ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

LikeLike

#1 ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Pozdrav,

kupio sam stan u novogradnji, ali kvadratura je manja od one koju imamo u predugovoru. Dozvoljeno odstupanje je 1,5%. Posto je razlika u kvadraturi veca od 1,5% zelim da napravim povrat novca. Rekose mi da nije problem, ali ne vracaju novac za tih 1,5%, nego samo preko toga.

Znaci ako kupite stan od 100 kvadrata, a dobijete stan od 97 kvadrata, oni vam vrate novac za kvadrat i po :D

Zanima me da li je to uredu ili trebaju vratiti novac tacno za onoliko koliko je stan manji???

Hvala unaprijed :D
karanana

#2 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by karanana »

Po meni, to sto su rekli ima smisla. Jer ako bi tebi dali povrat za ukupnu kvadraturu koja fali, sta bi bilo sa ljudima kojima je kvadratura manja za recimo 1,4 kvadrat? Oni nemaju pravo na povrat.
LikeLike

#3 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Pa ako recimo platis 100 kvadrata, a dobijes 98.5, onda ti nista ne vracaju, jer po zakonu upadas u 1,5%, a to se tolerise.

Nadam se da ce se javiti neko ko zna malo vise o ovome. :D
neki

#4 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by neki »

Ako je ugovorom definisano da se tolerise razlika do +-1,5% onda imaš pravo na isplatu samo onoga sto prelazi taj procenat. Tako rade svi investitori i tako se pokriju ugovorima..
Mogu ti samo reci da imaš sreću da je ugovorom definisana razlika od samo 1,5%... najčešće je to 3%
LikeLike

#5 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Lukavi Plan wrote:
LikeLike wrote:Pa ako recimo platis 100 kvadrata, a dobijes 98.5, onda ti nista ne vracaju, jer po zakonu upadas u 1,5%, a to se tolerise.

Nadam se da ce se javiti neko ko zna malo vise o ovome. :D
Šta cigančiš za 3000 maraka
Sta znaci "cigancis" ? :D
LikeLike

#6 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

neki wrote:Ako je ugovorom definisano da se tolerise razlika do +-1,5% onda imaš pravo na isplatu samo onoga sto prelazi taj procenat. Tako rade svi investitori i tako se pokriju ugovorima..
Mogu ti samo reci da imaš sreću da je ugovorom definisana razlika od samo 1,5%... najčešće je to 3%
Upravo to me zanimalo :)

Ja se samo pridrzavam predugovora. Da je u predugovoru 3% ja bi sutio, ali kad nije, zasto da ja ne uzmem svoje pare, koliko god to bilo :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#7 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by Truba »

kupio si stan i zalis se :mrgreen:
LikeLike

#8 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Black swan wrote:kupio si stan i zalis se :mrgreen:
Nikad u zivotu :D

Ali sto da halalim pare nekome, ako mogu da uzmem.Ja bi vise volio da mi je kvadratura tacna, nego da trazim povrat.

btw ovo sa stanom od 100 kvadrata sam uzeo kao primjer da lakse objasnim, stan je mnogo manji :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#9 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by Truba »

stan je stan :P :sax:
LikeLike

#10 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Black swan wrote:stan je stan :P :sax:
slazem se :D
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#11 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by stetoskop »

Jesi li ti to dobro izmjerio, da ne budeš morao ti njima dati još 3 milje!
LikeLike

#12 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

stetoskop wrote:Jesi li ti to dobro izmjerio, da ne budeš morao ti njima dati još 3 milje!
Jesam naravno :)
Dino79

#13 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by Dino79 »

Kako je ta kvadratura uvijek manja.
Kako nikad ne pogrijese pa naprave veci stan sto bi bilo logicno.
Ako je tvoja novogradnja manja za recimo 1,5 % ondabi komsijin stan trebao biti veci za isti procenat.
muminovic

#14 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by muminovic »

LikeLike wrote:
stetoskop wrote:Jesi li ti to dobro izmjerio, da ne budeš morao ti njima dati još 3 milje!

Zamjeni za veci i doplati razliku :D :D

p.s.
obrazi paznju izmjeri balkon koliki je, njega racunaju u 1/2 metara kvadratnih stambene povrsine.

npr stan ti je 50m2, balkon 10m2, ukupna povrsina 55m2
neki

#15 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by neki »

LikeLike wrote:
Tvoje mjerenje nije relevantno, već kvadratura upisana u ZK izvadak
neki

#16 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by neki »

Dino79 wrote:Kako je ta kvadratura uvijek manja.
Ako je tvoja novogradnja manja za recimo 1,5 % ondabi komsijin stan trebao biti veci za isti procenat.
stvar je u tome sto se predugovori potpisuju na osnovu kvadrature iz glavnog projekta. U glavnom projektu se dimenzije i kvadrature prostorija najčešće prikazuju sa neomalterisanim zidovima, dok se u izvedenom stanju stvarna površina umanji zbog maltera. Površina koja je relevantna za krajnji obračun cijene je izvedena površina i takva bi morala biti prikazana u etažnom elaboratu, a onda i u zk izvatku.
Tako da ne znaci da ce komsijin stan biti veci ako je njegov manji...U novogradnji se, istina, najčešće dešava da je krajnja površina manja od one iz predugovora. Mada se često desi i da je veća, obično zbog grešaka u zidanju pregradnih zidova ili zato što kupci u toku gradnje prave izmjene..

P.S. balkon se ne obračunava uvijek sa 1/2 površine...zavisi od vanjskih zidova i da li je natkriven..
LikeLike

#17 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

muminovic wrote:
LikeLike wrote:

Zamjeni za veci i doplati razliku :D :D

p.s.
obrazi paznju izmjeri balkon koliki je, njega racunaju u 1/2 metara kvadratnih stambene povrsine.

npr stan ti je 50m2, balkon 10m2, ukupna povrsina 55m2
Svi stanovi su unaprijed rasprodati, nema mijenjanja :D Ja sam svojim stanom prezadovoljan :D Ne bih ga mijenjao i da mogu, ali ako vec mogu uraditi povrat novca zasto da ne uradim :D Znam da se balkon tako racuna, sve je to OK :D
LikeLike

#18 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

neki wrote:
LikeLike wrote:
Tvoje mjerenje nije relevantno, već kvadratura upisana u ZK izvadak
Sto ne mogu ovih pametnjakovica, a pojma nemaju ni o cemu :)

Nista nije upisano u ZK izvadak, notarski ugovor jos nije napravljen :) Oni su izmjerili stan i etazirali, svakako i po njihovom mjerenju trebaju da mi vrate dio novca, ali kad ja izmjerim stan on je jos manji. Znaci trazim da mi vrate vise novca :)
Tony Soprano

#19 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by Tony Soprano »

Black swan wrote:stan je stan :P :sax:
:lol:
LikeLike

#20 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

neki wrote:
Dino79 wrote:Kako je ta kvadratura uvijek manja.
stvar je u tome sto se predugovori potpisuju na osnovu kvadrature iz glavnog projekta. U glavnom projektu se dimenzije i kvadrature prostorija najčešće prikazuju sa neomalterisanim zidovima, dok se u izvedenom stanju stvarna površina umanji zbog maltera. Površina koja je relevantna za krajnji obračun cijene je izvedena površina i takva bi morala biti prikazana u etažnom elaboratu, a onda i u zk izvatku.
Tako da ne znaci da ce komsijin stan biti veci ako je njegov manji...U novogradnji se, istina, najčešće dešava da je krajnja površina manja od one iz predugovora. Mada se često desi i da je veća, obično zbog grešaka u zidanju pregradnih zidova ili zato što kupci u toku gradnje prave izmjene..

P.S. balkon se ne obračunava uvijek sa 1/2 površine...zavisi od vanjskih zidova i da li je natkriven..
Cini mi se da se ovako obracunavaju:

-balkon koji nije natkriven - 0,25
-balkon koji je ogradjen i natkriven - 0,50
-lodja - 0,75
zgiba

#21 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by zgiba »

Izvodjac je u pravu, jer je ugovor jasan.

Tolerise se razlika do +-1,5%, znaci da si dobio stan veci za 1,5% ti ne bi bio u obavezi da doplatis, isto je tako i sa izvodjacem. Sve preko tog iznosa se placa (ili se vraca novac).
Gray

#22 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by Gray »

LikeLike wrote:Pozdrav,

kupio sam stan u novogradnji, ali kvadratura je manja od one koju imamo u predugovoru. Dozvoljeno odstupanje je 1,5%. Posto je razlika u kvadraturi veca od 1,5% zelim da napravim povrat novca. Rekose mi da nije problem, ali ne vracaju novac za tih 1,5%, nego samo preko toga.

Znaci ako kupite stan od 100 kvadrata, a dobijete stan od 97 kvadrata, oni vam vrate novac za kvadrat i po :D

Zanima me da li je to uredu ili trebaju vratiti novac tacno za onoliko koliko je stan manji???

Ako je po ugovoru dogovorena tolerancija 1,5%, onda se plaća samo razlika preko 1,5%, a do 1,5% ništa.
LikeLike

#23 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by LikeLike »

Gray wrote:

Ako je po ugovoru dogovorena tolerancija 1,5%, onda se plaća samo razlika preko 1,5%, a do 1,5% ništa.
Upravo to me zanimalo :D
MyTao

#24 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by MyTao »

Bilo bi smijesno da je drugacije :)... Logicno je da ti vrate novac za "samo" kvadrat i po, jer ti nisi kupio stan od 100 kvadrata vec stan od 100 +/- 1,5 kvadrata.

Isto tako da si dobio stan od 103 kvadrata ti bi doplatio "samo" za kvadrat i po a ne za tri.
KB9

#25 Re: ODSTUPANJE OD KVADRATURE U NOVOGRADNJI I POVRAT NOVCA

Post by KB9 »

fakat glupa tema, evidentno je ugovor kristalno jasan
Post Reply