Odlazak u Tekiju!

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sjena25

#1 Odlazak u Tekiju!

Post by sjena25 »

Trazim odgovor na sljedece ,
da li je uredu odlaziti u tekiju
i treba mi odgovor od nekoga ko poznaje Islam.
Da li Islam odobrava odlazak u tekiju ?
Molim vas da mi neko da odgovor na ovo pitanje ??????
Gorštak

#2 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by Gorštak »

Previše je načelno pitanje, na koje možeš dobiti samo načelan potvrdan odgovor. Dakle, načelno, naravno je uredu ići u tekiju. Za precizniji odgovor treba više ulaznih informacija. Može i na pp :D
sjena25

#3 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by sjena25 »

zanima me jer sam imala susreta sa tim i zanima me nisam jos dosla
na pravi odgovor ..moze pp
BHF_Manijak

#4 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by BHF_Manijak »

Naravno da je uredu,zasto ne bi bilo uredu?!Svako mjesto gdje se spominje Allah,gdje se velica i hvali Njegovo ime,mora biti uredu,a za detalje,pa djela se prema namjerama cijene rece nas dragi Resuli emin...Uglavnom,tamo sigurno nikakve stete neces imati niti dozivjeti. :) :thumbup:
SultanMehmedFatih

#5 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SultanMehmedFatih »

Selam Alejkum,sto bih bilo lose ici gdje se spominje Allahovo ime i donose salavati na naseg Resulla alejhi selam.Tekije i dervisi su postali problematicni od onoga dana kada su Saudijci i MI6 poslali u nasu drzavu sljedbenike Abdul Wehaba koji je i sam nazalost bio zrtva Britanske colonijalne imeprijalistike samo zato sto se u to virjeme pojavila nafta koja je trebala njima.Svi oni koji su dosli da se bore na Allahovom putu a Allah zna najbolje srca svakoga mumina su donijeli podjelu koja je bila planirana da se Bosnjacki korpus razdijeli da mogu od nas raditi sta hoce.Idi ti draga sestro ili brate u tekiju,isli su mnogi nasi predci zadnjih 500 godina pa im nije niko rekao da su zalutali.Samo su zalutali oni koji kazu ako nisi kao mi ne pripadas nama,a sjecate se idiota Busha koji isto tako nesto rekao pa se nekada cudim odakle ta slicnost u govoru Wehabija i Busha.Mahsuz selam svima i halalite.
bogoljub

#6 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bogoljub »

Obavezno odi tamo!
Tamo su bašće Djennetske!
Navrati ponekad!
:bih:
bogoljub

#7 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bogoljub »

:arrow:
einiac

#8 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by einiac »

Najbolji nacin u Islamu da se uspije spoznati "istina" (Bog, Allah) je sufizam, zato samo naprijed :thumbup:
arte.fakt

#9 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by arte.fakt »

einiac wrote:Najbolji nacin u Islamu da se uspije spoznati "istina" (Bog, Allah) je sufizam, zato samo naprijed :thumbup:
jesili siguran da je to najbolji nacin !? ... imas li kakav dokaz za ovo !?
einiac

#10 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by einiac »

arte.fakt wrote:
einiac wrote:Najbolji nacin u Islamu da se uspije spoznati "istina" (Bog, Allah) je sufizam, zato samo naprijed :thumbup:
jesili siguran da je to najbolji nacin !? ... imas li kakav dokaz za ovo !?
Moje licno misljenje koje apsolutno ne mora biti tacno za sviju...
bogoljub

#11 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by bogoljub »

Pa šta ima odel ti u tekiju?
Kako jer bilo?
:?:
SenQ

#12 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

Ljudi imaju veoma površno sazanje o tekijama, sufizmu dervisima i sl. stvarima.

I sam sam se pitao dal je to uredu i sta je to.

I dosad sto sam shavtio da je to sasvim OK.

Jer to su ljudi koji su odlučili da žive 100% Islam. A ne ono kao većina svijeta: Ja ću ovo iz Islama a ovo neću.

Selam...
Last edited by SenQ on 17/03/2010 13:52, edited 1 time in total.
suntu jeu

#13 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by suntu jeu »

Rece covjek koji sa dva L pise 'Selam'.

Ja u mome zivotu nikada nisam naisao na kuransko-hadiski tekst koji odobrava ovaj nacin ''ibadeta'',naprotiv ima ih poprilicno mnogo protiv ovakvih prakticnih novotarija.
jedna tamo

#14 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by jedna tamo »

ja sam sinoć prvi put u životu bila na Vrelu Bune, nisam muslimanka pa neznam baš o ovome da li je to ispravno...
ali mogu reći da je prelijepo, sunce zalazi, ona pećina je prelijepa, voda tako osvježava, sve je nekako lijepo, ništa nije pretjerano, ima par finih restorana, ali dođe ti da sjedneš pored rijeke i tako ostaneš satima....nešto kao naše vrelo bosne, ali ovdje ima nešto posebno...nemogu to opisati riječima.....
za_sada_bez_dobrog_nicka

#15 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

Da, odem u tekiju, tamo se družimo, spominjemo Boga i govorimo o ljepoti vjerovanja, o činjenju dobra, pokornosti, pomaganju svojim i drugima, i pijemo čaj, i ne tabirimo nacrte i sheme bombi i kojekakvih stvari kojima bi mogli svoje i druge ubiti ili unakaziti...

suntu jeu, okani se kompjutera - bida'a!!!!
suntu jeu

#16 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by suntu jeu »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:
Cim mi nadjes neki kuransko-hadiski argument kao sto ih ja imam za prakticne novotarije.A do tada :run:
SenQ

#17 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

za_sada_bez_dobrog_nicka wrote:

:lol:

A @sunt : De mi reci jedan hadis ili ajet koji kaze da je bida'a u Islamu zikr, tj. veličanje Allaha
suntu jeu

#18 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by suntu jeu »

Ko kaze da zikr nije dozvoljen? Naravno da je dozvoljen,naprotiv Savrseni je putem svoga Poslanika a.s. objavio kako ga ciniti.Naravno,objavio je i da se ne cini ono sto on nije objavio! Bogami meni izgleda ovo kao neko pametovanje Allahu,da je vjera nepotpuna,pa cemo je mi upotpuniti neuzubillah. Pa na svakoj hutbi Allahov Poslanik a.s. je upozoravao ;„Najgore su uvedene stvari, a svaka uvedena stvar je novotarija, svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi u Vatru."

akodjer nasao sam jedan zanimljiv hadis ; Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže o Medini: „...ko u njoj uvede nešto novo (novotariju) ili da utočište novotaru, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prokletstvo meleka i svih ljudi. Allah od njega neće primiti ni obavezno ni dobrovoljno djelo."(El Buhari, Kitabu itisam, 187/8,7306, Muslim, Kitabu hadz, 994/2, 1366)

Ovim zavrsavam na ovoj temi..
SenQ

#19 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by SenQ »

suntu jeu wrote:

Zavrsavas sa svojim znanjem o ovoj temi, pravilinije bi bilo za reci. Ja kad nesto ne znam ja pitam o tome a ne donosim svojevoljno sam zakljucke na osnovu samo jednoga hadisa, a kad smo već kod hadisa...

Sastajanje i okupljanje u halkama radi zikra je potvrđeno u islamskim izvorima. Uzvišeni Allah je to naredio i rekao: „Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i naveče u želji da naklonost Njegovu zasluže.“ (El-Kehf, 28.)
A Poslanik, a.s., je rekao: „Uzvišeni Allah ima meleke koji kruže putevima i traže one koji čine zikr, pa kada ih nađu poviču: „Dođite ka onome što ste tražili!“ Potom ih obaviju svojim krilima sve do zemaljskog neba...Potom je rekao da će Allah reći: „Uzimam vas za svjedoke da sam im oprostio.“ Zatim će neki melek reći: „Među njima ima taj i taj koji im ne pripada, nego je došao zbog neke svoje potrebe?!“ Uzvišeni će reći: „To je sijelo u kojem ne može biti nesretnog.“ (Buhari, 5/2353.)

Od Muavije se prenosi da je Poslanik, a.s., došao do halke u kojoj su bili ashabi i upitao ih: „Šta vas je navelo da sjednete?!“ Odgovorili su: „Sjeli smo da spominjemo Allaha i da Mu zahvaljujemo što nas je uputio islamu kao i na svim njegovim blagodatima...sve dok poslanik, a.s., nije rekao: „Došao mi je Džibril i obavijestio me da se Allah ponosi s vama pred melekima.“ (Muslim, 4/2075.)

Naveo sam ti ajet i vjerodostojan hadis. A ti kazes da je bida'a grupni zikr.U vrijeme Poslanika i časnih ashaba ovo je bilo normalan način okupljanja muslimana radi radi zikra tj.: učenja Kur’ana, proučavanje nauke, i svopćeg zivota i sunneta na kojeg potiče naš Gospodara u Kur’anu i jasnom i vjerodostojnom sunnetu Svog Poslanika, a.s.

A ti sad sam zaključi. :thumbup:

Nismo ni svijesni sta prpustamo :sad:
ikrime

#20 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ikrime »

Ohanite braćo, ne pretvarajte temu u poligon za međumuslimanske obračune. Niti je vrijeme, niti je mjesto za takvo što.
suntu jeu

#21 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by suntu jeu »

SenQ wrote:
suntu jeu wrote:

Zavrsavas sa svojim znanjem o ovoj temi, pravilinije bi bilo za reci. Ja kad nesto ne znam ja pitam o tome a ne donosim svojevoljno sam zakljucke na osnovu samo jednoga hadisa, a kad smo već kod hadisa...

Sastajanje i okupljanje u halkama radi zikra je potvrđeno u islamskim izvorima. Uzvišeni Allah je to naredio i rekao: „Budi čvrsto uz one koji se Gospodaru svome mole ujutro i naveče u želji da naklonost Njegovu zasluže.“ (El-Kehf, 28.)
A Poslanik, a.s., je rekao: „Uzvišeni Allah ima meleke koji kruže putevima i traže one koji čine zikr, pa kada ih nađu poviču: „Dođite ka onome što ste tražili!“ Potom ih obaviju svojim krilima sve do zemaljskog neba...Potom je rekao da će Allah reći: „Uzimam vas za svjedoke da sam im oprostio.“ Zatim će neki melek reći: „Među njima ima taj i taj koji im ne pripada, nego je došao zbog neke svoje potrebe?!“ Uzvišeni će reći: „To je sijelo u kojem ne može biti nesretnog.“ (Buhari, 5/2353.)

Od Muavije se prenosi da je Poslanik, a.s., došao do halke u kojoj su bili ashabi i upitao ih: „Šta vas je navelo da sjednete?!“ Odgovorili su: „Sjeli smo da spominjemo Allaha i da Mu zahvaljujemo što nas je uputio islamu kao i na svim njegovim blagodatima...sve dok poslanik, a.s., nije rekao: „Došao mi je Džibril i obavijestio me da se Allah ponosi s vama pred melekima.“ (Muslim, 4/2075.)

Naveo sam ti ajet i vjerodostojan hadis. A ti kazes da je bida'a grupni zikr.U vrijeme Poslanika i časnih ashaba ovo je bilo normalan način okupljanja muslimana radi radi zikra tj.: učenja Kur’ana, proučavanje nauke, i svopćeg zivota i sunneta na kojeg potiče naš Gospodara u Kur’anu i jasnom i vjerodostojnom sunnetu Svog Poslanika, a.s.

A ti sad sam zaključi. :thumbup:

Nismo ni svijesni sta prpustamo :sad:
Smiri hormone i procitaj moju prvu recenicu.Niko ne govori o zabrani potvrdjenog zikra,vec o onim novonastalim(citaj ha-hu zikrovima),koji su zabranjeni.
no_pasaran

#22 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by no_pasaran »

suntu jeu wrote:Ko kaze da zikr nije dozvoljen? Naravno da je dozvoljen,naprotiv Savrseni je putem svoga Poslanika a.s. objavio kako ga ciniti.Naravno,objavio je i da se ne cini ono sto on nije objavio! Bogami meni izgleda ovo kao neko pametovanje Allahu,da je vjera nepotpuna,pa cemo je mi upotpuniti neuzubillah. Pa na svakoj hutbi Allahov Poslanik a.s. je upozoravao ;„Najgore su uvedene stvari, a svaka uvedena stvar je novotarija, svaka novotarija je zabluda, a svaka zabluda vodi u Vatru."

akodjer nasao sam jedan zanimljiv hadis ; Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže o Medini: „...ko u njoj uvede nešto novo (novotariju) ili da utočište novotaru, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prokletstvo meleka i svih ljudi. Allah od njega neće primiti ni obavezno ni dobrovoljno djelo."(El Buhari, Kitabu itisam, 187/8,7306, Muslim, Kitabu hadz, 994/2, 1366)

Sine preporučujem ti da nađeš hadise koji govore o nagradi za ljude koji u vjeru unesu neki lijep običaj. Onda to poveži sa tim svojim novotarizmom.

Tvojom logikom i mevlud je novotarija tj. grijeh koji nas vodi u džehanem, kao i upotreba tespiha, kao i munare, kao i još mnoštvo toga.

Sine ne pokupi se sva pamet svijeta kad se pročitaju dvije, tri ili deset knjiga doniranih od kojekakvih saudovih organizacija.

Drago mi je da si završio sa ovom temom.

On topic:

Lijepo nam se provedi javi kako je bilo u tekiji. Ako hoćeš jednu uporedbu, nakon zikra u tekiji se osjećaš kao nakon izleta. Nekad ne, nekad daleko više od toga, ali bit je da dušu odmoriš, pošalješ je na izlet, u čist zrak i osunčan proplanak neke nebeske planine.
BHF_Manijak

#23 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by BHF_Manijak »

Sa tekijama i sufizmom nemam nikakav problem,zijaretio sam tekija,prisustvova zirkima itd, ali ono sto mi uzasno smeta,jeste sto vecina sufija(a poznajem ih dosta),prezentuju sufizam i tekiju,a o sejhu da i ne govorim,kao jedinom ispravnom putu te kako je jedino i iskljucivo moguce spoznati Svevisnjeg time sto ces zijaretit tekiju i prisustvovati zikrovima,i sjeh je osoba koju svaki insan mora imati,kao zivotnu vodilju,nekog koga ce slijediti i ko ce ga upucivati...To me onako malo iritira,kao,ja kao neredovni posjetilac tekija,bez sejha,ne mogu nikako postici visok stepen imana,niti osjetiti svu slast ibadeta i spoznaje,ne mogu dostici odredjene deredze itd itd :-? :oops:

Svidja mi se sto hafiz Bugari jednom rece,pusti te neka svak pije sa svoje cesme,izvor je isti,jedna je voda,a sa koje ce ko cesme napiti se,to je ponajmanje bitno,bitno je da je izvor cist i da imamo svi isti cilj!! :wink:
no_pasaran

#24 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by no_pasaran »

izvori istine wrote:Neki od najpoznatijih sufijskih tarikata:

1. Kadirijski tarikat: se veže na šejh Abdul-Kadir el-Džejlanija, koji je umro 1166.g.. Krećao se po Persiji, Iraku i Bagdadu gdje je i ukopan. Šejh Abdul-Kadir el-Džejlani rhm., je daleko od onih koji mu se pripisuju isto kao što je Isa a.s., veoma daleko od hrišćana, koji ga obožavaju mimo Allaha dž.š.! Danas ih najviše ima po Siriji, Turskoj, u nekim djelovima Afrike, posebno u Kamerunu, Kongu, Mauritaniji i Tanzaniji. Ima ih i u Kavkazu, Čečeniji i u nekim djelovima Rusije.

2. Rufa'ijski tarikat: se veže na Ebul-Abbas Ahmed el-Rufa'ija, koji je umro 1182.g., u Basri. Rufa'ije svoje "keramete" dokazuju probadanjem sabljama. Zajedničko im je sa ši'ijama to što i jedni i drugi vjeruju u Džaferov kitab, u dvanaest imama, da je trinaesti imam Ahmed Er-Rufa'i, i jedni i drugi oplakuju ašuru. Ovaj tarikat se podijelio na tri sekte: bazije, melekije i hubejbije. Danas ih najviše ima po Egiptu, Siriji, turskoj Anadoliji, Istočnoj Evropi, Kavkazu, kao i u Sjevernoj Americi.

3. Bedevijsko-ahmedijski tarikat: se veže za Ahmed El-Bedeviju, koji je rođen u jednoj ši'ijsko-iranskoj porodici, a umro 624.h.g. u Iraku, gdje je ukopan i čiji kabur svake godine posjeti preko 3 miliona bedevija-ahmedija. Njihovo učenje je zatrovano mnoštvom idolatrije i novotarija od kojih je islam potpuno čist. Ima ih u Egiptu ali i u nekim dijelovima Evrope. Tarikat im se pocijepao na šesnaest sekti.

4. Šazilijski tarikat: se veže na Ebul-Hasen el-Šazilija, koji je umro 1258.g.. Ovo je jedan od većih sufijskih tarikata. Danas su rasprostranjeni u sjevernoj Africi, Egiptu, Keniji, Tanzaniji, Bliskom istoku, Šri-Lanki, kao i u zapadnoj i sjevernoj Americi.

5. Mevlevijski tarikat: se veže na iranskog pjesnika Mevlanu Dželaluddin el-Rumija, koji je umro 1273.g., i ukopan je u Konji. Najviše ih ima u turskoj Anadoliji, Siriji, kao i u Sjevernoj Americi. Poznatiji su kao vrteći derviši, zbog toga što se prilikom obavljanja zikra vrte u krug!?

6. Nakšibendijski tarikat: se veže na Behauddina Nakšibenda iz Buhare, koji je umro 1390.g.. Najviše ih ima u centralnoj Aziji, Iranu, na Kavkazu, sjevero-zapadnoj i jugo-zapadnoj Kini, Indoneziji, Indiji, turskoj, Evropi i Sjevernoj Americi.

7. Bektašijski tarikat: se veže na hadždži Bektaša iz Horosana, koji je umro 1338.g.. Ovaj sufijski tarikat se odlikuje po imanju ši'itskih ideja, ubjeđenja i stavova. Ima ih po turskoj Anadoliji, Albaniji i Americi.

8. Ni'imetullah tarikat: se veže na Nuruddina Muhammeda Ni'imetullaha, koji je umro 1431.g., u mjestu Mehan blizu Kermana u jugo-zapadnom Iranu. Najviše ih ima u Iranu i Indiji.

9. Tidžanijski tarikat: se veže na Abbas Ahmed b. el-Tidžanija, alžirskog berbera, koji je umro 1815.g.. Iz Alžira su se najviše rasprostrli ka jugu i Sahari, kao i prema zapadnom i centralnom Sudanu, Egiptu, Senegalu, zapadnoj Africi i sjevernoj Nigeriji. Ima ih i u zapadnoj i sjevernoj Americi.

10. Džerrahijski tarikat: se veže na Nuruddin Muhammed el-Džerraha iz Istanbula, koji je umro 1720.g.. Najviše ih ima u Turskoj, sa malim grupicama po zapadnoj i sjevernoj Americi.

U Bosni su najzastupljeniji slijedeći tarikati:

- Nakšibendijski tarikat: Sarajevo, Visoko, Busovača, Fojnica, Bilalovac, Milodraže, Merdani, Gorica, Kakanj, Zenica, Ričica, Tešanj, Travnik, Mostar, Tuzla, Gornja Tuzla, Olovo, Živinice, Kladanj, Banovići, Gračanica kod Tuzle, Zvornik, Ključ, Bužim, Cazin.

- Kaderijski tarikat: Sarajevo, Travnik, Pazarić.

- Rufa'ijski tarikat: Sarajevo, Vareš, Srebrenik.

- Šazilijski tarikat: Tuzla-Dubrave.

(Pogledaj: „Pregled mjesta održavanja zikra u BiH“, novina „Kelamul-Šifa“, br.9., proljeće 2006..)

Što se tiče Sandžaka, ne bilježi se da igdje danas u njemu postoji živa tekija koja vuče svoje korijene od ranije, niti da postoji neki organizovan tarikat koji vuče svoje korijene od ranije. Sandžačke golgote su samo preživjele džamije! Postoje pokušaji izvjesnih pojedinaca koji žele nanovo oformiti neke tekije i tarikate, posebno u Novom Pazaru, ali su to sve želje i nezvanični pokušaji pojedinaca. U ranijem periodu sufije su bile dostatno zastupljene na teritoriji Sandžaka jer se to da primjetiti po mnoštvu turbeta koja su ostavili za sobom, u gotovo svakom sandžačkom gradu izuzev Plava (el-hamdulillah, što ne znači da u Plavu nije imalo dobrih ljudi! J).

Jedino ispravni tarikat-pravac

Jedino ispravni tarikat jeste tarikat i pravac „Ehli-Sunneta vel-Džema'ata“ koji se ogleda u doslovnom slijeđenju potvrđene prakse Allahovog Poslanika s.a.w.s., kako javno tako i tajno, kako svojom nutrinom tako i svojom vanjštinom, kao i slijeđenju puta i staze prvaka ove vjere – muhadžira i ensarija.

Sljedbenici tarikata „Ehlu-sunneta vel-džema'ata“ se drže vasijjeta i oporuke zadnjeg Allahovog Poslanika s.a.w.s., koji je rekao: „Strogo se pridržavajte mog sunneta, kao i sunneta pravovjerno-upućenih halifa nakon mene; čvrsto se držite toga, i latite ga se kutnjacima svojim! Strogo se čuvajte izmišljotina, jer je svaka izmišljotina novotarija, a svaka novotarija vodi u vatru!“ (Sahih: Ebu Davud, Tirmizi, Ibnu Madždžeh, Ahmed.)

Sljedbenici tarikata Ehlu-sunneta vel-džema'ata znaju da je najvrijedniji govor - Allahova dž.š., knjiga, i da je najbolja uputa – uputa Muhammeda s.a.w.s.. Oni daju prednost Allhovim dž.š., riječima nad bilo čijim drugim govorom, i daju prednost Sunnetu i praksi Muhammeda s.a.w.s., nad bilo čijom drugom i drugačijom praksom! Zbog ovoga se zovu Ehlul-Kur'an i Ehlu-Sunnet!

Ehlu-džema'atom su nazvani zbog toga što se pridržavaju konsenzusa i idžma'a ashaba i sve sunnetske uleme nakon njih, i zbog toga što su to pravi čuvari džemata muslimana i oni koji su u stanju ginuti za njega, i braniti ga od napada nevjernika, za razliku od svih ostalih novotarskih skupina koje su najprepoznatljivije po tome što redovno udaraju po džematu muslimana, što se dijele na razne frakcije i skupine, pomagajući često puta svojom praksom nevjernike protivu muslimana!

Ehlu-sunnet vel-džema'at posmatra sebe ali i sve druge kroz lupu Kur'ana, Sunneta i Idžma'a, pa sve što se poklapa s njima – to podržavaju, a sve što se suprostavi njima – protiv toga se bore.

Ehlu-sunnet vel-džema'at – su oni koji traže da se čini dobro, a od zla odvraćaju, onako kako to šeri'at zahtijeva, i smatraju da će se hadždž, džihad, džume i bajram namazi obavljati za emirima i vođama – bili oni dobri ili loši.

Ehlu-sunnet vel-džema'at su čuvari džamijskih džemata, i na svoju vjeru gledaju kao na nasihat. Uvjek su svjesni Allahovih dž.š., riječi: „Vjernik je vjerniku – poput cigli u zgradi koje drže jedna drugu!“, ili: „Vjernici su poput jednog tijela, kada jedan dio tijela oboli – ostali dio tijela ga proprati temperaturom i nesanicom!“

Ehlu-sunnet vel-džema'at traži od muslimana sabur i strpljenje pri belaju i iskušenjima, kao i šukr i zahvalu prilikom rahatluka i uživanja; traži i raziluk i zadovoljstvo Allahovim dž.š., kada i kaderom tj. sudbom i odredbama!

Ehlu-sunnet vel-džema'at poziva visokom moralu i dobrim djelima, i ne zaboravljaju riječi Poslanika s.a.w.s., koji je rekao: „Najsavršenijeg i najljepšeg imana su oni koji su najljepšeg ponašanja i ahlaka!“

Ehlu-sunnet vel-džema'at poziva održavanju rodbinskih veza, i da daš onome ko tebi ne daje, i da oprostiš onome ko ti je zulum nanio, i da si pokoran roditeljima svojim, i da održavaš dobrosusjedske odnose, i da si dobročinitelj prema siročadima, i siromašnima, i putnicima, i robovima...

Ehlu-sunnet vel-džema'at zabranjuje oholjenje i uzdizanje nad drugima, nanošenje nepravde, nasilja i zuluma drugima – s pravom ili bez prava!

Dakle, ehlu-sunnet vel-džema'at su ljudi koji slijede Kur'an i Sahih-Sunnet, onako kako su ga prve generacije islama (selef), tumačile i slijedile, a ne kako ga tumače ili praktikuju oni koji nisu selef ovoga ummeta!

Molimo Allaha dž.š., da nas uputi istini i pravome putu! Amin.

Evo recimo jednog klasičnog prikaza vehabijskog teksta. Neću se mnogo baviti njihovim manipulatorskim tehnikama ali dozvolite da vam skrenem pažnju na neke osobine.

Primjetite na samom početku kako šijama i šijskom daju negativan predznak i karakterišu ih kao "nevjernike" ili sljedbenike neke nečiste vjere.

Mi muslimani u BiH smo 99% Hanefije. U Svijetu pored Hanefijskog postoje još 4 priznata mezheba sročena u popularnu formulu 4+1. Ova formula predstavlja četiri sunijska mezheba (Hanefijski, Malikijski, Šafijski i Hambelijski) te jedan šijski mezheb (Džaferijski).

Bitno je napomenuti da vehabijska škola ne pipada ni jednom od četiri priznata sunijska mezheba, niti vodi i jedan od četiri priznata mezheba. Oni se pokušavaju ugurati i upisati kao podškola nekog od njih, ali u suštini vehabije su nastale kao produkt britanske obavještajne službe još u vrijeme dok je Arabija bila britanska kolonija (pročitati nešto o povezanosti nastanka vehabija, Saudijskog preuzimanja trona i britanske obavještajne službe). Taj period nastanka vehabijske škole mnoooooogooooo (hiljadu godina gore-dole) je kasnio u odnosu na period kada je 5 velikih preporoditelja (po kojima su mezhebi i dobili imena) obnovilo islam i uspostavilo 5 pomenutih priznatih šerijatskih škola.

Danas vehabije imaju veliki utjecaj kog duguju američkoj i britanskoj intel-vojno-političko-organizacionoj potpori, kao i novcima koje saudijska dinastija zloupotrjebljava dok pljačka naftu vlastitog naroda ( nije potrebno napominjati koliko ameri brane dinastiju Saud i sve njihove okolne i slično nametnute monarhe). Inače vehabija je jako malo, ali s obzirom da su nepriznata šerijatska škola (čitaj sekta) njihov broj je veoma velik i ubrzo će se vjerovatno nametnuti (čitaj kupiti) kao šesta ili kako oni sebi vole reći "jedina prava škola" (neodoljivo podsjećaju na velikosrbe po tom pitanju). Inače na svijetu brojčano ima najviše muslimana Hanefija kojim i mi pripadamo.
ikrime

#25 Re: Odlazak u Tekiju!

Post by ikrime »

BHF_Manijak wrote:Sa tekijama i sufizmom nemam nikakav problem,zijaretio sam tekija,prisustvova zirkima itd, ali ono sto mi uzasno smeta,jeste sto vecina sufija(a poznajem ih dosta),prezentuju sufizam i tekiju,a o sejhu da i ne govorim,kao jedinom ispravnom putu te kako je jedino i iskljucivo moguce spoznati Svevisnjeg time sto ces zijaretit tekiju i prisustvovati zikrovima,i sjeh je osoba koju svaki insan mora imati,kao zivotnu vodilju,nekog koga ce slijediti i ko ce ga upucivati...To me onako malo iritira,kao,ja kao neredovni posjetilac tekija,bez sejha,ne mogu nikako postici visok stepen imana,niti osjetiti svu slast ibadeta i spoznaje,ne mogu dostici odredjene deredze itd itd :-? :oops:

Svidja mi se sto hafiz Bugari jednom rece,pusti te neka svak pije sa svoje cesme,izvor je isti,jedna je voda,a sa koje ce ko cesme napiti se,to je ponajmanje bitno,bitno je da je izvor cist i da imamo svi isti cilj!! :wink:
Ma stipu ti "muride" i njihove nasihate i dersove. Mnogo šta su samo njihove nebuloze itd... Ako želiš doći do prave istine čitaj radove velikana tesavufa, a stipu muridska naprđivanja

Jedan odličan tekst, nadam se da će pomoći i u otklanjanju nekih predrasuda o tesavufu

Razumijevanje tesavufa ( imam Rabbani k.s. )

Osnovni cilj tesavufa je zadobijanje vjerovanja ehli-sunneta i pridržavanje šerijata. Svrha tesavufa je osigurati ehli-sunnetski iman, snažan i čvrst, kojeg ne mogu načeti sumnje.

Iman koji počiva samo na razumu, dokazima i logici ne može biti tako čvrst. Značenje koje, između ostalog, podrazumijeva dvadeset osmi ajet sure Er-Ra’d:

"One koji vjeruju i čija se srca, kad se Allah pomene, smiruju – a srca se doista, kad se Allah pomene smiruju!"

je ulazak imana u srce i da je njegovo učvršćivanje u srcu moguće jedino zikrom (spominjanjem Allaha). Drugi cilj tesavufa je da nam olakša ibadete, da ih činimo sa oduševljenjem i radošću, a ne sa lijenošću kako to nalaže nefs.

Cilj tesavufa nije dostizanje sposobnosti viđenja nečega što drugi ne vide, niti obavještavati druge o nepoznatim i čudnim stvarima. Takođe cilj tesavufa nije osjetiti neka čudna svjetla, ili uspostaviti kontakte sa drugim svjetovima ili sanjati lijepe i čudne snove. To su sve uzaludne i beskorisne stvari. Šta to nedostaje svakodnevnom svjetlu, raznim bojama i prirodnim ljepotama, pa ih ljudi napuštaju i traže druge stvari, prelazeći teške puteve prepune patnji i mnogih neugodnosti? U krajnjoj liniji svakodnevno svjetlo i divni oblici, kao i te druge stvari kojima teže su sve stvorenja Allaha Uzvišenog koja očituju Njegovo postojanje i Njegovu svemoć.

Tesavuf ima mnogo pravaca. Najbolji i najpodesniji je put onih velikana koji izbjegavaju bid’ate (novotarije) i koji se čvrsto drže sunneta. Ovi velikani, sve dok slijede sunnet u svemu što govore i rade, ne brinu se zato što nemaju kešfova (otkrovenja), kerameta (činjenje čuda), halova (čudnih stanja)... Ako bi im se neke od ovih stvari i dogodile u trenutku dok su makar za jedan trun tromi u izvršavanju sunneta, oni ih odbacuju znajući da su nefsanska ili šejtanska zamka. Radi toga je na njihovom putu zabranjena igra i zabava. Oni ne cijene slast i stanja koja potiču iz istih. Svi ovi halovi i kušanja, koja se rađaju iz zabrana šerijata, su po ovom siromahu istidradž (nefsanska ili šejtanska zamka). Jer, ovakva stanja (tobožnja otkrovenja ili neka čudesa) se dešavaju i kjafirima i griješnicima. Ova stanja se mogu naći i kod grčkih filozofa, brahmanskih sveštenika i indijskih prosjaka. Pravo stanje je samo ono koje je u skladu sa šerijatom. Ovakva stanja ne dolaze iz harama.

Ono što sufije rade, kao i ono što izbjegavaju raditi nije automatski halal ili haram. Mi im ne zamjerimo za ono što rade ili ne rade. Što se nas tiče, neka im je opravdano, ali Uzvišeni Allah zna njihovo stanje i On će ih dočekati onako kako On hoće. Ako želimo saznati šta je halal a šta haram, poslušaćemo riječi naših imama kao na primjer imami-ea’zama Ebu Hanife, imama Ebu Jusufa El-Ensarija i imama Muhammeda Eš-Šejbanija. Nimalo nas se ne tiče jesu li to, ili nisu, radili velikani tesavufa, kao na primjer: Ebu Bekr Eš-Šibli i Ebul-Husejn En-Nuri i Džunejd Bagdadi, rahmetullahi alejhim (Imam Rabbani, k.s., ove velikane tesavufa navodi samo kao primjer, ne sumnjajući u njihovu ispravnost).

Nezreli derviši, koji nemaju pojma o šerijatu i tarikatu, su pretvorili tarikat u plač, vrisku, muziku i ples, misleći da će tako zaraditi sevapea a sve pod izgovorom da su tako radili njihovi učitelji. Značenje sedamdesetog ajeta sure El-En’am je:

"Ostavi one koji vjeru svoju kao igru i zabavu uzimaju, i koje je život na ovom svijetu obmanuo."

Kako se iz ovog što smo do sada rekli razumije, ko namjerno i svjesno odobrava stvari koje su zasigurno haram, taj postaje kjafir i murted (otpadnik). Možemo li sad zamisliti kakavo je stanje onih koji veličaju harame i smatraju ih ibadetom? Neka je vječna hvala i zahvala Allahu Milostivom što se naši velikani tesavufa (sâdât) nisu ukaljali ovom prljavštinom i što su i nas tako odgojili. Slijedeći njih, štitimo se od činjenja ovih sramnih djela.

Međutim, pojedinci rade suprotno pod izgovorom da su tako radili njihovi učitelji. Oni pokušavaju prikriti i zataškati zabrane šerijata govoreći da su tako radili njihovi učitelji. Na taj način se, nemajući pravo, sakrivaju iza svojih učitelja. Međutim, baš me zanima kakav li će bijedan izgovor iznijeti da bi opravdali svoju krivicu? To što oni čine, ne samo da šerijat zabranjuje, već su to i naši velikani izbjegavali činiti. Zar nije sramota raditi nešto, što nije u skladu sa postupcima naših velikana (sâdât), čak kad to šerijat i ne bi zabranjivao?

Kolika je tek grehota i sramota činiti nešto što je šerijat zabranio.
Last edited by ikrime on 18/03/2010 04:13, edited 1 time in total.
Post Reply