Nova grafička pomoć

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Dope_Man

#26 Re: Nova grafička pomoć

Post by Dope_Man »

Bolonjeze wrote: Da li mi ti mozes sklopiti neki PC po tvom misljenju najbolji za mene, znaci sve komponente, osim monitora normalno, pa da mogu lagano obici sve radnje da se raspitam za cijene i sve ostalo.
Postavljena ti je gore ova tema specificno za sklapanje konfiguracija - https://forum.klix.ba/pc-gamerske-konfi ... 10600.html

Ali evo od mene otprilike ovo bih preporucio uzimajuci u obzir tvoje potrebe i ranije spomenuti budzet od 600 KM za grafu. I sto se tice prodavnica ja bih preporucio olx prodavnice iz Banja Luke ili Bijeljine jer imaju jeftiniju robu nego u obicnim radnjama. Moja zadnja dva kompa su iz tih naruceni i nisam imao nikakvih problema a citajuci forum vidim da jos dosta ljudi narucuje tako. Naravno, uvijek mozes baciti search sa nazivom prodavnice na google, vjerovatno ce izbaciti temu sa ovog foruma gdje mozes vidjeti da li je ta koju odaberes pouzdana ili ne.

Dakle okvirno ovako nesto:
Maticna neka sa A320 chipsetom (u imenu ce imati A320) je oko 100-120 KM.
Ryzen 5 2600 oko 300 KM (za malo jeftiniju varijantu imas i 1600, generaciju stariji procesor).
Min 8 GB DDR4 RAM (ja uzeo nedavno za 90 KM po sticku, vremenom dodas jos 8 GB jer ovih 8 je zasad minimum).
Graficka GTX 1060 (verzija sa 6GB memorije, nemoj 3 GB jer to je vec sad malo) oko 400 KM ih ima. Mozes, ako skupis vise, ici na GTX 1660 koju sam ranije spominjao, ali ovdje ti gledam da snizim cijenu.
Napajanje otprilike za 100-120 opet mozes naci nesto solidno. Gledaj da je 500W-550W (iako je to vise nego sto treba ova konfiguracija) i da je bar nekad od 80+ certifikacija. Mozda mozes naci i malo kvalitetnije od 450W, sto je bolje nego manje kvalitetno od 550W, mada u ovom cjenovnom rangu nema nista specijalno.

Ovo do sad je oko 1000. Na ovo ti naravno treba HDD ili u boljem slucaju SSD za sistem + HDD za instalacije igara. Opale su dosta cijene SSDova, danas je 50-60 marak 120 GB, a 240 za 70-80. HDD od 1 TB je isto 70-80 KM. Dakle to bi eventualno bilo jos oko 70-150 KM ovisno od toga sta uzmes.

Kuciste mozes uzeti po zelji, ili ove komponente staviti u svoje postojece kuciste.

Po meni, ova konfiguracija (uz dodatak 8GB RAMa kasnije) bi ti bila sasvim dovoljna 2-3 godine da ne razmisljas o novim igrama da li mogu na normalnim (zasad i na high) detaljima, a i jos malo kasnije da smanjujes detalje i igras bez ikakvih problema uz prihvatljiv FPS.
Bolonjeze

#27 Re: Nova grafička pomoć

Post by Bolonjeze »

Dope_Man wrote:
Bolonjeze wrote: Da li mi ti mozes sklopiti neki PC po tvom misljenju najbolji za mene, znaci sve komponente, osim monitora normalno, pa da mogu lagano obici sve radnje da se raspitam za cijene i sve ostalo.
Postavljena ti je gore ova tema specificno za sklapanje konfiguracija - https://forum.klix.ba/pc-gamerske-konfi ... 10600.html

Ali evo od mene otprilike ovo bih preporucio uzimajuci u obzir tvoje potrebe i ranije spomenuti budzet od 600 KM za grafu. I sto se tice prodavnica ja bih preporucio olx prodavnice iz Banja Luke ili Bijeljine jer imaju jeftiniju robu nego u obicnim radnjama. Moja zadnja dva kompa su iz tih naruceni i nisam imao nikakvih problema a citajuci forum vidim da jos dosta ljudi narucuje tako. Naravno, uvijek mozes baciti search sa nazivom prodavnice na google, vjerovatno ce izbaciti temu sa ovog foruma gdje mozes vidjeti da li je ta koju odaberes pouzdana ili ne.

Dakle okvirno ovako nesto:
Maticna neka sa A320 chipsetom (u imenu ce imati A320) je oko 100-120 KM.
Ryzen 5 2600 oko 300 KM (za malo jeftiniju varijantu imas i 1600, generaciju stariji procesor).
Min 8 GB DDR4 RAM (ja uzeo nedavno za 90 KM po sticku, vremenom dodas jos 8 GB jer ovih 8 je zasad minimum).
Graficka GTX 1060 (verzija sa 6GB memorije, nemoj 3 GB jer to je vec sad malo) oko 400 KM ih ima. Mozes, ako skupis vise, ici na GTX 1660 koju sam ranije spominjao, ali ovdje ti gledam da snizim cijenu.
Napajanje otprilike za 100-120 opet mozes naci nesto solidno. Gledaj da je 500W-550W (iako je to vise nego sto treba ova konfiguracija) i da je bar nekad od 80+ certifikacija. Mozda mozes naci i malo kvalitetnije od 450W, sto je bolje nego manje kvalitetno od 550W, mada u ovom cjenovnom rangu nema nista specijalno.

Ovo do sad je oko 1000. Na ovo ti naravno treba HDD ili u boljem slucaju SSD za sistem + HDD za instalacije igara. Opale su dosta cijene SSDova, danas je 50-60 marak 120 GB, a 240 za 70-80. HDD od 1 TB je isto 70-80 KM. Dakle to bi eventualno bilo jos oko 70-150 KM ovisno od toga sta uzmes.

Kuciste mozes uzeti po zelji, ili ove komponente staviti u svoje postojece kuciste.

Po meni, ova konfiguracija (uz dodatak 8GB RAMa kasnije) bi ti bila sasvim dovoljna 2-3 godine da ne razmisljas o novim igrama da li mogu na normalnim (zasad i na high) detaljima, a i jos malo kasnije da smanjujes detalje i igras bez ikakvih problema uz prihvatljiv FPS.
Hvala ti brate puno. Išao bih ja do nekih 1500 KM max za sve komponente uz nadu da za ovaj svoj mogu dobiti barem 50 KM. Sad cu ja krenuti u potragu i lagano to sklapati. Hvala puno još jednom i tebi i svima ostalima na savjetima.

P.S. ako neko zna neku radnju u Zenici ili Sarajevu gdje bih to mogao sklopiti čisto da nađem sve na jednom mjestu a bilo bi mi lakše i platiti na obročno jbga.
alipasijaner

#28 Re: Nova grafička pomoć

Post by alipasijaner »

Nego imas li ti kupljenih igara ili tek mislis kupovati igre?
Ako vec nemas kupljenih igara kupi PS4 i za razliku para koje ti trebaju da sklopis gejmerski pc nakupuj igara i uzivaj.
l33t

#29 Re: Nova grafička pomoć

Post by l33t »

Radnje ce te oderati, nista ti ne kosta da narucujes komponente preko OLXa (kao sto ti je receno gore) imas par dobrih prodavaca: gamingshopbn, pcbest, pcworld, mickey i sl.
skontas koje komponente hoces i narucis, sigurno sve skupa ce biti 100-200KM jefitnije. Ono sto sam ja skontao sebi vezano za storage mi se strasno isplatilo. A to je da sam izbacio HDD i stavio jos jedan SSD od 500GB. I to mi se pokazalo sasvim dovoljno za par igara i ostalo. HDD od 1TB stoji u ladici :lol:
Dope_Man

#30 Re: Nova grafička pomoć

Post by Dope_Man »

Bolonjeze wrote: P.S. ako neko zna neku radnju u Zenici ili Sarajevu gdje bih to mogao sklopiti čisto da nađem sve na jednom mjestu a bilo bi mi lakše i platiti na obročno jbga.
Ja sam ti vec rekao da su olx radnje daleko jeftinije i cijene iz ranijeg komentara su iz tih radnji. Mozes naruciti obicno sve u jednoj, vjerovatno da ti mogu i sklopiti ako zelis, i na sve to platis 10 KM brze poste.

U obicnim radnjama ce te, kao sto je napisano iznad, izaci minimalno 150-200 KM vise za ovu konfiguraciju. A ako bas hoces, obicno je plus.ba ponajjeftiniji od radnji u Sarajevu.

Ako imas vise love, na ovu gore konfiguraciju odmah dodaj tih 8GB RAM da bude 16 u totalu, i onda dodas vise za kvalitetnije napajanje (samo pazi, vise W nije isto sto i kvalitetnije).
Dope_Man

#31 Re: Nova grafička pomoć

Post by Dope_Man »

l33t wrote:Ono sto sam ja skontao sebi za storage mi se strasno isplatilo. A to je da sam izbacio HDD i stavio jos jedan SSD od 500GB. I to mi se pokazalo sasvim dovoljno za par igara i ostalo. HDD od 1TB stoji u ladici :lol:
Mozes ti, sta cu ja koji sam nedavno dodao jos 1TB HDD-a jer mi ofalilo pored 3TB koje sam ima do tad :D (+SSD za sistem).
l33t

#32 Re: Nova grafička pomoć

Post by l33t »

Dope_Man wrote:
l33t wrote:Ono sto sam ja skontao sebi za storage mi se strasno isplatilo. A to je da sam izbacio HDD i stavio jos jedan SSD od 500GB. I to mi se pokazalo sasvim dovoljno za par igara i ostalo. HDD od 1TB stoji u ladici :lol:
Mozes ti, sta cu ja koji sam nedavno dodao jos 1TB HDD-a jer mi ofalilo pored 3TB koje sam ima do tad :D (+SSD za sistem).
Sta skupljas od data-e. Il se bavis video obradom. Razumijem ako je to 2. :D
Dope_Man

#33 Re: Nova grafička pomoć

Post by Dope_Man »

l33t wrote:
Dope_Man wrote:
Sta skupljas od data-e. Il se bavis video obradom. Razumijem ako je to 2. :D
Broj 2 :D
Quaresma

#34 Re: Nova grafička pomoć

Post by Quaresma »

alipasijaner wrote:Nego imas li ti kupljenih igara ili tek mislis kupovati igre?
Ako vec nemas kupljenih igara kupi PS4 i za razliku para koje ti trebaju da sklopis gejmerski pc nakupuj igara i uzivaj.
najbolja solucija, konzola + igre, a svakako ima popusta na igre i za konzole, doduse ne kao za pc. ali opet, mnogo bolje ce proci nego da sad uzima pc na kojem ce svakako morati negdje praviti kompromis

neka na trenutni pc ubaci samo ssd i to je to
Post Reply