Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post Reply
insomnia78

#26 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by insomnia78 »

lotPi wrote:
pustopoljina wrote:
lotPi wrote:
A sta nama donosi prijateljstvo sa Turskom !?
Zasto da se uzdamo u Tursku, mislis da bi Turska rizikovala svoj odnos sa Rusijom radi nas!?
Koji Bosnjaci u Turskoj!? To su Turci 1/1 sa romanticnim i sentimantalim sjecanjima na Bosnu.
Onako iskreno je li neko moze nabrojati te prednosti i pogodnosti tog prijateljstva!?
Umjesto da se lobira u VB, Njemackoj, Francuskoj i USA te da se u EU traze prijatelji i placaju lobisti nasi politicari se ubise po Turskoj ili Pakistanu.
Mi smo evropljani, zivimo u srcu Evrope, tu nam je interes i tu moramo traziti prijatelje i podrsku.
U politici nema prijateljstava i romantike, samo interes i pragmaticnost!
Sta je tacno tvoj problem?
Da se pare za lobiranje po turskoj, usmjere na njemacku?
Koje pare?!
Sta te smeta "prijateljstvo" na papiru? Bolje od neprijateljstva.
Cuj, u politici nema prijateljstva i romantike, pa- dobro jutro, kolumbo.
Otkrivas toplu vodu, sve sa uzvicnicima.
Treba li o'sovati majku turcima, da se primaknemo europi?
To nam kao turska prepreka na putu?
Daj ba, iz kojeg si ti filma ispao?
Zasto ovim tonom!?

Meni smeta uvlacenje u "supak" Turskoj, smeta mi kada nas Reis proziva da smo Turci!
Smetaju mi 4 prsta koje digne Bakir!
Mi nismo Turci, nikada nismo bili, nikada necemo biti.

Pare za lobiranje se ne daju u Tursku, vec ako se daju, daju se za licne interese!
100€ lobiranja u Njemackoj su vrijednija od 1.000.000 u Turskoj jer Njemacka ima stvarni uticaj u BiH.
Turska nemoze uraditi nista za nas.
Njemacka. Taj gigant svjetske diplomatije :lol:
lotPi

#27 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

insomnia78 wrote:
lotPi wrote: Zasto ovim tonom!?

Meni smeta uvlacenje u "supak" Turskoj, smeta mi kada nas Reis proziva da smo Turci!

Pare za lobiranje se ne daju u Tursku, vec ako se daju, daju se za licne interese!
100€ lobiranja u Njemackoj su vrijednija od 1.000.000 u Turskoj jer Njemacka ima stvarni uticaj u BiH.
Jok, eto Turska je gigant!
Pogotovo sto se tice nas.
Imal' nekad da nas nisu za*ebali i prodali!?

Al' nek mi dizemo spomenike Sultanima :-)
salik79

#28 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by salik79 »

lotPi wrote:
Maraschino wrote:
lotPi wrote:
Zasto ovim tonom!?

Mislim da nisam upisao ni jedan komentar na ovoj temi iz razloga sto je smatram suvisnom.
Pretpostavljam da si iz Prijedora ili okoline jer si imao dobrih upisa na tim temama.
Ne bi se ni sada javio ali mi ovo zapara oci. Pa ko smo mi onda? Kada smo postali muslimani?
Ili smo genetski potomci Turaka koji su dolaskom ovdje donijeli islam(direkti potomci) ili smo konvertiti pa smo umjesto krscanstva uzeli islam. Trece nema.
Meni su Turci onako. Bio sam desetinama puta u Turskoj. Taj odnos obicnog naroda naspram nas se osjeti vec na granici gdje te carinik sa nekom simpatijom gleda pa do zadnjeg restorana pod uslovom da znaju odakle si. Dovoljno je samo da kazes da si iz Bosne i zasluzit ces paznju. Prosao sam cijeli svijet ali to nisam dozivio. Na zapadu reci da si iz Bosne svi te podozrivo gledaju i automatski podlijezes zescoj kontroli...i sta nam je na kraju donio zapad ili Turska u zadnjem ratu? Nista i jedni i drugi. Europa dok se namjesti nas sto hiljada stradalo. Isto tako Turska, dok je sve to izlobirala(a jeste kako u arapskom svijetu tako i u Americi), nas skoro pa nestade.

Hocu da kazem, dobro je imati svuda prijatelje(vece ili manje) a ako nista drugo, nece te zaboljeti glava od tih Turaka dok bi ti se komsiluk napio krvi.
Da, jesam iz PD-a.
Mi smo bili Bosanci prije Turaka.
Promjena religije ne bi trebala imati uticaja na nacionalnost.
Nismo postali nesto tek primitkom Islama.
Mene nije stramota reci da su mi davni preci bili Hriscani, to je cinjenica koja se nemoze poreci, ali su i Hriscani bili pagani ili Bog zna sta prije pokrstavanja.

Mislim i ja simpatisem Tursku i Turke.
Lijepo se osjecam tamo, mada te nekada zavrnu sa ono "Mi braca, ovo-ono" :)
Ali sve na istoj osnovi, ravnopravnoj.

Niti zapad niti Turska nam nisu nista donijeli (izuzimam USA) pa nemam razloga da budem zahvalan niti jednim niit drugim.
Pola arapskih drzava nas nije ni priznalo i lizali su se sa Milosevicem, a fol' Muslimani.
Ali teba biti realan i reci da nam samo zapadne zemlje mogu pomoci, znaci zavrnuti rukave i lobirati na pravim mjestima.
Biti super sa Turskom i drugim zemljama ali znati odakle vjetar puse.

Poenta je u tome da trebamo graditi nacionalnu svijest, zdrave temelje a ne furati se da smo Turci i da od njih poticemo.
Pa onda smo i Austrijanci :), zar ne!
Kada ovako ispalis "podatak", vjerovatno znas i nabrojati te drzave!? :?
mali_balon

#29 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by mali_balon »

Erdogan velicanstveni braci Srbima da 20ak miliona investicija a braci BOsnjacima selame posalje :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
U ratu najveci prijatelj HRvatistana Sulejman Demirel a Biosnjakistanu poslje koju vreu brasna preko UNa :lol: :lol: :lol:
Maraschino

#30 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by Maraschino »

Previse pjenis.

Onaj ko podrzava Tursku ima neki razlog, onaj ko favorizuje Grcku ima neki razlog i to me apsolutno ne zanima. Zasto to tebi smeta?

Ako si musliman, ko kaze da nisi direktni potomak nekog Murata koji je dosao ovdje kao namjesnik...uglavnom, tema je vise za prepirke nego sto ce nesto pametno izroditi. Svako ima pravo na svog konja.

p.s. kada rece, mozda smo Austrijanci. Jarane to su vec Hrvati poklopili i sve sto je doslo sa AU na ove prostore danas se izjasnjavaju kao Hrvati(velika vecina Slovaci, Cesi, Madjari, dio Italijana, dio Austrijanaca...)
lotPi

#31 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

Pa recimo
Irak 2006 i Sirija 1994
salik79

#32 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by salik79 »

lotPi wrote:Pa recimo
Irak 2006 i Sirija 1994
I to je "pola arapskih zemalja"?!

A i Sirija je "napola" od tih "pola".
lotPi

#33 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

salik79 wrote:
Irak 2006 i Sirija 1994

Necemo bukvalno, ali politcke pomoci nismo imali i to je cinjenica!
Vojna samo Iran i Pakistan. Skidam im kapu!
Ostalo zaboravi.
lotPi

#34 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

Maraschino wrote:Previse pjenis.

Onaj ko podrzava Tursku ima neki razlog, onaj ko favorizuje Grcku ima neki razlog i to me apsolutno ne zanima. Zasto to tebi smeta?

Ako si musliman, ko kaze da nisi direktni potomak nekog Murata koji je dosao ovdje kao namjesnik...uglavnom, tema je vise za prepirke nego sto ce nesto pametno izroditi. Svako ima pravo na svog konja.

p.s. kada rece, mozda smo Austrijanci. Jarane to su vec Hrvati poklopili i sve sto je doslo sa AU na ove prostore danas se izjasnjavaju kao Hrvati(velika vecina Slovaci, Cesi, Madjari, dio Italijana, dio Austrijanaca...)
Zato sto nije isto ako ti ili ja kazemo da smo Turci i kada jedan Reis ili Bakir to izjave!
salik79

#35 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by salik79 »

lotPi wrote:
salik79 wrote:
Irak 2006 i Sirija 1994

Ostalo zaboravi.
Pa, kako "necemo bukvalno", kada sam spominjes "pola", a nabrojao si jednu, u vrh glave dvije zemlje?!

Vise politicke pomoci smo imali od tih "pola" nego od VB i Francuske. Pardon, od njih nismo ni imali pomoc, naprotiv, niko nas nije (u)handrio kao oni.
salik79

#36 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by salik79 »

lotPi wrote:
Maraschino wrote:Previse pjenis.

Zato sto nije isto ako ti ili ja kazemo da smo Turci i kada jedan Reis ili Bakir to izjave!
I Tudjman je tvrdio da su Iranci/Perzijanci, pa mu niko nije zamErio.
lotPi

#37 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

salik79 wrote:
lotPi wrote:
salik79 wrote: I to je "pola arapskih zemalja"?!

Ostalo zaboravi.
Pa, kako "necemo bukvalno", kada sam spominjes "pola", a nabrojao si jednu, u vrh glave dvije zemlje?!

Vise politicke pomoci smo imali od tih "pola" nego od VB i Francuske. Pardon, od njih nismo ni imali pomoc, naprotiv, niko nas nije (u)handrio kao oni.

OK, povlacim izjavu :)
U pravu si.
Da uvalili su nam, posteno, momacki.
Ovi drugi su posmatrali nezaineresovano to uvlacenje.

Ali se vremena mijenjaju.
Znaci da su Fra i VB sposobni da nam ga opet zavuku.
Sta nam je raditi :), lobirati da ga zavuku drugima slijedeci put i stanu na nasu stranu.
To je itekako moguce sa pametnim ljudima i pametnom politikom.
Hvala Bogu Turska nas simpatise ali nema realne moci nam pomogne.
salik79

#38 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by salik79 »

Ja bih, ipak, vise nada polagao u one koji su nam i prvi puta pomogli, nego u one koji su nam ga zavalili. Drzim se one da "mumina zmija nece dva puta iz iste rupe ugristi". Dakle, tezim biti mumin.

Samo s dokazanim prijateljima, a s neprijateljima lipo, ali ne i iskreno, sto bi rekli stari Dubrovcani/Ragusani (doduse, kod njih je bilo "sa svima lipo, a ni sa kim iskreno"). ;-)
salik79

#39 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by salik79 »

Doduse, sada mi naumpade, da mi se ovo kosi sa Kur'anskim ajetom: "Dobro i zlo nisu isto, zlo uzvrati dobrim pa ce ti i neprijatelj prisni prijatelj postati. To mogu samo strpljivi, to mogu samo sretni.''

Tako da, mozda i tvoje ima smisla, ali s velikom dozom opreza. S time da dokazani prijatelji moraju to i ostati. Turci se, nazalost, nisu iskazali, odnosno kasno su se iskazali, pa im treba pruziti priliku. Barem nam nisu odmagali (tokom agresije).
biscanka2

#40 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by biscanka2 »

Sto bi ih mrzila ili voljela.Respekt i postovanje, kako kad i gdje ga zasluze (kao i za ostale zemlje svijeta).Neznam zasto se, na osnovu par forumskih izjava,ova ljubav na sve nas pausalizira.Nisu nam neprijateljski naklonjeni a prijateljske odnose treba znati cijeniti.Prekomjerna ljubav zasljepljuje tako da sve u zdravoj dozi gledati treba.Po poslovnom svijetu nema nigdje ljubavi (cak ni u porodicnom krugu).

https://youtu.be/mEVGE10qzz0
A ovo o izjavama vjerskih predstavnika - nije se dzabe, jos u starija doba govorilo - hodze i popovi najveci lopovi. :mrgreen:

P.S. Cast pojedincima (al malo ih imamo)
Last edited by biscanka2 on 12/04/2019 12:11, edited 1 time in total.
insomnia78

#41 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by insomnia78 »

lotPi wrote:
insomnia78 wrote:
lotPi wrote: Zasto ovim tonom!?

Na medjunarodnoj sceni puno veca od Njemacke
lotPi

#42 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

insomnia78 wrote:
lotPi wrote:
insomnia78 wrote: Njemacka. Taj gigant svjetske diplomatije :lol:

Na medjunarodnoj sceni puno veca od Njemacke
Za nas skoro pa nebitna.
Meni je bitan uticaj na BiH.
Sirija i Bliski Istok me ne zanimaju.
Haman2

#43 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by Haman2 »

Image

Ovo sto izjavljujes reis Prof. Dr. Ceric nikad nije rekao. Ti ili nisi razumio procitao ili prises zlonamjerne tvrdnje.
MOLIT TE NAVEDI TAJ CITAT ali tacno.
Last edited by Haman2 on 12/04/2019 12:18, edited 1 time in total.
biscanka2

#44 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by biscanka2 »

Vidjeh da u mom postu video link nije radio.Mada sam koregirala al reko haj da ga ponovim.

https://youtu.be/mEVGE10qzz0
lotPi

#45 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

Haman2 wrote:Image

Ovo sto izjavljujes reis Prof. Dr. Ceric nikad nije rekao. Ti ili nisi razumio procitao ili prises zlonamjerne tvrdnje.
MOLIT TE NAVEDI TAJ CITAT ali tacno.

"- Ovako kad vas vidim, ne mogu da prepoznam koji je Bošnjak, a koji Turčin, jer svi ste isti kao da vas je jedna majka rodila. Ovdje moramo biti jedno, ne možemo dvoje i zato predlažem da svi mi ovdje budemo Turci. Nas ovdje zovu Turcima, mi vičemo da nismo i sve što više vičemo da nismo, oni sve više viču da jesmo. I mi jesmo Turci, po našem povijesnom sjećanju, povijesnom određenju, identitetu islama koji su nam Turci donijeli. Ali mi smo i Bošnjaci - kazao je jučer prof. dr. Cerić."

https://forum.klix.ba/reis-ceric-izjavl ... 28262.html
insomnia78

#46 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by insomnia78 »

lotPi wrote: Za nas skoro pa nebitna.
Bitna je velikim igracima. Jednoj Americi i Rusiji puno bitnija od Njemacke
Zoya

#47 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by Zoya »

Da li je turska priznala genocid u Srebrenici?
Nije niko BiH u ratu pomogao više od Iranaca.
lotPi

#48 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by lotPi »

insomnia78 wrote:
lotPi wrote: Za nas skoro pa nebitna.
Bitna je velikim igracima. Jednoj Americi i Rusiji puno bitnija od Njemacke
Haj' sada elaboriraj :) kako to nama moze korisiti!
Ja podvlacim da su mi bitni interesi BiH.
Globalne igrice gdje nas pojedu za male pare mi ne znace nista.
Kada je Turska ulozila svoju politicku snagu i ulogu protiv Rusije u nasu korist.
VB npr. kod rezolucije o Srebrenici jeste.
Kakva je bila reakcija Turske na ruski veto?
espn

#49 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by espn »

insomnia78 wrote: Na medjunarodnoj sceni puno veca od Njemacke
Jest, narocito od 92-95 za Bosnu i Hercegovinu.
pustopoljina

#50 Re: Odnos Bosne i Turske (Bosanci vs. Turci)

Post by pustopoljina »

Ma jos jedna besmislena tema.
Politicari (nasi) nema kome se ne uvlace...ono iskompleksiranih navijaca zavidnih na cro i srb sportskim uspjesima (i iritirani likovanjem tih navijaca) pocne navijati za tursku...normalan covjek zivi transfer blama i sad ono...previse smo prijatelji sa turskom?
Nismo mi ni sa kim prijatelji, niti vjecitog prijateljstva ima.
Ovo sto je ceric rekao, vise zvuci kao revolt...gluposti same.
Turska za bosnu ne predstavlja neki faktor, jednostavno smo nebitni...to sto ovi nasi vide kako se srbi i hrvati uvlace istoku i zapadu...pa i oni dignu nogu...realno, uzalud vam trud sviraci.
Post Reply