Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Cassius Longinus

#476 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Cassius Longinus »

Point. wrote: 11/03/2021 19:28
Cassius Longinus wrote: 11/03/2021 16:26
Point. wrote: 11/03/2021 14:26
Politika Hrvata u BiH se ponaša po principu razmaženo derišta koji dobije 99 stvari a on hoće i onu stotu. I kad je ne dobije onda ništa ne valja i krene kmečati. Tako se meni to čini.
Svatko ima pravo na svoj dojam. Međutim nisu Hrvati u BiH došli jučer niti išta od ikoga traže osim onoga što je potpisano u Daytonu i što su bili u stanju izboriti. Vi ste ti koji traže više (puno više) od potpisanog pa sad ti vidi tko je derište.
Je li propisan trenutni IZ u Dejtonu? Jesu li i sami Hrvati pristali i potpisali IZ? Šta to traže Bošnjaci puno više od propisanog?
Istina, potpisali su, i US BiH ga je 2016. protumačio na način koji je zamišljen, za to je glasala većina stranih, srpski i hrvatski suci a bošnjački i jedan strani(mislim) je bio protiv. Al eto Hrvati su derišta. Treba pomiriti Ljubić i Sejdić-Finci.

Bošnjaci, što sam već napisao x puta otvoreno traže potpuno rastavljanje bilo kakvih mehanizama zaštite Hrvata kao konst. naroda koji je malobrojniji i koji u demokraciji po načelu jedan čovjek jedan glas vidi samo i jedino svoj nestanak ili barem potpunu marginalizaciju.

To se može argumentirati, evo ti primjer, 25 godina Daytona, skup u Zagrebu, svi stranci, dođe Silajdžić i mrtav-ladan ispali da treba presude Haaga sprovesti na teren i da ne može nešto što je genocid i UZP biti potvrđeno na terenu. A presude ICTY explicite tiču se samo individua. Kasnije kod Hadžifejzovića njih dva masturbiraju na gradžansku (biće biće, mora biti sistem).
O drugim primjerima i izjavama Bakira, novinara, analitičara koji idu u tom smjeru neskriveno sam već pisao. Zaziva se rat, lomljenje okova, ukidanje konstitutivnosti Hrvata, ukidanje RS, "ovladavanje DN". Eto nek su Hrvati derišta, šta god to značilo.

Ono što svi moraju shvatiti jest da u momentu kada Bošnjaci krenu "lomiti okove" i drugi kreću u isto. Na kraju krajeva imamo opsežno iskustvo iz SFRJ, u momentu kada je Slobo krenuo rušiti federalni okvir sa ukidanjem SAP-ova, upadom u platni sistem, manipulacijama sa Predsjedništvom (gle podudarnosti), zavjerom sa JNA (opsežna dokumentacija, potpuno nelegalno), država se naprosto urušila i to ne prvo od Hrvata ili Bošnjaka nego od Slovenaca.

I zato, takvo ponašanje sa bilo čije strane treba izbjeći jer je riječ o opasnom avanturizmu.
Kolinda

#477 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

ASurogat wrote: 12/03/2021 10:52
Kolinda wrote: 11/03/2021 12:15
ASurogat wrote: 11/03/2021 12:06 Opet niko od vas nije riješio pitanje skoro 4% BH građana koji ne pripadaju konst. narodima i koji u troglavnom predsjedništvu ne bi imali svoje predstavnike.
Jesi pročitao prijedlog IDPIa? Ako nisi pročitaj, pitanje 4 % stanovnika je riješeno....mogu birati i biti birani...
Hoće li Ostali imat svoju izbornu jedinicu? Hoće li imati svog člana predsjedništva? Čujem Hrvati, Srbi i Bošnje hoće imat svoja tri člana predsjedništva koji će zastupat interese ta tri naroda. Hoću li ja kao Ostali imati svog člana predsjedništva koji će deklarativno i zakonski zastupati moje interese? To ja pitam. Ne govorim o tome što će se u hrvatskoj, bošnjačkoj i srpskoj izbornoj jedinici birati članovi predsjedništva za Srbe, Bošnjake i Hrvate iako će se ostali tu moć kandidirati.

Hoće li taj izborni zakon riješiti pitanje legitimnog predstavljanja Ostalih u predjedništvu BiH?

Praviš se mahnit, znaš ti dobro šta ja pitam.

Ovaj Izborni zakon trenutni je loš, nedorečen, diskriminatorski. Novi će riješiti pitanje legitimnog predstavljanja za konstitutivni narode, šta je tu s Ostalim? I dalje će po tom pitanju biti disktriminatorski.

Da ti pojasnim Kolinda kao Hrvatu, šta je taj tvoj prijedlog IZ kojeg propagiraš za mene kao Ostalog. To ti je isto ko da je BiH čitava jedna izborna jedinica, i da je samo jedan predsjednik, a da po tom IZ svi u BiH imaju pravo da se kadidiraju i da budu birani. Misliš da bi Hrvati ikad tako izabrali predsjednika? Tako ni Ostali neće moć imat svog člana ni po tom tvom IZ. A i Ostali hoće legitimno predstavljanje jer su ravnopravni s konst. narodima.
Kolega, po ovom prijedlogu se Ostali mogu kandidati, birati i biti birani.
Kolinda

#478 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

Cassius Longinus wrote: 12/03/2021 11:40

Svatko ima pravo na svoj dojam. Međutim nisu Hrvati u BiH došli jučer niti išta od ikoga traže osim onoga što je potpisano u Daytonu i što su bili u stanju izboriti. Vi ste ti koji traže više (puno više) od potpisanog pa sad ti vidi tko je derište.
Je li propisan trenutni IZ u Dejtonu? Jesu li i sami Hrvati pristali i potpisali IZ? Šta to traže Bošnjaci puno više od propisanog?
Istina, potpisali su, i US BiH ga je 2016. protumačio na način koji je zamišljen, za to je glasala većina stranih, srpski i hrvatski suci a bošnjački i jedan strani(mislim) je bio protiv. Al eto Hrvati su derišta. Treba pomiriti Ljubić i Sejdić-Finci.

Bošnjaci, što sam već napisao x puta otvoreno traže potpuno rastavljanje bilo kakvih mehanizama zaštite Hrvata kao konst. naroda koji je malobrojniji i koji u demokraciji po načelu jedan čovjek jedan glas vidi samo i jedino svoj nestanak ili barem potpunu marginalizaciju.

To se može argumentirati, evo ti primjer, 25 godina Daytona, skup u Zagrebu, svi stranci, dođe Silajdžić i mrtav-ladan ispali da treba presude Haaga sprovesti na teren i da ne može nešto što je genocid i UZP biti potvrđeno na terenu. A presude ICTY explicite tiču se samo individua. Kasnije kod Hadžifejzovića njih dva masturbiraju na gradžansku (biće biće, mora biti sistem).
O drugim primjerima i izjavama Bakira, novinara, analitičara koji idu u tom smjeru neskriveno sam već pisao. Zaziva se rat, lomljenje okova, ukidanje konstitutivnosti Hrvata, ukidanje RS, "ovladavanje DN". Eto nek su Hrvati derišta, šta god to značilo.

Ono što svi moraju shvatiti jest da u momentu kada Bošnjaci krenu "lomiti okove" i drugi kreću u isto. Na kraju krajeva imamo opsežno iskustvo iz SFRJ, u momentu kada je Slobo krenuo rušiti federalni okvir sa ukidanjem SAP-ova, upadom u platni sistem, manipulacijama sa Predsjedništvom (gle podudarnosti), zavjerom sa JNA (opsežna dokumentacija, potpuno nelegalno), država se naprosto urušila i to ne prvo od Hrvata ili Bošnjaka nego od Slovenaca.

I zato, takvo ponašanje sa bilo čije strane treba izbjeći jer je riječ o opasnom avanturizmu.
Sorry kolega ali ovakvo uređenje nije potpisano u Dejtonu.
kluz franjo

#479 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

bunk wrote: 12/03/2021 07:15
kluz franjo wrote: 12/03/2021 00:16
bunk wrote: 12/03/2021 00:09 A zadto ti ne mozes izgovoriti recenicu u kojoj jasno kazes da hdz blokira komplet federaciju a da istovremeno ne spomenes sda?
Ko se ovdje javno zalaza za gradjansku opciju.
Ja koliko sam cuo od tzv. nacionalnih stranaka jedino sda konstantno tupi o potrebi slusanja glasa " gradjanski" opredijeljenih glasaca...
Opet ti se žica između ušiju otkačila... Ali nije problem.
HDZ trenutno zloupotrebljava svoju poziciju u Domu naroda i ucjenjuje istom.
Tu poziciju je HDZ ostvario glasovima birača za kantonalne skupštine i glasanjem SDA za HDZ-ove delegate u Dom naroda FBiH.
SDA je u mandatu 2010-2014 svoju poziciju u Domu naroda koristila na isti način, kao HDZ u ovom.
Jedina stranka koja je bila u sličnoj poziciji, a da nije u te svrhe zloupotrebljavala istu je SDP u prošlom i u ovom mandatu.
Jel' ti sada lakše?
Ma nije problem otkacila se.
Ali mozes li ti napisati recenicu smislenu u kojoj ces napokon priznati ko koci sve procese od 2018 do danas.
Imenom i prezimenom.
Ko sprecava popunu US,izbor potpredsjednika fed i formiranje fed vlade.
Znam ponavljam kod mene i svih nas koji ne mastamo o tome da nas bilo ko prigrli pa ni hdz nije nam problem to vidjeti.
Ali kad je zadatak da se pokusa dodvoriti hdz na bilo koji nacin onda se pise tako kako ti pises. Nisi usamljen don fahro u avazu redovno puca u sda a kao da snsd i hdz ne postoje u BiH.
Padre kifla na facebooku isto,kao da nije citav zivot proveo u sda a zadnje 3 godine samostalno samo sda ,nigdje ne spominje hdz ili snsd..
Tako da vjerujem da uocavas uzorak ponasanja :mrgreen:
Ili da kazem spinovanje"svi protiv jednog i jedan je kriv za sve" :lol:
Stvarnost je drugacija od predstava po fb,insta i forumima..
I da, glede Izbornog zakona.
Mozes li mi reci koju verziju podrzavas.
Onu za koju se sda sa partnerima zalaze ili onu koju gura hdz sa hns- om?
Nije meni nikakav problem tvoje nebuloze suočiti sa činjenicama. Da ponovim.
1. HDZ zloupotrebljava svoju trenutnu poziciju u Domu naroda FBiH - tačnije u klubu Hrvata DN FBIH. Blokiranje procesa koristi kao instrument ucjene. Između ostalih faktora i konkretna podrška SDA je dovela HDZ u poziciju da može ucjenjivati blokadom procesa.
2. SDA je istu stvar radila u mandatu 2010.-2014.
3. Ne podržavam prijedlog HDZ-a (IDPI), jer isti tretira poslijedicu, a ne uzrok. A uzrok su nesrazmjerno velika ustavna ovlaštenja Doma naroda. Pitanje načina popunjavanja Doma naroda je po meni sekundarno u odnosu na pitanje ovlaštenja Doma naroda. U tom kontekstu smatram neohodnim prvo ustavne, pa tek onda promjene Izbornog zakona.
4. Podržavam prijedlog SDP-a u dijelu uvođenja elektronske evidencije i brojanja glasova.
5. SDA nema prijedlog ni ustavnih, a ni promjena izbornog zakona, tako da nemam šta podržati ili ne.

Boldirano su sve lako provjerljive činjenice. A činjenice se ne mogu mijenjati kako Bakiru ili tebi paše.
Još nešto?
ASurogat

#480 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ASurogat »

Kolinda wrote: 12/03/2021 11:41
Kolinda wrote: 11/03/2021 12:15

Jesi pročitao prijedlog IDPIa? Ako nisi pročitaj, pitanje 4 % stanovnika je riješeno....mogu birati i biti birani...
Hoće li Ostali imat svoju izbornu jedinicu? Hoće li imati svog člana predsjedništva? Čujem Hrvati, Srbi i Bošnje hoće imat svoja tri člana predsjedništva koji će zastupat interese ta tri naroda. Hoću li ja kao Ostali imati svog člana predsjedništva koji će deklarativno i zakonski zastupati moje interese? To ja pitam. Ne govorim o tome što će se u hrvatskoj, bošnjačkoj i srpskoj izbornoj jedinici birati članovi predsjedništva za Srbe, Bošnjake i Hrvate iako će se ostali tu moć kandidirati.

Hoće li taj izborni zakon riješiti pitanje legitimnog predstavljanja Ostalih u predjedništvu BiH?

Ovaj Izborni zakon trenutni je loš, nedorečen, diskriminatorski. Novi će riješiti pitanje legitimnog predstavljanja za konstitutivni narode, šta je tu s Ostalim? I dalje će po tom pitanju biti disktriminatorski.

Da ti pojasnim Kolinda kao Hrvatu, šta je taj tvoj prijedlog IZ kojeg propagiraš za mene kao Ostalog. To ti je isto ko da je BiH čitava jedna izborna jedinica, i da je samo jedan predsjednik, a da po tom IZ svi u BiH imaju pravo da se kadidiraju i da budu birani. Misliš da bi Hrvati ikad tako izabrali predsjednika? Tako ni Ostali neće moć imat svog člana ni po tom tvom IZ. A i Ostali hoće legitimno predstavljanje jer su ravnopravni s konst. narodima.
Da pojednostavim s dva pitanja.

1. Hoće li novi Izborni zakon osigurati legitimnog predstavnika Ostalim u Predsjedništvu u svakom mandatu kao što će osigurat Hrvatima Bošnjacima i Srbima?

Ako je odgovor da, ako ću ja kao pripadnik Ostalih imat nakon svakog izbornog ciklusa svog člana predsjedništva koji će predstavljati mene, čuvat interese moje populaciji i štitit moj vitalni nenacionalni interes uredu.

Ako će se ovin Izbornim zakonom riješit samo pitanje tri konst. naroda ostajem diskriminiran.

Shvataš li suštinu?
bunk

#481 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

Jel ne smijes napisati post u kojemu ces spomenuti hdz a da ne spomenes sda?
A prijedlog sda itekako postoji i na stolu je.
Samo kad se ne zeli vidjeti onda..
Last edited by bunk on 12/03/2021 11:55, edited 1 time in total.
MorningStar

#482 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by MorningStar »

bunk wrote: 12/03/2021 11:54 Jel ne smijes napisati post u kojemu ces spomenuti hdz a da ne spomenes sda?
Gov*o - Gof*o
Cassius Longinus

#483 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Cassius Longinus »

Kolinda wrote: 12/03/2021 11:42

Sorry kolega ali ovakvo uređenje nije potpisano u Dejtonu.
Amandmani? Ok, priznajem tu sam tanak. Mislio sam uopće, ustrojstvo države. A ovdje se radi upravo o tome, dakle još 10x krupnije.
kluz franjo

#484 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

bunk wrote: 12/03/2021 11:54 Jel ne smijes napisati post u kojemu ces spomenuti hdz a da ne spomenes sda?
Znači to je problem... Ne smije se odgovornost SDA spominjati... Odgovornost je nepostojeća riječ u SDA vokabularu.

Pitaš me za SDA
Mozes li mi reci koju verziju podrzavas.
Onu za koju se sda sa partnerima zalaze ili onu koju gura hdz sa hns- om?
a onda kukaš što spominjem SDA. :pisnuo: puk'o si mi skroz moj bunkice...

A taj prijedlog SDA koji spominješ, gdje je, na kom stolu? Hajde podjeli sa nama neukima.
Ili je to kao oni Novalićevi kilometri autoputa. Tu su samo ih niko ne vidi.
bunk

#485 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

Lijepo te pitam.
Jel ne mozes napisati smislen post u kojemu ces izreci neslaganje sa trenutnim stavom hdz .
A da u tom postu ne spomenes/okrivis sda.
kluz franjo

#486 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

bunk wrote: 12/03/2021 12:07 Lijepo te pitam.
Jel ne mozes napisati smislen post u kojemu ces izreci neslaganje sa trenutnim stavom hdz .
Svi moji postovi su smisleni, a naravno da mogu.
Evo samo za tvoju dušu po treći put.
HDZ koristi svoju poziciju u Domu naroda FBiH da ucjenjuje blokadom procesa.

Nego daj nam pokaži onaj prijedlog izmjena Izbornog zakona od XXX (ne smijem spomenuti skraćeni naziv stranke).
Gdje je?
kluz franjo

#487 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kluz franjo »

bunk wrote: 12/03/2021 11:54 ...
Gdje je taj prijedlog? Nađe li ga? Da ga nije promaja opuhala sa stola, pa se zagubio.
A kada već tražiš, pogledaj i za one kilometre autoputa, respiratore i vakcine da nisu tu negdje zajedno. Potraži usput i onih 105.000 radnih mjesta.
bunk

#488 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by bunk »

kluz franjo wrote: 12/03/2021 12:35
Gdje je taj prijedlog? Nađe li ga? Da ga nije promaja opuhala sa stola, pa se zagubio.
A kada već tražiš, pogledaj i za one kilometre autoputa, respiratore i vakcine da nisu tu negdje zajedno. Potraži usput i onih 105.000 radnih mjesta.
:lol: :lol:
e ybg,sacekaj da nadjem,ima nas sto moramo i raditi..
Hemel

#489 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

bunk wrote: 12/03/2021 12:07 Lijepo te pitam.
SDA a posebno ona gnjida Bakir(ogrnuti sako, ko to jos radi) je preuzeo veliki zalogaj i odgovornost na sebe. Licno se plasim da nas ne proda zarad nekih drugih njemu znanih interesa(da im dozvole kandidature ako se dogovore oko IZ) kao sto je prodao zalbu na tuzbu o genocidu pa se poslije kao pravi lud i kuka na svjetsku nepravdu.
Treba pratiti svaki dzukelin potez.
MorningStar

#490 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by MorningStar »

bunk wrote: 12/03/2021 12:38
kluz franjo wrote: 12/03/2021 12:35
:lol: :lol:
e ybg,sacekaj da nadjem,ima nas sto moramo i raditi..
Vi kad radite treba se za djepove drzat :lol:
ASurogat

#491 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ASurogat »

Ja odgovor ne dobih. Izborni zakon ovog tipa onda ne može.
sinuhe

#493 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by sinuhe »

Stranci sada spasavaju demokratske izbore, redovno odrzavanja i formiranje vlasti, dok je "Sejdic-Finci" u drugom planu sto ce se rijesiti nekim kompromisom (igrom rijeci :D).
Njihovo je da iz neke pristojnosti kazu nesto o Sejdic-Finciju ali nista vise od toga.
Point.

#494 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Point. »

Ma da, puna usta postivanja odluka sudova a kad treba postivati odluke Haskog Suda za zlocine i UZP onda su Praljak i ekipa heroji, kada Sud kaze naziv zupanija je neustavan Hrvati to ne postuju, kada Sud kaze naziv jezika je bosanski i nikako drugacije Hrvati se prave pametni i glupiraju se da se na hrvatskom bosanski zapravo kaze bosnjacki.

Odluke Suda nije svedski stol pa proberes sta ti se svidja a ostalo i ne pogledas. Ne ide to tako prika.
Kolinda

#495 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Kolinda »

ASurogat wrote: 12/03/2021 11:51

1. Hoće li novi Izborni zakon osigurati legitimnog predstavnika Ostalim u Predsjedništvu u svakom mandatu kao što će osigurat Hrvatima Bošnjacima i Srbima?

Ako je odgovor da, ako ću ja kao pripadnik Ostalih imat nakon svakog izbornog ciklusa svog člana predsjedništva koji će predstavljati mene, čuvat interese moje populaciji i štitit moj vitalni nenacionalni interes uredu.

Ako će se ovin Izbornim zakonom riješit samo pitanje tri konst. naroda ostajem diskriminiran.

Shvataš li suštinu?
Gdje u Ustavu i presudi ES piše da Ostali moraju imati predstavnike/predsjednika, valjda se traži da se imaju pravo kandidirati, birati i biti izabrani, dalje IDPI čak nudi model gdje će Ostali popunjavati dom naroda shodno popisu po županijama. A i do sada su imali priliku popuniti svoj klub ali je Bošnjacima bilo malo 17 u klubu Bošnjaka, 4-5 u klubu Hrvata, 12-13 u klubu Srba pa su o Ostalima oteli svih 7....
BHCluster

#496 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

Zna li neTko sta je županija i gdje je definisana u ustavu?
ASurogat

#497 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ASurogat »

Ž. Komšić je Bakirov privjesak i pijandura, ne služi lik ničemu, al se u ovom slažem s njim. Znači dopustit svima da se kandidiraju i teoretski budu birani, al stvorit takav ambijent i takve izborne jedinice da svaki konst narod bira po jednog predstavnika u predsjedništvu je nastavak diskriminacije ljudi poput Sejdića i Fincija ili mene. Mora se mijenjat i ustav o tročlanom predsjedništvu. Evo šta pijandura kaže, al se slažem s njim:

"S druge strane i danas imamo stavove koji dolaze većinom iz HDZ-a, koji bi kroz njihovu metodologiju izmišljenog 'legitimnog političkog predstavljanja naroda' uveli dodatnu diskriminaciju i na taj način odaljili Bosnu i Hercegovinu od euroatlantskih integracija", kazao je Komšić.

Nastavlja da čak i ta njihova ideja da se svi građani ove zemlje mogu kandidirati, ali da će izbor dolaziti iz etničkih izbornih jedinica još je jedna potvrda da oni nastoje očuvati diskriminaciju u ustavnom i izbornom sistemu Bosne i Hercegovine, kako bi sebi obezbijedili prostor da su vječita vlast, što je klasičan izraz totalitarnih sistema.
ASurogat

#498 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ASurogat »

Kolinda wrote: 12/03/2021 14:26
ASurogat wrote: 12/03/2021 11:51

Shvataš li suštinu?
Gdje u Ustavu i presudi ES piše da Ostali moraju imati predstavnike/predsjednika, valjda se traži da se imaju pravo kandidirati, birati i biti izabrani, dalje IDPI čak nudi model gdje će Ostali popunjavati dom naroda shodno popisu po županijama. A i do sada su imali priliku popuniti svoj klub ali je Bošnjacima bilo malo 17 u klubu Bošnjaka, 4-5 u klubu Hrvata, 12-13 u klubu Srba pa su o Ostalima oteli svih 7....
Pa ako građanin Ostali po ustavu treba bit ravnopravan s građaninom Hrvatom (tobom) onda mora imat iste političke pozicije. Ako je tako kao što ti kažeš što će dvije izborne jedinice u FBIH? Neka bude jedna i neka se svi mogu kandidirati i bit izabrani. E kurko onda, znaš ti jako dobro da bi u tom slučaju Bošnjaci uvijek mogli izabrat dva člana predsjedništva iz FBIH i čak i dva Bošnjaka po ovom. Što HDZ majmuniše s takvim prijedlogom da bi Hrvati uvijek mogli imat legitimnog predstavnika? Onda imam ja kao ravnopravan građanin tebi pravo da uvijek u predsjedništvu imam predstavnika koji će moje interese zastupat i predstavljat me. Pred sudom u Strazburu pada i ovaj model tročlanog predsjedništva jer je po sebi diskriminatoran prema svim građanima.
Hemel

#499 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemel »

Legitimni HDZ izmjene IZ su shvatili priliku da proguraju svoje mokre snove a usput ce spomenuti Sjedic/Finci u jednoj recenici ali srecom ima neko koga ne mogu prevariti i pomno prate sta se desava.
Ovakav IZ i onakav kakav zele legitimno nije kompatibilan sa EU vrijednostima. Ako bi pitali Covica sta bi zelio, ne bi se dvoumio da izabere aparthejd za razliku od ulaska u EU.
ASurogat

#500 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ASurogat »

Hemel wrote: 12/03/2021 14:35 Legitimni HDZ izmjene IZ su shvatili priliku da proguraju svoje mokre snove a usput ce spomenuti Sjedic/Finci u jednoj recenici ali srecom ima neko koga ne mogu prevariti i pomno prate sta se desava.
Ovakav IZ i onakav kakav zele legitimno nije kompatibilan sa EU vrijednostima. Ako bi pitali Covica sta bi zelio, ne bi se dvoumio da izabere aparthejd za razliku od ulaska u EU.
Upravo to. Tročlano predsjedništvo nije u skladu s ljudskim pravima. Il dajte predsjednika koji će predstavljat sve građane makar se dogovor u parlamentu birao, il dajte onoliko članova predsjedništva koji će sve građane dovest u ravnopravan položaj s istim pravima. Po meni bi to bilo pet članova, a može više. Tri nikako jer ne pokrivaju sve građane. The end.
Post Reply