o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post Reply
karanana

#226 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by karanana »

Mister Yes wrote:
Basvod wrote:Ja sam za ovih par godina pogledao sve dokumentarce na ovu temu. Zanteresovalo me a kao kroz maglu se i sjecam neceg mada sam bio klinjo.
I zaista ne kontam kakva bitka 2. i 3.5.1992.? Po meni ono sto se desavalo u ta dva dana nije vidilo bitke.
Zaista je teško povjerovati da su 02.05.1992 Srbi pokušali zauzeti predsjedništvo. Sa tako malo snaga i naivno. Sve i da su upali u zgradu predsjedništva nema šanse da bi tu dugo ostali jer bi bili potpuno opkoljeni. Već su uveliko bile formirane buduće linije (praktično svako je držao onu MZ u kojoj je bio većina) i predsjedništvo je bilo čitav kilometar (vazdušne linije) udaljeno od njihovih najbližih snaga (na Grbavici). Da su tako nesposobni ne bi držali 70% BiH u jednom momentu. Puno je realnije objašnjenje da je to bio pokušaj izvlačenja vojnika iz opkoljenog Doma JNA. Ali svaki narod treba svoje mitove, legende, heroje i značajne datume pa i mi Bošnjaci.
Slazem se.
lajkujMe

#227 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by lajkujMe »

Pitanje za milion dolara sada, ako je tako zasto onda srpska strana ne kaze da je to i bio pokusaj izvlacenja zarobljenih vojnika? Nije da bi im vjerovao ali opet zagonetna je njihova sutnja o ovoj bitci.
mirsek

#228 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by mirsek »

lajkujMe wrote:Pitanje za milion dolara sada, ako je tako zasto onda srpska strana ne kaze da je to i bio pokusaj izvlacenja zarobljenih vojnika? Nije da bi im vjerovao ali opet zagonetna je njihova sutnja o ovoj bitci.
Ne reci dvaput, mozda na osnovu tvog posta odjednom pocne prica kako su herojski pokusali da izvuku golobrade regrute od hordi pobunjenika koji bi ih sigurno sve pobili kao sto su i uradili sa 6 neduznih vojnika iz saniteta, pa cak i jednu nevinu muslimanku kojoj su presudili kao izdajici svoje vjere.
almir90

#229 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by almir90 »

Čudi me da na RTRS nisu stavili snimak sa protesta iz februara i napisali kako su se ti ljudi skupili da ih napadnu i otjeraju. Inače su poznati po tome, da miješaju snimke.
Man of steel

#230 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Man of steel »

2.5.1992 je bio dan kada su KOS-ovci na svim stranama diktirali tempo i kontrolisali igru na terenu.
Arsenal Royal

#231 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Arsenal Royal »

Mister Yes wrote:
Zaista je teško povjerovati da su 02.05.1992 Srbi pokušali zauzeti predsjedništvo. Sa tako malo snaga i naivno. Sve i da su upali u zgradu predsjedništva nema šanse da bi tu dugo ostali jer bi bili potpuno opkoljeni. Već su uveliko bile formirane buduće linije (praktično svako je držao onu MZ u kojoj je bio većina) i predsjedništvo je bilo čitav kilometar (vazdušne linije) udaljeno od njihovih najbližih snaga (na Grbavici). Da su tako nesposobni ne bi držali 70% BiH u jednom momentu. Puno je realnije objašnjenje da je to bio pokušaj izvlačenja vojnika iz opkoljenog Doma JNA. Ali svaki narod treba svoje mitove, legende, heroje i značajne datume pa i mi Bošnjaci.
A sad si Bošnjak. Mister yes a do jučer si bio Bosanac I Hercegovac tj ostali na temamam o popisu. Jesi se to educirao u međuvremenu o razlici između etnikuma i nacije ili se skontao suptilniju salonsku taktiku u kojoj ćeš se predstavtjati ko Bošnjak a iste te bošnajke podjeb.... sa komentarima kao što je 2. maj je bio mit.Prije da je ovo drugo.Samo budala može pomisliti da ono nije bila jedna od presudnih bitaka za grad.Ne bi se specijalci slali bezveze samo tako eto da se popucaju sa nama i nazada na brda.Svje je bilo do detalja izplanirano. Nije se rahmetli predsjednik zarobio "slučajno 2 maja" kada je počeo napad. Cilj je bio neutralisati republičko vodstvo RBIH instalirati svoje ljude javiti se putem TV sve je uredu mirno spavajte čuvat će vas JNA. Kako smo bili naivni ne bi me čudilo da bi Sarajlije i povjerovale. E onda bi nastao haos , mogu zamisliti šta bi se onda desilo, ma ustvari kad bolje razmislim i ne mogu zamislit
cyprus

#232 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by cyprus »

Vrijeme je da i ja reaktiviram svoj salonski status :oops:

Ni ja vala nisam ubjeđen da je cilj J(N)A bio zauzimanje predsjedništva... Zašto bi to radili sa tako malo snaga? Pa morali bi biti kompletni moroni, ako su mislili da bi im to uspjelo... Nego, nisam se nikad posebno udubljivao u tu temu (znam ono što i svaki prosječan Sarajlija svog uzrasta), pa me interesuje postoje li neki pisani ili audio/video tragovi o tim namjerama za zauzimanje predsjedništva?

Ponoviću - ne tvrdim ništa, samo kažem da mi ova priča o odsudnoj bici 2. i 3. maja djeluje malo nategnuto... Ne dovodim u pitanje hrabrost i požrtvovanost učesnika te bitke, nego mi samo motivi i planovi J(N)A nisu baš jasni...
Mister Yes

#233 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

lajkujMe wrote:Ma neka su oni preko medija govorili da je Sarajevo puno zelenih beretki naoruzanih do zuba. Drugo je u propagandne svrhe to koristiti da se zaplasi srpski narod a drugo je stanje na terenu za koji su mislili da je od strane komande JNA.

Naravno da nisu vjerovali da je grad pun do zuba naoruzanih paravojnih formacija ko sto su to oni volili govoriti, oni su to jeste komanda JNA pa sve do politickog vrha srba su mislili da u Sarajevu nema organizovane odbrane, da ima sakica branioca lose opremljenih i da ce pad Sarajeva biti maciji kasalj.

Sjebali su se kad su vidjeli da fakat ima ko braniti grad zato se i krenulo sa ono malo vojske
Da podsjetimo šta se sve dešavalo prije drugog maja (za takve kao ti koji pričaju tako djetinjaste priče):

31.03.1991
Gradski odbor SDA Sarajevo osnovao «Patriotsku ligu»
(ali naravno, Srbi su budale pa su 13 mjeseci kasnije mislili da smo mi nenaoružani i neorganizovani. Đaba im sve obavještajne agencije :roll: )

02.03.1992.
Po zatvaranju glasačkih mjesta u Sarajevu, na referendumu za nezavisnost, iza ponoći, postavljene barikade na ključnim saobraćajnicama. Svi prilazi gradu su blokirani. SDS izdaje zvanično saopštenje da su oni blokirali grad.
Na Baščaršiji ubijen stari svat Nikola Gardević.

21.03.1992.
Pobunjeni Srbi postavljaju barikade u Goraždu, a dan kasnije isto čine i Bošnjaci. Na barikadama dolazi do pucnjave u kojoj je ranjeno 6 Bošnjaka i ubijeno 5 Srba.

04.04.1992.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo neposrednu ratnu opasnost na teritoriji Bosne i Hercegovine. Općinskim štabovima TO dato odobrenje za mobilizaciju jedinica TO zavisno od sopstvene procjene.
(ali jok, mjesec dana kasnije Srbi i dalje misle da mi nismo organizovani. Iako se već barem godinu zna da se kupuje oružje i naoružava :roll: )

04.04.1992.
Srpska demokratska stranka (SDS) organizuje i postavlja barikade na prilazima Sarajevu i blokira saobraćaj na području gradskog naselja Grbavica. Paravojne formacije SDS-a i JNA počeli granatiranje Sarajeva. JNA granatira TV repetitor na brdu Hum u Sarajevu i zgradu RTV BiH.
(od tog momenta grad je podjeljen i zna se da su Srbi na Grbavici recimo. Ali kakvi, mjesec dana kasnije oni ne očekuju otpor u sred grada kilometar vazdušne linije od Grbavice :roll: )

05.04.1992.
U Sarajevu održane antiratne demonstracije 3.000 sarajlija. Tom prilikom na mostu Vrbanja srpski ekstremisti ubili su Suadu Dilberović
Paravojne formacije SDS-a napale školu MUP-a na Vracama. Srpske snage zauzele su školu nakon šest sati borbe.
Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH ovladavaju objektima u centru Sarajeva koje su zaposjeli snajperisti SDS-a (hotel Holiday Inn)
(ali ne lezi vraže, 27 dana nakon ovoga oni ne očekuju otpor u sred grada :roll: )

08.04.1992.
Predsjednišvo BiH je odlučilo da zvanični pivremeni znak svih pripadnika Teritorijalne odbrane BiH bude bosanski grb sa ljiljanima. Za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane imenovan je pukovnik Hasan Efendić, a za načelnika štaba pukovnik Stjepan Šiber. Za glavnog operativca imenovan je general Jovan Divjak.
(ali šta je to za ljude koji sebe zavaravaju. Ljude koji vjeruju da su i 24 dana nakon ovoga Srbi mislili da nismo organizovani)

10.04.1992.
Srpski pobunjenici vrše snažne artiljerijske napade na Sarajevo. Granatiranju su izloženi gotovo svi vitalni objekti u gradu. Borbeni avioni RV JNA bombarduju repetitor na brdu »Hum« u Sarajevu, što dovodi do prekida emitovanja radio i televizijskog programa RTV BiH (RTV Sarajevo).

17.04.1992.
Armija RBiH napada fabriku Pretis kod Vogošće i zaplijenjuje 800 komada protivoklopnih prenosnih raketnih lansera »zolja« i »osa«. To oružje omogućilo je odbranu Sarajeva od masovnih tenkovskih prodora JNA
(ma kakvi. Srbi će i 15 dana nakon ovoga misliti da mi nemamo čime da ih zaustavimo zar ne? :roll: )

19.04.1992
Srpske postrojbe potpuno su opkolile Sarajevo. Snažan napad srbijanskih paravojnih formacija »Belih orlova« na Trgu heroja u Sarajevu, ali ARBiH odbija napad.
(vidi čuda. Možemo zaustaviti napad na Trg Heroja ali eto 13 dana kasnije Srbi su mislili da ne možemo duplo manji na predsjedništvo? :roll: )

:-) :-) :-) :-) :-)
Mister Yes

#234 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

lajkujMe wrote:Pitanje za milion dolara sada, ako je tako zasto onda srpska strana ne kaze da je to i bio pokusaj izvlacenja zarobljenih vojnika? Nije da bi im vjerovao ali opet zagonetna je njihova sutnja o ovoj bitci.
Njihova zvanična verzija je da su 02.05.1992 medicinski transporteri iz Vojne bolnice krenuli u pomoć ranjenim u domu JNA i da je nad njima izvršen pokolj na skenderiji.

Ja vjerujem da su krenuli u pomoć onima koji su bili opkoljeni u domu JNA ali ne vjerujem da su unutra bili doktori.
mirsek

#235 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by mirsek »

Mister Yes wrote:
Njihova zvanična verzija je da su 02.05.1992 medicinski transporteri iz Vojne bolnice krenuli u pomoć ranjenim u domu JNA i da je nad njima izvršen pokolj na skenderiji.

Ja vjerujem da su krenuli u pomoć onima koji su bili opkoljeni u domu JNA ali ne vjerujem da su unutra bili doktori.
Pa sto nisu isli preko tranzita gdje je sigurnije pa se spustili niz bistrik,taman da i Kukanjca odblokiraju, nego bas kroz centar grada da planiraju prici domu armije.
Teorija ti je nategnuta kao i tvoje ismijavanje njihovog straha od nepoznanice sta ih ceka u gradu.
Uostalom, i tenkovi i vozila su dolazili glavnim pravcem tj. obalom preko vrbanje i marijin dvora.
I umjesto da ta 2 ili 3 tenka odu preko tranzita niz bistrik i spasavaju kukanjca oni rokaju po predsjednistvu i skupstini cisto onako da ih zelja mine.
Doduse i kukanjac je rekao u intervjuu da su izgleda od njega ocekivali da pogine tamo u komandi sa svom vojskom i da bude zrtveno janje pa je on to skontao i izvukao se sa kolonom i tako spasio zivu glavu.
PM72

#236 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by PM72 »

Mister Yes wrote:

Mister Yes,

Slažem se sa onim što si napisao i mislim da je to otprilike tako i bilo.Samo,to nije lijepo za pojedine "uši" i ta priča ne odgovara mnogima.Predsjedništvo se nije moglo zauzeti sa 2 pincgauera i sanitetskim opelom da su ne znam ti kakvi specijalci bili u njima.Po meni,oni su krenuli u ispomoć onima u domu JNA ili onim što su zaglavili kod pozorišta.

Tzv.JNA nije imala pješadijske efektive u kasarnama Maršal Tito ,vojnoj bolnici i komandi II vojne oblasti da bi izvršili frontalni napad i preuzimanje vlasti tj.državnog udara.Postojeći efektivi su bili za odbranu istih a sve eventualne napade na grad bi uradila stoka sa strana tj. sa brda.Artiljerija po Mrkovićima,Hreši,Borijama,Lapišnici,Brusu,Vidikovcu,Osmicama,Petrovićima,Miljevićima,Vracama... je,po mišljenju vrha SDS-a i tzv.JNA bila sasvim dovoljna za uništavanje ono malo jada od branitelja.Mislili su da je dovoljno rokati par dana,dovesti šešeljevce, arkanovce i lokalne teritorjalce sve će leći " kao kuja po hambar".Po uzoru na Bjeljinu,Foču,Višegrad,Bratunac...

Ovi iz blokiranih kasarni su trebali dati pješadijsku podršku i izaći u kontranapad kad bi ovi sa brda prišli dovoljno blizu.Međutim,poraz srpskih snaga na Ilidži i na Trgu Pere Kosorića,samo desetak dana ranije,oduzeo je krila i muda kojekakvim četničkim dobrovoljcima koji su lizali rane i više im nije naumpadalo da krenu u "akcije".Bez njih lokalni srpski TO nije smio izaći iz svojih brloga i pored mase oruđa i oruđa koje su dobili na "peškeš".
zateznistub

#237 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by zateznistub »

Na kraju ce ispasti da je 2.5. bio obican suncan dan! :-)
muha_sa

#238 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by muha_sa »

zateznistub wrote:Na kraju ce ispasti da je 2.5. bio obican suncan dan! :-)
pa neki neodgovorni vojnici krenuli kod Kurte na cevape pa kod Ote na kafu a neki banditi im put preprjeciše i napadoše, nicim izazvani.
Objektivni navijac

#239 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Objektivni navijac »

Mister Yes wrote:
lajkujMe wrote:Ma neka su oni preko medija govorili da je Sarajevo puno zelenih beretki naoruzanih do zuba. Drugo je u propagandne svrhe to koristiti da se zaplasi srpski narod a drugo je stanje na terenu za koji su mislili da je od strane komande JNA.

Naravno da nisu vjerovali da je grad pun do zuba naoruzanih paravojnih formacija ko sto su to oni volili govoriti, oni su to jeste komanda JNA pa sve do politickog vrha srba su mislili da u Sarajevu nema organizovane odbrane, da ima sakica branioca lose opremljenih i da ce pad Sarajeva biti maciji kasalj.

Sjebali su se kad su vidjeli da fakat ima ko braniti grad zato se i krenulo sa ono malo vojske
Da podsjetimo šta se sve dešavalo prije drugog maja (za takve kao ti koji pričaju tako djetinjaste priče):

31.03.1991
Gradski odbor SDA Sarajevo osnovao «Patriotsku ligu»
(ali naravno, Srbi su budale pa su 13 mjeseci kasnije mislili da smo mi nenaoružani i neorganizovani. Đaba im sve obavještajne agencije :roll: )

02.03.1992.
Po zatvaranju glasačkih mjesta u Sarajevu, na referendumu za nezavisnost, iza ponoći, postavljene barikade na ključnim saobraćajnicama. Svi prilazi gradu su blokirani. SDS izdaje zvanično saopštenje da su oni blokirali grad.
Na Baščaršiji ubijen stari svat Nikola Gardević.

21.03.1992.
Pobunjeni Srbi postavljaju barikade u Goraždu, a dan kasnije isto čine i Bošnjaci. Na barikadama dolazi do pucnjave u kojoj je ranjeno 6 Bošnjaka i ubijeno 5 Srba.

04.04.1992.
Predsjedništvo Bosne i Hercegovine proglasilo neposrednu ratnu opasnost na teritoriji Bosne i Hercegovine. Općinskim štabovima TO dato odobrenje za mobilizaciju jedinica TO zavisno od sopstvene procjene.
(ali jok, mjesec dana kasnije Srbi i dalje misle da mi nismo organizovani. Iako se već barem godinu zna da se kupuje oružje i naoružava :roll: )

04.04.1992.
Srpska demokratska stranka (SDS) organizuje i postavlja barikade na prilazima Sarajevu i blokira saobraćaj na području gradskog naselja Grbavica. Paravojne formacije SDS-a i JNA počeli granatiranje Sarajeva. JNA granatira TV repetitor na brdu Hum u Sarajevu i zgradu RTV BiH.
(od tog momenta grad je podjeljen i zna se da su Srbi na Grbavici recimo. Ali kakvi, mjesec dana kasnije oni ne očekuju otpor u sred grada kilometar vazdušne linije od Grbavice :roll: )

05.04.1992.
U Sarajevu održane antiratne demonstracije 3.000 sarajlija. Tom prilikom na mostu Vrbanja srpski ekstremisti ubili su Suadu Dilberović
Paravojne formacije SDS-a napale školu MUP-a na Vracama. Srpske snage zauzele su školu nakon šest sati borbe.
Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH ovladavaju objektima u centru Sarajeva koje su zaposjeli snajperisti SDS-a (hotel Holiday Inn)
(ali ne lezi vraže, 27 dana nakon ovoga oni ne očekuju otpor u sred grada :roll: )

08.04.1992.
Predsjednišvo BiH je odlučilo da zvanični pivremeni znak svih pripadnika Teritorijalne odbrane BiH bude bosanski grb sa ljiljanima. Za komandanta Štaba Teritorijalne odbrane imenovan je pukovnik Hasan Efendić, a za načelnika štaba pukovnik Stjepan Šiber. Za glavnog operativca imenovan je general Jovan Divjak.
(ali šta je to za ljude koji sebe zavaravaju. Ljude koji vjeruju da su i 24 dana nakon ovoga Srbi mislili da nismo organizovani)

10.04.1992.
Srpski pobunjenici vrše snažne artiljerijske napade na Sarajevo. Granatiranju su izloženi gotovo svi vitalni objekti u gradu. Borbeni avioni RV JNA bombarduju repetitor na brdu »Hum« u Sarajevu, što dovodi do prekida emitovanja radio i televizijskog programa RTV BiH (RTV Sarajevo).

17.04.1992.
Armija RBiH napada fabriku Pretis kod Vogošće i zaplijenjuje 800 komada protivoklopnih prenosnih raketnih lansera »zolja« i »osa«. To oružje omogućilo je odbranu Sarajeva od masovnih tenkovskih prodora JNA
(ma kakvi. Srbi će i 15 dana nakon ovoga misliti da mi nemamo čime da ih zaustavimo zar ne? :roll: )

19.04.1992
Srpske postrojbe potpuno su opkolile Sarajevo. Snažan napad srbijanskih paravojnih formacija »Belih orlova« na Trgu heroja u Sarajevu, ali ARBiH odbija napad.
(vidi čuda. Možemo zaustaviti napad na Trg Heroja ali eto 13 dana kasnije Srbi su mislili da ne možemo duplo manji na predsjedništvo? :roll: )

:-) :-) :-) :-) :-)
Sustina i smisao posta su ti u redu ali ima puno pogresnih pretpostavki I iskrivljenih podataka. ArBiH je osnovana tek u drugoj polovini maja 92,tako da je u Sarajevu u tim dogadjajima nije bilo. Postojala je TO BiH ali samo na papiru. TO BiH je unistena pocetkom 92-e zajednickim naporima SDA i SDS.
Pogresna pretpostvka je da tu imaju dvije zaracene strane ,koje znaju sta hoce i koje imaju planove. Vladala je totalna konfuzija i rasulo,nevjerovatni haos i neorganiziranost,na obje strane na srpskoj i bosnjackoj. Ne postoje nikakve odluke i djelovanja na visem nivou,iskljucivo i samo na lokalnom. Na microlokalnom.Znaci za pocetak moramo znati ko je bio na terenu.
JNA sa Kukanjcem na celu,nije bila ukljucena u srpsku stranu,nego je predstavljala sopstvenu stranu.. Nije postojalo nikakvo zajednicko djelovanje,postojalo je poklapanje nekih ciljeva. U vezi toga pazljivo saslusati Kukanjca,covjek je izuzetno objektivan,inteligentan i sposoban.
Prva strana : ostaci ostataka sarajevskoga korpusa raspale JNA. Cilj povlacenje iz Sarajeva i BiH,prilikom povlacenja ostaviti srpskim paravojnim snagama ,strateske polozaje,sisteme veze i tesko naoruzanje. Brojnost ljudstva beznacajna,pokusaju da se ojacaju rezervistima Srbima iz sarajevsko-romanijske regije,bezuspjesno ,pokusaj miniran od strane vodstva SDS. Da bi im se pomoglo u izvlacenju,poslane specijalne jedinice iz Srbije,isto tako malobrojne. Kvalitet : dovoljna kolicina vojne tehnike,kvalitetan i sposoban komandni kadar.
Druga strana : SDS-ove paravojne formacije + paravojne formacije SPO i SRS. Policija sarajevskih opstina i rezervni sastav istih. Cilj :-) Cilja nema,odnosno nije jasno definisan.Optimalni cilj je Srpska BiH sa glavnim gradom Srpskim Sarajevom ali samo budale u to vjeruju. Nego funkcionise po sistemu,vidjecemo i jebacemo im majku i spasavanju zive glave. Snaga u ljudstvu veoma velika. Dovoljna kolicina tehnike,dovoljno obucenoga ljudstva. Odlicni strateski polozaji ostavljeni od JNA. Slabost : Nevjerovatna rascjepkanost ,nedisciplina i neorganiziranost,previse raznih formacija,koje su potpuno neuvezane. Losa motivacija ljudstva,proistekla iz cinjenice da ljudi nemaju jasnoga cilja borbe a nisu bioloski ugrozeni ,da bi im to bio poticaj.
Treca strana : SDA paravojne formacije,TO BiH ( opstruisana od strane SDA,cuvana u zivotu samo da bi se davala legtimnost i jer su negdje ljudi jednostavno se organizirali kroz nju) i policija sa rezervnim sastavom. Cilj :-) Nema cilja,odnosno nije jasno definisan zbog prevelikoga politickoga dijapazona ,koje ide od radikalnih islamista do radikalnih ljevicara.Cilj uglavnom po sistemu vidjecemo ,jebacemo im majku I spasavanja zive glave. Ljudstvo na papiru dosta brojno,prakticno zbog nedostatka naoruzanja i dezorganizacije veoma malo. Naoruzanja malo,posebno teskoga i tehnike. Slabosti pomenuta nenaoruzanost,jako nizak nivo komandnoga kadra,veliko ucesce kriminalaca u paravojnim formacijama i politicara u vojnim odlukama. Totalna neorganiziranost i neuvezanost jedinica i ljudstva. Kvalitet : Visoka motivisanost ljudstva,najvise iz znanja da se bore za cisti bioloski opstanak i da nema nazad.
Tako da u tim zbivanjima 2 i 3 maja se ne moze traziti nikakva logika,niti odlucnost jedne strane da postigne nesto. Jer strane su bile previse rascjepkane i samostalne na lokalnom nivou ,da bi mogle izvesti bilo kakvu organiziranu akciju. Sve osim JNA i policije je bilo potpuno izvan bilo kojeg vida kontrole i upravljanja.
Naravno dogadjaje iz tih dana pokusava politicki iskoristiti i zloupotrijebiti SDA i SDS( odnosno druge srpske stranke ) ,mada i jedni i drugi imaju na te dogadjaje samo negativan ucinak. Od prvoga dana oni koriste te dogadjaje za trovanje naroda i sirenje medjunacionalne mrznje.
Naravno da niko nije pokusao zauzeti predsjednistvo a i sta bi s njim :-) :-) No,dogadjaji su vazni u sukobu oko Sarajeva,pokrenuce mobilizaciju sa obadvije strane i definitivno ce trecu stranu JNA primaci odlasku iz grada i zemlje.
Inace u tim dogadjajima sam bio ponosni pripadnik SDA paravojne bande koja je podnijela glavninu 'bitke' 2 Maja i imala glavni udio u zbivanjima 3 Maja u Dobrovoljackoj.
Mister Yes

#240 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

mirsek wrote:Pa sto nisu isli preko tranzita gdje je sigurnije pa se spustili niz bistrik,taman da i Kukanjca odblokiraju, nego bas kroz centar grada da planiraju prici domu armije.

Uostalom, i tenkovi i vozila su dolazili glavnim pravcem tj. obalom preko vrbanje i marijin dvora.
I umjesto da ta 2 ili 3 tenka odu preko tranzita niz bistrik i spasavaju kukanjca oni rokaju po predsjednistvu i skupstini cisto onako da ih zelja mine.
Da idu preko tranzita iz vojne bolnice? :roll: Ako je istina da su bila vozila iz vojne bolnice onda je na njima bila i oznaka (crveni krst) pa su vjerovatno kontali na taj fol priči domu JNA obalom. A tenkovi jesu krenuli da pomognu preko vrbanje ali to više djeluje kao potez da se skrene pažnja dok ovi ne prođu obalom.

A to da im je bilo sugurnije tranzitom pa niz bistrik mogu se samo nasmijati :lol: Dočekali bi ih prvo oni moji na tranzitu kod jevrejskog groblja. A ako bi i prošli moje morali bi još dugo dugo da voze tranzitom kroz 100% Bošnjački dio Sarajeva. Tuda oni ne bi prošli sve da smo imali samo kamenje :roll:
VjecitiStudent

#241 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by VjecitiStudent »

Toliko svake obljetnice ispisanih stranica na ovom forumu, toliko svjedočenja, a još uvijek nemamo posloženo kada se i gdje šta tačno dešavalo 2.5.1992.
Možemo li pokušati?
Last edited by VjecitiStudent on 05/05/2014 08:54, edited 1 time in total.
Mister Yes

#242 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

PM72 wrote: Mister Yes,

Slažem se sa onim što si napisao i mislim da je to otprilike tako i bilo.Samo,to nije lijepo za pojedine "uši" i ta priča ne odgovara mnogima.Predsjedništvo se nije moglo zauzeti sa 2 pincgauera i sanitetskim opelom da su ne znam ti kakvi specijalci bili u njima.Po meni,oni su krenuli u ispomoć onima u domu JNA ili onim što su zaglavili kod pozorišta.

Tzv.JNA nije imala pješadijske efektive u kasarnama Maršal Tito ,vojnoj bolnici i komandi II vojne oblasti da bi izvršili frontalni napad i preuzimanje vlasti tj.državnog udara.Postojeći efektivi su bili za odbranu istih a sve eventualne napade na grad bi uradila stoka sa strana tj. sa brda.Artiljerija po Mrkovićima,Hreši,Borijama,Lapišnici,Brusu,Vidikovcu,Osmicama,Petrovićima,Miljevićima,Vracama... je,po mišljenju vrha SDS-a i tzv.JNA bila sasvim dovoljna za uništavanje ono malo jada od branitelja.Mislili su da je dovoljno rokati par dana,dovesti šešeljevce, arkanovce i lokalne teritorjalce sve će leći " kao kuja po hambar".Po uzoru na Bjeljinu,Foču,Višegrad,Bratunac...

Ovi iz blokiranih kasarni su trebali dati pješadijsku podršku i izaći u kontranapad kad bi ovi sa brda prišli dovoljno blizu.Međutim,poraz srpskih snaga na Ilidži i na Trgu Pere Kosorića,samo desetak dana ranije,oduzeo je krila i muda kojekakvim četničkim dobrovoljcima koji su lizali rane i više im nije naumpadalo da krenu u "akcije".Bez njih lokalni srpski TO nije smio izaći iz svojih brloga i pored mase oruđa i oruđa koje su dobili na "peškeš".
Tako nekako. Ključna bitka je bila Pofalička bitka 14 dana kasnije koja je bila pokušaj da se Sarajevo presječe na dva dijela. Svakako su bili većina na Grbavici pa su to rano stavili pod svoju kontrolu. Preko puta Grbavice najveća kasarna Maršal Tito. Tu su htjeli presjeći jer smo tu bili najtanji. Tu je odbranjeno Sarajevo i BiH. Kakav 2 maj kakve trice.
VjecitiStudent

#243 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by VjecitiStudent »

salik79 wrote: Ako imaš kakav rječnik pri ruci, samo će ti se kazati.
Bujrun:
Balistika (iz starogrčkog βάλλειν bállein - bacati) je grana fizike, koja izučava gibanje bačenih tijela, napose o brzini, stazi (putanji) i dometu projektila ispaljenih iz vatrenog oružja. U posljednje vrijeme bavi se i projektiranjem projektila kako bi se postigao željen učinak.
Covjek je govorio o ovome, a ti si ga nazvao "forenzicarem".
Youtube balističar, to je tek umijeće!
Ali ne bih zaista da dalje zachatavamo temu i ovim zaključujem diskusiju o ekpertizi youtube forenzičara.

Trag granate i njenih mnogobrojnih gelera, od 2. maja, na zidu "UNIME", je godinama poslije ostao na mjestu udara, tamo gdje je naš specijalista vidio "osu" ili "zolju".
Definition of FORENSIC
1 : an argumentative exercise
2 plural but sing or plural in constr : the art or study of argumentative discourse
3 plural but sing or plural in constr : the application of scientific knowledge to legal problems; especially : scientific analysis of physical evidence (as from a crime scene)
Paranoid

#244 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Paranoid »

VjecitiStudent wrote:Toliko svake obljetnice ispisanih stranica na ovom forumu, toliko svjedočenja, a još uvijek nemamo posloženo kada se i gdje šta tačno dešavalo 2.5.1992.
Možemo li pokušati?
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. godine obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

Kukanjac:
„Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vriujeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika, Sokić Miro, Radulović dr Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik, Jovanović Boško, i jedna žena, Muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: 'Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem.' Znači, šest osoba je stradalo od 261.

Željka Cvijanović:
Ono što je najtužnije i najtragičnije jeste da je to grobnica za 42 života!

Znači ovako, svaki poginuli je vrijedio 43 života... ako je ona stara "u laži su kratke noge", onda treba očekivati da će delegacija koja obilazi bivšu Dobrovoljačku ulicu zbog visine imati probleme da zapali svijeću..
zateznistub

#245 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by zateznistub »

muha_sa wrote:
zateznistub wrote:Na kraju ce ispasti da je 2.5. bio obican suncan dan! :-)
pa neki neodgovorni vojnici krenuli kod Kurte na cevape pa kod Ote na kafu a neki banditi im put preprjeciše i napadoše, nicim izazvani.
Upravo tako, a siroti Ota nije stigao izbaciti stolove i stolice pa su se zbog radi toga naljutili i krenuli napast.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#246 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Woody »

Fala dragom Allahu dž.š, pa neko dade objektivan i tačan izvještaj:

@Objektivni navijac - svaka ti dala :thumbup:

Samo ti moram dati deeeebeeeluuuu zamjerku za ovo:
U vezi toga pazljivo saslusati Kukanjca,covjek je izuzetno objektivan,inteligentan i sposoban.
Taj krmak niti je bio objektivan (po definiciji višeg oficira JNA - niti je jedan bio), još manje inteligentan (jes' mu vidio glave? ;-) ) a najmanje od svega sposoban (sem možda za pčelarstvo - e, tu mu ne mogu opepelit'),

A, ono... ni @Mister Yes nije daleko ... Nejse...

Pozdrav domovini :thumbup:
Mister Yes

#247 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Mister Yes »

Paranoid wrote: Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. godine obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila „legitimna vojna meta“.

Kukanjac:
„Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vriujeme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika, Sokić Miro, Radulović dr Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik, Jovanović Boško, i jedna žena, Muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom, i ona je rekla: 'Ja neću nikakvu drugu vojsku, ja idem sa mojom vojskom, pa neka poginem.' Znači, šest osoba je stradalo od 261.

Željka Cvijanović:
Ono što je najtužnije i najtragičnije jeste da je to grobnica za 42 života!

Znači ovako, svaki poginuli je vrijedio 43 života... ako je ona stara "u laži su kratke noge", onda treba očekivati da će delegacija koja obilazi bivšu Dobrovoljačku ulicu zbog visine imati probleme da zapali svijeću..
Konstantno se miješa drugi i treći maj. Trećeg maja je u Dobrovoljačkoj stradalo kako Kukanjac priznaje šestoro. A drugog maja je stradalo tih ostalih 36. Znači ukupno 42 pripadnika JNA u dva dana. Srpska delegacija redovno dolazi u Dobrovoljačku mada bi im bilo poštenije da dolaze na Skenderiju. Ali njima više odgovara da onima koji su stradali u Dobrovoljačkoj dodaju one od dan ranije jer tako mogu bolje kmečiti o nepravdi. :roll:
Paranoid

#248 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Paranoid »

Haj sto ne znaju geografiju, al sto im matematika tesko ide u 3pm.. ili je 260 ili je 42 ili je 6000 koje treba uklesat u onaj + iznad Sarajeva...
Drinski

#249 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Drinski »

Ma problem ste Vi, sto se pravdate.
To u sarajevu je bila klasicna talačka situacija, svi smo citali po novinama o uzimanju talaca prije par godina u onom ruskom pozoristu i o broju zrtava nakon policijske akcije. I boli policiju k. za zrtvama.
Evo sada ce ista takva prica i za 15 maj u Tuzli, meni je samo zao sto nije cijela kolona likvidirana. To je vojni cilj i tako se postupa. Ako neko drugacije smatra da se radi u ratu, neka mi objasni, kako on misli da se vodi rat.
Drinski

#250 Re: o2.o5.1992.----02.05.2014.

Post by Drinski »

hiker_sup1 wrote:sad će uskoro i Brčanska Malta u Tuzli. Tuzlaci to uvijek hladno i odlučno odrade: mrš, odjebaus, niko ne smije ni presmrdit !

pucali su po gradu 4 godine rata, granatirali, rušili, razarali, ubijali. ubili stotine gradjana civila. samo od jedne granate počinili su strašan maskar na Kapiji a onda bi još da dodju i kmeče i sernjaju o zločinu Armija, ugroženosti srpske nejači itd. ne može !
nikako ne kontam kako ove stvari vezano za dogadjaj u tadašnjoj Dobrovoljačkoj prolaze u Sarajevu u kojem su stanovnici prošli dalko strašnije patnje, muke i teror nego u Tuzli i u kojem je bilo preko 11 500 mrtvih ! strašno i užasno prije svega od onih koji im uopće dozvole da prsmrde u ulicu hamdije Kreševljakovića !
Ostaje da se vidi da li ce oni koji su palili zgradu vlade smoći snage pa potjerati ove iz Bijeljine. Doduse, mozda su im oni drazi od politicara...
Post Reply