NOVI GENOCID NA POMOLU
-
Haman
#51 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Nisam siguran ali mislim da nije toliko vazno kad je genocid definisan kao genocid. Uvijek se moze podnijeti zahtjev za utrdjivanje da li se neki zlocini kroz povjest mogu svrstati pod genocid. To bi bilo dobro, jer bi onda znali ko je kad i nad kojim narodom cinio genocid. Gadafi je u ime africkih zemalja svojevremeno govorio o tome.To nije nasa zadaca na Frumu, od nase price i nasih tvrdnji nema nista. Jermeni imaju svoje pravnike i ako smatraju da je nad njima izvrsen genocid slozit ce optuznicu, potkrijepit je dokazima i dostaviti nadleznom sudu, a mi mozemo samo govoriti bar za sada o zlocinima Turaka nad Jermenima, o zlocinima Srba, Bugara, Crnogoraca i Grka nad Turcima u balakanskim ratovima, mozemo govoriti o zlocinima u Prijedoru i okolini ali ne mozemo tvrditi da tu i tu pocinjen genocid bez sudske presude.
Mi moramo znati da je sva moc skoncentrisana u zapadnim zemljama: politika, ekonomija, pravo, vojna moc, informisanje itd. i da nam bas oni oblikuju svijet, to jest usmjeravaju nase maisljenje u zeljenom pravcu, tako da danas niko ne govori o zlocinima zpadnih zemljha, nego samo o zlocinima i genocidu nekih drugih.
Erdogan je ranije vodio odlicnu politiku usmjerenu na unutrasnji razvoj zemlje. Danas se vise bavi vanjskom politikom i po mom misljenju pogrsno i neuspejsno. Vec ima visok stupanj izrazene netrpeljivosti prema Izraelu, pocinje da dijeli lekcije nekim zapadnim mocnicima, uplitao se u desavanja u Libiji, sad u Siriji i po svoj prilici pomaze one ekestremiste.
Ekstremisti su trenutna potreba neki mocnih zemalja. Da zele zapadne zemlje mogli bi ih unistiuti za 7 dana, ali potreba je potreba, islamofobija ima svoj kranji za nas jos uvijek nedokuciv cilj.
Kurdski problem je problem pitanja opstanka Turske u sadasnjim granicama. Ne mozes zanemariti jedan narod koji broji preko 20 miliona, koji osim toga ima kompaktnu teritoriju koju Turci bar za sada ne mogu potpuno kontrolirati. Kad je to vec tako onda treba traziti rjesnje. Mi jos uvijek ne znamo sta Kurdi zele a sta im Turci nude. Za Tursku to je prioritet svih prioriteta. Ako propuste postici dogovor, dogovor ce ima nemetnbuti neko drugi,kao sto im je nametnuta granica sa Grckom odmah uz tursku obalu. Kad ce to biti opet ce odrediti drugi zavisno od svojih interesa
Mi moramo znati da je sva moc skoncentrisana u zapadnim zemljama: politika, ekonomija, pravo, vojna moc, informisanje itd. i da nam bas oni oblikuju svijet, to jest usmjeravaju nase maisljenje u zeljenom pravcu, tako da danas niko ne govori o zlocinima zpadnih zemljha, nego samo o zlocinima i genocidu nekih drugih.
Erdogan je ranije vodio odlicnu politiku usmjerenu na unutrasnji razvoj zemlje. Danas se vise bavi vanjskom politikom i po mom misljenju pogrsno i neuspejsno. Vec ima visok stupanj izrazene netrpeljivosti prema Izraelu, pocinje da dijeli lekcije nekim zapadnim mocnicima, uplitao se u desavanja u Libiji, sad u Siriji i po svoj prilici pomaze one ekestremiste.
Ekstremisti su trenutna potreba neki mocnih zemalja. Da zele zapadne zemlje mogli bi ih unistiuti za 7 dana, ali potreba je potreba, islamofobija ima svoj kranji za nas jos uvijek nedokuciv cilj.
Kurdski problem je problem pitanja opstanka Turske u sadasnjim granicama. Ne mozes zanemariti jedan narod koji broji preko 20 miliona, koji osim toga ima kompaktnu teritoriju koju Turci bar za sada ne mogu potpuno kontrolirati. Kad je to vec tako onda treba traziti rjesnje. Mi jos uvijek ne znamo sta Kurdi zele a sta im Turci nude. Za Tursku to je prioritet svih prioriteta. Ako propuste postici dogovor, dogovor ce ima nemetnbuti neko drugi,kao sto im je nametnuta granica sa Grckom odmah uz tursku obalu. Kad ce to biti opet ce odrediti drugi zavisno od svojih interesa
- cyprus
#52 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Dobro, evo nije bio genocid... Uzećemo tako... Bio je to pokolj nad više od milion ljudi i nestanak jedne etničke grupe sa velikom prostora kakva je Anadolija... Kako te nije stid i Boga strah relativizirati i opravdavati pokolj nad više od milion ljudi i nestanak jedne etničke grupe sa ogromnog prostora Anadolije?Haman wrote:Nisam siguran ali mislim da nije toliko vazno kad je genocid definisan kao genocid. Uvijek se moze podnijeti zahtjev za utrdjivanje da li se neki zlocini kroz povjest mogu svrstati pod genocid. To bi bilo dobro, jer bi onda znali ko je kad i nad kojim narodom cinio genocid. Gadafi je u ime africkih zemalja svojevremeno govorio o tome.To nije nasa zadaca na Frumu, od nase price i nasih tvrdnji nema nista. Jermeni imaju svoje pravnike i ako smatraju da je nad njima izvrsen genocid slozit ce optuznicu, potkrijepit je dokazima i dostaviti nadleznom sudu, a mi mozemo samo govoriti bar za sada o zlocinima Turaka nad Jermenima, o zlocinima Srba, Bugara, Crnogoraca i Grka nad Turcima u balakanskim ratovima, mozemo govoriti o zlocinima u Prijedoru i okolini ali ne mozemo tvrditi da tu i tu pocinjen genocid bez sudske presude.
-
Joey Tribbiani 8
#53 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Pa, već su Amerikanci i Turci imali otvorene diplomatske incidente još 2003. godine, sigurno je tu atmosfera i dalje uzavrela...sema911s wrote:nemaju drugog rijesenja, kurdi ce najebat ako amerikanci ne stanu iza nnjih, a turska se opasno pocala kurcit gazdi( jer ipak je amerika napravila jaku tursku) a amerikanci su dobro znaju kako shebat drzavu,
-
Joey Tribbiani 8
#54 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
1. Nemam ja nikakvu besmislenu obuzetost Turcima! Ja sam samo dosta pratio situaciju u Rusiji i Turskoj, jer sam smatrao da oni imaju sličnu situaciju kao SFRJ. Ratna stanja, porast kriminala i težak život devedesetih i konačna normalizacija odnosa tek poslednjih godina, mada je to neizvesno...Danguba wrote:Abdullah Öcalan izdao naredbu ''oruzje u šoške. Pametan.sema911s wrote:nemaju drugog rijesenja, kurdi ce najebat ako amerikanci ne stanu iza nnjih, a turska se opasno pocala kurcit gazdi( jer ipak je amerika napravila jaku tursku) a amerikanci su dobro znaju kako shebat drzavu,
...a ovaj postavljac teme sto bulazni o genocidima![]()
Dobro je Tunjo jednom rekao prilikom posjete Kragujevcu (Sumarice)Kako vi inace mozete protumaciti njihovu besmislenu obuzetost Turcima. Ja cu vam ispricati anegdotu, to sam ja licno dozivio sa rahmetli Skenderom Kulenovicem i Zukom Dzumhurom. Moj brat Safet rahmetli je poveo nas u Kragujevac, pa smo mi hodali po onom spomen-parku. Onda ce Zuko reci: "Kako ovi Srbi moraju mrziti Nijemce kad su im Nijemci toliko svijeta pobili." Onda se Skender nasmijao i rekao: "Moj Zuko, zivis medju njima, a ne znas. Ne mrze oni Nijemce, nego Turke! Oni ce do kraja historije mrziti Turke." Jednostavno, oni tako sebe shvacaju...
2. Što ja bulaznim o genocidima? To se tako zvanično zove! http://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide
-
Joey Tribbiani 8
#55 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
U stanju raspada turske države, jermenska nacija se, pod pritiskom, kao i sve ostale nacije, borila za opstanak i tražila autonomiju, zbog koje su bili kažnjavani u dva navrata ubijanjem i deportovanjem mnogobrojnog stanovništvaStjui wrote:šta je opštepoznato?de nam malo rastabiri ako ti nije mrsko.ja pojma nemam šta je bilo između turaka i armenaca?Joey Tribbiani 8 wrote:Opštepoznato je da je Turska izvršila genocid nad jermenskim stanovništvom u toku Prvog svetskog rata,
http://bs.wikipedia.org/wiki/Ermenski_genocid
-
Joey Tribbiani 8
#56 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Ja sam to rekao jer je trenutno jako aktuelna ova strana u demonstracijama...Kikibombona wrote:Imas brate google ako te zanima istina, pa istrazuj.... Ima kamara slika stravicnog maskara, nabacanih leseva, odrubljenih glava i svakakvih gnusoba.... Genocid, bez ikakve sumnje.Stjui wrote:šta je opštepoznato?de nam malo rastabiri ako ti nije mrsko.ja pojma nemam šta je bilo između turaka i armenaca?Joey Tribbiani 8 wrote:Opštepoznato je da je Turska izvršila genocid nad jermenskim stanovništvom u toku Prvog svetskog rata,
Najpoznatija i najzalosnija slika genocida nad Armenima
Inace, temu treba zakljucati. Nikakav genocid nije na pomolu! Genocid se desio nad jezidima u Iraku. U Turskoj se nece nista desiti, sasvim sigurno, pogotovo ne genocid.
http://bi.gazeta.pl/im/1f/0a/10/z168184 ... marsze.jpg
-
Joey Tribbiani 8
#57 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Kakve veze imaju Srbi sa ovom temom, Jermenima, Turcima i Kurdima?Sivka_Planinc wrote:Da su Turci bili genocidni kao Srbicetrdesetih i devedesetih godina proslog vijeka bogami za 500 godina njihove vladavine na Balkanu a I sire malo ko bi prezivio a da nije Turcin!
-
Joey Tribbiani 8
#58 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
1. Da li je bitna nacionalnost postavljača teme? Ja sam mešovitog porekla-i muslimanskog, i srpskog, i uopšte ne vidim razlog za nepoverenje samo na račun nacionalnosti...Haman wrote:Ovu temu je sigurno otvorio neki Srbin. Prije toga trebao bi malo govoriti o zlocinima Srba, Crnogoraca, Bugara i Grka u balkanskim ratovima. Zlocinima koje su cinili svijet se zgrazavao, ali kako je Evropa uvijek bila islamofobicna opt im je dala Kosovo. Umjesto da pridobiju Albance oni su sve cinili da ih otjeraju kao npr. oduzimanje zemlje, izvora vode, paljenjem kuca, progonima svake vrste, zatvaranjem bez razloga itd. Kad su Kosovo izgubili bas zbog takvog ponasanja, onda su nudili puno prijedloga ali samo da Albanci ostanu u okviru Srbije.
Turska jeste pred problemima i ti problemi podugo traju. Izgleda da Kurdi traze vise negoi sto Turci mogu udovoljiti. Broj Kurda nije zanemarlji, po nekima ima ih preko 20 miliona. Istok Turske je kompletno kurdski, ali Kurdi zive i na zapadu Turske, ali kodje do rata a neki to jedva i cekaju Turska ce biti puno manja drzava a osim toga i ekonomski unistena. Da nije clanica KATO saveza davno bi bila podijeljena.
Sto se tice Jermena treba pogledati kakvo je njihovo ponasanje bilo kad su Grci poceli okupaciju Turske. Svakako bili su saveznici Grcima, cinili su zlocine kao i Grci da bi na kaju bilo kako narod kaze " tante za tante ". Ne mozes ciniti zlocine a da ti drugi ne vrati istom mjerom. To su najbolje osjetili Srbi u Hrvatskoj. Dok su Hrvati kuburili sa naoruzanjem Srbi cine zlocine svake vrte ali kad su se Hrvati naoruzari prvo bjeze oficiri, pa onda vojska, da bi narod na kraju stitio jedinio amaericki ambasador.
Zasto je vojska pobjegla? Bojala se osvete jer su znali sta su cinili Hrvatima. Tako je bilo i u BiH. Kad se ABiH i HV sa HVO priblizavala Banjaluci, ABIH pred Prijedorom, HV i HVO u Karanovcu 12 km od Banjaluke, stanovnisto Banja Luke bilo je spakovano za selenje, jer svi znaju kakvi su zlocini cinjeni u Bos. Novo, Kljucu, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Mrkonjic Gradu, Bos. Gradisci , Prijedoru itd.
2. Da, broj Kurda je jako veliki! Oni su, posle Roma, najveća nacija bez sopstvene države, sa skoro trideset miliona! (A, eto Jevreji dobiju svoju državu sa tričavih osam)
3. Ovu temu sam otvorio kao znak na stogodišnjicu sećanja na te zločine, koji bi mogao da bude aktuelnost zbog stalnih konflikta između PKK i Turske, pošto je tamo ratno stanje aktuelno već odavno...
-
Joey Tribbiani 8
#59 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Jesu, znam da su imali mnogo većeg udela, pa se pitam hoće li im se to osvetiti...japin_mutapi wrote: upravo su kurdi imali najviše udjela u tom revanšizmu i zločinima
kurdi su veči turci od turaka i više i bolje brane tursku od mnogih turaka
-
Joey Tribbiani 8
#60 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Nekultura, primitivizam i mržnja su odlika slabih pojedinaca...expertx wrote:Opštepoznato ti mamu naguzimJoey Tribbiani 8 wrote:Opštepoznato je da je Turska izvršila genocid nad jermenskim stanovništvom u toku Prvog svetskog rata, a kasnije i stravične zločine nad grčkom i sirijskom populacijom. U periodu osamdesetih godina-kurdska frakcija kreće da jača naglo i separatističke snage se suprotstavljaju i započinju konflikt koji traje do današnjih dana...
Smatrate li da će tamošnji rat izbiti u otvorene masakre, koji su stvaranjem Islamske države praktično na pomolu?
Hoće li se Turska prikloniti ranijim metodima i krenuti sa etničkim čišćenjem kurdskih teritorija?
-
Joey Tribbiani 8
#61 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Zvaničan broj ipak nije nekoliko stotina hiljada, već zvanično preko milion, a možda i ceo milion i pocyprus wrote:Hajde eto stradanje stotina hiljada Armenaca i njihov praktični nestanak sa prostora Anadolije nećemo zvati genocidom... Nema međunarodne presude - OK... Opet, bolesno je opravdavati i relativizirati stradanje stotina hiljada Armenaca i njihov praktični nestanak sa prostora Anadolije... I onda takvu bagru kao treba posmatrati drugačije nego četnike i ustaše... Jašta...
A tema jesta trolovska... Ključat treba...
To je na administratorima. Ako žele, nek zaključaju. Ne bunim se
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#62 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
http://hr.wikipedia.org/wiki/Genocid_nad_Armencima
....Rusija i Turska su ušle u I. svjetski rat kao neprijatelji. Turci su Armence smatrali ruskom petom kolonom. U veljači 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno. Armence u blizini fronta (slična je sudbina zadesila i ljude daleko od crte bojišnice) potjerali su da pješače prema negostoljubivim pustinjskim krajevima Sirije i Mezopotamije, a 24. travnja su u Istanbulu i drugim velikim turskim gradovima uhićeni i pobijeni armenski intelektualci.
Ukupno je tako izginulo oko milijun i pol ljudi, dok se preživjeli nakon rata nisu mogli vratiti kući, pa su se iselili u ruski dio Armenije ili Zapadnu Europu, Sjevernu Ameriku i Australiju.
Te rane nisu posve zacijelile i još utječu na odnose između između Armenije i Turske. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i da ih se može nazvati samo genocidom. Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Europski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici "otišli malo predaleko". Neke su armenske organizacije (npr. ASALA) u drugoj polovici 20. stoljeća terorističkim napadima neuspješno pokušale natjerati Tursku da promijeni stav.
Jasno je da je međunarodna zajednica znala za te događaje, a nije reagirala drukčije (osim američkog veleposlanika) nego mlakim protestima veleposlanika.
....Rusija i Turska su ušle u I. svjetski rat kao neprijatelji. Turci su Armence smatrali ruskom petom kolonom. U veljači 1915. svih 60.000 mobiliziranih armenskih vojnika zatvoreno je u radne logore i poslije ubijeno. Armence u blizini fronta (slična je sudbina zadesila i ljude daleko od crte bojišnice) potjerali su da pješače prema negostoljubivim pustinjskim krajevima Sirije i Mezopotamije, a 24. travnja su u Istanbulu i drugim velikim turskim gradovima uhićeni i pobijeni armenski intelektualci.
Ukupno je tako izginulo oko milijun i pol ljudi, dok se preživjeli nakon rata nisu mogli vratiti kući, pa su se iselili u ruski dio Armenije ili Zapadnu Europu, Sjevernu Ameriku i Australiju.
Te rane nisu posve zacijelile i još utječu na odnose između između Armenije i Turske. Armenija tvrdi da su ti događaji bili planirani i da ih se može nazvati samo genocidom. Taj je stav 1985. i 1986. zauzeo i UN, a godinu dana kasnije i Europski parlament. S druge strane, Turska i dalje tvrdi da to nije bio genocid i da su samo neki zapovjednici "otišli malo predaleko". Neke su armenske organizacije (npr. ASALA) u drugoj polovici 20. stoljeća terorističkim napadima neuspješno pokušale natjerati Tursku da promijeni stav.
Jasno je da je međunarodna zajednica znala za te događaje, a nije reagirala drukčije (osim američkog veleposlanika) nego mlakim protestima veleposlanika.
- sinuhe
#63 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
I nema baš smisla govoriti o međunarodnoj zajednici 1915.
-
budza
#64 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Kikibombona wrote:Pa kazes da su Kurdi i Armenci kvislinzi a i ti si izgleda isti takav!![]()
Znaju li jarani iz BG da se zalazes sa pripajanje Sandzaka Bosni?![]()
Ne zulja mene nista, samo ne mogu licemjra i dvostrukih standarda. A ti si brate licemjer, pokazalo se u x slucajeva i ne smeta ti sto si takav.
decace, ja mislim da ti ni ne znas pravo znacenje termina koje upotrebljavas. imas problema sa percepcijom.
pripisivati meni dvolicnost moze samo diletant.
sandzak (srb/cg) jedino moze da opstane i prosperira kao regija u vecinski bosnjackoj bosni.
jermenci i kurdi jesu bili kvislinzi u osmanskom vaktu. ni danas nisu nista bolji.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#65 Re: NOVI GENOCID NA POMOLU
Banned user for reason “kršenje pravila foruma”
» expertx
» expertx