Novi uslovi Svjetske banke

Treba li BiH prihvatiti nove uslove Svjetske banke da bi nastavila primati novčanu pomoć?

Da
5
20%
Ne
20
80%

Total votes: 25

amko76

#76 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by amko76 »

Ja koliko znam MMF nije ništa tražio nego smo mi sami u pismima namjere tj. molbama to sve predložili i preuzeli obaveze. Samo da dobijemo pare da preživimo.

Čak su 2008. bili uzeli kredit od komercijalnih banaka za preživljavanje, prije MMF-a.
madner

#77 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by madner »

IMF je poslao misiju, misija je utvrdila tacke, mi smo to prihvatili, te smo poslali pismo namjere koje je odobreno od strane IMF. Dakle BiH je preuzela obaveze.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#78 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by JoseMujica »

madner wrote:Nije tacno, IMF trazi i da se sitnija buranija reze. To jeste mi smo to vec potpisali i preuzeli obaveze.
MMF postupa po tzv. pismu namjere koje sroče domaće vlasti i ono predstavlja obligaciju naših kenjaca, odnosno listu šta će uraditi da bi dobili kredit.

MMF u toj priči samo kaže OK...zadovoljni smo reformama ili uštedama koje ste preuzeli na sebe evo vam lova

i onda ide monitoring (na čemu je btw zadnji kredit pao)
JoseMujica

#79 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by JoseMujica »

madner wrote:IMF je poslao misiju, misija je utvrdila tacke, mi smo to prihvatili, te smo poslali pismo namjere koje je odobreno od strane IMF. Dakle BiH je preuzela obaveze.
nije baš tako... misija napravi analizu potrošnje, a ipak domaći određuju đe i šta režu
udrch

#80 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by udrch »

JoseMujica wrote:
madner wrote:Nazalost nije, nas najveci problemi su ti sto su naveli. Socijalni izdaci su veci od adminstrativnih na nivou entiteta.

Samo 100x je lakse nekoga uvesti u pravo nego izvesti.
više od pola toga je fiktivno....ti za bilo koje pravo da hoćeš da ostvariš moraš imati štelu stranačku, rodbinsku ili nekom tipla....i tako se stranačka raja namiruje preko socijala za borce, invalide itd.

evo ja ti kao RVi mogu reći da nikakvu nikad protekciju ili pomoć nisam dobio, ni za školovanje, ni za liječenje, ni za stambeno zbrinjavanje...sam se školovao, sam zapošljavao, a živim kao podstanar i nadam se i to sam za 6-7 godina riješiti.

a pogledaj vijesti samo drve o tome kako odvajaju invalidima, borcima, i nekim qorcima i palcima...vjeruj sve to pozoba stranačka raja a ja sam znam kada sam obilazio RVi organizacije i BIZ-ove i onu karinašku Fondaciju i pitam za npr. stambeno kako riješiti samo debili sliježu ramenima kao da sam s Marsa pao.
čisto da imaš na umu..bez obzira što se uglavnom ne slažemo, osim oko ovih patriotski nabijenih stvari..
ako bude trebalo opet pušku u ruke, ja ću je nositi umjesto tebe, a ti gledaj da se uvališ u stan nekog političara..većina ih svakako ne bi preživjela, a i ako bi preživjela ne bi se smjeli vratiti..
Alfons Kauders

#81 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Alfons Kauders »

Raspored wrote:
madner wrote:Nazalost nije, nas najveci problemi su ti sto su naveli. Socijalni izdaci su veci od adminstrativnih na nivou entiteta.

Samo 100x je lakse nekoga uvesti u pravo nego izvesti.
Upravu si, iako se za plate i naknade izdvaja između 300 i 400 miliona godišnje što je svakako ogromna cifra kada se uporedi sa 80 miliona za posebne penzije, 315 miliona za invalidnine, 86 miliona kamata na pozajmice, 495 miliona za otplatu dugova, 26 miliona transfera za gubitke zdravstvenog fonda, 33 miliona za demobilisane borce, 28 miliona civilnim žrtvama rata, 22 miliona drugim posebnim penzijama itd vidi se gdje sve idu naši novci.

Kao usporedba FBiH izdvaja samo 78 miliona kao podsticaj za poljoprivredu-
Bem ti zivot, skoro 600 miliona... Cak i da se uradi revizija kako treba, da se skresu posebne penzije, a od tog nema nista... Opet ne bi imali dovoljno para. :cry:
madner

#82 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by madner »

A bome prije PDV-a cijeli budzet sa vojskom FBIH bio milijarda.
Alfons Kauders

#83 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:A bome prije PDV-a cijeli budzet sa vojskom FBIH bio milijarda.
Ta divna vremena.

Sto je najgore, ako ovako nastavimo, eto nas za koju godinu opet na milijardu... Taman ce toliko ostati nakon sto svake godine izletimo za dugove. :D
madner

#84 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by madner »

Ma jok, da je ovim nasim nekako pregurat ove dvije sto idu i koje su teske i bice opet u stanju da zive na kredu.
JoseMujica

#85 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by JoseMujica »

udrch wrote: čisto da imaš na umu..bez obzira što se uglavnom ne slažemo, osim oko ovih patriotski nabijenih stvari..
ako bude trebalo opet pušku u ruke, ja ću je nositi umjesto tebe, a ti gledaj da se uvališ u stan nekog političara..većina ih svakako ne bi preživjela, a i ako bi preživjela ne bi se smjeli vratiti..
:lol: :lol: :lol: :lol: hvala drug al ne bih tuđe...već su mi 96-te govorili kako sam budala što se ne uvalim u srpski stan :shock:

al što jes jes rado bi onu "skromnu kuću" tvog precednika na Poljinama naselio :lol: :lol: :lol:

ma zaradiću ja sebi...kolko god biće mi dosta 8)

ps

ne podcjenjuj političare...uvijek se vrate...eno ti primjer Senaida Memića..od 1992-1996 branio svoj džep, pardon BiH na Bosforu...danas načelnik Ilidže...jedan od razloga zašto se ospem od patriotizma :cry:
udrch

#86 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by udrch »

JoseMujica wrote:
udrch wrote: čisto da imaš na umu..bez obzira što se uglavnom ne slažemo, osim oko ovih patriotski nabijenih stvari..
:lol: :lol: :lol: :lol: hvala drug al ne bih tuđe...već su mi 96-te govorili kako sam budala što se ne uvalim u srpski stan :shock:

al što jes jes rado bi onu "skromnu kuću" tvog precednika na Poljinama naselio :lol: :lol: :lol:

ma zaradiću ja sebi...kolko god biće mi dosta 8)

ps

ne podcjenjuj političare...uvijek se vrate...eno ti primjer Senaida Memića..od 1992-1996 branio svoj džep, pardon BiH na Bosforu...danas načelnik Ilidže...jedan od razloga zašto se ospem od patriotizma :cry:
sad demantuješ samog sebe..srpsko jeste tuđe..
međutim ovo od političara je naše valjda..
kojeime

#87 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by kojeime »

JoseMujica wrote:
kojeime wrote: Ali to postoji. Poslodavac koj zaposli RVI ima neke povlastice. Recimo RVI su zdravstveno osigurani, poslodavac ne mora placati zdravstveno osiguranje za njih (ako to nije promijenjeno, tako je bilo). Ima i jos nekih beneficija, ali nisam siguran koje su, ne poznajem dovoljno te propise. Poslodavci koji to znaju se trude da zaposle jedan broj RVI. Cak postoji obaveza da aklo firma ima odredjen broj zaposlenih mora imati odredjen broj RVI. Ali znamo kako se zakoni postuju ovdje :) Problem je sto poslodavci zaposle invalide da rade puno radno vrijeme poslove koje rade zdravi ljudi sto je veoma tesko nekim invalidima. Pa onda idu na cesca bolovanja (iako ja u svojih 18 godina staza nikada nisam bio na bolovanju) i pocnu kostati poslodavca zbog bolovanja.
netačno...niti poslodavac ima neke benificije niti RVI

ja kao RVi mogu reći da osim lične invalidnine nemam nikakvih benificija dok sam zaposlen. Dok nisam radio imao sam zdravstveno i mjesečnu kartu, a to mislim ima bilo koja nezaposlena osoba. A 1996 sam demobilisan kao nesposoban za vojnu službu usljed posljedica ranjavanja prilikom deblokade u ljeto 1995-te.

Na žalost i po običaju na čelo ove zemlje su 1990-te došli propusi koji samo gledaju gdje će šta ukrasti i kao što 1990-te nisu imali jasne vizije u šta vode narod isto tako 1995, kada su potpisali Dayton, nisu imali vizije šta dalje? Pogotovo šta dalje sa recimo mladom rajom, koja nije ni srednje škole završila, pa i danas imamo situaciju da mnogi tek sada završavaju srednje škole o svome trošku. A kamoli da su imali neki plan kako će zaposliti tolike ljude :-)

ja sam lično imao sreću što sam se školovao...i to o sopstvenom trošku. I našao sam sebi posao...u međuvremenu sam promjenio par firmi i niti jedna nije imala nikakve povlastice zato što sam ja RVI.

Mislim ja do sad nisam skontao da imam ikakve povlastice u ovom društvu. Ličnu invalidninu ne smatram nikakvom povlasticom jer je to cijena moje krvi i zbog trajnih posljedica po moje zdravlje kolika god da je mala je, a vjerujte rado bi je se odrekao u zamjenu za moje zdravlje.
Ja se sjecam da je bio jednom izbor pa se moglo birati da li RVI zele da budu osigurani preko BIZ-a ili preko poslodavca. Ja sam osiguran preko BIZ-a i kada mi poslodavac nije uplacivao zdravstveno, dok su sve moje kolege sa posla koji nisu invalidi imale problema da ovjere knjizicu, ja sam je ovjeravao bez problema. Ima poslodavac jos nekih privilegija kada ima zaposlene RVI, kao sto je Alfons Kaudrs napisao, ali problem je u postovanju zakona.

Doduse, moguce je da je razlika izmedju kantona, ja sam u Sarajevu, mozda u drugim kantonima RVI imaju manje privilegija.
poznanik

#88 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by poznanik »

udrch wrote:sad demantuješ samog sebe..srpsko jeste tuđe..
Koja patologija :-) :(
kojeime

#89 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by kojeime »

occupylove wrote:
amko76 wrote:Čuj zašto se moraju slijediti naređenja. Pa mi sami molimo MMF da nam da kredite da ne doživimo finansijski kolaps.

Onaj koji moli, ne postavlja zahtjeve ok?

uz postovanje ali uopste ne svhatate poentu :-)
ko su ti tipovi u odijelima iz MMF i Svjetske banke ?
znate li ista o njima ?
po kojemu to redu i zakonu se moraju eto bas oni pitati za kredite i pomoc ili sta ja znam sta ?
sta ako kao u Islandu ? posaljes ih u sto p ..materini , i lijepo nacionaliziras banke , i izvrsis reformu finansijskoga sektora
a kredite i kamate ? obrises dupe i posaljes im racun :D
Island se totalno iskljucio iz toga prevaranstkoga sistema i sada im super
jao moj narode sta vam propaganda radi
MMF i Svjetska banka su privatne firme ..koje pljackaju sve odreda
Ovo je isto kao da si pitao ko je (bio) taj Gambino, pa kada on njega posudis novac da mu moras vratiti sa 1500% kamate po danu. Mislim, mozes ne vratiti, ali ako mislis da ti, zena i djeca ti ostanu zivi, moras vratiti. Tako i sa SB i MMF. Hajde ne vrati kredit SB i MMF, pa onda probaj bilo sta u bilo kojoj medjunarodnoj instituciji. I ne mozes porediti Island i BiH. BiH nema nista cime bi mogla sebi dozvoliti luksuz nevracanja kredita SB i MMF-u. Nema toliki politicki uticaj da neko sapne onome kome treba u SB i MMF-u "ne pravi probleme BiH sto ne vracaju kredite". A, usput, sta mislis odakle novac MMF-u? Iz komerijalnih banaka. A komercijalne banke nece tek tako dozvoliti da im propadne novac.

Sta mislis, zasto u BiH nije bilo dovoljno ozbiljnih stranih investicija. Ne samo zato sto su troskovi (razna davanja na plate) visoki i sto nam je radna snaga lose kvalifikovana a skupa. Vec i zato sto nisu imali povjerenje. Na primjer ulozis novac, neko te prevari, na sudu se to razvlaci decenijama, a korupcija je tolika da je lako moguce da je sudija korumpiran i da nece donijeti presudu u tvoju korist. A i ako je donese ko zna da li ces dobiti svoj novac.

I tako BiH uzme kredit od SB i MMF-a, ne vrati ga, a onda hoce sa nekim da ulazi u poslove i slicno. Ko ce imati povjerenje u drzavu koja potpise vracanje kredita i ne vraca ga. Ako prevari SB i MMF, lako je moguce da prevare i potencijalnog uagaca, partnera itd. I sta ces onda kada izgubis povjerenje? Nije da ga sad imamo, ali imali bi ga jos manje.
Skijaš

#90 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Skijaš »

poznanik wrote:
Nesporazum. Kolege časkaju o otimanju imovine u situacijama oružanog sukoba i slažu se oko toga da imovinu Srba treba poštovati. Neslaganje se pojavilo oko toga treba li u magli eventualnih oružanih sukoba likvidirati ove ljigave sarajevske političare koji su profitirali na ljudskoj muci i oduzeti im opljačkano, ili ne treba. :)
poznanik

#91 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by poznanik »

Skijaš wrote:
poznanik wrote:
Nesporazum. Kolege časkaju o otimanju imovine u situacijama oružanog sukoba i slažu se oko toga da imovinu Srba treba poštovati. Neslaganje se pojavilo oko toga treba li u magli eventualnih oružanih sukoba likvidirati ove ljigave sarajevske političare koji su profitirali na ljudskoj muci i oduzeti im opljačkano, ili ne treba. :)

Nisam referirao na neslaganje oko diobe plijena, nego na stajalište da je srpsko (u BiH) a priori tuđe, nešto što se takvim podrazumijeva :-) :( reagirao sam na perfidni oblik šovinizma... :(
ako bude trebalo opet pušku u ruke, ja ću je nositi umjesto tebe, a ti gledaj da se uvališ u stan nekog političara...

hvala drug al ne bih tuđe...već su mi 96-te govorili kako sam budala što se ne uvalim u srpski stan...al što jes jes rado bi onu "skromnu kuću" tvog precednika na Poljinama naselio...

Skijaš

#92 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Skijaš »

poznanik wrote:
Skijaš wrote:

Nisam referirao na neslaganje oko diobe plijena, nego na stajalište da je srpsko (u BiH) a priori tuđe, nešto što se takvim podrazumijeva :-) :( reagirao sam na perfidni oblik šovinizma... :(
Tuđe jer nije oteto od tebe, od mene i kolege, dok ovo što su pojedini političari akumulirali ne može biti pošteno zarađeno nego je ostvareno pljačkom naroda, i.e. ; i naše je. O tom kolega govori i u ovom slučaju zaista ne vidim šovinizam.
Skijaš

#93 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Skijaš »

Sarajmen wrote:Svjetska banka , taj pojam treba tumačiti kao polugu koja države dovodi u ropski odnos, a onda te iste države taj odnos prenose na svoje podanike. I tako, bez ispaljenog metka.

Savremeno robovlasništvo...
Niko nas ne tjera da tražimo kredit od njih. Imaš li ti neko rješenje kako zakrpiti rupe u budžetu ?
Alfons Kauders

#94 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote: Nisam referirao na neslaganje oko diobe plijena, nego na stajalište da je srpsko (u BiH) a priori tuđe, nešto što se takvim podrazumijeva :-) :( reagirao sam na perfidni oblik šovinizma... :(
hvala drug al ne bih tuđe...već su mi 96-te govorili kako sam budala što se ne uvalim u srpski stan...al što jes jes rado bi onu "skromnu kuću" tvog precednika na Poljinama naselio...

Znaci covjek je sovinista zato jer nije uletio u srpski stan i jer nece tudje? :-)
poznanik

#95 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:
poznanik wrote: Nisam referirao na neslaganje oko diobe plijena, nego na stajalište da je srpsko (u BiH) a priori tuđe, nešto što se takvim podrazumijeva :-) :( reagirao sam na perfidni oblik šovinizma... :(

Znaci covjek je sovinista zato jer nije uletio u srpski stan i jer nece tudje? :-)
Ne, nego upravo iz suprotnog stajališta. Pročitaj prije nego iskočiš iz grma :-) :(
madner

#96 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by madner »

Poznanik je pravi komunista, sve je to drustvena svojina :D
Tiger 033

#97 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Tiger 033 »

Image

Image
Alfons Kauders

#98 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:

Ne, nego upravo iz suprotnog stajališta. Pročitaj prije nego iskočiš iz grma :-) :(
Ipak mislim da si ti trebao procitati sta je covjek rekao prije no sto ga optuzis da je sovinista...
kiky

#99 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by kiky »

volio bih da nam ne odobre više ni jedan kredit ...
tada bi jasno izašle na vidjelo sve rupe i manjkovi po buđetima ...
occupylove

#100 Re: Novi uslovi Svjetske banke

Post by occupylove »

necu pametovati jer BiH nije suverena drzava , samo jedna od desetina zrtava koja ima odredjene resurse koje treba iskoristiti
hidro-potencijal
Sume
rudna bogatstva ( Srebrenica nije dobila svoje ime bez veze )
solidno obrazovanu radnu snagu spremnu da radi za minimalnu nadnicu
i tako dalje ..
a MMF i Svjetska banka celnici , kod mene na Floridi , bjeze iz Njujorka i okolo svojim privatnim avionima ispred uragana Sandy , :D , bas se vracam sa posla i vidim gomilu privatnih aviona, na lokalnome aerodromu ( oko 50 komada ) da glava boli i dobrih zenskih sponzorusa :lol:
ovce neka budu ovce
ej moj narode ..
Post Reply