ljubav_aha wrote:Ahmmed wrote:Ljubav-aha, volimo ih, cijenimo, poštujemo, priznajemo, dakako.....No,Muhammed.a.s. je Pečat vjerovjesništva, njegovo je poslanstvo sveonbuhvatno, poslije njega nema poslanika, Božiji je Miljenik, jedini od pejgambera koji će na budućem svijetu imati mogućnost Šefaata, zagovorništva,zalaganja za ljude, itd, itd......Njegove bi se posebnosti mogle mogle nabrajati u nedogled.....
A za Fatimu r.a., Poslanikova kćerka, imala je posebno mjesto u njegovom životu, pa tako i u povijesti islama, a samim tim ima i posebno poštovanje muslimana.
ne dopada mi se klasifikacija i iskljucivo isticanje jednog Bozijeg Poslanika,sto je sa prethodnicima
i opet pitanje,kako zante tacan datum njegovog rodjenja,sto je sa danima rodjenja ostalih Bozijih Poslanika

Upravo kroz Muhammeda, alejhi-selam, mi imamo vezu sa svim poslanicima, salavatullahi alejhim we selamuh

I to na bezbroj načina.
Sam Pejgamber, alejhi-selam, je isticao da on nije ništa bolji od Junusa b. Mete'a, alejhi-selam; da su on i Isa sin Merjemin braća; da Jusuf, alejhi-selam, ljepši od njega, ali da je on simpatičniji

; da je najveće iskušenje među poslanicima imao Ejjub, alejhi-selam; da je on najsličniji Ibrahimu, alejhi-selam...
Muhammeda, alejhi-selam, je utok i stjecište svih
kelima,
logosa ranijih pejgambera i kroz njega smo sa svima njima. Nema nijednog drugog čovjeka koji je tako povezao sve ranije Allahove poslanike kao što je to učinio Muhammed, alejhi-selam, svojim djelovanjem ili, još bolje i tačnije, kako je to Allah Uzvišeni učinio sa njim.
Naučio nas je da su svi oni braća i da su svi došli sa jednom istinom: nema boga osim Boga! Na arapskom se to kaže:
la ilahe illellah , a to su govorili i raniji poslanici, na jeziku naroda iz kojeg su i kojem su bili poslani.
Na taj način je Muhammeda, alejhi-selam, milošću Allahovom,
omogućio nama danas da sa radosnim pogledom i rasterećeni osmotrimo cijelu hieropovijest kojom su koračali glasonoše Allahove, ti najbolji ljudi čovječanstva,
plejada odabranih.
Ahmmed je nešto od toga istaknuo: svi prijašnji poslanici su bili poslani, ne čovječanstvu, nego određenom narodu. Muhammed, alejhi-selam, nije poslan samo Arapima, nego svim ljudima, svim rasama, svim jezicima.
Mi možemo pričati o zajedničkim osobinama Muhammeda, alejhi-selam, sa drugim poslanicima, alejhimu-selam, o sličnosti/razlici njihovih sudbina, itd. ali meni to nije bila namjera otvarajući ovu temu. Ali možda, opet, i to da se spomene, vremenom
Što se tiče tačnosti datuma - mi to ne znamo na način da je neki pastir, lutajući sa svojim stadom oko Mekke, upao u nekakvu pećinu u kojoj se nalazila arhiva mekkanske općine u kojoj je pronađen, između ostalog, i rodni list Muhammeda sina Abdullahovog sina Abdul-Mutalibovog. Mi to znamo iz predaje o životu Muhammeda, alejhi-selam. No, tamam da se Muhammed, alejhi-selam, i nije rodio na ponedjeljak (a sam je to spominjao), baš tog i tog dana i mjeseca - to za one koji ga vole ne mijenja stvar ni sekunde jer nam je dovoljno to da se on rodio, a da smo mi pripadnici baš njegova ummeta, ma kada i gdje da smo se rodili