Odbrana od napada nozem

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Cvjetka

#126 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Cvjetka »

Image
anestezija123

#127 Re: Odbrana od napada nozem

Post by anestezija123 »

Dozer wrote:Tu smo s kukama, iako sam ja malo mladji s tim kusurom :lol: :lol: :lol:

Evo, za sve oni koji hoce da se tu i tamo isprazne, a mozda stosta i nauce, naletite ponekad ovdje
Uf, uvijek sam htjela ovo probati.. Ali nikako mi ovaj termin ne odgovara...Valjda bude nesto i u dnevnim terminima. :)
Alive

#128 Odbrana od napada nozem

Post by Alive »

Moze i meni mala pomoc? Gdje se u Sarajevu moze nauciti rukovati odredjenim oruzjem? Nasao sam par klubova ali rade samo osposobljavanje zastitara i slicno... Nisam isao u vojsku i nikada nisam ni bio u prilici da koristim oruzje a u zadnje vrijeme radi sigurnosti sebe i svoje porodice sve cesce razmisljam da predam papire za dobijanje dozvole i da kupim neko oruzje... Hvala vam! ???
gilbert

#129 Re: Odbrana od napada nozem

Post by gilbert »

Alive wrote:Moze i meni mala pomoc? Gdje se u Sarajevu moze nauciti rukovati odredjenim oruzjem? Nasao sam par klubova ali rade samo osposobljavanje zastitara i slicno... Nisam isao u vojsku i nikada nisam ni bio u prilici da koristim oruzje a u zadnje vrijeme radi sigurnosti sebe i svoje porodice sve cesce razmisljam da predam papire za dobijanje dozvole i da kupim neko oruzje... Hvala vam! ???
Streljacki klub Point
http://www.psc-point.ba/tt_vrste_obuka.html

a evo ti i lista ostalih klubova http://www.ipscbih.org/index.php?option ... &Itemid=30
Alive

#130 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Alive »

Hvala vam puno :thumbup:
Dozer

#131 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Dozer »

U Bulletu (http://www.bullet.ba) sam licno imao priliku gledati na koji nacin se vrsi obuka, a kako sam i ja u tim vodama godinama, znam ocijeniti da li je to kvalitetno ili ne. Poznajem i neke od instruktora tamo, i mogu reci da su to ljudi koji i te kako znaju sta pricaju i pokazuju (bivsi Vikicevi ljudi koji su i tamo bili instruktori).
Obuka traje ukupno 3 mjeseca, radi se po grupama, od cega je prvi mjesec udarni i krece se od stroge nule, odnosno teorije, pa se postepeno prelazi na prakticna vjezbanja i testiranja.
Detalji se mogu vidjeti ovdje: http://www.bullet.ba/index.php?option=c ... &Itemid=42
I cijena od 50KM mjesecno za obuku mislim da nije previsoka, s obzirom da vas neko ipak necemu uci. Nakon obuke dobijate potvrdu, a odna mozete izaci i na test/certifikaciju po IPSC pravilima (medjunarodni certifikat).
Sto se termina tice, mislim da dnevne varijante nece biti dostupne jer je to radno vrijeme i ljudi su na poslu.
Alive

#132 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Alive »

Malo sam pogledao ponude klubova koje je kolega gore spomenuo i upravo mi je Bullet "upao u oko" i po mjestu gdje se odrzavaju vjezbe a vidim da imaju i dobre preporuke. Takodje imaju mogucnost kada dodje vrijeme (ako sam dobro skontao na web stranici) da ti oni sve zavrse oko papira u MUP-u itd. Posto i nemam vremena da to sve idem ganjati ovo je idealno...

Takodje me zanimaju ovi certifikati...sta oni ustvari znace? Jeli to nesto vazno za neka takmicenja ili...?
Dozer

#133 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Dozer »

Mmmm...nisam siguran da iko moze zavrsiti bilo sta za bilo koga sto se tice papirologije u MUP-u veano za dobivanje odobrenja za nabavku. To ni jedan klub ne moze po zakonu. Ono sto mogu jeste da pomognu oko kupovine, ali prethodno moras imati validno odobrenje.

IPSC Certifikat je medjunarodni dokument koji potvrdjuje da si prosao obuku i da si osbosobljen za rukovanje oruzjem za koje si polagao. Kod nas to moze biti pistolj i puska. Mislim da Bullet jos nije poceo sa obukom za puske, ali uskoro sigurno hoce. Potvrda koja se dobije u klubu moze olaksati pairologiju u MUP-u, medjutim, kako je sve u ovoj zemlji nakaradno, tako i ovo nema nikakvog pravila i sve zavisi od ljudi u MUP-u.
S druge strane, IPSC certifikat moze valjati onima koji ganjaju neki posao poput zastitarskog, ali i onima koji ganjaju neki posao vani, a koji ima veze sa oruzjem (Irak, Afganistan i sl.).

Naravno, oni znace i da se mozes takmiciti na zvanicnim IPSC takmicenjima.

Mene zanima da li neko zna koja firma je radila onu Bullet-ovu stranicu? Ili ko je radio, svjedno...dobro izgleda.
Frooteky

#134 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Frooteky »

Ljudi interesuje me šta je dozvoljeno kod samoodbrane kad maloljetna osoba napadne punoljetnu. Imam problem, neki mali trenerka boj mi stalno za vratom, i unosi mi se u lice a nije baš cvjećka.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#135 Re: Odbrana od napada nozem

Post by arman1 »

Frooteky wrote:Ljudi interesuje me šta je dozvoljeno kod samoodbrane kad maloljetna osoba napadne punoljetnu. Imam problem, neki mali trenerka boj mi stalno za vratom, i unosi mi se u lice a nije baš cvjećka.
Francuski ključ bez svjedoka onda zovneš policiju i hitnu i prijaviš trzajnu povrdu vrata i bol u abdomenu ili torakalnom dijelu.
Frooteky

#136 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Frooteky »

Đe ću s francuskim ključem, mogul martinke :mrgreen: :mrgreen: fazon je da ja imam 18 godina a on 15-16 a veci sam od njega nekih 10 cm i teži 30-ak kg, a on je popio batina pun q al opet glumi facu i unosi se ljudima u lice :mrgreen:
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#137 Re: Odbrana od napada nozem

Post by trimi68 »

Frooteky wrote:Ljudi interesuje me šta je dozvoljeno kod samoodbrane kad maloljetna osoba napadne punoljetnu. Imam problem, neki mali trenerka boj mi stalno za vratom, i unosi mi se u lice a nije baš cvjećka.
Upotrebljena sila za samoodbranu mora biti ista (proporcionalna) sili napada
Frooteky

#138 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Frooteky »

trimi68 wrote:
Upotrebljena sila za samoodbranu mora biti ista (proporcionalna) sili napada
a šta ako on mene krene udarit nogom naprimjer a ja ga oborim?
nOrMaLaC

#139 Re: Odbrana od napada nozem

Post by nOrMaLaC »

Jeli iko trenirao Điu Đitsu od vas? :)
Ja sam jedno vrijeme trenirao oko 4 god. u Švedskoj i tu sam stao na zelenom pojasu...
Ali pošto se 80% odnosi na samoodbranu a tek 20% na napadad odlične su vježbe za samoodbranu :-D
Dozer

#140 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Dozer »

Kad ti se sljedeci put unese u lice, a ti ga rijesi jednim kratkim aperkatom u vrh brade, ali ne svom snagom. Recimo sa nekih 70% snage. Rezultat: slozice se kao vreca, "nema" ga nekih 10-15 min., puni black out, a nema nikakvih tragova. Usput, on je vec adolescemt, tj. stariji maloljetnik, i kao takvog ga zakon vec prepoznaje i moze sankcionisati. Ali, tebe to ne zanima jer nece biti prepoznatljivih tragova :)
Cholina_Lokica

#141 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Cholina_Lokica »

A sta ako mene napadnu, ja pustim pasce da ih izujeda :? Hocemo nas dvoje snosit kakve posljedice :?

Vec mi se jednom desilo, balavurdija me napala i pustim kerce pa su pobjegli kad su skontali da je vrag odnio salu. Ali da se opet desi, sta ako ih ujede :? To je moja odbrana u sustini :mrgreen:
Dozer

#142 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Dozer »

Pa nek' ih ujede. Ako dodje murija, ti hladno kazes da su te napali i da te pas branio jer si vristala. Ende.
Druga opcija je Pepper.
Treca 6,35 :) (i bukvalno zadnja, ako je bas, bas gustoca)
trimi68

#143 Re: Odbrana od napada nozem

Post by trimi68 »

Frooteky wrote: Upotrebljena sila za samoodbranu mora biti ista (proporcionalna) sili napada
a šta ako on mene krene udarit nogom naprimjer a ja ga oborim?
Ti ga oboriš i ti si se odbranio i tu moraš stati sa odbranom. Svi tvoji postupci preko, više, su napad na njega.
trimi68

#144 Re: Odbrana od napada nozem

Post by trimi68 »

Cholina_Lokica wrote:A sta ako mene napadnu, ja pustim pasce da ih izujeda :? Hocemo nas dvoje snosit kakve posljedice :?

Vec mi se jednom desilo, balavurdija me napala i pustim kerce pa su pobjegli kad su skontali da je vrag odnio salu. Ali da se opet desi, sta ako ih ujede :? To je moja odbrana u sustini :mrgreen:
Žao mi je ali nije ....
tebe "balavurdija" (maloljetnici) napadaju a ti narediš psu da ih napadne , ili tvojim riječima: "samo sam ga pustila" a ja te pitam ko je obučio kera za napadanje ?? ups odbranu :)
cigara

#145 Re: Odbrana od napada nozem

Post by cigara »

trimi68 wrote:
Cholina_Lokica wrote:A sta ako mene napadnu, ja pustim pasce da ih izujeda :? Hocemo nas dvoje snosit kakve posljedice :?

Žao mi je ali nije ....
tebe "balavurdija" (maloljetnici) napadaju a ti narediš psu da ih napadne , ili tvojim riječima: "samo sam ga pustila" a ja te pitam ko je obučio kera za napadanje ?? ups odbranu :)
i ona kaze Bog... sto i jest...
jbte pas je nije kasika nutele
Cholina_Lokica

#146 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Cholina_Lokica »

Cuj ko ga je naucio :-) Psu u prirodi da brani teritoriju i vlasnika, cak je zakonski regulisano stavim tablu na zemljiste svoje da ima pas, ako ko udje i najebe od cuke, ne snose se posljedice.
Pa kontam mozda tako nesto ima i prilikom setnje, jer je izvrsen napad na mene i pas me branio. U sustini, vjerovatnoca da se to desi je mala, jer i taj prosli put ha su skontali da pas nece mirno stajati su se uhvatili noge, a ti klosarcici i nisu bas nesto previse hrabri, al hajd znaj sta more bit. Al' dobro trimi hoce da igra na kartu agresivnog psa koji je napao jadnu djecicu sa nozevima :mrgreen:
DON_eARL

#147 Re: Odbrana od napada nozem

Post by DON_eARL »

Prosvjetitelj01 wrote:
MutD452 wrote:Pozdrav Svima! Zanima me da li u Sarajevu postoji klub u kojem se moze trenirati i uvjezbavati odbrana od napada nozem? Ili je to striktno dozvoljeno vojnim i specijalnim jedinicama? Postoje li udzbenici i tome slicno? Unaprijed hvala!

Google?
Datum posta? :D
Safet90

#148 Re: Odbrana od napada nozem

Post by Safet90 »

MutD452 wrote:Pozdrav Svima! Zanima me da li u Sarajevu postoji klub u kojem se moze trenirati i uvjezbavati odbrana od napada nozem? Ili je to striktno dozvoljeno vojnim i specijalnim jedinicama? Postoje li udzbenici i tome slicno? Unaprijed hvala!

http://www.rekreacija.ba/index.php/port ... /jiu-jitsu
sarajlija80

#149 Re: Odbrana od napada nozem

Post by sarajlija80 »

Safet90 wrote:

http://www.rekreacija.ba/index.php/port ... /jiu-jitsu
realni aikido je defanzivana "borilacka" vjestina jer njen osnov je u defanzivi dakle u samoodbrani koristis samog protivnika i njegove pokrete da bi ga savladao.
Post Reply