Ostati ili otici?

Post Reply
Santos

Post by Santos »

JA DA SAM ZNAO NIKAD AMA BAS NIKAD NEBI NAPUSTIO SARAJVO.EVO VEC SAM 8 PUNIH GODINA VANI KODA SAM JUCE DOSO.NEMOGU DA SE NAVIKNEM PA GA JEBI.IMAM PARA IMAM KUCU AUTO VJERUJ MI DA MI JE TO SVE SVJEDNO I UOPSTE NE UZIVAM U TOME.FALI MI MOJE NASELJE FALE MI NASI KOKUZNI DERNECI FALE MI IZLATI NA VRELO BOSNE FALI MI BOSNA KK. FALI MI FK.ZELJO KAD BI TI NABRAJO TREBALO BI MI DOSTA.ZAPAD JE RINAKA POGOTOVO VELIKI GRADOVI.CRNCI TURCI INDONEZIJA DJECA MALTENE NEIDU NAPOLJE.DOMACI CELAVI.NIKO MENE NEDIRA FIZICKI ALI PSIHA I OKOLIS SU JEBENE SVARI.
zikamu

Post by zikamu »

Santos wrote:JA DA SAM ZNAO NIKAD AMA BAS NIKAD NEBI NAPUSTIO SARAJVO.EVO VEC SAM 8 PUNIH GODINA VANI KODA SAM JUCE DOSO.NEMOGU DA SE NAVIKNEM PA GA JEBI.IMAM PARA IMAM KUCU AUTO VJERUJ MI DA MI JE TO SVE SVJEDNO I UOPSTE NE UZIVAM U TOME.FALI MI MOJE NASELJE FALE MI NASI KOKUZNI DERNECI FALE MI IZLATI NA VRELO BOSNE FALI MI BOSNA KK. FALI MI FK.ZELJO KAD BI TI NABRAJO TREBALO BI MI DOSTA.ZAPAD JE RINAKA POGOTOVO VELIKI GRADOVI.CRNCI TURCI INDONEZIJA DJECA MALTENE NEIDU NAPOLJE.DOMACI CELAVI.NIKO MENE NEDIRA FIZICKI ALI PSIHA I OKOLIS SU JEBENE SVARI.
Ne bih sada da repliciramo u nedogled, al' iskreno ovakvi komentari me (a slusam ih svakodnevno) milion puta vise nerviraju nego oni koji su vec drugo desetljece u nedoumici sa famoznim: Should I Stay, Or Should I Go... Pa pobogu covjece, kad ti tolio dusa pati, sto se ne vratis kuci, niko ti ne brani. Kukaces kao i ostali do kraja zivota! Ne, nikada se neces vratiti, jer si sentimentalne stvari koje ti toliko nedostaju, podredio materijalnim. Odluci sta ti je prece!

Pozdrav i ...nema ljutnje ;-)
zikamu

Post by zikamu »

water wrote:Prvo da se ne razumijemo nezelim nikome da repliciram ili da ubjedjujem u nesto. Cisto cu pokusati iznijeti svoje misljenje, jer mi je jako stalo da vecina ljudi u Bosni a pogotovu mladjarije nase ako nista barem osjete pomalo nade da mogu kontrolisati svoju sudbinu, da mogu uciniti nesto bolje, da mogu pokusati ostvariti svoje snove, baviti se stvarima koje ih interesiraju, pa ako hocete pomoci Bosni i bosanskom narodu koliko god to zvucalo kao klise. Ja cu staviti malo drugaciji spin na ovu temu i upitati vas sta to pobogu, pogotovu vama mladoj raji znaci dilema ostati ili otici. Dodirom tastature u svakom ste dijelu svijeta, imate dostup neiscrpnom izvoru informacija o cemu sam ja mogao sanjati kad sam bio omladinac. Pobogu ja sam cekao po mjesec dana da "od jarana stari se vrati iz Amerike - guzonjin sin" da mi donese plocu Surrealisic Pillow od Jefferson Airplane, sad samo kliknes i tu je. Dva jebena sata avionom i ne vise od 100 eura i u bilo kojoj si zemlji Evrope. To je puno brze i puno lakse nego prosjecnom studentu u USA koji dodje jednom godisnje kuci za Thanksgiving ili preko ljeta. Zasto se optercavati tom dilemom ostati ili ici. Ako imas u Sarajevu mogucnost da uradis nesto za sebe uradi; ako ne idi tamo gdje mozes to uraditi. Meni je sega kad cujem ove jadikovke kako je tesko zivjeti u tudjini. Naravno da je tesko, tesko je preseliti iz Visokog u Zenicu, a ne u Pariz ili negdje drugo. Evo ja zivim vec desetak godina "vani", i opet pricam sa vama svaki dan, manje vise cujem se svaki dan sa porodicom u Sarajevu (sta cujem - vidimo se, jebo te), dodjem kad hocu i uradio sam vise za njih nego sto bi ikada bio u mogucnosti da zivim u Sarajevu. je li mi nedostaju. I te kako. Je li dovoljno vidjeti svoju porodicu dva puta godisnje - nije. Ali to se zove zivot. Nisu ovo pobogu 1900te da Aleksa Santic pjeva, da jednom kad odvalis preko okeana nema ti sansi ikada da se vratis. Kada imas znanje i malo sredstava niko ti ne brani da to ulozis to gdje god ti je ceif: u Gorazdu, u Foci, u Sarajevu, u Zagrebu, u Kopenhagenu, u Kini, bilo gdje. Naravno uvijek postoji izbor zatvoriti se u sebe, uzivati u vlastitoj klaustrofobiji, velicanstvenom osjecaju moralne superiornosti, i naravno uvijek krivit druge kad se ne osjecamo dobro. Ako nije dobro, i ako hoces bolje, uci, nazovi Stolac 92 i pridruzi mu se u Sarajevu, ili otidji tamo gdje ces moci raditi ono sto zelis, slijedi svoje snove i ucini svaki dan barem jednu malu stvar na kjou ces uvijek biti ponosan. Sretno!
Cestitam na komentaru, svaka ti je na mjestu!
EI Presidente

Post by EI Presidente »

ostro i na prvu wrote:
water wrote:Prvo da se ne razumijemo nezelim nikome da repliciram ili da ubjedjujem u nesto. Cisto cu pokusati iznijeti svoje misljenje, jer mi je jako stalo da vecina ljudi u Bosni a pogotovu mladjarije nase ako nista barem osjete pomalo nade da mogu kontrolisati svoju sudbinu, da mogu uciniti nesto bolje, da mogu pokusati ostvariti svoje snove, baviti se stvarima koje ih interesiraju, pa ako hocete pomoci Bosni i bosanskom narodu koliko god to zvucalo kao klise. Ja cu staviti malo drugaciji spin na ovu temu i upitati vas sta to pobogu, pogotovu vama mladoj raji znaci dilema ostati ili otici. Dodirom tastature u svakom ste dijelu svijeta, imate dostup neiscrpnom izvoru informacija o cemu sam ja mogao sanjati kad sam bio omladinac. Pobogu ja sam cekao po mjesec dana da "od jarana stari se vrati iz Amerike - guzonjin sin" da mi donese plocu Surrealisic Pillow od Jefferson Airplane, sad samo kliknes i tu je. Dva jebena sata avionom i ne vise od 100 eura i u bilo kojoj si zemlji Evrope. To je puno brze i puno lakse nego prosjecnom studentu u USA koji dodje jednom godisnje kuci za Thanksgiving ili preko ljeta. Zasto se optercavati tom dilemom ostati ili ici. Ako imas u Sarajevu mogucnost da uradis nesto za sebe uradi; ako ne idi tamo gdje mozes to uraditi. Meni je sega kad cujem ove jadikovke kako je tesko zivjeti u tudjini. Naravno da je tesko, tesko je preseliti iz Visokog u Zenicu, a ne u Pariz ili negdje drugo. Evo ja zivim vec desetak godina "vani", i opet pricam sa vama svaki dan, manje vise cujem se svaki dan sa porodicom u Sarajevu (sta cujem - vidimo se, jebo te), dodjem kad hocu i uradio sam vise za njih nego sto bi ikada bio u mogucnosti da zivim u Sarajevu. je li mi nedostaju. I te kako. Je li dovoljno vidjeti svoju porodicu dva puta godisnje - nije. Ali to se zove zivot. Nisu ovo pobogu 1900te da Aleksa Santic pjeva, da jednom kad odvalis preko okeana nema ti sansi ikada da se vratis. Kada imas znanje i malo sredstava niko ti ne brani da to ulozis to gdje god ti je ceif: u Gorazdu, u Foci, u Sarajevu, u Zagrebu, u Kopenhagenu, u Kini, bilo gdje. Naravno uvijek postoji izbor zatvoriti se u sebe, uzivati u vlastitoj klaustrofobiji, velicanstvenom osjecaju moralne superiornosti, i naravno uvijek krivit druge kad se ne osjecamo dobro. Ako nije dobro, i ako hoces bolje, uci, nazovi Stolac 92 i pridruzi mu se u Sarajevu, ili otidji tamo gdje ces moci raditi ono sto zelis, slijedi svoje snove i ucini svaki dan barem jednu malu stvar na kjou ces uvijek biti ponosan. Sretno!
Mislim da su zivotne odluke malo vise od tastature i brzine downloada.
Ostro, iako si u pravu, mislim da si pogresno shvatio njegov komentar. Internet zaista olaksava zivot vani. Imigrantska iskustva nekih jarana koje imam a koji su se nasli vani prije internetskog buma, su mnogo drukcija od mog iskustva koji sam iz BH otisao 2002e. Jedan od najvecih problema ljudi koji zive van BH je nostalgija. No, kad covjek ima priliku da procita BH dnevne novine ili magazine, chata na forumu i sazna traceve, ili jednostavno slusa radio, boravak u inostranstvu je mnogo laksi. Jarani koje sam spomenuo nisu imali sve te kerefeke u prvih par godina imigrantskog zivota, pa im je stoga masta jace radila, i misli konstatno bile u Sarajevu. Radi se o dostupu informaciji, koja nam je prijeko potrebna...Bosanskih prijatelja imam i ovdje, tako da uz putovanje kuci jednom godisnje u kombinaciji sa obiljem informacija koje su dostupne, boravak vani zaista postane lako probavljiv. Cevape ionako niko ne bi trebao jesti vise od jednom-dvaput godisnje jer nisu zdravi :D :D
forUMASH

Post by forUMASH »

.....ostao u SA do kraja rata i koju godinu kusur, a onda digao sidro jer mi se vise nisu gubile godine i zivci......
.....nikad se nisam pokajao ni zbog prve, niti zbog druge odluke..... 8-)
VanHelsing

Post by VanHelsing »

Sto se tice onih komentara kao vani te niko ne gleda nemas raje i ti fazoni...to je obicna glupost. Ako si grmalj kojem je plafon Ceca ili mozda Dino Merlin i ako si nesposoban da funkcionises u svijetu izvan nasih klubova po dijaspori onda si ga najebo. Sjedices sam u kuci i jednom u 3 mjeseca popricati sa nasim ljudima kad se nadjete da se od muke ponapijate. Za takve ljude nije inostranstvo vec birtija na Bjelavama. Ali ako si kosmopolita, mlad, furas se na mtv i takve gluposti vjeruj mi da te niko nece ignorisati. U USA mladi se druze po boji koze, ako studiras i nisi kreten mozes da nadjes sebi drustvo..e sad to sto njima nece biti plafon da se opijaju uz Merlinove kasete od prije rata nije njihova mana. A ja razumijem kad ode neko ko ima 40 godina pa se tamo izgubi, ali ako si mlad i imas drustvo ovdje onda ces ga sigurno imati i tamo. Mozda te nece pozdravljati svaki treci covjek na ulici kao sto to rade ovdje, ali realno tamo i nije mjesto za mahalase kojima je plafon da ga u Carsiji svi znaju.
tempora

Post by tempora »

Nevjerovatna mi je uvijek kolicina zajedljivosti, bezobrazluka, povrsnosti i notorne gluposti kojom pojedinci pokusavaju opravdati svoje pravo na izbor a tudje ukaljati do te mjere da se covjeku smuci svaka pomisao o mogucem dijalogu.

Ako se zaborave svi licni "argumenti" za ili protiv, postoji jedna stvar, koja bi trebala i morala relativirati ovakvu i slicne teme, a to je da je sistem vrijednosti poprimio sistematski falsifikat a rijetko legitimnost na pozivanje o "zasluzenim" privilegijama na "patriotizam" "ljubav prema domovini" "izdaji" i slicnim terminima kojima se ovdje nasiroko i nadugo pokusava objasniti zasto je neko ovakav ili onakav.

Kada kazem falsifikovani sistem vrijednosti onda zaista mislim da mi imamo ekskluzivno pravo na to jer sto se u zadnjih 16 godina moglo falsifikovati u vrijednostima dovrseno je vec odavno.
Pod falsifikovanim sistemom vrijednosti podrazumijevam naprimjer:

Mogucnost kupovine vojnicke knjizice za nekoga ko nije vidio rata.( pa time i kupovina prava na zrtvu kao jedinu legitimnu vrijednost!?!?)
Mogucnost rjesavanja sehidske penzije za supruge ljudi koji nisi bili zrtve rata sa trostrukim primanjima.
Mogucnost prava da se kaze "pobjeglica"za onog koji se odlucio na odlazak od strane onog koji je ni rata, ni puske, ni jada vidjeo nije ali je ostankom dokazao patriotizam. ( patriotizam kao istinski parametar pravednog solidarnog nacina zivljenja)
Mogucnost placanja patriotizma u visini od 7 maraka dvostruko tesko ranjavanom invalidu rata.
Mogucnost dobijanja diplome bez da covjek kroci nogom na fakultet, dok djevojka sa 3 prestizna fakulteta ceka da je prime pa makar i u granapu i tako dalje i tako redom.

I cudno mi je krajnje, da se svaki puta pitamo kako je moguce i odakle ljudi na polozajima, odakle nikogovicima moc, a krocivski na samu granicu sa jedne ili druge strane ucestvujemo u falsifikovanju sistema vrijednosti i placamo svoje potrebe sa novcem u jednom dzepu i poznanstvima u drugome.
I mozda "stvar"ne bi bila najocajnija, da ne postoji jedno skoro pa kolektivno misljenje, da je pravo na izbor nekakva privilegija koja se ne smije dozvoliti i po svemu biva okarakterisana kao nesto negativno.

Da li ce neko otici ili ostati, je njegova i samo njegova stvar. Suditi o njegovim izborima ravno je ulozi Boga, a ako je tako opet suditi po tome koliko Bogova Bosna ima, onda smo odavno prevazisli i sam raj!
novel

Post by novel »

otici..... 8-)
vesela

Post by vesela »

tempora wrote:
Mogucnost kupovine vojnicke knjizice za nekoga ko nije vidio rata.( pa time i kupovina prava na zrtvu kao jedinu legitimnu vrijednost!?!?)
Mogucnost rjesavanja sehidske penzije za supruge ljudi koji nisi bili zrtve rata sa trostrukim primanjima.
Mogucnost prava da se kaze "pobjeglica"za onog koji se odlucio na odlazak od strane onog koji je ni rata, ni puske, ni jada vidjeo nije ali je ostankom dokazao patriotizam. ( patriotizam kao istinski parametar pravednog solidarnog nacina zivljenja)
Mogucnost placanja patriotizma u visini od 7 maraka dvostruko tesko ranjavanom invalidu rata.
Mogucnost dobijanja diplome bez da covjek kroci nogom na fakultet, dok djevojka sa 3 prestizna fakulteta ceka da je prime pa makar i u granapu i tako dalje i tako redom.

ovo je sustina!!!...ovo me natjeralo da odvedem djecu iz njihovog rodnog grada...i nikada se nisam pokajala!!!...nostalgijom su zaokupirani ljudi koji ocekuju da "nova" drzava ima njihove norme zivota, umjesto da se oni uklapaju u norme "novog" zivota u koji su sami odlucili da odu...ja u svedskoj radim isto sto sam radila i u sarajevu...idem na ples, na koncerte, u pozoriste, sijelim sa rajom...kad pozelim sarajeva o-d-e-m...i svake godine mi dodje neko iz sarajeva...

svi moji u sarajevu, familija i prijatelji, dodju rado kod mene i na kraju konstatuju da nebi isli vani...oni su odlucili ostati i nose sa dobrim i losim stvarima u sarajevu...napravili su svoj izbor i pronalaze nacine da im bude lakse prebroditi probleme...isto kao sto sam ja napravila svoj izbor i rjesavam probleme na koje nailazim...kakva nostalgija i bakraci?!
vesela

Post by vesela »

Muatez wrote:
mr__bosnjak wrote:Pa nemora odlazak znacit izdaja, mozes se ti sebi nac bolji zivot a onda pomoc(lobirat) za BiH sa puno mocnije pozicije. Nazalost neki trube ko je otisao=izdajica.

Sto se tice lobija moj kvislingu prvo se treba oruzjem marisat pa onda lobi.Koliko vas je zbrisalo pa da ste svi lobirali kao sto niste svaki borac bi bio do zuba naoruzan i opremljen.A ne u patikama i starom puskom sa jedva par metaka u okviru a oprema je bila predmet snova.Nasi branioci su imali najbolji lobi a to je onaj hrabri kad stisne jaja i otima cetniku pusku pa ga sa istom mlati citav rat...gdje bi sad bili da su cekali vase oruzje i pomoc............masovne grobnice sigurno.

nadje ti mladog momka, da ga nazivas izdajnikom i kvislingom!...nabijem te na sve i jednog kvislinga na kugli zemaljskoj!!!...branioci su o-d-a-v-n-o
prestali pricati o ratu...o tome pricaju samo oni sto su hodali u uniformi po carsiji, a mi ih zvali manekeni!!!...nas'o si jednu imaginarnu carsiju, zvana forum da lijecis svoj kukavicluk...spusti se u stvarni svijet i reci nekom u lice da je kvisling...ali prije toga kupi invalidska kolica!!!
Santos

Post by Santos »

Pa moj zikamu nezivi se sam pa da kazes tako lako vracam se.Djeca se ovdje skoluju nemozes njima uskracivat radi svog supka koji bi se vratio.Nema sta da te nervira.Vi sto se nervirate malo ste kad se zapitali zasto ljudi idu zato jer nisu imali posla zato jer su primali ratnu vojnu invalidninu 30KM da ti dalje nepricam i niko nije reko nemoj ic evo jacu ti probat pomoc da nadjes neki poso.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Ja sam tog jutra zaljevao pesticidima njivu oko Bukovice i razmisljao da li da ostanem ili ne, kada se je na nebu ukazao jedan leteci objekat, zut, zelenkaste boje.....
kamen

Post by kamen »

haman zavladalo stanje kolektivnog ludila, samo koje vrste? - tesko pitanje bez pravog odgovora...

zemlje velikih snova (citaj zapad) su (nazalost) i zemlje velikih razocarenja...

...nista nije kao prije, niti u bih a pogotovo ne na zapadu...
remake

Post by remake »

za one koji dvoje da li otici, pogledati temu : Klinicki cenatar Sarajevo ili Korupcioni centar Sarajevo
bleka

Post by bleka »

Santos wrote:JA DA SAM ZNAO NIKAD AMA BAS NIKAD NEBI NAPUSTIO SARAJVO.EVO VEC SAM 8 PUNIH GODINA VANI KODA SAM JUCE DOSO.NEMOGU DA SE NAVIKNEM PA GA JEBI.IMAM PARA IMAM KUCU AUTO VJERUJ MI DA MI JE TO SVE SVJEDNO I UOPSTE NE UZIVAM U TOME.FALI MI MOJE NASELJE FALE MI NASI KOKUZNI DERNECI FALE MI IZLATI NA VRELO BOSNE FALI MI BOSNA KK. FALI MI FK.ZELJO KAD BI TI NABRAJO TREBALO BI MI DOSTA.ZAPAD JE RINAKA POGOTOVO VELIKI GRADOVI.CRNCI TURCI INDONEZIJA DJECA MALTENE NEIDU NAPOLJE.DOMACI CELAVI.NIKO MENE NEDIRA FIZICKI ALI PSIHA I OKOLIS SU JEBENE SVARI.
Pa jesi ti ikada bio na Bistriku il Vratniku :lol: . Fali ti k... sto se ne vratis jel to nemas para za kartu. DAjte ljudi da otvorimo fond za njega i njemu slicne
pirmin

Post by pirmin »

"ja svoju srecu nosim sa sobom
ona je parce slobodnoooooog neba"
:)

Meni u horoskopu stoji da mi lezi anostranstvo :D dok to nije slucaj kod,na primjer,mog oca.On je vezan za svoju mahalu pravo i ne bi je napustio za metar para. :) Sinoc sam,na jednoj od MSN seansi, primjetio da se frajer udebljao pravo :D
Fair Life

Post by Fair Life »

remake wrote:za one koji dvoje da li otici, pogledati temu : Klinicki cenatar Sarajevo ili Korupcioni centar Sarajevo
Ostajte Tamo

Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat’ k’o što tuđe grije
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?
A majka vaša zemlja vam je nova.
Bacite pogled po minskome polju
Svuda su kuće bez vrata i krova.

Za zemlju ovu vi ste bili krivi
Uzori svijetli što uteći znaše.
U novoj zemlji ostanite i vi
Ne dajte da vas povratkom plaše.

Ko cvijetnu granu kad proljetna krila
Okite je listom i ukrase medom
Bez vas bi maćeha domovina bila
A maćeha ne plače za izbjeglim čedom.

Ne dajte tuzi da vam dušu pati
Ostanite tamo u naručju svijeta.
Živite zato da možete slati
Rodbini vašoj para i paketa.

Ovdje bi svako da vam pamet soli
A tamo niko ružiti vas neće.
Bolji su tuđi i zidovi goli
Nego rodne kuće kud se tuđin šeće.

Tamo vam svako bratski ruku steže
U vašem kraju za vas pelin cvjeta.
Za tuđu zemlju sve vas, sve vas veže
Povratnik svaki ovdje samo smeta.

Ostajte tamo, sunce ovog neba
Neće vas grijat ko što tuđe grije.
Grki su ovdje zalogaji hljeba
Gdje stana nema i gdje posla nije.

Nenad Veličković
Santos

Post by Santos »

Jebo te i Bistrik i Vratnik.Sta se svi furate sto se nevratis.Nesmijes nista rec lose odma sto se nevratis.E pa vidis nemogu jer moram mislit i na djecu a ne samo na moje osjecaje.A kad porastu vraticu se al na Alipasino a ne na Bistrik i Vratnik.Sad sam potrebniji djeci nego sebi.Kad malo skontas mozda sam i u pravu.Jebla te karta i te pare zvaljo zvaljavi.
mr2

Post by mr2 »

Santos wrote:Jebo te i Bistrik i Vratnik.Sta se svi furate sto se nevratis.Nesmijes nista rec lose odma sto se nevratis.E pa vidis nemogu jer moram mislit i na djecu a ne samo na moje osjecaje.A kad porastu vraticu se al na Alipasino a ne na Bistrik i Vratnik.Sad sam potrebniji djeci nego sebi.Kad malo skontas mozda sam i u pravu.Jebla te karta i te pare zvaljo zvaljavi.
pa zar ti nije cudan osjecaj,navece parkiras auto,a ne znas hoces li ga ujutro naci :roll: :roll: :roll: da te murija nako bezveze zaustavlja :roll: :roll: kad nesto radis,svako gleda da sfuseri :roll: :roll: mislim hiljade slicnih stvari ,ne znam sta ti to fali na zapadu....nas javasluk ili :roll: :roll: :roll:
babba

Post by babba »

Sta god izaberes ZAJEBAT CES SE. Tako si napravljen. Zato, boli te racku kako god bude..
upala

Post by upala »

budi jedan od onih sto su otisli da bi se vratili ha ja! :D
Santos

Post by Santos »

Slusaj niko nevoli kad mu kukas pa ni onaj rodjeni.Fali mi jer sam dole osto invalid70% u ratu.Dobio invalidnine tj.sad spala na 30km.Sad mi hostloperi koji su se na neki ili lopovski nacin snasli kad sam ja moro negdje jer mi dole nije niko imo pomoc govore sto se nevratis.Gdje da se vratim na racku.I cim spomenes nesto malo lose vamo gdje si sto se nevratis.Znaci i onaj iz Foce sto je sad u Sarajvu ako bi reko jebiga navalja nema plate ili slicno trebalo bi mu rec.Sto se nevratis.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

:) Ovu dilemu covjek mora rascistiti, .... nakon toga ce lakse zivjeti.
Recept za one koji su u dijaspori. Provjereno na osobnom primjeru. Odluku donesite na slijedeci nacin, a u momentu kada se spremate npr. sa godisnjeg odmora nazad u dijasporu. Postavite sebi jednostavno pitanje:
Gdje ja sada idem, ..... kuci ili od kuce?
Budite iskreni prema sebi, ..... od odgovora ovise vasi daljni planovi za buducnost.
Jednostavo, ... i zaista fercera. Zivim lakse, .... ogromna dilema i teret je skinut sa moje grbace. Mogu se u vecoj mjeri okrenuti sebi i svojoj buducnosti.
mr__bosnjak

Post by mr__bosnjak »

Ici, ostat? Evo nekako sve dolazim na ovu temu i nekako nemam nekog pravog odgovora da ostavim konkretno na pitanje "ici ili ostat", eh to je kod Bosanaca zamjena za "biti ili nebiti" Shakespera. Nego ovako, da mi neko kaze "ho´s sad da ides u Bosnu za posve i imas sve sredzeno za odlazak samo kreni" rekao bih "ako ce moji drugovi, ako ce moja kuca, ako ce moj klub, ako ce ove ulice na kojima sam od izbjeglice pokvarenih patika do danas momka sa Nike patikama igrao fudbal sa kartonima ko golovima, ako ce onaj bazen na kojem sam ljetos se smokrio tolko da sam u veserajskom ormaru se susio, ako ce sve ovo samnom otic i ako cemo ja, drugovi i sve ostalo zajedno i dalje bit u nekoj sarajevskoj mahali onda hocu, ako ne onda necu". A ako bi sad bio u Bosni, tamo zivio cijelog zivota i neko me pito "hoces dzaba da ides vani" rekao bih "ni za milijon". A ko zna, mozda nekad i dodzem(za posve)?
Muatez

Post by Muatez »

vesela wrote:
Muatez wrote:
mr__bosnjak wrote:Pa nemora odlazak znacit izdaja, mozes se ti sebi nac bolji zivot a onda pomoc(lobirat) za BiH sa puno mocnije pozicije. Nazalost neki trube ko je otisao=izdajica.

Sto se tice lobija moj kvislingu prvo se treba oruzjem marisat pa onda lobi.Koliko vas je zbrisalo pa da ste svi lobirali kao sto niste svaki borac bi bio do zuba naoruzan i opremljen.A ne u patikama i starom puskom sa jedva par metaka u okviru a oprema je bila predmet snova.Nasi branioci su imali najbolji lobi a to je onaj hrabri kad stisne jaja i otima cetniku pusku pa ga sa istom mlati citav rat...gdje bi sad bili da su cekali vase oruzje i pomoc............masovne grobnice sigurno.

nadje ti mladog momka, da ga nazivas izdajnikom i kvislingom!...nabijem te na sve i jednog kvislinga na kugli zemaljskoj!!!...branioci su o-d-a-v-n-o
prestali pricati o ratu...o tome pricaju samo oni sto su hodali u uniformi po carsiji, a mi ih zvali manekeni!!!...nas'o si jednu imaginarnu carsiju, zvana forum da lijecis svoj kukavicluk...spusti se u stvarni svijet i reci nekom u lice da je kvisling...ali prije toga kupi invalidska kolica!!!
Najveci problem je bas u tome sto su o-d-a-v-n-o prestali pricati o ratu.Kao da je bio prije pedeset godina a dok je takvih doc ce on opet...
A ko si ti da sudis i presudzujes o meni pogotovo sto me stavljas u red sa kukavicama i manekenima.Sta mislis kako cu reagovati na te rijeci?
Ha ha kad bi me taj komentar uzdrmao pogotovo od takvog autora LOL.
Autora sa prefiksom nabijem te sto dovoljno govori o cistoci tvog jezika.Ajd na pijacu pa tamo laprdaj................
Sta te zabolilo u mom tekstu pa tako primitivno reagujes.
Post Reply