio otkrovenje...TREBA CITAT KNJIGE!!!....ma hajde molim te...?ma divnoooo...
izlizan?a eto ja opet mislim da je izlizana prica kako je sve bolje od vjere i kako su sve knjige bolje od Objave...
pojednostavljen? to cu shvatiti kao kompliment...hvala
netacan? de nam to malo pojasni,mozda sam ja fulio pa da me prosvjetlis
ove ostale pridjeve necu ni komentarisati jer je to stvar ukusa...
tebi bi bilo bolje da se uhvatis bas ove Knjige a da se okanis gluposti i besmislica,podvala i filozofiranja koje se u tim ostalim nalaze,jer druze moj fini i preposteni,ma nisi ti nista novo izmislio.bili su i drugi mnogo pametniji od tebe koji su htjali da osporavaju,mijenjaju,pokazuju,dokazuju muslimanima kako ne treba da vjeruju samo u to sto postoji nedirnuto vec 1400 i kusur godina nego da se okrenu raznim drugim lutajucim budalama...a onda tu je i pitanje kulutre ophodjenja prema ljudima vjernicima...ipak bas je u toj Knjizi kazano da je Kur an pocetak i kraj svog znanja na ovome svijetu i da su u njemu sadrzani svi odgovori...ako to neko ne vjeruje i ne vidi,nema potrebe da bude neprijatan...nek negira koliko hoce,meni ne treba to njegovo
etotebi buraz tvoji englezi,meni ne trebaju...dabogda oni tebi crtali granice i to cime hoce...a kad vidim kako razmisljas vec su ti i nacrtali... :mrgreen: ...meni niti su,a niti ce...
Post Reply