capry wrote:ja sam cijeli rat proveo u bih, u mostaru
100 puta me snajper ganjo, taman ko u filmovima
100 puta trave jeo, trave najobicnije sto je krave pasu
100 puta mi granata pala pored kuce koja bi se srusil da na nju padne malo veci kamen
imo sam tada 13-14 godina
nikada mi nije palo na pamet da se kajem sto nisam otiso vani
kad vidim ove rodjake mojih godina koji nisu skoro ni culi za rat jer su bili negdje gore na sarafu, ne bi mi bilo zao da sam nogu izgubio samo da nisam ko oni
ne mrzim nikoga matere mi
jer nikad nisam pozelio da sam na njihovom mjestu (na mjestu dijaspore)
ali me ipak vrijedja kad neko ko je od bosne digo rukje 91. i 92. pocne pametovat kako je bosna truhla, kako smo mi ludi sto smo ostali itd
to stvarno nije fer
bosna moze bit najgora zemlja na svijetu ali ja iz nje necu i boricu se kako mogu da postane normalna drzava
i mislim da bi donji prag ljudskosti bio postovati to moje opredjeljenje
ako ja postujem to sto si ti pobjego, postuj i ti care to sto sam ja osto i sto ti sad imas gdje doc preko ljeta i sto imas gdje izbacit svoje frustracije jer te u svedskoj niko ne j... 2 %
taxi_driver, zao mi je majke mi sto je ponekad situacija takva ali ne smije se zaboravit da je 60-ih godina moja nena postila i krila to ko zmija noge
jer da se culo u partiji ciji je dedo bio clan osto bi bez posla iste sekunde
mislim da se to ne moze poredit
meni je skolski jaran 91. pjevo kako ce srbi doci i poklati muslimane dok ja nisam pojma imo sta sam
mislim da se mala od tvoje sestre nikad nece susresti sa necim slicnim
Svaka tebi cast jarane, nek si ziv i zdrav. Kamo srece da ima vise raje takvo misljenje kao sto ti imas. Najvise me nanervira kad cujes od nasih, koji su vani, da je Bosna i ovakva i onakva. Da oprostis i g**** bi pojeli samo da je tudje.
Sad samo jedno nemogu nikako svariti, ovo naroda sto je vani haman niko niskim ne moze. Kad bi mogli nos bi zaturili u tudji dzep, samo daj meni a ko druge sisa. Dolaze u Bosnu na "urlaub" ili "vacation", pricaju stranim jezicima, da onima u Bosni kokanomo dokazu da su nesto pametniji. Valjda se osjecaju na nekako visoj poziciji, salju slike kraj vila i limuzini, kojima jedvo cekaju da dohakaju da se uslikaju, te iste slike salju u Bosnu da pokazu navodno da je to njihovo - kome to treba?
Onaj narod u Bosni je sto puta vrijedniji, kulturniji, normalniji od tih, da ih tako nazovem seljacina, koji su izasli van pa sad nema nikog da se moze s njima ravnati. Na to jos pocinju neke njihove vizije rata tj. sta se sve trebalo uraditi pa bi Bosna nesto bila bolja nego sto je danas.
Sad na to sve ima druga strana, ljudi koji su u Bosni prije rata dirindzali, kopali kanale, koji su zivjeli iz dana u dan da bi zaradili zalogaj kruha. Takav narod, prisiljen da napusti Bosnu dosao je u dijasporu, ostao onakav kakav je bio, i na to sve, odlucuje da sve to vani ostavi i da se vrati u svoju zemlju, jer nemoze podnijeti zivot sa svojim narodom, jer nije na bezobrazluk navikao. Zasto je sad potrebno kad se rat zavrsio da opet kazem nasi, Bosanci, dizu ruke od svojih imanja, dok drugi koji su izasli uz njih, mahom obnavljaju svoje i vracaju se?
Nemoze se, barem po meni, pojedini koji su vani porediti s onim koji je ostao cijeli svoj zivot u toj napacenoj Bosni, koji zna sta znaci gladovati, koji zna kako je ici po drvo a strijepiti da te nece ko ubiti - koji zna cjeniti sve borce koji su sve od sebe dali da bi ova Bosna danas uopste postojala. Ako cu govoriti da Bosna nije niko i nista, tako isto ponizujem sve one koji su svoj zivot dali da je uopste i ima - to je nezahvalnost i poganost.