OPASNE PRICE Abdulaha Sidrana u CD

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Da li A. Sidran u OPASNIM PRICMA govori istinu?

da
31
58%
ne
22
42%

Total votes: 53

Suicidal Siberian

Post by Suicidal Siberian »

Nemojte sebi dozvoliti da vam Sidran bude mjerilo za bilo shta, jer sam covjeka na vlastite ochi u ratu u Holidayu bezbroj puta vidio toliko pijanog, da je skoro svaku drugu noc zavrsavao pijan ispod stola.....upisan i usran...od tada nemam ni trunke postovanja za njega...
ahmed&nedzad

Post by ahmed&nedzad »

Orhanowski wrote:
mIRCerka wrote:Ja se svaki put userem dok on procita tekst, koliko se napinje.
Pa i ti se ovdje na forumu upires i napinjes (trinaest tisuca postova) do neizmoglosti, pa se niko nije usr'o :D

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:D :D :D :D :D :D :D
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

Njegove Opasne price su stvarno osvjezenje. 8-)
Grom iz vedra neba

Post by Grom iz vedra neba »

manijak1 wrote:Jebi ga lajkane , tebi ništa ne valja , pa ni Zlaja sada :D :D
:lol:
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 12:01, edited 1 time in total.
Neelix

Post by Neelix »

Gargamel wrote:
Orhanowski wrote:
mIRCerka wrote:Ja se svaki put userem dok on procita tekst, koliko se napinje.
Pa i ti se ovdje na forumu upires i napinjes (trinaest tisuca postova) do neizmoglosti, pa se niko nije usr'o :D

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:D :D :D :D :D :D :D
:lol: :lol:
leeloo

Post by leeloo »

Ne volim Sidrana... iz nekih svojih razloga. Postojem njegov rad, ali nisam fan. Svidjaju mi se neke njegove pjesme...
Suicidal Siberian wrote:Nemojte sebi dozvoliti da vam Sidran bude mjerilo za bilo shta, jer sam covjeka na vlastite ochi u ratu u Holidayu bezbroj puta vidio toliko pijanog, da je skoro svaku drugu noc zavrsavao pijan ispod stola.....upisan i usran...od tada nemam ni trunke postovanja za njega...
Ali ovo definitivno ne bi trebao biti kriterij po kojem se procjenjuje jedan pisac.
Suicidal Siberian

leeloo wrote:Ne volim Sidrana... iz nekih svojih razloga. Postojem njegov rad, ali nisam fan. Svidjaju mi se neke njegove pjesme...
Suicidal Siberian wrote:Nemojte sebi dozvoliti da vam Sidran bude mjerilo za bilo shta, jer sam covjeka na vlastite ochi u ratu u Holidayu bezbroj puta vidio toliko pijanog, da je skoro svaku drugu noc zavrsavao pijan ispod stola.....upisan i usran...od tada nemam ni trunke postovanja za njega...
Ali ovo definitivno ne bi trebao biti kriterij po kojem se procjenjuje jedan pisac.
Pazi ovo.....znachi vani je rat, ljudi ginu u najstrashnijim mukama....dok dotichni "pisac" se prezderava chevapima i hvata se u tzv. voz sa stranim novinarima izmedju ostalog sa "psom rata" Cristian Amanpour...znachi vani su padale granate (bio je zhestok napad)...a on je vech podobro pijan....kasnije pada pod stol i uneredjuje se....i sad ja da vjerujem tome o chemu on pishe....shto je u najmanju ruku, kako bih rekao...neshto shto moze preprichati mnoshtvo ljudi....vidio sam puno srednjeskolskih radova boljih od njegovih...
vatrogasac

Post by vatrogasac »

...što se tiče Vječnika u pravu je....a što se tiče odlaska Gertrude on spominjaše penziju od 300 KM ...pa sad baš nešto ne kontam....
Odlazak iz BiH najavilo je dvoje uglednih Sarajlija. Profesor Ekonomskog fakulteta Dragoljub Stojanov i operna diva Gertruda Munitić. Oboje odlaze u Hrvatsku. Kao razlog takve odluke navode diskriminaciju u sredini u kojoj žive i rade. Stojanov je otvoreno bh. medijima izjavio kako je izložen ponižavanjima i diskriminaciji zato što je Hrvat.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Suicidal Siberian wrote:
leeloo wrote:Ne volim Sidrana... iz nekih svojih razloga. Postojem njegov rad, ali nisam fan. Svidjaju mi se neke njegove pjesme...
Pazi ovo.....znachi vani je rat, ljudi ginu u najstrashnijim mukama....dok dotichni "pisac" se prezderava chevapima i hvata se u tzv. voz sa stranim novinarima izmedju ostalog sa "psom rata" Cristian Amanpour...znachi vani su padale granate (bio je zhestok napad)...a on je vech podobro pijan....kasnije pada pod stol i uneredjuje se....i sad ja da vjerujem tome o chemu on pishe....shto je u najmanju ruku, kako bih rekao...neshto shto moze preprichati mnoshtvo ljudi....vidio sam puno srednjeskolskih radova boljih od njegovih...
I ja sam ne jednom zavrsio p'jan i upisan ispod stola u Marquee-u, pa sta!? Zbog toga, zar manje ce me neko voljeti??? Zbog toga, zar sam losiji covjek, sofer i zabusant na forumu???

I kako ti znas da su ti srednjoskolski radovi bolji od Sidranovih? Da si knjizevni kriticar ili profesor, nisi. To se vidi iz nacina na koji pises.

Sidran je takav kakav jeste i pored svega toga jos je i besmrtan!
Suicidal Siberian

Orhanowski wrote:
Suicidal Siberian wrote:
I ja sam ne jednom zavrsio p'jan i upisan ispod stola u Marquee-u, pa sta!? Zbog toga, zar manje ce me neko voljeti??? Zbog toga, zar sam losiji covjek, sofer i zabusant na forumu???

I kako ti znas da su ti srednjoskolski radovi bolji od Sidranovih? Da si knjizevni kriticar ili profesor, nisi. To se vidi iz nacina na koji pises.

Sidran je takav kakav jeste i pored svega toga jos je i besmrtan!
Nisam kritichar niti profesor ali sam s obzirom na to koliko godina imam, u najmanju ruku preshkolovan :) ....ali to nema veze...shta fali nachinu mog pisanja? naime, ako malo prosvrljas po netu, po knjizarama, po bibliotekama mozes naci zbirke pjesama i drugih radova mladih ljudi, srednjeskolaca i studenata a i djaka, koji su daleko kreativniji od Sidrana....a sad ako treba osoba kao shto je Sidran da bude mjerilo nekog stvaralashtva i nekog nacionalnog produhovljenja, onda je najbolje da se svi napijemo, upishamo, useremo i na kraju objesimo.... :)
docent

Post by docent »

Kad sam ga čuo da je ispravno pisati ugrad a ne u grad, prestao sam ga gledati. Za moj ukus previše.
Inače, radi se o piscu iz Alijine sehare i to je sve.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Ti kao i mnogi drugi ne mozes da odvojis djelo od pisca.

Hemingway je ubijao zivotinje i bio jako naporan covjek, ters i namcor kakvog nije bilo, al nista nam to nije smetalo - proglasismo ga za najboljeg pisca.

Pa i Luis Ferdinand Celine je mrzio Zidove, bio nacista i sta sve ne, al je i napisao knjige kakve pisu samo genijalci!

Pa i Ivo Andric je bio dobra dusa, na ranu da ga privijes, napisao knjige koje su genijalne al koje istovremeno blate jedan narod, drustvo, naciju...

Pa i Eduard Limonov je napisao knjige kakve pisu samo genijalci, al je pored toga sto pise genijalne knjige dolazio na Trebevic i odatle ispaljivao granate na Sarajevo.

I najveci knjizevnik svih vremena Jorge Luis Borges je pisao i zivio tako da su mu se svi divili, al je predkraj zivota otisao u Cile i iz Pinoceovih ruku primio nekakvu nagradu za knjizevnost.

Pa i Emir Kusturica je napravio genijalne filmove, mozda najbolje filmove koji su ikada napravljeni na ovim prostorima, al je usput uspio da postane Nemanja i da postane covjek - hulja!

Sidran je bog knjizevnosti!

Jah!
docent

Post by docent »

Orhanowski wrote:Ti kao i mnogi drugi ne mozes da odvojis djelo od pisca.

Hemingway je ubijao zivotinje i bio jako naporan covjek, ters i namcor kakvog nije bilo, al nista nam to nije smetalo - proglasismo ga za najboljeg pisca.

Pa i Luis Ferdinand Celine je mrzio Zidove, bio nacista i sta sve ne, al je i napisao knjige kakve pisu samo genijalci!

Pa i Ivo Andric je bio dobra dusa, na ranu da ga privijes, napisao knjige koje su genijalne al koje istovremeno blate jedan narod, drustvo, naciju...

Pa i Eduard Limonov je napisao knjige kakve pisu samo genijalci, al je pored toga sto pise genijalne knjige dolazio na Trebevic i odatle ispaljivao granate na Sarajevo.

I najveci knjizevnik svih vremena Jorge Luis Borges je pisao i zivio tako da su mu se svi divili, al je predkraj zivota otisao u Cile i iz Pinoceovih ruku primio nekakvu nagradu za knjizevnost.

Pa i Emir Kusturica je napravio genijalne filmove, mozda najbolje filmove koji su ikada napravljeni na ovim prostorima, al je usput uspio da postane Nemanja i da postane covjek - hulja!

Sidran je bog knjizevnosti!

Jah!
U pravu si. Ja prvo gledam čovjeka pa onda ostalo.
Emir Kusturica nije za mene samo hulja nego klasični ratni zločinac, taman da je oskarovac.
Jer je bio podanik onog kasapina.
A ti ga gledaj isključivo kao umjetnika, ali ja ne mogu.
Zločin, kao što je poznato prvo počinje u glavi a Emir je tome dao svoj nemjerljivi doprinos.
Orhanowski

Post by Orhanowski »

Emir Kusturica, pismo Oslobodjenju iz 1994

Rasimu, muceniku

Sve cesce, u besanim nocima, pred mene izlazi slika koju sam ne tako davno vidio na sarajevskom aerodromu. Cekajuci majku ugledao sam veliku grupu ljudi. Medju njima isticao se jedan visoki gorstak zaraznoga osmijeha, skidao je culah sa glave, gladio se po ostacima sijede kose...sve dok iz svjetine nije dotrcalo neko dijete i zagrlilo ga. Dedo srecan sto je ziv a unuk sto mu se dedo vratio iz daleke Mekke, sa hadziluka. Plakali su zajedno i grabili prema izlazu. Gledao sam za njima, suza mi je krenula niz lice i kao sto tada nisam znao zasto sam zaplakao, ne znam ni danas dok sjedim na amsterdamskom aerodromu. Cetiri godine kasnije sjedim i cekam avion, tumarajuci svijetom sa svojim novim filmom, nema niti jednog putnika u cije lice ne zagledam i poredim s licima voljenih ljudi iz Sarajeva. Jedan mi lici na Moskvu, drugi na Hasu, jedan veliki Holandez na Zorana Bilana. Ponovo mi suza krenu, sada iz sasvim drugog razloga. U Amsterdamu sam sreo Rasima iz Lopara. Covjek, rudar kojeg su chetnici izdvojili iz grupe rudara, svezali i potkovali...
U slici sretnog zagrljaja djeda i unuka koji se vraca sa velikog putovanja, gledao sam radost, a slika Rasima iz Lopara potresla me snagom najjaceg zemljotresa. Tu nema suza....njegovo zbunjeno, blago lice kao da me jos blazim ocima pita "ZASTO, EMIRE?" Ne mogu da mu odgovorim, samo vidim ispred sebe slike stradalnika Bosne. Najednom, kao kod tuznih ociju kipa, predamnom srusile su se sve moje politicke iluzije. Od tog momenta sve sto budem vidio i cuo imace drugu vrijednost. Pred postovanim Rasimom, covjek koji me gledao ocima mucenika, klonula je moja dusa i znao sam da cu pred njim klecati kao pred uzvisenoj svetosti.
Nocima, evo posle susreta sa Rasimom, odgonetam tajne, rasplicem vlastite misli, bas kao sto mi je mati, kad sam bio mali, rasplitala dzemper pred zimu da mi saplete novi. Pitam se polusapatom kako je bilo moguce da sam svoje djetinjstvo, kulturu kojoj pripadam, gradu koji je moj grad, poistovijetio sa politicarima koje ne postujem i kako je moguce da nisam reagovao zestinom?
Kada je poceo rat u BiH moj glas se cuo, ali, cini mi se, gubio se u buci stvaranoj sa svih strana. A ja zgadjen od politicara s kojima ne bih dijelio ni kafanu a kamoli republiku, zgadjen novinarima koji su kaljali moju familiju, djecu mi nazivali kopiladima, a suprugu kurvom, pokojnog oca spijunom....ja sam od tih ljudi koji su cinili sumu, obnevidio, umuknuo i kao kakav Don Kihot nastavio voditi privatni rat, a ljudi iz Sarajeva stradavali su iz dana u dan. Da li je moguce da sam zbog ljudi koji su sirili lazi o meni, potisnuo sliku svog djetinjstva, svoga grada, svojih voljenih ljudi? Nije mi bilo dovoljno da gledam CNN, jer kako se vidi, a to sam vec pisao, Evropa samo supervizira zlocine po Bosni.
Trebalo mi je da vidim mucenika Rasima iz logora i da emocionalno pregorim i zaboravim sve politike i istorije svijeta, trebalo mi je da vidim blage oci koje pitaju: "Zasto, Emire?" i da shvatim da nema te istorije i predistorije koja moze da opravda potkivanje zivog covjeka.
To svi znaju, ali Rasimovo lice kazuje bol svih stradanja u Bosni...
I dok tumaram svijetom bosanske muslimane ubijaju ne kao sezonske berace pamuka, nego samo zato sto su muslimani. Znam da stradaju i drugi, ali sigurno muslimani najvise. Tumaram tako svijetom, nosim svoj posljednji film sa sobom i golemi cemer u dusi. Pomiren sa smrcu, govorim i pisem od srca!
kub lajkan

Post by kub lajkan »

manijak1 wrote:
kub lajkan wrote:
manijak1 wrote:Jebi ga lajkane , tebi ništa ne valja , pa ni Zlaja sada :D :D
Je li pises sto napucavas broj postova ili u ovome treba traziti nekakav smisao?
Slijedeći put kad budeš promijenio post pokušaj biti smisleno brži :oops: koliko se sjećam u prvom postu kojeg si promijenio s ovim jebeno složenim pitanjem tražio si link ili neki materijalni dokaz na forumu za moju tvrdnju da ti ni Zlaja ne valja sad ( dobio si odgovor :D sam pao sam se rokno :D ) :oops: a ti ćeš naći sam smisao u tome da ti Sidran ne valja samo zbog bosanske ( ti čitaj bošnjačke orijentacije) a kao književnika ga kao voliš saslušati.
Eto , sad ti meni reci šta u svemu ovome treba tražiti :D Sidrana književnika i pjesnika ili Sidrana politologa :?
Ne snalazim se bas najbolje na novom forumu pa tek sad odgovaram...

Da, trazim materijalni link-dokaz i ne dobih ga...

Sidran mi se ne svidja kad se politicki prostituise. Pokusavam u njegovim rijecima naci nesto zbog cega bih imao razloga da ga gledam/slusam i ubuduce, ali kad se prodaje u sluzbi dnevne politike onda mi se zgadi, kao sto mi se zgadi i Sead Fetahagic. Iako su oni suprotni polovi to kod mene izaziva istu vrstu gadenja.

Ako si pisac budi pisac, ako hoces biti politicar budi politicar, inace ces biti Bora Corba ili Nedzad Ibrisimovic...

Kapito?
gavrilo

Post by gavrilo »

nego ... o cemu je sidran govorio? mislim... ono ... nebi bilo daleko od teme
Dolina avalona

Post by Dolina avalona »

Sidran prica polaHko, smireno i da ga svi mogu razumjeti.

A ovdje izgleda ima nekih toboznjih intelektualaca kojima pase samo diplomatski jezik, jadna im majka! eto vam onda politicari pa ih slusajte.

Sidran je legenda!
docent

Post by docent »

Dolina avalona wrote:Sidran prica polaHko, smireno i da ga svi mogu razumjeti.

A ovdje izgleda ima nekih toboznjih intelektualaca kojima pase samo diplomatski jezik, jadna im majka! eto vam onda politicari pa ih slusajte.

Sidran je legenda!
Mislim da nam je više dosta "legendi".
Vrijeme je za obične smrtnike.
fczeljo

Post by fczeljo »

Dolina avalona wrote:Sidran prica polaHko, smireno i da ga svi mogu razumjeti.

Sidran je legenda!
i ja sam isto mislio:)

neznam, sta ovde ljudi hoce i misle? da jedan dedo govori brzinom spikera? meni to ne bi bilo prirodno. on i govori da ga ne bi razumjeli samo intelektualci, vec i penzioneri i djeca i rudari i studenti i svaki covjek u bosni. umjece je jednostavnim rjecnikom pogoditi i reci toliko koliko on kaze.

druga je stvar sto mi sve vise postajemo, po diktatu zapada, potrosacko drustvo, pa da nam je svega sto brze, povrsnije i da se ne mora ukljucivati mozak da bi se razumjelo.

treca je stvar sto se mi uvijek brinemo za tudji zivot: ko je gdje zaglavio u kafani, s kim je ko otiso u hotel, sta je jeo, sta je pio...za te informacije se obratite redakciji sveta ili expressa.ko se s kim napio, zaglavio u hotelu i slicne stvari su licne stvari samih ucesnika, to mene ne zanima.

nas problem i jeste sto se vise cijeni kako prica maca nego kako sidran!
fczeljo

Post by fczeljo »

SARAJEVSKA MOLITVA

Kumim te Bogom, veliki Bože,
skloni sa svijeta životinje!
Neka preostane sve od mačijeg roda,
moje sirotinjstvo neka preostane,
ali - skloni životinje.
U pseći rod ne diraj,ne dotiči tice,
samo te molim,
milosni Bože -skloni životinje.
Skloni životinje, sa obronaka, skloni.
Skloni životinje, preklinjem te Bože -
ali mi ne diraj svinji ni vepra,
ne diraj slavuja,
ni kućnog šarenog pjevača.
Ne diraj mi ništa
u šta je lijepo pogledati!
Ne diraj ništa.
Ali životinje svakako skloni.
Mrava ne diraj,i marvu zanemari,
ali životinje - skloni.
Gdje si ih metno, otuda ih skloni.
Sa svijeta, gdje si ih metno, skloni.
Skloni ih, Bože, i pomozi im, Bože.
Niko im, bez Tebe, pomoći ne može
Nema im nigdje stana ni staništa,
na oba svijeta - kuće ni kućišta.
Skloni ih, Bože,sa oba svijeta.
Skloni, i pomozi.

DJEVOJCICA IZ ULICE PRKOSA

Još Ulicom Prkosa
vihori se njena kosa.
Trebalo je, ovog ljeta
da postane žena.

Djevojčica, djevojčica
iz Ulice Prkosa.

Znao sam te,
čuvati od sebe,
djevojčice, janje moje.

A ne znadoh
od njih da te spasim,
djevojčice, mrtvo moje.

Svakog dana, oko podne,
u «Raguzi», k'o na moru

Stisak ruke, ispod stola,
kapučino, koka – kola.
Trebalo je, do jeseni
da postane žena.

Djevojčica, djevojčica
iz Ulice Prkosa.

Znao sam te,
čuvati od sebe,
djevojčice, janje moje.

A ne znadoh
od njih da te spasim,
djevojčice, mrtvo moje.

eto vam pa vrijedjajte!
emina_22

Post by emina_22 »

.
Last edited by emina_22 on 28/11/2008 10:36, edited 1 time in total.
amrino

Post by amrino »

On je za vrijeme rata bio u Sarajevu, pa makar i usran i upisan i pjan...time odmah kod mene ima respect...Vecina onih koji ovdje pokusavaju da se poseru na njegov kredibilitet su upravo oni koji velicaju ljude koji su bili usrani i upisani negdje tamo- preko velike bare...Ako se njegovo pisanje nekome ne svidja- to je stvar ukusa- svako ima pravo na svoje misljenje i svoj izbor ali vecina ljudi ovdje ne prica uopste o tome...I ko god je napisao onu notornu glupost o tome kao je on iz "Alijine sehare" neka se goni u p.m
Niko vama ziv ne valja...Cujem po gradu price kao je Ibrisimovic "puko ko zepa" jer je covjek prestao da pije i posvetio se mirnijem zivotu...tako ce i Sidran vjerovatno jednog dana da "prolupa" pa cemo vjerovatno slusati i price o tome kako prelazi u vehabije. Sram da vas bude!
Nancy Drew

Post by Nancy Drew »

...
Last edited by Nancy Drew on 09/02/2009 11:59, edited 1 time in total.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Nancy Drew wrote:đe iskopa Fetahagića, on je zaista, ubjedljivo najjači lik :-) :-) :-) ostaće mi vječna misterija, kako piše, o čemu piše i kome piše.
Ma sta ga imam kopati... zauzeo je najbolju rubriku koju je SB ikad imala, a to je bila Dzamonjina prica...
Post Reply