Osnivanje KPJ

Locked
dimitrix

#1 Osnivanje KPJ

Post by dimitrix »

Ineresuje me koliko vas ima koji zale za Jugoslavijom?Sta mislite o osivanju KOMUNISTICE PARTIJE i osnivacu? :D
nellington

#2 Re: Osnivanje KPJ

Post by nellington »

O osnivačima pomiješani osjećaji - Filip Filipović, legenda radničkog pokreta, Živko Topalović stoka belosvetska.
nikola 1

#3 Re: Osnivanje KPJ

Post by nikola 1 »

dimitrix wrote:Ineresuje me koliko vas ima koji zale za Jugoslavijom?Sta mislite o osivanju KOMUNISTICE PARTIJE i osnivacu? :D
Glupost je osnivati komunisticku partiju ,to je utopija...Treba osnovati JUGOSLOVENSKI POKRET a da li ce neko to uraditi ne znam..sve je moguce,postali smo robovi globalizacije,obicni misevi na svjetskoj sceni.
nosara

#4 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

nikola 1 wrote:
dimitrix wrote:Ineresuje me koliko vas ima koji zale za Jugoslavijom?Sta mislite o osivanju KOMUNISTICE PARTIJE i osnivacu? :D
Glupost je osnivati komunisticku partiju ,to je utopija...Treba osnovati JUGOSLOVENSKI POKRET a da li ce neko to uraditi ne znam..sve je moguce,postali smo robovi globalizacije,obicni misevi na svjetskoj sceni.
Slazem se za Jugoslovenski pokret u bilo kom obliku... To nam je sudbina i ceka nas iza ugla...

Sto se tice ove nove KP, ne mislim nista, a onim starim laka zemlja, slava i hvala...
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#5 Re: Osnivanje KPJ

Post by Dado dijasporitus »

Pa vec postoji Komunisticka partija u Srbiji (a mozda i u BiH) na celu sa Joskom Brozom, Titinim unukom. Bilo je na TV prije jedno mjesec, dva intervju sa Joskom i to u dva dijela jer su gledaoci trazili jos. Cak mislim da su usli i u izborni sistem u Srbiji
http://www.blic.rs/Vesti/Politika/22131 ... ke-partije
nellington

#6 Re: Osnivanje KPJ

Post by nellington »

Samo da objasnim svoj gornji post, da me ne bi neki bukvalac počeo propitivati: ovo Joškino čudo ne može nikako biti KPJ, već KP, jer nema više J - otkako mu je deda umro. Zato govorim o osnivačima one prave KPJ :)

@Dado: u BiH je bila RKP BiH iz Bijeljine, imali su 3 člana zajedno sa predsjednikom, zamjenikom i čistačicom.
nosara

#7 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

Ideja jedne Komunisticke partije i za one Titove intelektualce bila je suvise komplicirana, a danas je nas covjek politicki opet otisao na granu, tako da... :D
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#8 Re: Osnivanje KPJ

Post by Dado dijasporitus »

nellington wrote:Samo da objasnim svoj gornji post, da me ne bi neki bukvalac počeo propitivati: ovo Joškino čudo ne može nikako biti KPJ, već KP, jer nema više J - otkako mu je deda umro. Zato govorim o osnivačima one prave KPJ :)

@Dado: u BiH je bila RKP BiH iz Bijeljine, imali su 3 člana zajedno sa predsjednikom, zamjenikom i čistačicom.
Kontam ja to ali nemozes reci da nije relevantno narocito sto Joska ide na to da i u BiH se osnuje KP sto se moze protumaciti kao jedan (iako sicusan) iskorak prema KPJ. Ako se dobro sjecam mislim da je pricao kako u BiH ima vise pristalica nego u Srbiji. Stvar sa komunistima na Balkanu ali i uopste je da uvijek teze diktatorstvu pa ako u partiji nema jakog lidera, a sto je na Balkanu uvijek izrazeno po snaznoj patrijarhalnoj krvnoj liniji, onda je i razumljivo to sto se desilo u Bijeljini.

Nadam se samo da tema nece postati 56.549.826. tema o jugonostalgiji kako to obicno biva. :roll:
tbv

#9 Re: Osnivanje KPJ

Post by tbv »

Jugoslavija je bila umjetna tvorevina koja je zivjela kroz fazu utopije u kojoj se prekrojila i falsifikovala cijela historija Bosne i Hercegovine i naroda koji u njoj zive, sto je na kraju rezultiralo Genocidom nad muslimanima. O ugnjetavanju Kosovora od 1978 da i ne govorimo.
poznanik

#10 Re: Osnivanje KPJ

Post by poznanik »

nosara wrote:Slazem se za "Jugoslovenski pokret" u bilo kom obliku... To nam je sudbina i ceka nas iza ugla...

...a pokrenuće se tek kada Slovenci odluče, a Hrvati prihvate...ostali su u poziciji čekanja. :oops:
slobodni armirach

#11 Re: Osnivanje KPJ

Post by slobodni armirach »

sigurno osnivac racuna ozbiljno na autenticne komuniste na ovim prostorima, KINEZE.

nema potrebe da se zali jugoslavija, koja Bosni NISTA nije dala,

od 1966 pocinje razvaljivanje jugoslavije, kad Velikosrppski sin dobrica cosic, pocinje otvoreno da rovari protiv Josipa.
Komrad

#12 Re: Osnivanje KPJ

Post by Komrad »

slobodni armirach wrote:sigurno osnivac racuna ozbiljno na autenticne komuniste na ovim prostorima, KINEZE.

od 1966 pocinje razvaljivanje jugoslavije, kad Velikosrppski sin dobrica cosic, pocinje otvoreno da rovari protiv Josipa.
Jesi li ozbiljan ili se salis?
Control panel

#13 Re: Osnivanje KPJ

Post by Control panel »

ja navise zalim za milicijom. cini mi se da smo bili sigurniji ili se varam.
Jazz_Junkie

#14 Re: Osnivanje KPJ

Post by Jazz_Junkie »

tbv wrote:Jugoslavija je bila umjetna tvorevina koja je zivjela kroz fazu utopije u kojoj se prekrojila i falsifikovala cijela historija Bosne i Hercegovine i naroda koji u njoj zive, sto je na kraju rezultiralo Genocidom nad muslimanima. O ugnjetavanju Kosovora od 1978 da i ne govorimo.
Ostavi se mladomuslimanske lektire. Svaka drzava je umjetna tvorevina, samo sto su neke uspjesnije. Jugoslavija je sigurno bila najuspjesniji drzavni projekt u juznih Slavena. Danasnje banana drzavice nisu u stanju opstati bez vanjskog pokrica sto i jeste bio smisao razbijanja Jugoslavije kroz nacionalisticke elite, svjesne ili nesvjesne agente stranog kapitala. Povijest ce pokazati kada se na nju bude gledalo nesto trjeznije. Jugoslavija je "investitorima"bila previse neovisna i zbog toga je morala nestati kada se pokazala prilika. Medjutim, Jugoslavija nije isto sto i komunizam. Potrebna je KP koja slijedi principe marksizma, prije svega u njegovom izvornom obliku: filozofskom. Treba citati marksisticke autore i razumjeti materiju. Potrebno je biti analiticar, a ne politicar/politikant. Biti clan KP i vikati "za Titu i Partiju" nikoga ne cini komunistom. 90% bivsih kvazi-komunista nikada nisu procitali, a kamoli razumjeli Marxa. Ne znam koliko je potrebna Jugoslavija, ali marksizam jeste. Komunizam je internacionalan i ne poznaje/priznaje granice umjetnih tvorevina i drugih ostavstina iz feudalnog mracnog doba. Njegov cilj je emancipacija covjeka sto nije lako objasniti balkanskom grmalju koji cini dominantno biracko tijelo.
Jazz_Junkie

#15 Re: Osnivanje KPJ

Post by Jazz_Junkie »

slobodni armirach wrote:sigurno osnivac racuna ozbiljno na autenticne komuniste na ovim prostorima, KINEZE.

Sarajevo, inace kasabica, u Jugoslaviji postaje grad i pored toga jos jedan od industrijskih najrazvijenijih u citavoj Jugoslaviji. BiH nikada nije bila ekonomski, intelektualno i kulturno razvijenija kao tada. Na cinizam pojedinaca ovdje je tesko pronaci adekvatan odgovor.
Tvrtko II Kotromanić

#16 Re: Osnivanje KPJ

Post by Tvrtko II Kotromanić »

http://skbih.org/

ne ucestvuju u izborima, ima ih doduse nesto vise od troje, ali sve je to slabo..

a u ovom nacionalisticko-fasistickom drustvo opasno je bit crven
nazalost
radostan dan

#17 Re: Osnivanje KPJ

Post by radostan dan »

Tako smo se potrudili da sve ovo razjebemo, nećemo valjda sve iz početka.
Nemojte drugovi, ko boga vas molim.
sodom

#18 Re: Osnivanje KPJ

Post by sodom »

Mislim da su komunisti postali nesto lose zbog nacionalisticke propagande i indoktriniranosti ljudi koji su prihvatili nacionalnost odbacujuci sve ono sto je bilo prije toga.
Komunizam kao ideja je izlizana i maksimalno upotrebljena, a kod mnogih cak i neopravdano budi negativna osjecanja.
Realno, kp se po nastupu ni po čemu ne bi razlikovao od trenutnih političkih partija, jer se nikada ne bi mogli postici kompromisi a u istim je kljuc buducnosti.

Jer čim bi kp ojačao i dosao na vlast, pola članova nacionalistickih stranki bi zavrsilo na javnim trgovima.
(nije da sam protiv toga :D )
nellington

#19 Re: Osnivanje KPJ

Post by nellington »

radostan dan wrote:Tako smo se potrudili da sve ovo razjebemo, nećemo valjda sve iz početka.
Prvo da bacimo gospodina Rajkovića u bunar :D

P.S. ja predlažem da se mi trockisti prvi ujedinimo, pa će i ostale struje za nama.
radostan dan

#20 Re: Osnivanje KPJ

Post by radostan dan »

nellington wrote:
radostan dan wrote:Tako smo se potrudili da sve ovo razjebemo, nećemo valjda sve iz početka.
Prvo da bacimo gospodina Rajkovića u bunar :D

P.S. ja predlažem da se mi trockisti prvi ujedinimo, pa će i ostale struje za nama.
Džaba ga bacamo, iskopaće ga Bili. :thumbup: (malo šala, al kako je krenulo, čitav raspad i sadašnje tendencije nekog zaokruživanja ovih prostora, pa makar i u ekonomskom smislu, se mogu svesti na ove dvije rečenice)

:sax:
BiH-x

#21 Re: Osnivanje KPJ

Post by BiH-x »

Nemojte drugovi, ko boga vas molim
.
x
cyprus

#22 Re: Osnivanje KPJ

Post by cyprus »

Ja mislim da ne bi bilo loše osnovat KP kao normalnu političku partiju. Pa recimo na Kipru, članici EU, na vlasti je komunistička stranka :D

Image

http://en.wikipedia.org/wiki/Progressiv ... ing_People
cikafe

#23 Re: Osnivanje KPJ

Post by cikafe »

Jazz_Junkie wrote:
tbv wrote:Jugoslavija je bila umjetna tvorevina koja je zivjela kroz fazu utopije u kojoj se prekrojila i falsifikovala cijela historija Bosne i Hercegovine i naroda koji u njoj zive, sto je na kraju rezultiralo Genocidom nad muslimanima. O ugnjetavanju Kosovora od 1978 da i ne govorimo.
Ostavi se mladomuslimanske lektire. Svaka drzava je umjetna tvorevina, samo sto su neke uspjesnije. Jugoslavija je sigurno bila najuspjesniji drzavni projekt u juznih Slavena. Danasnje banana drzavice nisu u stanju opstati bez vanjskog pokrica sto i jeste bio smisao razbijanja Jugoslavije kroz nacionalisticke elite, svjesne ili nesvjesne agente stranog kapitala. Povijest ce pokazati kada se na nju bude gledalo nesto trjeznije. Jugoslavija je "investitorima"bila previse neovisna i zbog toga je morala nestati kada se pokazala prilika. Medjutim, Jugoslavija nije isto sto i komunizam. Potrebna je KP koja slijedi principe marksizma, prije svega u njegovom izvornom obliku: filozofskom. Treba citati marksisticke autore i razumjeti materiju. Potrebno je biti analiticar, a ne politicar/politikant. Biti clan KP i vikati "za Titu i Partiju" nikoga ne cini komunistom. 90% bivsih kvazi-komunista nikada nisu procitali, a kamoli razumjeli Marxa. Ne znam koliko je potrebna Jugoslavija, ali marksizam jeste. Komunizam je internacionalan i ne poznaje/priznaje granice umjetnih tvorevina i drugih ostavstina iz feudalnog mracnog doba. Njegov cilj je emancipacija covjeka sto nije lako objasniti balkanskom grmalju koji cini dominantno biracko tijelo.
Pa ni jugoslavija nije mogla opstati bez zapadnoevropskog i americkog kapitala... :-)
osa

#24 Re: Osnivanje KPJ

Post by osa »

cikafe wrote:
Jazz_Junkie wrote:
Pa ni jugoslavija nije mogla opstati bez zapadnoevropskog i americkog kapitala... :-)

kako nije, pa njoj ni chuck norris nije mogao ništa..
nosara

#25 Re: Osnivanje KPJ

Post by nosara »

"Danke dojcland, razmaknite guzove, ulijecemo!" - F. Tudjman, boljsevik, ustasa, sta god treba, principijelno... :D
Locked