NeZnanje?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mousstapha

#76 Re: NeZnanje?

Post by mousstapha »

sizifinho wrote:socijalno smo degradirali.
A mozda ti to samo tako dozivljavas. Ja vidim manje ratova nego prije, iako se moze steci dojam da to nije tako, jer nam internet omgoucava brz protokok informacija.
cyprus

#77 Re: NeZnanje?

Post by cyprus »

sizifinho wrote:
mousstapha wrote:Tesko je shvatiti na koje si ti ogranicenje mislio. Generalno gledajuci, zivimo u vremenu kada covjecanstvo dozivljava napredak, bez obzira kako se to nama cini. Da postoji to ogranicenje, vjerovatno ne bi bilo ni napredka.
Ukoliko se radi o ogranicenju pojedinca, opet mislim da je tesko tvrditi da postoji. Jer, covjek dok je ziv i "dovoljno" zdrav moze ostvarivati napredak u svom znanju. Da li to cini svaki pojedinac? Sigurno da ne.
Pa tesko je shvatit na kakav napredak mislis? Tehnoloski? To sigurno! Naucni takodjer...ekoloski treba jos pure da pojedemo da bismo napredovali tek da ponistimo nanesenu stetu , socijalno smo degradirali a Vala i duhovno.

Danasnje generacije su naucene da im se sve servira na pladnju, nemaju motiva da se intelektualno promovisu...koliko buducnosti tu ima?
A kada smatraš da je globalno čovječanstvo bilo na svom socijalnom vrhuncu, tj. od kada je krenula degradacija?

Duhovni vrhunac je pretpostavljam bio u srednjem vijeku...
broj dva

#78 Re: NeZnanje?

Post by broj dva »

Kako se nosim sa spoznajom vlastitog neznanja ?
Upalim TV i odgledam neki reality show ili procitam Avaz i onda skontam da sam ja vrlo dobar odlican kakvih sve ima pa mi bude lakse...
GaRGa

#79 Re: NeZnanje?

Post by GaRGa »

broj dva wrote:Kako se nosim sa spoznajom vlastitog neznanja ?
Upalim TV i odgledam neki reality show ili procitam Avaz i onda skontam da sam ja vrlo dobar odlican kakvih sve ima pa mi bude lakse...

to je ta iluzija znanja o kojoj Hawking govori ;)
broj dva

#80 Re: NeZnanje?

Post by broj dva »

GaRGa wrote:

---
Nije jarane...iluzija je kad razglabam politiku sa rajom uz vino i kad rjesimo nase i palestinske probleme tokom veceri, a pogledat farmu i skontat da sam odlican kakvi ima je reality...
GaRGa

#81 Re: NeZnanje?

Post by GaRGa »

broj dva wrote:
GaRGa wrote:

---
Nije jarane...iluzija je kad razglabam politiku sa rajom uz vino i kad rjesimo nase i palestinske probleme tokom veceri, a pogledat farmu i skontat da sam odlican kakvi ima je reality...

samim tim sto se trazis "losije" od sebe da se poredis govori sve o tebi
poredi se sa boljim od sebe i pokusavaj njih da dostignes...
broj dva

#82 Re: NeZnanje?

Post by broj dva »

To je vec napor i jebada, zadovoljan sam svojit trenutnim polozajem a kako nisam perfekcionista nema smisla nesto se pretrgat..
I ako na racun ovi par recenisa mozes saznati sve o meni onda bravo, znas i mozes vise od mene :thumbup:
cLo

#83 Re: NeZnanje?

Post by cLo »

Evo pitanje: smatrate li da napredak tehnologije utiče na evoluciju mozga i kako? pozitivno ili negativno? tj. da li napredak tehnologije povećava ili smanjuje kapacitet mozga?
broj dva

#84 Re: NeZnanje?

Post by broj dva »

cLo wrote:Evo pitanje: smatrate li da napredak tehnologije utiče na evoluciju mozga i kako? pozitivno ili negativno? tj. da li napredak tehnologije povećava ili smanjuje kapacitet mozga?
-----

http://www.klix.ba/forum/da-li-napretko ... 3.html-f=1
cLo

#85 Re: NeZnanje?

Post by cLo »

:shock: ne vidjeh temu ...misteriiii :shock:
mefistofilis

#86 Re: NeZnanje?

Post by mefistofilis »

clo, ima vec tema, ako je nisi ti i otvorila :D
al eto, da i ja prnem misljenje: mislim da tehnologija ne utjece na mozak/intelekt vec na nacin zivljenja i misljena a tek taj nacin "mozganja" od nas pravi ili ne pravi degenerike. :D
sta hocu reci: mislim da ce mladje generacije pravo da nadrapaju jer zivote grade oko fcb i slicnih stvari.
cLo

#87 Re: NeZnanje?

Post by cLo »

:D ma nisam je otvorila :D i ja sam ostala paff kad sam vidjela link
sizifinho

#88 Re: NeZnanje?

Post by sizifinho »

mousstapha wrote:
sizifinho wrote:socijalno smo degradirali.
A mozda ti to samo tako dozivljavas. Ja vidim manje ratova nego prije, iako se moze steci dojam da to nije tako, jer nam internet omgoucava brz protokok informacija.
Socijalnu degradaciju ocjenjuje broj ratova?
Evo da krenem od svoje porodice i djece koja igraju igrica za računarom po najljepšem vremenu, koje sam ja proveo u njihovim godinama vani pentrajući se po drveću. Ovo sam uprostio..
Ili možda do tog da sam na moru djelio kuću s par tinejdžera. Kada sam ih pozvao da se kartamo, oni su došli, postavili svoje telefone kraj sebe i svako malo provjeravali šta ima na njima.
Koliko znamo o komšiji? Kad sam se tek doselio u naselje, znao sam ime svakog komšije. Evo baš jutros prolazi novi komšija i ja mu govorim "dobar dan komšija" i držim mu vrata od haustora...on me samo pogleda i prođe. Ne znam, šta god sad da mi napišeš nećeš me uvjeriti da smo u socijalnom napretku.
cyprus wrote:A kada smatraš da je globalno čovječanstvo bilo na svom socijalnom vrhuncu, tj. od kada je krenula degradacija?

Duhovni vrhunac je pretpostavljam bio u srednjem vijeku...
-na prvo pitanje ti ne mogu s tačnom preciznošću odgovorit, ali mogu reći da ovo sigurno nije vrhunac. Jednostavno mislim tako, osjećam tako. Ne mora značit da sam upravu, to je moje mišljenje.

A za duhovni vrhunac...neću ti zamjerit ironiju, iako je bezobrazna, ali neću ti ni odgovoriti. Nema potrebe biti nekulturan, i sakrastičan, samo zato što se en slažeš s mnom.
mousstapha

#89 Re: NeZnanje?

Post by mousstapha »

sizifinho wrote: Socijalnu degradaciju ocjenjuje broj ratova?
Evo da krenem od svoje porodice i djece koja igraju igrica za računarom po najljepšem vremenu, koje sam ja proveo u njihovim godinama vani pentrajući se po drveću. Ovo sam uprostio..
Ili možda do tog da sam na moru djelio kuću s par tinejdžera. Kada sam ih pozvao da se kartamo, oni su došli, postavili svoje telefone kraj sebe i svako malo provjeravali šta ima na njima.
Koliko znamo o komšiji? Kad sam se tek doselio u naselje, znao sam ime svakog komšije. Evo baš jutros prolazi novi komšija i ja mu govorim "dobar dan komšija" i držim mu vrata od haustora...on me samo pogleda i prođe. Ne znam, šta god sad da mi napišeš nećeš me uvjeriti da smo u socijalnom napretku.
Ne mozes govoriti o socijalnom napretku civilizacije, kroz primjer svoje uze porodice i komsiluka, a uz to uzimas jedan jako kratak vremenski period u historiji covjecanstva. Pogledaj malo sta se desavalo u srednjem vijeku. Mada, citajuci tvoju zadnju recenicu, ne vjerujem da te to i zanima.
sizifinho

#90 Re: NeZnanje?

Post by sizifinho »

mousstapha wrote:
sizifinho wrote: Socijalnu degradaciju ocjenjuje broj ratova?
Ne mozes govoriti o socijalnom napretku civilizacije, kroz primjer svoje uze porodice i komsiluka, a uz to uzimas jedan jako kratak vremenski period u historiji covjecanstva. Pogledaj malo sta se desavalo u srednjem vijeku. Mada, citajuci tvoju zadnju recenicu, ne vjerujem da te to i zanima.
Ne, vidi, to što mi danas socijalno degradiramo, ne znači da nismo napredovali od srednjeg vijeka. Jasno da jesmo, tu se slažem. Napredovali smo, urbanizovali smo se.
Ali ja pričam upravo o ovim stvarima koje sam ti naveo na primjeru moje porodice i komšiluka, koji nisu uski koliko ti tvrdiš, jer su prisutni na isti način u Americi kao i u Australiji.

Mislim, vidi, razumijem ja šta hoćeš da kažeš. Napredovali smo...ali i nismo. Nadam se da ti razumiješ šta ja želim reći .
Sav taj napredak nas je djelomično i osakatio.
Živiš čitav život da zaradiš novac i u procesu izgubiš zdravlje. Kasnije sav taj novac potrošiš da bi vratio zdravlje, i brineš se o budućnosti toliko da ne vidiš sadašnjost. Ovo su riječi Dalai lamae, i završava ih s mišlju: "Čovjek živi kao da nikad neće umrijeti i umre kao da nikad nije živio."
Ima mudrosti u ovom.
mousstapha

#91 Re: NeZnanje?

Post by mousstapha »

Sve te stvari mogu da stoje, a i ne moraju. Negdje je tradicija da znas sve o komsiji i da dijelis mnogo stvari. U drugim kulturama je to pretjerivanje. Ni jedno ni drugo ne oznacava neki stepen degradacije drustva.

Socijalna otudjenost uslijed pretjeranog koristenja tehnologije može biti problem, ali to je opet stvar koja se desava najviše kod tinejdjera. Nekada sam znao sate provoditi prelazeci nivoe neke kompjuterske igre, a danas radje biram da idem s drustvom na pivo. Valjda u zivotu sve ima svoje mjesto i vrijeme. Na te stvari ne gledam kao kobne za normalan razvoj.
sizifinho

#92 Re: NeZnanje?

Post by sizifinho »

mousstapha wrote:Sve te stvari mogu da stoje, a i ne moraju. Negdje je tradicija da znas sve o komsiji i da dijelis mnogo stvari. U drugim kulturama je to pretjerivanje. Ni jedno ni drugo ne oznacava neki stepen degradacije drustva.

Socijalna otudjenost uslijed pretjeranog koristenja tehnologije može biti problem, ali to je opet stvar koja se desava najviše kod tinejdjera. Nekada sam znao sate provoditi prelazeci nivoe neke kompjuterske igre, a danas radje biram da idem s drustvom na pivo. Valjda u zivotu sve ima svoje mjesto i vrijeme. Na te stvari ne gledam kao kobne za normalan razvoj.
Istina, upravu si da je u nekim kulturama to pretjerivanje a negdje normalna stvar. A šta je s ponašanjem mladih? Smatraš da je sve uredu s novim generacijama?
Evo ti primjer, Norveška.. faktički do nedavno su bili slabi ekonomski, ali mentalitet njihovog naroda ih je doveo do jedne jako stabilne i čvrste zemlje u kojoj je život dobrostojeći. Ali sad njihove generacije ne pokazuju interesovanja za dalje obrazovanje jer imaju dobar život i bez fakulteta... ne svi, ali broj mladih u akademskim ustanovama opada. Njihova nacija to neće osjetiti sad, ali ekonomski će ih pogoditi kad dođe do smjene generacija. Norveška je samo primjer, jer imam lično poznanstvo s nekim ljudima pa mogu o njoj nešto reći, ali tako je širom svijeta.
malamicika

#93 Re: NeZnanje?

Post by malamicika »

Istina, upravu si da je u nekim kulturama to pretjerivanje a negdje normalna stvar. A šta je s ponašanjem mladih? Smatraš da je sve uredu s novim generacijama?
Evo ti primjer, Norveška.. faktički do nedavno su bili slabi ekonomski, ali mentalitet njihovog naroda ih je doveo do jedne jako stabilne i čvrste zemlje u kojoj je život dobrostojeći. Ali sad njihove generacije ne pokazuju interesovanja za dalje obrazovanje jer imaju dobar život i bez fakulteta... ne svi, ali broj mladih u akademskim ustanovama opada. Njihova nacija to neće osjetiti sad, ali ekonomski će ih pogoditi kad dođe do smjene generacija. Norveška je samo primjer, jer imam lično poznanstvo s nekim ljudima pa mogu o njoj nešto reći, ali tako je širom svijeta.
Ja smatram da je sve uredu sa mladima, mladi kao i stari se prilagođavaju trenutnoj situaciji što je normalno, čovjek kao i svako živo biće teži užitku i kad god ima priliku za to koristi ju, neće se neko patiti sa fakultetom ako može dobro da živi i bez njega, osim ako stvarno voli da studira, to je normalno. Ne mogu ljudi misliti što će biti jednom daleko u budućnosti. Da li bi ti studirao kad bi mogao imati dobar život i bez toga?
sizifinho

#94 Re: NeZnanje?

Post by sizifinho »

malamicika wrote:
Ja smatram da je sve uredu sa mladima, mladi kao i stari se prilagođavaju trenutnoj situaciji što je normalno, čovjek kao i svako živo biće teži užitku i kad god ima priliku za to koristi ju, neće se neko patiti sa fakultetom ako može dobro da živi i bez njega, osim ako stvarno voli da studira, to je normalno. Ne mogu ljudi misliti što će biti jednom daleko u budućnosti. Da li bi ti studirao kad bi mogao imati dobar život i bez toga?
Pa kako znaš da nemam :run:
TO i radim, jer težim intelektualnom i duhovnom napretku koji nije uslovljen parazitiranjem.
malamicika

#95 Re: NeZnanje?

Post by malamicika »

TO i radim, jer težim intelektualnom i duhovnom napretku koji nije uslovljen parazitiranjem.
Ne znam, postavila sam pitanje nisam ništa tvrdila. A ne možeš očekivati da se svi ponašaju kao ti i da razmišljaju kao ti i kad ne rade to reći da nije nešto uredu s mladima. Jednostavno ljudi žive kako im se živi. I ja bih osobno išla na tečajeve ili na fakultet biologije sve i da imam dobar život ali ako neko ne bi to ne znači da njegovo ponašanje nije uredu. Ne znam, to je moje mišljenje.
sizifinho

#96 Re: NeZnanje?

Post by sizifinho »

malamicika wrote:
Ne znam, postavila sam pitanje nisam ništa tvrdila. A ne možeš očekivati da se svi ponašaju kao ti i da razmišljaju kao ti i kad ne rade to reći da nije nešto uredu s mladima. Jednostavno ljudi žive kako im se živi. I ja bih osobno išla na tečajeve ili na fakultet biologije sve i da imam dobar život ali ako neko ne bi to ne znači da njegovo ponašanje nije uredu. Ne znam, to je moje mišljenje.
Uglavnom, to tvoje stoji, i sviđa mi se.
Post Reply