Pas i slika

Rasprave o vjerskim temama.
Ferrari

Post by Ferrari »

"Sve slike, statue ili ukrasi koji su u liku čovjeka ili zivotinje smatraju se neznabostvom i ne treba ih imati u kuci. Slike na odjeci koja se nosi istog su statusa. "

'Bez sumnje da ce slikari na Sudnjem danu biti kaznjavani i tada ce im se reci; Ozivite likove koje ste naslikali. Kuce gdje ima slika zivih likova ne posjecuju meleki.' (Buhari)

'Ko je veci silnik od onoga koji pokusava da stvori ono sto je istovjetno Allahovom stvorenju. Hajde, neka stvore jedno zrno zita, ili neka stvore atom. (Buhari)

'Na Sudnjem danu, Allah dzellesanuhu, ce od ljudi najzesce kaznjavati slikare zivih bica'(Buhari)

'Ko god slika lik zivog bica, Allah ce ga kaznjavati dok ne dadne zivot tom liku a to nece biti u mogucnosti nikada. (Buhari)

Kao sto vidite slikanje zivih bica je strogo zabranjeno tako da je drzanje slika u kuci lose i protivno islamskim obicajima
hananah

Post by hananah »

rheaktor: drzati psa u stanu znaci odbiti posjete ljudi... ja ne bih usao u kucu nikome ko drzi psa, osim u krajnjoj nuzdi)
e jest' mi drago sto mi rheaktor nikad ne bi usao u kucu :)
avicena

Post by avicena »

Ferrari wrote:"Sve slike, statue ili ukrasi koji su u liku čovjeka ili zivotinje smatraju se neznabostvom i ne treba ih imati u kuci. Slike na odjeci koja se nosi istog su statusa. "

'Bez sumnje da ce slikari na Sudnjem danu biti kaznjavani i tada ce im se reci; Ozivite likove koje ste naslikali. Kuce gdje ima slika zivih likova ne posjecuju meleki.' (Buhari)

'Ko je veci silnik od onoga koji pokusava da stvori ono sto je istovjetno Allahovom stvorenju. Hajde, neka stvore jedno zrno zita, ili neka stvore atom. (Buhari)

'Na Sudnjem danu, Allah dzellesanuhu, ce od ljudi najzesce kaznjavati slikare zivih bica'(Buhari)

'Ko god slika lik zivog bica, Allah ce ga kaznjavati dok ne dadne zivot tom liku a to nece biti u mogucnosti nikada. (Buhari)

Kao sto vidite slikanje zivih bica je strogo zabranjeno tako da je drzanje slika u kuci lose i protivno islamskim obicajima
Malo je ovo grubo tumačenje.Ne želim ništa da ohalaljujem, ali realnost je drugačija. Zna se da su predislamski Arapi obožavali oko 360 kipova i ne znam koliko slika. Da bi se sa tom praksom prestalo dolaze ovakve zabrane. Poznato je da u nekim , pa i monoteističkim hramovima ima kipova i slika kojima se ljudi obraćaju za pomoć ili mole umjesto direktno Bogu.

Imamo sličan primjer kod alkohola:
Zabrana alkohola je dosla u tri stadija:

4:43. O vjernici, pijani nikako molitvu ne obavljajte, sve dok ne budete znali šta izgovarate

2:219. Pitaju te o vinu i kocki. Reci: "Oni donose veliku štetu, a i neku korist ljudima, samo je šteta od njih veća od koristi."

5:90. O vjernici, vino i kocka i kumiri i strjelice za gatanje su odvratne stvari, šejtanovo djelo; zato se toga klonite da biste postigli što želite.

Razlog ovome je taj, sto u prvom vremenu objave Islama, Allah spusta ajete koji su vezani za ucvrsavanje imana i ispravnog vjerovanja. Ovi ajeti se nazivaju 'mekanski'.
Nakon toga dolaze zabrane i naredbe u tzv. medinskim ajetima. Sam ashabi govoreci o ovome su rekli: "da je Allah odmah propisao zabranu alkohola ne bi ga se nikada kanili", ali se u hadisima spominje kada je ova zabrana dosla ( druge godine po hidzri - ca. 15 godine po objavi ) da su Medinom tekli potoci alkohola, jer su ga ashabi prosuli po ulicama.

Znaci 'evolucija' dozovoljenosti alkohola ide od
- vremenski zabranjenog ( za vrijeme namaza )
- konstatovanje preovladavanje stete
- potpuna zabrana
Kada se kod muslimana učvrstilo praktikovanje komunikacije sa Bogom bez tih pomagala tako je dolazilo i do slobodnijeg pristupa umjetnosti.
Neki rani radovi:
Image
Image
Image
Image
Danas je skoro nezamislivo otvoriti neke islamske novine ili web stranicu , a da nema fotografija, crteža, uopšte ilustacija. Većina islamskih foruma dozvoljava avatare i smajliće. Nisam čuo da je neko od uleme rekao da djeca ne treba da posjećuju časove likovne kulture.
U svakom slučaju islamsku umjetnost karakteriše nešto drugačiji pristup:
Image
Image
Image

http://www.touregypt.net/featurestories/islamic.htm
kekec

Post by kekec »

stella_k wrote:Ma znala sam ja,
MAČKIC RULES!! :lol:
Image
stella_k

Post by stella_k »

kekec wrote:
stella_k wrote:Ma znala sam ja,
MAČKIC RULES!! :lol:
Image
Hahaha, Kekec, gdje nadje ovu debelu, zivota ti?? :lol:
Fair Life

Post by Fair Life »

rehaktor wrote:...
(u islamu je vazna stvar posjecivanje prijatelja, rodbine, komsija... drzati psa u stanu znaci odbiti posjete ljudi... ja ne bih usao u kucu nikome ko drzi psa, osim u krajnjoj nuzdi)
...
Cuuuuuj, samo u krajnjoj nuzdi. Budi karakter... nemoj nikako.
stella_k

Post by stella_k »

Onaj....ko sudi o ljepoti pojave ili bica koje je On stvorio, kome smeta Njegovo davanje (pa makar to bila i zivotinjska dlaka), huli na Njega samoga...
Kako mozemo osudjivati onoga ko ima milosti i ljubavi, ko spasi jedno bice Njegovo od umiranja od gladi, zime... :?
Mahalac

Post by Mahalac »

hananah wrote:
rheaktor: drzati psa u stanu znaci odbiti posjete ljudi... ja ne bih usao u kucu nikome ko drzi psa, osim u krajnjoj nuzdi)
I onda se čudi kad joj ga rehaktor šukne nako u prolazu i kofol moli da je se kani.... :shock:

stvarno beze...eto upade mi uoči :D

hajmo dalje
stella_k

Post by stella_k »

Mahalac wrote:
hananah wrote:
I onda se čudi kad joj ga rehaktor šukne nako u prolazu i kofol moli da je se kani.... :shock:

stvarno beze...eto upade mi uoči :D

hajmo dalje
Sto nam je rehaktor imucan...vlastitog advokata ima. Image
Post Reply