ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Dr. Octagon

#76 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Dr. Octagon »

Dr.Mr.Fr. wrote:
Dr. Octagon wrote:
sarkić ajid-paša wrote:Na duže staze najbolje je pronaći sposobne ljude kao nezavisne kandidate na izborima a koje bi podržali vi sa foruma kao svoje predstavnike. Tako bi imali informacije šta se dešava iz prve ruke. Da bi nešto postigli morate krenuti sad da promovišete ljude za općinske izbore jer je to prva stepenica. Poslije za kantonalne izbore.
Samo nezavisan kandidat može prenositi Vaše stavove jer na njega nemože niko vršiti pritisak. Ako bude prevaga u vjeću onda može puno toga postići.
Znači okupite se, popričajte, nadjite osobu koja nema tremu i zna pričati, koja ima talenta, škole i vještina da zasupa forumaše i gradjane, kad izaberete kandidate predstavite ga javno i promovišite.
Ovo je dobar prijedlog.Ovdje ima ljudi koji bi mogli promijeniti nešto.Ideja o nekom spontanom okupljanju uopšte ne izgleda loše.Možemo se skupiti na kafi nekoj i pokušati razmijeniti neka mišljenja live i krenuti od toga...

Živo me interesuje koga bi forumaši podržali za svog nezavisnog kandidata :? :? :?
Prvo se moramo početi okupljati,razmijeniti mišljenja,pa izabrati nekoga.Malo teže ovako virtualno na prvu...
Dr. Octagon

#77 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Dr. Octagon »

@di wrote:
Dr. Octagon wrote:Kao što ste vidjeli,ipak je pokretanje akcije i na facebooku i čak i priča ovdje koju smo pokrenuli uticalo na podnošenje ostavke misnistra i povlačenje odluke o poskupljenju.Ja vas molim da pokušamo ovdje pokrenuti neke stvari i da ako je potrebno napravimo neki novi pokret DOSTA jer onaj očigledno ne funkcionira više.Dajte svi svoje prijedloge kako da se organizujemo,vjerujte da je moguće i izvodivo.Dajte da pokušamo bar da bi nam svima bilo bolje.Skupit potpise,pokrenuti udruženje,statut,šta god nam padne na pamet.Moramo pružiti neki otpor ovoj hegemoniji.Ne trebaju nam oni koji žele preko ovakvih aktivnosti skupljati jeftine političke poene kod stranaka kao što je onaj Mahmutćejahić koji je sad naravno stranački aktivan.Na ovom forumu postoji ozbiljna kritična masa mladih intelektualaca koji mogu promijeniti nešto......
Pa građani su jih stavili na te funkcije/mjesta, toliko od mene.
Mi ih nismo birali,mi ustvari nismo mogli birati.Od ponuđenog zla svi su vjerovatno gledali da izaberu najmanje.Ovdje je riječ o političkim kadrovskim rješenjima dogovaranim u kafanama.Mi smo birali njihove vođe čopora a oni su dijelili hijerarhijski niže pozicije
svjezi_ustipak

#78 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by svjezi_ustipak »

Alfons Kauders wrote:
svjezi_ustipak wrote: mi cemo uci u historiju po tome da trzisnu ekonomiju uvodimo socijalistickim samoupravnim pristupom. to za mmf si u pravu. svi bi nesto ali niko ne da od sebe. nagradno pitanje: oklen pare za ovolike subvencije, socijale, administraciju, budzete? pitaj prosvetu, ne daju. trazi od zdravstva, ne daju. probaj posuditi od administracije, ne daju. povecaj poreze privredi, ne daju. niko ne da d sebe a svi bi nesto. razuvjerice nas povjerioci kad pokucaju na vrata i kad banke izvuku mjenice.
ne da niko, svi kontaju to su nicije pare... naucio tako narod, sta ces... tako je i grke bolio kurac, kontali da levate EU i uzimaju dzabne pare... pa ce uskoro rame uz rame s albanijom i makedonijom...

samo sto su grci trosili lovu iz brisela... a mi sami sebe cerupamo... samo sto je grcima skresano pola duga i jos su dobili pomoc, a nas ce ostaviti da se valjamo u vlastitim govnima

sto je najsmjesnije, kod nas se vazda vrti prica kako nismo puno zaduzeni... nismo, kad gledas drzavu... ali kad gledas vanbudzetske fondove, javna preduzeca i ostale picke materine, onda itekako jesmo...

ma mi smo famozni. ovjde je svakome normalno da se nijedna firma ne moze razvijti zahvaljujuci poslovnom okruzenju koje stvaraju zakonodavci. k'o biva, lijepo nam je pa sta imaju frme rasti dalje. jedino administracija i vanprivreda kvasa li kvasa.

vidjecete smo kako ce se ovi samoupravni trzisni demokrati uhvatiti za glavu na proljece, ova je zima mila majka sta ce se desiti. RS mora uzeti kredit za 12tu penziju, a kad krene pucanje po savovima uFederaciji...samo uzeti kokice i gledati taj show.

da rezimiram: mislim da jedna kifla nikako ne moze parirati somunu, jedino kifla i po ili kifla i perec mogu biti jednaki somunu :D :D
Hemel

#79 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Hemel »

Control panel wrote:
Hemel wrote:
pa je li ti stvarno mislis da oni mogu uredno da posluju i odrzavaju sistem sa tako niskim cijenama.
ako hoces (a hoces) uredno snabdijevanje, odrzavanje sistema, zamjene dotrajalih instalacija, pa nova vozila ViK...mora se i to adekvatno i platiti a sa sadasnjim cijenama oni nemogu odrzavati ni ovaj zastarjeli sistem a kamoli da ti garantuju redovnu isporuku.

znam da ce sada mnogi da kazu ovo i ono ali to je tako. davno sam ja ovdje pisao ''dobro je danas kako ce biti sutra'' .
pogresno si me shvatio. ja sam za formiranje cijene usluge sa kojom ce biti zadovoljni i gradjani a i preduzeca.
samo kazem da mi je nestalo vode ovako rano. prije je nestajalo iza 12 1, 2 navece ali nikada prije 10 navecer.
samo se nadam da nisu poceli da se svete i vladi i gradjanima za nepovecanje cijena vode.

naravno da nisam za minimalne cijene ili dzabne ako mogu tako reci. cijena mora sadrzavati i investiciona ulaganja inace sta ce biti kada sve dotraje. a vec je dotrajalo.
upravo tako...
nista se ne rjesava ako su oni povukli odluku o poskupljenju.
poblebi su na drugoj strani. nema socijalnih programa koji ce pomagati socijalno ugrozenim da redovno placaju komunalne dazbine.
ogromna administracija na svim nivoima to ne dozvoljava jer guta sve sto se slije u budzete.
opterecuju privredne subjekte raznim nametima tako da ovi ne mogu isplatiti ni neki normalni licni dohodak radnicima a koji bi trebali da placaju komunalije.
problem je OGROMNA administracija i rjesenje je u njenom smanjenju a visak sredstava uputiti prema socijalno ugrozenim.

kao sto rece @alfonse , mogu oni raditi i bez povecanja cijena ali ce se gubici gomilati a to ce neko nekada ipak morati da plati ili ce doci do totalnog raspada sistema pa nema ni vode ni struje ni gasa...
popajic

#80 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by popajic »

@alfons
sto je najsmjesnije, kod nas se vazda vrti prica kako nismo puno zaduzeni... nismo, kad gledas drzavu... ali kad gledas vanbudzetske fondove, javna preduzeca i ostale picke materine, onda itekako jesmo...
Haman vazda oko "pozitivne nule" :D
Nidze nista , al kad se ukalkulise sta je moglo leci , a bezbeli nije - solventnost razvaljuje :D

A ovo gradjani protiv korumpirane vlasti - ma, neka vlast ponudi narodu kratkorocni rahatluk sa jeftinijom strujom , vodom , plinom , korumpirano ce taj isti narod zmiriti na svaku nesposobnu vlast.
Nista svijest i savjest - samo ruka ruku mije !
Dr. Octagon

#81 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Dr. Octagon »

Upravo to.Govorio sam o razvoju MSP-a,ali naravno najbitniji su makroekonomski faktori za pravilan razvoj.Mi u federaciji smo trebali pokrenuti referendum o ukidanju kantona i preglomazne administracije.Svaki hrvat iz zapadnohercegovačkog kantona bi naravno bio za,kad bi dobijao kakve takve podsticaje za svoj vinograd,njivu umjesto ovako što mu te pare izbija komšija Mate koji voza mercedesa i ima kuću od po miliona u Lištici i stan u Zagrebu a vijećnik je HDZ-a i ne radi ništa.Narodu je pun kurac svega.Nijedan hrvat ne vjeruje o ublehi o majorizaciji,obični ljudi su na ivici egzistencije.Ova sada odvajanja za poticaj proizvodnje,za poljoprivredu za poduzetništvo su žalosna.Koliko smo otvorili novih radnih mjesta u proizvodnji?Samoorganizacija privrednika i njihove lične investicije.Ni govora o poslovnim inkubatorima i clusterima.Vidjeli ste one priče o pšenici.Nema nikakve strategije,nema nikakve budućnosti.Iza nas ne stoji niko,e sad zamislite da mi ovakvi počnemo pregovore s EU,to je tek posebna priča.Uopšte nema ljudi koji bi pregovarali a ne šta drugo.Hrvatska mi izgleda sve dalja nažalost.
HM 2011

#82 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by HM 2011 »

sve ovo o čemu pišemo ne donosi glasove većine - ali je izraz želje za napredkom..... (jako lagano za uočiti kod npr. Naše stranke - koja je nastala iz ovakvih rasprava entuzijasta)

Kao takvo, teško da će biti implementirano u današnjem političkom sistemu.

Kako prevazići taj problem ?
Dr. Octagon

#83 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Dr. Octagon »

HM 2011 wrote:sve ovo o čemu pišemo ne donosi glasove većine - ali je izraz želje za napredkom..... (jako lagano za uočiti kod npr. Naše stranke - koja je nastala iz ovakvih rasprava entuzijasta)

Odlično pitanje.Mi trebamo prvo pokrenuti neki projekat organizacije,ujediniti se sa svim obespravljenim strukturama(takvih je najviše(penzioneri,demobilisani borci,studenti,nezaposleni,RVI,itd.).Svi poznajemo nekoga ko je ekspert u nekoj oblasti-specijalist,takvih nam treba.Onda naći nekog poznatog javnosti,ko može da bude svojevrsan reprezent svega toga.Dobar osvrt za Našu Stranku.Tanović je mislio da je on dovoljan kao reprezent stranke i da će ljudi zbog Oskara masovno glasati za njega.Jednostavno nije ulijevao dovoljno povjerenja glasačima.I nije imao tim ljudi.I osim njega većinom su bili politički anonimusi nepoznati javnosti.Postoji iz stare garde intelektualaca puno ljudi(iz kruga 99 npr.)koji su željni i voljni pomoći,šta je s bivšim članovima SDP-a,neki od njih su u SDU i imaju staru ekipu(Lazović,Kljuić,Duraković) ali nemaju svježih lica i ideja i njihov učinak na političkoj sceni je marginalan.Ovdje ima jako puno ljudi koji bi imali šta reći i uraditi..
Skijaš

#84 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Skijaš »

Dr. Octagon wrote:
HM 2011 wrote:sve ovo o čemu pišemo ne donosi glasove većine - ali je izraz želje za napredkom..... (jako lagano za uočiti kod npr. Naše stranke - koja je nastala iz ovakvih rasprava entuzijasta)

Odlično pitanje.Mi trebamo prvo pokrenuti neki projekat organizacije,ujediniti se sa svim obespravljenim strukturama(takvih je najviše(penzioneri,demobilisani borci,studenti,nezaposleni,RVI,itd.).Svi poznajemo nekoga ko je ekspert u nekoj oblasti-specijalist,takvih nam treba.Onda naći nekog poznatog javnosti,ko može da bude svojevrsan reprezent svega toga.Dobar osvrt za Našu Stranku.Tanović je mislio da je on dovoljan kao reprezent stranke i da će ljudi zbog Oskara masovno glasati za njega.Jednostavno nije ulijevao dovoljno povjerenja glasačima.I nije imao tim ljudi.I osim njega većinom su bili politički anonimusi nepoznati javnosti.Postoji iz stare garde intelektualaca puno ljudi(iz kruga 99 npr.)koji su željni i voljni pomoći,šta je s bivšim članovima SDP-a,neki od njih su u SDU i imaju staru ekipu(Lazović,Kljuić,Duraković) ali nemaju svježih lica i ideja i njihov učinak na političkoj sceni je marginalan.Ovdje ima jako puno ljudi koji bi imali šta reći i uraditi..
Angažuj se kroz NS ili SDU. To što ti predlažeš je rasipanje energije a neko zlonamjeran bi, što zbog tvojih fiks ideja, što zbog nastupa, mogao pomisliti da si Zlajin čovjek.
muha_sa

#85 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by muha_sa »

Skijaš wrote:
Dr. Octagon wrote:

Angažuj se kroz NS ili SDU. To što ti predlažeš je rasipanje energije a neko zlonamjeran bi, što zbog tvojih fiks ideja, što zbog nastupa, mogao pomisliti da si Zlajin čovjek.
prije toga objediniti nezadovoljne(mnogo ih/nas je) iz svih "avlija" pa krenut u neku akciju---dok god nekog iz jedne "avlije" nije briga za nekog iz "tudje" avlije nema nama hajra :-)
Skijaš

#86 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Skijaš »

muha_sa wrote:
Skijaš wrote:Angažuj se kroz NS ili SDU. To što ti predlažeš je rasipanje energije a neko zlonamjeran bi, što zbog tvojih fiks ideja, što zbog nastupa, mogao pomisliti da si Zlajin čovjek.
prije toga objediniti nezadovoljne(mnogo ih/nas je) iz svih "avlija" pa krenut u neku akciju---dok god nekog iz jedne "avlije" nije briga za nekog iz "tudje" avlije nema nama hajra :-)
Nema akcije prijatelju, narod ne može protiv sebe. Kada prestane biti moderno varati sistem, narod se može nadati boljim uslovima života. Političari su iz naroda, narod ih bira i imaju tu filozofiju naroda. Nema griže savjesti, nema skrupula, nema bilo kakvih opterećavanja nekim parametrima morala.

U ovoj državi nema sredine, ili imaš ozbiljnih zdravstvenih i finansijskih problema ili odmah nakon što ih riješiš postaješ hedonist. Nema, ili je jako malobrojna, ona sredina kojoj je dovoljna mala kuća bez plazme i skupocjenog namještaja. A takvi su jezgro zdravog društva.
palamuda

#87 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by palamuda »

micki125 wrote:
Optimus Prime wrote:
Dr. Octagon wrote:Kao što ste vidjeli,ipak je pokretanje akcije i na facebooku i čak i priča ovdje koju smo pokrenuli uticalo na podnošenje ostavke misnistra i povlačenje odluke o poskupljenju.Ja vas molim da pokušamo ovdje pokrenuti neke stvari i da ako je potrebno napravimo neki novi pokret DOSTA jer onaj očigledno ne funkcionira više.Dajte svi svoje prijedloge kako da se organizujemo,vjerujte da je moguće i izvodivo.Dajte da pokušamo bar da bi nam svima bilo bolje.Skupit potpise,pokrenuti udruženje,statut,šta god nam padne na pamet.Moramo pružiti neki otpor ovoj hegemoniji.Ne trebaju nam oni koji žele preko ovakvih aktivnosti skupljati jeftine političke poene kod stranaka kao što je onaj Mahmutćejahić koji je sad naravno stranački aktivan.Na ovom forumu postoji ozbiljna kritična masa mladih intelektualaca koji mogu promijeniti nešto......
A sta je sa nama koji ne zelimo da sa nasim porezima subvencioniramo potrosnju plina?
ništa, plaćat ćemo i za njih i za sebe :?
Nakardano da ne može nakaradnije, ako vlada već fiansira plin toplanama, zašto ja nemam pravo tražiti da čini isto meni. Mogli smo se i mi malo bolje organizovat i tražiti svoja prava.
@ Alfons Kauders mudro zbori kao i uvijek :thumbup: :thumbup:
Stvarno ako neko misli da će ovako nešto postić grdno se vara.
Tržište jeste brutalno i okrutno to se najbolje vidi iz trgovine strujom i plinom, ako imaš platit ćeš, ako nemaš odjebi, njemac jedva čeka da kupi nema socijalne osjetljivosti ni morala i treba da ova džabna svijest bude svedena na minimum.
Znam da ima ljudi koji nemaju i njima treba pomoći, ljudi su izmislili načine za to samo ih treba primjeniti kod nas.
Kakvi protesti protiv vlade, šta hoćemo, za šta da protestujemo, da nam plate ono što smo potrošili, ako je to evo me hoću i ja džabe tu sam.
bosnian_king

#88 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by bosnian_king »

Izgleda da je koristilo, treba na facebook-u otvoriti STALNU stranicu ZA SMJENU SVIH POLITIČARA- po mogućnosti. Jer svi su zaraženi, nikom više ne treba vjerovati i sve ih treba smijeniti. Mladi, GDJE STE??????? BORCI, GDJE STE?????????? Znam da sad nije lako, lakse je bilo u ratu, znaš odakle puca i samo se zakloni. Sad su ONI među nama, pričaju slađe nego naši dragi a ruka im je do ramena u našim džepovima i u budžetu. A kote i množe se kao žohari, zgaziš jednog a izmili stotinu. Nego ljudi i žene, više ovako ne ide, ne može se više živiti, moramo nešto uraditi a to je ono napisano na početku. Da smo svi bogdo kao Mevlid Jašarević ali trebamo pucati po institucijama a ne okolo. LJUDI BUDITE SE DODIJALO JE !!!!!!!!!!!!!!
A ako nikako drugačije ne ide UVIJEK MOŽEMO RIJEŠITI PROBLEM SA VLAŠĆU NA LIBIJSKI NAČIN!!!!!
Ja sam obični građanin Sarajeva i ne pada mi na pamet teror ili terorizam. Ali kad se sjetim kako nas bezočno, bezobrazno i nemilosrdno pljačkaju naši iz naroda ponikli ali sad izrodi koji se zovu POLITIČARI onda je ono što bih im radio riječ terorizam preblaga. Zato naprijed kao juče =>.
Leftist

#89 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Leftist »

Građani NISU DUŽNI da iznose ekspertize i svoja rješenja, građani IMAJU PRAVO da traže od legalno izabranih predstavnika vlasti reorganizaciju javnih preduzeća i isto tako, građani IMAJU PRAVO da izađu na ulice ako se njihovi zahtjevi ne ispune, zato, pojedinci ovdje, nemojte kriviti građane za dubioze i optuživati kako su sada građani koji su se pobunili krivi ako do 2020 g. budemo imali 500 miliona duga umjesto sadašnjih 220 miliona.
Skijaš

#90 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Skijaš »

bosnian_king wrote:Izgleda da je koristilo, treba na facebook-u otvoriti STALNU stranicu ZA SMJENU SVIH POLITIČARA- po mogućnosti. Jer svi su zaraženi, nikom više ne treba vjerovati i sve ih treba smijeniti. Mladi, GDJE STE??????? BORCI, GDJE STE?????????? Znam da sad nije lako, lakse je bilo u ratu, znaš odakle puca i samo se zakloni. Sad su ONI među nama, pričaju slađe nego naši dragi a ruka im je do ramena u našim džepovima i u budžetu. A kote i množe se kao žohari, zgaziš jednog a izmili stotinu. Nego ljudi i žene, više ovako ne ide, ne može se više živiti, moramo nešto uraditi a to je ono napisano na početku. Da smo svi bogdo kao Mevlid Jašarević ali trebamo pucati po institucijama a ne okolo. LJUDI BUDITE SE DODIJALO JE !!!!!!!!!!!!!!
A ako nikako drugačije ne ide UVIJEK MOŽEMO RIJEŠITI PROBLEM SA VLAŠĆU NA LIBIJSKI NAČIN!!!!!
Ja sam obični građanin Sarajeva i ne pada mi na pamet teror ili terorizam. Ali kad se sjetim kako nas bezočno, bezobrazno i nemilosrdno pljačkaju naši iz naroda ponikli ali sad izrodi koji se zovu POLITIČARI onda je ono što bih im radio riječ terorizam preblaga. Zato naprijed kao juče =>.
1. pozivaš na nasilje, a to te u startu diskvalifikuje kao dobronamjernog čovjeka

2. mi u BiH imamo višestranački sistem kroz koji narod bira vlast kakvu želi, nema potrebe za poređenje s Libijom

3. prodaj stan, kupi sebi nešto komotnije na periferiji, ne plaćaš vodu a kad u kamin ubaciš jedan oveći komad hrastovine, pola dana si slobodan da usred januara po kući hodaš u boksericama. Još ako imaš volje da se bakćeš sa stokom ili organizacionih sposobnosti da to za tebe radi neko drugi, eto ti dolce vite na Balkanu. Da budeš kao onaj Đoletov drug iz djetinjstva koji "živi sretno na selu, k'o u ruskom romanu". Troškovi za režije će ti biti cirka 80 maraka mjesečno.
Boom71

#91 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Boom71 »

nama i ovoj nasoj drzavi je itekako potrebno kvalitetno organizovanje,ali ocigledno da mi nemamo tu kulturu i naviku.

i ako je nebrojeno puta propalo organizovanje protesta,mislim da se na tim idejama ne smije stati.jednom ce valjda upaliti.
ako nista,ovoj nasoj u vecini neradnickoj bandi politicara i sto je najbitnije armiji parazita ispod njih,poremetiti dosad udobnu atmosferu nerada i nesankcionisanja.

kako god,cinjenica da postoji neka ekipa koja u svakom momentu na ulice moze izvesti gomilu nezadovoljnika,bila bi dovoljna za pocetak.
Leftist

#92 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Leftist »

Boom71 wrote:nama i ovoj nasoj drzavi je itekako potrebno kvalitetno organizovanje,ali ocigledno da mi nemamo tu kulturu i naviku.

i ako je nebrojeno puta propalo organizovanje protesta,mislim da se na tim idejama ne smije stati.jednom ce valjda upaliti.
ako nista,ovoj nasoj u vecini neradnickoj bandi politicara i sto je najbitnije armiji parazita ispod njih,poremetiti dosad udobnu atmosferu nerada i nesankcionisanja.

kako god,cinjenica da postoji neka ekipa koja u svakom momentu na ulice moze izvesti gomilu nezadovoljnika,bila bi dovoljna za pocetak.

Slažem se, nemamo nezavisne sindikate koji mogu povući na ulicu a siguran sam da ima ljudi koji bi željeli takvo što ali se ne mogu samoorganizovati.

Pozivam svakoga od vas ko je zainteresovan za pokušaj solidarizacije i organizovanje građana u jednu masu oko zajedničkih problema da se javi na PM pa da se priključi grupi okupljene oko fan page-a : http://www.facebook.com/pages/Okupimo-s ... 7849556828

Mnogi ovdje sa podsmjehom gledaju na fb page ali je ovo za početak najjednostavniji način informisanja javnosti o aktivnostima.
Boom71

#93 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Boom71 »

osim nase neaktivnosti i samoubilacke pasivnosti vrijeme koje protice je najveci problem.nikako nam ne ide u prilog,nama koji zelimo da zivimo u drzavi evropskih nacela i vrijednosti.

ako budemo cekali jos koju godinu na scenu ce doci nove snage,nove nade,onih koji danas samo fizicki zive u djelu bih koji se zove rs,a mozgovno i mentalno odrastaju u atmosferi velike srbije,dok cemo na drugoj strani imati one koji misle da je sasvim normalno cijeli namaz bajram skoro nista ne raditi u firmama u kojima su zaposleni.
Nacionalniid_BOSANCI

#94 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

POBUNA U SDA:
Trgovina ministarskim foteljama na štetu FBiH

LAGUMDŽIJA SE UPECAO NA DODIKOVU UDICU

Tokom posljednja tri mjeseca Vlada RS-a je iz budžeta Federacije BiH isisala blizu 50 miliona KM; „Slobodna Bosna“ otkriva kako su prekrajani koeficijenti raspodjele PDV-a na štetu Federacije BiH i zašto je Federacija BiH šutke prihvaćala diktat iz Banje Luke

http://slobodna-bosna.ba/
Dr. Octagon

#95 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Dr. Octagon »

Mi se moramo početi organizovati i organizovano djelovati.Ja sam naveo samo kao primjer SDU ali oni nisu ta snaga,mi kao stubovi ovog društva u stvari nikog zajednički nismo podržali,sasvim logično jer nam nijedna politička opcija ne odgovara-svi su imali neki sumnjiv background i slično.Ovdje je građanska opcija sasvim dobro funkcionirala u sred rata i takva nam je bila i ARBiH dok u nju nisu došli islamski radikali.Nama treba potpuno nova politička opcija.Lagumdžija je privatizovao stranku i na sve pozicije delegira podobne ljude,kao i svi ostali.Građanska opcija koja bi uključivala srbe,hrvate i bošnjake,eksperte iz svih oblasti.Platforma mora odgovarati svima,samo zajednički ciljevi-ekonomski prosperitet,socijalna politika.Zar ne vidite kakav je REPREZENTACIJA U FUDBALU ambasador.Ja pratim dosta foruma i anketa-jako puno srba iz RS-a navija za BIH,neki to sramno priznaju ali je tako.Neko će reći da ga boli k.... za njih,ali mene ne boli,moja država je i u Prijedoru i u Bijeljini i ja je ne dam nikome.I svi oni to znaju.Narod u RS-u tek nema za koga da glasa,na državnom nivou nije ponuđena nijedna realna opcija,u kojoj bi bili članovi svih naroda,za koju bi se glasalo u RS-u.Oni skroje program,razmjeste nas u torove,razvrstaju i ponude nam taj separatistički model glasanja.SDP da je prava građanska opcija i da ga je bolio kurac za RS-om osvojio bi dosta glasova tamo.Pa i mediokritetna Naša Stranka je osvojila koliko toliko glasova sa nikakvim programom.Ljudi slušaju Dubiozu po cijelom rs-u i poistovijećuju se sa pjesmama.Priča je od 95 skrenuta sa stvarnih problema.Koje ugrožavanje,koji nacionalisti,pa mi smo po po podacima Svjetskog Ekonomskog Foruma u Davosu ZADNJI U EVROPI(uzeto u obzir oko 160 ekonomskih,političkih i socijalnih faktora)U rangu smo s Čadom.Pa mi se više nemamo kome smijati i ismijavati kao nekad Bugare,Albance,Rumune.Jel nas sve sram što živimo u ovakvoj komediji i sprdačini od države?Ovdje ljudi maštaju o novom stadionu reprezentacije i sličnim glupostima.Pa jel stvarno ovaj mahniti narod misli da ove ljude na vlasti zanimaju takve stvari.Sve stranačke vođe na bitne pozicije u državi su nominovali podobne ljude sa većinom mizernim socijalnim kartonima-bijednike koji nisu imali u životu ništa dok se nisu dokopali pozicije.Neko ko nije imao ništa gazio je preko mrtvih da bi stvorio nešto i priskrbio sebi što veću korist.Svi ovi koji su nas do sad zastupali,nikad neće usvojiti zakon o oduzimanju imovine,nikad neće ukinuti sebi imunitete.Pa zar ne vidite da su se zakonski zaštitili da im niko ništa ne može do kraja života.Kada se takve stvari promijene i kada se kao što USKOK upada po Hrvatskoj bude upadalo u kuće bivših premijera i ministara,sve manje će se ovakvi otpadnici htjeti baviti politikom a bavit će se oni kojima je tamo mjesto.Svi koji su do sad bili na vlasti nažalost imaju pune džepove oraha i ne možemo od njih očekivati da rade protiv sebe.Mi ne možemo svi emigrirati iz Bosne i pišati krv po zapadnoj Evropi iako smo se ovdje obrazovali da ne bi brali mandarine po Grčkoj,neki od nas ne žele da odu jer misle da može biti bolje.Ja ne pričam o utopiji nikakvoj,pitajte svoje roditelje kako su živjeli i u kakvom sistemu.Obespravljeni studenti i penzioneri su otjerali Miloševića s vlasti,nisu NATO ni tenkovi.Evo vam Egipta,Tunisa,Libije.Narodu na zapadu je malo to što rade za 2000 eura(imaju sređen socijalni karton,zdravstvo,2 auta,kuću)a smeta im što je ipak koncentrisano 98 % kapitala na 2% bogatih i traže promjene.U sred New Yorka u 21 vijeku biju protestante ko za vrijeme Slobe a oni i dalje protestvuju a iz naše perspektive imaju sve.Mi nemamo vojsku ni policiju uopšte.Ne kažem da trebamo paliti zgrade ali ovdje vas niko neće privesti i držati 24 sata na ispitivanju zbog toga što ste držali nekakvu parolu.Jel nam stavljaju neki brom u vodu i benzodiazepine pa smo ovako letargični i beživotni?Ja s kim god sam polemisao o bilo čemu u Beogradu-mladi ljudi su izuzetno politički osvješteni i razgovaraju svaki dan o tome,znaju svoja prava i znaju kako da ih traže,prate situaciju i dosta su više angažovani po tom pitanju.Oni su napravili hiljade nekih pilot projekata vezanih za Agresiju na BiH,Srebrenicu,većinom se groze onoga što je njihova država i pripadnici njihovog naroda uradili nekom drugom.Njih sam naveo samo kao primjer i nema potrebe posebno komentarisati.Ja želim da živim u kako Boom71 reče:državi evropskih načela i vrijednosti i prvo ću je pokušati napraviti ovdje i zadnja opcija je dizanje sidra i odlazak negdje treće.
Dr. Octagon

#96 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Dr. Octagon »

Boom71 wrote:osim nase neaktivnosti i samoubilacke pasivnosti vrijeme koje protice je najveci problem.nikako nam ne ide u prilog,nama koji zelimo da zivimo u drzavi evropskih nacela i vrijednosti.

ako budemo cekali jos koju godinu na scenu ce doci nove snage,nove nade,onih koji danas samo fizicki zive u djelu bih koji se zove rs,a mozgovno i mentalno odrastaju u atmosferi velike srbije,dok cemo na drugoj strani imati one koji misle da je sasvim normalno cijeli namaz bajram skoro nista ne raditi u firmama u kojima su zaposleni.
:thumbup:
Nacionalniid_BOSANCI

#97 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

POBUNA U SDA:
Trgovina ministarskim foteljama na štetu FBiH

LAGUMDŽIJA SE UPECAO NA DODIKOVU UDICU

Tokom posljednja tri mjeseca Vlada RS-a je iz budžeta Federacije BiH isisala blizu 50 miliona KM; „Slobodna Bosna“ otkriva kako su prekrajani koeficijenti raspodjele PDV-a na štetu Federacije BiH i zašto je Federacija BiH šutke prihvaćala diktat iz Banje Luke

http://slobodna-bosna.ba/
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 11/11/2011 14:25, edited 1 time in total.
Nacionalniid_BOSANCI

#98 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Dr. Octagon wrote:Mi se moramo početi organizovati i organizovano djelovati.Ja sam naveo samo kao primjer SDU ali oni nisu ta snaga,mi kao stubovi ovog društva u stvari nikog zajednički nismo podržali,sasvim logično jer nam nijedna politička opcija ne odgovara-svi su imali neki sumnjiv background i slično.Ovdje je građanska opcija sasvim dobro funkcionirala u sred rata i takva nam je bila i ARBiH dok u nju nisu došli islamski radikali.Nama treba potpuno nova politička opcija.Lagumdžija je privatizovao stranku i na sve pozicije delegira podobne ljude,kao i svi ostali.Građanska opcija koja bi uključivala srbe,hrvate i bošnjake,eksperte iz svih oblasti.Platforma mora odgovarati svima,samo zajednički ciljevi-ekonomski prosperitet,socijalna politika.Zar ne vidite kakav je REPREZENTACIJA U FUDBALU ambasador.Ja pratim dosta foruma i anketa-jako puno srba iz RS-a navija za BIH,neki to sramno priznaju ali je tako.Neko će reći da ga boli k.... za njih,ali mene ne boli,moja država je i u Prijedoru i u Bijeljini i ja je ne dam nikome.I svi oni to znaju.Narod u RS-u tek nema za koga da glasa,na državnom nivou nije ponuđena nijedna realna opcija,u kojoj bi bili članovi svih naroda,za koju bi se glasalo u RS-u.Oni skroje program,razmjeste nas u torove,razvrstaju i ponude nam taj separatistički model glasanja.SDP da je prava građanska opcija i da ga je bolio kurac za RS-om osvojio bi dosta glasova tamo.Pa i mediokritetna Naša Stranka je osvojila koliko toliko glasova sa nikakvim programom.Ljudi slušaju Dubiozu po cijelom rs-u i poistovijećuju se sa pjesmama.Priča je od 95 skrenuta sa stvarnih problema.Koje ugrožavanje,koji nacionalisti,pa mi smo po po podacima Svjetskog Ekonomskog Foruma u Davosu ZADNJI U EVROPI(uzeto u obzir oko 160 ekonomskih,političkih i socijalnih faktora)U rangu smo s Čadom.Pa mi se više nemamo kome smijati i ismijavati kao nekad Bugare,Albance,Rumune.Jel nas sve sram što živimo u ovakvoj komediji i sprdačini od države?Ovdje ljudi maštaju o novom stadionu reprezentacije i sličnim glupostima.Pa jel stvarno ovaj mahniti narod misli da ove ljude na vlasti zanimaju takve stvari.Sve stranačke vođe na bitne pozicije u državi su nominovali podobne ljude sa većinom mizernim socijalnim kartonima-bijednike koji nisu imali u životu ništa dok se nisu dokopali pozicije.Neko ko nije imao ništa gazio je preko mrtvih da bi stvorio nešto i priskrbio sebi što veću korist.Svi ovi koji su nas do sad zastupali,nikad neće usvojiti zakon o oduzimanju imovine,nikad neće ukinuti sebi imunitete.Pa zar ne vidite da su se zakonski zaštitili da im niko ništa ne može do kraja života.Kada se takve stvari promijene i kada se kao što USKOK upada po Hrvatskoj bude upadalo u kuće bivših premijera i ministara,sve manje će se ovakvi otpadnici htjeti baviti politikom a bavit će se oni kojima je tamo mjesto.Svi koji su do sad bili na vlasti nažalost imaju pune džepove oraha i ne možemo od njih očekivati da rade protiv sebe.Mi ne možemo svi emigrirati iz Bosne i pišati krv po zapadnoj Evropi iako smo se ovdje obrazovali da ne bi brali mandarine po Grčkoj,neki od nas ne žele da odu jer misle da može biti bolje.Ja ne pričam o utopiji nikakvoj,pitajte svoje roditelje kako su živjeli i u kakvom sistemu.Obespravljeni studenti i penzioneri su otjerali Miloševića s vlasti,nisu NATO ni tenkovi.Evo vam Egipta,Tunisa,Libije.Narodu na zapadu je malo to što rade za 2000 eura(imaju sređen socijalni karton,zdravstvo,2 auta,kuću)a smeta im što je ipak koncentrisano 98 % kapitala na 2% bogatih i traže promjene.U sred New Yorka u 21 vijeku biju protestante ko za vrijeme Slobe a oni i dalje protestvuju a iz naše perspektive imaju sve.Mi nemamo vojsku ni policiju uopšte.Ne kažem da trebamo paliti zgrade ali ovdje vas niko neće privesti i držati 24 sata na ispitivanju zbog toga što ste držali nekakvu parolu.Jel nam stavljaju neki brom u vodu i benzodiazepine pa smo ovako letargični i beživotni?Ja s kim god sam polemisao o bilo čemu u Beogradu-mladi ljudi su izuzetno politički osvješteni i razgovaraju svaki dan o tome,znaju svoja prava i znaju kako da ih traže,prate situaciju i dosta su više angažovani po tom pitanju.Oni su napravili hiljade nekih pilot projekata vezanih za Agresiju na BiH,Srebrenicu,većinom se groze onoga što je njihova država i pripadnici njihovog naroda uradili nekom drugom.Njih sam naveo samo kao primjer i nema potrebe posebno komentarisati.Ja želim da živim u kako Boom71 reče:državi evropskih načela i vrijednosti i prvo ću je pokušati napraviti ovdje i zadnja opcija je dizanje sidra i odlazak negdje treće.
Nevjerovatno dobar komentar i analiza bitnih stvari, cestitam Dr. Octagon :thumbup:
Nacionalniid_BOSANCI

#99 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Control panel wrote:
Hemel wrote:
pa je i ti stvarno mislis da oni mogu uredno da posluju i odrzavaju sistem sa tako niskim cijenama.
ako hoces (a hoces) uredno snabdijevanje, odrzavanje sistema, zamjene dotrajalih instalacija, pa nova vozila ViK...mora se i to adekvatno i platiti a sa sadasnjim cijenama oni nemogu odrzavati ni ovaj zastarjeli sistem a kamoli da ti garantuju redovnu isporuku.

znam da ce sada mnogi da kazu ovo i ono ali to je tako. davno sam ja ovdje pisao ''dobro je danas kako ce biti sutra''
.
pogresno si me shvatio. ja sam za formiranje cijene usluge sa kojom ce biti zadovoljni i gradjani a i preduzeca.
samo kazem da mi je nestalo vode ovako rano. prije je nestajalo iza 12 1, 2 navece ali nikada prije 10 navecer.
samo se nadam da nisu poceli da se svete i vladi i gradjanima za nepovecanje cijena vode.

naravno da nisam za minimalne cijene ili dzabne ako mogu tako reci. cijena mora sadrzavati i investiciona ulaganja inace sta ce biti kada sve dotraje. a vec je dotrajalo.
Mislim da je Hemel ovdje u pravu. Infrastruktura cijevi i ostalih komponenti vode i kanalizacije po cijelom Sarajevu a vjerovatno i u cijelom kantonu Sarajevo je stara 100 godina. Ta infrastruktura je potpuno dotrajala, mnoge vodovodne cijevi su zahrdzale i ispustaju vodu kao i kanalizaciju u zemlju. Tu izgubljenu vodu koja iz cijevi otice u zemlju gradska firma Vodovod i Kanalizacija gradjanima naplacuje isto kao da su je gradjani i potrosili. Ova dotrajala infrastruktura je zivotno opasna za sve gradjane Sarajeva jer se mjesa kanalizacija u vodu za pice. Znaci najbolje bi bilo kada bi firma Vodovod i Kanalizacija uradila jedan dobar projekat nove izgradnje kompletne infrastrukure vode i kanalizacije za cijeli Kanton Sarajevo a zatim trazili na osnovi projekta jedno 70% donacija za izgradnju iz evropskih i nekih drugih medjunarodnih fondova, 15% kostanja da finansira Kanton Sarajevo od prikupljenih sredstava poreskih obveznika a 15% sredstava da obezbjedi firma Vodovod i Kanalizacija i njihovih sredstava. Naravno i politicari se u ovo sve trebaju ukljuciti i pomoci svim stranama u realizaciji ovog projekta trazenja sredstava i kontroli brze realizacije obnavljanja kompletne infrastrukture kao i odrzavanju niske cijene vode za stanovnike jer je Voda jedna od najosnovnijih zivotnih potreba stanovnika Kantona i Grada Sarajeva.
Control panel

#100 Re: ORGANIZOVANJE GRAĐANA U BORBI PROTIV KORUMPIRANE VLASTI

Post by Control panel »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:
Control panel wrote:
Hemel wrote:
pa je i ti stvarno mislis da oni mogu uredno da posluju i odrzavaju sistem sa tako niskim cijenama.

znam da ce sada mnogi da kazu ovo i ono ali to je tako. davno sam ja ovdje pisao ''dobro je danas kako ce biti sutra''
.

Mislim da je Hemel ovdje u pravu. Infrastruktura cijevi i ostalih komponenti vode i kanalizacije po cijelom Sarajevu a vjerovatno i u cijelom kantonu Sarajevo je stara 100 godina. Ta infrastruktura je potpuno dotrajala, mnoge vodovodne cijevi su zahrdzale i ispustaju vodu kao i kanalizaciju u zemlju. Tu izgubljenu vodu koja iz cijevi otice u zemlju gradska firma Vodovod i Kanalizacija gradjanima naplacuje isto kao da su je gradjani i potrosili. Ova dotrajala infrastruktura je zivotno opasna za sve gradjane Sarajeva jer se mjesa kanalizacija u vodu za pice. Znaci najbolje bi bilo kada bi firma Vodovod i Kanalizacija uradila jedan dobar projekat nove izgradnje kompletne infrastrukure vode i kanalizacije za cijeli Kanton Sarajevo a zatim trazili na osnovi projekta jedno 70% donacija za izgradnju iz evropskih i nekih drugih medjunarodnih fondova, 15% kostanja da finansira Kanton Sarajevo od prikupljenih sredstava poreskih obveznika a 15% sredstava da obezbjedi firma Vodovod i Kanalizacija i njihovih sredstava. Naravno i politicari se u ovo sve trebaju ukljuciti i pomoci svim stranama u realizaciji ovog projekta trazenja sredstava i kontroli brze realizacije obnavljanja kompletne infrastrukture kao i odrzavanju niske cijene vode za stanovnike jer je Voda jedna od najosnovnijih zivotnih potreba stanovnika Kantona i Grada Sarajeva.
mi sve pricamo o nekim projektima a to sve kosta. to neko mora platiti. da se pokriju gubici komunalnih preduzeca i da se ulozi u novu infrastrukturu (vozni park, pruga, cijevi, toplane....) treba preko milijarde a mozda i dvije.
ako smo spremni na to ja sam za.
ja bih radje placao 2-2,5 KM u tramvaju sa klimom u kojem mi nece se na ledja natovariti neki insan koji se nije okupao danima da slini po meni. nego ovu 1,6 km u vozilima u kojima nebih ni krompir vozio.
radje bih i duplo placao cijenu vode ako bih znao da je ona 100% ispravna za zdravlje, nego sto pijemo ovi azbestnu vodu.

ja sam za.
Post Reply