NeZnanje?
-
sizifinho
#1 NeZnanje?
Nisam imao pametniji naslov, ali zanima me...kako se vi nosite s spoznajom vaseg neznanja? Boli li vas? Na koji nacin to tezite korigovati? Da li smatrate da se Bruce Lee-jeva izjava: Vise se bojim covjeka koji je vjezbao jedan udarac hiljadu puta, nego onog sto je hiljadu njih izvjezbao jednom (parafaziram) moze primjeniti I na znanje? Smatrate li da je bolje znati o svemu pomalo ili je bolje bit majstor jedne oblasti?
Mene licno jako boli moje djetinjstvo kao I pubertetske godine u kojima sam pokazao nezainteresovanje za fiziku I hemiju, a sad gorim od zelje da ih drzim u malom prstu. Studij mi je povezan s ovim oblastima, ali ja sam jako siromasan informacijama ( ne skroz, nisam neuk ali bi sigurno ljepse bilo da sam vise potkovan)
Svjestan sam da covjek uci citav zivot, ja sad nisam u mogucnosti zbog trenutnih studija, al eto mozda nekad.
I cesto mi se desi tako da zavidim drugim na znanju pa zelim I ja da steknem to iz iste oblasti iako je mozda pametnije da ponavljam svoju... Nadam se da cete uci u raspravu I da ce biti slicnih iskustava jer me zivo interesuje kako se drugi nose s ovim situacijama
Mene licno jako boli moje djetinjstvo kao I pubertetske godine u kojima sam pokazao nezainteresovanje za fiziku I hemiju, a sad gorim od zelje da ih drzim u malom prstu. Studij mi je povezan s ovim oblastima, ali ja sam jako siromasan informacijama ( ne skroz, nisam neuk ali bi sigurno ljepse bilo da sam vise potkovan)
Svjestan sam da covjek uci citav zivot, ja sad nisam u mogucnosti zbog trenutnih studija, al eto mozda nekad.
I cesto mi se desi tako da zavidim drugim na znanju pa zelim I ja da steknem to iz iste oblasti iako je mozda pametnije da ponavljam svoju... Nadam se da cete uci u raspravu I da ce biti slicnih iskustava jer me zivo interesuje kako se drugi nose s ovim situacijama
-
m_l
#2 Re: NeZnanje?
+1sizifinho wrote:I cesto mi se desi tako da zavidim drugim na znanju
Jedino na sta sam u zivotu ljubomorna je upravo znanje.
Neko je jednom dobro rekao, parafraziram 'znanje i neznanje su kao koncentricni krugovi, znanje je uvijek onaj unutrasnji, kako se povecava znanje tako i neznanje'...jer tada vidis koliko ne znas, da je znanje bilo cega uvijek samo kap u moru.
Ali, osim znanja potrebna je i mudrost.
-
sizifinho
#3 Re: NeZnanje?
Apsolutno, sa svakom novom spoznajom s kojom si prosirio "povrsinu" znanja, desetostruko vise si prosirio svoje neznanje. Jedan odgovor nosi deset novih pitanja, I tako u nedogled.m_l wrote:+1sizifinho wrote:I cesto mi se desi tako da zavidim drugim na znanju
Jedino na sta sam u zivotu ljubomorna je upravo znanje.
Neko je jednom dobro rekao, parafraziram 'znanje i neznanje su kao koncentricni krugovi, znanje je uvijek onaj unutrasnji, kako se povecava znanje tako i neznanje'...jer tada vidis koliko ne znas, da je znanje bilo cega uvijek samo kap u moru.
Ali, osim znanja potrebna je i mudrost.
A ja bih rekao da nas znanje vodi kroz drustvo, a mudrost kroz zivot.
- cLo
#4 Re: NeZnanje?
Ne bojim se svog neznanja:
“The only true wisdom is in knowing you know nothing.”
Socrates
Druga stvar, nisam znala da je Lee takvo nešto izjavio (čitaj lupio)...ovaj što je usavršio samo jedan potez apsolutno nije ušao u suštinu borbe, dok je ovaj koji je svaki potez jednom uradio ima pojam o tehnici borbe, kako sve zajedno treba da izgleda, kad da čučne, kad da skoči itd.
Treća stvar je šta ti smatraš znanjem, jer znati nije isto što i razumjeti. Znanje bez razumijevanja je 0. Poznajem ljude koji će pričati satima o onome što su pročitali, a svojom glavom niti jednom mućnuli nisu. To ti je kao pokvarena ploča. To nije znanje, takvo znanje ima i papiga.
Mnogo više cijenim ljude koji su savladali vještinu logičkog zaključivanja i kritike. To je za mene znanje.
“The only true wisdom is in knowing you know nothing.”
Socrates
Druga stvar, nisam znala da je Lee takvo nešto izjavio (čitaj lupio)...ovaj što je usavršio samo jedan potez apsolutno nije ušao u suštinu borbe, dok je ovaj koji je svaki potez jednom uradio ima pojam o tehnici borbe, kako sve zajedno treba da izgleda, kad da čučne, kad da skoči itd.
Treća stvar je šta ti smatraš znanjem, jer znati nije isto što i razumjeti. Znanje bez razumijevanja je 0. Poznajem ljude koji će pričati satima o onome što su pročitali, a svojom glavom niti jednom mućnuli nisu. To ti je kao pokvarena ploča. To nije znanje, takvo znanje ima i papiga.
Mnogo više cijenim ljude koji su savladali vještinu logičkog zaključivanja i kritike. To je za mene znanje.
- mousstapha
#5 Re: NeZnanje?
Ne radi se o sustini borbe i istrazivanju tehnika. Nikad neces u borbi isprobavati puno razlicitih udaraca, koristices onaj koji najbolje radis, koji je najubojitiji. Specijalnost.cLo wrote: Druga stvar, nisam znala da je Lee takvo nešto izjavio (čitaj lupio)...ovaj što je usavršio samo jedan potez apsolutno nije ušao u suštinu borbe, dok je ovaj koji je svaki potez jednom uradio ima pojam o tehnici borbe, kako sve zajedno treba da izgleda, kad da čučne, kad da skoči itd.

Svi smo mi dobri u odredjenoj oblasti, dok smo u drugoj manje dobri. Ukoliko nam je nesto posao, dakle profesija, logicno je da cemo u tom pravcu i najvise truda ulagati. S druge strane svako raspolaze sa nekim slobodnim vremenom, koje ce neko iskoristiti da obogati svoje znanje iz drugih oblasti, dok ce neko ukljuciti TV i "iskljuciti" mozak.
- cLo
#6 Re: NeZnanje?
Radi se o suštini borbe, koliko god to tebi izgledalo banalno. Zamisli čovjeka koji je naučio jedan udarac, a osim njega se ne zna okrenuti, niti kako uopšte izgledaju ostali udarci. Ovaj koji poznaje sve, može improvizirati, a ovaj prvi ne može čak ni to.
- mousstapha
#7 Re: NeZnanje?
Isprobati 10 000 razlicitih udaraca ne znaci da ces znati ijedan od njih. I sama izjava se odnosi na udarce, dakle ne spominje se okretanje, hodanje druge stvari.
- cLo
#8 Re: NeZnanje?
Imaćeš makar sliku u glavi, viziju, ovaj prvi jadnik nema apsolutno viziju kako treba da se bori, stajao bi u mjestu i mlatarao jedan potez, neka ga protivnik trzne malo ovaj bi se ukop'o. Ovaj koji zna kako izgledaju svi potezi i ima neke šanse 
- mousstapha
#9 Re: NeZnanje?
Cini mi se da boksu postoje samo tri udarca i od ta tri najvise se koristi jedan, dok ostala dva samo u situacijama kada se korisnik uhvati na krivoj nozi.
Zamisli Mike Tyson izvjezba jedan udarac i stanes nasuprot njega pa kazes, " 'ta ce jado, samo jedan udarac zna."
Zamisli Mike Tyson izvjezba jedan udarac i stanes nasuprot njega pa kazes, " 'ta ce jado, samo jedan udarac zna."
- cLo
#10 Re: NeZnanje?
mousstapha wrote:Cini mi se da boksu postoje samo tri udarca i od ta tri najvise se koristi jedan, dok ostala dva samo u situacijama kada se korisnik uhvati na krivoj nozi.
inače volim da gledam karate, kung fu, i ono što me impresionira nisu udarci, nego brzina i tijela i uma, kretnje, fleksibilnost...ali svi mi preferiramo nešto drugo, tako da cijenim i tvoj stav
- mousstapha
#11 Re: NeZnanje?
Ma to ti je samo na filmu tako.cLo wrote:sad ti vala karikiraš i ogoljavaš do srži samo da bi bio u pravu
![]()
inače volim da gledam karate, kung fu, i ono što me impresionira nisu udarci, nego brzina i tijela i uma, kretnje, fleksibilnost...ali svi mi preferiramo nešto drugo, tako da cijenim i tvoj stav
- cLo
#12 Re: NeZnanje?
Ma de Mustafa ne razbijaj mi iluzije
Harmonija uma i tijela je moguća ...i postoje Shaolini u Kini 
-
sizifinho
#13 Re: NeZnanje?
Previse si banalizovala izjavu, nije se tu doslovno mislilo..nije da te omalovazavam ali eto ti si upravo procitala jednu filozofsku misao jednog borca I mistika, I nisi uopste razmislila o njoj, ali je odmah analiziras.cLo wrote:Ma de Mustafa ne razbijaj mi iluzijeHarmonija uma i tijela je moguća ...i postoje Shaolini u Kini
Da li se vise bojis covjeka koji zna 300 udaraca, ali ni jedan savrseno, ili jednog kojo zna 100 udaraca I 2 savrseno? Eto, doslovna misao?
- cLo
#14 Re: NeZnanje?
Ako nisam razmislila o njoj kako je mogu analizirati? Analiziram je onako kako ja vidim, ne uzimam zdravo za gotovo, ono što drugi napišu i kažu ne mora biti i tačno. Upravo to je i poenta tvog pitanja. Znati-ne znači pročitati i ne razmatrati ispravnost pročitanog, nego samo zapamtiti kao tako.sizifinho wrote:Previse si banalizovala izjavu, nije se tu doslovno mislilo..nije da te omalovazavam ali eto ti si upravo procitala jednu filozofsku misao jednog borca I mistika, I nisi uopste razmislila o njoj, ali je odmah analiziras.cLo wrote:Ma de Mustafa ne razbijaj mi iluzijeHarmonija uma i tijela je moguća ...i postoje Shaolini u Kini
Da li se vise bojis covjeka koji zna 300 udaraca, ali ni jedan savrseno, ili jednog kojo zna 100 udaraca I 2 savrseno? Eto, doslovna misao?
- cLo
#15 Re: NeZnanje?
I više se bojim čovjeka koji zna 300 udaraca, kvalitet proizilazi iz kvantiteta.
- mousstapha
#16 Re: NeZnanje?
Ma @cLo ne voli Bruce Leea, zato sto je prebio Chuck Norrisa. Priznaj da je to.

- cLo
#17 Re: NeZnanje?
Ne, ja Bruce Leea obožavam, zato me i čudi da je ovo bubn'omousstapha wrote:Ma @cLo ne voli Bruce Leea, zato sto je prebio Chuck Norrisa. Priznaj da je to.![]()
- thea
#18 Re: NeZnanje?
Preporucujem biti master u onom cime se bavis, pogotovo ako novac zaradujes od istog, a za sve ostale informacije-nauku koja ce ti sluziti za bolji zivot uvijek je dobro dosla.
Druzite se sa boljim-pametnijim ljudima od vas, puno se uci.
Ucite strane jezike, velika je istina, da koliko jezika tacno govoris, toliko si ljudi vrijedan.
Nikad se ne poredi sa drugim covjekom, pa cak i naucno, ne znas nista o njemu, samo vidis fasadu a sustina se uvijek ispod nalazi.
Zivi svoj zivot, uci svaki dan.
Druzite se sa boljim-pametnijim ljudima od vas, puno se uci.
Ucite strane jezike, velika je istina, da koliko jezika tacno govoris, toliko si ljudi vrijedan.
Nikad se ne poredi sa drugim covjekom, pa cak i naucno, ne znas nista o njemu, samo vidis fasadu a sustina se uvijek ispod nalazi.
Zivi svoj zivot, uci svaki dan.
-
malamicika
#19 Re: NeZnanje?
Ne brine me znanje i neznanje niti se poredim s drugima, prije jesam, ali sad razmišljam na drugi način, ja sam ja i što me briga ako neko zna više od mene, uvijek će postojati ljudi koji znaju više od mene, nek znaju. Ono što želim učiti naučim, ono što ne želim s razlogom ne želim i vjerojatno nisam za te stvari. Recimo ja volim biologiju i uvijek sam imala interesa za to, iako ne znam puno jer kao i ti nemam vremena, studiram nešto potpuno nevezano za biologiju. Ali kad završim fakultet voljela bih se posvetiti tomu i istraživati sve što me zanima. Ne znam, uvijek se može naučiti ako imaš interesa za nešto, znatiželja je najbitnija kod učenja.
- cLo
#20 Re: NeZnanje?
Zamislite da svi sve znamo, znači znamo sve što su najveći mislioci, filozofi, psiholozi, fizičari itd. ikada napisali, rekli, istražili...I mi to sve samo znamo i tu je kraj. Kako mislite da nastaju nove ideje? Sigurno ne pukim usvajanjem pročitanog...A šta je znanje bez ideje? Znanje ne smije biti statično i pasivno, kao takvo ono ne vrijedi. Možeš ti znati sorry na izrazu boga oca, ali ako ne razmišljaš ili još gore ne razumiješ to što znaš, okači mačku o rep to znanje.
-
sizifinho
#21 Re: NeZnanje?
TI kažeš da je bubnuo... da ne upadamo u logičku pogrešku, ali šta misliš je li Bruce kompetetniji od tebe u svom polju borilačkih vještina?cLo wrote:I više se bojim čovjeka koji zna 300 udaraca, kvalitet proizilazi iz kvantiteta.
Ja sam proveo dosta trenirajući, trenirao sam Karate, judo i bjj, ništa profesionalno ali sve dovoljno da znam da ne postoji 300 poteza u borbi. Postojiš ti, protivnik i direkt, kroše i možda aperkat na nogama. Bez puno komplikovanja. Ako ga pak baciš u parter tu je giljotina, eventualno neki choke i to je to. Iako ti možda znaš 100 poteza uvijek su ti jedan-dva "specijalka". Kosei Inoue, jedan od najboljih judoka ima jednu te istu specijalku koju koristi i haman uvijek mu uspije.
Tako da smatram da ti ne pije ta priča da kvalitet proizilazi iz kvantiteta, bar ne u domeni Bruce Lee-a. Možda u filmovima i Tekkenu ili Street Fighteru...
-
mefistofilis
#22 Re: NeZnanje?
Tvrdim da sam nepobediv.
K.G.

K.G.
- p206
#23 Re: NeZnanje?
kad nešto ne znam, ja samo nazovem kolegu ko u Matrixu i on mi to za sekundu instalira
činjenica je da su oni koji znaju neku profesiju skoro perfektno većinom odlično plaćeni i za njih nema zime...
s druge strane postoje ljudi koji su svestrani i dosta su dobri u više stvari, i vole biti takvi, ali ni u jednoj stvari nisu neki stručnjaci...i obično nisu dobro plaćeni
činjenica je da su oni koji znaju neku profesiju skoro perfektno većinom odlično plaćeni i za njih nema zime...
s druge strane postoje ljudi koji su svestrani i dosta su dobri u više stvari, i vole biti takvi, ali ni u jednoj stvari nisu neki stručnjaci...i obično nisu dobro plaćeni
-
GaRGa
-
malamicika
#25 Re: NeZnanje?
Slažem se s ovim u potpunosticLo wrote:Zamislite da svi sve znamo, znači znamo sve što su najveći mislioci, filozofi, psiholozi, fizičari itd. ikada napisali, rekli, istražili...I mi to sve samo znamo i tu je kraj. Kako mislite da nastaju nove ideje? Sigurno ne pukim usvajanjem pročitanog...A šta je znanje bez ideje? Znanje ne smije biti statično i pasivno, kao takvo ono ne vrijedi. Možeš ti znati sorry na izrazu boga oca, ali ako ne razmišljaš ili još gore ne razumiješ to što znaš, okači mačku o rep to znanje.