Pas i slika
-
Nesferatu
#1 Pas i slika
Surfajuci po internetu nasao sam ove Hadise:
EBU TALHA ZEJD IBN SEHL EL-ENSARI prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalazi pas ili slika." Muttefekun alejhi
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Meleci ne ulaze u kuću u kojoj je pas i slika." (hadis je zabilježio Buharija).
Meleci ne ulaze u kuce u kojima su kipovi, slike ili pas. Kaze Poslanik savs: Meleci ne ulaze u kucu u kojoj je pas ili slika. Prenosi Muslim (2106).
E, zeljeo bih da mi objasne ljudi koji se razumiju malo bolje u sustinu stvari, zasto su slike zabranje (mislim slike prirode i familije, mogu shvatit ako je rijec o slikama nekih idola, simbola i slicno da budu nepozeljne) i zasto muslimanima nije dozvoljeno da imaju psa u kuci. Tj. da li se moze reci za nekog ko ima psa u kuci da nije musliman (jer ne postuje Hadise a ni Meleke...)?
EBU TALHA ZEJD IBN SEHL EL-ENSARI prenosi da je Allahov Poslanik, a.s., rekao: "Meleki ne ulaze u kuću u kojoj se nalazi pas ili slika." Muttefekun alejhi
Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: "Meleci ne ulaze u kuću u kojoj je pas i slika." (hadis je zabilježio Buharija).
Meleci ne ulaze u kuce u kojima su kipovi, slike ili pas. Kaze Poslanik savs: Meleci ne ulaze u kucu u kojoj je pas ili slika. Prenosi Muslim (2106).
E, zeljeo bih da mi objasne ljudi koji se razumiju malo bolje u sustinu stvari, zasto su slike zabranje (mislim slike prirode i familije, mogu shvatit ako je rijec o slikama nekih idola, simbola i slicno da budu nepozeljne) i zasto muslimanima nije dozvoljeno da imaju psa u kuci. Tj. da li se moze reci za nekog ko ima psa u kuci da nije musliman (jer ne postuje Hadise a ni Meleke...)?
-
Nesferatu
Nije samo zbog slika....ali izmedju ostalog...
Meni to nikako nije jasno. Npr ne smijes tapeseriju objesiti na zid, imati bilo kakvu figuricu, je zabranjeno, nadalje slike, bilo na zidu, bilo na vitrini, komodi i slicno, su anti-Islamske. I jadni pas, nastrada. Mislim lako je ovaj princip odrzati u Saudijsko Arabiji, gdje su pse imali jedino za cuvanje ovaca, gdje je temperatura vani uvijek u + i slicno. Al' de ti u sred Sarajeva, u Januaru mjesecu, budi vlasnik psa i musliman.
Meni to nikako nije jasno. Npr ne smijes tapeseriju objesiti na zid, imati bilo kakvu figuricu, je zabranjeno, nadalje slike, bilo na zidu, bilo na vitrini, komodi i slicno, su anti-Islamske. I jadni pas, nastrada. Mislim lako je ovaj princip odrzati u Saudijsko Arabiji, gdje su pse imali jedino za cuvanje ovaca, gdje je temperatura vani uvijek u + i slicno. Al' de ti u sred Sarajeva, u Januaru mjesecu, budi vlasnik psa i musliman.
- avicena
Držanje životinja u kući je povezano sa higijenom stana, nije zabranjeno imati u kući životinju ljubimca (pas stvarno nije dozvoljen u stanu) mada je bolje da one žive u prirodnom okruženju.
Što se tiče slika islamska umjetnost preferira više ovu apstraktnu. Slika kao slika nije zabranjena, imate i Cerića i Homeinija i Fahda na slikama. Treba voditi brigu da se prilikom namaza ne okrećemo prema slikama na kojima su ljudi i životinje.
Što se tiče slika islamska umjetnost preferira više ovu apstraktnu. Slika kao slika nije zabranjena, imate i Cerića i Homeinija i Fahda na slikama. Treba voditi brigu da se prilikom namaza ne okrećemo prema slikama na kojima su ljudi i životinje.
- avicena
Moguće je! Poznati islamski učenjak Ebu Hurejre (otac mačaka) je i dobio nadimak po tome što je volio mačke.danas wrote:a je li istina da je poslanik odsjekao dio svoga plasta na kojem je spavala cica-maca -- radije bi upropastio svoj plast nego macu probudio?
- danas
smije li se onda maca drzati u stanu/kuci?avicena wrote:Moguće je! Poznati islamski učenjak Ebu Hurejre (otac mačaka) je i dobio nadimak po tome što je volio mačke.danas wrote:a je li istina da je poslanik odsjekao dio svoga plasta na kojem je spavala cica-maca -- radije bi upropastio svoj plast nego macu probudio?
- avicena
Koliko ja znam , smije (i tu imaju izuzeci)! U koliko sam u krivu neka me se ispravi!danas wrote:smije li se onda maca drzati u stanu/kuci?avicena wrote:Moguće je! Poznati islamski učenjak Ebu Hurejre (otac mačaka) je i dobio nadimak po tome što je volio mačke.danas wrote:a je li istina da je poslanik odsjekao dio svoga plasta na kojem je spavala cica-maca -- radije bi upropastio svoj plast nego macu probudio?
Abdullah ibn Abu Qatada je htio da se abdesti, a njegov otac mu je polijevao vodu, pa je mačka došla i napila se vode, pa je on rekao: Čuo sam Resula savs da kaže:mačke su dio ukućana i one su one koje idu slobodno u vašim kućama. (ahmed).
-
Thanatos
Ne kužim šta je loše u tome što ja reproduciram malo ovo, pa malo genetskim inžinjeringom ono, pa malo križanjem napravim novu vrstu...itd...sto se tice slika...cini mi se da objasnjenje ide nekako u stilu...da je samo On sposoban da stvori ljudski ili zivotinjski lik a pravljenje slika znaci reprodukovanje ljudskog ili zivotinjskog tijela i lika na sliku od strane covjeka
Šta sve to je svejedno nastalo evolucijom, nema tu previše mjesta za nekakvog "boga".
- stella_k
Thanatos, ne slazem se bas sa kloniranjem, genetskim inzinjeringom...iz prakse znamo da sve sto je covjek izumio za bolje sutra, okrenuo je protiv sebe samog.Thanatos wrote:Ne kužim šta je loše u tome što ja reproduciram malo ovo, pa malo genetskim inžinjeringom ono, pa malo križanjem napravim novu vrstu...itd...sto se tice slika...cini mi se da objasnjenje ide nekako u stilu...da je samo On sposoban da stvori ljudski ili zivotinjski lik a pravljenje slika znaci reprodukovanje ljudskog ili zivotinjskog tijela i lika na sliku od strane covjeka
Šta sve to je svejedno nastalo evolucijom, nema tu previše mjesta za nekakvog "boga".
A ne mogu biti protiv umjetnosti..nikako...slikarstvo oplemenjuje dusu, budi imaginaciju, duh kod ljudi...
A sto jest, jest, imala sam psa, zivjela je 17 godina, divno smo se slagale, u tih 17 god. samo dva puta mi je uneredila stan....
-
Thanatos
Bok stella kaj ti radiš na compu ovak kasno?stella_k wrote:Thanatos, ne slazem se bas sa kloniranjem, genetskim inzinjeringom...iz prakse znamo da sve sto je covjek izumio za bolje sutra, okrenuo je protiv sebe samog.Thanatos wrote:Ne kužim šta je loše u tome što ja reproduciram malo ovo, pa malo genetskim inžinjeringom ono, pa malo križanjem napravim novu vrstu...itd...sto se tice slika...cini mi se da objasnjenje ide nekako u stilu...da je samo On sposoban da stvori ljudski ili zivotinjski lik a pravljenje slika znaci reprodukovanje ljudskog ili zivotinjskog tijela i lika na sliku od strane covjeka
A ne mogu biti protiv umjetnosti..nikako...slikarstvo oplemenjuje dusu, budi imaginaciju, duh kod ljudi...
A sto jest, jest, imala sam psa, zivjela je 17 godina, divno smo se slagale, u tih 17 god. samo dva puta mi je uneredila stan....
Evo mene zadnji put na forumu za duže vrijeme, počeo fax...i tak...
Mada i u domu imamo internet po sobama...al besposličarenje preko ljeta (uključujući i nadhebavanje na forumima)...završava sa ljetom!
Ajd baci za kraj ako si još tu jedan stručni (
- stella_k
Otkad ti vjerujes u astrologiju??
Hahaha, ne volim da lupam, prije bih malo bacila oko u Efemeride..da vidim kako palnete "stoje" ovih dana....
A to cu sutra....odnosno danas kad se probudim
Sretno sa faxom, i ne zezaj se okolo.....
- Kurt_Kombajn
...nisam bas nesto potkovan iz religije, pa se ne bih petljao, no zelio bih da kazem slijedece: kao prvo, mnogo volim zivotinje, pse posebno, macke tu i tamo, i prije rata sam uvijek u avliji imao nekoliko hajvana koje sam hranio, prisustvo zivotinja me smiruje, ali NAPOLJU...dosada sam stvarno mnogo puta imao prilike da udjem u stanove/kuce u kojima se drze zivotinje...uvijek, bas uvijek je u takvim prostorijama vladao takav jedan bestijalan smrad (sto od zivotinje same, sto od njene hrane) koji me nagoni na povracanje...jedva bih presjedio dvadesetak minuta, i onda bih se uz izgovor izgubio, kod takvih osoba mi se gadi i da jedem i da pijem...jedan je slucaj poseban: sjedio sam kod jednog poznanika, a njegov pas se izlezavao pod stolom, i pritom toliko prdio da je prozor morao konstantno biti otvoren, da se ne bismo pogusili...njegovom gazdi to, naravno, uopste nije smetalo... 
-
Nesferatu
A jesi ti siguran da je pas bio pod stolom....Kurt_Kombajn wrote:...nisam bas nesto potkovan iz religije, pa se ne bih petljao, no zelio bih da kazem slijedece: kao prvo, mnogo volim zivotinje, pse posebno, macke tu i tamo, i prije rata sam uvijek u avliji imao nekoliko hajvana koje sam hranio, prisustvo zivotinja me smiruje, ali NAPOLJU...dosada sam stvarno mnogo puta imao prilike da udjem u stanove/kuce u kojima se drze zivotinje...uvijek, bas uvijek je u takvim prostorijama vladao takav jedan bestijalan smrad (sto od zivotinje same, sto od njene hrane) koji me nagoni na povracanje...jedva bih presjedio dvadesetak minuta, i onda bih se uz izgovor izgubio, kod takvih osoba mi se gadi i da jedem i da pijem...jedan je slucaj poseban: sjedio sam kod jednog poznanika, a njegov pas se izlezavao pod stolom, i pritom toliko prdio da je prozor morao konstantno biti otvoren, da se ne bismo pogusili...njegovom gazdi to, naravno, uopste nije smetalo...
Slazem se u sustini, al' ako se ne trebaju drzati zivotinje, to ukljucuje macke, pse, kanarince, zmije, gustere, kornjace i ostalo...Nije mi jasno sto to pas ne moze a macka moze. Ja od macke gore zivotinje nisam vidjeo, mislim za kucnog ljubimca. Prvo, sto je zvjer. Na koju ne mozes inkad racunati 100%. Drugo sto tolike dlake joj otpadaju da nisam nikad bio svjedok kolicini dlaka kod vlasnika pasa, koliko kod vlasnika macaka. Mislim, znao sam bukvalno polugo da se skinem nakon posjete, jer mi je majca bila puna dlaka, i onda tako bez majice idem ulicom.
Ne znam. Znam samo da ima ovih nekih pravila u kojim mislim da se je pretjeralo. I ti sam kazes da si imao zivotinje u dvoristu. Sta bi uradio kad bi dosla zima, evo gdje sam ja zna biti -10, -15 celzija vani, sa vjetrom hladnim ispod i 20 celzija, na toj temepraturi ne znam kakvu stalu da imas moras je grijati, a hajvane sto zive u dvoritu preseliti ili u garazu ili u kucu. Ne znam....ne slazem se sa ovim u vezi psa. Mislim da je pored konja najplemenitijom zivotinjom, ima sigurno pasa koji imaju vise duse od pojedinih ljudi. I, hiljade ovih godina paralelne evolucije sa covjekom su isto svjedok toga svega.
- Kurt_Kombajn
jesi li ikad vidio ili cuo da se jedan zdrav i dobro uhranjen pas smrznuo tokom noci provedene napolju, bez obzira kako niska tempratura bila? (pritom mislim na "normalne" pse, ovi hibridi od dva pedlja me ne zanimaju)...
- avicena
Eskimi po ledenim pustinjama koriste pse za vuču gdje hladnoća nije ni blizu ovoj našoj (otkrio sam Ameriku). Istina, u posljednje vrijeme se i tu modernizovalo pa imaju specijalna vozila.Kurt_Kombajn wrote:jesi li ikad vidio ili cuo da se jedan zdrav i dobro uhranjen pas smrznuo tokom noci provedene napolju, bez obzira kako niska tempratura bila? (pritom mislim na "normalne" pse, ovi hibridi od dva pedlja me ne zanimaju)...
-
mosor1
#21 Re: Pas i slika
Ne kontam, je li to dobro ili nije?Nesferatu wrote:Meleci ne ulaze u kuce u kojima su kipovi, slike ili pas.
-
alek
#22 Re: Pas i slika
ako nije, da se rijesim totema, goblena i psamosor1 wrote:Ne kontam, je li to dobro ili nije?Nesferatu wrote:Meleci ne ulaze u kuce u kojima su kipovi, slike ili pas.
-
Sarafcina
#23 Re: Pas i slika
mosor1 wrote:Ne kontam, je li to dobro ili nije?Nesferatu wrote:Meleci ne ulaze u kuce u kojima su kipovi, slike ili pas.
zavisi kakvi su ti ciljevi
-
rehaktor
u kuranu se nigdje ne kaze nista o kucnim ljubimcima... pas je u kuranu spomenut (spavaci u pecini na cijim nogama je spavao pas), pa iz ovoga donekle mozemo zakljuciti da kuran prema psima nema negativan stav... o drzanju pasa, kao i ostalih zovotinja, kao ljubimaca bi se moglo raspravljati...
(u islamu je vazna stvar posjecivanje prijatelja, rodbine, komsija... drzati psa u stanu znaci odbiti posjete ljudi... ja ne bih usao u kucu nikome ko drzi psa, osim u krajnjoj nuzdi)
slike... nisu dopustene slike koje predstavljaju idole, bozanstva (ikone), niti bilo sto srugo sto bi nas odvracalo od boga... recimo meni silne slike kranjeva u s. arabiji djeluju potpuno neislamski...
(u islamu je vazna stvar posjecivanje prijatelja, rodbine, komsija... drzati psa u stanu znaci odbiti posjete ljudi... ja ne bih usao u kucu nikome ko drzi psa, osim u krajnjoj nuzdi)
slike... nisu dopustene slike koje predstavljaju idole, bozanstva (ikone), niti bilo sto srugo sto bi nas odvracalo od boga... recimo meni silne slike kranjeva u s. arabiji djeluju potpuno neislamski...