ljubav_aha wrote:eh to kult-iranje licnosti sejha je uzas

Ma nije problem u sejhu kao sejhu,Nursi je jedna ljudska gormada bio,cak nije htio ni da mu se za mezar zna gdje je,upravo radi tih stvari,stvaranja kulta licnosti...I ja sam malo pretjerao sa izjavom,nije to sad toliko izrazeno,ali u jednoj mjeri jeste,po meni vise no treba...
@Kamen_spoticanja...Generalno gledajuci jesu sufije,Nurdzijskog pravca,slijede put Sajida Nursija,neizbjezna literatura kod nurdzija jeste Risala i nur(ah sta sam samo pridika o toj knjizi se naslusao

)Sajida Nursija,inace Nursijeve knjige su zaista beton,malo poteze ali se mogu citati,mislim da cak ovu Risalu i nur ubrajaju u tefsire,ne mogu se sjetiti,mogo bi na Arzuhal o tome sta reci,ako znaDE naravno i ako je upucen u ovaj pravac...
Ince,nevezano za temu,preporucio bih ti Ljubav_aha,a i tebi Kamen_spoticanja,ako vas zanima naravno,knjigu "Povratak" od Halita Ertugrula,turski pisac,sjajna knjiga i najcescim pitanjima koja danasnjem covjeku mogu naumpasti i koja vecinom ateisti postavljaju,a i mi na samom startu naseg vjerovanja i preispitivanja...ima jos jedna knjiga od njega,ali ne mogu se tacnog naziva sjetit,nesto kao "Od sumnje do vjerovanja" ili sl