O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Rasprave o vjerskim temama.
vazi

#301 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by vazi »

bijela wrote:samo sa izjavim:
Uzvišeni Allah neka nagradi arzuhala viđenjem Pejgambera jer je vjerovao u njega a nije ga vidio
zato jer je prije nekoliko sedmica spomenu Delailul-hajrat pa je bio sebeb da počnem to malo čitati
i već za ovo kratko vrijeme moj duh se toliko navikao da se bojim - ako iz nekog bezveznog razloga jedno jutro ne proučim - neka ubleha će mi taj dan ući u život :shock:

iz utorkovih salavata:
Allahumme salli ala men ihdarret min bekijjeti vuduihi-l-ešdžar!
Neka je salavat na Onoga od čije vode kojom se abdestio oživljavaju drveća!

uništi prijevod pola ljepote :D
ne unisti ni trun jednu, ljepota uduplana , original + prevod = ljepota na 2 :)
arzuhal

#302 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

bijela wrote:samo sa izjavim:
Uzvišeni Allah neka nagradi arzuhala viđenjem Pejgambera jer je vjerovao u njega a nije ga vidio
zato jer je prije nekoliko sedmica spomenu Delailul-hajrat pa je bio sebeb da počnem to malo čitati
i već za ovo kratko vrijeme moj duh se toliko navikao da se bojim - ako iz nekog bezveznog razloga jedno jutro ne proučim - neka ubleha će mi taj dan ući u život :shock:

iz utorkovih salavata:
Allahumme salli ala men ihdarret min bekijjeti vuduihi-l-ešdžar!
Neka je salavat na Onoga od čije vode kojom se abdestio oživljavaju drveća!

uništi prijevod pola ljepote :D
AMIN! :-D , we ijjaki :-D

Ej, ljepote i radosti :-D
arzuhal

#303 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

Kome će se Allah smilovati i dati da postige ono što želi? :)

Sura El-E'araf:

155. I Musa odabra iz naroda svoga sedamdeset ljudi da u određeno vrijeme stanu pred Nas. A kad ih zadesi potres, on reče: "Gospodaru moj, da si htio, mogao si i njih i mene uništiti još prije. Zar da nas uništiš zbog onoga što su uradili bezumnici naši? To je samo iskušenje Tvoje kojim Ti, koga hoćeš, u zabludi ostavljaš, a kome hoćeš, na pravi put ukazuješ; Ti si Gospodar naš, pa nam oprosti i smiluj nam se, jer Ti praštaš najviše;

156. I dosudi nam milost na ovom svijetu, i na onom svijetu, - mi se, vraćamo Tebi!" – "Kaznom Svojom Ja kažnjavam koga hoću" – reče On -, " a milost Moja obuhvaća sve; daću je onima koji se budu grijeha klonili i zekat davali, I onima koji u dokaze Naše budu vjerovali,

157. onima koji će slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji neće znati ni da čita ni da piše, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indžilu, zapisana nalaze, koji će od njih tražiti da čine dobra djela, a od odvratnih odvraćati ih, koji će im lijepa jela dozvoliti, a ružna im zabraniti, koji će ih tereta i teškoća koje su oni imali osloboditi. Zato će oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podržavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili – postići ono što budu željeli.
bijela

#304 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

iz tefsira sure el-Muzzemmil, Ibn Džuzejj:

1. O ti, umotani! – Ovo dozivanje se odnosi na Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem.
Suhejli veli da u dozivanju riječima "O ti, umotani!" postoje dvije koristi. Prva je blago obraćanje.
Naime, kada bi se Arapi htjeli blago obraćati, koristili bi naziv izveden iz dotičnog stanja, kao što je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zovnuo Aliju: Kum, ja eba turab! (doslovno: ustani, o oče zemlje), jer se bio spavajući uprašio.

5. Mi ćemo ti, zaista, slati riječi teške! – "Teške riječi" su Kur'an, a zašto su njegove riječi opisane teškim postoji pet mišljenja.
Prvo: opisane su teškim zbog toga što su teško padale Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, dok bi mu se objavljivale. Naime, njegovo čelo bi se znojilo i u hladnim danima, a tijelo bi mu postajalo teško toliko da bi i deva na kojoj bi jahao morala kleknuti. Jednom mu je dolazila Objava a njegovo natkoljenica je bila naslonjena na natkoljenicu Zejda b. Sabita, pa se zamalo nije Zejdova natkoljenica slomila. Težina, shodno ovom mišljenju, ima osnovno značenje.

(je li bilo lahko? :) )
BHF_Manijak

#305 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by BHF_Manijak »

Hajd i ostala 4 misljenja o tezini rijeci stavi! :)
bogat_u_dusi

#306 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

Svevremena poruka Poslanika s.a.v.s. sa oprosnog hadza:
Hvala Allahu, Hvalimo te i od Tebe pomoc molimo, molimo Te da nam oprostis i Tebi se obracamo, trazimo da nas zastitis od poroka nasih dusa i od zlih djela nasih.
Koga Allah vodi taj ne grijesi, a ko grijesi, znaci da ga niko ne vodi. Priznajem da nema Boga osim Jedinog Allaha i tvrdim da je Muhmmed a.s. Boziji rob i poslanik. Nalazem vam, boziji robovi, da se Boga bojite i da ga slusate. Pocujte da vam sve lijepo objasnim, jer ne znam da li cu vise dolaziti ovamo.
”O pravovjerni, Bojte se Allaha i budite humani i pravedni izmedju sebe i prema drugima. Ljudi, vasi zivoti, vasa imanja i vase casti neka vam budu sveti i neprikosnoveni kao sto je za sve nas uzvisen i svet ovaj mjesec, danasnji dan i mjesto Arefat na kome se nalazimo sve dok se ne sastanete sa Gospodarem vasim. Covjek je djelo Bozije i neka je proklet onaj koji to rusi. Mi ce mo svi doci pred Boga i On ce nas pitati za nasa djela i nas rad.
Stvari koje su vam date u amanet, cuvajte kao svoje vlastite i vratite ih vjerno i na vrijeme onome cije su. Krvna osveta i lihvarstvo iz paganskih vremena neka prestanu zauvjek. Bog je dopustio postenu trgovinu i na glavnicu imate pravo a lihvarstvo je strogo zabranio. Ne budite ni tlacitelji ni tlaceni. Lihvarske kamate i krvna osveta ne postoje vise ni u jednog pravog muslimana. Bog je naredio da vise ne bude kamata a prve kojih se odricem neka budu one moga amidze Abbas ibn Abdul-Mutaliba koji ima mnogo duznika.
I cjena krvi se ukida, a prva koje se odricem neka bude cijena krvi moga sinovca Amir ibn El-Haris ibn el Mutalliba koga su kao nevina djecaka ubili ljudi iz plemena Huzajl, sve treba da se oprosti i zaboravi.
O vjernici, bojte se Boga i oprostite svojim duznicima lihvarske kamate. Ako poslusate moj savjet, vasa ce se imovina uvecati jer vam ostaje glavnica za posten rad i trgovinu. Ako to ne ucinite znajte da ste se tesko zamjerili Allahu i Njegovu Poslaniku.
Nemojte ciniti nepravdu drugome pa ce i vama biti dobro. Ako je vas duznik u nevolji produzite mu rok placanja, a ako ste u polozaju da mu dug oprostite, to je jos bolje. Bojte se onoga dana u kome cete svi doci pred Boga i gdje je On vrhovni sudija i apsolutna pravda.
O vjernici, kad se obavezujete da cete jedan dug platiti na vrijeme i kad uopce pravite ugovore, stavite to napismeno, tacno i vjerno, onako kako ste ugovorili. Za svaki ugovor bio malehan ili veliki, napravite napismeno i naznacite rok placanja. Ove mjere opreznosti pred Bogom su najopravdanije i to je najsigurnije dokazno sredstvo da se izbjegne svaki nesporazum i sumnja.
Cuvajte se preljube (zinaluka) i ljubomore: prvo je tezak grijeh, a drugo vodi nesreci u braku. Zenite se onima koje volite, a kad vas je Bozija volja sjedinila onda zivite u ljubavi i skladu. Vi imate pravo na svoje zene i one na vas. Sa zenama postupajte ljubazno i sa puno dobrote.
Izbjegavajte ogovaranja. Oni koji klevecu postene zene neka su prokleti na oba svijeta. One koji optuze postene zene zbog nevjerstva u braku ili zbog nemorala a ne mogu za to izvesti cetiri vjerodostojna svjedoka, kaznite sa osamdeset udaraca bicem i nikad im ni u cemu nemojte vjerovati, jer to su nevaljalci i zlikovci.
Ako prema vasim zenama osjetite malu odvratnost, nemojte nagliti, promislite, mozda vam je Bog bas u tome ukazao vecu srecu. Nemojte traziti razvod braka bez vaznih razloga, jer od svih stvari koje je dopustio, Bog najvise mrzi razvod braka. Zene su vam se predale na vjeru Boziju, postujte, dakle, amanet Boziji.
O vjernici, kada odredjujete i izmedju sebe dijelite nasljedstvo budite strogo pravedni i drzite se Allahovih propisa. Nije vam, dakle, dozvoljeno napraviti oporuku u neciju korist a na stetu zakonskih nasljednika. A oporuka u korist strane osobe ne smije prelaziti trecinu ukupnog nasljedstva. Cuvajte imanja maloljetnih, nemocnih i slaboumnih. Nemojte upotrebljavati njihova imanja da umnozite svoja. To bi bio tezak grijeh. Dijete pripada bracnom drugu, a preljuba se kamenuje.

Ko trazi drugog oca do svog, ko trazi drugog gospodara do svoga, proklet neka bude od Allaha, meleka i svih ljudi. Od njega se na Sudnjem danu nece primiti ni otkup ni naknada. Mir budi medju vama. Ubistvo s predumisljanjem bit ce kaznjeno poravnanjem – odmazdom, ubistvo bez predumisljanja, kad se ubije iz nehata kolcem ili kamenom, stajat ce pocinitelja stotinu deva kao krvarina. Ko bude trazio vise od ovoga, on pripada vremenu neznanja. Razumjeli ste poruku, o ljudi! Bog nek mi je svjedok. Pocasne sluzbe iz doba neznanja ukidaju se, izuzev straze pred Kabom i duznosti napajanja hodocasnika.
Sejtan – sotona nema vise nade da ce biti postovan u vasoj zemlji. Ali cuvajte se da mu ne izadjete u susret u drugim stvarima, tj. u onim koje ne smatrate vrijednim i znacajnim. Cuvajte, dakle, vjeru svoju!
Ljudi, pocujte! Dodavanje neposvecenog mjeseca Bozijeg mira djelo je nevjernika, koji ovaj mjesec smatraju jedne godine neposvecenim, a druge posvecenim (svetim), kako bi prividno postovali broj svetih mjeseci, oni dakle, oskrnavljuju ono sto je Bog posvetio, a posvecuju ono sto je Bog ostavio profanim. Vrijeme je da postavimo stvari onako kako ih je Allah uredio stvarajuci Nebesa i Zemlju. I zaista, Bog je odredio da godina Bude 12 mjeseci od dana stvaranja Nebesa i Zemlje. Od 12 mjeseci 4 su posvecena, od kojih tri uzastopno i jedan odvojeni: Zul-ka’de, Zul-hidze i Muharrem, te Redzep koji pada izmedju dva Dzumada i Sa’bana.
Ljudi, vjernici su braca. A bratovo imanje je nepovredivo, osim kada on sam dopusti. Nemojte se nakon moje smrti vratiti bezbostvu, te se okomiti jedni na druge. Pa ja sam vam ostavio sto ce vas voditi, Knjigu Boziju, koja ce vas, ako je se vjerno pridrzavate uvijek cuvati da ne zalutate s pravog puta, sa staze pravde i istine. To je knjiga jasna i pozitivna, koju je sam Allah objavio. Imate pred sobom cjeli moj zivot, moje rijeci i moja djela. Sve sto sam govorio i radio, nastojao sam da to bude u potpunom skladu sa Bozijim naredjenjem.
O Ljudi, vas je Allah stvorio od jednog pretka i svi potjecete od Adema, a Adem je od zemlje stvoren. Najbolji je kod Boga onaj koji ga se najvise boji. Nema prednosti Arap nade nearapom, niti nearap nad Arapom, osim po vjeri.
O vjernici, govorite uvjek cistu istinu, neka vas nikada mrznja ne zavede sa staze pravde i pravicnosti. Pravednost je sestra poboznosti. Bojte se Boga, On pozna vasa djela.”
Potom, nakon kratke pauze, Muhamed a.s. uskliknu:- O, Boze moj! Jesam li ispunio svoj zadatak i povjerenu mi misiju?- Boziji Poslanice! Ti si vjerno ispunio svoju misiju i nama saopcio sta ti je Bog povjerio, potvrdilo je 150.000 dusa u jedan glas.”
Ovo su poruke naseg Poslanika u kojima su sadrzane naredbe kojih mora da se pridrzavamo i zabrane kojih mora da se klonimo ako zelimo da budemo na pravom putu i ako zelimo da se susretnemo sa nasim Poslanikom u dzennetu.

Gospodaru nas, Ti nas ucini dostojnim sljedbenicima Muhammeda a.s., ucini nas od onih koji ce dobro slijediti a od zla se kloniti. Amin
bijela

#307 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

BHF_Manijak wrote:Hajd i ostala 4 misljenja o tezini rijeci stavi! :)
Drugo: Kur'an je težak nevjernicima sa svojom nadnaravnošću i prijetnjama.
Treće: težak je na mizanu (vagi koja će mjeriti djela na Sudnjem danu).
Četvrto: Kur'an ima težinu i preteže svaki drugi govor.
Peto: težak je radi svojih propisa, naredbi i zabrana.
bogat_u_dusi

#309 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

E-B wrote:
bogat_u_dusi wrote:Svevremena poruka Poslanika s.a.v.s. sa oprosnog hadza:
....
Neznam otkud ti ovaj ovakav poslanikov (s) govor sa oprosnog hadza odrzanog na Gadhir Khumu (mjestu izmedju Mekke i Medine), jer u ovom govoru nema ni rijeci od onog sto se inace iz tog iz tog govora prenosi u Muslimovoj zbirci hadisa

A evo i dio iz tog govora iz Muslimive zbirke hadisa
... ja medju vama ostavljam dvije vazne stvari: Jedna je Allahova knjiga u kojoj je uputa i svjetlo, pa se drzite cvrsto Allahove knjige i prihvatite se nje. Opomenu nas da se cvrsto drzimo Allahove knjige a onda rece: Druga je moja porodica. Podsjecam vas na moju porodicu ...
Sahih Muslim; knjiga31; hadis #5920 --->Direktan link

Neznam zasto u poslanikovom (s) govoru kojeg nam prenosis nema upozorenja o "Te dvije vazne stvari" a kojih se trebamo drzati. Dali je to iz pisceve nepaznje ili zato sto je pisac iz nekog razloga zelio da muslimani koji to budu citali ne ukapiraju da im je neophodno drzati se Qur'ana i poslanikove porodice (a.s) tj ehlul-bejta.
Ali nejse, ovim citatom iz sahih Muslima ja sam ispravio gresku tog pisca

Selam
Tekst je preuzet sa stranice naseg rijaseta.Sa ovoga mjesta:
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &Itemid=57

Tekst govora je preuzet iz sljedece literature.
Izvor i literatura:

1 "Muhamed a.s.", A.Hifzi Bjelevac, Zagreb, 1995 g., str.256-257.

2 "Zapecaceni dzennetski napitak", Safijjurrahman Elmubarekfuri, Prevod: Subhija Hadzimejlic-Skenderovic, str.525.

3 "Povijest Islama", Mustafa Spahic, Sarajevo, 1996., str.217-219.

4 "Povijest Islama", Mustafa Spahic, Sarajevo, 1996., str.217-219.

5 "Zapecaceni dzennetski napitak", Safijjurrahman Elmubarekfuri, Prevod: Subhija Hadzimejlic-Skenderovic, str.526.

Zato postoji razlika u hadisima i tekstu jer govor je parcijalno uzet iz gore navedene literature. Nasao sam i sam par razlicitih verzija na internetu ovoga teksta. Ovu sam uzeo jer je sa stranice naseg rijaseta. Pa je jedna od kompletnijih verzija toga govora, dali i najbolja to ne znam.
bogat_u_dusi

#310 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

Muhammed a.s. je za zivota rekao mnogo o svojim ashabima i ko je medju njima na vecem stepenu.
Uzmemo li u obzir da su nam dostupne knjige hadisa kao sto su Buharijijeva i Muslimova zbirka hadisa, Ebu Davudov sunen, Muaveta od Imama Malika, te Tirmizijeva zbirka hadisa kao i Ibn Madzeva zbirka.
bijela

#311 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

tefsir ajeta iz sure el-Muddessir, Ibn Džuzejj

1. O ti, pokriveni! – Nazvan je imenom muddessir kao što je nazvan i imenom muzzemmil, a što smo objasnili u prethodnoj suri.
Suhejli veli: „U dozivanju ovim imenom postoje tri koristi. Dvije smo spomenuli u suri Muzzemmil, a treća je ta da Arapi kažu za onog opominjača koji je nag da je krajnje marljiv u svom pozivanju, za razliku od opominjača koji je u odjeći. Pa kao da je ovo upozorenje na obavezu odlučnosti i požrtvovanosti.“

:)
bogat_u_dusi

#312 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

E-B wrote:
bogat_u_dusi wrote:Tekst je preuzet sa stranice naseg rijaseta.Sa ovoga mjesta:
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... &Itemid=57
A rijaset znaci. Nema veze, onda mi nije zacudo zasto se u tom govoru ne pominje obaveza slijedjenja ehlul bejta - poslanikove porodice (s), a jer se na web stranici tog istog rijaseta dan ubistva imama Huseina (a.s) tj Dan Ashure naziva Bajramom.
Ali bez obzira na nasibizam BH rijaseta, ipak nije tema o rijasetu, tema je o nasem poslaniku (s), pa evo jos poucnih detalja iz tog poslanikovog (s) govora na oprosnom hadzu sa stranice znaci.com

Vraćajući se sa Oprosnog hadždža u društvu veće skupine ashaba, Poslaniku, s.a.v.s., biva od Allaha, dž.š., objavljen ovaj ajet: ''O Poslaniče, obznani ono što ti je spušteno od Gospodara tvoga, jer ako to ne učiniš, onda nisi dostavio Poslanicu Njegovu, a Allah će te od ljudi zaštiti. Allah zaista neće ukazati na pravi put narodu koji neće da vjeruje.''(El-Mā’ide, 67.) Ta stvar je bila toliko važna da se Poslanik, s.a.v.s., bojao otpora i uplitanja, pa je u očekivanju boljih okolnosti, stvar odgađao za kasnije, sve dok ne stiže konačna i hitna naredba Allaha da se ta zapovijed izvrši bez odgađanja, te da se ne treba bojati nikoga. Poslanik, s.a.v.s., zastaje u Ġadīr Humu, okuplja sve ljude iz povorke, te uzevši h.Aliju za ruku, održa govor u kojem reče: ''Zar nije Allah najpreči vjernicima!?'' Ljudi odgovoriše: Belā - ’’Jeste!’', pa Poslanik, s.a.v.s., reče: ’’Bože!, kome god sam ja vođa, učitelj i autoritet (mewlā) kojem se pokorava, Alija će biti njegov vođa, učitelj i autoritet (mewlā). Bože!, budi prijatelj kome je i Alija prijatelj, a budi neprijatelj kome je i Alija neprijatelj!'' (hadis sahīh).

Od Ibn Omera, r.a., se prenosi da je Poslanik, s.a.v.s., tada rekao i: ''Bože, posvjedoči! Bože, dostavio sam im naređeno,...'' Ovaj hadis se, inače, prenosi u još nekoliko verzija, i to od preko trideset ashaba. I sam h.Alija se znao pozivati na ovaj događaj, npr. kada je jedne prilike rekao: ''Zaklinjem Allahom čovjeka, muslimana, koji je čuo Allahova Poslanika, s.a.v.s., na Ġadīr Humu kako je rekao ono što je rekao!'', pa ustade dvanaest boraca Bedra, i to posvjedoči (Ahmed ibn Hanbel).

Prema poznatom historičaru El-Ja‘qūbīju, taj je dan, tj. na Gadir Humu, objavljen i sljedeći ajet: ’’... Sada sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islam bude vjera,...’’ To je bio ujedno i posljednji objavljeni ajet. Ljudi su tada u grupama dolazili h.Aliji, čestitajući mu na njegovom imenovanju vođom muslimana. Ebū Se‘īd El-Hudrī, r.a., pripovjeda kako je Poslanik, s.a.v.s., tada rekao: ’’... Njegovo zadovoljstvo je postignuto, a Alijev welājet (vodstvo) ostvaren,...’’

http://www.znaci.com/razumijevanje/art254_0.html

selam
Muhammed a.s. je za zivota rekao mnogo o svojim ashabima i ko je medju njima na vecem stepenu.
Uzmemo li u obzir da su nam dostupne knjige hadisa kao sto su Buharijijeva i Muslimova zbirka hadisa, Ebu Davudov sunen, Muaveta od Imama Malika, te Tirmizijeva zbirka hadisa kao i Ibn Madzeva zbirka, sve se to da provjeriti. Uzeti za relevantnije tekst sa Znaci.com ispred onoga sto je napisao rijaset za mene je malo pretjerano.
Nemate potrebe da se raspravlja o Allahovom poslaniku Muhammedu s.a.v.s., njegovoj porodici i njegovim ashabima. Nebi Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s. prigrlio za prijatelje one koji su njemu i njegovoj porodici neprijatelji, niti bi s njima prijateljevao se i volio. Niti bi se krvno vezao s nekim od njih, zeneci njihove kcerke ili udavajuci svoje za njih. Ebu Bekr je bio otac od Aise r.a., Osman r.a. je bio njegov zet, Alija r.a. amidzic i zet. Omer r.a. i Hamza r.a. (amidza poslanikov) su bili prvi muslimani koji su javno obznanili svoje vjerovanje.
Potencirati misljenje da je Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s. izricito naredio i obznanio da Alija r.a. bude njegov nasljednik i prvi halifa po meni je pogresno, jer historija svijedoci drugaciji red halifa u ummetu. Hadis koji si naveo prenesi sa njegovim prenosiocem i iz literature koje je izveden. Prvi razdor medju muslimanima o nasljedniku Poslanika Muhammeda s.a.v.s. nastao je izmedju Ensarija i Muhadzira jer su jedni i drugi mislili da iz njihovih redova treba biti i nasljednik, pa je prevagnulo misljenje da to treba da bude onaj o cijem se stepenu medju ashabima poslanik Muhammed s.a.v.s. izjasnio. Pa je time ukazano povjerenje onima koji su s poslanikom najvise vremena proveli i koje je poslanik Muhammed a.s. poredao prema njihovom dobru kod Allaha. Asurom su se muslimani usaglasili da to bude Ebu Bekr njegov vjerni prijatelj i otac od poslanikove zene Aise r.a. jer je bio vjerni drug Allahovom Poslaniku i njegov punac. Od 103 - 232 strane Muslimove zbirke hadisa imas hadise o svakome ashabu koji je cinio 12 ashaba kojima je za zivota Allah obecao dzennet i poslanikovo misljenje o njima tj. rijeci hvale o njima. Zar zaista mislis da bi oni kojima je Allah obecao dzennet njih dvanest kao i drugi ashabi u dobru spomenuti koji su prijateljevali sa poslanikom s.a.v.s., bili u stanju prevariti Allaha i njegovog poslanika i ummet koji ih je naslijedio time sto su Aliji r.a. oduzeli upravljanje hilafetom koje ti spominjes u hadisu iz svoga posta? Dovodis u pitanje i Allahovo obecanje dato njima, kao i stanje njihove vjere.

Da bi takvo sto odgovorno tvrdio to bi trebao potkrijepiti Kur`anom i Sunnetom, trebas biti vrli poznavalac Kur`ana, Hadisa, metodologije tefsira jednog i drugog, te dobar poznavalac arapskog jezika, da bi iza onoga gore navedenog mogao stati s argumentima.

Rijaset BIH-a je za mene relevantniji od misljenja pojedinaca koji uredjuju portal znaci.com..

Oprosti brate moj, nismo mi ucenjaci da bi mogli govoriti o ehli-bejtu nakon smrti Poslanika Muhammeda s.a.v.s. i svim fitnama koje su zadesile ummet na nacin na koji o tome govori ulema. S toga je bolje u ovim mubarek danima provesti vrijeme u hairli stvarima, koje ce nas okupiti, a ne podijeliti sa nasim misljenjima o stanju medju muslimanima nakon smrti poslanika Muhammeda s.a.v.s..

Neka je sallavat i sellam na Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s., njegovu porodicu i njegove uzorite ashabe.
Svako dobro ti zelim. Selam alejkum.
bogat_u_dusi

#313 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

E-B wrote:
bogat_u_dusi wrote:Uzmemo li u obzir da su nam dostupne knjige hadisa kao sto su Buharijijeva i Muslimova zbirka hadisa, Ebu Davudov sunen, Muaveta od Imama Malika, te Tirmizijeva zbirka hadisa kao i Ibn Madzeva zbirka, sve se to da provjeriti. Uzeti za relevantnije tekst sa Znaci.com ispred onoga sto je napisao rijaset za mene je malo pretjerano.
Bas naprotiv, ono sto pise rijeset je zadnje sto trebas uzeti kao relevantno.
I to ne samo zbog poslanikovog (s) govora sa oprosnog hadza a u vezi Alijevog wilajeta koji se pominje na sunni stranici znaci.com jer se tu navode i reference iz najpoznatijih sunni zbirki, a sto se inace iz nekih (nasibijskih) razloga uopste NE POMINJE u rijasetovoj verziji tog istog poslanikovog (s) govora

Takodje sam prilozio citat iz Muslimove zbirke hadisa iz tog istog govora, tj poslanikove (s) rijeci i INSISTIRANJE na drzanju za DVIJE zaista VRLO vazne stvari, Kur'an i ehlulbejt, dok ni te poslanikove (s) poruke takodje UOPSTE nema u rijasetovom textu.

Ovdje se necu osvrcati na raniji rijesetov text o Bajramu na dan ubistva imama Huseina (a.s) tj na Danu Ashure, jer vjerovatno i sam znas da u sunnizmu postoje samo DVA Bajrama (Ramazanski i Kurbanski), dok je taj TRECI rijesetov Bajram za dan Ashure totalno nepriznat cak i medju clanovima ovog foruma

Sve u svemu, moj ti je savjet, ono sto pise na rijesetovom sajtu uzimaj sa IZUZETNO velikom rezervom, jer kada uvidis koliko je pogresno ono sto tamo pise onda ti nece biti tesko da to bez problema odbacis

Selam
Da nebi kvarili temu i s njom isli u offtopic, recicu samo par stvari o rijasetu. U rijasetu itekako ima kompetentnih ucenih ljudi, naravno niko ne spori da u njemu ima i onih manje kompetentnih i zbunjenih koji ce napisati kako muslimani imaju i treci bajram na dan asure. Medjutim zbog istih rijaset se nesmije smatrati nerelatvnim kao i sve vjerske zajednice i rijaset trpi sve razlike u misljenjima i nacinima na koji treba da se slijedi Allahova knjiga i govor poslanika Muhammeda s.a.v.s. zbog onih koji mu cine sastav.

Nemozes sve s njihovog portala odbaciti i uzeti zdravo za gotovo, kao sto nemozes ni sve ono sto ti ljudi kazu, a tice se vjere. Svima nama je nuzno da se vratimo Kur`anu i Sunnetu. Moja namjera nije bila da omalovazim ni Allaha, ni poslanika a.s., ni njegovu porodicu ni ashabe time sto sam postavio govor sa Oprosnog hadza onako kako je napisan na rijasetovoj stranici, kao ni Kur`an ni Sunnet jer poruka je divna bez obzira dali ima manu ili ne.Ima jedan apokrifni hadis o sejtanu poznatiji kao "Iblisova ispovijest poslaniku Muhammedu s.a.v.s." koji si mozda moga cuti po hutbama, a rado je citiran jer govori o tome kako Iblis zavodi ljude, a imami ga citiraju kako bi se ljudi pronasli u tome sto je u njemu navedeno kako bi se pokajali. Smisao istog jeste da podsjeti ljude na zlo i da uvijek nadju nacina kako da se od istog se sacuvaju. Razlog sto sam postavio onaj govor je taj sto on ima divnu poruku za sva vremena upucenu svim muslimanima i ljudima koji su zaboravili koliko je Islam jednostavna i cista vijera i sta trazi od nas.

Selam
bijela

#314 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

đe je onaj azhl da ovo počisti :oops:
arzuhal

#315 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

bijela wrote:đe je onaj azhl da ovo počisti :oops:
Zamolit ću vas da na ovoj temi, nadalje, izbjegavate rasprave o sunitsko-šiitskim odnosima jednih prema drugima, potom jednih i drugih prema ehli-bejtu na način isticanja i natjecanja, Gadiri humu, itd.
Otvorite temu u vezi sa tim pitanjima i raspravljajte.
Ovu sam temu otvorio za one koji vole Muhammeda, sallallahu alejhi we sellem, koji žele nešto da kažu o njemu, da nas podsjete na njega.

Ne znam zašto, ali osjećam potrebu da ovdje stavim ajet kojeg sam jučer proučio u hatmi i na kojem sam zastao, sa tugom. Radi se o suri Jusuf, 20-ti ajet:

وَشَرَوْهُ بِثَمَنٍ بَخْسٍ دَرَاهِمَ مَعْدُودَةٍ وَكَانُوا فِيهِ مِنَ الزَّاهِدِينَ

I prodadoše ga za jeftine pare, za nekoliko groša; jedva su čekali da ga se oslobode.

Nakon što su ga rođena braća ostavila u bunaru, i one kiridžije koje ga nađoše jedva su čekali da se kutarišu hazreti Jusufa ibn Jakuba ibn Ishaka ibn Ibrahima, salavatullahi alejhim we selamuhu. I prodadoše Jusufa-pejgambera za nekoliko dirhema, samo da ga se riješe.
Jusufe, tugo moja!

Na isti način, Allah uzvišeni veli, ima onih koji prodaju Allahove ajete za nešto što malo vrijedi:

إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنزَلَ اللَّهُ مِنَ الْكِتَابِ وَيَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَنًا قَلِيلًا

Oni koji taje ono što je Allah u Knjizi objavio i to zamjenjuju za nešto što malo vrijedi...

..takve očekuje užasna sudbina.

Ako se nema već nešto lijepo kazat o Pejgamberu samom, alejhi-salatu we-selam, ako ga ne sanjate, ne priželjkujete ga,
onda šutite. Allah vam dao.
HomeArt

#316 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by HomeArt »

Rekao je naš hazreti Pejgamber:

Ljudi, činite tevbu Allahu! Ja dnevno stotinu puta Allahu tevbu činim.
BHF_Manijak

#317 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by BHF_Manijak »

Jel ti ne znas citati ili si fakat toliko drzak i bezobran??? :x :x :x Fino te covjek zamoli da na ovoj temi NE SERES i ne postavljas svoj propagandni materijal, a ti se oglusis na to i nastavljas po svom, lupati ko maksim po diviziji! Kako te ba nije stid vise! Otvori sebi temu sije pa opleti do mile volje!
bogat_u_dusi

#318 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

E-B wrote:
bogat_u_dusi wrote:... Moja namjera nije bila da omalovazim ni Allaha, ni poslanika a.s., ni njegovu porodicu ni ashabe time sto sam postavio govor sa Oprosnog hadza onako kako je napisan na rijasetovoj stranici, kao ni Kur`an ni Sunnet jer poruka je divna bez obzira dali ima manu ili ne. Ima jedan apokrifni hadis ....
Ovo me podsjeti na krscane i njihove (apokrifne) textove o Isusovim porukama o oprostu ljubavi i sl. Bez obzira dali takvi textovi imaju manu ili ne, oni opet na osnovu takvih textova grade svoje vjerovanje
I ti, na osnovu rijesetovih textova sa manom (greskom) gradis tvoje vjerovanje i odbacujes druge textove tog istog poslanikovog (s) govora gdje se pominje Alijev wilajet

Takodje, pominjes "Kur'an i Sunnet" a ne pominjes "Kur'an i ehlulbejt" a na cemu je poslanik (s) i u tom govoru na oprosnom hadzu INSISTIRAO I UPOZORAVAO da ih se trebamo drzati.
Ne tvrdim da je pogresno drzati se poslanikova sunneta, ali svasta se nakon poslanika (s) predstavljalo njegovim sunnetom. Cak se pod tim izrazom "sunnet" predstavlja i sunnet nekih drugih ljudi i ashaba, uz tvrdnju da se i taj njihov sunnet (uz poslanikov sunnet) takodje treba sljediti.
U tome je i velicina poslanikovih (s) rijeci i poruke na tom oprosnom hadzu da se trebamo drzati Kur'ana i ehlulbejta, jer su bas ehlulbejt (a ne neko drugi) oni koji najbolje poznaju i koji se najbolje pridrzavaju izvornog poslanikovog (s) sunneta kao i onog sta je poslanik (s) uistinu govori0 i naucavao
bogat_u_dusi wrote:
rijesetova verzija poslanikova (s) govora wrote:... Bog je dopustio postenu trgovinu i na glavnicu imate pravo a lihvarstvo je strogo zabranio. Ne budite ni tlacitelji ni tlaceni. Lihvarske kamate i krvna osveta ne postoje vise ni u jednog pravog muslimana. Bog je naredio da vise ne bude kamata a prve kojih se odricem neka budu one moga amidze Abbas ibn Abdul-Mutaliba koji ima mnogo duznika.
Razlog sto sam postavio onaj govor je taj sto on ima divnu poruku za sva vremena upucenu svim muslimanima i ljudima koji su zaboravili koliko je Islam jednostavna i cista vijera i sta trazi od nas.
Gledajuci na taj text iz tvojeg ugla posmatranja mozda se moze reci da ovaj rijasetov text ima donekle lijepu poruku
Medjutim taj rijasetov text takodje kaze da se poslanik (s) odrekao nekavih kamata, a sto ujedno implicira da je do tada poslanik (s) zaracunavao (i uzimao) kamate. A pripisati nesto tako poslaniku (s) je u najmanju ruku blacenje poslanika (s)

E sad, ukoliko ti samo zbog nekakve "divne poruke" toga rijesetovog texta zelis vjerovati u to, to je opet tvoja stvar

selam
Oprosti molim te niko ovdje ne spori ljubav prema ehlu-bejtu i postivanje istoga. Naravno da cu potencirati sljedjenje sunneta poslanika s.a.v.s.. Sunnet je drugi izvor vjere i najvjerniji tumac iste jer to je govor Allahovog poslanika s.a.v.s., njime je i objasnjeno apsolutno sve, od toga kako se okupati i obaviti nuzdu i ocistiti se od iste pa do toga kako treba da se voli i postuje poslanik s.a.v.s. , njegova porodice (ehli-bejta) pa i njegovi drugovi i na koji nacin trebaju da se sljede. Da ti mozda ne znas nekoga ko vuce direktno srodstvo od Allahova poslanika s.a.v.s. pa da ti prenese njegov nauk upotpunosti na nacin kako ga je poslanik s.a.v.s. praktikovao?

Niko nije rekao da je sve ono sto se od poslanika s.a.v.s. prenosi vjerodostojno, inace nebi postojala kategorizacija i tumacenje hadisa, kao ni podijela hadisa prema vjerodostojnosti, sezanju njegovoga lanca i td. Buhari je unutar svoje cuvene zbrke hadisa sakupio posebno poglavlje o apokrifnih tj. laznih hadisima kako bi ljude upozorio na njih. Niko ne temelji svoje vjerovanje na apokrifnim ili laznim hadisima, niti ovdje ko izigrava jevreje ili krscane,ali posto ti volis da klasifikujes muslimane i da ih poistovjecujes sa onima koji nevjeruju, onda se dobro zapitaj prema kome je tvoj jezik uperen, a svojstvo dobrog muslimana nije da svojim jezikom uznemirava ili vrijedja druge muslimane, te iznosi zakljucke o ljudima koje nepoznaje.

Pogledaj Muslimovu zbirku hadisa, knjigu 1, stranu 597 i procitaj hadis iz koga je izveden dio koji govori o kamati Abasa ibn Abdul Muttalibba i vidjeces da je taj dio ustvari hadis koji se prenosi od poslanika Muhammeda s.a.v.s. i prenesen je sa Oprosnog hadza, a prenesen je u govoru poslanika s.a.v.s. koji sam citirao sa rijasetove stranice. Niko ovdje nije ni rekao da je on bio lihvar i da je volio kamatu i sirio istu. Posto vidim da ocito cjepidlacis i izvrsces ono sto je hadisom napisano kako tebi odgovara i imas volje da raspravljas o vjeri i izvlacis sebi sopstvene zakljucke, onda imam i potrebu da kazem da je svaka rasprava po pitanju vjere s tobom besmislena.

Kao prvo nigdje nisi ni naveo izvor hadisa iz teksta sa znaci.com u kojem se spominje ehli-bejt i obaveznost sljedjenja alijevog vilajeta, a meni mahane trazis i izvrsces citirani govor sa rijasetove stranice, mahanises navedenu literaturu odakle je govor izveden, podsmijavas se rijasetu, meni prema onome sto sam citirao s njihove stranice, omalovazavas svoga sagovornika i izvrces njegove rijeci kako ti odgovara, nista od napisanog ne razumijes onako kako bi trebao da razumijes, jer ocito necitas sta ti se pise, povrh svega kada drugi odustaju od rasprave ti istu guras, te time cijelu jednu lijepu temu kvaris.

Molim te Allahovim imenom da neodgovaras na moj post i potpirujes raspravu, jer nemam namjeru s tobom vise raspravljati i time kvariti ovu temu. Ako imas lijep ajet ili hadis o poslaniku s.a.v.s. postaj na temu i druzi se sa svojom bracom i sestrama u zajednickom dobru, a to je sjecajuci se poslanika s.a.v.s. nekim ajetom ili hadisom koji ces podijeliti s njima.

Selam
bogat_u_dusi

#319 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bogat_u_dusi »

Svim ucesnicima ove lijepe teme izvinjavam se radi par mojih dugih postova. Halalite mi.
arzuhal

#320 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by arzuhal »

Ja Resulellah! :-D

Sura Džumu'a/Petak, 11 ajet (zadnji):

Ali kad oni kakvu robu trgovačku ili veselje ugledaju, pohrle mu i tebe ostave sama da stojiš. Reci: "Ono što je u Allaha bolje je i od veselja i od trgovine." – A Allah najbolju opskrbu daje.

Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, je jednog džuma-namaza držao hutbu...

Zamisli da si u džamiji Allahovog miljenika, na dan petka, na džumi-namazu koja ima Najboljeg Hatiba svih vremena :-D Zamisli da oko sebe vidiš najbolje ljude: Ebu Bekra, Omera, Osmana, Aliju, Talhu, Zubejra, Bilala, Sa'da, Mikdada, Abdur-Rahmana...Između njih se gurkaju prvaci džennetske omladine, još djeca, hazreti Hasan i Husejn, u onim svojim malko dužim košuljama na koje staju pa se spotiču, da dođu do svog Dede...
Allah bio zadovoljan svima njima...S druge strane zidića su majke vjernika, skrušeno slušaju najljepše riječi Miljenika Gospodara svjetova...Meleki su odložili pera i slušaju hutbu :-D
Džamija je od zemlje, od blata izgrađena i pokrivena palminim granjem kroz koje probijaju mali sunčevi zraci...Ali tu je on, svjetlo nad svjetlima, kome Allah vodi onoga koga On hoće...
Slušaš Muhammeda, Allahovog miljenika i povjerenika Njegove Objave, posljednjeg i najdražeg pejgambera, alejhi-salatu we-selam :-D
Svi gledaju u mubarek lice, tišina odsvakud, svi upijaju Ljepotu - gledanjem, slušanjem, mirisom...
Pomisliš kako ne žalio istog trena da umreš, samo zbog tog jednog trenutka!
Pomisliš kako bi, da ti neko tada ponudi Sunce u jednu, a Mjesec u drugu ruku, samo da nisi tu, sa njim, odmah ponudu odbio!
Pomisliš kako bi, da samo jednom lice i oči potareš njegovom košuljom, progledao do Sudnjeg dana!
Bude ti krivo zbog suza koje ti teku niz obraze u tom veličanstvenom trenu, jer ti pomućuju pogled usmjeren ka njemu...
U tom trenu, kada bi vidio nekoga, od ljudi ili džina, od vladara i vojnika, da je krenuo prema njemu da mu naudi - ti bi postao sablja koja bi ih sve posjekla...

HEJ!

Šta bi, kad bi bio u njegovj džamiji i slušao njega! Šta bi ti, kada bi pogled Milosti svjetova pao na tebe, kad bi te pogledao, kada bi ti osmjehnuo? Šta bi dao za to?

Ali kad oni kakvu robu trgovačku ili veselje ugledaju, pohrle mu i tebe ostave sama da stojiš. Reci: "Ono što je u Allaha bolje je i od veselja i od trgovine." – A Allah najbolju opskrbu daje.

...a desilo se jednom, dok je on govorio, da je stigla trgovačka karavan u Medinu i neko je to glasno obznanio. Mnogi su potrčali, u sred hutbe, da vide karavanu, da obave dobru trgovinu..i ostaviše Miljenika...

Da li bi dao svo veselje svog života, što si ga dosad imao, i svu robu svijeta, da si sa njim? I da ništa drugo ne dobiješ zauzvrat?

Usred smo ramazana, na dan smo džume. To je vrijeme za donošenje salavata na Pejgambera, alejhi-salatu we-selam :-D
A ko god neko nazove selam Muhammedu, alejhi-selam, Allah svom Poslaniku povrati dušu da bi on odgovorio na selam :)

bijela

#321 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by bijela »

:-D stvarno sam zamislila!

vjetar se pomalo poigravao njegovom kosom, dok je stajao i govorio hutbu....
i donosio je njegov miris..

neka je salat i selam na njega onoliko koliko je zrnaca u saharskoj pustinji,
svakog dana,
po hiljadu puta :-D
Motokultivator

#322 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Motokultivator »

Mene je stid kazat, al mi suze zarosise na ovaj tekst.
wewa

#323 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by wewa »

Motokultivator wrote:Mene je stid kazat, al mi suze zarosise na ovaj tekst.
a sto ce te biti stid? Arzo, svakim te dobrom Svemoguci nagradio :)
Motokultivator

#324 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by Motokultivator »

wewa wrote:
Motokultivator wrote:Mene je stid kazat, al mi suze zarosise na ovaj tekst.
a sto ce te biti stid? Arzo, svakim te dobrom Svemoguci nagradio :)
Ma stid me pricat. Dje ce musko plakat :D :lol:
wewa

#325 Re: O Pejgamberu, alejhi-salatu we selam

Post by wewa »

Motokultivator wrote: Ma stid me pricat. Dje ce musko plakat :D :lol:
dje god se zatekne :-D te su bar suze slatke, suze aska.
Post Reply