Obnovimo sarajevsko porodilište

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

valterbranisarajevo

#26 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by valterbranisarajevo »

Evo jedan prijedlog. Kada se završi akcija da javno zatražimo na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija objavljivanje kompletnog fin.izvještaja za porodilište (uključujući i prihod za koncert.(mislim da nikakva inspekcija neće zavirivati "nos" u ove papire bez našeg pritiska) Iskreno, osim humanitarnih akcija vezanih za zdravlje ljudi ili teške socijalne slučajeve ja ne učestvujem (mislim na ove telefonske akcije) baš iz razloga koje ste vi naveli u svojim postovima. To je samo solidarnost prema ljudima kojima ne žele pomoći oni koji imaju naše pare a ugroženo im je zdravlje ili život. Mislim da je bebama koje se rađaju u sadašnjem porodilištu - ugroženo zdravlje, odnosno može se, nedaj bože desiti kakva infekcija ili zaraza..

Međutim moram priznati da je sinoć porodilište, kada su u njemu upaljena svijetla izgledalo prelijepo. (ima li neko možda kakvu sliku od sinoć)?

Inače ovi brojevi će biti aktivni do 15.11.2008, a interesantno je da je sinoć najviše poziva bilo iz Unsko-sanskog kantona.. :thumbup:
in33sa

#27 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by in33sa »

Ma klasicni bezobrazluk, otimaju kroz budzet, pare iz budzeta se daju kojekakvim nepostojecim firmama, ove i one djelatnosti, obicno preko veza i vezica, milioni su do sada na taj nacin zavrsili u tudjim djepovima.

I sad traze od gradjana da poklone po marku... i jos se bez stida i obraza nacrtaju tamo i glume humanitarce.

Ali dobro, s obzirom na strukturu stanovnistva, i moze im se. Glupani koji preovladavaju u gradjanstvu i nasjedaju na te providne pateticne pokusaje vladajuce oligarhije.

Sto je najgore, uopste ne vjerujem da ce te pare (sinoc skupljene) i zavrsiti tamo gdje im je namjena. Ko nam to garantuje? neko ce gradjanima poloziti racune, transparentno?

Hoce q.
karambeza

#28 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karambeza »

pa upravo to i jeste poenta - jesmo li zaista GRADJANI? sta to znaci biti 'gradjanin'? tacno, mi kao gradjani ovog drusta imamo pravo na uvid u sve! dakle, kada kazem da bi trebali zahtijevati informacije gdje, kako i tko barata sa NASIM novcima (bilo putem pisama, telefonskih poziva, ili kucanja na vrata onih koji su odgovorni), time mislim da je to jedan od aspekata gradjansta. ovo su nasi zivoti, nasa drzava, nasa djeca, nasi roditelji. pretpostavljam da je vecina ljudi ovdje u 30-im (ili mozda 20-im) sto znaci da cemo mi biti DIREKTNO odgovorni za buducnost nase djece tj. da ce nas nasa djeca pitati sta smo (ne)radili kao 'gradjani'? kako cemo ih uciti da budu aktivni i odgovorni gradjani ako im to ne mozemo sami demonstrirati na vlastitim akcijama? znam, lako je upasti u taj neki magicni krug price, kritikovanja i mozda 'pametovanja' i mozda rizikujem 'pametovanje' sa ovim rijecima koje pisem ovdje, ali stvarno me to brine.
chuchumbamayumbe

#29 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by chuchumbamayumbe »

Ja sam pozvao 4 puta, donirao 4 marke.
Na stranu lopovluci i slicno, moja je savjest cista.
Vi sto niste zvali, to je slicno kao i kada ne izadjete na izbore.
Moja je zena rodila dvoje djece u Vojnoj, sve je bilo ok, ali mislim da je bruka i sramota da se Porodiliste jos nije obnovilo i proradilo, ovoliko godina nakon unistenja.
Cuo sam price da su gore htjeli da prave nekakvu hotelchinu, sta ti ja znam, mogu samo zamisliti kakvi su to talovi bili.
I Hrvatska je mnogo bogatija od nas pa svako malo organizuju ovakve akcije i sakupe 10 puta vise novca od nas.
Ne znam koliko se tacno jucer sakupilo, ali znam da je u svakom slucaju premalo.
Koji smo mi odroni, to je cudo jedno.
popajic

#30 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by popajic »

@in33sa
Sto je najgore, uopste ne vjerujem da ce te pare (sinoc skupljene) i zavrsiti tamo gdje im je namjena. Ko nam to garantuje? neko ce gradjanima poloziti racune, transparentno?
ima puno razloga za skepticizam i niko nam nista ne garantuje...ali ,cinjenica da se slicne akcije odrzavaju sirom svijeta i pomazu.
ne mozemo bas sve gurati pod politiku...o bebama je rijec,zasto ne pokusati pomoci ?!
balea

#31 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by balea »

Ja sam zvala.... ali sve sto sam dobila jeste signal zauzeca.... E sad... mozda to tako treba... Ako je takav slucaj, onda sam donirala jedno 10-ak 15 km.... s uzbudjenjem cu cekati telefonski racun.

Zasto sa zvala? Zato sto zelim da rodim u porodilistu u nadi da ce sve to izgledati bolje....

prije par mjeseci rodila je moja rodica... Isla sam pred porodiliste da je sacekamo. Umjesto da to bude lijep trenutak koji ces pamtiti.. sve je izgledalo tako depresivno. Niko nije izgledao sretan. Neki su dolazili i ulazili preko reda, drugi su jebavali mater ovim prvim, a treci su samo izgledali nemocno i jedva cekali da se sve to zavrsi. Mi smo cekali 3 sata.
karanana

#32 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karanana »

popajic wrote:
@in33sa
ima puno razloga za skepticizam i niko nam nista ne garantuje...ali ,cinjenica da se slicne akcije odrzavaju sirom svijeta i pomazu.
ne mozemo bas sve gurati pod politiku...o bebama je rijec,zasto ne pokusati pomoci ?!
ja ne sumnjam da ce ova lova od sinoc otici u porodiliste, to bi ipak bilo prerizicno da neko mazne i lovu od sinoc. ali ovih par stotina hiljada sto se mozda skupilo sinoc je kap u moru i sitnis za one lopine koje nas vec 13 godina prave budalama i govore nam da treba jos toliko i toliko da se zgrada napravi i opremi a milijarde se okrecu u budzetima. kenjam im se na markicu koju cu im donirati kroz poziv kad su od mojih poreza vec uzeli na stotine i hiljade maraka u toboze izgradnju grada i drzave a jedino sto grade su njihove vile i ljetnikovci samo par stotina metara od zgrade porodilista.

a zgrada pedijatrije....bolje je izgledala 95. barem nije bilo narkomanskih sprica.
VjecitiStudent

#33 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by VjecitiStudent »

balea wrote:Ja sam zvala.... ali sve sto sam dobila jeste signal zauzeca.... E sad... mozda to tako treba... Ako je takav slucaj, onda sam donirala jedno 10-ak 15 km.... s uzbudjenjem cu cekati telefonski racun.

Zasto sa zvala? Zato sto zelim da rodim u porodilistu u nadi da ce sve to izgledati bolje....

prije par mjeseci rodila je moja rodica... Isla sam pred porodiliste da je sacekamo. Umjesto da to bude lijep trenutak koji ces pamtiti.. sve je izgledalo tako depresivno. Niko nije izgledao sretan. Neki su dolazili i ulazili preko reda, drugi su jebavali mater ovim prvim, a treci su samo izgledali nemocno i jedva cekali da se sve to zavrsi. Mi smo cekali 3 sata.
NIje ovo tako jednostavna prica. Jer, porodiliste je nakon granatiranja 1992. prvo preseljeno u novi dio Klinickog centra, tzv. DIP, pa je, kad je restitucija zaprijetila vracanjem zgrade bivse Ocne klinike katolickoj crkvi, ekspresno premjesteno u neuslovnu zgradu, gdje se i dan-danas nalazi, jer u bebe nece niko dirati, pa ni mrski kauri, zar ne?
A u DIP-u, u kojem za bebe i njihove majke, nije bilo mjesta, je otvoren i VIP centar http://www.kcus.net/evip.htm
valterbranisarajevo

#34 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

U Zagrebu je nedavno također organizovana akcija za obnovu porodilišta u Petrovoj. Sinoć je rečeno da je potrebno još 500.000 KM da se završi pedijatrija i odmah preseli gore.

Jednino mi nije jasno da li će gore biti smješten institut iz Skerlićeve koji je stradao u eksploziji plina prije nekoliko godina?
karanana

#35 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karanana »

ja skontah da treba jos 25 miliona za pedijatriju. ili je to ginekologija gdje treba jos 25 miliona koju nisu ni dotakli?
valterbranisarajevo

#36 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Hajde provjerićemo ove cifre na Internetu.

Što se tiče poziva ja sam bez problema nazvao nekoliko puta sa fiksnog telefona, dok sa ultre to izgleda nije moguće.

Evo link da vidite da je slična akcija provedena i u Zagrebu.
http://www.petrovatrudionica.com/
valterbranisarajevo

#37 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Pozivom na brojeve:

090 290 006 BH Telecom
092 880 899 Eronet
1413 M Tel

Donirate 1 KM za obnovu porodilišta

Ovo su brojevi, još jednom...
popajic

#38 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by popajic »

@karanana
ma,jasno ko dan da budzeti nisu prazni i da prave od nas totalne ritarde...gooodinama.I nije nama tako grah pao,nego mi Hocemo da nam je tako...ali,to je vec jedna druga,poznata prica.
Ovdje pokusavam da mislim samo na buduce mame i malisane.
Hebi ga,dajem od srca,a opet gorak ukus u ustima !
atko

#39 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by atko »

A gdje je to ministarstvo zdravstva... sta oni rade?

Zovi daj markicu od koje svako uzme svoje do porodislista ce stici fening :-) a kad treba odvesti suprugu da se porodi treba jos jedno 500 markica "na kafu" baciti doktoru jelde :x

Dajem ja vise stotina markica kroz obaveze prema drzavui ... neka oni pokrenu vise stotina projekata i neka u svaki daju po marku ha ja.

ODJEBAUS!
sarajevo63

#41 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by sarajevo63 »

Kako god, žalosno da se nakon ihihi godina skuplja lova na ovaj način. Dok se "neprofitabilnom" GRAS-u daju pare. U istom gradu i kantonu. Ampak najbolje mi bi pogledati jednu od ličnosti iz javnog života kako odgovara čas na 2 čas na 3 telefona. Sjajno.
valterbranisarajevo

#42 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Obnova Ginekologije i Pedijatrije na Jezeru

Akcija humanosti se nastavlja

Za humanitarni koncert “Prijatelji od rođenja“, održan u četvrtak uvečer u olimpijskoj dvorani Zetra, prodato je oko šest hiljada ulaznica, te su na taj način građani dali svoj doprinos značajnoj akciji za izgradnju-rekonstrukciju i opremanje Ginekološko-akušerske i Pedijatrijske klinike Jezero, saznali smo od Adnana Medoševića, direktora Ba Branda, organizatora ovog državnog projekta, koji će trajati do 15. novembra ove godine.
Tokom dvoiposatnog koncerta, dodao je on, ostvareno je 21.080 poziva građana putem Call centra u VIP salonu Zetre, gdje su mnoge poznate ličnosti, učesnici manifestacije, predstavnici gradske vlasti i brojni gosti razgovarali sa građanima putem humanitarnih telefona, te su i na ovaj način pomogli projekat. Prihod od poziva direktno se uplaćuje za potrebe rekonstrukcije klinika.
“Mnogi ljudi su zvali kako bi učestvovali u ovom humanitarnom projektu i pomogli obnovu klinika. Javljaju nam se i firme, koje traže broj žiroračuna kako bi uplatili sredstva za obnovu“, kazao nam je Medošević te naglasio da će on biti poznat od ponedjeljka.

Oslobođenje 8.11.2008.
amrica

#43 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by amrica »

valterbranisarajevo wrote:U Zagrebu je nedavno također organizovana akcija za obnovu porodilišta u Petrovoj. Sinoć je rečeno da je potrebno još 500.000 KM da se završi pedijatrija i odmah preseli gore.

Jednino mi nije jasno da li će gore biti smješten institut iz Skerlićeve koji je stradao u eksploziji plina prije nekoliko godina?

"Skerliceva" je tamo gdje je i bila, obnovljena i radi.....
valterbranisarajevo

#44 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Tako je, međutim palo mi je na pamet da li je u planu da sve što je vezano za djecu bude na jednom mjestu...Mislim da je zvanični naziv "Skerlićeve" Institut za majku i dijete ili tako nešto...Zato me interesovalo...
valterbranisarajevo

#45 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

"Sinoć je rečeno da je potrebno još 500.000 KM da se završi pedijatrija i odmah preseli gore."

Ako sam ja ovo dobro razumio u toku prijenosa i ako je tačna informacija iz dnevnika TVSA objavljena večeras, da je od karti, donacija i telefonskih poziva do sada skupljeno blizu 500.000 KM, onda ćemo veoma brzo vidjeti da li je to-to.

Eh sada kada malo bolje izanaliziram , ja tačno ne znam ko je organizovao akciju- da li je to bio neko iz vlasti ili nije. Meni se sve više čini da je akcija u stvari još jedna "šamarčina" vladajućim strukturama i dokaz njihove nesposobnosti. Siguran sam da će se neko od njih "pohvaliti" da je za vrijeme njegovog mandata obnovljeno porodilište, ali će tako samo sebi napraviti "medvjeđu uslugu".
melb26sa

#46 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by melb26sa »

Ja sam nekad prosle godine pisala ministru Cuplovu vezano bas za porodiliste Jezero. Ovo je odgovor koji sam dobila 24 septembra 2007.:

Predmet: Dostava trazene informacije

Kapitalni projekat sanacije/rekonstrukcije Ginekolosko-akuserske i Pedijatrijske klinike "Jezero" u Sarajevo zapoceo je u septembru 2004. godine, sa ciljem da se vrati namjena prijasnjih objekata.
Finansijska sredstva su obezbjedjena iz Budzeta Kantona Sarajevo, sa pozicije Ministarstva zdravstva i Turskog granta, a implementator projekta je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.
Pedijatrijska klinika je gradjevinski zavrsena iz razloga sto je Turski grant bio namjenski dodjeljen obnovi ove klinike.
Trenutno se izvode radovi na zavrsetku Ginekoloske klinike i ocekuje se da ce naredne godine i ova klinika biti spremna za primopredaju vlasniku, tj. Klinickom centru univerziteta u Sarajevu.

S postovanjem,

Ministar
Prim. dr. Mustafa Cuplov

E sada ko koga laze i kome to jos treba 20 miliona KM (sto procitah danas u Avazu) ne znam. Cini mi se da cu pisati ministru i malo ga podsjetiti na pogresne (ahem da ne budem preciznija) informacije koje je dao. Ko zna, mozda ovo dovrse do 2010 za sljedece izbore???
belafonte

#47 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by belafonte »

chuchumbamayumbe wrote:Ja sam pozvao 4 puta, donirao 4 marke.
Na stranu lopovluci i slicno, moja je savjest cista.
Vi sto niste zvali, to je slicno kao i kada ne izadjete na izbore.
Moja je zena rodila dvoje djece u Vojnoj, sve je bilo ok, ali mislim da je bruka i sramota da se Porodiliste jos nije obnovilo i proradilo, ovoliko godina nakon unistenja.
Cuo sam price da su gore htjeli da prave nekakvu hotelchinu, sta ti ja znam, mogu samo zamisliti kakvi su to talovi bili.
I Hrvatska je mnogo bogatija od nas pa svako malo organizuju ovakve akcije i sakupe 10 puta vise novca od nas.
Ne znam koliko se tacno jucer sakupilo, ali znam da je u svakom slucaju premalo.
Koji smo mi odroni, to je cudo jedno.
Potpis :thumbup:
melb26sa

#48 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by melb26sa »

Sa web stranice ministarstva zdravstva:

NOVOSTI

Odobrena sredstva za Projekat rekonstrukcije /sanacije objekta "Jezero " za potrebe GAK-a i Pedijatrijske klinike
23.09.2008 -

Ministarstvo zdravstva je u 2008. godini obezbjedilo sredstva u iznosu od 2.500.000,00 KM na ime izvođenja građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na rekonstrukciji/sanaciji prizemlja i pripadajućih funkcionalnih prostora u suterenskim etažama objekta Klinike za ginekologiju i akušerstvo na Jezeru u Sarajevu ( sanacija prizemlja gdje su smješteni porođajni blok sa 5 sala, operacioni blok sa 4 operacione sale, intenzivna njega ginekologije, sanacija niskog prizemlja i suterena gdje su smješteni laboratorija, ordinacije ginekologije te zajednički pogoni i servisi.)

Sredstva su Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo br.02-05-24400-15.34/08 od 13.08.2008. godine doznačena Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo kao implementatoru ovog projekta.

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je sproveo zakonsku proceduru za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izvođenju građevinsko-zanatskih i instalaterskih radova na rekonstrukciji/sanaciji prizemlja, pripadajućih funkcionalnih prostora u suterenskim etažama objekta Klinike za ginekologiju i akušerstvo na Jezeru u Sarajevu. Međunarodni otvoreni postupak objavljen je u "Službenom glasniku BiH" broj: 28/08 od 07.04.2008.godine. Za najpovoljniju ponudu izabrana je ponuda firme "Unigradnja" dd Sarajevo sa ukupnom cijenom izvođenja radova u iznosu od 9.169.369,50 KM i rokom izvođenja radova 240 dana. Zaključen je Ugovor između Unigradnje dd Sarajevo, Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Ministarstvom zdravstva Kantona Sarajevo, broj: 10-14-12715/8. Prema zaključenom Ugovoru Ministarstvo zdravstva u 2008.godini učestvuje u finansiranju ovog projekta u iznosu od 2.500.000 KM, a ostatak potrebnih sredstava će se obezbijediti iz Budžeta u za 2009. godinu i drugih izvora finansiranja, po odobrenju Vlade Kantona Sarajevo.
sarajevo63

#49 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by sarajevo63 »

Obnovimo Sa porodilište. Izdvojimo iz budžeta. Raznoraznih budžeta. Tek poslije toga pozovimo narod na doniranje.
sarajevo63

#50 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by sarajevo63 »

Šta će nam porodilište? Natalitet je u opadanju.
Post Reply