Osnivanje KPJ

Locked
nosara

#201 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

dale cooper wrote:
Nije prijatelju ni neozbiljan niti je lažljivac (kao što si pokušao da impliciraš), to je samo njegovo
iskustvo. I rekao sam da Jugoslavija nije bila mjerljiva sa Zapadnom Evropom, ali da je većina
ljudi ipak mogla sasvim pristojno živjeti od svoga rada. I to poređenje sa Sjevernom Korejom
ne stoji ama baš nikako, Jugoslavija nikada nije bila zemlja u izolaciji.

A Jugoslaviju nisu rasturili obični ljudi, već prije svega nacionalisti iz Srpskog i Hrvatskog naroda,
koji nikada nisu prestali sanjati snove o jednonacionalnim, homogenim državama. Tito i Jugoslavija
su samo jedno vrijeme držali te nacionalizme na uzici, što se na kraju pokazalao kao nemoguće.
To je jedina greška koju je Tito napravio, što se nacionalna pitanja koja su postojala još prije
nastanka Jugoslavije nikada nisu riješila na pravi način, već su represivno potiskivana pod tepih.
Klero-naci krama kojoj se obracas zna to vrlo dobro, ali zapovjednik mu je u hagu, pa je malo nervozan... :D

Osim toga, da si ti prisvojio neciju imovinu i sada u njoj uzivas, mislio bi isto kao i on... :D
dale cooper

#202 Re: Osnivanje KPJ

Post by dale cooper »

osa wrote:
u mom tekstu nećeš nigdje naći ni primisao da bih ti oca nazvao lažljivcem, rekoh ili neozbiljan ili ti je rekao dio istine, reći u jugi je plaća bila 1000 maraka je baš to, jer bilo je vremena i to ne malo kad nije vrijedila ništa, kad je inflacija bila nekoliko desetina tisuća posto na godišnjoj razini, kad nije bilo osnovnih živežnih namirnica, benzina, kave, deterdženta itd.itd.
inače jugoslavija je bila neprirodna država, versajska i jaltska tvorevina, i kao takva nije mogla opstati, osim u diktaturi, i dok je biloo diktature i trajala je, kad je narod mogao birati, the end.
Ovo se uglavnom odnosi na period 80-tih, i sjećam se jako dobro da se nije oskudjevalo. Bilo je kriznih perioda
to je istina, ali toga se sjećam uglavnom po priči na televiziji i emisija Zekerijaha Smajića :mrgreen: , ali nisu
imale toliko devastirajući učinak po život. Osim toga krajem 80-tih i dolaskom Ante Markovića i reformi, dobro se
sjećam da se dinar po prvi put nakon mnogo godina mogao mijenjati kao valuta i na Zapadu.

Da, narod je izabrao, i nakon svih ratova danas imamo države koje grcaju u korupciji i kriminalu.
Narod se ponekad zna dobro zajebati.
Last edited by dale cooper on 02/01/2011 17:26, edited 1 time in total.
nosara

#203 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

dale cooper wrote:
osa wrote:
u mom tekstu nećeš nigdje naći ni primisao da bih ti oca nazvao lažljivcem, rekoh ili neozbiljan ili ti je rekao dio istine, reći u jugi je plaća bila 1000 maraka je baš to, jer bilo je vremena i to ne malo kad nije vrijedila ništa, kad je inflacija bila nekoliko desetina tisuća posto na godišnjoj razini, kad nije bilo osnovnih živežnih namirnica, benzina, kave, deterdženta itd.itd.
inače jugoslavija je bila neprirodna država, versajska i jaltska tvorevina, i kao takva nije mogla opstati, osim u diktaturi, i dok je biloo diktature i trajala je, kad je narod mogao birati, the end.
Ovo se uglavnom odnosi na period 80-tih, i sjećam se jako dobro da se nije oskudjevalo. Bilo je kriznih perioda
to je istina, ali toga se sjećam uglavnom po priči na televiziji i emisija Zekerijaha Smajića :mrgreen: , ali nisu
imale toliko devastirajući učinak po život. Osim toga krajem 90-tih i dolaskom Ante Markovića i reformi, dobro se
sjećam da se dinar po prvi put nakon mnogo godina mogao mijenjati kao valuta i na Zapadu.

Da, narod je izabrao, i nakon svih ratova danas imamo države koje grcaju u korupciji i kriminalu.

Krajem osamdesetih... Ostalo ok... Osim za one koje je ugrizla klero-naci guja... :D
valterbranisarajevo

#204 Re: Osnivanje KPJ

Post by valterbranisarajevo »

Ovaj komentar sam našao na you tube ispod jedne Balaševićeve pjesme...

Da li znate koliko Rumuna su umrli pokušavajući da pređe Dunav u Jugoslaviju? Stotina...
Za Rumuna je bio Dunav bolje od Berlinskog zida. I dan danas ima na srpskoj strani Dunava stotine grobnica sa krstima na kojima je napisano samo: "Rumun".
I mi, rumuni, smo imali samo Jugoslaviju... kod nas je bila vaša bivša zemlja poznata kao "jugoslovenski raj".
A vi, naivni...... :((
dale cooper

#205 Re: Osnivanje KPJ

Post by dale cooper »

nosara wrote:
dale cooper wrote:
osa wrote:
imale toliko devastirajući učinak po život. Osim toga krajem 90-tih i dolaskom Ante Markovića i reformi, dobro se

Krajem osamdesetih... Ostalo ok... Osim za one koje je ugrizla klero-naci guja... :D
Ispravio sam! :mrgreen:
nellington

#206 Re: Osnivanje KPJ

Post by nellington »

valterbranisarajevo wrote:Ovaj komentar sam našao na you tube ispod jedne Balaševićeve pjesme...

Da li znate koliko Rumuna su umrli pokušavajući da pređe Dunav u Jugoslaviju? Stotina...
Za Rumuna je bio Dunav bolje od Berlinskog zida. I dan danas ima na srpskoj strani Dunava stotine grobnica sa krstima na kojima je napisano samo: "Rumun".
I mi, rumuni, smo imali samo Jugoslaviju... kod nas je bila vaša bivša zemlja poznata kao "jugoslovenski raj".
Sjetim se Belodedića...
nosara

#207 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

valterbranisarajevo wrote:Ovaj komentar sam našao na you tube ispod jedne Balaševićeve pjesme...

Sta zna EU sta je zivot... :wink:

Ali, to nije nista kako je danas super... Ako znas da ubijas, protjerujes, krades, varas, lazes... Sva su ti vrata otvorena... Ona koja nisu, njih obijes... Raj... :lol:
osa

#208 Re: Osnivanje KPJ

Post by osa »

dale cooper wrote:
osa wrote:
imale toliko devastirajući učinak po život. Osim toga krajem 80-tih i dolaskom Ante Markovića i reformi, dobro se

period druge polovice osamdesetih preciznije, trebalo bi ti biti poznato kako je stvoren tzv. markovićev dinar, tako da je jedan dinar dobijen križanjem 4 nule, dakle 10 000 dinara je preko noći postalo 1 dinar, pokušaj pitati nekog ekonomista koliko su to zdravi temelji za bilo koju valutu, i gdje takva valuta uvijek završava u hiper-inflaciji, jer stvari se u monetarnoj politici ne rade preko noći.
vidiš one juge prije narod nije birao, pa su završile u krvi i plamenu, ako moram birati, onda rađe malo korupcije i kriminala...
jutarnji

#209 Re: Osnivanje KPJ

Post by jutarnji »

nosara wrote:Ali, to nije nista kako je danas super... Ako znas da ubijas, protjerujes, krades, varas, lazes... Sva su ti vrata otvorena... Ona koja nisu, njih obijes... Raj...
Ma ja, trebaju da se ugledaju na "drugove", oni su pravili vikendice po Neumu od svojih plata. :D
dale cooper

#210 Re: Osnivanje KPJ

Post by dale cooper »

osa wrote:
dale cooper wrote:
osa wrote:

period druge polovice osamdesetih preciznije, trebalo bi ti biti poznato kako je stvoren tzv. markovićev dinar, tako da je jedan dinar dobijen križanjem 4 nule, dakle 10 000 dinara je preko noći postalo 1 dinar, pokušaj pitati nekog ekonomista koliko su to zdravi temelji za bilo koju valutu, i gdje takva valuta uvijek završava u hiper-inflaciji, jer stvari se u monetarnoj politici ne rade preko noći.
vidiš one juge prije narod nije birao, pa su završile u krvi i plamenu, ako moram birati, onda rađe malo korupcije i kriminala...
Da se nastavilo sa reformama i da je Marković imao odriješene ruke ko zna kako bi se završilo.

Malo korupcije i kriminala? Je li kod vas postoji bilo ko iz vlade i HDZ-a za kojeg zasigurno možeš
reći da nije korumpiran? Kako stvari stoje, Milanović ove godine neće morati puno trošiti
na kampanju, ovi sve odrađuju za njega. :mrgreen:
tbv

#211 Re: Osnivanje KPJ

Post by tbv »

Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote: Kao prvo, kad citatelje foruma navodis na tanak led i kad nekog ubjedjujes da je pogresio, onda bi trebao da svoje navode podupres cinjenicama jer su moji argumenti upuceni na tvoju adresu potkrepljeni tvojim citatima koje ti nisi naveo u mom citatu, a koji su sastavni dio mojih argumenata.
Izbacujem neke od tvojih blentavih komentara iz citata zbog lakseg pregleda, sto ne znaci da na njih ne dobijas reakciju ili odgovor. Niti sam pogresio, niti su tvoji tzv. argumenti necim potkrepljeni. :lol:
Da li ti razumijes to gore sto sam napisao? Fino pise da si ti izbacio sam svoje komentare koje sam ja samo citirao, ali hvala ti sto si i sam prepoznao da su to blentavi komentari, jer i ja to isto tvrdim.
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Kao drugo, sto se "more" i "kada" tice navodim ti samo jedan primjer u jednom postu na temi o Albancima na podforumu Razno, u kojem se da primjetiti da nije u pitanju nikakva greska, a ni sala.
Posto je ocigledno da sam ipak napravio tu gresku i napisao "more" sto mi je vjerojatno izletilo, to moram casno priznati. Medjutim, to je rijetkost koja mi se desava za razliku od tvojih bisera.
A ti biseri su? Osim ovih namjerno sto pisem rijeci Bosanski i Engleski, jer to je moj nacin kako da iskazem nekoj drzavi i naciji postovanje.
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Kao trece, ti nemas pojima kakav je moj Engleski jezik, kojeg ja pisem, citam i govorim bolje od pojedinih ljudi koji su rodjeni ovdje u USA, sto mogu da posvjedoce mnogi svjedoci, zapisi i dokumenti.
Tvoje vjestine iz engleskog mi nisu bas toliko bitne, ali kroz tvoju nesposobnost za razotkrivanje sarkazma i podhebavanja mi je makar moguce saznati da imam posla sa balavcom iz dijaspore. Samo onako usput: engleski se pise malom slovom, izuzev ako je na pocetku recenice dok se na engleskom pise velikim, dakle English.
Za sve postoji vrijeme i tema, ono sto sam ja u tvojim komentarima primjetio, a koje sam ti i citirao na drugoj stranici ove teme, je cista islamofobija, antibosnjastvo i bol jednog kumunjare koji zivi na zapadu i uziva sva prava demokratskog drustva, a zivi u iluziji kako je komunizam dobra stvar. Sto se tice koliko godina imam to si sam mogao da provjeris sa klikom na moj nik, a i kroz moje postove, ali da ti skratim trud, rodjen sam novembra 1972 u gradskoj bolnici, tacno u 19 sati i 15 minuta.
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Kao cetvrto, ti si taj koji raspiriva mrznju izmedju Bosanaca i Hercegovaca, ja priznajem da sam Bosanski nacionalista, ali ja kroz svoje postove ne govorim protiv naroda Bosne i Hercegovine nego protiv velikohrvatske i velikosrpske politike ciji klon si ti, jer pises protiv Bosanskih muslimana, Bosnjaka i protiv mene koji sam ostali.
:lol: Izgleda da su u AmeriKi poskupile tablete za smirenje pa ih osiguranje ne pokriva. Sto to velis, bosanski nacionalist u AmeriKi? Ako ti nije dosta mrznje i rata, sto nisi ostao u BiH, nacionalisto? Valjda je bolje sto nisi tamo, posto se Bosna rijesila makar jednog od svojih grobara. Kada pregledam ovako tvoje postove i onda to poredim sa propagandom i mrznjom sa "one" strane, ne vidim nikakvu razliku. I usput ponovo: bosanski se pise malim slovom. :D
Vidis li ti prijatelju koliko su tvoji komentari imbicilni? Tvoja mrznja prema meni tebe stavlja u goru poziciju nego nacionaliste, jer ti si komunjara i fasista, najgora kombinacija. Nacionalizam je nula u odnosu na sto je tvoj bolesni mozak spreman da uradi nekom sa drugacijim misljenjem.
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Kao peto, prestani me vrijedjati na osnovu mog psihickog stanja koje je uzrok velikosrpske agresije, sto me postavilo u vid zrtve, a koje ja uspijesno lijecim i za koje ja imam podnesenu tuzbu protiv genocidnofasistickog entiteta. Ja nisam to zelio, a nisam ni to zasluzio.
:lol: Nikada ti rata okusio nisi, momcino. Naime, da jesi, imao bi pametnijeg posla od forumskog trolanja i lajanja. Ovaj citirani dio je me definitivno ubjedjuje u raniju spoznaju: imam posla sa balavcom i dijasporskim cyber-ratnikom.
Hm... stvarno si tezak slucaj. Nadam se da ce sax administracija da te malo spusti na zemlju, jer mislim da je tvom trolanju davno trebao biti kraj.
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Ja kao Bosanski nacionalista ti mogu reci da je tvoja dijagnoza pogresna i da prvo sam sebe moras pregledati i dijagnozirati, jer ja imam pravo da volim svoju drzavu i svoj narod s kojim se identificiram, isto kao sto ti volis UDBU i SANU u kojim sam te ja prepoznao.
:lol: Ma, kazem ti, bosanski se pise malim slovom (zbog pravilnog pravopisa), a nacionalist jos manjim (zbog vrijednosti tog bolesnog opredjeljenja u rjecniku civilizacijskih promasaja).
Volim Bosnu, volim Bosance i Bosanke, volim Bosanski jezik, volim Bosanske cevape, volim sve sto je Bosansko. Da li te mnogo vrjedja ta recenica?
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Kao sesto, mozes me prijaviti mod. sax, ja sam za demokratiju i slobodu govora. Mislim da nam je svima bilo dosta kumunizma u kojem su samo pojedini imali pravo na uspijeh, a drugi samo bili jeftina radna snaga i topovsko meso.
Da, da, ti si za demokratiju kao i Slobo, Franjo, Raso, Aljo i ostala kompanija. Stranke im se sve proglasise demokratskim, a rezultat takve demokratije si ti. "Uspijeh"... :D
Ne bolesnice, ja sam za demokratiju kao i Thomas Jefferson, Nelson Mandela i sl. Tu Dejtonsku demokratiju koju ti podrzavas objesi macku o rep, to nije ni D od demokratije.
Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote: ======================================================================
P.S. Molba za administraciju da blokira Jazz_Junkie jer vrjedja me na svim mogucim nivoima; porjeklo, pripadnost, zdravstveno stanje, misljenje, pravo na repliku, naziva me fasistom, ponizava za to sto sam u dijaspori, naziva nepismenim i sl.
Ne ponizavam te sto si u dijaspori nego me cudi da netko preko bare moze biti toliko pun mrznje i sranja. Na ostalo mogu samo reci no comment. Oh svasta.... :lol:
Napisano plavim slovima nije upuceno tebi vec adminu sax-a. Ja ne mrzim narode koje zive na prostoru Bosne i Hercegovine vec mrzim velikohrvatsku i velikosrpsku politiku, a i njene sljedbenike.
Last edited by tbv on 02/01/2011 18:56, edited 2 times in total.
Klodovik

#212 Re: Osnivanje KPJ

Post by Klodovik »

willson wrote:
Klodovik wrote:Nema ništa od priče, bitni su rezultati. KPJ je nakon tolikih godina vlasti došla u situaciju da ne može odgovoriti na izazove i nije niti nudila, niti imala rješenje. Nakon 45 godina vladavine, nije imala mehanizam i put da sačuva zemlju, niti je stvorila okruženje i situaciju za iole normalnu tranziciju. Njeno djelovanje je, u konačnici, obilježeno neuspjehom.
Pa to je jedini sistem koji je poslije 45 godina vladavine mirno predao vlast po sistemu hocete demokratiju eto vam na jebala vas ona. :D

Osa imam raje po 'Rvackoj znam kako je kome a sada uvijek stari kukaju ma gdje zivjeli doslo im vrijem da se nemoze vise piti , pusiti , prciti . :D
A zašto su predali vlast? Neko ih je možda natjerao na to?
osa

#213 Re: Osnivanje KPJ

Post by osa »

dale cooper wrote:
osa wrote:
Da se nastavilo sa reformama i da je Marković imao odriješene ruke ko zna kako bi se završilo.

Malo korupcije i kriminala? Je li kod vas postoji bilo ko iz vlade i HDZ-a za kojeg zasigurno možeš
reći da nije korumpiran? Kako stvari stoje, Milanović ove godine neće morati puno trošiti
imao je marković odriješene ruke, čak i podršku amerike i e.u., ali nije imao podršku naroda u jugi jer rekoh ti, to je bila nametnuta, neprirodna država. što se tiče korupcije, ima je u svim segmentima i za nikog vatru u ruku ne bih stavio, borba protiv iste će biti duga i teška, pogledaj recimo italiju, zemlja zapadne europe, ekonomska sila, a političari korumpirani, prvi na listi premijer, ima toga svugdje.
za milanovića :thumbup: , a kakav će biti, to ćemo vidjeti...
dale cooper

#214 Re: Osnivanje KPJ

Post by dale cooper »

osa wrote:
dale cooper wrote:
osa wrote:

imao je marković odriješene ruke, čak i podršku amerike i e.u., ali nije imao podršku naroda u jugi jer rekoh ti, to je bila nametnuta, neprirodna država. što se tiče korupcije, ima je u svim segmentima i za nikog vatru u ruku ne bih stavio, borba protiv iste će biti duga i teška, pogledaj recimo italiju, zemlja zapadne europe, ekonomska sila, a političari korumpirani, prvi na listi premijer, ima toga svugdje.
Ali složićeš se da je bio sposoban čovjek i da su te reforme mogle donijeti rezultata da se Jugoslavija nije
raspala?

Hajde makar nisi kao onaj ProkletaJeAmerika pa da zbog KP mrziš automatski i SDP. :mrgreen:
osa

#215 Re: Osnivanje KPJ

Post by osa »

dale cooper wrote:
osa wrote:
dale cooper wrote:

Ali složićeš se da je bio sposoban čovjek i da su te reforme mogle donijeti rezultata da se Jugoslavija nije
raspala?

Hajde makar nisi kao onaj ProkletaJeAmerika pa da zbog KP mrziš automatski i SDP. :mrgreen:
da bih se složio da je marković bio sposoban, morao bih vidjeti rezultate , njih nema, a prekrižiti 4 nule i reći" imamo konvertibilan dinar", oprosti ali to baš i nije neka sposobnost, to više ulazi u sferu mađioničarskih trikova ili preciznije iluzije, kakva je otprilike i cijela juga bila, iluzija, ništa više. vidiš ja nikog ne mrzim, čak ni one koji su mi bili direktni neprijatelji( u ratu), mržnja je ružan osjećaj, a i poguban, jer reakcije izazvane tim osjećajem, najčešće nisu racionalne...
dale cooper

#216 Re: Osnivanje KPJ

Post by dale cooper »

osa wrote:
da bih se složio da je marković bio sposoban, morao bih vidjeti rezultate , njih nema, a prekrižiti 4 nule i reći" imamo konvertibilan dinar", oprosti ali to baš i nije neka sposobnost, to više ulazi u sferu mađioničarskih trikova ili preciznije iluzije, kakva je otprilike i cijela juga bila, iluzija, ništa više. vidiš ja nikog ne mrzim, čak ni one koji su mi bili direktni neprijatelji( u ratu), mržnja je ružan osjećaj, a i poguban, jer reakcije izazvane tim osjećajem, najčešće nisu racionalne...
Naravno da nema rezultata jer je sve grubo prekinuto. Mislio sam više na moguće špekulacije i poteze
koje je mogao povući poslije. Ali nejse, to je u domenu šta bi bilo, da je bilo, a sa tim ne treba više
gubiti vrijeme. Ali još uvijek se ne slažem sa tvojim mišljenjem o Jugoslaviji i životu u njoj.

Ne mrzim ni ja naravno, ali ima ljudi koji to rade i koji i danas SDP (i u BiH i u HR-u) povezuju
isključivo sa komunistima, što je po meni smiješno.
osa

#217 Re: Osnivanje KPJ

Post by osa »

dale cooper wrote:
osa wrote:
Naravno da nema rezultata jer je sve grubo prekinuto. Mislio sam više na moguće špekulacije i poteze
koje je mogao povući poslije. Ali nejse, to je u domenu šta bi bilo, da je bilo, a sa tim ne treba više
gubiti vrijeme. Ali još uvijek se ne slažem sa tvojim mišljenjem o Jugoslaviji i životu u njoj.

Ne mrzim ni ja naravno, ali ima ljudi koji to rade i koji i danas SDP (i u BiH i u HR-u) povezuju
isključivo sa komunistima, što je po meni smiješno.
bilo je u jugi još "markovića", malo , malo pa se kretalo od početka, udarale se nove ekonomske politike, oduzimala zemlja, osnivali kombinati, ma bilo je stotine mjera, ako imaš vremena proučavaj taj fenomen, ali sve te politike i sve te mjere su na kraju propale, kao i sama država. što se tiče povezivanja s komunistima, pa sve današnje stranke ili gotovo sve, su pune bivših komunista, a to najbolje možeš vidjeti iz načina vođenja politike ( nije to samo u bih), nisu se ti ljudi proimijenili, zato i toliki klijentelizam i korupcija, trebaće vremena da se stvari promijene
avicena

#218 Re: Osnivanje KPJ

Post by avicena »

osa wrote:... što se tiče povezivanja s komunistima, pa sve današnje stranke ili gotovo sve, su pune bivših komunista, a to najbolje možeš vidjeti iz načina vođenja politike ( nije to samo u bih), nisu se ti ljudi proimijenili, zato i toliki klijentelizam i korupcija, trebaće vremena da se stvari promijene
Sve je ovo šminka i dekor iza kojeg stoje skoro isti ljudi. Meni je bilo smiješno i kada je KPJ bila na vlasti pa neko počne pričati o idealima, a tek sada posebno kada je navodno u nekoj stranci zbog interesa običnog čovjeka. I prije su koristili Partiju za karijerizam i ostvarivanje ličnih interesa kao što danas se koriste stranke i partije. I opet bi i sa novom KP bilo isto samo bi imali jednu više opciju na izborima koja i ako bi prešla izborni prag tražila ko će je usvojiti kao koalicionog partnera.

Bosnolog

#219 Re: Osnivanje KPJ

Post by Bosnolog »

tbv wrote:Jugoslavija je bila umjetna tvorevina koja je zivjela kroz fazu utopije u kojoj se prekrojila i falsifikovala cijela historija Bosne i Hercegovine i naroda koji u njoj zive, sto je na kraju rezultiralo Genocidom nad muslimanima. O ugnjetavanju Kosovora od 1978 da i ne govorimo.
Utopijska partija i sitem koji je odavno prevaziden i neodrziv,Imao je svojih pozitivnh stvari prije svega antifasticko djelovanje i podrska pokretu u WW-II kao i postratna obnova zemlje.Najveca greska iste sto nije uvela visestranacje za vijema Tita a Yugoslavija nije postala clanica NATO pakta i EU,danas bi vjerovatno imali neki oblik Yugosavije,.Medutim mnogi su bili lazni komunisti a na Yugoslaviju gledali kao na Srboslaviju koja se najbolje moze simbolicno prikazati poput ove hiperinflacisjke bezvrijedne novcanice koju ni Sjeverrna Koreja nije uspjela dostici :mrgreen: ......

Image

Nestasica sekundarnih proizvoda te stednja na svim poljima od struje,voznje auta neparnim i parnim danima,.Sve je isplivalo na povrsinu kada su pristigli racuni za placanje kredita sto je samo ubrzalo eksploziju nacionalizma i klerikalizma te krvavog raspada Srboslavije koji nikada ne treba vise zagovarati niti podrzavati,....Ekonomska saradnja regije u sirem kontekstu da ali prije svega gledati svoj novcanik,i svoje interese,.Bosna je platila ogromnu cijenu povratka svoje drzavnost izgubljene dolaskom Osmanlija a nakon toga okupirana,ubijana,kolonijalizirana,negirana,izdavana i eksploatisana,....

Za KPJ i Tugoslavijom uzdisu oni koji ne vide u buducnost zbog svojih emocija koje nose iz tog vakta kao i zbog nacina raspada i velicine tragedije te kolicine krvi koja je proljivena kao posljedica raspada partije i zemlje koja je bila uredena na neiskrenim odnosima i laznoj utopiji,.....Stamparija na Topcideru je bila zasigurno jadna od najproduktivnijih i najzaposlenijih fabrika za stampanje i ubrizgavanje bezvrijednih novcanica kao bi se finasirala ogroman administracija,.......

Ostale su uspomene na vrijeme koje je imalo svoje historijsko opravdanje a koje se nije odrzalo jer se pokazalo kao utopijsko i neodrzivo,....

Bosna je unistavana,negirana i osporavana kroz dvije Tugoslavije sto je nastavljno i nakon raspada iste,.....Svaka podrska ili osnivanje komunisticke partije i ideologije je pogubno i porazno za buducnsot BiH,.....

Svakako treba uzeti dobre stvari iz tog perioda koje je SDP prepoznala a to su socijalna pravda,antifasizam,borba za jednaka prava,denacifizacija BiH i regiona te saradnja zemalja regiona i Evrope kroz udruzenja Socijal demokratskih stranaka,.......

Komunizam je zauvijek otisao u nepovrat kao prevazideno jednostranacko utopijsko jednoumlje kontrole gradana odozgo od vrha prema bazi sto je nakaradno i besperpektivno....
nosara

#220 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

E, bosnolog, usr'o si i sefa i stanicu... :lol:
sandžokan

#221 Re: Osnivanje KPJ

Post by sandžokan »

dinar je bio JUGOSLOVENSKA valuta, i ta novcanica nije iz SFRJ vec iz slobine srbije.,
zamislite kolišna bi bila konvertibilna marka da se ne oslanjamo na švabe????

primjetio sam da se obicno najneobrazovaniji bune protiv tog sistema, glavni argumenti su kod bosnjaka neko slovo M, odlazak u džamiju i srpska hegemonija koja je stvarno postojala.

mislim da su bosnjaci najgluplji narod u evropi bili i ostali i koliko su glupi odlicno su prosli u SFRJ. svi kakimo o srpskoj hegemoniji u tom sistemu, pa majku mu srbi su se obrazovali, ulagali u sebe dok je kod bosnjaka do 1990-te bilo zabranjeno da zenska djeca idu u skolu i onda im krivo sto srbi upravljaju.
bosna zaslugom komunjara i TITA nije bila podjeljena na HR I SR dio, u BIH su tada izgrađene najvece fabrike na balkanu o kojima danas mozemo samo sanjati.
i ko je kriv bosnjacima sto nisu isli u skolu, potomci tih istih idiota danas seru kako su srbi svime upravljali i eto kako su bili loši, pa sta očekuju da ce im neko drugi brisati guzicu i pitati ih hranom, ocekuju da ce neko drugi za njih nesto uciniti!!! kako glupo jbt!

super su prosli koliko su glupi i koliko su lijeni bili!
a istina je da su i srpski nacionalisti otezavali napredak muslimana u SFRJ, ali za razliku od danas u tom sistemu ako si se trudio i bio stvarno dobar nije bilo šanse da se ne probijes!!!
danas idu samo štele.

i svi seru kako im četnici nisu dali da napreduju, a svi izgradise kuce u toj SFRJ, aman ni jevrejima citav svijet nije dozvoljavo napredak, pa su ljudi uspjeli danas da upravljaju svijetom jer su se trudili.

i evo imamo danas svu "slobodu", ali ja koliko mogu primjetiti sve smo dublje i dublje u govnima. dans 70% stanovnistva nema sta da jede, nema nikakvo obrazovanje, a o zdravstvu da ne pricam i jel to ta vaša sloboda???

SFRJ jeste pozajmljivala pare ali ih je trosila na otvaranje novih radnih mjesta, danas direktor zeljeznica uzme kredit da podjeli plate ejjjj i to je kao napredak.

BIH je najvisi procvat dozivjela u okviru SFRJ.

molim admina da ovaj put fino procita moj post i da me ne banuje kao neki kreten sa "raznih diskusija" jer poticem iz reda Bošnjačkog naroda i imam puno pravo da ovako prticam o njemu!!!
BiH-x

#222 Re: Osnivanje KPJ

Post by BiH-x »

sandžokan wrote:dinar je bio JUGOSLOVENSKA valuta, i ta novcanica nije iz SFRJ vec iz slobine srbije.,
zamislite kolišna bi bila konvertibilna marka da se ne oslanjamo na švabe????

primjetio sam da se obicno najneobrazovaniji bune protiv tog sistema, glavni argumenti su kod bosnjaka neko slovo M, odlazak u džamiju i srpska hegemonija koja je stvarno postojala.

mislim da su bosnjaci najgluplji narod u evropi bili i ostali i koliko su glupi odlicno su prosli u SFRJ. svi kakimo o srpskoj hegemoniji u tom sistemu, pa majku mu srbi su se obrazovali, ulagali u sebe dok je kod bosnjaka do 1990-te bilo zabranjeno da zenska djeca idu u skolu i onda im krivo sto srbi upravljaju.bosna zaslugom komunjara i TITA nije bila podjeljena na HR I SR dio, u BIH su tada izgrađene najvece fabrike na balkanu o kojima danas mozemo samo sanjati.
i ko je kriv bosnjacima sto nisu isli u skolu, potomci tih istih idiota danas seru kako su srbi svime upravljali i eto kako su bili loši, pa sta očekuju da ce im neko drugi brisati guzicu i pitati ih hranom, ocekuju da ce neko drugi za njih nesto uciniti!!! kako glupo jbt!

super su prosli koliko su glupi i koliko su lijeni bili!a istina je da su i srpski nacionalisti otezavali napredak muslimana u SFRJ, ali za razliku od danas u tom sistemu ako si se trudio i bio stvarno dobar nije bilo šanse da se ne probijes!!!
danas idu samo štele.

i svi seru kako im četnici nisu dali da napreduju, a svi izgradise kuce u toj SFRJ, aman ni jevrejima citav svijet nije dozvoljavo napredak, pa su ljudi uspjeli danas da upravljaju svijetom jer su se trudili.

i evo imamo danas svu "slobodu", ali ja koliko mogu primjetiti sve smo dublje i dublje u govnima. dans 70% stanovnistva nema sta da jede, nema nikakvo obrazovanje, a o zdravstvu da ne pricam i jel to ta vaša sloboda???

SFRJ jeste pozajmljivala pare ali ih je trosila na otvaranje novih radnih mjesta, danas direktor zeljeznica uzme kredit da podjeli plate ejjjj i to je kao napredak.

BIH je najvisi procvat dozivjela u okviru SFRJ.

molim admina da ovaj put fino procita moj post i da me ne banuje kao neki kreten sa "raznih diskusija" jer poticem iz reda Bošnjačkog naroda i imam puno pravo da ovako prticam o njemu!!!
:-)
tbv

#223 Re: Osnivanje KPJ

Post by tbv »

Bosnolog wrote:Utopijska partija i sitem koji je odavno prevaziden i neodrziv,Imao je svojih pozitivnh stvari prije svega antifasticko djelovanje i podrska pokretu u WW-II kao i postratna obnova zemlje.Najveca greska iste sto nije uvela visestranacje za vijema Tita a Yugoslavija nije postala clanica NATO pakta i EU,danas bi vjerovatno imali neki oblik Yugosavije,.Medutim mnogi su bili lazni komunisti a na Yugoslaviju gledali kao na Srboslaviju koja se najbolje moze simbolicno prikazati poput ove hiperinflacisjke bezvrijedne novcanice koju ni Sjeverrna Koreja nije uspjela dostici :mrgreen: ......

Image

Nestasica sekundarnih proizvoda te stednja na svim poljima od struje,voznje auta neparnim i parnim danima,.Sve je isplivalo na povrsinu kada su pristigli racuni za placanje kredita sto je samo ubrzalo eksploziju nacionalizma i klerikalizma te krvavog raspada Srboslavije koji nikada ne treba vise zagovarati niti podrzavati,....Ekonomska saradnja regije u sirem kontekstu da ali prije svega gledati svoj novcanik,i svoje interese,.Bosna je platila ogromnu cijenu povratka svoje drzavnost izgubljene dolaskom Osmanlija a nakon toga okupirana,ubijana,kolonijalizirana,negirana,izdavana i eksploatisana,....
KPJ je bila super, svi smo bili milioneri i bilioneri, ali smo bili glupi i nismo znali da uzivamo u tom bogatstvu. :D
Bosnolog wrote:Za KPJ i Tugoslavijom uzdisu oni koji ne vide u buducnost zbog svojih emocija koje nose iz tog vakta kao i zbog nacina raspada i velicine tragedije te kolicine krvi koja je proljivena kao posljedica raspada partije i zemlje koja je bila uredena na neiskrenim odnosima i laznoj utopiji,.....Stamparija na Topcideru je bila zasigurno jadna od najproduktivnijih i najzaposlenijih fabrika za stampanje i ubrizgavanje bezvrijednih novcanica kao bi se finasirala ogroman administracija,.......
Da, bas mi je zao jugonostalgicara, ali sta se moze, nesto sto je iluzijarno ima i svoj rok trajanja. :)
Bosnolog wrote:Ostale su uspomene na vrijeme koje je imalo svoje historijsko opravdanje a koje se nije odrzalo jer se pokazalo kao utopijsko i neodrzivo,....

Bosna je unistavana,negirana i osporavana kroz dvije Tugoslavije sto je nastavljno i nakon raspada iste,.....Svaka podrska ili osnivanje komunisticke partije i ideologije je pogubno i porazno za buducnsot BiH,.....
Da se tu radi o zastupnicima pravog Marksizma bilo bi ok, ali tu se samo radi o velikosrbima kojim su racuni pomrseni, a kojim je Bosna i Hercegovina nocna mora.
Bosnolog wrote:Svakako treba uzeti dobre stvari iz tog perioda koje je SDP prepoznala a to su socijalna pravda,antifasizam,borba za jednaka prava,denacifizacija BiH i regiona te saradnja zemalja regiona i Evrope kroz udruzenja Socijal demokratskih stranaka,.......

Komunizam je zauvijek otisao u nepovrat kao prevazideno jednostranacko utopijsko jednoumlje kontrole gradana odozgo od vrha prema bazi sto je nakaradno i besperpektivno....
SDP ima moju punu podrsku, i mislim da su oni jedina stranka koja moze da pomiri bh gradjane, jer ce ovi drugi samo odvesti neduzan narod u nova stradanja, ponizavanja i vecu bijedu od bijede u kojoj se mnogi danas nalaze.
JEDRILICA

#224 Re: Osnivanje KPJ

Post by JEDRILICA »

Iz koje si ti vukojebine kada su ti zenska djeca tek 90tih isla u skolu?

Eto ko se sada docepao interneta. 90tih krenule mu majke i sestre u skolu a on se danas uhvatio politike!

Moderator: ovo je zbog uvreda za dozivotnog bana.
Bosnolog

#225 Re: Osnivanje KPJ

Post by Bosnolog »

nosara wrote:E, bosnolog, usr'o si i sefa i stanicu... :lol:
Nisam bio partias,jer sam bio tragi generacija to jest ona koja je platila najvecu cijenu raspada Tugoslavije i to krvavo iskusio sa nedovoljno godina da bi bio partijas,....Sto bi rekli hebena generacija ili na pogresnom mjestu u pogresan vakat,....

Generalno sam za to da se iz svakog sitema i stranke uzmu dobre srane koje su real provodljive i odrzive pa tako i uvezi KPJ-a,.... :mrgreen:

Nosara ima izgleda jos uvijek partijasa i nostalgicara onog vakta,.......Dajgle starosnu strukturu kominstickih Yugonostalgicara,....http://www.youtube.com/watch?v=-IF95gsJmhY :lol: :lol: :lol: :lol:

@ sandzokan ta novcanica je bila iz posljednje krnjoslavije,samo trebas da znas da su takode brisane milionske nule sa novcanica u vrijeme osamdesetih,raspitaj se o novcanicama u vrijeme zavrsne faze nadolazeceg raspada i propasti YU,.....???

Ovo je bila mega Slobina dinotresna pet stotina milijarderska hiper inflaciona novcanica,.....

To sto ti pises iz tog vakta je plakanje nad grobom mrtvaca koji nikada nece ustati ili samospaljivanje pred sudbinom,.

Zivot ide dalje i snalazi se inace stojs na tracnicama a voz samo sto nije naisao,....... :mrgreen:
Locked