Obnovimo sarajevsko porodilište

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

valterbranisarajevo

#1 Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by valterbranisarajevo »

U toku je humanitarna akcija koju prenosi FTV. Uključite se ! :)
karanana

#2 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karanana »

sramota je da 13-14 godina od zavrsetka rata moraju ovisiti o markici-dvije gradjana ili 10 hiljada markica m-tela.
sramota.
mislim ovo je fino ali je stvarno sramota da treba na ovaj nacin da se lova skupi.
osim love, ima ovdje jos nekih razloga sto se porodiliste nije obnovilo do sad. dobro je to neko tako reko na duskinom "posteno" veceras.
valterbranisarajevo

#3 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Karnana slažem se u potpunosti. ja sam ovo isto mislio napisati kasnije. Međutim, kontam ovo je šansa da se male Sarajlije rađaju u uslovima dostojnim čovjeka. Građani Sarajeva su prije spriječili namjeru da se porodilište pretvori u hotel. Nadam se da ćemo uspjeti i ovo.

Uključite su u humanitarnu akciju obnove sarajevksog porodilišta. Humanitarni koncert i akciju direktno prenosi FTV.

Pozivom na brojeve:
090 290 006 BH Telecom
092 880 899 Eronet
1413 M Tel

Donirate 1 KM za obnovu porodilišta
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#4 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by grunt »

karanana wrote:sramota je da 13-14 godina od zavrsetka rata moraju ovisiti o markici-dvije gradjana ili 10 hiljada markica m-tela.
sramota.
mislim ovo je fino ali je stvarno sramota da treba na ovaj nacin da se lova skupi.
osim love, ima ovdje jos nekih razloga sto se porodiliste nije obnovilo do sad. dobro je to neko tako reko na duskinom "posteno" veceras.
Apsolutno se slazem sa svim,jos ce telekomi uzeti od ovih para svoj procenat naravno!!!
valterbranisarajevo

#5 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Uzeće sigurno, uzimali su i za liječenje bolesne djece, ali su mnoga zahvaljujući humanitarnim akcijama spašena.. :)

Ovo samo zbog naše djece. Ako se skupi 500.000 KM kompletna pedijatrija se premješta gore...
homo_sapiens

#6 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by homo_sapiens »

I mene zanima gdje su pare za porodiliste koje su obecane? Ili su stigle, pa nestale, kao sto je i obicaj u nasoj zajednici, pa se sada organiziraju humanitarni koncerti, da se prikrije kriminal i prevara. Ili napravi jos jedna promocija ...
Da li ce iko ikada odgovarati za mnoge prekoracene rokove, probijene budzete, ili ce sve prekriti ruzmarin i snijeg. I nikom nista ....

Ovako su pisali prije 30 mjeseci:

Sanacija Porodilišta "Zehra Muidović"

Sarajevo, 27.4.2005. - Na lokalitetu Jezero u Sarajevu danas je zvanično obilježen završetak radova I faze sanacije/rekonstrukcije objekta bivšeg Porodilišta "Zehra Muidović" i objekta bivše Ginekologije za potrebe smještaja Ginekološko-akušerske i Pedijatrijske klinike u Sarajevu.
"Ovo je mjesto koje u čovjeku budi najdublja osjećanja. Mjesto gdje je nastao život, i zbog toga sam osobno zadovoljan činjenicom da ćemo najdalje u narednoj godini završiti ovaj objekt. Ovo će ponovo biti mjesto gdje će se rađati budući stanovnici Sarajeva i BiH", kazao je premijer Kantona Sarajevo Denis Zvizdić.

Prva faza radova podrazumijevala je izvođenje grubih građevinskih radova i zatvaranje objekta kako bi on bio zaštićen od propadanja, kazao je Zvidzić, naglasivši kako je Vlada Kantona Sarajevo finansirala I fazu s četiri miliona KM.

Prema njegovim riječima, druga faza podrazumijeva izvođenje unutrašnjih zanatskih radova i bit će finansirana od granta turske vlade u iznosu od četiri miliona američkih dolara. Turski grant bi trebao biti operativan u narednih nekoliko mjeseci.

Zvizdić je kazao kako će poslije toga Vlada KS-a izdvojiti dodatnih 1.900.000 KM koji će biti utrošeni za mašinske instalacije, odnosno za izgradnju kotlovnice i drugih pratećih mašinskih instalacija kompletne infrastrukture koja će biti na usluzi čitavom kompleksu.

"Nakon toga ulazimo u fazu opremanja objekta. Jedan dio opreme već postoji, a drugi će biti nabavljen. Očekujemo da će krajem 2006. ili početkom 2007. godine ovaj objekt biti u funkciji i na usluzi građanima KS-a i čitavoj BiH", kazao je Zvizdić.

Ambasadorica Republike Turske u BiH Melek Sina Baydur je kazala kako će druga faza sanacije/rekonstrukcije objekta početi u junu i izdvođenje radova te faze trajat će osam mjeseci.

Svečanom obilježavanju završetka radova I faze Porodilišta "Zehra Muidović" prisustvovali su između ostalih i ministrica zdravstva KS-a Zehra Dizdarević, predsjedavajuća Skupštine KS-a Meliha Alić, te generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo prof. dr. Faris Gavrankapetanović.

Izvođač radova prve faze bila je firma "Unigradnja". Rok izvođenja radova bio je šest mjeseci i sve je urađeno u roku.

http://www.bosnia.ba/lifestyle/index.php?sta=3&pid=8609
karanana

#7 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karanana »

ovo me malo podsjeca na vjecnicu. imam osjecaj da je i za vjecnicu toliko para donirano a da se malo sta uradilo i jos se sada trazi para.
homo_sapiens

#8 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by homo_sapiens »

Mislim da bi nakon Zvizdiceve izjave o pocetku rada i stavljanja u funkciju gradskog porodilista za kraj 2006, ( jos jedne u nizu slicnih u toku trajanja njegovog mandata na celu Skupstine ali i Vlade K.Sarajevo), Denis Zvizdic napokon morao poceti podnositi izvjestaj o obmanama i lazima gradjana Sarajeva!
Zapravo - konacno je vrijeme za njegovu ostavku :x
homo_sapiens

#9 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by homo_sapiens »

A o Unigradnji, i sprezi Unigradnje i Vlade Kantona Sarajevo bi morali otvoriti posebnu temu ....
dazden42

#10 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by dazden42 »

A
na Zetri se gradi zatvorena staza za brzo klizanje i trgovački kompleks
a ko to plaća?

Naravno Grad Semihovac od ovo malo jada a mi moramo plaćati da nam se djeca rađaju u normalnim uslovima
jer su uslovi u sadašnjoj zgradi "porodilišta" apsolutno nenormalni

JA NE DAM - NE MOGU VIŠE

p.s. - pare će se naći ovako ili onako, ovo je fol da se raja izmuze što više pa da vide koliko treba da se doturi (bolje 100 nego 200 hiljada KM)
valterbranisarajevo

#11 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Mi smo jedna od rijetkih država u regionu koja ima Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Moramo početi tražiti odgovore na pitanja koja nas interesuju.

Mene lično interesuje ko je svojevremeno bio umješan u pokušaj da se porodilište pretvori u hotel. Naravno, vjerovatno se mogu naći podaci o investitorima, ali svi mi znamo da "investiori" to u stvari nisu. Posebno zato što je u pitanje došla i namjenska donacija od 4 miliona...

Međutim ja se lično ne mogu, sve dok država ne preduzme brigu za svoje građane, a posbeno za njihovo zdravlje oglušiti na pozive za pomoć nekome, jer znam da bi vjerovatno i meni ljudi tako pomogli kada bi mi pomoć bila potrebna.

Pa i u ovom slučaju kada se otvara mogućnost da se napokon porodilište završi.
vjesticanametli

#12 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by vjesticanametli »

nek da ko hoce ............. nije mi padalo na pamet da zovem............manje krasti i bice love.............a ona bitanga smrdiha u prvom safu i 2 tel. u rukama................fujjjjjjjjjjj i halid malo pjeva............hanka u odmotanom izdanju......ma sve za 5 samo im para fali
in33sa

#13 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by in33sa »

Koliko samo nisko mogu pasti.

Djeca nam se radjaju u bivsoj ocnoj klinici, hodnici u crnim plocicama, da se djeca istraumiraju odmah po dolasku na svijet. Za vojnu moras imati dobru vezu.

I tako vec godinama.

Ono se sad dosjetilo kvazi humanitarne akcije. A gdje su pare koje su do sada donirane u tu svrhu... konstantno tone ovo drustvo, pitam se samo gdje je to dno.
valterbranisarajevo

#14 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Sve ovo što je do sada napisano je istina. Mogu da zamislim kroz koje traume prolaze žene koje očekuje porođaj, ne samo zbog samog čina, nego zbog uslova gdje će prvi dan svog života provesti njihove bebe. Pa kada se sjetim one tragedije na pedijatriji.. To je jedini razlog zbog čega sam nazvao. Jedino nam međusobna solidarnost može pomoći da preživimo ova teška vremena. A ovi koji su spremni čak i uzeti novac o beba su...Nemam odgovarajući izraz za njih. Ničija nije do zore...
grunt
Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.

#15 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by grunt »

U ovom gradu se skoro nista nije napravilo bez donacija,uzimaju konstantno lovu iz nasih dzepova i na kraju kazu evo poklanjamo gradjanima to i to!Mamicu im bezobraznu!
valterbranisarajevo

#16 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Nažalost, na svakom objektu stoji metalna ploča sa imenom donatora. Mogao sam to razumjeti u godinama neposredno posliej rata. Međutim, sada 13 godina poslije. Kao da se ne zna za ogromni budžet Kantona Sarajevo. Ali bez obzira na sve oni neće izdvojiti pare za takve stvari kao što je porodilište, pedijatrija..Djeca će se i dalje rađati i liječiti u uslovima kakvi su sada... :(
uvjek dobar gost

#17 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by uvjek dobar gost »

Bruka je što su se sinoć na humane telefone javljali ljudi koji su se javljali... sve ostalo je bilo fenomenalno.. i Halida sa visokog predstavnika.... a gradonačelnica, tajo, Denis Z. i ostali neka se uhvate nogeeee....

Bruka ....
VjecitiStudent

#18 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by VjecitiStudent »

Ne zelim da dam ni marku za porodiliste, jer su moje i vase marke u ovogodisnjem budzetu Kantona od 750 miliona, grada 30 milona, gradskih opstina 120 miliona, ...
uvjek dobar gost

#19 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by uvjek dobar gost »

VjecitiStudent wrote:Ne zelim da dam ni marku za porodiliste, jer su moje i vase marke u ovogodisnjem budzetu Kantona od 750 miliona, grada 30 milona, gradskih opstina 120 miliona, ...
Sinoć sam se uhvatio da upravo ovako razmišljam... ako grad i kanton od kraja opsade i agresije nisu prstom mrdnuli za porodilje i bebe... sad mi trebamo dati novac koji su oni pokrali ili su ga ulagali u njihove prioritete...
Stvarno ne znam šta bi prije nazvao broj il otišao ispred ureda gradonačelnice i galamio joj pod prozor il pred zgradom kantona e pokakio...

Halide svaka ti čast... sinoć si svojim primjerom pokazao lopovima i ratnim profiterima šta i kako... nekad su bogati i imućni pravili vakufe, česme, džamije, hanove... škole, medrese.... danas oni koji imaju kradu da imaju još više i prave samo sebi vikendice i ogromne kućerine, kupuju svojoj djeci skupe automobile... i kupuju švalerkama nakit te im kupuju skupe kompletiće...

halide... kapa dole
Robyn

#20 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by Robyn »

Her Flick wrote:
VjecitiStudent wrote:Ne zelim da dam ni marku za porodiliste, jer su moje i vase marke u ovogodisnjem budzetu Kantona od 750 miliona, grada 30 milona, gradskih opstina 120 miliona, ...
:thumbup: kratko i jasno
E Bas tako,hoce li ova hebena drzava ikada dati i 1 KM za dobrobit gradjana?? :x
vjesticanametli

#21 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by vjesticanametli »

e bas zato nisam ni zvala.................... ne pada mi napamet da dajem kad se ionako od plata odbija za svasta samo oni to pokradu umjesto da naprave jezero :x
homo_sapiens

#22 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by homo_sapiens »

vjesticanametli wrote:e bas zato nisam ni zvala.................... ne pada mi napamet da dajem kad se ionako od plata odbija za svasta samo oni to pokradu umjesto da naprave jezero :x

Osim navedenog, pitanje je da li je transparentna dobit humanitarnog koncerta. Znajuci "nas" mentalitet, vjerujem da ce se opet puniti privatni dzepovi.

Da li neko moze izvriti kontrolu finansijske dobiti sa koncerta ?
karambeza

#23 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karambeza »

slazem se svim gore navedenim - izgradnja bolnica bi trebala biti odgovornost drzave a ne gradjana. medjutim, ovdje imamo klasicnu tenziju koja se non-stop ponavlja u ovom ili onom obliku u nasoj zemlji. s jedne strane, sama svijest o tome da bi drzava trebala platiti za obnavljanje bolnice u nama izaziva revolt i naravno "ne pada nam napamet da nazovemo i doniramo". s druge strane, ovo je ipak jedna lijepo osmisljena HUMANITARNA akcija za nesto veoma lijepo (pruziti mogucnost majkama da dozive rodjenje njihovog djeteta kao nesto najljepse na svijetu a ne kao neki traumaicni dozivljaj i pruziti djeci toplu okolinu u kojoj ce se po prvi put susresti sa svijetom) i samim tim zelimo da nazovemo i doniramo tu markicu. e sad, tenzija sama po sebi nije losa - cak je pozeljno stanje jer moze voditi ka necemu produktivnom, nekoj akciji, nekoj promjeni. medjutim, sta se ovdje desava je nesto po motu - neka nas ovdje da razglabamo i kritikujemo, a stvari ce se rijesiti same od sebe ili se nece rijesiti. suti, trpi, kukaj i cekaj. a sta to mi cekamo da mi je znat?! pomoc od MZ? da ovi nasi politicari nesto urade? a gdje smo tu mi - ne-elitni gradjani ovog drustva??? ja nesto kontam da je ovakva situacija u bilo kojoj drugoj zemlji (slobodni smo baren prividno - mada smo robovi svojih etnija - profesionalni clanovi nasih usko definisanih grupa) neka vrsta gradjanske neposlusnosti bi se davno desila. a citam o armiji volontera/amerikanaca koji su primarno zasluzni za rezultat izbora kod njih. a mi kukamo li kukamo, a nikud s' mjesta.
karambeza

#24 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by karambeza »

Her Flick wrote:a gdje je 17% PDV-a od te marke sto se donira, hmmm bas me zanima gdje te pare idu
nista lakse - hajmo se nas 1000 gradjana (ili koliko nas vec ima registrovanih ovdje) dogovoriti pa svi uputiti pismo nadleznima...i mozda ubijediti i neke od nasih komsija, poznanika i sl. da urade isto...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#25 Re: Obnovimo sarajevsko porodilište

Post by mIRCerka »

Telekom ce im tepare dati tek za 2 mjeseca. Uvijek cekaju da naplate te racune i tek onda daju pare. Meni su slomili srce tom informacijom kad je bio aktivan broj za Viktora...sreca pa te pare nisu bile presudne da ode u Minster...

Ne moze se nista preko foruma to skontat ljudi moji, treba upratiti od kada traje "obnova" ko je sve obecao sta, ko je dao sta, i onda poceti lomiti casice koljena...
ja cu prestariti za prvorotku dok oni naprave jbnu zgradu..
PS NA akciji im svaka cast, ali zaista do kada cemo obnavljati zgrade hum.,akcijama????????????
Post Reply