parket vs laminat

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

semmy

#51 Re:

Post by semmy »

cHupjahalic@ wrote:
chuchumbamayumbe wrote:E, jedina mana je sto on posjeduje odredjeni elektrostaticki elektricitet i provlaci prasinu, tako da se sakupljaju one "cufe" prasine i to izgleda ruzno ako se na vrijeme ne usisa. To mu je mozda i prednost jer je ta prasina prisutna i kada imas parket, ali je parket ne privlaci pa je i ne vidis i ne kupis.
Samo da nesto kazem u vezi "cufa". :D
ovdje na zapadu te "cufe" vidim u svakom cosku :D , bez obzira o kakvom se podu radi. zbog toga znam i sigurna sam da nije do laminata. :)
meni se te ''cufe'' pojavljuju samo na spratu kuce gdje smo postavili jeftiniju varijantu laminata ali u prizemlju smo postavili poprilicno skup laminat i nemamo problema...i iskreno jako smo zadovoljni i nismo se pokajali sto smo se odlucili za laminat
ImageImage
Image
Broj 1

#52 Re: parket vs laminat

Post by Broj 1 »

Ja sam uradio lamelni klik parket od bambusa, mogu ti reci da je bolji ii od hrasta i jasena. Fina svijetla boja i otporan na habanje. Jest da sam ga dobavio iz Slovenije jer ga u Sarajevu jos nisam vidio.
Vragolan

#53 Re: parket vs laminat

Post by Vragolan »

ja dileme u pm

cek cek jel bolje 1kg pecenja ili argeta

hmmmmmmm jel bolje drvo ili papir

Boze jel bolje vozat yugu ili najnoviju mecku

hmmmm fakat dilema

ako pare nisu problem ja ne znam ste je problem

kakav laminat i pm

moram priznati da nisam citao sve postove, garant ima likova kojima je laminat bolji

e ako nemas para onda uzmi laminat
shalla

#54 Re: parket vs laminat

Post by shalla »

Ne znam zašto raja misle da je parket ljepši za oči???
Kod mene mama u stanu sad na ljeto radila nanovo parket, brušenje, lakiranje, urađeno prva liga i stvarno je lijepo za vidjeti ali mi je to nekako više za starije. Supruga i ja smo stavili laminat (u radnji se zvao "seoski pod", dakle nisu one simetrične šare (takav mi laminat izgleda kao plastični) već onako prošaran nesimetrično) i ko god nam je ušao u ove dvije godine ostao je paf na laminat. Cca 20 ljudi me je pitalo gdje smo ga kupili, koliko para i sl, svi su bili stvarno iskreno oduševljeni. A to da je hladan mislim da ovisi i o tome šta je ispod a Bogami i kako je postavljen. Recimo moj smo postavljali punac i ja (punac je naravno expert, ja sam šegrt :mrgreen: ) i mogu vam reći da 365 dana hodam bos po kući (a ćilimi uopšte ne zauzimaju puno prostora, dakle poprilično je laminat otkriven)... Uostalom evo slika pa pogledajte na šta liči (znam da će pristalice parketa reći da je bezze :mrgreen: ).
P.S. glupi su vam komentari da laminat uzimaju raja koja nemaju para tj. koja žele da prođu jeftinije, niđe veze :-)
Last edited by shalla on 01/03/2010 03:08, edited 2 times in total.
Altsa

#55 Re: parket vs laminat

Post by Altsa »

laminat svakako. ja ga ima 10 godina i nemam nikavu zamjerku. :thumbup:
zippo

#56 Re: parket vs laminat

Post by zippo »

kad smo vec kod podnih obloga imao bih jedno pitanje , ako iko ima iskustva da ga podjeli sa nama.
gledao sam u obi-ju pluto podna obloga, ima li iko ikakvog iskustva sa plutom?
koliko sam mogao saznati to je vrlo kvalitetna podna obloga i za nogu najugodnija, toplinska vrijednost velika, ali mene interesuje kako se ponaša ispod namjestaja, odnosno prilikom pomjeranja namjestaja koliko je otporan na oštećenja.
i estetski je prihvatljiv pogotovo sto je rijedak , ali cijenom je u rangu I klase parketa ako ne i skuplji
mekaba

#57 Re: parket vs laminat

Post by mekaba »

To je isto kad poredis Mercedes i Moskvich.Ko ima para zna sta je bolje. Majstori od tog posla ovdje u DK kazu da je laminat pozlata a parket zlato.Laminat je kratka daha a parket nepoderiv.PARKET ako imas para. :thumbup:
Istocka

#58 Re: parket vs laminat

Post by Istocka »

Parket je parket !!!! Sve drugo je prolazno .....laminat je kao ona uzrecica : Ni Dunav nije los!!! :D
ekist

#59 Re: parket vs laminat

Post by ekist »

I parket i laminat imaju svoje prednosti ali bih blagu prednost dao laminatu jer se 2-3 puta svakih 6-7 godina moze osvjeziti stan/prostorija za novac koji se iskesira za parket.
mirzasila

#60 Re: parket vs laminat

Post by mirzasila »

Nema tu dileme...
Parket

Ako nemas para za parket onda laminat :)
Maraschino

#61 Re: parket vs laminat

Post by Maraschino »

Hajd eto, ko ima para on postavlja parket a kokuzi laminat. NIJE TACNO (tacka). :-)

Imam sasvim dovoljno para da postavim bilo koji parket (makar u jednu sobu) ali mi kolega ovdje na forumu savjetuje suprotno. O cemu se radi. Za one koji povremeno borave u objektu, bolje je laminat da se nebi desilo da vam svaki godisnji odmor prodje trazeci i popravljajuci parket koji je ''radio'' dok vas nije bilo. Drugo, svakih par godina mozete sebi priustiti promjenu laminata radi boje, dezena, ugodjaja...dok ste primorani svakih par godina parket brusiti, lakirati i gledati ga godinama istog.
Isti slucaj je i sa masivnim namjestajem gdje se uloze velika sredstva i moras ga trpiti godinama iako je bio zanimljiv u pocetku, posle pocinje da te zamara.

Moje pitanje: Gdje ima u Sarajevu ili bilo gdje u BiH kupiti malo kvalitetniji laminat Merbau koji izgleda kao na slici...
Image
Last edited by Maraschino on 08/01/2010 21:11, edited 1 time in total.
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#62 Re:

Post by A1fa »

HiBreeD wrote:black, u pravu si ti, odlicno ovo izgleda...negdje sam naisao na slike gdje je pod stana oblozen brodskim podom, tamnije ofarban, a okolo namjestaj u nijansama boje pijeska i bijele kafe, to mi se djasvi pravo...ali :roll:

sumnjam da se kod nas moze naci kvalitetno drvo i majstori koji bi to odradili kako ti zamislis...ne znam, naravno da mi dzep diktira cijenu, necu sad dat pola ustedjevine na neki zajeban pod, a necu vala ni neko njesra, valja mi gledat u to kad se zavalim na seciju...

@tetakk, hvala na savjetima...slazem se s ovim da kvaliteta laminata kod nas ma ne moze ni da se uporedi sa onim u sloveniji ili hrvatskoj cak...a dalje da ne pricam...

ma joj moram pazit na stotinu pizdi materni, lako bi ja da kod nas imas firmu koja se striktno bavi time, dovedes ih i kazes...e vako hocu...ma ne bi mi bilo zao ni platit, ako posao odrade dobro...

haj hvala vam svima, svaka sugestija mi je dobro dosla...
http://www.xyloncorp.com/main.html ;)
sabanss

#63 Re: parket vs laminat

Post by sabanss »

Maraschino wrote: Za one koji povremeno borave u objektu, bolje je laminat da se nebi desilo da vam svaki godisnji odmor prodje trazeci i popravljajuci parket koji je ''radio'' dok vas nije bilo. Drugo, svakih par godina mozete sebi priustiti promjenu laminata radi boje, dezena, ugodjaja...dok ste primorani svakih par godina parket brusiti, lakirati i gledati ga godinama istog.
Sve je ok samo mi ovaj dio nije jasan. Kakve veze ima parket sa godisnjim odmorom? Slazem se da se laminat moze mijenjati svako par godina ali dobar laminat kosta koliko i jeftiniji parket a sa druge strane osjecaj je neuporediv. Onome kome pare nisu problem i dvoumi se, neka proseta dobrim laminatom i dobrim parketom. Mislim da ce biti dovoljno.
Pusti vodu!!!

#64 Re: parket vs laminat

Post by Pusti vodu!!! »

Definitivno parket ako se ima novaca.
Laminat je hladan, osjeti se plastika i dusu je dao za skupljanje prasine i onih prasnjavih valjutaka.

Moj prijedlog je PANEL PARKET, kupuje se, postavlja se i izgleda kao laminat ali je potpuno drvo i nemate zezancije oko brusenja i lakiranja.
Maraschino

#65 Re: parket vs laminat

Post by Maraschino »

sabanss wrote:
Maraschino wrote: Za one koji povremeno borave u objektu, bolje je laminat da se nebi desilo da vam svaki godisnji odmor prodje trazeci i popravljajuci parket koji je ''radio'' dok vas nije bilo. Drugo, svakih par godina mozete sebi priustiti promjenu laminata radi boje, dezena, ugodjaja...dok ste primorani svakih par godina parket brusiti, lakirati i gledati ga godinama istog.
Sve je ok samo mi ovaj dio nije jasan. Kakve veze ima parket sa godisnjim odmorom? Slazem se da se laminat moze mijenjati svako par godina ali dobar laminat kosta koliko i jeftiniji parket a sa druge strane osjecaj je neuporediv. Onome kome pare nisu problem i dvoumi se, neka proseta dobrim laminatom i dobrim parketom. Mislim da ce biti dovoljno.
Nije isto boraviti stalno u objektu i odrzavati temperaturu izmedju 18 i 24 stepena i boraviti 2-3 puta godisnje po par dana ili za godisnji odmor 3-4 sedmice.
Kada se povremeno boravi, dolazi do promjene temperature i vlaznosti u prostorijama sto mnogo utice na rad parketa a vrlo malo na rad laminata.
semmy

#66 Re: parket vs laminat

Post by semmy »

Pusti vodu!!! wrote:Definitivno parket ako se ima novaca.
Laminat je hladan, osjeti se plastika i dusu je dao za skupljanje prasine i onih prasnjavih valjutaka.

mi smo imali novca i opet smo se odlucili za laminat..niti skuplja prasinu vise od parketa....niti je hladana niti se osjeti na plastiku...niti izgleda kao laminat...imas slike par postova iznad
mO k3

#67 Re: parket vs laminat

Post by mO k3 »

Pitanje necu postaviti parket ili laminat ......
Parket u kuci u Bosni ima mi mater ja vamo na zapadu imam laminat i za mene postoji jedna solucija a to je parket!!!

Koliko kosta m² parketa u BiH i od kojih firmi ......

Hvala unaprijed
sabanss

#68 Re: parket vs laminat

Post by sabanss »

Ženski Dr.Med wrote:Pitanje necu postaviti parket ili laminat ......
Parket u kuci u Bosni ima mi mater ja vamo na zapadu imam laminat i za mene postoji jedna solucija a to je parket!!!

Hvala unaprijed
Kojeg i koje klase? Postavljenog i lakiranog ili samog parketa?
tetakk

#69 Re: parket vs laminat

Post by tetakk »

Neko ko ne zivi u prostoru cijelo vrijeme ne treba da ima dilemu oko poda koji se lijepi ili "pliva".
Kao sto rece @Maraschino parket "radi" i ako se ne zivi u prostoru, a radi grijanje(stanovi) dolazi do isusivanja vlage zraka, koja padne ispod 25% sto ce se na parket odraziti tako sto mu vlaga padne ispod 5%( dozvoljena je 8 %-12%).
Druga varijanta je vikendica gdje zimi dolazi do ogromne koncentracije vlage(preko 75%) tako da parket poprima vlagu(preko 13%) i cesto dolazi do "lezecih policajaca" ili "talasanja" parketa. Jos na niskim temperaturama dolazi do odvajanja parketa od ljepila, jer ta ljepila nisu namjenjena za niske temperature.

U tim objektima je bolje ugraditi pod koji "pliva" ili na stafle(vikendice).
Altsa

#70 Re: parket vs laminat

Post by Altsa »

semmy wrote:
Pusti vodu!!! wrote:Definitivno parket ako se ima novaca.

mi smo imali novca i opet smo se odlucili za laminat..niti skuplja prasinu vise od parketa....niti je hladana niti se osjeti na plastiku...niti izgleda kao laminat...imas slike par postova iznad
i kod mene je isti slučaj. imao prije i parket i nikad vise. jedina prednost parketa je sto bolje gori u kreka veso peci. :D
tetakk

#71 Re: parket vs laminat

Post by tetakk »

Za ljubitelje laminata:

Vecina laminata koja je postavljena prije desetak godina vec je promjenjena, dok u Sarajevu ima jos uvijek parketa starih preko 100 godina.
Vragolan

#72 Re: parket vs laminat

Post by Vragolan »

tetakk wrote:Za ljubitelje laminata:

Vecina laminata koja je postavljena prije desetak godina vec je promjenjena, dok u Sarajevu ima jos uvijek parketa starih preko 100 godina.
ne znam, je li do mene ili ..... meni samo nije jasno kako presovani papir moze nadmasiti drvo, ili zar nije dovoljno skontati to boldirano

pa ja u spajzu stavio laminat sa svim izolacijama (spuzva ili pjena, nebitno) i eno nema mu ni tri godine sav se iskrivio i skripi
mO k3

#73 Re: parket vs laminat

Post by mO k3 »

sabanss wrote:
Ženski Dr.Med wrote:Pitanje necu postaviti parket ili laminat ......

Hvala unaprijed
Kojeg i koje klase? Postavljenog i lakiranog ili samog parketa?
Koji je kvalitet najbolji.... pare ne igraju ulogu
mO k3

#74 Re: parket vs laminat

Post by mO k3 »

tetakk wrote:Za ljubitelje laminata:

tetakk u pravu si.....

Moje misljenje laminat i parket se ne moze uporediti ... to ti je isto kada bi pito sta da vozim ficu ili audija..
sabanss

#75 Re: parket vs laminat

Post by sabanss »

Ženski Dr.Med wrote:
sabanss wrote: Kojeg i koje klase? Postavljenog i lakiranog ili samog parketa?
Koji je kvalitet najbolji.... pare ne igraju ulogu
Klase ti se odnose na jedolicnost kolorita i odsustvo/prisustvo cvorova na parketu. Meni licno parketi visoke klase izgledaju "bezivotno" i lice na laminat.
Postoje i parketi od egzoticnih vrsta drveta za sve namjene i tipove podloga, ali za nase podneblje nekako mi najvise "leze" nase vrste drveta.

Mislim da ti je najbolje uzeti Hrast, klasu prema ukusu ali uz provjeru geometrije i kolicine vlage u parketu. Moj ti je savjet da nadjes dobrog parketara kojem mozes vjerovati, on zna sve folove ukoliko nije djundjer. Inace dobar parket rade u Banjaluci, moze se kupiti u Lukavici, mada mislim da ga ima i u Parket centru na C. Vili.
Post Reply