ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

LikeLike

#26 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

KB9 wrote:fakat glupa tema, evidentno je ugovor kristalno jasan
Bez tvog odgovora stvarno nismo mogli :)
KB9

#27 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by KB9 »

LikeLike wrote:
ma ti nisi u stanju procitat obicni ugovor
LikeLike

#28 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

KB9 wrote:
LikeLike wrote:
ma ti nisi u stanju procitat obicni ugovor
jao sto me uvrijedi :)
basicm

#29 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by basicm »

Cime se ljudi opterecuju! Sta ima veze sto je manje ili vise, nije ga kuci odnio.
LikeLike

#30 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

basicm wrote:Cime se ljudi opterecuju! Sta ima veze sto je manje ili vise, nije ga kuci odnio.
Kako to mislis cime se opterecuju? Tebi je uredu da platis vise, a dobijes manje ?
basicm

#31 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by basicm »

LikeLike wrote:
basicm wrote:Cime se ljudi opterecuju! Sta ima veze sto je manje ili vise, nije ga kuci odnio.
Kako to mislis cime se opterecuju? Tebi je uredu da platis vise, a dobijes manje ?
Niti sam gledao, niti cu gledati. Pratio stan jos u izgradnji, tlocrt pred nosom i ljudi zidaju. Isto kao na papiru, a ako je neki zid pobjegao negdje pa mi uzeo kvadratne milimetre, ko ga j***, namjerno nije sigurno. Pise i kod mene plus minus ali ko ce ukrasti kvadrate?
dabarizmabra

#32 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by dabarizmabra »

LikeLike wrote:
Ljudi koji misle da je +- 1000 KM, mala stvar, sigurno nikad nisu zaradili dnevnicu na +40 ili -10
basicm

#33 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by basicm »

dabarizmabra wrote:
LikeLike wrote:
Ljudi koji misle da je +- 1000 KM, mala stvar, sigurno nikad nisu zaradili dnevnicu na +40 ili -10
kojih 1000 KM covjece? Uzmi tlocrt, izmjeri sve, I vidi koliko si izgubio. A ako si dobio, odmah idi i plati ovih 1000 KM investitoru, pa kad si fer budi do kraja. Mene bi vise brinulo ako ima velikih odstupanja kakav je kvalitet gradnje, jer to vise govori o nesposobnosti nego o pokusaju kradje.
A to sto usput zamolimo izvodjaca za sitne male usluge besplatno, isto na papir pa platiti ljudima.
LikeLike

#34 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

basicm wrote:
LikeLike wrote:
Niti sam gledao, niti cu gledati. Pratio stan jos u izgradnji, tlocrt pred nosom i ljudi zidaju. Isto kao na papiru, a ako je neki zid pobjegao negdje pa mi uzeo kvadratne milimetre, ko ga j***, namjerno nije sigurno. Pise i kod mene plus minus ali ko ce ukrasti kvadrate?
Ja nisam imao pojma o tome, cak nisam nikad ni cuo za ta odstupanja niti da mozes dobiti manji ili veci stan. Slucajno sam primijetio da mi se dimenzije ne slazu kada su mi dosli majstori iz jedne firme da uzmu mjere zbog namjestaja.

To sto ti kazes sta ima veze mi je tako naivno :D Sta mislis da odes u auto kucu i platis novog pasata, a oni ti golfa daju, ti bi rekao sta ima veze, necu se tim opterecivati :D ???
kakotakonikako

#35 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by kakotakonikako »

Interesantna tema.
Moje pitanje kupio si stan 100m2 +-1,5% ( znaci od 98,5 - 101,5 m2 ) a ustanovi se da je izvedbena velicina 105 m2. Da li si duzan da platis ovih 3,5 m2. Ako je odgovor potvrdan, onda ti izvodjac moze napraviti stano od 110 m2 ( hipotetski ) i onda moras doplatiti 8,5 m2. Ili ne moras ?
LikeLike

#36 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

dabarizmabra wrote:
LikeLike wrote:
Ma nije bitno kako je ko zaradio, lahko ili tesko. Oni sami su izmjerili stan, etazirali i ispao je manji nego sto sam platio, vratice novac i to je to. Mene samo zanimalo kako se vraca, samo preko 1,5% ili sve.

Ali mi je glupa ova prica, sta ima veze, itd...
basicm

#37 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by basicm »

Nije u pitanju naivnost, nego ne treba cjepidlaciti i treba biti realan, pa isto kao sto bi se neko usutio da je dobio vise, moze se desiti da dobije manje ali da I tad suti. ako je razlog klasicna prevara, treba dici frku, ali ako je jednostavno odstupanje u zidanju, treba pustiti. treba biti fer u zivotu pa makar i na svoju stetu. Malter, kriv zid, bilo sta moze smanjiti ili povecati kvadraturu, da ne govorim primoranost na pomjeranje zida zbog nekog odstupanja u radovima prije.
LikeLike

#38 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

kakotakonikako wrote:Interesantna tema.
Moje pitanje kupio si stan 100m2 +-1,5% ( znaci od 98,5 - 101,5 m2 ) a ustanovi se da je izvedbena velicina 105 m2. Da li si duzan da platis ovih 3,5 m2. Ako je odgovor potvrdan, onda ti izvodjac moze napraviti stano od 110 m2 ( hipotetski ) i onda moras doplatiti 8,5 m2. Ili ne moras ?
U tom slucaju bi ti morao doplatiti njima za ta 3,5 kvadrata.

Ja cu svoje pitanje iz teme prebaciti na ovo tvoje, mene je zanimalo samo da li bi morao doplatiti svih 5 kvadrata ili samo 3,5 :)

Mislim da ima neka granica do koje se moze ici, ne mogu bas toliku fulu napraviti :D
kakotakonikako

#39 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by kakotakonikako »

LikeLike wrote:
kakotakonikako wrote:Interesantna tema.
U tom slucaju bi ti morao doplatiti njima za ta 3,5 kvadrata.

Ja cu svoje pitanje iz teme prebaciti na ovo tvoje, mene je zanimalo samo da li bi morao doplatiti svih 5 kvadrata ili samo 3,5 :)

Mislim da ima neka granica do koje se moze ici, ne mogu bas toliku fulu napraviti :D
Pa granica je ovih +- 1,5 %. To je dozvoljeno odstupanje. Sve ispod ili sve iznad toga, onda to nije povrsina stana koji kupujes i onda treba novi ugovor ( ili aneks postojeceg ), sa kojim onda moraju biti saglasne obje strane. Ako nisu - ugovor nije validan.
Haris.ba

#40 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by Haris.ba »

Ne znam, nisam pročitao te vaše predugovore.

Ali kad sam kupovao novi stan standardni tekst je bio o procentima. Ne mogu se sada sjetiti je li 1,5% ili 2% ili 3%.

Znači kupio sam stan u novogradnji koji može u kvadraturi odstupati eto nek je 3%. Znači, mogao sam dobiti stan koji ima do 3% manje, ili 3% posto više kvadrata iz predugovora. Da je došlo do manje ili više od 3% tada bi trebali da se dogovorimo da li pristajem, ili dobijam novi stan koji potpada u tih 3%, ili da mi vraćaju novac.

A cijena se računala (sravnavala) na kraju sa kvadraturom koja će stajati u gruntu. Ni manje ni više, već tačno pomnožiš kvadrat po kojoj je kupljen stan sa kvadraturom u gruntu.

Priznajem. Nisam se susretao sa tim fantomskim kvadratima koje nekada platiš, nekada dobiješ džabe.
Last edited by Haris.ba on 16/03/2017 11:22, edited 2 times in total.
LikeLike

#41 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

basicm wrote:Nije u pitanju naivnost, nego ne treba cjepidlaciti i treba biti realan, pa isto kao sto bi se neko usutio da je dobio vise, moze se desiti da dobije manje ali da I tad suti. ako je razlog klasicna prevara, treba dici frku, ali ako je jednostavno odstupanje u zidanju, treba pustiti. treba biti fer u zivotu pa makar i na svoju stetu. Malter, kriv zid, bilo sta moze smanjiti ili povecati kvadraturu, da ne govorim primoranost na pomjeranje zida zbog nekog odstupanja u radovima prije.
Ta firma od koje sam kupio stan je etazirala stan i po njihovom je stan manji, znaci nisam ja izmisljao toplu vodu. Oni sami ce vratiti dio novca bez da sam ista ja spomenuo. Ja kada izmjerim stan dobijem jos manji nego sto su oni izmjerili. Ne radi se o nikakvoj prevari, bar do sada. Nisu to neke pare, ali mi je prica, sta ima veze pravo naivna :D
LikeLike

#42 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Haris.ba wrote:Ne znam, nisam pročitao te vaše predugovore.

Ali kad sam kupovao novi stan standardni tekst je bio o procentima. Ne mogu se sada sjetiti je li 1,5% ili 2% ili 3%.

Znači kupio sam stan u novogradnji koji može u kvadraturi odstupati eto nek je 3%. Znači, mogao sam dobiti stan koji ima do 3% manje, ili 3% posto više kvadrata iz predugovora. Da je došlo do manje ili više od 3% tada bi trebali da se dogovorimo da li pristajem, ili dobijam novi stan koji potpada u tih 3%, ili da mi vraćaju novac.

A cijena se računala (sravnavala) na kraju sa kvadraturom koja će stajati u gruntu. Ni manje ni više, već tačno pomnožiš kvadrat po kojoj je kupljen stan sa kvadraturom u gruntu.

Priznajem. Nisam se susretao sa tim fantomskim kvadratima koje nekada platiš, nekada dobiješ džabe.
LikeLike

#43 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

LikeLike wrote:

Najgori su mi komentari tipa sta ima veze i sl. Ja nisam jos nikada cuo da je neko dobio veci stan. Mi smo stan uplatili ranije dok je zgrada bila u izgradnji tkd smo platili puni iznos stana. I po njihovom mjerenju je stan manji i vrtice novac, mene je samo zanimalo kako ide s tih 1,5%. Da li se vraca ili ne :)
privremeni

#44 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by privremeni »

LikeLike wrote:
LikeLike wrote:

Najgori su mi komentari tipa sta ima veze i sl. Ja nisam jos nikada cuo da je neko dobio veci stan. Mi smo stan uplatili ranije dok je zgrada bila u izgradnji tkd smo platili puni iznos stana. I po njihovom mjerenju je stan manji i vrtice novac, mene je samo zanimalo kako ide s tih 1,5%. Da li se vraca ili ne :)
Kupio novi stan, placen unaprijed, pristao na odstupanje +/-2%, etaziran stan bio manji 3% od ugovorene povrsine, mene ispao skuplji za 30KM po kvadratu ili da trazim povrat za taj prekoraceni procenat. I tako kod svih stanova u zgradi. Veci nije ni jedan jer se ne radi o greski u mjerenju, nego se prodaju projektovane povrsine stanova gdje projektant ne uzima u obzir obradu nutarnjih zidova (malterisanje i sl.). Sve to izgleda malo, ali time izvodjac "dobije" bar jedan stan besplatno u zgradi sa vise desetaka stanova. Da napomenem, u mom slucaju se mogao dobiti novac po zahtjevu.
MyTao

#45 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by MyTao »

basicm wrote:Nije u pitanju naivnost, nego ne treba cjepidlaciti i treba biti realan, pa isto kao sto bi se neko usutio da je dobio vise, moze se desiti da dobije manje ali da I tad suti. ako je razlog klasicna prevara, treba dici frku, ali ako je jednostavno odstupanje u zidanju, treba pustiti. treba biti fer u zivotu pa makar i na svoju stetu. Malter, kriv zid, bilo sta moze smanjiti ili povecati kvadraturu, da ne govorim primoranost na pomjeranje zida zbog nekog odstupanja u radovima prije.
Kako cudan nacin razmisljanja. U svemu postoje kvalitetni standardi koji se moraju pratiti.
Post Reply