Postavljena ti je gore ova tema specificno za sklapanje konfiguracija - https://forum.klix.ba/pc-gamerske-konfi ... 10600.htmlBolonjeze wrote: Da li mi ti mozes sklopiti neki PC po tvom misljenju najbolji za mene, znaci sve komponente, osim monitora normalno, pa da mogu lagano obici sve radnje da se raspitam za cijene i sve ostalo.
Ali evo od mene otprilike ovo bih preporucio uzimajuci u obzir tvoje potrebe i ranije spomenuti budzet od 600 KM za grafu. I sto se tice prodavnica ja bih preporucio olx prodavnice iz Banja Luke ili Bijeljine jer imaju jeftiniju robu nego u obicnim radnjama. Moja zadnja dva kompa su iz tih naruceni i nisam imao nikakvih problema a citajuci forum vidim da jos dosta ljudi narucuje tako. Naravno, uvijek mozes baciti search sa nazivom prodavnice na google, vjerovatno ce izbaciti temu sa ovog foruma gdje mozes vidjeti da li je ta koju odaberes pouzdana ili ne.
Dakle okvirno ovako nesto:
Maticna neka sa A320 chipsetom (u imenu ce imati A320) je oko 100-120 KM.
Ryzen 5 2600 oko 300 KM (za malo jeftiniju varijantu imas i 1600, generaciju stariji procesor).
Min 8 GB DDR4 RAM (ja uzeo nedavno za 90 KM po sticku, vremenom dodas jos 8 GB jer ovih 8 je zasad minimum).
Graficka GTX 1060 (verzija sa 6GB memorije, nemoj 3 GB jer to je vec sad malo) oko 400 KM ih ima. Mozes, ako skupis vise, ici na GTX 1660 koju sam ranije spominjao, ali ovdje ti gledam da snizim cijenu.
Napajanje otprilike za 100-120 opet mozes naci nesto solidno. Gledaj da je 500W-550W (iako je to vise nego sto treba ova konfiguracija) i da je bar nekad od 80+ certifikacija. Mozda mozes naci i malo kvalitetnije od 450W, sto je bolje nego manje kvalitetno od 550W, mada u ovom cjenovnom rangu nema nista specijalno.
Ovo do sad je oko 1000. Na ovo ti naravno treba HDD ili u boljem slucaju SSD za sistem + HDD za instalacije igara. Opale su dosta cijene SSDova, danas je 50-60 marak 120 GB, a 240 za 70-80. HDD od 1 TB je isto 70-80 KM. Dakle to bi eventualno bilo jos oko 70-150 KM ovisno od toga sta uzmes.
Kuciste mozes uzeti po zelji, ili ove komponente staviti u svoje postojece kuciste.
Po meni, ova konfiguracija (uz dodatak 8GB RAMa kasnije) bi ti bila sasvim dovoljna 2-3 godine da ne razmisljas o novim igrama da li mogu na normalnim (zasad i na high) detaljima, a i jos malo kasnije da smanjujes detalje i igras bez ikakvih problema uz prihvatljiv FPS.