Ostati ili otici?

Post Reply
Mirsad_ZE

#1 Ostati ili otici?

Post by Mirsad_ZE »

Evo prodje nam vise od deset godina, kako nam se zavrsi nesrecni rat.
Smjenjivale se vlade, visoki prestavnici, mirovne snage donoseni svakojaki zakoni ali da nam je iz godine u godinu bilo bolje ne mozemo rec, sta vise bojim se da je obrnuto.
E sada sta vi mislite, nije bitno ko ste Srbin, Hrvat, Musliman, Bosnjak ima li nade ovde za zivot uopste ili je ipak ponajbolje dici sidro sa ovog prostora?
mr`mirza

Post by mr`mirza »

Dizanje sidra i lagano...
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Ja sam brate zivio i vani i evo ovdje. Rat naravno proveo u Sarajevu. I kao neko sa takvim iskustvom kazem ti IDI. Ali ako odes neka to bude iz pravih razloga. Bolji je razlog ono hipi sranje odoh da vidim svijet nego razlog da ides zato sto ocekujes da ce ti neko drugi popraviti ono sto ne valja u tvom zivotu. Ako hoces avanturu, ako si fakat udario dno i u stanju si da kazes idem jer sta god da mi se desi bice dobra projmjena furaj. Ja imam prijatelja koji je sjeo u avion i otisao prije 6 godina u Dominikansku Republiku medju vecu i goru bijedu nego sto je ova nasa i kaze nikad mu bolje u zivotu nije bilo. Ovdje bio student a dole radi u frizerskom salonu, ima dva para pantola i zivi u kolibi na plazi ali je sretniji. Znaci sve je to stvar percepcije i mentalnog stanja, nesto kao erekcija i problemi sa istom...sve je u glavi :)
nineac

Post by nineac »

Upravu je Van helsing. ja sam vani, i ako mislis da ce neko tvoje probleme ispraviti nece, a njih je na zapadu jos manje briga za tvojim problremima. Medjutim, ako trazis nesto novo ili si dole dno dotakao idi odmah, jer ovdje (USA) ako radis brati imas se definitivno cemu nadati. Nije nas tip zivota, ali je sredina mentalno zdravija.
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

Onaj ko je naumio da ode, siroko mu polje. Znam da ni u stranim zemljama ne cvjetaju ruze. Najdraze mi je ipak cuti, kad se neko zaposlio u BiH ili bacio u neki privatluk. Polako ali sigurno ova zemlja ide naprijed, jeste da ima najvise politickih problema, ali nije ni sve najcrnje.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Onaj ko je naumio da ode, siroko mu polje.
Trebalo bi vas koji ste naumili da ostanete, natjerati u jedan zbjeg. Jerbo mora da vam je sigurno lose cim vam se ne ide nigdje drugdje. A ja od guzonja ne vidjadoh nijednog u emigraciji da svrsi. Salju djecu na skol'anje vani, cekaju ih stele poslovi kad se vrate, otvaraju im biznise sa parama "posteno zaradjenim", odose oni naprijed a valjda i sa njima, ova nasa zemlja, jedino ostade sirotinja, da sjedi tu gdje jest, i da bude sretna, sto je ostala da dozivi taj procvat Bosanske drzave i da ceka kad ce to ona da im baci kost il' pruzi ruku.
senada

#7 Re: Ostati ili otici?

Post by senada »

Mirsad_ZE wrote:Evo prodje nam vise od deset godina, kako nam se zavrsi nesrecni rat.
Smjenjivale se vlade, visoki prestavnici, mirovne snage donoseni svakojaki zakoni ali da nam je iz godine u godinu bilo bolje ne mozemo rec, sta vise bojim se da je obrnuto.
E sada sta vi mislite, nije bitno ko ste Srbin, Hrvat, Musliman, Bosnjak ima li nade ovde za zivot uopste ili je ipak ponajbolje dici sidro sa ovog prostora?
..... pa kada bi slijedili "filozofiju" bandita i kriminalaca zemlja bi uskoro trebala biti etnicki cisto i sigurno podijeljena na tri brda govana........ali ja sam za obratno.......
vesela

Post by vesela »

ostati ili otici?

to je apsolutno stvar licnog izbora!...obje solucije zahtijevaju trezveno razmisljanje i odlucnost...nakon izbora moras biti jak, imati svoj cilj i prihvatati i dobre i lose strane izabrane solucije, bilo da se ode ili ostane
rajvosa

#9 Re: Ostati ili otici?

Post by rajvosa »

Mirsad_ZE wrote:Evo prodje nam vise od deset godina, kako nam se zavrsi nesrecni rat.
Mirsade ozbiljan i prijateljski savjet tebi i masi mladih ljudi u BiH

Vjerujte mi da je najbolje ne otici vani nego pljunuti u dlanove i napraviti neki posao u Bosni- proizvesti stvar i lijepo je prodati u zemlje EU...tO JE NAJBOLJA STVAR KOJU VAM MOGU SAVJETOVATI...
NA POMOLU JE VELIKI EKONOMSKI RAT SA KINOM TAKO DA SE OTVARA OGROMAN PROSTOR ZA TAKO NESTO...
Muatez

Post by Muatez »

Ma bolan ostani.Stanje jest klimavo ali nije toliko kako ga predstavljaju ima tu malo i napuhavanja vjeruj mi.Manje vise svi smo u istom loncu ovdje ali je bitno da smo ovdje u svojoj zemlji.otici ili ostati po meni tu je najvise presudan patriotizam koji je zadnje vrijeme medzu odredzenom grupom ljudi demode.Njima je manje bitan patriotizam a vise materijalizam sto je zalosno.
Ovdje si neko i nesto bio ti sa parama ili ne ipak si nesto,a sta ces biti kad odes? Doseljenik,uvozni istocnjak i ko zna kakv naziv vise nisu izmislili za ove iz dijaspore uglavnom neces biti nikad dio njih,imat ces lovu, slobodu ali zapamti nikad kao oni na istom nivou.Za tebe ce uvijek postojati limiti.......

Procvjetat ce Bosna jednog dana,nije joj prvi put da je pala,stat ce ona na noge kad tad.Proci ce vrijeme kriminala i korupcije,politickih igara i komplet sr..a koje nas je snaslo.Doc ce i taj dan sigurno.........jezik otpao onome ko kaze da nece.Takva nam je subina, tako je zapisano.uspjet ce ideja jedinstvene i prosperitetne Bosne. Treba truda,znoja, zivaca i vremena puno ali doc ce ona na svoje.dokle god ima patriotskog razmisljanja i duha.Nije fer otici pogotovo kad pomislim na one koji su zivot dali da bi mi mogli raspravljat na forumima.Nije fer da mi sad bjezimo,ne sto nam puca iznad glave vec sto nam fali love.Nije fer.......oni zivote dali da nas narod ne luta svijetom kao kurdi bez drzave...nije fer.
Ljudi zivot dali da bi mi sad bjezali.

VOLIM TE BOSNO KAO STO NIJEDAN IZ DIJASPORE NECE NIKAD!
MUATEZ RODZEN ZIVIO I UMRO U BOSNI TU MU KOSTI OSTALE
NIJE MU BILO U ZIVOTU NAJ NAJ ALI VRIJEDILO JE
SVE MU JE PRVO I ZADNJE BILO OVDJE.
NIJE POBJEGAO.

OSTANI BOLAN ! VRIJEDI RADI ISTORIJE.
hadis

Post by hadis »

Muatez wrote:Ma bolan ostani.Stanje jest klimavo ali nije toliko kako ga predstavljaju ima tu malo i napuhavanja vjeruj mi.Manje vise svi smo u istom loncu ovdje ali je bitno da smo ovdje u svojoj zemlji.otici ili ostati po meni tu je najvise presudan patriotizam koji je zadnje vrijeme medzu odredzenom grupom ljudi demode.Njima je manje bitan patriotizam a vise materijalizam sto je zalosno.
Ovdje si neko i nesto bio ti sa parama ili ne ipak si nesto,a sta ces biti kad odes? Doseljenik,uvozni istocnjak i ko zna kakv naziv vise nisu izmislili za ove iz dijaspore uglavnom neces biti nikad dio njih,imat ces lovu, slobodu ali zapamti nikad kao oni na istom nivou.Za tebe ce uvijek postojati limiti.......

Procvjetat ce Bosna jednog dana,nije joj prvi put da je pala,stat ce ona na noge kad tad.Proci ce vrijeme kriminala i korupcije,politickih igara i komplet sr..a koje nas je snaslo.Doc ce i taj dan sigurno.........jezik otpao onome ko kaze da nece.Takva nam je subina, tako je zapisano.uspjet ce ideja jedinstvene i prosperitetne Bosne. Treba truda,znoja, zivaca i vremena puno ali doc ce ona na svoje.dokle god ima patriotskog razmisljanja i duha.Nije fer otici pogotovo kad pomislim na one koji su zivot dali da bi mi mogli raspravljat na forumima.Nije fer da mi sad bjezimo,ne sto nam puca iznad glave vec sto nam fali love.Nije fer.......oni zivote dali da nas narod ne luta svijetom kao kurdi bez drzave...nije fer.

NIJE POBJEGAO.

Dosta dugo obilazim ovaj forum i iako ne pisem mnogo znam sta svi ostali pisu, i evo do danas nisam procitao ljepsi komentar!MAJSTORE KAPA DO PODA!
Sav sam se najezio od ovoga, jer ja ev studiram vani i zamislite ganjam tu *ebenu vizu vec 3 mjeseca i naravno dace oni meni to, al nista to meni vise ne vrijedi jer sam skonto KO I STA SU BOSANCI NA ZAPADU!
Nisu nista drugo do gradjani drugog reda (a mozda jos i gore)!
Istina ljudi koji rade imaju i para, al nemaju ovdje ono sto se zove PONOS!
Znam da ce biti sad sljedeci komentar "*EBO PONOS KAD NEMAM PARA!" al moram vam reci da evo iako sam VANI imam para koliko sam imao i u BiH!Nedaju mi da radim i da sebi bar pristojan dzeparac zaradim!

Et sad ostali koji zele ici iz BiH neka dobro razmisle o svemu i neka znaju da nas Bosance ovdje niko ne ceka rasirenih ruku, i da nam niko nece dati posao s kojim cemo mi biti zadovoljni!

P.S. Ja sam odlucio vratiti se kuci i to ubrzo iako sam vec pola fax-a ovdje zavrsio!Treba biti iskren pa reci da nama bosancime ne treba strana diploma jer S NJOM NECEMO OSTATI NA ZAPADU nego ipak vraticemo se kuci!
Bosanac_21

Post by Bosanac_21 »

hadis wrote:
Muatez wrote:Ma bolan ostani.Stanje jest klimavo ali nije toliko kako ga predstavljaju ima tu malo i napuhavanja vjeruj mi.Manje vise svi smo u istom loncu ovdje ali je bitno da smo ovdje u svojoj zemlji.otici ili ostati po meni tu je najvise presudan patriotizam koji je zadnje vrijeme medzu odredzenom grupom ljudi demode.Njima je manje bitan patriotizam a vise materijalizam sto je zalosno.

NIJE POBJEGAO.

Dosta dugo obilazim ovaj forum i iako ne pisem mnogo znam sta svi ostali pisu, i evo do danas nisam procitao ljepsi komentar!MAJSTORE KAPA DO PODA!
Sav sam se najezio od ovoga, jer ja ev studiram vani i zamislite ganjam tu *ebenu vizu vec 3 mjeseca i naravno dace oni meni to, al nista to meni vise ne vrijedi jer sam skonto KO I STA SU BOSANCI NA ZAPADU!
Znam da ce biti sad sljedeci komentar "*EBO PONOS KAD NEMAM PARA!" al moram vam reci da evo iako sam VANI imam para koliko sam imao i u BiH!Nedaju mi da radim i da sebi bar pristojan dzeparac zaradim!

Et sad ostali koji zele ici iz BiH neka dobro razmisle o svemu i neka znaju da nas Bosance ovdje niko ne ceka rasirenih ruku, i da nam niko nece dati posao s kojim cemo mi biti zadovoljni!

P.S. Ja sam odlucio vratiti se kuci i to ubrzo iako sam vec pola fax-a ovdje zavrsio!Treba biti iskren pa reci da nama bosancime ne treba strana diploma jer S NJOM NECEMO OSTATI NA ZAPADU nego ipak vraticemo se kuci!
Sad skidam kapu vama obadvoma :-D
Vidio sam ipak da je najponosniji onaj nas narod koji je cjeli rat dole proveo, koji zna sta je cjeniti mrvu Bosanske pogace, koji i danas dani zivi od danas do sutra, ali se nikad nebi odrekao svog komada zemlje na kojem je cjeli svoj zivot proveo. Sjecam se jedne zene cini mi se da je bila na nekim nasim vijestima i vratila se u Mostar u polo- srusenu kucu. Pita je novinar dali bi zeljela ici u strane zemlje, a ona mu na to: "Dok imam ove dvije zlatne ruke, posijat cu sebi makar dvije gredice baste, necu umrijeti od gladi - a znam da sam u svojoj Bosni i Hercegovini.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Pa nemora odlazak znacit izdaja, mozes se ti sebi nac bolji zivot a onda pomoc(lobirat) za BiH sa puno mocnije pozicije. Nazalost neki trube ko je otisao=izdajica.
water

Post by water »

Prvo da se ne razumijemo nezelim nikome da repliciram ili da ubjedjujem u nesto. Cisto cu pokusati iznijeti svoje misljenje, jer mi je jako stalo da vecina ljudi u Bosni a pogotovu mladjarije nase ako nista barem osjete pomalo nade da mogu kontrolisati svoju sudbinu, da mogu uciniti nesto bolje, da mogu pokusati ostvariti svoje snove, baviti se stvarima koje ih interesiraju, pa ako hocete pomoci Bosni i bosanskom narodu koliko god to zvucalo kao klise. Ja cu staviti malo drugaciji spin na ovu temu i upitati vas sta to pobogu, pogotovu vama mladoj raji znaci dilema ostati ili otici. Dodirom tastature u svakom ste dijelu svijeta, imate dostup neiscrpnom izvoru informacija o cemu sam ja mogao sanjati kad sam bio omladinac. Pobogu ja sam cekao po mjesec dana da "od jarana stari se vrati iz Amerike - guzonjin sin" da mi donese plocu Surrealisic Pillow od Jefferson Airplane, sad samo kliknes i tu je. Dva jebena sata avionom i ne vise od 100 eura i u bilo kojoj si zemlji Evrope. To je puno brze i puno lakse nego prosjecnom studentu u USA koji dodje jednom godisnje kuci za Thanksgiving ili preko ljeta. Zasto se optercavati tom dilemom ostati ili ici. Ako imas u Sarajevu mogucnost da uradis nesto za sebe uradi; ako ne idi tamo gdje mozes to uraditi. Meni je sega kad cujem ove jadikovke kako je tesko zivjeti u tudjini. Naravno da je tesko, tesko je preseliti iz Visokog u Zenicu, a ne u Pariz ili negdje drugo. Evo ja zivim vec desetak godina "vani", i opet pricam sa vama svaki dan, manje vise cujem se svaki dan sa porodicom u Sarajevu (sta cujem - vidimo se, jebo te), dodjem kad hocu i uradio sam vise za njih nego sto bi ikada bio u mogucnosti da zivim u Sarajevu. je li mi nedostaju. I te kako. Je li dovoljno vidjeti svoju porodicu dva puta godisnje - nije. Ali to se zove zivot. Nisu ovo pobogu 1900te da Aleksa Santic pjeva, da jednom kad odvalis preko okeana nema ti sansi ikada da se vratis. Kada imas znanje i malo sredstava niko ti ne brani da to ulozis to gdje god ti je ceif: u Gorazdu, u Foci, u Sarajevu, u Zagrebu, u Kopenhagenu, u Kini, bilo gdje. Naravno uvijek postoji izbor zatvoriti se u sebe, uzivati u vlastitoj klaustrofobiji, velicanstvenom osjecaju moralne superiornosti, i naravno uvijek krivit druge kad se ne osjecamo dobro. Ako nije dobro, i ako hoces bolje, uci, nazovi Stolac 92 i pridruzi mu se u Sarajevu, ili otidji tamo gdje ces moci raditi ono sto zelis, slijedi svoje snove i ucini svaki dan barem jednu malu stvar na kjou ces uvijek biti ponosan. Sretno!
halo_ba

Post by halo_ba »

Bosanac_21 wrote:
hadis wrote:

NIJE POBJEGAO.

Sad skidam kapu vama obadvoma :-D
Vidio sam ipak da je najponosniji onaj nas narod koji je cjeli rat dole proveo, koji zna sta je cjeniti mrvu Bosanske pogace, koji i danas dani zivi od danas do sutra, ali se nikad nebi odrekao svog komada zemlje na kojem je cjeli svoj zivot proveo. Sjecam se jedne zene cini mi se da je bila na nekim nasim vijestima i vratila se u Mostar u polo- srusenu kucu. Pita je novinar dali bi zeljela ici u strane zemlje, a ona mu na to: "Dok imam ove dvije zlatne ruke, posijat cu sebi makar dvije gredice baste, necu umrijeti od gladi - a znam da sam u svojoj Bosni i Hercegovini.
e ja se slazem sa vama trojicom i potpisujem :thumbup:
kike

Post by kike »

kada vidim mnogo toga (vezano je i uz opoziciju, nije velicanje SDP), tražio bih azil u Novom Zelandu ili Australiji. Opet, kad se malo smirim, vidim da se niti na jednom mjestu na svijetu ne osjecam kao tu u smislu pripadnosti.
Mislim da je ovo naše i trebamo ostati
Čudio me neko ko je navodno živio vani i rat proveo ovdje (kao ja) i rekao bez razmišljanja...otići
Teška je i tuđina, to zna svako ko je živio ili živi vani
Samo neko hoće priznati, neko ne
Ovdje bar ako mi je teško mogu zovnuti 3 jarana pa sa njima se napiti
Toga vani nema, ni toga ni još puno čega
Muatez

Post by Muatez »

mr__bosnjak wrote:Pa nemora odlazak znacit izdaja, mozes se ti sebi nac bolji zivot a onda pomoc(lobirat) za BiH sa puno mocnije pozicije. Nazalost neki trube ko je otisao=izdajica.
Istina boli......ali i treba.
Odlazak je izdaja a pogotovo onaj odlazak 92-96 to je gola izdaja zapamti to.
Zasto je tvoja glava vrjednija od moje.Zasto sam ostao i jos uvijek stojim tu iako mi (iskreno) gori pod nogama.Evo zasto...........
Nisam imao nesto ekstra prije rata materijalno a nemam ni sad a niti mi treba sve dok imam patriote oko sebe.Svoje jaruge sa kojima sam dijelio i dobro i zlo.Mi nazalost sad malobrojni jos uvijek stojimo pravo i ni koraka nazad, nema nama druge Bosne bolan nema ! Ne moze meni nikakvo blagostanje tamo negdje gdje ruze cvjetaju zamijenit moj bosanski pakleni lonac u kojem se svaki dan kuham.Kad tad on ce "odkuhati" svoje a ja cu bogu hvala opet biti tu.
Da ostavim sve svoje i da idem nisam nikad pomisljao ma nisam ta osoba,cesto mi je dolazila ta ideja ali sam na vrijeme osamario sam sebe zestokim patriotskim udarcem a taj inat,prkosni, bosanski stvarno boli al i treba da boli.Ostao sam ovdje,nisam se nista materijano obogatio sve je manje vise ostalo isto, glava je ostala citava mada unutar nje je ostalo oziljaka a jedan imam na tijelu pa cu pricati unucima kako je "zabavno" bilo ostati u Bosni.

Sta sam dobio sto sam ostao?
Sta sam izgubio ?

Izgubio sam skolovanje kao prvo, jer mi je rat prekinuo isto.Pa sad radim posao koji mi bas i ne sjeda ali sta ces neka se radi treba zivjet.95' sazrijevam za puske ali mi starci nisu nikako za to, boje se ljudi za dijete(tada nisam shvatao ali sad kad imam svoje.....) Prepirka sa starcima nije trajala dugo brzo sam otisao sa onima koje najvise volim BRANIOCIMA BOSNE jer tad vjerujte mi starci su mi bili u sjeni dobio sam novog starog i staru.Stari mi je bio prkos a matera BOSNA u to vrijeme. Neces nikad saznati taj osjecaj u zivotu a kamo li osjetiti ga.
To iskustvo je neprocijenljivo.
Kako mi je bilo kad je rat stao......stari bez posla a matera sa platom od 200 km a ja se tek skinuo iz uniforme.....ljepota moj dijasporac.
A vidi prezivio sam kao i ti........nasao posao,ozenio se......kupio komp i evo me po forumu....zivim hebiga nemam puno al zivi se.Sta imas ti bez Bosne ?

Zapamti kvislingu da nikad tamo daleko neces imati osjecaj da mozes kada ti zapne nesto u zivotu pokucati na vrata jaranu,izvesti ga napolje i udarit po pivama rjesavajuci zajedno muku koja te muci pa ti se pridruzi drugi i onda ostanes do jutra dijeleci internu bol mada moras na posao ali nema veze gazda ti je bosanac shvatit ce te jer i njemu se slicno desi pa ti radis nekad i posao gazde ali se niko ne dere na tebe i govori ti ah vi istocnjaci.....ja bih radije uvenuo nego trpio to.

Tu ti je razlika moj kvislingu izmezu mene i tebe. Ovdje niko ne gleda po porijeklu i izgledu.Gleda me jesam li smrdo ili nisam.A pitas li se kako tebe gledaju ovdje kad se pojavis sa limuzinom(na kredit) provodeci godisnji odmor.Kako te gledaju........pitas li se?
Pa bolan ti si hebena stranka.Gore te izrabljuju a ovdje ti izvlace pare ostavljajuci te u misljenju kako je sve u redu sto si dosao,ne bih da ti objasnjavam sta govore kad okrenes ledza........Al vidi bolan koliko Bosna srce ima,sta mislis kako bi te docekale malo ostrije nacije poput rusa he he da si pobjegao u drugom sv.ratu.Ima bolan Bosna srca za sve pa zato i trpi ove sve belaje poslije rata ali u tome je kljuc.Veliko hrabro srce ne mozes pobijediti ali ga zato mozes povrijedititi.Najgora je rana od izdaje......ona boli vise od svih neprijateljskih jer je dosla od nase ruke.

Sto se tice lobija moj kvislingu prvo se treba oruzjem marisat pa onda lobi.Koliko vas je zbrisalo pa da ste svi lobirali kao sto niste svaki borac bi bio do zuba naoruzan i opremljen.A ne u patikama i starom puskom sa jedva par metaka u okviru a oprema je bila predmet snova.Nasi branioci su imali najbolji lobi a to je onaj hrabri kad stisne jaja i otima cetniku pusku pa ga sa istom mlati citav rat...gdje bi sad bili da su cekali vase oruzje i pomoc............masovne grobnice sigurno.

Patriotizam ne mozes kupiti ili nauciti to je nesto sa cime se radzas i umires ili imas to ili nemas tako ti je........kada bih mogao birat izmedzu patriota kukavice i hrabrog dijasporca izabrao bih kukavicu jer ovaj je u Bosni i nece nigdje........a ovaj drugi bi hrabro lobirao sa velike udaljenosti.

Bosne ljudi Bosne nikad mi dosta Bosne ma kakva ona bila volim je...zivim za nju ginem za nju.........budite hrabri i ostanite nije slucajno ova kriza........ona je nastimana da uspije ono sto oruzjem nije moglo.
Treba se ljudi borit......a sta je zivot bez borbe u svakom smislu.

SVE VAS VOLIM PATRIOTI MOJI. IMA JOS BORBE ZA NAS A ZAPJEVAT CEMO SVI NA KRAJU U INAT DUSMANIMA BOSNO MOJA LIJEPA MILA DIVNA GIZDAVA..........PA NEK IM SRCA PUKNU........ BOSNE CE BIT VAZDA.

VJERUJTE U IDEJU BOSNE I OSTVARIT CE SE
Last edited by Muatez on 22/03/2006 19:11, edited 1 time in total.
vesela

Post by vesela »

evo ga, jos jedan prica.........sam sa sobom :-)
sanaman

Post by sanaman »

mrsko mi je citati cijeli tekst ali mislim da ipak mogu dati neki komentar...

tvrdim da su mladi u bosni lijeni ....
tvrdim da mladi u bosni previse sanjau i mastaju...
tvrdim da se samo zale i cekaju da im neko drugi rijesi probleme...

mi smo inace skloni da se zalimo i govorimo kako nista ne valja, ama bas nista...ponekad se pitam valja li ista u nasoj drzavi...

e gospodo mladi, ustati, raniti i raditi ... i dobro se oznojiti a ne sanjati kako ce neko preko noci obogatit, voziti bijesno auto i to ...popustite malo, a sto se tice odlaska vani ... isto je to na kraju, oni zive na vecem nivou ali se isto zale...pa nama kada se poredimo sa njima ispada kako oni dobro zive, onda se samo poredite sa nekom africkom drzavom i mi onda zivimo super...
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

@Muaretz

Kao prvo NEMOJ ME IKADA JOS JEDNOM NAZIVAT KVISLINGOM IL IZDAJICOM. Mogo si sve to rec bez toga. Da znas da sam ti sa interesovanjem citao cijeli post. I jeste, imas pravo. Priznajem ti. Ali gledaj, moras da razumijes da nisam ja otisao jer sam se bojao branit svoju domovinu. Kao prvo bio sam premali da o takim stvarima uopce odlucujem, otac mi je zbriso na bliski istok a stan se nasao na prvoj liniji. Cetnici za tren okupirali komsijsko naselje a mi nemamo kamena da ih gadzamo. Pocese odnikle vec 6 aprila da pucaju po nama, i ne samo po nama nego i po Srbima u nasem naselju. Metak se probio u nas stan dok je mati kahvenisala. Ali nismo i tad otisli, iako su Cetnici imali rovove nekoliko metara odatle, nego smo otisli kod nane koja je bila na vise zasticenom mjestu. Nekoliko sedmica kasnije je stan razoren tolko da je rusevina bilo do koljena. Armija RBiH je iz njega pucala na Cetnike i neznam kolko su uspjeli ali znam da su mnogi sehidi postali tamo. I godinu smo ostali. Na ulicu nekoliko metara odatle nismo mogli izac zbog snajpera, granate su gadzale nas vise puta, hrane i vode si mogao sanjat. Merhamet, Caritas eto to si tu namjerice. I poslije godinu tamo pod takvokm situacijom smo dosli do Svedske tako nemoj mi pricat koda sam ja napocetku se isprepado i zbriso pa na ekranu sve gledao. U jednoj prilici sam lahko mogao poginut, samo da je granata nekoliko metara blize pala. Kad je rat zavrsio svakog ljeta sam dolazio u Bosnu, ovdje pokusavam nasu lijepu drzavu dobro da prikazem. Ali znam da imam bolje uslove ovdje nego dole kod vas, i njih cu iskoristit. Ali Bosnu necu ikada zaboravit, ima i ovdje jarana Bosanaca i svega, i tog dijeljenja i svega. I cevapa i pjesme i sta sve znam. I jednog dana cu se vratiti. Jednog dana cu doci. Ali sada sam ovdje, i neureklo se dobro mi je. I nemoj me sad prozivat kakvom izdajicom. Mozemo inace razgovarat.
A da sam bio na tvom mjestu, barvo i ja bih isto. Pa bio na Kovacima ili i dalje ziv borio bih se za domovinu.
mr2

Post by mr2 »

Muaretz :lol: :lol: :lol: :lol: pasa moj kako me racku boli za takva i slicna razmisljanja :P :P :P :P :P
Muatez

Post by Muatez »

mr2 wrote:Muaretz :lol: :lol: :lol: :lol: pasa moj kako me racku boli za takva i slicna razmisljanja :P :P :P :P :P
Ovo je ono sto sam pisao kako bosna ima srca za sve.Vidite kako je lijepo imati i ovakve sa ovim razmisljanjem.A jezika racku ima pravo sa ulice na forumu, bogat rijecnik mr2 nema sta.
muha_sa

#23 Re: Ostati ili otici?

Post by muha_sa »

Da te stariji čiko pita nešto---gdje bi to ti išao--imaš li slobodu kretanja u EU il onako na crnjaka---ako imaš rodbinu vani i garantno ti pošalju znaj da će te trpit heftu jal dvije i onda noga---pun je k...c zapadu bosančerosa da bi te prihvatili kao izbjeglicu a ako imaš lovu za samostalan život vani dok se ne "snađeš" onda koji ćeš vani jer sa tom lovom možeš i ovdje nešto radit.Možda planiraš ženidbu za papire --onda ti sretan put želim.Poslušaj deduku Muhu i okreni se rintanju jer i sam sam takav---rintam već 30 godina i ne žalim se.Još mi šumnjaci firmu opljačkali i u Bijeljinu je preselili.
Iskren pozdrav.
EI Presidente

Post by EI Presidente »

Ja sam vanka vec tri godine, i fakat mi je fino. Kad se pozelim kuce i svojih-dodjem. Ove godine ce oni meni :D Niko me nikad nije zvao nikakvim imenima, radim posao koji u Sarajevu nikad ne bih mogao, studiram na fakultetu kojeg u Sarajevu nema. Kad se vidim s jaranima u Sarajevu, isto k'o da nikad nisam ni otisao.
baba

Post by baba »

Sto prije otici.
Post Reply