Nova grafička pomoć
Moderator: Benq
-
Bolonjeze
#1 Nova grafička pomoć
Pozdrav ljudi. Možete li mi preporučiti grafičku kartu do 600 KM. Bitno mi je da može bez problema pokrenuti PES i npr. ovaj zadnji Assassins Creed. Uglavnom igram taj tip igara Batman, Assassins Creed, Tomb Raider. Trenutna graficka mi ne moze pokrenuti PES 2018 a o AC mogu da sanjam.
Imam 8 GB ram
I5 processor
1TB hard disk
1 GB Amd radeon 1660 (nisam siguran u ovo).
Koju bi mogao uzeti za te novce?
Imam 8 GB ram
I5 processor
1TB hard disk
1 GB Amd radeon 1660 (nisam siguran u ovo).
Koju bi mogao uzeti za te novce?
- Maharadza
#2 Re: Nova grafička pomoć
Koji tačno i5 i na kojoj rezoluciji planiraš šutati?
Ako je 1080p (FULLHD) onda će biti dovoljna rx 570 ili gtx 1060, mada bi mogao ići i na rx 580 da budeš miran još god.-dvije. Ali svakako ide napomena da ne želiš ni 'prebrzu' uzeti ako ti je kakav stariji i5 koji će je možda 'gušiti' u pojedinim igrama.
Ako je 1080p (FULLHD) onda će biti dovoljna rx 570 ili gtx 1060, mada bi mogao ići i na rx 580 da budeš miran još god.-dvije. Ali svakako ide napomena da ne želiš ni 'prebrzu' uzeti ako ti je kakav stariji i5 koji će je možda 'gušiti' u pojedinim igrama.
Last edited by Maharadza on 10/05/2019 19:59, edited 1 time in total.
- seoBIH
#3 Re: Nova grafička pomoć
I koja napojna, to je bitno.
-
Bolonjeze
#4 Re: Nova grafička pomoć
Kako da provjerim koja mi je napojna...nisam ja bas neki ekspert za racunare.seoBIH wrote:I koja napojna, to je bitno.
Malo kasnije cu provjeriti koji mi je tačno i5 procesor kada dodjem kuci.
- typeOnegative
#5 Re: Nova grafička pomoć
provjeri napojnu . ako je malo "tanja " onda ipak preporuka za nvidiju ispred AMD rx580 jer je energetski efikasnija ( puno manje watt-a trazi ) .
-
Bolonjeze
#6 Re: Nova grafička pomoć
Procesor: Intel(R) Core(TM) i5-2320 CPU @ 3.00GHz 3.00 GHzMaharadza wrote:Koji tačno i5 i na kojoj rezoluciji planiraš šutati?
-
Bolonjeze
#7 Re: Nova grafička pomoć
Nadam se da je to toSmajo04 wrote:Jedini pouzdani nacin otvori poklopac od kucista i pogledaj, svaka napojna ima naljepnicu svoju, brend model i jacina itd... pa ako ne znas protumacit uslikaj i stavi na forum... neko ce znatBolonjeze wrote:Kako da provjerim koja mi je napojna...nisam ja bas neki ekspert za racunare.seoBIH wrote:I koja napojna, to je bitno.
Malo kasnije cu provjeriti koji mi je tačno i5 procesor kada dodjem kuci.

-
alipasijaner
#8 Re: Nova grafička pomoć
Racunaj na to da ti u svakom slucaju treba i nova napojna..
- avaks
#9 Re: Nova grafička pomoć
Trebaće i novi procesor kako stvari stoje 
Napojna je kung-fu i ne može ispoštovati novije grafičke. Opcija je da ideš s nekom bez dodatnog napajanja ali i procesor je usko grlo koju god uzmeš a pogotovo za igre koje ti planiraš.
Moj prijedlog ti je PS4 za igranje ili novi računar koji je već skuplja investicija.
Pozz i sretno u svakom slučaju!
Napojna je kung-fu i ne može ispoštovati novije grafičke. Opcija je da ideš s nekom bez dodatnog napajanja ali i procesor je usko grlo koju god uzmeš a pogotovo za igre koje ti planiraš.
Moj prijedlog ti je PS4 za igranje ili novi računar koji je već skuplja investicija.
-
Bolonjeze
#10 Re: Nova grafička pomoć
Ma razmišljao sam o novom PC-u, ali eto kontam možda mogu promijeniti grafičku da ne dajem 2000 KM ili koliko već košta čestit računar.avaks wrote:Trebaće i novi procesor kako stvari stoje
-
l33t
#11 Re: Nova grafička pomoć
Ne mora 2000, samo malo prelistaj temu https://forum.klix.ba/pc-gamerske-konfi ... #p14821075 i priupitaj tamo.Bolonjeze wrote:Ma razmišljao sam o novom PC-u, ali eto kontam možda mogu promijeniti grafičku da ne dajem 2000 KM ili koliko već košta čestit računar.avaks wrote:Trebaće i novi procesor kako stvari stoje
- Dope_Man
#12 Re: Nova grafička pomoć
Mozes komotno uzeti GTX 1660. Ona je cak malo i overkil za tu konfiguraciju, ali bar graficku uvijek mozes prenijeti u naredni komp ako se odlucis da mijenjas. To je sad odlicna graficka, tek izasla, i sluzice te bez problema minimalno par godina da igras na visim detaljima u 1080p.
S tim da napojnu trebas pogurati. 1660 uopste nije zahtjevna, i radila bi ona, ali ispostuj sebe i komp nekom bar solidnom sa 500W, vise ti i ne treba jer ove nove nvidia graficke su nekako jos manje zahtjevne po pitanju struje. A i novi procesori, ako odlucis da i to mijenjas nekada, nisu uopste gladni kao prije.
Uglavnom, sve zajedno mozes za 1000-1200 proci sa solidnim novim kompom. Govorimo od 1080p sto je sasvim dovoljno, 99% raje svakako nema niti veci monitor, niti realnu potrebu za necim uber zahebanim. A taj bi mogao par godina da lijepo sluzi sa svim novijim igrama, a i nakon toga sa spustanjem detalja da sluzi.
S tim da napojnu trebas pogurati. 1660 uopste nije zahtjevna, i radila bi ona, ali ispostuj sebe i komp nekom bar solidnom sa 500W, vise ti i ne treba jer ove nove nvidia graficke su nekako jos manje zahtjevne po pitanju struje. A i novi procesori, ako odlucis da i to mijenjas nekada, nisu uopste gladni kao prije.
Uglavnom, sve zajedno mozes za 1000-1200 proci sa solidnim novim kompom. Govorimo od 1080p sto je sasvim dovoljno, 99% raje svakako nema niti veci monitor, niti realnu potrebu za necim uber zahebanim. A taj bi mogao par godina da lijepo sluzi sa svim novijim igrama, a i nakon toga sa spustanjem detalja da sluzi.
Last edited by Dope_Man on 11/05/2019 00:12, edited 1 time in total.
-
Bolonjeze
#13 Re: Nova grafička pomoć
U suštini, meni bi pasao računar ili grafička na ovaj moj koji može pokrenuti (opet uzimam za primjer) Asasssin's Creed Origins, ili Batman, ovaj zadnji ali ne mora to biti na full, nisam ja zahtjevan po tom pitanju, bitno mi je samo da može pokrenuti igru eto maksimalno na medium i neke nebitnije detalje na low i da mi ne trza...Najgore je što se ja ne razumijem baš najbolje u sve te komponente, to jest, ne razumijem se nikako, a kada odem u neki servis samo mi uvaljuju neke od 3000 maraka zvijeri...l33t wrote:Ne mora 2000, samo malo prelistaj temu https://forum.klix.ba/pc-gamerske-konfi ... #p14821075 i priupitaj tamo.Bolonjeze wrote:Ma razmišljao sam o novom PC-u, ali eto kontam možda mogu promijeniti grafičku da ne dajem 2000 KM ili koliko već košta čestit računar.avaks wrote:Trebaće i novi procesor kako stvari stoje
- avaks
#14 Re: Nova grafička pomoć
Sve te razumijem ali ispadne skuplja pita nego tepsija, zato ti i velim, star ti je računar i nije za gaminga.
Od nadogradnji za takve stvari je jedino SSD majka, sve ostalo je "na silu" i bacanje para jbg.
Evo ti preporučene konfiguracije za AC:

Znači uz GTX 660 ili R9 270 bi ti mogao na najnižim postavkama na 720p da igraš, ali zbog procesora ti niko ne garantuje da i tako neće trzati.
Plus napojnu novu moraš da kupiš.
Jedino da već sastavljene konfiguracije ganjaš, tipa ovi office što su prerađeni u "gaming":
https://www.olx.ba/artikal/32883484/gam ... m-gtx1060/
Radiće ti ali ne očekuj čuda...
Od nadogradnji za takve stvari je jedino SSD majka, sve ostalo je "na silu" i bacanje para jbg.

Znači uz GTX 660 ili R9 270 bi ti mogao na najnižim postavkama na 720p da igraš, ali zbog procesora ti niko ne garantuje da i tako neće trzati.
Jedino da već sastavljene konfiguracije ganjaš, tipa ovi office što su prerađeni u "gaming":
https://www.olx.ba/artikal/32883484/gam ... m-gtx1060/
Radiće ti ali ne očekuj čuda...
Last edited by avaks on 11/05/2019 00:25, edited 1 time in total.
-
Bolonjeze
#15 Re: Nova grafička pomoć
Znači novi PC je najbolja opcija, da barem za ovaj mogu dobiti neki dinaravaks wrote:Sve te razumijem ali ispadne skuplja pita nego tepsija, zato ti i velim, star ti je računar i nije za gaminga.
- avaks
#16 Re: Nova grafička pomoć
A dok promijeniš matičnu, procesor, napojnu i grafiku i ne ostaje drugo nego novi PC.
Za taj ne možeš dobiti neku kintu jbg, jedino da mu ubaciš SSD za sistem i nekome pokloniš
Za taj ne možeš dobiti neku kintu jbg, jedino da mu ubaciš SSD za sistem i nekome pokloniš
-
Bolonjeze
#17 Re: Nova grafička pomoć
Prijatelju, izvini, znam da te malo zamaram, ali vrijedi li npr. ovo ovih para ze ove neke moje "potrebe".avaks wrote:A dok promijeniš matičnu, procesor, napojnu i grafiku i ne ostaje drugo nego novi PC.

- avaks
#18 Re: Nova grafička pomoć
Ne zamaraš, tu smo da se pomažemo, za tvoje potrebe će poslužiti definitivno.
Ali imaj na umu da kupuješ procesor koji je 10ak godina star i nemaš nadogradnju kao i za ram koji je zastario, znači za koju godinu opet ista priča
Evo šta možeš očekivati:
Ali imaj na umu da kupuješ procesor koji je 10ak godina star i nemaš nadogradnju kao i za ram koji je zastario, znači za koju godinu opet ista priča
Evo šta možeš očekivati:
- Dope_Man
#19 Re: Nova grafička pomoć
Nemoj ovo uzimati. Moze te posluziti kratko, ali ne postoji mogucnost da uradis upgrade jer su sve komponente starije generacije (ili vise generacija u slucaju procesora koji je definitivno prestar). Plus 500 GB HDDa je.. malo je danas kad su HDDovi drama jeftini. Mada to mozes i sad uvijek dodati. Ove igre su povelike, GTA V je 60tak GB, cini mi se da je i AC: Odyssey isto tako oko 60tak itd.. dakle 3-4 igre i shebes se kako ti je malo prostora ostaloBolonjeze wrote: Prijatelju, izvini, znam da te malo zamaram, ali vrijedi li npr. ovo ovih para ze ove neke moje "potrebe".
http://i67.klix.com/4qrcqh.jpg
Moja preporuka ti je da, ako zelis nesto sto ce ti trajati, prikupis jos malo love i uzmes komponente novije generacije. Neki Ryzen procesor (drama jeftini) i nvidia graficka je odlicna kombinacija danas za prilicno male pare. Za gaming je graficka najbitnija, pa ako se tu osiguras sa necim poput 1660 koju sam ranije naveo dobar si par godina, a kako ocito nisi zahtjevan korisnik, mozes jos duze uzivati uz nize detalje. Ja sam prije 4 godine uzeo GTX960, sluzila me do prije par sedmica, isto tako ne ganjam nesto ultra high detalje, i moglo se igrati sve. Da je imala 4GB memorije ne bi je ni mijenjao ali sa 2 GB je zastarila vec davno. 1660 ima 6GB i to nece tako brzo zastariti. Uz bolje napajanje, danas se moze uzeti polovna GTX 1070 koja je i mrvicu bolja od 1660, plus ima 8 GB memorije, samo trazi malo vise struje.
-
l33t
#20 Re: Nova grafička pomoć
Nemoj uzimati Office "preporodjene" kompjutere, smece koje kosta 500-600KM. A za te pare se moze uzeti Ryzen procesor, maticna i RAM.
-
febo_acm
#21 Re: Nova grafička pomoć
Bilo kakvo ulaganje u ovaj PC nema smisla osim da kupi napojnu od 150-200 KM koju kasnije može iskoristiti i grafičku recimo rx590 koji također može iskoristiti.Dope_Man wrote:Mozes komotno uzeti GTX 1660. Ona je cak malo i overkil za tu konfiguraciju, ali bar graficku uvijek mozes prenijeti u naredni komp ako se odlucis da mijenjas. To je sad odlicna graficka, tek izasla, i sluzice te bez problema minimalno par godina da igras na visim detaljima u 1080p.
- Maharadza
#22 Re: Nova grafička pomoć
Može on (uz upgrade napojne) i 2080 ti ubaciti ali kakve koristi kada će trzati radi sporog procesora i što će grafa biti iskorištena gotovo nikako iz istog razloga, tkz. "bottleneck" a koji bi u ovome slučaju sa ovim gore procesorom bio poprilično gadan bez obzira koju noviju grafičku ubacio.Dope_Man wrote:Mozes komotno uzeti GTX 1660. Ona je cak malo i overkil za tu konfiguraciju, ali bar graficku uvijek mozes prenijeti u naredni komp ako se odlucis da mijenjas. To je sad odlicna graficka, tek izasla, i sluzice te bez problema minimalno par godina da igras na visim detaljima u 1080p.
- Dope_Man
#23 Re: Nova grafička pomoć
Podrazumjevam da eventualno uzme novu maticnu/procesor, pa vjerovatno, a graficka se uvijek moze ubaciti i na novu konfiguraciju.
-
Bolonjeze
#24 Re: Nova grafička pomoć
Dope_Man wrote:Nemoj ovo uzimati. Moze te posluziti kratko, ali ne postoji mogucnost da uradis upgrade jer su sve komponente starije generacije (ili vise generacija u slucaju procesora koji je definitivno prestar). Plus 500 GB HDDa je.. malo je danas kad su HDDovi drama jeftini. Mada to mozes i sad uvijek dodati. Ove igre su povelike, GTA V je 60tak GB, cini mi se da je i AC: Odyssey isto tako oko 60tak itd.. dakle 3-4 igre i shebes se kako ti je malo prostora ostaloBolonjeze wrote: Prijatelju, izvini, znam da te malo zamaram, ali vrijedi li npr. ovo ovih para ze ove neke moje "potrebe".
http://i67.klix.com/4qrcqh.jpg
Moja preporuka ti je da, ako zelis nesto sto ce ti trajati, prikupis jos malo love i uzmes komponente novije generacije. Neki Ryzen procesor (drama jeftini) i nvidia graficka je odlicna kombinacija danas za prilicno male pare. Za gaming je graficka najbitnija, pa ako se tu osiguras sa necim poput 1660 koju sam ranije naveo dobar si par godina, a kako ocito nisi zahtjevan korisnik, mozes jos duze uzivati uz nize detalje. Ja sam prije 4 godine uzeo GTX960, sluzila me do prije par sedmica, isto tako ne ganjam nesto ultra high detalje, i moglo se igrati sve. Da je imala 4GB memorije ne bi je ni mijenjao ali sa 2 GB je zastarila vec davno. 1660 ima 6GB i to nece tako brzo zastariti. Uz bolje napajanje, danas se moze uzeti polovna GTX 1070 koja je i mrvicu bolja od 1660, plus ima 8 GB memorije, samo trazi malo vise struje.
Da li mi ti mozes sklopiti neki PC po tvom misljenju najbolji za mene, znaci sve komponente, osim monitora normalno, pa da mogu lagano obici sve radnje da se raspitam za cijene i sve ostalo.
- diablobih
#25 Re: Nova grafička pomoć
Prvo pravilo je da kazes koliko novca, drugo si vec rekao, tj. za sta ces ga koristiti. Onda ti se tek moze pomoci.