ovdje su samo jednim dijelom odgovorni prodavci (trgovački lanci) jer ulazna cijena ove robe u BiH je visoka odnosno evo ti konkretan primjer: U mojoj bivšoj firmi proizvod je imao (da ga ne imenujem) nižu redovnu cijenu u Njemačkoj nego što je bila moja ulazna cijena u BiH na koju još dodaješ: carinu (proizvodi iz EU je nemaju),maržu distributera, maržu prodavca i na kraju PDV.Dozer wrote: ↑09/06/2023 13:23Ama koja je mjera na snazi...? Ono je sta se moze raditi, pod uslovom da Vlada tako odluci. Kad i gdje i sta je Vlada FBiH odlucila po onome...? Za sta? 2021 donijeli nesto sto se sprovodilo sporadicno. Mozda se i sad sprovodi, ali je i dalje sporadicno i nema nikakvog efekta.
Kako se, pored tih "mjera na snazi", objasnjavaju trenutne cijene? Npr (ad hoc nabadam):
- Nivea kupka 500 ml - 9+ KM (ista takva u Italiji, Austriji, Njemackoj je 3,20 EUR)
- Hljeb 700 gr. - 1,30 KM
- 1 kg janjetine u mesari - 20 KM (u restoranima 50-60)
....................
Ja ne znam da li ste vi svjesni, ali hrana i higijenski proizvodi su momacki jeftiniji u EU nego kod nas, dosta toga cak i 50%. A svaka EU zemlja ima vece poreze nego mi.
Pod EU ne ubrajam HR, pogotovo njihovo primorje. Tamo je nastupilo opste/opce divljastvo. Npr., nove cijene za ovu godinu u Baskim Vodama su:
Pivo 0,33 - 4 EUR
Hamburger - 7 EUR
Cizburger - 7,5 EUR
Pizza - 10+ EUR
Itd.
A ovo su cijene u grillovima. Restorani su tek horor![]()
Dodatno država nije natjerala prodavce/proizvođače da moraju imati firmu ovdje tako da ni tu nemaju troška već sve prebacuju na distributera.
A što se tiče ograničavanja cijena ograničene su za lijekove i to za veleprodaje 8% i apoteke 25% i da li su nam najjeftiniji lijekovi u regionu?